ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με διεθνή μελέτη

Διατροφή
Freepik
Είναι τόσο βλαβερά για την υγεία που ευθύνονται για έναν στους επτά πρόωρους θανάτους που συμβαίνουν σε ορισμένες χώρες, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Preventive Medicine.
Δευτέρα, 28/04/2025 - 13:00
— Photo: Freepik
News4Health Team News4Health Team

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Συγκεκριμένα, κάθε 10% επιπλέον πρόσληψη τροφίμων, όπως ψωμί του τοστ, κέικ και έτοιμα γεύματα, αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου πριν από την ηλικία των 75 ετών κατά 3%, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Αγγλία.


Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα είναι τόσο βλαβερά για την υγεία που ευθύνονται για έναν στους επτά πρόωρους θανάτους που συμβαίνουν σε ορισμένες χώρες, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Preventive Medicine.

Σύμφωνα με την ανασκόπηση των δεδομένων για τη διατροφή και τη θνησιμότητα σε οκτώ χώρες, αυτά συνδέονται με 124.107 πρόωρους θανάτους ετησίως στις ΗΠΑ και 17.781 θανάτους ετησίως στην Αγγλία.

Ο Eduardo Augusto Fernandes Nilson, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, από το Ίδρυμα Oswaldo Cruz στη Βραζιλία, δήλωσε ότι τα πρόσθετα όπως τα γλυκαντικά και τα αρωματικά ευθύνονται για αυτά τα αποτελέσματα και όχι μόνο τα υψηλά επίπεδα λιπαρών, αλατιού και ζάχαρης.

Οι συγγραφείς διαπίστωσαν «μια γραμμική σχέση δόσης-απόκρισης μεταξύ της κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων και της θνησιμότητας από όλες τις αιτίες» όταν εξέτασαν επίσημες έρευνες που είχαν πραγματοποιηθεί προηγουμένως στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, καθώς και στην Αυστραλία, τη Βραζιλία, τον Καναδά, την Κολομβία, τη Χιλή και το Μεξικό.

Ενώ το 4%, 5% και 6% των πρόωρων θανάτων στην Κολομβία, τη Βραζιλία και τη Χιλή αντίστοιχα «αποδίδονται στην κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, το αντίστοιχο ποσοστό είναι 10,9% στον Καναδά, 13,7% στις ΗΠΑ και 13,8% στην Αγγλία – το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των οκτώ χωρών.

Τα ποσοστά θνησιμότητας είναι υψηλότερα στις χώρες όπου ο πληθυσμός λαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής του ενέργειας από την κατανάλωση τέτοιων τροφίμων.

«Αρχικά εκτιμήσαμε μια γραμμική συσχέτιση μεταξύ του μεριδίου των UPF στη διατροφή και της θνησιμότητας από όλες τις αιτίες, έτσι ώστε κάθε αύξηση κατά 10% της συμμετοχής των UPF στη διατροφή αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες κατά 3%», δήλωσε ο Nilson.

«Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα επηρεάζουν την υγεία πέρα από την ατομική επίδραση της υψηλής περιεκτικότητας σε κρίσιμα θρεπτικά συστατικά – νάτριο, τρανς λιπαρά και ζάχαρη – λόγω των αλλαγών στα τρόφιμα κατά τη βιομηχανική επεξεργασία και της χρήσης τεχνητών συστατικών, όπως χρωστικές ουσίες, τεχνητά αρώματα και γλυκαντικά, γαλακτωματοποιητές και πολλά άλλα πρόσθετα και βοηθητικά μέσα επεξεργασίας. Επομένως, η εκτίμηση των θανάτων από όλες τις αιτίες που σχετίζονται με την κατανάλωση τους επιτρέπει μια συνολική εκτίμηση της επίδρασης της βιομηχανικής επεξεργασίας των τροφίμων στην υγεία».

Ενώ το βάρος της κακής υγείας από αυτά τα τρόφιμα είναι υψηλότερο στις χώρες με υψηλό εισόδημα, αυξάνεται στις χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, πρόσθεσε ο Nilson.

Οι συγγραφείς προέτρεψαν τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να λάβουν τολμηρά μέτρα γι' αυτήν την κατηγορία τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης της αυστηρότερης ρύθμισης της εμπορίας τροφίμων και της πώλησης τροφίμων σε σχολεία και χώρους εργασίας, καθώς και της επιβολής φόρων στα προϊόντα αυτά για τη μείωση των πωλήσεων.

Τα ευρήματα προστίθενται σε μια σειρά από ερευνητικά αποτελέσματα που συνδέουν τα τρόφιμα αυτά με υψηλότερο κίνδυνο τόσο για συγκεκριμένες ασθένειες, όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις, όσο και για αυξημένο συνολικό κίνδυνο θανάτου πριν από την ηλικία των 75 ετών.

Πηγή: Guardian

  • ΥΠΕΡΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
  • ΕΡΕΥΝΑ
  • ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τέσσερις μερίδες κοτόπουλου την εβδομάδα διπλασιάζουν τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο - Τι έδειξε έρευνα
Τέσσερις μερίδες κοτόπουλου την εβδομάδα διπλασιάζουν τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο - Τι έδειξε έρευνα 25 Απριλίου 2025
Πες μου τι πρωινό τρως να σού πω πόσο θα ζήσεις! 29 Απριλίου 2025
Πες μου τι πρωινό τρως να σού πω πόσο θα ζήσεις!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέα έρευνα από τη Randstad: Οι προκλήσεις και οι νέες τάσεις στον τομέα της τεχνολογίας
Επικαιρότητα
24/06/2025 - 19:19

Νέα έρευνα από τη Randstad: Οι προκλήσεις και οι νέες τάσεις στον τομέα της τεχνολογίας

SFEE Summit: Η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει στη φαρμακευτική έρευνα
Pharma Policy
25/06/2025 - 00:06

SFEE Summit: Η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει στη φαρμακευτική έρευνα

Έρευνα αποδεικνύει ότι η σεληνιακή σκόνη είναι λιγότερο τοξική από την αστική ρύπανση
Επικαιρότητα
18/06/2025 - 16:38

Έρευνα αποδεικνύει ότι η σεληνιακή σκόνη είναι λιγότερο τοξική από την αστική ρύπανση

Τα αποτελέσματα της 9ης Έρευνας του Lung Cancer Europe για την Ελλάδα
Υγεία
17/06/2025 - 16:44

Τα αποτελέσματα της 9ης Έρευνας του Lung Cancer Europe για την Ελλάδα

Γιατί δεν θυμόμαστε τον εαυτό μας μωρό; Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα
Υγεία
11/06/2025 - 15:29

Γιατί δεν θυμόμαστε τον εαυτό μας μωρό; Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα

Γερμανοί ερευνητές εντόπισαν θεραπευτικό στόχο για την ελκώδη κολίτιδα και την Crohn
Υγεία
03/06/2025 - 14:00

Γερμανοί ερευνητές εντόπισαν θεραπευτικό στόχο για την ελκώδη κολίτιδα και την Crohn

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

MSD Gives back: Όταν η προσφορά γίνεται πράξη
Pharma News
01/07/2025 - 00:06
Καλοκαίρι με τα παιδιά μας στις διακοπές ή την παραλία: Τι πρέπει να προσέχουμε
Υγεία
30/06/2025 - 20:03
Νέες θεραπευτικές τεχνικές για τον πόνο στην σπονδυλική στήλη
Health Talk
30/06/2025 - 19:37
ΕΟΦ: Σοκολάτα για τη λίμπιντο περιέχει απαγορευμένη φαρμακευτική ουσία
Διατροφή
30/06/2025 - 19:17
Χωλότητα και παθολογικό βάδισμα παιδιών: Διάγνωση, πιθανές αιτίες και κοινές παγίδες!
Health Talk
30/06/2025 - 18:23
Τα πέντε στάδια μιας σχέσης και η επίδραση τους στο σώμα μας
Ψυχική Υγεία
30/06/2025 - 17:51
VIDCAST: Αναγνωρίζοντας τις ανάγκες του σώματός μας
Digital Health
30/06/2025 - 17:37
Συνεργασία ΕΔΟΕΑΠ-ΕΚΠΑ για τα περιοδοντικά περιστατικά δωρεάν για τους ασφαλισμένους
Υγεία
30/06/2025 - 17:12
WSJ: Ο Τραμπ κόβει τη χρηματοδότηση σε νοσοκομεία που παρέχουν θεραπείες αλλαγής φύλλου σε παιδιά και εφήβους
Επικαιρότητα
30/06/2025 - 16:49
Συνάντηση ΠαΣΟΝοΠ με τον Γεωργιάδη και δέσμευση για ένταξη των νοσηλευτών στα ΒΑΕ!
Πολιτική Υγείας
30/06/2025 - 16:18
Ψωρίαση και καλοκαίρι: Πως επιδρούν το χλώριο, το αλάτι και ο ήλιος
Health Talk
30/06/2025 - 15:59
Όμιλος Ιατρικού Αθηνών: Για 5η χρονιά επίσημος ιατρικός υποστηρικτής του «ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2025»
Πολιτική Υγείας
30/06/2025 - 15:34
Φάρμακα και υγειονομικό υλικό για τη στήριξη των κατοίκων της Γκάνα απέστειλε ο ΙΣΑ
Επικαιρότητα
30/06/2025 - 15:18
Πέντε βήματα για ανάκτηση της συγκέντρωσής μας στην εποχή της διάσπασης της προσοχής
Ψυχική Υγεία
30/06/2025 - 15:00
Η Κομισιόν άναψε το πράσινο φως σε νέα θεραπεία για τη φαινυλκετονουρία
Pharma News
30/06/2025 - 14:37
Νοσοκομείο Αλεξάνδρα: Υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στην ογκολογική φροντίδα μέσω του EUnetCCC
Υγεία
30/06/2025 - 14:21
Εξωσωματική γονιμοποίηση: Το σπέρμα ανδρών άνω των 45 ετών συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά αποβολών
Υγεία
30/06/2025 - 14:00
ΕΕΠΕ: Ο κομβικός ρόλος του Παθολόγου στο σύστημα Υγείας - Να σταματήσει η απαξίωση της ειδικότητας
Health Talk
30/06/2025 - 13:23
Γεωργιάδης: Ο μέσος όρος αναμονής κατά τη μεγάλη εφημερία στο « Γεννηματάς» ήταν 5 ώρες και 56 λεπτά
Πολιτική Υγείας
30/06/2025 - 12:44
Θειομερσάλη στα παιδικά εμβόλια: «Κόκκινο πανί» για τον Αμερικανό Υπουργό Υγείας - Η επιστημονική αλήθεια
Pharma News
30/06/2025 - 12:00
Η έναρξη του διαβήτη πριν από τα 65 αυξάνει τον κίνδυνο για νοητική εξασθένηση έως και 125%
Health Talk
30/06/2025 - 11:00
Η σειρά των ασκήσεων που βοηθάει στη μεγαλύτερη καύση λίπους - Τι δείχνει έρευνα
Fitness
30/06/2025 - 10:00
Oι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν περισσότερο από βλάβες στα νεφρά και φλεγμονή λόγω καύσωνα
Υγεία
30/06/2025 - 08:00
Πέντε φάρμακα που δυσκολεύουν τον οργανισμό να αντιμετωπίσει τη ζέστη
Υγεία
29/06/2025 - 09:26
Γεωργιάδης: Άψογη η πρώτη μέρα με το βραχιολάκι στα ΤΕΠ του Νοσοκομείου Γεννηματάς
Πολιτική Υγείας
28/06/2025 - 10:45
Κεραυνοί: Γιατί πρέπει να βγείτε αμέσως από τη θάλασσα ακόμα και όταν ακούσετε βροντή από μακριά
Υγεία
28/06/2025 - 10:01
Διαγνωστικές μέθοδοι για τις νεφρολογικές παθήσεις των παιδιών - Τι λένε δύο ειδικοί
Health Talk
28/06/2025 - 08:37
Δεύτερο κρούσμα αιμορραγικού πυρετού στη Λάρισα: Νόσησε η γιατρός που φρόντισε τον άτυχο 70χρονο
Υγεία
28/06/2025 - 08:35
Παγκόσμια Ημέρα Σκληροδέρματος: Ένα βλέμμα στις αόρατες μάχες των ανθρώπων με το σπάνιο αυτοάνοσο
Patient Talk
28/06/2025 - 06:49
Η Kenvue δημοσίευσε τη δεύτερη ετήσια έκθεση «Healthy Lives Mission»
Pharma News
28/06/2025 - 03:26

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Kenvue δημοσίευσε τη δεύτερη ετήσια έκθεση «Healthy Lives Mission»
Pharma News
28/06/2025 - 03:26
Γεωργιάδης: Άψογη η πρώτη μέρα με το βραχιολάκι στα ΤΕΠ του Νοσοκομείου Γεννηματάς
Πολιτική Υγείας
28/06/2025 - 10:45
Θειομερσάλη στα παιδικά εμβόλια: «Κόκκινο πανί» για τον Αμερικανό Υπουργό Υγείας - Η επιστημονική αλήθεια
Pharma News
30/06/2025 - 12:00
Γεωργιάδης: Ο μέσος όρος αναμονής κατά τη μεγάλη εφημερία στο « Γεννηματάς» ήταν 5 ώρες και 56 λεπτά
Πολιτική Υγείας
30/06/2025 - 12:44
Η Κομισιόν άναψε το πράσινο φως σε νέα θεραπεία για τη φαινυλκετονουρία
Pharma News
30/06/2025 - 14:37
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo