ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διάσκεψη για την καλή μεταχείριση των ζώων: Συνεργασία για τη βελτίωση της διαβίωσης τους

Pet
Διάσκεψη για την καλή μεταχείριση των ζώων: Συνεργασία για τη βελτίωση της διαβίωσης τους
Την προσεχή εβδομάδα η επίτροπος Υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Στέλλα Κυριακίδου και η γνωστή πρωτευοντολόγος δρ Jane Goodall θα συναντηθούν με ενδιαφερόμενα μέρη που εμπλέκονται σε διάφορες πτυχές της διαχείρισης των ζώων και της παραγωγής τροφίμων, καθώς και με εκπροσώπους οργανώσεων για την καλή μεταχείριση των ζώων, για να συζητήσουν την επικείμενη αναθεώρηση της νομοθεσίας για την καλή μεταχείριση των ζώων.
Πέμπτη, 02/12/2021 - 13:17
News4Health Team News4Health Team

Ο προϊστάμενος της μονάδας για την καλή μεταχείριση των ζώων της ΓΔ SANTE, κ. Andrea Gavinelli, προσβλέπει στη διάσκεψη αυτή και συζητά το έργο που επιτελείται για τη βελτίωση της ζωής εκατομμυρίων ζώων σε ολόκληρη την ΕΕ και πέραν αυτής.

Ποιος είναι ο σκοπός της διάσκεψης αυτής και ποιοι θα συμμετάσχουν;

Επί του παρόντος ασχολούμαστε με ένα φιλόδοξο έργο στο πλαίσιο της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» για να ανταποκριθούμε στην ανάγκη εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας της ΕΕ για την καλή μεταχείριση των ζώων και βελτίωσης της ποιότητάς της, με τρόπο που θα ενσωματώνει τις σημαντικές επιστημονικές εξελίξεις στον τομέα αυτό.

Στο πλαίσιο αυτό, η διάσκεψη των ενδιαφερόμενων μερών για την καλή μεταχείριση των ζώων, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου, θα φέρει σε επαφή όλους τους βασικούς συντελεστές για τη βελτίωση της διαβίωσης των ζώων σε ολόκληρη την ΕΕ. Χαίρομαι ιδιαιτέρως που η διάσημη πρωτευοντολόγος δρ Jane Goodall θα συμμετάσχει στην εκδήλωση της προσεχούς εβδομάδας, στο πλευρό της επιτρόπου Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων κ. Στέλλας Κυριακίδου, καθώς και του επιτρόπου Γεωργίας κ. Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, του υπουργού Γεωργίας, Δασών και Τροφίμων της Σλοβενίας κ. Jože Podgoršek και αρκετών μελών του ΕΚ.

Περισσότεροι από 150 συμμετέχοντες θα πάρουν μέρος στη διάσκεψη για την αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων και θα χαιρετίσουν τις αλλαγές στη νομοθεσία για την καλή μεταχείριση των ζώων που αναμένεται να έχουν βαθύ και θετικό αντίκτυπο στα πρότυπα καλής μεταχείρισης των ζώων, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και πέραν αυτής.

Ποιες δράσεις έχει υλοποιήσει η ΕΕ στον τομέα αυτό μέχρι σήμερα;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε πάντα καλές επιδόσεις ως προς την υιοθέτηση αυστηρότατων προτύπων για την καλή μεταχείριση των ζώων. Πράγματι, η ΕΕ έχει δώσει το παράδειγμα σε πολλούς τομείς. Από την έκδοση των πρώτων νομοθετικών πράξεων της ΕΕ για την καλή μεταχείριση των ζώων το 1974, νόμοι, κανονισμοί και πολλές δράσεις που προστατεύουν τα ζώα διευρύνθηκαν συστηματικά και ενισχύθηκαν.

Σήμερα, η ποιότητα ζωής εκατομμυρίων ζώων σε ολόκληρη την ΕΕ έχει βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό χάρη στις προσπάθειες αυτές. Ωστόσο, δεν θέλουμε να σταματήσουμε εδώ. Θέλουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε βελτιώσεις, και οι πολίτες της ΕΕ βρίσκονται μαζί μας στο θέμα αυτό.

Είναι γεγονός ότι πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες της ΕΕ συντάχθηκαν με τη φετινή Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών: «End the Cage Age» (Τέλος στα Κλουβιά), με την οποία ζητούν να καταργηθεί σταδιακά η χρήση των κλωβών για ορισμένα εκτρεφόμενα ζώα και, τελικά, να απαγορευτεί εντελώς. Ακούσαμε το αίτημα και δεσμευτήκαμε να υποβάλουμε πρόταση έως το τέλος του 2023 για τη σταδιακή κατάργηση του εγκλωβισμού ορισμένων ζώων. Η επικείμενη αναθεώρηση της νομοθεσίας για την καλή μεταχείριση των ζώων αποτελεί ένα ακόμη άλμα προόδου σε σχέση με την ήδη θετική εξέλιξη.

Ποια είναι τα θέματα με τα οποία ασχολείται επί του παρόντος η Επιτροπή στον τομέα αυτό και τι ετοιμάζει;

Πέρυσι —εν μέσω παγκόσμιας πανδημίας, και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 2020 — εγκρίθηκε και υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο η στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο». Όλες οι δράσεις για την καλή μεταχείριση των ζώων που προβλέπονται από τη στρατηγική προχωρούν όπως έχει προγραμματιστεί.

Σύμφωνα με τη στρατηγική, η καλή μεταχείριση των ζώων χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους αναθεώρησης της νομοθεσίας έως το τέλος του 2023. Στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ «Από το αγρόκτημα στο πιάτο», η Επιτροπή θα αναθεωρήσει πέντε οδηγίες και δύο κανονισμούς που αφορούν την προστασία των ζώων στις εκμεταλλεύσεις, κατά τη μεταφορά και κατά τη σφαγή. Η διάσκεψη της επόμενης εβδομάδας θα συμβάλει επίσης στη διαμόρφωση αυτών των αναθεωρήσεων. Η διαδικασία αξιολόγησης της ισχύουσας νομοθεσίας, γνωστή ως «έλεγχος καταλληλότητας», θα ολοκληρωθεί το 2022 και αμέσως μετά, έως το τέλος του 2023, θα εκπονηθεί εκτίμηση επιπτώσεων για την υποστήριξη των εν λόγω προτάσεων της Επιτροπής.

Επιπλέον, τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, η Επιτροπή ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) να εκπονήσει σειρά επιστημονικών γνωμοδοτήσεων σχετικά με την ισχύουσα νομοθεσία και για τα είδη εκτρεφόμενων ζώων για τα οποία δεν υπάρχει σήμερα ειδική νομοθεσία. Οι εν λόγω γνώμες αναμένεται να εκδοθούν μεταξύ Ιουνίου 2022 και Μαρτίου 2023.

Έχουμε επίσης δεσμευτεί, στο πλαίσιο της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο», να εξετάσουμε πιθανές επιλογές για τη θέσπιση ευρωπαϊκού σήματος για την καλή μεταχείριση των ζώων. Υπάρχουν ήδη αρκετά σήματα για την καλή μεταχείριση των ζώων στην ΕΕ και η Επιτροπή έχει δρομολογήσει εξωτερική μελέτη για την υποστήριξη του έργου της.

Ποιες είναι οι μελλοντικές φιλοδοξίες της ΕΕ στον τομέα της καλής μεταχείρισης των ζώων;

Οι επιστημονικές γνώμες που θα εκδώσει η EFSA θα βοηθήσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην αναθεώρηση της νομοθεσίας για την καλή μεταχείριση των ζώων. Οι αναθεωρήσεις αυτές θα αφορούν ιδίως τη μεταφορά, ιδίως όσον αφορά την καλή μεταχείριση των κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής και των ωοπαραγωγών ορνίθων, των μόσχων, των χοίρων και των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής, καθώς και τις συνθήκες στέγασης και ιδίως την καλή μεταχείριση των παπιών, των χηνών και των ορτυκιών.

Επίσης, η Επιτροπή έχει διαβιβάσει χάρτη πορείας στην EFSA στον οποίο συνοψίζονται οι εντολές για την καλή μεταχείριση των ζώων που σκοπεύει να αποστείλει στην EFSA μεταξύ 2023 και 2028 για την ανάπτυξη ειδικών απαιτήσεων για την καλή μεταχείριση άλλων ζωικών ειδών που δεν καλύπτονται ακόμη από την ισχύουσα νομοθεσία. Η πρωτοβουλία αυτή απαντά στη δέσμευση της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» για διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας.

Με τον τρόπο αυτό θα διασφαλιστεί ότι θα συνεχιστεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί για τη βελτίωση της καλής μεταχείρισης των ζώων και ότι τα ζώα στην ΕΕ αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια, σεβασμό και συμπόνια. Πρόκειται για κάτι για το οποίο η Επιτροπή ενδιαφέρεται ζωηρά και το ζητούν και οι πολίτες και τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Τελευταία τροποποίηση στις 02/12/2021 - 15:01
  • ΔΙΑΣΚΕΨΗ
  • ΖΩΑ
  • ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ
  • ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
  • ΚΟΜΙΣΙΟΝ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Dog TV: Τώρα και ο σκύλος σου μπορεί να βλέπει στην τηλεόραση «σειρές» προσαρμοσμένες στα γούστα του (βίντεο)
Dog TV: Τώρα και ο σκύλος σου μπορεί να βλέπει στην τηλεόραση «σειρές» προσαρμοσμένες στα γούστα του (βίντεο) 05 Νοεμβρίου 2021
Υπέροχα πλάσματα σας περιμένουν να τα υιοθετήσετε 10 Δεκεμβρίου 2021
Υπέροχα πλάσματα σας περιμένουν να τα υιοθετήσετε

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΕ: Εγκρίθηκε το πρώτο χάπι GLP-1 για τη διαχείριση της παχυσαρκίας
Pharma Policy
16/07/2026 - 09:45

ΕΕ: Εγκρίθηκε το πρώτο χάπι GLP-1 για τη διαχείριση της παχυσαρκίας

Νέα θεραπευτική επιλογή χωρίς χημειοθεραπεία για ασθενείς με υποτροπιάζον οζώδες λέμφωμα
Pharma News
15/07/2026 - 22:00

Νέα θεραπευτική επιλογή χωρίς χημειοθεραπεία για ασθενείς με υποτροπιάζον οζώδες λέμφωμα

Η Κομισιόν απαίτησε από την Meta να αλλάξει «εθιστικά» χαρακτηριστικά του Instagram και του Facebook
Ψυχική Υγεία
10/07/2026 - 15:23

Η Κομισιόν απαίτησε από την Meta να αλλάξει «εθιστικά» χαρακτηριστικά του Instagram και του Facebook

Απάντηση Κομισιόν σε Αρβανίτη για τις εφημερίες στα νοσοκομεία του ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
01/07/2026 - 03:48

Απάντηση Κομισιόν σε Αρβανίτη για τις εφημερίες στα νοσοκομεία του ΕΣΥ

Δύσκολη εξίσωση για την Κομισιόν εν μέσω καύσωνα η χρήση των κλιματιστικών
Επικαιρότητα
29/06/2026 - 15:28

Δύσκολη εξίσωση για την Κομισιόν εν μέσω καύσωνα η χρήση των κλιματιστικών

Ξεκινάει η δεύτερη φάση του ευρωπαϊκού προγράμματος COMBINE για τις συνδυασμένες κλινικές μελέτες και δοκιμές
Πολιτική Υγείας
26/06/2026 - 20:37

Ξεκινάει η δεύτερη φάση του ευρωπαϊκού προγράμματος COMBINE για τις συνδυασμένες κλινικές μελέτες και δοκιμές

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πρώτη ρομποτική γυναικολογική επέμβαση μίας οπής Single-Port στην Ελλάδα
Health Talk
30/07/2026 - 08:19
Κινητοποίηση εργαζομένων στο Νοσοκομείο Νίκαιας για τις ελλείψεις σε υλικά και τρόφιμα
Πολιτική Υγείας
30/07/2026 - 07:26
ΕΕΣ: Τι πρέπει να περιέχει ένα πλήρες φαρμακείο διακοπών
Υγεία
30/07/2026 - 03:49
Smart Health Europe: Eυρωπαϊκή έκθεση για την ψηφιακή υγεία στο Βερολίνο στα τέλη Οκτωβρίου
Digital Health
30/07/2026 - 00:19
Κάθε γυναίκα που βρίσκεται στην εμμηνόπαυση αξίζει ένα καλοκαίρι χωρίς ενοχές
Health Talk
29/07/2026 - 23:07
ΕΟΔΥ: Τέσσερις θάνατοι από τον ιό του Δυτικού Νείλου
Υγεία
29/07/2026 - 22:34
Meteo: Οι ισχυροί βοριάδες «φούντωσαν» τη φωτιά στο Ρέθυμνο
Επικαιρότητα
29/07/2026 - 22:07
Καλοκαίρι και τσιμπήματα από μέλισσες, σφήκες ή μέδουσες: Οι δύο πρώτες κινήσεις που πρέπει να κάνουμε
Υγεία
29/07/2026 - 21:49
Ανθρακούχο νερό και έντερο: Αλήθειες και παρανοήσεις για το φούσκωμα, το μικροβίωμα και την υγεία του πεπτικού
Διατροφή
29/07/2026 - 21:02
Φωτιά στο Ρέθυμνο: Επτά ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ σε ετοιμότητα στο πύρινο μέτωπο
Επικαιρότητα
29/07/2026 - 20:39
Στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για τη δευτερογενή χρήση των δεδομένων υγείας
Πολιτική Υγείας
29/07/2026 - 20:14
Έγκριση από τον FDA σε νέο αναστολέα για τοπικά προχωρημένους ή μεταστατικούς συμπαγείς όγκους
Υγεία
29/07/2026 - 19:49
Καλοκαίρι και σεξουαλικότητα: Πρωταγωνιστές το φως, το νερό και ο χρόνος
Ψυχική Υγεία
29/07/2026 - 18:57
Δύο πυροσβέστες νεκροί από ασφυξία στη φωτιά που καίει το Ρέθυμνο
Επικαιρότητα
29/07/2026 - 18:19
ECDC: Οι καύσωνες αυξάνουν τον κίνδυνο προσβολής των Ευρωπαίων από λοιμώδη νοσήματα
Υγεία
29/07/2026 - 17:42
Αλκοόλ και κάπνισμα βασικοί παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του μαστού και κολπική μαρμαρυγή
Υγεία
29/07/2026 - 17:16
Γιατί οι γυναίκες πρέπει να κάνουν προπόνηση ενδυνάμωσης σε κάθε στάδιο της ζωής τους
Fitness
29/07/2026 - 16:34
Διαβήτης: Ο δεκάλογος για ασφαλείς και ξέγνοιαστες διακοπές
Health Talk
29/07/2026 - 16:13
Νέο πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο στο Άγιον Όρος, στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου
Πολιτική Υγείας
29/07/2026 - 15:51
Γεωργιάδης από Λήμνο: «Δεν αφήσαμε την ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης να πάει χαμένη»
Πολιτική Υγείας
29/07/2026 - 15:34
Τηλεργασία: Πώς επηρεάζει το σώμα μας και τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε
Υγεία
29/07/2026 - 15:00
Πνευμονογαστρικό νεύρο: Γιατί είναι καθοριστικό για την ψυχική υγεία και τη λειτουργία του οργανισμού
Υγεία
29/07/2026 - 14:00
Ύπνος με ανεμιστήρα: Οι 4 πιθανές επιπτώσεις στην υγεία και οδηγίες για ασφαλή χρήση
Υγεία
29/07/2026 - 13:00
Σαλμονέλα το καλοκαίρι: Οι οδηγίες του ΕΦΕΤ για νοικοκυριά - επιχειρήσεις εστίασης
Πολιτική Υγείας
29/07/2026 - 12:00
ΨΝΑ: Καταγγελία εργαζομένων για «επικίνδυνες συνθήκες» στις εφημερίες – Ράντζα ακόμη και στα εξεταστήρια
Πολιτική Υγείας
29/07/2026 - 11:30
Πώς το σφουγγάρι της κουζίνας μπορεί να σάς μολύνει με σαλμονέλα
Υγεία
29/07/2026 - 11:00
Ιός Δυτικού Νείλου: Οι περιοχές με κρούσματα και αυτές που θεωρούνται υψηλού κινδύνου
Πολιτική Υγείας
29/07/2026 - 10:26
ΗΠΑ: Νέες περικοπές στην Υγεία εξετάζει ο Τραμπ – Στο στόχαστρο το Medicare και τα εμβόλια
Πολιτική Υγείας
29/07/2026 - 10:00
Ινομυαλγία: Εντοπίστηκαν 26 γονιδιακές περιοχές που αυξάνουν τον κίνδυνο
Υγεία
29/07/2026 - 09:00
Καλοκαίρι και χρόνιος πόνος: Ο ρόλος της φαρμακευτικής κάνναβης στη διαχείρισή του
Health Talk
29/07/2026 - 08:12

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η κατανάλωση φαγητού μέσα σε 9 ώρες την ημέρα ίσως προστατεύει τη μνήμη και τον εγκέφαλο
Διατροφή
27/07/2026 - 12:00
Γεωργιάδης: Η Ματίνα Παγώνη προσωρινή πρόεδρος στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο
Πολιτική Υγείας
27/07/2026 - 11:51
Η Ευρώπη χάνει τον στόχο για την εξάλειψη της ιογενούς ηπατίτιδας έως το 2030
Πολιτική Υγείας
28/07/2026 - 11:00
Αντιδράσεις των εργαστηριακών ιατρών στις δηλώσεις Γεωργιάδη για τους βιοπαθολόγους
Πολιτική Υγείας
27/07/2026 - 15:26
"Μπλόκο" σε 6,2 τόνους ακατάλληλων κρεάτων στην Αττική – Εντοπίστηκαν σε 20 επιχειρήσεις τροφίμων
Πολιτική Υγείας
28/07/2026 - 10:35
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo