ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με διεθνή μελέτη

Διατροφή
Freepik
Είναι τόσο βλαβερά για την υγεία που ευθύνονται για έναν στους επτά πρόωρους θανάτους που συμβαίνουν σε ορισμένες χώρες, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Preventive Medicine.
Δευτέρα, 28/04/2025 - 13:00
— Photo: Freepik
News4Health Team News4Health Team

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Συγκεκριμένα, κάθε 10% επιπλέον πρόσληψη τροφίμων, όπως ψωμί του τοστ, κέικ και έτοιμα γεύματα, αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου πριν από την ηλικία των 75 ετών κατά 3%, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Αγγλία.


Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα είναι τόσο βλαβερά για την υγεία που ευθύνονται για έναν στους επτά πρόωρους θανάτους που συμβαίνουν σε ορισμένες χώρες, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Preventive Medicine.

Σύμφωνα με την ανασκόπηση των δεδομένων για τη διατροφή και τη θνησιμότητα σε οκτώ χώρες, αυτά συνδέονται με 124.107 πρόωρους θανάτους ετησίως στις ΗΠΑ και 17.781 θανάτους ετησίως στην Αγγλία.

Ο Eduardo Augusto Fernandes Nilson, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, από το Ίδρυμα Oswaldo Cruz στη Βραζιλία, δήλωσε ότι τα πρόσθετα όπως τα γλυκαντικά και τα αρωματικά ευθύνονται για αυτά τα αποτελέσματα και όχι μόνο τα υψηλά επίπεδα λιπαρών, αλατιού και ζάχαρης.

Οι συγγραφείς διαπίστωσαν «μια γραμμική σχέση δόσης-απόκρισης μεταξύ της κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων και της θνησιμότητας από όλες τις αιτίες» όταν εξέτασαν επίσημες έρευνες που είχαν πραγματοποιηθεί προηγουμένως στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, καθώς και στην Αυστραλία, τη Βραζιλία, τον Καναδά, την Κολομβία, τη Χιλή και το Μεξικό.

Ενώ το 4%, 5% και 6% των πρόωρων θανάτων στην Κολομβία, τη Βραζιλία και τη Χιλή αντίστοιχα «αποδίδονται στην κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, το αντίστοιχο ποσοστό είναι 10,9% στον Καναδά, 13,7% στις ΗΠΑ και 13,8% στην Αγγλία – το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των οκτώ χωρών.

Τα ποσοστά θνησιμότητας είναι υψηλότερα στις χώρες όπου ο πληθυσμός λαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής του ενέργειας από την κατανάλωση τέτοιων τροφίμων.

«Αρχικά εκτιμήσαμε μια γραμμική συσχέτιση μεταξύ του μεριδίου των UPF στη διατροφή και της θνησιμότητας από όλες τις αιτίες, έτσι ώστε κάθε αύξηση κατά 10% της συμμετοχής των UPF στη διατροφή αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες κατά 3%», δήλωσε ο Nilson.

«Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα επηρεάζουν την υγεία πέρα από την ατομική επίδραση της υψηλής περιεκτικότητας σε κρίσιμα θρεπτικά συστατικά – νάτριο, τρανς λιπαρά και ζάχαρη – λόγω των αλλαγών στα τρόφιμα κατά τη βιομηχανική επεξεργασία και της χρήσης τεχνητών συστατικών, όπως χρωστικές ουσίες, τεχνητά αρώματα και γλυκαντικά, γαλακτωματοποιητές και πολλά άλλα πρόσθετα και βοηθητικά μέσα επεξεργασίας. Επομένως, η εκτίμηση των θανάτων από όλες τις αιτίες που σχετίζονται με την κατανάλωση τους επιτρέπει μια συνολική εκτίμηση της επίδρασης της βιομηχανικής επεξεργασίας των τροφίμων στην υγεία».

Ενώ το βάρος της κακής υγείας από αυτά τα τρόφιμα είναι υψηλότερο στις χώρες με υψηλό εισόδημα, αυξάνεται στις χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, πρόσθεσε ο Nilson.

Οι συγγραφείς προέτρεψαν τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να λάβουν τολμηρά μέτρα γι' αυτήν την κατηγορία τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης της αυστηρότερης ρύθμισης της εμπορίας τροφίμων και της πώλησης τροφίμων σε σχολεία και χώρους εργασίας, καθώς και της επιβολής φόρων στα προϊόντα αυτά για τη μείωση των πωλήσεων.

Τα ευρήματα προστίθενται σε μια σειρά από ερευνητικά αποτελέσματα που συνδέουν τα τρόφιμα αυτά με υψηλότερο κίνδυνο τόσο για συγκεκριμένες ασθένειες, όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις, όσο και για αυξημένο συνολικό κίνδυνο θανάτου πριν από την ηλικία των 75 ετών.

Πηγή: Guardian

  • ΥΠΕΡΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
  • ΕΡΕΥΝΑ
  • ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τέσσερις μερίδες κοτόπουλου την εβδομάδα διπλασιάζουν τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο - Τι έδειξε έρευνα
Τέσσερις μερίδες κοτόπουλου την εβδομάδα διπλασιάζουν τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο - Τι έδειξε έρευνα 25 Απριλίου 2025
Πες μου τι πρωινό τρως να σού πω πόσο θα ζήσεις! 29 Απριλίου 2025
Πες μου τι πρωινό τρως να σού πω πόσο θα ζήσεις!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το κοινώς συνταγογραφούμενο φάρμακο που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο σχιζοφρένειας
Υγεία
05/11/2025 - 15:32

Το κοινώς συνταγογραφούμενο φάρμακο που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο σχιζοφρένειας

Covid: Μελέτη υποστηρίζει τα οφέλη του εμβολιασμού παιδιών και εφήβων
Υγεία
05/11/2025 - 16:02

Covid: Μελέτη υποστηρίζει τα οφέλη του εμβολιασμού παιδιών και εφήβων

Nέο τζελ υπόσχεται αποκατάσταση του σμάλτου των δοντιών - Ελπίδα για τη μάχη κατά της τερηδόνας
Υγεία
05/11/2025 - 14:00

Nέο τζελ υπόσχεται αποκατάσταση του σμάλτου των δοντιών - Ελπίδα για τη μάχη κατά της τερηδόνας

Σημαντική ανακάλυψη στον εγκέφαλο αποκαλύπτει έναν φυσικό τρόπο ανακούφισης του πόνου
Υγεία
05/11/2025 - 12:00

Σημαντική ανακάλυψη στον εγκέφαλο αποκαλύπτει έναν φυσικό τρόπο ανακούφισης του πόνου

Πιστεύετε ότι η μελατονίνη είναι ασφαλής; Νέα έρευνα αποκαλύπτει έναν κρυφό κίνδυνο για την καρδιά
Υγεία
05/11/2025 - 15:00

Πιστεύετε ότι η μελατονίνη είναι ασφαλής; Νέα έρευνα αποκαλύπτει έναν κρυφό κίνδυνο για την καρδιά

Επιστήμονες κατάφεραν να καταπολεμήσουν το άγχος εξισορροπώντας τη λειτουργία του εγκεφάλου
Ψυχική Υγεία
05/11/2025 - 10:00

Επιστήμονες κατάφεραν να καταπολεμήσουν το άγχος εξισορροπώντας τη λειτουργία του εγκεφάλου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ιός Δυτικού Νείλου: Συνολικά οκτώ θάνατοι και 95 εγχώρια κρούσματα μέχρι σήμερα
Υγεία
05/11/2025 - 20:11
Συνάντηση PIF με Γεωργιάδη: «Απαιτείται μόνιμη λύση για το ασφυκτικό clawback»
Pharma Policy
05/11/2025 - 19:28
Ο λόγος στον ασθενή: Το 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΕΝΑΣΕΛ έδωσε φωνή στη συμμετοχική υγεία
Patient Talk
05/11/2025 - 18:42
Πώς το εντερικό μικροβίωμα των νηπίων μπορεί αργότερα να επηρεάσει την ψυχική τους υγεία
Ψυχική Υγεία
05/11/2025 - 17:51
Δυναμική συμμετοχή της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας στη Διεθνή Έκθεση CPHI 2025 στη Φρανκφούρτη
Pharma News
05/11/2025 - 17:28
Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Κλινικών στηρίζει τις κινητοποιήσεις των εργαστηριακών γιατρών
Επικαιρότητα
05/11/2025 - 17:12
Αιφνίδια βαρηκοΐα: Πόσο αποτελεσματικές είναι οι ενδοτυμπανικές ενέσεις;
Health Talk
05/11/2025 - 16:54
Και οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί βράβευσαν την Ιουλία Τσέτη
Pharma News
05/11/2025 - 16:36
Θεμιστοκλέους: Διπλός ο στόχος της νέας ογκολογικής μονάδας του Νοσοκομείου «Σωτηρία»
Πολιτική Υγείας
05/11/2025 - 16:19
Covid: Μελέτη υποστηρίζει τα οφέλη του εμβολιασμού παιδιών και εφήβων
Υγεία
05/11/2025 - 16:02
ΠΙΣ: «Άδικο και ανήθικο το clawback - Υπερχρεωμένα όσα εργαστήρια επιβιώνουν ακόμα»
Επικαιρότητα
05/11/2025 - 15:44
Το κοινώς συνταγογραφούμενο φάρμακο που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο σχιζοφρένειας
Υγεία
05/11/2025 - 15:32
H BrainReGain εγκαινιάζει δύο νέα πιλοτικά προγράμματα για την υποστήριξη επαναπατρισθέντων και των οικογενειών τους
Επικαιρότητα
05/11/2025 - 15:14
Πιστεύετε ότι η μελατονίνη είναι ασφαλής; Νέα έρευνα αποκαλύπτει έναν κρυφό κίνδυνο για την καρδιά
Υγεία
05/11/2025 - 15:00
Nέο τζελ υπόσχεται αποκατάσταση του σμάλτου των δοντιών - Ελπίδα για τη μάχη κατά της τερηδόνας
Υγεία
05/11/2025 - 14:00
Νόσος Chagas: Παρά την παγκόσμια μείωση αυξάνεται σε μη ενδημικές περιοχές όπως η Ευρώπη
Επικαιρότητα
05/11/2025 - 13:00
Σημαντική ανακάλυψη στον εγκέφαλο αποκαλύπτει έναν φυσικό τρόπο ανακούφισης του πόνου
Υγεία
05/11/2025 - 12:00
Έρευνα - συναγερμός: Αύξηση των βακτηριακών λοιμώξεων του αίματος στην Ευρώπη μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια
Επικαιρότητα
05/11/2025 - 10:34
Επιστήμονες κατάφεραν να καταπολεμήσουν το άγχος εξισορροπώντας τη λειτουργία του εγκεφάλου
Ψυχική Υγεία
05/11/2025 - 10:00
Σόγια, βρώμη, αμύγδαλο, ρύζι: ποιο εναλλακτικό γάλα είναι πιο υγιεινό;
Διατροφή
05/11/2025 - 08:13
Σε 48ωρη απεργία οι νοσοκομειακοί γιατροί στις 6 και 7 Νοεμβρίου – Τι καταγγέλλουν και τι ζητούν
Επικαιρότητα
05/11/2025 - 07:13
Αντισυνταγματική κρίθηκε από Γερμανικό δικαστήριο η αναδρομική διαλογή ασθενών στις ιατρικές θεραπείες
Πολιτική Υγείας
05/11/2025 - 03:39
Γάζα: Νέο καμπανάκι ανθρωπιστικών υπηρεσιών για τον επικείμενο χειμώνα και τις κακουχίες των κατοίκων
Επικαιρότητα
05/11/2025 - 00:14
«Κάθε βήμα μετράει»: Πανελλήνιος συμβολικός περίπατος για την πολλαπλή σκλήρυνση
Patient Talk
04/11/2025 - 23:24
Ψηφίστηκε η συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας για συνεργασία στην Υγεία και τις ιατρικές επιστήμες
Πολιτική Υγείας
04/11/2025 - 22:34
Το ΙΑΣΩ φέρνει την πρωτοποριακή εξέταση Neonatal BabyGen για τον νεογνικό γονιδιωματικό έλεγχο
Υπηρεσίες Υγείας
04/11/2025 - 22:17
Νευροχειρουργικό «θαύμα» σε τρεις ασθενείς με όγκους του εγκεφαλικού στελέχους
Health Talk
04/11/2025 - 21:56
Προτάσεις για τη μετάβαση του ΕΣΥ στη νέα εποχή των «Smart Hospitals» στο υβριδικό forum «Καινοτομία στην πράξη»
Επικαιρότητα
04/11/2025 - 21:33
Απλοί τρόποι εξοικονόμησης νερού στη διατροφική αλυσίδα από το χωράφι έως την κουζίνα μας
Επικαιρότητα
04/11/2025 - 20:54
«Προσεγγίζοντας τον Σακχαρώδη Διαβήτη στον Καρδιοπαθή»: Συνέδριο-πόλος έλξης για την ιατρική κοινότητα
Υγεία
04/11/2025 - 20:17

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη: Επόμενο βήμα το Υπουργείου Οικονομικών
Pharma Policy
03/11/2025 - 17:49
Γυμναστική: Γιατί πρέπει να φερόμαστε ανάλογα με την ηλικία μας και όχι βάσει των τσιτάτων των social media
Fitness
04/11/2025 - 10:00
Συνάντηση Γεωργιάδη με τις φαρμακευτικές εταιρείες με φόντο το νοσοκομειακό φάρμακο
Pharma Policy
03/11/2025 - 10:09
Επτά φυτά εσωτερικού χώρου σύμμαχοι της υγείας μας
Υγεία
03/11/2025 - 15:00
Τα ανατριχιαστικά πειράματα που τελικά μπορούν να σώσουν ζωές
Υγεία
03/11/2025 - 14:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo