ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σακχαρώδης διαβήτης, λοιμώξεις και ανοσοποιητικό σύστημα

Health Talk
Σακχαρώδης διαβήτης, λοιμώξεις και ανοσοποιητικό σύστημα
Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια μεταβολική νόσος που χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα γλυκόζης (σάκχαρο) στο αίμα. Γνωστός ως ο «σιωπηλός δολοφόνος», ο διαβήτης αυξάνεται με γοργό ρυθμό στις ΗΠΑ (και στον κόσμο γενικότερα) και επηρεάζει περισσότερους από 34 εκατομμύρια Αμερικανούς.
Δευτέρα, 25/09/2023 - 13:33
News4Health Team News4Health Team

Σχεδόν 1,5 εκατομμύριο νέες περιπτώσεις διαβήτη καταγράφονται κάθε χρόνο, ένας δυσοίωνος αριθμός. Στη χώρα μας πλήττει το 10-12% του πληθυσμού, μεταφραζόμενο στον ανησυχητικό αριθμό των 1.000.000 με 1.200.000 συμπολιτών μας.

«Ο διαβήτης δεν επηρεάζει μόνο την καρδιά, τα νεφρά και τον εγκέφαλο, αλλά έχει παρατεταμένη και καταστροφική επίδραση και στο ανοσοποιητικό σύστημα. Ο αρρύθμιστος, μακροχρόνιος διαβήτης αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό και αυξάνει την προδιάθεση για ασθένειες και λοιμώξεις. Είναι αποδεδειγμένο, και το ζήσαμε κατά την πρόσφατη εμπειρία μας με την COVID-19, ότι τόσο η μακροχρόνια καλή ρύθμιση του σακχάρου (ευγλυκαιμία), όσο και κυρίως, η καλή ρύθμιση στις πρώτες ημέρες της λοίμωξης παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ευνοϊκή έκβαση της νόσησης. Ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα καθιστά επικίνδυνες τις λοιμώξεις για τα άτομα με διαβήτη και δυστυχώς η παραμικρή μόλυνση τους επηρεάζει δυσμενώς, αυξάνοντας τα ποσοστά νοσηλείας -θνητότητας ενώ παρατείνει το χρόνο αποθεραπείας τους», επισημαίνει ο κ. Αντώνιος Π. Λέπουρας Ειδικός Παθολόγος - Διαβητολόγος, Διευθυντής Παθολογικής - Διαβητολογικής Κλινικής και Διαβητολογικού Κέντρου Metropolitan General και συνεχίζει:

«Οι πέντε μηχανισμοί με τους οποίους ο διαβήτης επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα και οδηγεί σε σχετική ανοσοκαταστολή είναι:

  1. Ο Σακχαρώδης διαβήτης μειώνει την ικανότητα του αμυντικού μηχανισμού και των λευκών αιμοσφαιρίων να φτάσουν γρήγορα και σε ικανοποιητικό βαθμό στο σημείο της μόλυνσης. Είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο για αθηροσκλήρωση – μια ασθένεια στην οποία φλεγμονή εντός των αιμοφόρων αγγείων και των αρτηριών δημιουργεί βλάβες γνωστές ως αθηρωματική πλάκα, που με τη σειρά της οδηγεί στη σκλήρυνση και στένωση των αιμοφόρων αγγείων. Επηρεάζει έτσι σημαντικά την αμυντική ικανότητα του οργανισμού και την προσπάθεια των λευκών αιμοσφαιρίων (τα κύτταρα που καταπολεμούν την ασθένεια) να φτάσουν στο σημείο της μόλυνσης και να παραμείνουν εκεί. Αυτό οδηγεί σε καθυστερημένη επούλωση πληγών, ή αυξημένη ευπάθεια σε επακόλουθες λοιμώξεις.
  2. Η χρόνια υπεργλυκαιμία επιβραδύνει επιπλέον τη διάχυση του αίματος μέσω των αιμοφόρων αγγείων αυξάνοντας τον κίνδυνο επιπλοκών σε τραυματισμούς και μολύνσεις. Λόγω της πάχυνσης - γήρανσης των αιμοφόρων αγγείων, παρατηρείται μείωση της ροής του αίματος στο σημείο της μόλυνσης. Εν συνεχεία, η μειωμένη ροή του αίματος, οδηγεί μικρότερες ποσότητες θρεπτικών ουσιών και άλλων υγιών κυττάρων στο σημείο του τραύματος, από τις απαιτούμενες για την επιδιόρθωσή του. Το δέρμα, βασικό εμπόδιο στην παροχή έμφυτης ανοσίας χάνει την ελαστικότητά του και δεν είναι αρκετά ικανό να παρέχει προστασία από μικροτραυματισμούς, φλεγμονές και λοιμώξεις. Δημιουργείται επιπλέον καθυστέρηση στην επούλωση των πληγών αποτελώντας ένα «βολικό» τρόπο για τα βακτήρια να εισέλθουν στο σώμα και να προκαλέσουν μόλυνση.
  3. Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης περιορίζουν και απορρυθμίζουν τη σύνθεση ουδετερόφιλων. Τα λευκά ουδετερόφιλα αιμοσφαίρια διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμεσολάβηση της ανοσολογικής απόκρισης του ξενιστή σε βακτηριακές λοιμώξεις. Είναι τα πρώτα λευκοκύτταρα που φτάνουν στη μολυσμένη περιοχή και καταπολεμούν τη μόλυνση. Όμως τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης περιορίζουν και απορρυθμίζουν τη σύνθεση των ουδετερόφιλων στο σώμα. Ο αρρύθμιστος διαβήτης βλάπτει την παραγωγή και την ωρίμανση των ουδετερόφιλων στο μυελό των οστών, οδηγώντας σε μείωση του αριθμού τους στο αίμα. Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα εμποδίζει επίσης την ικανότητα των λευκοκυττάρων να κινητοποιηθούν και να φτάσουν στο σημείο της μόλυνσης, ώστε να διεγείρουν την απόπτωση και τη διαδικασία απομάκρυνσης ανεπιθύμητων κυττάρων μέσω προγραμματισμένου κυτταρικού θανάτου.
  4. Ο Σακχαρώδης διαβήτης οδηγεί σε μειωμένη ανταπόκριση του συμπληρώματος, σημαντικού παράγοντα του αμυντικού μηχανισμού στον οργανισμό. Το σύστημα του συμπληρώματος είναι αναπόσπαστο μέρος του ανοσοποιητικού μας, ενισχύει την ικανότητα των αντισωμάτων και των φαγοκυτταρικών κυττάρων να καταπολεμούν και να εξαλείφουν από το σώμα μας, μικρόβια και ιούς που προκαλούν ασθένειες. Η υπεργλυκαιμία ή το υψηλό σάκχαρο στο αίμα προκαλεί ελαττώματα στους υποδοχείς του συμπληρώματος και βλάπτει την ικανότητά τους να προκαλούν φαγοκυττάρωση. Αυτή η διαταραχή της φαγοκυττάρωσης, με τη σειρά της, οδηγεί σε αυξημένη μικροβιακή δραστηριότητα στο σώμα και ενισχύει την ευαισθησία στις λοιμώξεις.
  5. Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα προσφέρει στα βακτήρια το τέλειο περιβάλλον για να ευδοκιμήσουν και να αναπτυχθούν. Η υπεργλυκαιμία προάγει την παραγωγή καταστροφικών μορίων (AGEs) στο σώμα, τα οποία παρεμβαίνουν στον φυσικό αμυντικό μηχανισμό του σώματος και περιορίζουν την ικανότητά του να καταπολεμά τις λοιμώξεις και τις φλεγμονές. Ο εξασθενημένος αμυντικός μηχανισμός ανοίγει χώρο για πιο σοβαρές βακτηριακές και ιογενείς λοιμώξεις όταν αυτές βρουν πύλη εισόδου στο σώμα (π.χ. τραυματισμοί-πληγές, αναπνευστικό σύστημα από εισπνοή, πεπτικό σύστημα με κατάποση, ουροποιογεννητικό, κλπ.). Το αυξημένο σάκχαρο προάγει αυξημένα επίπεδα κετονικών σωμάτων στο σώμα οδηγώντας σε αυξημένη οξύτητα το αίμα, ένα περιβάλλον τέλειο για να ευδοκιμούν ανεξέλεγκτα τα μικρόβια».

Πως μπορεί να βελτιωθεί το ανοσοποιητικό;

«Για τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη ο καλύτερος τρόπος να παραμείνουν προστατευμένοι είναι η ευγλυκαιμία, δηλαδή έλεγχος των επίπεδων σακχάρου στο αίμα και διατήρησή τους εντός των ορίων. Πολύ σημαντικό είναι επίσης η καλή ρύθμιση του σακχάρου ιδίως στην αρχή αλλά και καθ΄ όλη τη διάρκεια μιας λοίμωξης ώστε να αποτραπούν σοβαρές επιπλοκές και προβλήματα» και προσθέτει: «Εξ ίσου απαραίτητο βέβαια είναι:

  • Διακοπή καπνίσματος
  • Προσοχή στο βάρος: Η παχυσαρκία ή το υπερβολικό σωματικό βάρος, θέτει σε υψηλό κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 (ο συχνότερος τύπος) ενώ βλάπτει το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνει τη φλεγμονή και επιδεινώνει την βαρύτητα των λοιμώξεων όπως και άλλες χρόνιες παθήσεις. Τα παχύσαρκα άτομα χωρίς προβλήματα υγείας κατά την πανδημία της COVID-19, είχαν τον ίδιο ή και υψηλότερο κίνδυνο να διασωληνωθούν και να πεθάνουν με την ομάδα υψηλού κινδύνου όπως είναι τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.
  • Τακτική άσκηση: Η τακτική σωματική δραστηριότητα βοηθά το σώμα να χρησιμοποιεί αποτελεσματικά την ινσουλίνη βοηθώντας την καλή ρύθμιση, μειώνοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και βελτιώνοντας σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα. Η καλή φυσική κατάσταση (fitness), εκτός του ότι είναι απαραίτητο συστατικό μακροζωίας και ευζωίας, έχει αποδειχθεί σε πολλές μελέτες πως βελτιώνει το ανοσοποιητικό όπως και τις εκβάσεις αλλά και τον χρόνο νόσησης σε όλες τις λοιμώξεις.
  • Σωστή διατροφή: Μία σωστή μεσογειακή διατροφή με φρούτα, μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες π.χ. ολικής αλέσεως τρόφιμα (χωρίς υπερβολές, αλλά με μέτρο), λαχανικά, πρωτεΐνες με χαμηλά λιπαρά π.χ. γαλακτοκομικά, ψάρι, κρέας (κατσίκι, μοσχάρι, πουλερικά κ.λ.π.) μαγειρεμένα σε χαμηλές θερμοκρασίες, βοηθά αποδεδειγμένα σύμφωνα με μελέτες. Προσοχή, δεν βοηθούν η υπερκατανάλωση βιταμινών π.χ. βιταμίνη C ή D, ή διαφόρων συμπληρωμάτων που διαφημίζονται ως ενισχυτικά του ανοσοποιητικού, αντιθέτως μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές και βλάβες στον οργανισμό.

Να μην λησμονούμε ότι η σωματική ευεξία είναι μαζί με την ψυχική ευεξία και τη θετική στάση ζωής, οι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος αποτελεσματική, απλή και ταυτόχρονα πολύ δύσκολη συνταγή για τη βελτίωση όχι μόνο του ανοσοποιητικού μας συστήματος, αλλά και της ποιότητας της ζωής μας», καταλήγει ο κ. Λέπουρας.

  • ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ
  • ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ
  • ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μάτια: Οι επαναστατικές εξελίξεις στις επεμβατικές θεραπείες με λέιζερ και το «Πρωτόκολλο της Αθήνας»
Μάτια: Οι επαναστατικές εξελίξεις στις επεμβατικές θεραπείες με λέιζερ και το «Πρωτόκολλο της Αθήνας» 25 Σεπτεμβρίου 2023
Που οφείλεται η ραγδαία αύξηση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων στους νέους; 25 Σεπτεμβρίου 2023
Που οφείλεται η ραγδαία αύξηση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων στους νέους;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ερευνητές "ξεσκέπασαν" το μηχανισμό με τον οποίο τα καρκινικά κύτταρα κρύβονται από το ανοσοποιητικό
Υγεία
28/01/2026 - 16:00

Ερευνητές "ξεσκέπασαν" το μηχανισμό με τον οποίο τα καρκινικά κύτταρα κρύβονται από το ανοσοποιητικό

Γιατί το σπλαχνικό λίπος δεν είναι απαραίτητα κακό
Υγεία
24/01/2026 - 09:08

Γιατί το σπλαχνικό λίπος δεν είναι απαραίτητα κακό

Τελικά η θετική σκέψη είναι φάρμακο! Έρευνα έδειξε ότι τονώνει το ανοσοποιητικό
Υγεία
20/01/2026 - 09:00

Τελικά η θετική σκέψη είναι φάρμακο! Έρευνα έδειξε ότι τονώνει το ανοσοποιητικό

Ο σακχαρώδης διαβήτης κοστίζει τρισεκατομμύρια στην παγκόσμια οικονομία
Πολιτική Υγείας
12/01/2026 - 17:00

Ο σακχαρώδης διαβήτης κοστίζει τρισεκατομμύρια στην παγκόσμια οικονομία

Ασθένεια αναψυχής: Αρρωσταίνετε με το που θα ξεστομίσετε τη λέξη "διακοπές";
Υγεία
05/01/2026 - 15:00

Ασθένεια αναψυχής: Αρρωσταίνετε με το που θα ξεστομίσετε τη λέξη "διακοπές";

Σε έξαρση οι χειμερινές λοιμώξεις - Πυρετός, γρίπη και ιοί δοκιμάζουν τις αντοχές μας
Health Talk
24/12/2025 - 19:04

Σε έξαρση οι χειμερινές λοιμώξεις - Πυρετός, γρίπη και ιοί δοκιμάζουν τις αντοχές μας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τι είναι η κρίση πανικού ποια τα συμπτώματά της και πως αντιμετωπίζεται
Ψυχική Υγεία
30/01/2026 - 20:26
Παγκόσμιος μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ο Ιανουάριος
Patient Talk
30/01/2026 - 19:53
Νωρίτερα φέτος οι αιτήσεις για τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων που επλήγησαν από ζωονόσους!
Επικαιρότητα
30/01/2026 - 19:34
Ο καρκίνος του εγκεφάλου φαίνεται ότι ξεκινά πολύ πριν εντοπιστεί
Υγεία
30/01/2026 - 19:17
Θεμιστοκλέους: «Εντός του 2027 θα λειτουργήσει το νέο Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης»
Πολιτική Υγείας
30/01/2026 - 18:49
Σύσταση Κομισιόν στην Ελλάδα για τις διατάξεις οδηγίας σχετικά με τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών
Επικαιρότητα
30/01/2026 - 18:32
Θεσσαλονίκη: Εξιτήριο πήρε από το «Παπαγεωργίου» ο 28χρονος τραυματίας του τροχαίου στη Ρουμανία
Επικαιρότητα
30/01/2026 - 18:14
Υπό επανεξέταση από τον EMA φάρμακο για τα σπάνια αυτοάνοσα νοσήματα GPA και MPA
Pharma Policy
30/01/2026 - 17:56
Το μέλλον στη θεραπεία κιρσών και φλεβικής ανεπάρκειας
Health Talk
30/01/2026 - 17:12
Πώς τα ξενύχτια μπορούν να βλάψουν σοβαρά την υγεία της καρδιάς μας
Υγεία
30/01/2026 - 16:54
Καθησυχαστικός ο ΠΟΥ για τον κίνδυνο επέκτασης του ιού Nipah εκτός Ινδίας
Υγεία
30/01/2026 - 16:27
Εργαλείο Τεχνητής Νοημοσύνης αποκαλύπτει την έκταση των «paper mills» στην έρευνα κατά του καρκίνου
Επικαιρότητα
30/01/2026 - 16:02
«Χτίζοντας γέφυρες φροντίδας»: Στις αρχές Φεβρουαρίου στο 10ο Ετήσιο Συνέδριο της ΕΛΛΟΚ
Patient Talk
30/01/2026 - 15:38
Το φάρμακο κατά του διαβήτη τύπου 2 που μπορεί να αποτρέψει τη long Covid
Υγεία
30/01/2026 - 15:20
Καθαρισμός προσώπου: Πώς να επιλέξετε το κατάλληλο προϊόν
Ομορφιά
30/01/2026 - 14:28
Λογόρροια: Η παθολογία που αποδίδεται στον Ντόναλντ Τραμπ και τι μπορεί να την προκαλεί
Ψυχική Υγεία
30/01/2026 - 13:30
«Δώσαν τα χέρια» φαρμακευτικές - Υπουργείο Υγείας για το Ταμείο Καινοτομίας
Pharma Policy
30/01/2026 - 12:33
Η κατανάλωση βρώμης μπορεί να ρίξει τα επίπεδα της χοληστερόλης
Διατροφή
30/01/2026 - 12:30
Βαρτζόπουλος: Η ψυχική υγεία ως πυλώνας δημόσιας πολιτικής και κοινωνικής συνοχής
Πολιτική Υγείας
30/01/2026 - 11:57
Σύστημα τεχνητών πνευμόνων κράτησε ασθενή ζωντανό μέχρι τη μεταμόσχευση
Υγεία
30/01/2026 - 11:30
Μικροπλαστικά: Πολύ υψηλά ποσοστά ανιχνεύθηκαν στο ένα τρίτο των ψαριών του Ειρηνικού
Διατροφή
30/01/2026 - 10:30
Αποσωληνώθηκε ο οπαδός του ΠΑΟΚ που χειρουργήθηκε στη Ρουμανία
Επικαιρότητα
30/01/2026 - 10:09
Καρκίνος μαστού: Ο συνδυασμός του AI με τη μαστογραφία μειώνει κατά 12% τις καθυστερημένες διαγνώσεις
Digital Health
30/01/2026 - 09:34
Προεγχειρητική βιοψία μαστού - Μύθοι που επιμένουν, αλήθειες που σώζουν
Health Talk
30/01/2026 - 08:11
Υβριδική Ημερίδα στη Θεσσαλονίκη: «Αντιπαραθέσεις στη γηροψυχολογική εκτίμηση»
Επικαιρότητα
30/01/2026 - 03:41
Η Affidea στη νέα φάση του «Προλαμβάνω» με εξετάσεις για τη νεφρική δυσλειτουργία
Υπηρεσίες Υγείας
30/01/2026 - 00:08
Ιός Nipah: Η νόσος των καρποφάγων νυχτερίδων και ο κίνδυνος για τους Ευρωπαίους
Υγεία
29/01/2026 - 23:36
ECDC - ΠΟΥ Ευρώπης συνεχίζουν για την ενίσχυση της υγειονομικής ασφάλειας
Πολιτική Υγείας
29/01/2026 - 22:53
ΕΟΔΥ: Nέα εργαλεία, έγκαιρη ανίχνευση και συμμετοχή των πολιτών στην επιδημιολογική επιτήρηση
Πολιτική Υγείας
29/01/2026 - 22:32
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου «σκοτώνει» στην ηλικία των κάτω των 50 στις ΗΠΑ
Υγεία
29/01/2026 - 22:04

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γεωργιάδης: Πρόθεση της κυβέρνησης η αύξηση του επιδόματος οδοιπορικών για τους νεφροπαθείς
Πολιτική Υγείας
28/01/2026 - 12:00
Θεμιστοκλέους: «Ήδη 2,8 εκατομμύρια πολίτες έχουν εμβολιαστεί για τη γρίπη, αριθμός αυξημένος σε σχέση με πέρυσι».
Πολιτική Υγείας
28/01/2026 - 14:11
Εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Αττικόν: Για τα ράντζα στους διαδρόμους δεν φταίει η γρίπη
Πολιτική Υγείας
28/01/2026 - 17:00
Γιατί πρέπει να απολαμβάνουμε αυτό που τρώμε
Διατροφή
28/01/2026 - 18:00
108 νέοι γιατροί στο ΕΣΥ μέσω του οικονομικού κινήτρου των 40.000 ευρώ
Πολιτική Υγείας
29/01/2026 - 11:20
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo