ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γήρανση: Γιατί μερικοί γερνάνε πιο γρήγορα από κάποιους άλλους; Βιολόγος εξηγεί

Ομορφιά
Γήρανση: Γιατί μερικοί γερνάνε πιο γρήγορα από κάποιους άλλους; Βιολόγος εξηγεί
Επίκουρη καθηγήτρια μοριακής, κυτταρικής και αναπτυξιακής βιολογίας του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν εξηγεί γιατί ο κάθε άνθρωπος γερνά με διαφορετικό τρόπο και κατα πόσο λειτουργουν οι αντιγηραντικές παρεμβάσεις.
Δευτέρα, 10/07/2023 - 20:34
— Photo: Freepik
Χριστίνα Παναγιώτα Βελαλή Χριστίνα Παναγιώτα Βελαλή

Πολλοί άνθρωποι διαφέρουν ως προς το πόσο γρήγορα γερνάνε από κάποιους άλλους και αυτή η διαφορά ξεκινά από νωρίς στη ζωή τους, σύμφωνα με την δρ. Έλεν Κουάρλες, Επίκουρη Καθηγήτρια Μοριακής, Κυτταρικής και Αναπτυξιακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, η οποία εξηγεί το πώς γερνά ο κάθε άνθρωπος και τα κύτταρα αυτού.

Τι είναι η γήρανση;

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί ορισμοί της γήρανσης, ωστόσο σε αυτό που καταλήγουν όλοι οι επιστήμονες είναι πως η γήρανσηείναι μια μη αναστρέψιμη διαδικασία, η οποία οφείλεται τόσο σε ενδογενείς όσο και σε εξωγενείς παράγοντες.

Ο χρόνος αλλά και η κληρονομικότητα είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες που επηρεάζουν τη γήρανση του δέρματος και του σώματος, συνολικά, γεγονός που κάνει τα άτομα να είναι πιο ευάλωτα σε ασθένειες, τραυματισμούς, ακόμη και θάνατο.

Σύμφωνα με την βιολόγο και συγγραφέα της μελέτης δρ. Έλεν Κουάρλες, το σώμα αποτελείται από τρισεκατομμύρια κύτταρα όπου το καθένα από αυτά υπέυθυνο για πολλές λειτουργίες, μεταξύ αυτών συμβάλλουν στο να μείνει κάποιος ζωντανός.

Το γεγονός αυτό περιλαμβάνει τον μεταβολισμό των θρεπτικών συστατικών, την απαλλαγή από τα απόβλητα, την ανταλλαγή σημάτων με άλλα κύτταρα και την προσαρμογή στο στρες.

Το πρόβλημα είναι ότι κάθε διαδικασία και συστατικό σε κάθε κύτταρο μπορεί να διακοπεί ή να καταστραφεί. Έτσι τα κύτταρά ξοδεύουν πολλή ενέργεια κάθε μέρα για την πρόληψη, την αναγνώριση και την επίλυση αυτών των προβλημάτων.

Η γήρανση μπορεί να θεωρηθεί ως μια σταδιακή απώλεια της ικανότητας διατήρησης της ομοιόστασης –μια κατάσταση ισορροπίας μεταξύ των συστημάτων του σώματος– είτε επειδή δεν μπορούμε να αποτρέψουμε ή να αναγνωρίσουμε τις βλάβες και την κακή λειτουργία είτε επειδή δεν επιλύουμε επαρκώς ή γρήγορα τα προβλήματα καθώς εμφανίζονται.

Η γήρανση προκύπτει από έναν συνδυασμό αυτών των θεμάτων. Δεκαετίες έρευνας έχουν δείξει ότι σχεδόν κάθε κυτταρική διαδικασία εξασθενεί με την ηλικία.

Ο ρόλος του DNA και των πρωτεινών στη γήρανση

Οι περισσότερες έρευνες για την κυτταρική γήρανση επικεντρώνονται στη μελέτη του τρόπου με τον οποίο το DNA και οι πρωτεΐνες αλλάζουν με την ηλικία.

Οι επιστήμονες έχουν αρχίσει ήδη να εξετάζουν τους πιθανούς ρόλους που παίζουν πολλά άλλα σημαντικά βιομόρια στο κύτταρο στη γήρανση.

Μία από τις κύριες εργασίες του κυττάρου είναι να διατηρεί το DNA του. Η συντήρηση του DNA περιλαμβάνει την επιδιόρθωση της βλάβης στο γενετικό υλικό και στα μόρια που συνδέονται με αυτό.

Οι πρωτεΐνες είναι οι εργάτες του κυττάρου. Εκτελούν χημικές αντιδράσεις, παρέχουν δομική υποστήριξη, στέλνουν και λαμβάνουν μηνύματα, συγκρατούν και απελευθερώνουν ενέργεια και πολλά άλλα.

Εάν η πρωτεΐνη καταστραφεί, το κύτταρο χρησιμοποιεί μηχανισμούς που περιλαμβάνουν ειδικές πρωτεΐνες που είτε προσπαθούν να διορθώσουν τη σπασμένη πρωτεΐνη είτε την στέλνουν για ανακύκλωση.

Παρόμοιοι μηχανισμοί απομακρύνουν τις πρωτεΐνες ή τις καταστρέφουν όταν δεν χρειάζονται πλέον. Με αυτόν τον τρόπο, τα συστατικά του μπορούν να χρησιμοποιηθούν αργότερα για την κατασκευή μιας νέας πρωτεΐνης.

Η γήρανση διαταράσσει ένα ευαίσθητο βιολογικό δίκτυο

Η αλληλεπίδραση μεταξύ των συστατικών μέσα στα κύτταρα, τα κύτταρα στο σύνολό τους, τα όργανα και το περιβάλλον είναι ένα πολύπλοκο και συνεχώς μεταβαλλόμενο δίκτυο πληροφοριών.

Όταν όλες οι διαδικασίες που εμπλέκονται στη δημιουργία και τη διατήρηση της λειτουργίας του DNA και των πρωτεϊνών λειτουργούν κανονικά, τα διαφορετικά διαμερίσματα μέσα σε ένα κύτταρο που εξυπηρετούν εξειδικευμένους ρόλους - που ονομάζονται οργανίδια - μπορούν να διατηρήσουν την υγεία και τη λειτουργία του κυττάρου.

Για να λειτουργεί καλά ένα όργανο, η πλειονότητα των κυττάρων που το αποτελούν πρέπει να λειτουργούν καλά. Το ίδιο και για να επιβιώσει και να ευδοκιμήσει ένας ολόκληρος οργανισμός και όλα τα όργανα στο σώμα του.

Η γήρανση μπορεί να οδηγήσει σε δυσλειτουργία σε οποιοδήποτε από αυτά τα επίπεδα, από το υποκυτταρικό έως το οργανικό.

Ίσως ένα γονίδιο που κωδικοποιεί μια σημαντική πρωτεΐνη για την επισκευή του DNA να έχει υποστεί βλάβη και έτσι όλα τα άλλα γονίδια στο κύτταρο είναι πιο πιθανό να επισκευαστούν λανθασμένα.

Ή ίσως τα συστήματα ανακύκλωσης του κυττάρου δεν μπορούν πλέον να υποβαθμίσουν τα δυσλειτουργικά συστατικά. Ακόμη και τα συστήματα επικοινωνίας μεταξύ κυττάρων, ιστών και οργάνων μπορεί να τεθούν σε κίνδυνο, αφήνοντας τον οργανισμό λιγότερο ικανό να ανταποκριθεί στις αλλαγές μέσα στο σώμα.

Το γεγονός αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα αυξανόμενο βάρος μοριακής και κυτταρικής βλάβης που σταδιακά αποκαθίσταται λιγότερο καλά με την πάροδο του χρόνου. Καθώς αυτή η ζημιά συσσωρεύεται, τα συστήματα που προορίζονται να την επιδιορθώσουν προκαλούν επίσης ζημιές.

Αυτό οδηγεί σε έναν κύκλο αυξανόμενης φθοράς καθώς τα κύτταρα γερνούν.

Αντιγηραντικές παρεμβάσεις

«Η αλληλεξάρτηση των κυτταρικών διεργασιών της ζωής είναι ένα δίκοπο μαχαίρι» αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστήμονας.

Συγκεκριμέναα, καταστρέφονται ολοκληρωτικά οι διαδικασίες που αλληλεπιδρούν ή εξαρτώνται από αυτήν.

Ωστόσο, αυτή η διασύνδεση σημαίνει επίσης ότι η ενίσχυση μιας εξαιρετικά διασυνδεδεμένης διαδικασίας θα μπορούσε επίσης να βελτιώσει τις σχετικές λειτουργίες.

Μάλιστα, έτσι λειτουργούν οι πιο επιτυχημένες αντιγηραντικές παρεμβάσεις.

«Δεν υπάρχει ασημένια σφαίρα για να σταματήσει η γήρανση, αλλά ορισμένες παρεμβάσεις φαίνεται να επιβραδύνουν τη γήρανση στο εργαστήριο. Ενώ υπάρχουν συνεχείς κλινικές δοκιμές που διερευνούν διαφορετικές προσεγγίσεις σε ανθρώπους, τα περισσότερα υπάρχοντα δεδομένα προέρχονται από ζώα όπως νηματώδεις, μύγες, ποντίκια και πρωτεύοντα μη ανθρώπινα» αναφέρει η βιολόγος.

Μία από τις καλύτερα μελετημένες παρεμβάσεις είναι ο θερμιδικός περιορισμός, ο οποίος περιλαμβάνει τη μείωση της ποσότητας των θερμίδων που θα έτρωγε κανονικά ένα ζώο χωρίς να του στερήσει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Ένα εγκεκριμένο από τον FDA φάρμακο που χρησιμοποιείται στη μεταμόσχευση οργάνων και σε ορισμένες θεραπείες για τον καρκίνο που ονομάζεται ραπαμυκίνη φαίνεται να λειτουργεί χρησιμοποιώντας τουλάχιστον ένα υποσύνολο των ίδιων οδών που ενεργοποιεί ο περιορισμός των θερμίδων στο κύτταρο.

Και οι δύο επηρεάζουν τους κόμβους σηματοδότησης που κατευθύνουν το κύτταρο να διατηρήσει τα βιομόρια που έχει αντί να αναπτυχθεί και να χτίσει νέα βιομόρια. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η κινητή έκδοση του «μειώστε, επαναχρησιμοποιήστε, ανακυκλώστε» αφαιρεί τα κατεστραμμένα εξαρτήματα και αφήνει πίσω του ένα υψηλότερο ποσοστό λειτουργικών εξαρτημάτων.

Άλλες παρεμβάσεις περιλαμβάνουν αλλαγή των επιπέδων ορισμένων μεταβολιτών, επιλεκτική καταστροφή γηρασμένων κυττάρων που έχουν σταματήσει να διαιρούνται, αλλαγή του μικροβιώματος του εντέρου και τροποποιήσεις συμπεριφοράς.

Το κοινό όλων αυτών των παρεμβάσεων είναι ότι επηρεάζουν τις βασικές διεργασίες που είναι κρίσιμες για την κυτταρική ομοιόσταση, συχνά απορυθμίζονται ή δυσλειτουργούν με την ηλικία και συνδέονται με άλλα συστήματα κυτταρικής συντήρησης. Συχνά, αυτές οι διεργασίες είναι οι κεντρικοί οδηγοί για μηχανισμούς που προστατεύουν το DNA και τις πρωτεΐνες στο σώμα.

Δεν υπάρχει ενιαία αιτία γήρανσης.

Κανένας άνθρωπος δεν γερνάει με τον ίδιο τρόπο και, πράγματι, ούτε δύο κύτταρα.

Η έρευνα παρεμβάσεων που στοχεύει σε πολλαπλές σημαντικές κυτταρικές διεργασίες ταυτόχρονα θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση και στη διατήρηση της υγείας για μεγαλύτερο μέρος της ζωής.

Αυτές οι εξελίξεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να ζήσουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στη διαδικασία.

Πηγή: the conversation

Τελευταία τροποποίηση στις 10/07/2023 - 20:48
  • ΓΗΡΑΝΣΗ
  • ΗΛΙΚΙΑ
  • ΕΡΕΥΝΑ
  • ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΤΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ
  • ΒΙΟΛΟΓΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φροντίστε το δέρμα σας το καλοκαίρι: Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί
Φροντίστε το δέρμα σας το καλοκαίρι: Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί 05 Ιουλίου 2023
Καθαρά λευκά δόντια στις διακοπές: 10 συμβουλές για ένα «αστραφτερό» χαμόγελό 11 Ιουλίου 2023
Καθαρά λευκά δόντια στις διακοπές: 10 συμβουλές για ένα «αστραφτερό» χαμόγελό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

"Επίθεση στην επιστήμη": Στη Σουηδία έχει φτάσει ο αντίκτυπος των περικοπών του Τραμπ στην έρευνα
Πολιτική Υγείας
08/05/2025 - 11:51

"Επίθεση στην επιστήμη": Στη Σουηδία έχει φτάσει ο αντίκτυπος των περικοπών του Τραμπ στην έρευνα

Klotho: Μια πρωτεΐνη - κλειδί για υγιή γήρανση και μακροζωία
Υγεία
08/05/2025 - 12:00

Klotho: Μια πρωτεΐνη - κλειδί για υγιή γήρανση και μακροζωία

Ο Τραμπ διατάσσει τον περιορισμό των ερευνών για τους ιούς - Φοβάται διαρροή στην κοινότητα
Πολιτική Υγείας
06/05/2025 - 09:45

Ο Τραμπ διατάσσει τον περιορισμό των ερευνών για τους ιούς - Φοβάται διαρροή στην κοινότητα

Η βιολογική ηλικία και όχι η χρονολογική είναι ο κρίσιμος παράγοντας για την άνοια
Υγεία
02/05/2025 - 11:00

Η βιολογική ηλικία και όχι η χρονολογική είναι ο κρίσιμος παράγοντας για την άνοια

Μπορεί η προπόνηση με βάρη να μας προστατεύσει από την άνοια; Τι έδειξε πρόσφατη έρευνα
Υγεία
01/05/2025 - 10:17

Μπορεί η προπόνηση με βάρη να μας προστατεύσει από την άνοια; Τι έδειξε πρόσφατη έρευνα

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με διεθνή μελέτη
Διατροφή
28/04/2025 - 13:00

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με διεθνή μελέτη

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το Νοσοκομείο «Μεταξά» «πάει» στην Αίγινα - Δράση πρόληψης για δέρμα, μαστό και ΩΡΛ
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 00:07
Η Βουλή τίμησε με φωταγώγηση την Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 23:08
HAPCO & DES: Αναδείχθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του συνδέσμου
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 22:51
Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας: Η σημασία της διατροφικής υποστήριξης στην εγκυμοσύνη
Pharma News
08/05/2025 - 22:26
Οργισμένη ανακοίνωση της ΕΙΝΑ: «Καταστροφικές οι συνέπειες από τις συνεχείς μετακινήσεις ιατρών»
Πολιτική Υγείας
08/05/2025 - 22:14
Novo Nordisk Hellas: Πολυπληθής συμμετοχή στον 16ο Ποσειδώνιο Ημιμαραθώνιο Αθήνας και βράβευση
Pharma News
08/05/2025 - 21:53
Η Avis ηχογράφησε αποσπάσματα βιβλίων για άτομα με οπτική αναπηρία σε συνεργασία με την ΜΚΟ «Διαβάζω για τους Άλλους»
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 21:42
Οι αποφάσεις της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης του EMA για δύο σκευάσματα
Pharma Policy
08/05/2025 - 20:27
Προκαταρκτική εξέταση για τα εγκαύματα σε ασθενείς και εργαζομένους σε χειρουργική αίθουσα του «Ελπίς»
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 19:33
MOVE ON UP: Αναπτύσσεται ψηφιακό πρόγραμμα άσκησης για άτομα με Πάρκινσον
Digital Health
08/05/2025 - 19:07
Από το «Θριάσιο» ο νέος πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ - Η σύνθεση της εκτελεστικής γραμματείας
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 18:38
Γιατί δεν πρέπει ποτέ να υποτιμάμε τον πόνο στο μάτι
Health Talk
08/05/2025 - 18:07
ΕΟΔΥ: Πέντε θάνατοι από γρίπη και COVID-19 τις δύο τελευταίες εβδομάδες
Υγεία
08/05/2025 - 17:54
Τσιατάς: «Ταχύτερα στην Ελλάδα τα νεότερα ογκολογικά φάρμακα σε ασθενείς του ΕΣΥ»
Health Talk
08/05/2025 - 17:33
Τι είναι ο διαβήτης «τύπου 5» - Σχετίζεται με τον υποσιτισμό και αναζητούνται θεραπευτικά σχήματα
Υγεία
08/05/2025 - 16:00
Η χαρτογράφηση του υποδοχέα γλυκιάς γεύσης και η μάχη για να περιοριστούν οι λιγούρες για ζάχαρη
Υγεία
08/05/2025 - 15:11
Δώρα ζωής από 44χρονο που νοσηλευόταν στο Παπανικολάου
Υγεία
08/05/2025 - 14:09
Κοιμάστε λίγο αλλά νιώθετε μια χαρά; Είναι θέμα γονιδιακής μετάλλαξης!
Health Talk
08/05/2025 - 14:00
Ειδική μάσκα προσώπου μπορεί να ανιχνεύσει τη χρόνια νεφρική νόσο μόνο από την αναπνοή
Υγεία
08/05/2025 - 13:00
i4EUFITMOS -Ευφυείς ψηφιακές υπηρεσίες για την παρακολούθηση της φυσικής κατάστασης των Ευρωπαίων
Πολιτική Υγείας
08/05/2025 - 12:30
Klotho: Μια πρωτεΐνη - κλειδί για υγιή γήρανση και μακροζωία
Υγεία
08/05/2025 - 12:00
"Επίθεση στην επιστήμη": Στη Σουηδία έχει φτάσει ο αντίκτυπος των περικοπών του Τραμπ στην έρευνα
Πολιτική Υγείας
08/05/2025 - 11:51
Ελληνική Εταιρεία Παχυσαρκίας για εξαγγελίες Αγαπηδάκη: Η αποκλειστική εξέταση από ενδοκρινολόγους πρακτικά είναι ανεφάρμοστη
Πολιτική Υγείας
08/05/2025 - 11:30
Η περιέργεια κρατάει τον εγκέφαλο ενεργό και στην τρίτη ηλικία
Ψυχική Υγεία
08/05/2025 - 11:00
Σύνδεση «Αγίας Βαρβάρας» - «Αττικόν»: Πραγματοποιήθηκε η πρώτη μεγάλη σύσκεψη υπό τον Γεωργιάδη
Πολιτική Υγείας
08/05/2025 - 10:04
Νέες αμφιλεγόμενες επιλογές της κυβέρνησης Τραμπ για FDA και τη θέση του γενικού χειρουργού
Πολιτική Υγείας
08/05/2025 - 10:00
Τα γονίδια παίζουν ρόλο στο πότε θα κάνει τα πρώτα του βήματα ένα παιδί
Υγεία
08/05/2025 - 09:02
Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας: «Ενώνουμε κοινότητες, δίνουμε προτεραιότητα στους ασθενείς»
Patient Talk
08/05/2025 - 08:17
Workshop για τις εξελίξεις στις κύριες γενετικές τεχνικές NGS και CMA
Υγεία
08/05/2025 - 06:41
Ο πρωταγωνιστικός ρόλος του νοσηλευτή στο επίκεντρο του 7ου Πανελληνίου Διεπιστημονικού Συνεδρίου για την Υγεία
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 03:27

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Athens Vision: Νέα εποχή μέσω της στρατηγικής συνεργασίας με τον Όμιλο Sanoptis
Υπηρεσίες Υγείας
06/05/2025 - 16:44
Πρωτοβουλία φον ντερ Λάιεν, Μακρόν για προσέλκυση επιστημόνων στην Ευρώπη - Συμμετοχή του ΕΚΠΑ
Πολιτική Υγείας
06/05/2025 - 07:56
Ο Τραμπ διατάσσει τον περιορισμό των ερευνών για τους ιούς - Φοβάται διαρροή στην κοινότητα
Πολιτική Υγείας
06/05/2025 - 09:45
Η Ελληνική Διατροφολογική Εταιρεία χαιρετίζει την ψήφιση του Νομοσχέδιου για τη σύσταση του "Συλλόγου Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος”
Πολιτική Υγείας
06/05/2025 - 11:46
Δήμος Αθηναίων: Μήνας πρόληψης ο Μάιος – Τα σημεία όπου θα πραγματοποιούνται οι δωρεάν εξετάσεις
Πολιτική Υγείας
06/05/2025 - 12:25
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo