ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα μελέτη: Άνθρωποι και λαμπραντόρ διαθέτουν τα ίδια γονίδια παχυσαρκίας

Pet
FREEPIK
Το λαμπραντόρ σας αράζει δίπλα στο τζάκι μασουλώντας ένα ξυλάκι. Σε ηλικία μόλις 12 εβδομάδων, αυτό το υπέροχο κουτάβι όσο χαριτωμένο είναι, άλλο τόσο και ανώριμο είναι. Όταν όμως ακούει τη λέξη «μπισκότο», η συμπεριφορά του αλλάζει. Με τα αυτιά τεντωμένα, είναι αμέσως στα πόδια σας, κοιτάζει τη λιχουδιά με λατρεία, κάθεται, και γρυλλίζει με ευχαρίστηση.
Δευτέρα, 10/03/2025 - 17:46
— Photo: FREEPIK
Παναγιώτης Σπανός Παναγιώτης Σπανός

Μια νέα μελέτη έρχεται να αποκαλύψει πώς τα γονίδια έχουν τόσο σημαντική επίδραση στο γιατί οι άνθρωποι και οι σκύλοι γίνονται υπέρβαροι. Τα λαμπραντόρ ριτρίβερ επελέγησαν γιατί μοιάζουν με τους ανθρώπους σε κάποιες διατροφικές συμπεριφορές όπως η πολυφαγία. Τα γονίδια ευθύνονται για το 40%-70% της ανθρώπινης παχυσαρκίας - το υπόλοιπο σχετίζεται με την εμπειρία της ζωής.

Από δείγματα DNA που προήλθαν από σάλιο που έστειλαν ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων, τα αποτελέσματα της μελέτης μας είναι εντυπωσιακά: οι σκύλοι δεν μοιράζονται απλώς ένα σπίτι με τους ανθρώπινους ιδιοκτήτες τους, μοιράζονται και τα γονίδια παχυσαρκίας. Καθένα από τα πέντε κορυφαία γονίδια που αύξησαν τον κίνδυνο αύξησης του σωματικού βάρους στα λαμπραντόρ εμπλέκονται και στην ανθρώπινη παχυσαρκία.

Μια τέτοια διασταύρωση δεν είναι εκπληκτική: τόσο οι σκύλοι όσο και οι άνθρωποι εξελίχθηκαν για να αντιμετωπίζουν κύκλους αφθονίας τροφίμων αλλά και λιμού. Και οι δύο διαθέτουν εγκεφαλικούς μηχανισμούς που καθοδηγούν την πείνα και τον κορεσμό για να διασφαλίσουν ότι η πρόσληψη τροφής ανταποκρίνεται στις καθημερινές ενεργειακές απαιτήσεις μας.

Απόθεμα ενέργειας

Και παρόλο που συχνά θεωρούμε το λίπος ως πρόβλημα, έχει νόημα να έχουμε λίγο, καθώς είναι ένα απόθεμα ενέργειας για να το χρησιμοποιούμε σε περιόδους που η τροφή είναι σπάνια. Τα γονίδια επηρεάζουν αυτούς τους μηχανισμούς, αλλά πώς;

Η απάντηση βρίσκεται στην εξαιρετικά επιλεκτική φύση της εκτροφής σκύλων. Μια παρενέργεια της εκτροφής σκύλων είναι ότι είναι εξαιρετικά απλό να εντοπίζονται τα γονίδια που προκαλούν χαρακτηριστικά - ακόμη και αυτά όπως η παχυσαρκία, τα οποία προέρχονται από το καθαρό αποτέλεσμα πολλών αλλαγών στο DNA μας.

Οι κτηνίατροι αναγνωρίζουν ότι η παχυσαρκία αποτελεί πραγματικό πρόβλημα για πολλά κουτάβια και τα αφεντικά τους, οπότε η μελέτη των σκύλων γίνεται τόσο για το δικό τους καλό όσο και ως «μοντέλο» της ανθρώπινης ασθένειας.

Τα γονίδια που εντοπίστηκαν ήταν τα πιο σημαντικά στον καθορισμό της παχυσαρκίας στα λαμπραντόρ αλλά δεν ήταν πρωτοπόρα στις γενετικές μελέτες της παχυσαρκίας στους ανθρώπους. Αντίθετα, ήταν επίσης αουτσάιντερ, με μικρό αντίκτυπο στην αύξηση του ανθρώπινου βάρους.

Τα αποτελέσματα σε σκύλους έδειξαν ότι μπορούν να έχουν μεγάλη επίδραση στο σωματικό βάρος και τα έκαναν άξια περαιτέρω έρευνας. Αυτό ίσχυε για το κορυφαίο γονίδιο παχυσαρκίας των λαμπραντόρ, το DENND1B. Οι σκύλοι που έφεραν την προβληματική εκδοχή αυτού του γονιδίου είχαν περίπου 8% περισσότερο σωματικό λίπος, αλλά η επίδραση στους ανθρώπους είναι μόνο ανεπαίσθητη.

Αποδεικνύεται ότι το DENND1B έχει έναν μη αναγνωρισμένο ρόλο στη ρύθμιση του σωματικού βάρους από τον εγκέφαλο, τόσο για τους σκύλους όσο και για τους ανθρώπους. Η λεπτίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από τα λιποκύτταρα του σώματος. Περισσότερο λίπος, περισσότερη λεπτίνη.

LABRADOR

Η λεπτίνη δρα στον εγκέφαλο ενεργοποιώντας τους «υποδοχείς μελανοκορτίνης» για να μειώσει την πείνα και να αυξήσει τη χρήση ενέργειας. Το σύστημα οδηγεί την πρόσληψη τροφής σε περιόδους πείνας και τη μειώνει όταν ο οργανισμός έχει καλά αποθέματα ενέργειας.

Αποδείχθηκε ότι το DENND1B παράγεται παράλληλα με τους υποδοχείς μελανοκορτίνης στον εγκέφαλο και μεταβάλλει τη σηματοδότηση από αυτούς.

Υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να μελετηθούν σχετικά με το DENND1B, αλλά έγινε μια πολύ καλή αρχή, δεδομένου ότι είναι γνωστό ότι είναι δύσκολο το πέρασμα από την εύρεση μιας γενετικής συσχέτισης στην παροχή μιας μοριακής σύνδεσης με τον τρόπο δράσης του γονιδίου στο σώμα. Αν και δεν αποτελεί στόχο του τελευταίου κύματος φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας, υπάρχουν φάρμακα κατά της παχυσαρκίας που στοχεύουν στους υποδοχείς μελανοκορτίνης, οπότε έχει πραγματική αξία η κατανόηση των αποχρώσεων αυτής της εγκεφαλικής οδού.

Εκτός από την εκμάθηση της λειτουργίας του DENND1B, βαθμολογήθηκαν οι σκύλοι της μελέτης ως υψηλού ή χαμηλού κινδύνου παχυσαρκίας σε σχέση με τον μεγαλύτερο αριθμό γενετικών αλλαγών. Χρησιμοποιήθηκε ένα ερωτηματολόγιο που ζητούσε από τους ιδιοκτήτες να βάλουν έναν βαθμό στην όρεξη των σκύλων τους, στα επίπεδα δραστηριότητάς τους και κατά πόσο τους περιόριζαν το φαγητό που έτρωγαν.

Προέκυψε ότι ο γενετικός κίνδυνος οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στην αυξημένη όρεξη - τα σκυλιά υψηλού κινδύνου ήταν πιο πιθανό να ενοχλούν τους ιδιοκτήτες τους για φαγητό, να ψάχνουν για αποφάγια και να τρώνε σχεδόν τα πάντα.

Τα γονίδια και η υπερβολή

Στην ίδια μελέτη οι σκύλοι χαμηλού κινδύνου ήταν όλοι αδύνατοι ή ελάχιστα υπέρβαροι. Αλλά οι ιδιοκτήτες τους δεν παίρνουν τα εύσημα - αυτή η ομάδα έτεινε να παραμένει σε υγιές βάρος ακόμη και αν οι ιδιοκτήτες δεν έδιναν μεγάλη προσοχή στον τρόπο με τον οποίο ρύθμιζαν τη διατροφή και την άσκηση των σκύλων τους.

Οι σκύλοι υψηλού κινδύνου μπορούν να διατηρηθούν αδύνατοι, αλλά είναι πολύ πιο δύσκολη δουλειά. Αυτοί οι ιδιοκτήτες πρέπει να επαγρυπνούν ανά πάσα στιγμή για να διασφαλίσουν ότι τα λαγωνικά τους δεν θα έχουν ευκαιρίες να τσιμπολογήσουν και πρέπει να χαλυβδώσουν τον εαυτό τους για να αντισταθούν στο «κόλπο του μεγάλου, καφετί ματιού», που είναι ένας τόσο αποτελεσματικός τρόπος για να ζητήσουν φαγητό τα κουτάβια μας.

Το ίδιο ισχύει και για τους ανθρώπους. Αν είστε αρκετά άτυχοι για να αποκτήσετε γονίδια που σας κάνουν επιρρεπείς στην παχυσαρκία, αυτά εκδηλώνονται με μεγαλύτερη όρεξη, καθιστώντας πιο δύσκολο το να αντισταθείτε στην υπερβολή. Οι αδύνατοι άνθρωποι δεν είναι ψυχικά ανώτεροι - απλώς δεν χρειάζεται να καταβάλλουν τόση δύναμη θέλησης για να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος.

Πηγή: TheConversation.com

Τελευταία τροποποίηση στις 10/03/2025 - 19:20
  • ΜΕΛΕΤΗ
  • ΓΟΝΙΔΙΑ
  • ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ
  • ΛΑΜΠΡΑΝΤΟΡ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Επιβεβαιώθηκε κρούσμα γρίπης των πτηνών στη λίμνη Κερκίνη
Επιβεβαιώθηκε κρούσμα γρίπης των πτηνών στη λίμνη Κερκίνη 06 Μαρτίου 2025
«Η θεραπευτική δύναμη του σκύλου σε ογκολογικούς ασθενείς»: Μια ημερίδα με τεράστιο ενδιαφέρον 19 Μαρτίου 2025
«Η θεραπευτική δύναμη του σκύλου σε ογκολογικούς ασθενείς»: Μια ημερίδα με τεράστιο ενδιαφέρον

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BRCA1 και BRCA2: Πόσο μπορεί να καθυστερήσει με ασφάλεια η προληπτική αφαίρεση ωοθηκών και σαλπίγγων;
Υγεία
28/09/2026 - 15:43

BRCA1 και BRCA2: Πόσο μπορεί να καθυστερήσει με ασφάλεια η προληπτική αφαίρεση ωοθηκών και σαλπίγγων;

Εξατομικευμένος έλεγχος της χοληστερόλης και νέες κατευθυντήριες οδηγίες για το προφίλ του ασθενούς και τη θεραπεία
Υγεία
25/09/2026 - 17:02

Εξατομικευμένος έλεγχος της χοληστερόλης και νέες κατευθυντήριες οδηγίες για το προφίλ του ασθενούς και τη θεραπεία

Γιατί η αρτηριακή πίεση δεν πέφτει τη νύχτα σε ορισμένους ανθρώπους – Ο ρόλος των νεφρών
Υγεία
25/09/2026 - 15:04

Γιατί η αρτηριακή πίεση δεν πέφτει τη νύχτα σε ορισμένους ανθρώπους – Ο ρόλος των νεφρών

EFPIA-ΣΦΕΕ: Ετήσια οικονομική επιβάρυνση 3,4 δισ. ευρώ από την παχυσαρκία στην Ελλάδα - Συστάσεις πολιτικής
Pharma Policy
24/09/2026 - 18:44

EFPIA-ΣΦΕΕ: Ετήσια οικονομική επιβάρυνση 3,4 δισ. ευρώ από την παχυσαρκία στην Ελλάδα - Συστάσεις πολιτικής

Χάρτης γονιδιακής δραστηριότητας στον εγκέφαλο ρίχνει νέο φως σε Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον και σχιζοφρένεια
Υγεία
24/09/2026 - 09:00

Χάρτης γονιδιακής δραστηριότητας στον εγκέφαλο ρίχνει νέο φως σε Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον και σχιζοφρένεια

Η χαμηλότερη οστική πυκνότητα συνδέεται με γνωστική έκπτωση
Υγεία
23/09/2026 - 13:00

Η χαμηλότερη οστική πυκνότητα συνδέεται με γνωστική έκπτωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πώς αντιμετωπίζεται η λιθίαση του ουροποιητικού με χρήση laser!
Health Talk
28/09/2026 - 21:52
Ημερίδα για τη σύγχρονη φροντίδα της άνοιας στο Άσυλο Ανιάτων
Υγεία
28/09/2026 - 21:28
Νέα εφαρμογή AI της GE HealthCare προβλέπει έως και 72 ώρες νωρίτερα τις πιέσεις στα νοσοκομεία
Digital Health
28/09/2026 - 21:01
Γιαννάκος: «Σφραγίζεται κλινική στη Θεσσαλονίκη που διαφήμιζε ανύπαρκτες ογκολογικές υπηρεσίες»
Πολιτική Υγείας
28/09/2026 - 20:18
ΣΦΕΕ: «Γνωρίζουμε τους βασικούς δείκτες της καρδιάς, μιλάμε με επαγγελματία υγείας»
Pharma Policy
28/09/2026 - 19:43
Η φαρμακευτική BioNTech κλείνει τρία εργοστάσιά της στη Γερμανία - Στον αέρα 1.800 εργαζόμενοι
Pharma News
28/09/2026 - 19:17
Ανησυχητικά τα δεδομένα για την κατανάλωση ενεργειακών ποτών από παιδιά και εφήβους στην Ελλάδα
Υγεία
28/09/2026 - 18:21
Εκτινασσόμενος δάκτυλος: Η «βουβή» επιδημία που σαμποτάρει την καθημερινότητα
Health Talk
28/09/2026 - 17:43
Πάροχοι ΠΦΥ: Να μην ξεκινήσει η είσπραξη του clawback για το 2024 και το 2025
Πολιτική Υγείας
28/09/2026 - 16:59
Kavita Patel: «Βήματα προόδου στην αξιολόγηση τεχνολογιών υγείας - Τι πρέπει να γίνει με clawback και rebate»
Pharma Policy
28/09/2026 - 16:34
Αγαπηδάκη από Πετρούπολη: «Η ποιοτική υγειονομική φροντίδα έρχεται δίπλα στον πολίτη»
Πολιτική Υγείας
28/09/2026 - 16:11
BRCA1 και BRCA2: Πόσο μπορεί να καθυστερήσει με ασφάλεια η προληπτική αφαίρεση ωοθηκών και σαλπίγγων;
Υγεία
28/09/2026 - 15:43
Βολές Πολάκη κατά του νομοσχεδίου Γεωργιάδη για ψυχολόγους, ψυχιατροδικαστική και ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
28/09/2026 - 15:19
Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς: «Η πρόληψη ξεκινά με ένα απλό βήμα» - Δείτε το βίντεο με το σποτάκι
Υγεία
28/09/2026 - 14:56
Γιατί «καίνε» οι μύες στην έντονη άσκηση – Ο μύθος της ευθύνης του γαλακτικού οξέος
Fitness
28/09/2026 - 14:30
Νέο περιστατικό αποκόλλησης οροφής στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο
Πολιτική Υγείας
28/09/2026 - 13:54
Τα επτά πράγματα που πρέπει να κάνετε το πρωί για να κοιμηθείτε καλά το βράδυ
Υγεία
28/09/2026 - 13:30
Εξετάσεις ιατρικών ειδικοτήτων: Αναρτήθηκε το πρόγραμμα μετά από πόλεμο δηλώσεων
Πολιτική Υγείας
28/09/2026 - 12:38
Όμορφα και δυνατά μαλλιά: Η φροντίδα τους περνά και από το πιάτο μας
Ομορφιά
28/09/2026 - 12:30
ΠΟΥ: Η σύνθεση των εμβολίων γρίπης για το 2027 στο Νότιο Ημισφαίριο
Πολιτική Υγείας
28/09/2026 - 11:30
Γεωργιάδης: Και το ιατρείο της Καρυστιανού χτύπησε κόκκινο στο MedWatch
Πολιτική Υγείας
28/09/2026 - 11:17
ΙΣΑ: Πού μπορούν να κάνουν καταγγελία οι πολίτες για ιατρικές υπηρεσίες – Η διαδικασία
Πολιτική Υγείας
28/09/2026 - 11:00
ΕΣΥ: Παρεμβάσεις 8,26 εκατ. ευρώ για ΤΕΠ, χειρουργεία και υπηρεσίες υγείας
Πολιτική Υγείας
28/09/2026 - 10:30
Η Chiesi λαμβάνει Ευρωπαϊκή Άδεια Κυκλοφορίας για θεραπεία συντήρησης του άσθματος
Pharma News
28/09/2026 - 10:00
Έμπολα στη ΛΔ του Κονγκό: Ξεπέρασαν τις 8.000 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα
Επικαιρότητα
28/09/2026 - 09:30
Αλτσχάιμερ:Ποιοι πρέπει να κάνουν τις νέες αιματολογικές εξετάσεις και ποιοι όχι
Υγεία
28/09/2026 - 08:30
Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων: Δράση πρόληψης και ενημέρωσης για την τρίτη ηλικία στη Θεσσαλονίκη
Υγεία
26/09/2026 - 07:27
Δράση ενεργητικής προσέγγισης αστέγων από ειδικό κλιμάκιο του ΕΕΣ στον Πειραιά
Επικαιρότητα
26/09/2026 - 03:46
Θεσσαλονίκη: Ο Λευκός Πύργος θα «φορέσει» πράσινα την Κυριακή για την Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιού
Pharma Policy
26/09/2026 - 00:11
Δωρεάν σπιρομέτρηση στον Βύρωνα από τις 28 έως και τις 30 Σεπτεμβρίου
Πολιτική Υγείας
25/09/2026 - 22:19

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δωρεάν σπιρομέτρηση στον Βύρωνα από τις 28 έως και τις 30 Σεπτεμβρίου
Πολιτική Υγείας
25/09/2026 - 22:19
Η Chiesi λαμβάνει Ευρωπαϊκή Άδεια Κυκλοφορίας για θεραπεία συντήρησης του άσθματος
Pharma News
28/09/2026 - 10:00
ΕΣΥ: Παρεμβάσεις 8,26 εκατ. ευρώ για ΤΕΠ, χειρουργεία και υπηρεσίες υγείας
Πολιτική Υγείας
28/09/2026 - 10:30
ΙΣΑ: Πού μπορούν να κάνουν καταγγελία οι πολίτες για ιατρικές υπηρεσίες – Η διαδικασία
Πολιτική Υγείας
28/09/2026 - 11:00
Γεωργιάδης: Και το ιατρείο της Καρυστιανού χτύπησε κόκκινο στο MedWatch
Πολιτική Υγείας
28/09/2026 - 11:17
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo