Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μια επικίνδυνη νέα τάση στον τομέα της ομορφιάς, η οποία περιλαμβάνει την αλλοίωση του δέρματος και των μαλλιών με τη χρήση ενός παγωμένου σίδερου.
Freeze branding human skin is a bad idea. #skincare #cryobranding pic.twitter.com/MFjlvD7Cnr
— Health Organica (@HealthOrganica_) April 2, 2025
Η παράξενη αυτή μόδα, η οποία αφήνει μόνιμα σημάδια στο σώμα και στο χρώμα των μαλλιών με τη χρήση υγρού αζώτου, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, σύμφωνα με βρετανούς ειδικούς.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το ακραίο κρύο σκοτώνει τα κύτταρα του δέρματος που είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία από την πιο θανατηφόρα μορφή της νόσου, το μελάνωμα.
Άλλοι κίνδυνοι περιλαμβάνουν λοίμωξη, κρυοπαγήματα και απώλεια δακτύλων ή άκρων, προειδοποίησε ο καθηγητής Adam Taylor, ειδικός στην ανατομία από το Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ.
«Μπορεί να χρειαστούν μόλις 20 δευτερόλεπτα για να προκαλέσει το υγρό άζωτο εγκαύματα δευτέρου, τρίτου και ακόμη και τέταρτου βαθμού», έγραψε για το The Conversation.
Αυτή η τεχνική, η οποία επίσης θεωρείται ότι λευκαίνει τα μαλλιά λόγω της επίδρασης των χαμηλών θερμοκρασιών στη μελάγχρωση, εφευρέθηκε αρχικά από αγρότες για να σημαδεύουν τα ζώα για αναγνώριση.
Ωστόσο, τα άλογα και τα βοοειδή έχουν δέρμα δύο έως τέσσερις φορές παχύτερο από το ανθρώπινο, γεγονός που τα καθιστά λιγότερο ευάλωτα σε βλάβες, σύμφωνα με τον καθηγητή Taylor.
«Υπάρχουν αυστηρά πρωτόκολλα ασφαλείας για τη σήμανση των ζώων. Δεν υπάρχουν καθόλου για τους ανθρώπους. Και στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι παράνομο να μαρκάρεις ανθρώπους, είτε με θερμότητα είτε με κρύο», πρόσθεσε.
"Επομένως, αν ψάχνεις για ένα εντυπωσιακό στοιχείο, προτίμησε τα τατουάζ ή το body art που έχουν δοκιμαστεί και υπόκεινται σε κανόνες και δεν θα σε εκθέσουν σε κίνδυνο εγκαυμάτων, νευρικών βλαβών ή ορισμένων τύπων καρκίνου.
Το δέρμα σου είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός σου και έχει πολλές σημαντικές λειτουργίες, όπως την προστασία των εσωτερικών οργάνων από τα μικρόβια και τη σύνθεση βασικών βιταμινών. Μην το αντιμετωπίζεις σαν ζώο.", καταλήγει στο σχετικό του άρθρο ο Taylor.