ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Η θεραπευτική δύναμη του σκύλου σε ογκολογικούς ασθενείς»: Μια ημερίδα με τεράστιο ενδιαφέρον

Pet
IMAGO
Με απόλυτη επιτυχία και ιδιαίτερο ενδιαφέρον από το κοινό πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 15 Μαρτίου 2025 η ημερίδα «Η Θεραπευτική Δύναμη του Σκύλου σε Ογκολογικούς Ασθενείς» στον Πολιτιστικό Σύλλογο Ιμβρίων στη Νέα Σμύρνη.
Τετάρτη, 19/03/2025 - 16:22
— Photo: IMAGO
News4Health Team News4Health Team

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς Dog Therapy, Win Cancer και Virtus ResearchΚέντρο Ιατρικών Ερευνών, με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για τον σημαντικό ρόλο των σκύλων θεραπείας στη φροντίδα των ασθενών με καρκίνο.

Επιστημονικές ομιλίες και παρουσιάσεις

Την ημερίδα συντόνισε η Πίστη Κρυσταλλίδου, Πρόεδρος της ΑΜΚΕ Win Cancer, η οποία άνοιξε την εκδήλωση με έναν θερμό χαιρετισμό, υπογραμμίζοντας τη σημασία της υποστηρικτικής φροντίδας στους ογκολογικούς ασθενείς.

DOGTHERAPY 1

Στη συνέχεια, η Νεφέλη Φασουλή, Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια και Animal Assisted Specialist, παρουσίασε το έργο του Dog Therapy και ανέδειξε τον τρόπο με τον οποίο οι σκύλοι θεραπείας συμβάλλουν στη βελτίωση της ψυχολογικής και συναισθηματικής κατάστασης των ασθενών. Μίλησε για την έρευνα που λαμβάνει χώρα στο Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, για τη διερεύνηση των επιπέδων στρες ατόμων που λαμβάνουν χημειοθεραπεία, πριν κατά τη διάρκεια και μετά την επαφή τους με τον σκύλο θεραπείας. Εξήγησε, πως ο σκύλος θεραπείας συμβάλλει στην αντιμετώπιση του στίγματος του καρκίνου, μέσα από την κοινωνική υποστήριξη και την κοινωνικοποίηση των ασθενών, αναφερόμενη σε δηλώσεις των ίδιων όπως: «Ήταν η πρώτη φορά που ένιωσα ότι κάποιος με είδε και θέλησε να έρθει κοντά μου» 22 ετών.
«Είναι η πρώτη φορά που τον βλέπω να περπατάει για 40 λεπτά συνεχόμενα, μετά από ένα χρόνο» 16 ετών (δήλωση μητέρας).

Η Κωνσταντίνα Θανάσουλα, Εκπαιδεύτρια και Χειρίστρια Σκύλων Θεραπείας, εξήγησε τι είναι οι Υπηρεσίες με τη Βοήθεια Σκύλου αναφέρθηκε στους τομείς όπου η παρουσία τους είναι ιδιαίτερα χρήσιμη, όπως η ογκολογική φροντίδα, η παρέμβαση στο φάσμα του αυτισμού, η αντιμετώπιση φοβιών, καθώς και η ψυχολογική υποστήριξη ατόμων με διατροφικές διαταραχές. Ανέλυσε τον τρόπο εκπαίδευσης και τη σημασία της αξιολόγησης και πιστοποίησης των σκύλων και των χειριστών τους. Μάλιστα, ανέφερε ότι ο Βαγγέλης είναι ο πρώτος σκύλος θεραπείας που έχει μπει στο Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, στο Αιγινήτειο, στο Γενικό Nοσοκομείο της Νίκαιας και έχει προσφέρει υποστήριξη σε καρκινοπαθείς, ασθενείς με ανορεξία και άλλες ομάδες ανθρώπων που έχουν ανάγκη.

DOGTHERAPY 2

Ο Δρ. Βασίλειος Ραμφίδης, Διευθυντής Ογκολογικής Κλινικής, τόνισε τη σημασία της ολιστικής προσέγγισης στην ογκολογική φροντίδα, αναδεικνύοντας τη θεραπεία με σκύλους ως έναν καινοτόμο και αποδεδειγμένα αποτελεσματικό τρόπο συναισθηματικής υποστήριξης των ασθενών. Χαρακτηριστικά, περιέγραψε μια ημέρα στην κλινική όπου αναφέρθηκε στην βοήθεια που παρέχει ο σκύλος θεραπείας στην αρχική ενημέρωση των ασθενών για την υγεία τους και στην διαδικασία της θεραπείας τους, εξηγώντας πώς η αλληλεπίδραση αυτή ωφελεί τόσο τους ασθενείς όσο και το νοσηλευτικό προσωπικό. Ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας: «Όταν πολλοί αρχίζουν να μοιράζονται το ίδιο όραμα, τότε τα όνειρα αρχίζουν να πραγματοποιούνται».

DOGTHERAPY 3

Ο Κώστας Κοίλιας, Ιδρυτής του Dog Therapy, Εκπαιδευτής Σκύλων και Animal Assisted Specialist, απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού και παρουσίασε από κοντά τους σκύλους θεραπείας, δίνοντας στους παρευρισκόμενους τη δυνατότητα να έρθουν σε άμεση επαφή με αυτούς και να μάθουν κάποια από τα χαρακτηριστικά τους.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και ο Σαράντος Ευσταθόπουλος, Διοικητής του ΑντικαρκινικούΝοσοκομείου «Μεταξά», ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία του να ενταχθούν σκύλοι θεραπείας και στη συγκεκριμένη δομή υγείας.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Νίκος Χρυσάκης, Ειδικός Γραμματέας Προστασίας των Ζώων, ο οποίος στηρίζει την προσπάθεια της αναβάθμισης του νόμου για την εκπαίδευση και πιστοποίηση των σκύλων θεραπείας και των χειριστών τους.

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο γνωστός τραγουδιστής Νικηφόρος, ο οποίος στήριξε τη δράση και ανέδειξε τη σημασία της θεραπευτικής συμβολής των ζώων στους ασθενείς.

DOGTHERAPY 4

Διαδραστικές δραστηριότητες και επαφή με τους σκύλους θεραπείας

Μετά το πέρας των ομιλιών, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, προκειμένου να βιώσουν από κοντά την εμπειρία της θεραπευτικής αλληλεπίδρασης με τους σκύλους.

Στο πρώτο γκρουπ, η Κωνσταντίνα Θανάσουλα παρουσίασε τον Βαγγέλη, τον έμπειρο σκύλο θεραπείας με σπουδαία πορεία σε νοσοκομεία και δομές υγείας.

Στο δεύτερο γκρουπ, ο Κώστας Κοίλιας παρουσίασε τους ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους θεραπείας, τον Όλυμποκαι τον Μορφέα.

Το κοινό είχε την ευκαιρία να θέσει ερωτήματα στους ειδικούς, να παρατηρήσει από κοντά τη συμπεριφορά των σκύλων θεραπείας και να μάθει περισσότερα για τον θετικό αντίκτυπο που έχουν στους ασθενείς.

DOGTHERAPY 5

Σημαντικό βήμα για την προώθηση της θεραπείας με σκύλους

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε μέσα σε ένα κλίμα ενθουσιασμού και αισιοδοξίας, επιβεβαιώνοντας τη βαθιά επίδραση των σκύλων θεραπείας στη ζωή των ασθενών και τη σημασία της περαιτέρω ενσωμάτωσής τους στις δομές υγείας.

Οι διοργανωτές δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν το έργο τους, στοχεύοντας στην επέκταση της παρουσίας των σκύλων θεραπείας σε περισσότερα νοσοκομεία και κέντρα φροντίδας.

Οι τρεις πρωταγωνιστές της ημέρας, ο Βαγγέλης, ο Όλυμπος και ο Μορφέας, έκλεψαν τις εντυπώσεις, χαρίζοντας μοναδικές στιγμές στους παρευρισκόμενους. Η αγάπη και η αφοσίωση αυτών των ζώων αποδεικνύουν πόσο πολύτιμη μπορεί να είναι η συμβολή τους στη βελτίωση της ζωής των ασθενών, προσφέροντας όχι μόνο θεραπεία, αλλά και ελπίδα, χαρά και συναισθηματική υποστήριξη.

DOGTHERAPY 6

Η θεραπευτική δύναμη του σκύλου είναι ανεκτίμητη – και αυτή η ημερίδα ήταν μόνο η αρχή για ένα πιο φωτεινό μέλλον στην ογκολογική φροντίδα.

  • ΣΚΥΛΟΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ
  • ΗΜΕΡΙΔΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νέα μελέτη: Άνθρωποι και λαμπραντόρ διαθέτουν τα ίδια γονίδια παχυσαρκίας
Νέα μελέτη: Άνθρωποι και λαμπραντόρ διαθέτουν τα ίδια γονίδια παχυσαρκίας 10 Μαρτίου 2025
Και η γάτα μπορεί να γίνει θεραπευτικό ζώο. Άμα θέλει.... 20 Μαρτίου 2025
Και η γάτα μπορεί να γίνει θεραπευτικό ζώο. Άμα θέλει....

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παγκόσμια Ημέρα Σκύλου: Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου έχει σήμερα την τιμητική του
Pet
26/08/2026 - 17:31

Παγκόσμια Ημέρα Σκύλου: Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου έχει σήμερα την τιμητική του

Τηλεϊατρική: Η Λάρισα είναι ο νέος ψηφιακός πνεύμονας υγείας της Περιφέρειας
Digital Health
22/06/2026 - 22:41

Τηλεϊατρική: Η Λάρισα είναι ο νέος ψηφιακός πνεύμονας υγείας της Περιφέρειας

ΙΑΣΩ Θεσσαλίας: Επιστημονική ημερίδα στα Τρίκαλα για τις καινοτόμες θεραπείες στην Ουρολογία
Υπηρεσίες Υγείας
26/05/2026 - 17:21

ΙΑΣΩ Θεσσαλίας: Επιστημονική ημερίδα στα Τρίκαλα για τις καινοτόμες θεραπείες στην Ουρολογία

Η τεχνολογία συναντά τον Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1: Μια σύγχρονη αρμονική συμβίωση
Patient Talk
15/05/2026 - 20:29

Η τεχνολογία συναντά τον Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1: Μια σύγχρονη αρμονική συμβίωση

Ο Ντύλαν, ο πρώτος σκύλος θεραπείας του ΕΣΥ, στο πλευρό ογκολογικών ασθενών στο Νοσοκομείο «Μεταξά»
Υγεία
14/05/2026 - 14:47

Ο Ντύλαν, ο πρώτος σκύλος θεραπείας του ΕΣΥ, στο πλευρό ογκολογικών ασθενών στο Νοσοκομείο «Μεταξά»

Γεωργιάδης: «Με την Ένωση Ασθενών ξεκινήσαμε τη μεγάλη μεταρρύθμιση μέσα στα νοσοκομεία»
Πολιτική Υγείας
27/04/2026 - 19:04

Γεωργιάδης: «Με την Ένωση Ασθενών ξεκινήσαμε τη μεγάλη μεταρρύθμιση μέσα στα νοσοκομεία»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πλασμαφαίρεση: Η σημαντική ιατρική θεραπεία και οι «υποσχέσεις» αντιγήρανσης
Υγεία
09/09/2026 - 22:36
Πέθανε o Γιώργος Μαζωνάκης από ανακοπή - Τι αναφέρει η ανακοίνωση του νοσοκομείου
Επικαιρότητα
09/09/2026 - 17:55
Νέα θεραπεία για την αληθή πολυκυτταραιμία εγκρίθηκε από τον FDA- Γιατί είναι σημαντική για τους ασθενείς
Υγεία
09/09/2026 - 17:00
Συνεχίζονται οι ελλείψεις αίματος: Νέα έκκληση για αιμοδοσία
Patient Talk
09/09/2026 - 16:50
Βρέφος υποβλήθηκε στην πρώτη στον κόσμο θεραπεία με «υπερελαστικά» ελατήρια για σπάνια κρανιακή πάθηση
Υγεία
09/09/2026 - 16:00
Θεμιστοκλέους: 1.000 νοσηλευτές θα έχουν πιάσει δουλειά στο ΕΣΥ έως τα μέσα Νοεμβρίου
Πολιτική Υγείας
09/09/2026 - 15:00
Ιός Δυτικού Νείλου: Τέταρτο κρούσμα στην Κρήτη- 34χρονος νοσηλεύεται στο ΠΑΓΝΗ
Υγεία
09/09/2026 - 14:01
Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου τίμησε τον Δρ. Γεώργιο Β. Αποστολόπουλο για τη διαχρονική προσφορά του στα ακριτικά νησιά
Επικαιρότητα
09/09/2026 - 13:23
To καζανάκι λειτουργεί ως σπρέι μικροβίων και το κλειστό καπάκι δεν προστατεύει πάντα
Υγεία
09/09/2026 - 13:00
Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού: Μπορεί να συνδέεται με περισσότερους από 1 στους 5 καρκίνους του παχέος εντέρου
Υγεία
09/09/2026 - 12:00
Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας: 579 θάνατοι το 2025 στη χώρα μας
Ψυχική Υγεία
09/09/2026 - 11:30
Γέννηση παιδιού από έμβρυο που είχε κρυοσυντηρηθεί πριν από 22 χρόνια
Υγεία
09/09/2026 - 11:11
Το ΑΙ θα μπορούσε να βρει θεραπεία για τον καρκίνο μέσα στις επόμενες δεκαετίες ή...να μάς σκοτώσει!
Digital Health
09/09/2026 - 11:00
Εξαγγελίες ΔΕΘ: "Άνθρακες ο θησαυρός" καταγγέλλουν οι νοσοκομειακοί
Πολιτική Υγείας
09/09/2026 - 10:13
Ηπατίτιδα C: Δεν είναι πλέον «θανατική ποινή» – Το μήνυμα από την εξομολόγηση της Πάμελα Άντερσον
Υγεία
09/09/2026 - 10:00
Κλειστά τα φαρμακεία της Αττικής στις 14 Σεπτεμβρίου
Επικαιρότητα
09/09/2026 - 09:43
ΕΕ: 400 εκατ. ευρώ στη Sanofi για την παραγωγή ινσουλίνης στην Ευρώπη
Pharma Policy
09/09/2026 - 09:00
Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν γονείς και εκπαιδευτικοί
Πολιτική Υγείας
09/09/2026 - 08:06
Το πρώτο αυτόνομο ρομπότ αιμοληψίας έλαβε έγκριση από τον FDA
Digital Health
08/09/2026 - 16:00
Γιατί κλείνουν τα μάτια μας γύρω στις 3 το απόγευμα; Η επιστήμη απαντά!
Υγεία
08/09/2026 - 15:00
Η σύγχρονη ζωή επιβαρύνει τους καρπούς – Πώς να τους προστατεύσουμε
Υγεία
08/09/2026 - 14:00
Αγαπηδάκη: Νέα τρόφιμα στα σχολικά κυλικεία - Ο ρόλος των ΚΟΜΥ στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος
Πολιτική Υγείας
08/09/2026 - 13:00
ΠΟΥ: Το κάπνισμα μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες για απόκτηση παιδιού
Υγεία
08/09/2026 - 12:00
Λιποίδημα: Η λιποαναρρόφηση μειώνει σημαντικά τον πόνο σε σχέση με τη συντηρητική θεραπεία
Υγεία
08/09/2026 - 12:00
Βασιλακόπουλος για ιό του Δυτικού Νείλου: Καμία ανησυχία για τα παιδιά που πάνε στο σχολείο
Υγεία
08/09/2026 - 11:45
ΠΑΣΟΚ για την απόσυρση ογκολογικού φαρμάκου: «Χρειαζόμαστε μηχανισμό προστασίας, όχι λύσεις ad hoc»
Pharma Policy
08/09/2026 - 11:19
Ρομποτική και τεχνητή νοημοσύνη αλλάζουν την ιατρική – Από την τηλεχειρουργική στην εξατομικευμένη φροντίδα
Digital Health
08/09/2026 - 11:00
Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας: Ο ρόλος της στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων
Health Talk
08/09/2026 - 10:00
Γιατί η νέα ενηλικίωση είναι να στρώνεις το κρεβάτι σου κάθε μέρα
Ψυχική Υγεία
08/09/2026 - 09:00
Παγκόσμια Ημέρα Κυστικής Ίνωσης: Ένας μήνας δράσεων και δωρεά 75 αναπνευστικών συσκευών
Patient Talk
08/09/2026 - 08:28

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γιαούρτι: Τι δείχνουν οι έρευνες για την καρδιά, τη χοληστερόλη και την υγιή γήρανση
Διατροφή
07/09/2026 - 14:00
ΠΟΕΔΗΝ: Άδειο το καλάθι της ΔΕΘ για τους υγειονομικούς - Τι απάντησε ο πρωθυπουργός για την κριτική στο ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
07/09/2026 - 08:27
Ψυχιατρική και Παιδοψυχιατρική Εταιρεία: «Τα νοσοκομεία δεν είναι χώροι φιλοξενίας και φύλαξης παιδιών»
Πολιτική Υγείας
07/09/2026 - 09:30
ΔΕΘ- Εξαγγελίες Μητσοτάκη για την υγεία: Ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης
Πολιτική Υγείας
07/09/2026 - 11:07
Γεωργιάδης: Αισιόδοξος για επανέναρξη του προγράμματος κατά της παχυσαρκίας
Πολιτική Υγείας
07/09/2026 - 14:45
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo