ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα μελέτη: Άνθρωποι και λαμπραντόρ διαθέτουν τα ίδια γονίδια παχυσαρκίας

Pet
FREEPIK
Το λαμπραντόρ σας αράζει δίπλα στο τζάκι μασουλώντας ένα ξυλάκι. Σε ηλικία μόλις 12 εβδομάδων, αυτό το υπέροχο κουτάβι όσο χαριτωμένο είναι, άλλο τόσο και ανώριμο είναι. Όταν όμως ακούει τη λέξη «μπισκότο», η συμπεριφορά του αλλάζει. Με τα αυτιά τεντωμένα, είναι αμέσως στα πόδια σας, κοιτάζει τη λιχουδιά με λατρεία, κάθεται, και γρυλλίζει με ευχαρίστηση.
Δευτέρα, 10/03/2025 - 17:46
— Photo: FREEPIK
Παναγιώτης Σπανός Παναγιώτης Σπανός

Μια νέα μελέτη έρχεται να αποκαλύψει πώς τα γονίδια έχουν τόσο σημαντική επίδραση στο γιατί οι άνθρωποι και οι σκύλοι γίνονται υπέρβαροι. Τα λαμπραντόρ ριτρίβερ επελέγησαν γιατί μοιάζουν με τους ανθρώπους σε κάποιες διατροφικές συμπεριφορές όπως η πολυφαγία. Τα γονίδια ευθύνονται για το 40%-70% της ανθρώπινης παχυσαρκίας - το υπόλοιπο σχετίζεται με την εμπειρία της ζωής.

Από δείγματα DNA που προήλθαν από σάλιο που έστειλαν ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων, τα αποτελέσματα της μελέτης μας είναι εντυπωσιακά: οι σκύλοι δεν μοιράζονται απλώς ένα σπίτι με τους ανθρώπινους ιδιοκτήτες τους, μοιράζονται και τα γονίδια παχυσαρκίας. Καθένα από τα πέντε κορυφαία γονίδια που αύξησαν τον κίνδυνο αύξησης του σωματικού βάρους στα λαμπραντόρ εμπλέκονται και στην ανθρώπινη παχυσαρκία.

Μια τέτοια διασταύρωση δεν είναι εκπληκτική: τόσο οι σκύλοι όσο και οι άνθρωποι εξελίχθηκαν για να αντιμετωπίζουν κύκλους αφθονίας τροφίμων αλλά και λιμού. Και οι δύο διαθέτουν εγκεφαλικούς μηχανισμούς που καθοδηγούν την πείνα και τον κορεσμό για να διασφαλίσουν ότι η πρόσληψη τροφής ανταποκρίνεται στις καθημερινές ενεργειακές απαιτήσεις μας.

Απόθεμα ενέργειας

Και παρόλο που συχνά θεωρούμε το λίπος ως πρόβλημα, έχει νόημα να έχουμε λίγο, καθώς είναι ένα απόθεμα ενέργειας για να το χρησιμοποιούμε σε περιόδους που η τροφή είναι σπάνια. Τα γονίδια επηρεάζουν αυτούς τους μηχανισμούς, αλλά πώς;

Η απάντηση βρίσκεται στην εξαιρετικά επιλεκτική φύση της εκτροφής σκύλων. Μια παρενέργεια της εκτροφής σκύλων είναι ότι είναι εξαιρετικά απλό να εντοπίζονται τα γονίδια που προκαλούν χαρακτηριστικά - ακόμη και αυτά όπως η παχυσαρκία, τα οποία προέρχονται από το καθαρό αποτέλεσμα πολλών αλλαγών στο DNA μας.

Οι κτηνίατροι αναγνωρίζουν ότι η παχυσαρκία αποτελεί πραγματικό πρόβλημα για πολλά κουτάβια και τα αφεντικά τους, οπότε η μελέτη των σκύλων γίνεται τόσο για το δικό τους καλό όσο και ως «μοντέλο» της ανθρώπινης ασθένειας.

Τα γονίδια που εντοπίστηκαν ήταν τα πιο σημαντικά στον καθορισμό της παχυσαρκίας στα λαμπραντόρ αλλά δεν ήταν πρωτοπόρα στις γενετικές μελέτες της παχυσαρκίας στους ανθρώπους. Αντίθετα, ήταν επίσης αουτσάιντερ, με μικρό αντίκτυπο στην αύξηση του ανθρώπινου βάρους.

Τα αποτελέσματα σε σκύλους έδειξαν ότι μπορούν να έχουν μεγάλη επίδραση στο σωματικό βάρος και τα έκαναν άξια περαιτέρω έρευνας. Αυτό ίσχυε για το κορυφαίο γονίδιο παχυσαρκίας των λαμπραντόρ, το DENND1B. Οι σκύλοι που έφεραν την προβληματική εκδοχή αυτού του γονιδίου είχαν περίπου 8% περισσότερο σωματικό λίπος, αλλά η επίδραση στους ανθρώπους είναι μόνο ανεπαίσθητη.

Αποδεικνύεται ότι το DENND1B έχει έναν μη αναγνωρισμένο ρόλο στη ρύθμιση του σωματικού βάρους από τον εγκέφαλο, τόσο για τους σκύλους όσο και για τους ανθρώπους. Η λεπτίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από τα λιποκύτταρα του σώματος. Περισσότερο λίπος, περισσότερη λεπτίνη.

LABRADOR

Η λεπτίνη δρα στον εγκέφαλο ενεργοποιώντας τους «υποδοχείς μελανοκορτίνης» για να μειώσει την πείνα και να αυξήσει τη χρήση ενέργειας. Το σύστημα οδηγεί την πρόσληψη τροφής σε περιόδους πείνας και τη μειώνει όταν ο οργανισμός έχει καλά αποθέματα ενέργειας.

Αποδείχθηκε ότι το DENND1B παράγεται παράλληλα με τους υποδοχείς μελανοκορτίνης στον εγκέφαλο και μεταβάλλει τη σηματοδότηση από αυτούς.

Υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να μελετηθούν σχετικά με το DENND1B, αλλά έγινε μια πολύ καλή αρχή, δεδομένου ότι είναι γνωστό ότι είναι δύσκολο το πέρασμα από την εύρεση μιας γενετικής συσχέτισης στην παροχή μιας μοριακής σύνδεσης με τον τρόπο δράσης του γονιδίου στο σώμα. Αν και δεν αποτελεί στόχο του τελευταίου κύματος φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας, υπάρχουν φάρμακα κατά της παχυσαρκίας που στοχεύουν στους υποδοχείς μελανοκορτίνης, οπότε έχει πραγματική αξία η κατανόηση των αποχρώσεων αυτής της εγκεφαλικής οδού.

Εκτός από την εκμάθηση της λειτουργίας του DENND1B, βαθμολογήθηκαν οι σκύλοι της μελέτης ως υψηλού ή χαμηλού κινδύνου παχυσαρκίας σε σχέση με τον μεγαλύτερο αριθμό γενετικών αλλαγών. Χρησιμοποιήθηκε ένα ερωτηματολόγιο που ζητούσε από τους ιδιοκτήτες να βάλουν έναν βαθμό στην όρεξη των σκύλων τους, στα επίπεδα δραστηριότητάς τους και κατά πόσο τους περιόριζαν το φαγητό που έτρωγαν.

Προέκυψε ότι ο γενετικός κίνδυνος οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στην αυξημένη όρεξη - τα σκυλιά υψηλού κινδύνου ήταν πιο πιθανό να ενοχλούν τους ιδιοκτήτες τους για φαγητό, να ψάχνουν για αποφάγια και να τρώνε σχεδόν τα πάντα.

Τα γονίδια και η υπερβολή

Στην ίδια μελέτη οι σκύλοι χαμηλού κινδύνου ήταν όλοι αδύνατοι ή ελάχιστα υπέρβαροι. Αλλά οι ιδιοκτήτες τους δεν παίρνουν τα εύσημα - αυτή η ομάδα έτεινε να παραμένει σε υγιές βάρος ακόμη και αν οι ιδιοκτήτες δεν έδιναν μεγάλη προσοχή στον τρόπο με τον οποίο ρύθμιζαν τη διατροφή και την άσκηση των σκύλων τους.

Οι σκύλοι υψηλού κινδύνου μπορούν να διατηρηθούν αδύνατοι, αλλά είναι πολύ πιο δύσκολη δουλειά. Αυτοί οι ιδιοκτήτες πρέπει να επαγρυπνούν ανά πάσα στιγμή για να διασφαλίσουν ότι τα λαγωνικά τους δεν θα έχουν ευκαιρίες να τσιμπολογήσουν και πρέπει να χαλυβδώσουν τον εαυτό τους για να αντισταθούν στο «κόλπο του μεγάλου, καφετί ματιού», που είναι ένας τόσο αποτελεσματικός τρόπος για να ζητήσουν φαγητό τα κουτάβια μας.

Το ίδιο ισχύει και για τους ανθρώπους. Αν είστε αρκετά άτυχοι για να αποκτήσετε γονίδια που σας κάνουν επιρρεπείς στην παχυσαρκία, αυτά εκδηλώνονται με μεγαλύτερη όρεξη, καθιστώντας πιο δύσκολο το να αντισταθείτε στην υπερβολή. Οι αδύνατοι άνθρωποι δεν είναι ψυχικά ανώτεροι - απλώς δεν χρειάζεται να καταβάλλουν τόση δύναμη θέλησης για να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος.

Πηγή: TheConversation.com

Τελευταία τροποποίηση στις 10/03/2025 - 19:20
  • ΜΕΛΕΤΗ
  • ΓΟΝΙΔΙΑ
  • ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ
  • ΛΑΜΠΡΑΝΤΟΡ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Επιβεβαιώθηκε κρούσμα γρίπης των πτηνών στη λίμνη Κερκίνη
Επιβεβαιώθηκε κρούσμα γρίπης των πτηνών στη λίμνη Κερκίνη 06 Μαρτίου 2025
«Η θεραπευτική δύναμη του σκύλου σε ογκολογικούς ασθενείς»: Μια ημερίδα με τεράστιο ενδιαφέρον 19 Μαρτίου 2025
«Η θεραπευτική δύναμη του σκύλου σε ογκολογικούς ασθενείς»: Μια ημερίδα με τεράστιο ενδιαφέρον

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τι προσφέρουν οι φαρμακευτικές και οι εναλλακτικές θεραπείες για την παχυσαρκία
Health Talk
14/04/2026 - 21:21

Τι προσφέρουν οι φαρμακευτικές και οι εναλλακτικές θεραπείες για την παχυσαρκία

Τα γονίδια φαίνεται να "αποφασίζουν" πόσο αποτελεσματικά θα είναι τα φάρμακα GLP-1
Υγεία
09/04/2026 - 11:00

Τα γονίδια φαίνεται να "αποφασίζουν" πόσο αποτελεσματικά θα είναι τα φάρμακα GLP-1

Αγωνιστές του GLP-1: Τα φάρμακα που αλλάζουν το τοπίο σε παχυσαρκία και διαβήτη
Υγεία
06/04/2026 - 19:00

Αγωνιστές του GLP-1: Τα φάρμακα που αλλάζουν το τοπίο σε παχυσαρκία και διαβήτη

Το αποτύπωμα της MSD στην ελληνική οικονομία το 2024 με αριθμούς
Pharma News
02/04/2026 - 22:09

Το αποτύπωμα της MSD στην ελληνική οικονομία το 2024 με αριθμούς

«Για μια ανάλαφρη ζωή: Μήνυμα συνειδητοποίησης και υποστήριξης για τη νόσο της παχυσαρκίας από τη Novo Nordisk
Pharma News
02/04/2026 - 16:42

«Για μια ανάλαφρη ζωή: Μήνυμα συνειδητοποίησης και υποστήριξης για τη νόσο της παχυσαρκίας από τη Novo Nordisk

Πώς οι τρίχες των μαλλιών μας μπορούν να καθορίσουν την ιδανική ώρα λήψης ενός φαρμάκου
Υγεία
02/04/2026 - 14:09

Πώς οι τρίχες των μαλλιών μας μπορούν να καθορίσουν την ιδανική ώρα λήψης ενός φαρμάκου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Νέα μελέτη: Έλλειψη ύπνου και καθιστική ζωή αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας
Υγεία
15/04/2026 - 17:22
Στη λίστα «The Most Sustainable Companies in Greece 2026» η Chiesi Hellas
Pharma News
15/04/2026 - 16:59
Τις πρώτες 100 επεμβάσεις με το Da Vinci SP ολοκλήρωσε το Metropolitan Hospital
Υπηρεσίες Υγείας
15/04/2026 - 16:37
Τι προκαλεί στο ανθρώπινο σώμα μια έκρηξη ακόμα και όταν δεν προκαλείται θάνατος
Υγεία
15/04/2026 - 16:21
ΣΦΕΕ: Το επενδυτικό clawback για το 2026-2027 αφήνει εκτός την καινοτομία και τους ασθενείς
Pharma Policy
15/04/2026 - 15:48
Πειραματικό φάρμακο επιτυγχάνει σταθερή αύξηση τριχοφυΐας σε άνδρες με κοινή μορφή φαλάκρας
Pharma News
15/04/2026 - 15:00
9 διατροφικές συνήθειες για την υγεία της καρδιάς και τη μακροζωία
Διατροφή
15/04/2026 - 14:00
Μυλωνάκης: Υποβλήθηκε σε επέμβαση για την αντιμετώπιση της ρήξης του ανευρύσματος
Επικαιρότητα
15/04/2026 - 14:00
Αλλαγή ηγεσίας στη Pfizer Hellas- Νέος πρόεδρος ο Βασίλης Τζινιέρης
Pharma News
15/04/2026 - 13:01
Σφοδρή σύγκρουση Γεωργιάδη – Βαρνάβα για τον ΠΙΣ: Καταγγελίες για «ρουσφέτια» και παρέμβαση στις εκλογές
Πολιτική Υγείας
15/04/2026 - 12:55
Οι καθημερινές συνήθειες που βλάπτουν την υγεία των αρθρώσεών σας
Υγεία
15/04/2026 - 12:00
Γιατί η σειρά γέννησης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αυτισμού ή ημικρανίας
Υγεία
15/04/2026 - 11:00
Οι σημάνσεις θερμίδων στα μενού πιο βοηθητικές σε ανθρώπους με υπερφαγία
Διατροφή
15/04/2026 - 10:00
Πώς επιδρά τελικά η μοναξιά στον εγκέφαλο των ηλικιωμένων; Ανατροπή από νέα δεδομένα
Υγεία
15/04/2026 - 09:00
6ο Διεθνές Συνέδριο για τις Σπάνιες Παθήσεις: Ευκαιρίες και αδυναμίες στην ισότιμη πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες!
Patient Talk
14/04/2026 - 21:58
Τι προσφέρουν οι φαρμακευτικές και οι εναλλακτικές θεραπείες για την παχυσαρκία
Health Talk
14/04/2026 - 21:21
Έφτασαν στο Ιράν τα πρώτα φορτία με την έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού
Επικαιρότητα
14/04/2026 - 20:24
Πως ο τρόπος που περπατάμε μπορεί να αποκαλύψει αν έχουμε άγχος ή κατάθλιψη
Ψυχική Υγεία
14/04/2026 - 19:51
Άρθρο Πατούλη: Προτάσεις με στοχευμένες πολιτικές για τον επαναπατρισμό των νέων ιατρών
Πολιτική Υγείας
14/04/2026 - 19:09
Υπερκύφωση: Πώς μπορούμε να την αποφύγουμε καθώς μεγαλώνουμε
Υγεία
14/04/2026 - 18:33
Οι Αθηναίοι περνούν σχεδόν έξι μέρες τον χρόνο στα μποτιλιαρίσματα
Επικαιρότητα
14/04/2026 - 17:38
«Όχι» στην ενσωμάτωση του EU4Health σε ένα ευρύτερο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανταγωνιστικότητας
Patient Talk
14/04/2026 - 16:53
Άμεση έκδοση αποτελεσμάτων από τα κτηνιατρικά εργαστήρια του ΥΠΑΑΤ ζήτησε ο Λαζαρίδης
Επικαιρότητα
14/04/2026 - 16:18
Χειρουργική επινεφριδίου: Νέα ελάχιστα επεμβατική τεχνική αλλάζει τα δεδομένα
Health Talk
14/04/2026 - 16:01
Εκλογές στον ΠΙΣ: Νέα παρέμβαση Γεωργιάδη για τον αποκλεισμό του ΙΣΑ και άλλων Ιατρικών Συλλόγων
Πολιτική Υγείας
14/04/2026 - 15:41
Γάτες: Γιατί σταματούν ξαφνικά να τρώνε μια αγαπημένη τους τροφή
Pet
14/04/2026 - 15:00
Η Novo Nordisk ξεκινάει συνεργασία με την OpenAI για επιτάχυνση της ανάπτυξης νέων φαρμάκων
Pharma News
14/04/2026 - 14:00
Καρκίνος στο πάγκρεας: Νέο φάρμακο υπόσχεται διπλάσιο χρόνο επιβίωσης σε ασθενείς τελικού σταδίου
Pharma News
14/04/2026 - 13:00
Εμβόλιο να το πιεις στο ποτήρι; Αμερικανός ιολόγος λέει ότι μπύρα μπορεί να θωρακίσει το ανοσοποιητικό
Υγεία
14/04/2026 - 12:00
Γυναίκα με τρία θανατηφόρα αυτοάνοσα σημείωσε εντυπωσιακή βελτίωση μετά από κυτταρική θεραπεία
Υγεία
14/04/2026 - 11:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σύσταση Ταμείου Καινοτομίας Φαρμάκου: Σε εξέλιξη η δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση για το σχέδιο νόμου
Πολιτική Υγείας
14/04/2026 - 10:32
Καρκίνος στο πάγκρεας: Νέο φάρμακο υπόσχεται διπλάσιο χρόνο επιβίωσης σε ασθενείς τελικού σταδίου
Pharma News
14/04/2026 - 13:00
Εκλογές στον ΠΙΣ: Νέα παρέμβαση Γεωργιάδη για τον αποκλεισμό του ΙΣΑ και άλλων Ιατρικών Συλλόγων
Πολιτική Υγείας
14/04/2026 - 15:41
Η Novo Nordisk ξεκινάει συνεργασία με την OpenAI για επιτάχυνση της ανάπτυξης νέων φαρμάκων
Pharma News
14/04/2026 - 14:00
Άρθρο Πατούλη: Προτάσεις με στοχευμένες πολιτικές για τον επαναπατρισμό των νέων ιατρών
Πολιτική Υγείας
14/04/2026 - 19:09
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo