ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μάτια: Οι επαναστατικές εξελίξεις στις επεμβατικές θεραπείες με λέιζερ και το «Πρωτόκολλο της Αθήνας»

Health Talk
Μάτια: Οι επαναστατικές εξελίξεις στις επεμβατικές θεραπείες με λέιζερ και το «Πρωτόκολλο της Αθήνας»
Περισσότερα από 20 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν υποβληθεί σε διόρθωση της όρασής τους με λέιζερ για να απαλλαγούν από την εξάρτησή τους από τα γυαλιά και τους φακούς επαφής.
Δευτέρα, 25/09/2023 - 11:48
News4Health Team News4Health Team

Στα 25 χρόνια που μεσολάβησαν από τότε που εγκρίθηκε για πρώτη φορά η κερατοσμίλευση με λέιζερ (LASIK) για τη θεραπεία της μυωπίας, καταγράφηκαν σπουδαίες τεχνολογικές βελτιώσεις και τα κλινικά αποτελέσματα βελτιώθηκαν θεαματικά.

Το LASIK είναι μία επέμβαση που εκτελείται σε εξωνοσοκομειακή βάση. Διενεργείται με δύο είδη λέιζερ για να αναδιαμορφώσει οριστικά το σχήμα του κερατοειδούς χιτώνα στην επιφάνεια του ματιού. Αυτό γίνεται για να βελτιώσει την εστίαση του φωτός στον αμφιβληστροειδή, που βρίσκεται στο οπίσθιο τμήμα του ματιού, και έτσι να διορθωθεί η όραση.

Η μέθοδος είναι η πιο συχνά εκτελούμενη διαθλαστική επέμβαση παγκοσμίως. Εκτός από τη μυωπία μπορεί να διορθώσει την υπερμετρωπία, τον αστιγματισμό και την πρεσβυωπία.

Κατ' αυτήν, διαχωρίζεται το ανώτερο στρώμα του κερατοειδούς (δημιουργείται κρημνός -flap) με femtosecond λέιζερ. Ύστερα γίνεται η σμίλευση του κερατοειδούς με excimerλέιζερ, για τη διόρθωση της όρασης καθαυτής. Η διαδικασία ολοκληρώνεται με την επανατοποθέτηση του κρημνού στην αρχική του θέση, με αποτέλεσμα να απομένει η επιφάνεια του οφθαλμού σχεδόν άθικτη. Υπολογίζεται ότι σε ετήσια βάση χειρουργούνται περισσότεροι από 800.000 ασθενείς σε όλο τον κόσμο. Το ποσοστό επιτυχίας των επεμβάσεων αυτών φθάνει το 99%, σύμφωνα με το Αμερικανικό Συμβούλιο Διαθλαστικής Χειρουργικής (American Refractive Surgery Council, ARSC). Η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών (πάνω από το 90%) απαλλάσσονται εντελώς από την ανάγκη για γυαλιά ή φακούς επαφής.

Μερικοί ασθενείς (κάτω από 2%) μπορεί να χρειασθούν δεύτερη επέμβαση για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Χάρη εξάλλου στις συνεχείς βελτιώσεις της, η μέθοδος έχει πολύ χαμηλό ποσοστό επιπλοκών (γύρω στο 1-2% των ασθενών), που μπορεί να είναι ξηροφθαλμία, διπλά είδωλα (διπλωπία), δυσκολίες στην οδήγηση το βράδυ και, πολύ σπάνια, επίμονος πόνος στο μάτι. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις (περίπου 1 στις 5.000) μπορεί να παρατηρηθεί λοίμωξη ή οίδημα του ματιού.

Οι εξελίξεις στις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για την σμίλευση του κερατοειδούς χιτώνα βρέθηκαν στο επίκεντρο του 41ου Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καταρράκτη & Διαθλαστικής Χειρουργικής (ESCRS), το οποίο διεξήχθη 8-12 Σεπτεμβρίου 2023 στη Βιέννη. Πρόκειται για ένα από τα κορυφαία εκπαιδευτικά και επιστημονικά συνέδρια στον τομέα του, στο οποίο κεντρική θέση κατέχουν τα φροντιστήρια και οι παρουσιάσεις των καινοτόμων εξελίξεων.

«Η διόρθωση της μυωπίας ή άλλης διαθλαστικής ανωμαλίας με λέιζερ δεν είναι μία θεραπεία που γίνεται αβίαστα. Απαιτείται λεπτομερής προεγχειρητικός έλεγχος, για να διαπιστωθεί εάν ο ασθενής είναι κατάλληλος υποψήφιος για την επέμβαση και για να επιλεγεί η καλύτερη τεχνική γι' αυτόν, ώστε το αποτέλεσμα να είναι το καλύτερο δυνατό και με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια», αναφέρει ο δρ. Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, Χειρουργός-Οφθαλμίατρος, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Όπως εξηγεί, οι τελικοί βαθμοί διόρθωσης δεν βασίζονται μόνο στις υποκειμενικές μετρήσεις που γίνονται στον ασθενή. Λαμβάνονται υπόψη και οι αντικειμενικές μετρήσεις που προκύπτουν από την τοπογραφία του κερατοειδούς. Πρόκειται για μία σύγχρονη τεχνική με την οποία χαρτογραφείται η καμπυλότη¬τα του κερατοειδούς σε ολόκληρη την επιφάνειά του.

«Πρόκειται για παγκόσμια πρωτοπορία της επιστημονικής ομάδας μας, την οποία αναπτύξαμε, παρουσιάσαμε και δημοσιεύσαμε εκτενώς σαν κλινικά αποτελέσματα από το 2003 και ακόμα διδάσκουμε σε οφθαλμιάτρους από όλο τον κόσμο», επισημαίνει ο κ. Κανελλόπουλος, ο οποίος πραγματοποίησε σχετικό κλινικό φροντιστήριο στο ESCRS 2023.

Τις μετρήσεις και τους αντίστοιχους υπολογισμούς για την επίτευξη της μέγιστης εξατομίκευσης, επιβεβαιώνει η πρόσφατα εγκεκριμένη τεχνική Ray Tracing. Βασίζεται σε 4 διαφορετικές απεικονιστικές προσεγγίσεις στο οπτικό σύστημα και στην εκτενή επεξεργασία τους με τεχνητή νοημοσύνη.

Με την τεχνολογία αυτή δημιουργείται ένα θεωρητικό, τρισδιάστατο μοντέλο κάθε οφθαλμού. Μέσα από αυτό μελετάται η θεωρητική «διέλευση» και πορεία 2.000 ακτίνων φωτός προς και από το μάτι, ώστε να καταγραφεί λεπτομερώς η διάθλασή του και οι χαμηλές ή υψηλές εκτροπές του. Με αυτό τον τρόπο, εκτιμάται η ελάχιστη δυνατή διάθλαση και η καλύτερη δυνατή ποιότητα όρασης μετά την επέμβαση.

Έτσι «βελτιώνονται αυτόματα τα αποτελέσματα των προεγχειρητικών μετρήσεων και ο εξειδικευμένος, εξατομικευμένος σχεδιασμός της επέμβασης που για χρόνια εφαρμόζαμε και διδάσκαμε», εξηγεί ο καθηγητής. Η επιστημονική του ομάδα πρωτοπόρησε και σε αυτή την τεχνική, την οποία χρησιμοποίησε με εντυπωσιακή επιτυχία για πρώτη φορά το 2019. Επιπλέον, τα αποτελέσματα πολυκεντρικής διεθνούς μελέτης από την εφαρμογή της, που επέβλεψε ο καθηγητής, παρουσιάσθηκαν για πρώτη φορά στο συνέδριο ESCRS 2023.

Οι προαναφερθείσες παρουσιάσεις ήταν δύο μόνο από τις συνολικώς 30 με τις οποίες συμμετείχε η επιστημονική ομάδα στο συνέδριο. Ξεχωριστή στιγμή, εξάλλου, υπήρξε ο συντονισμός από τον ιατρό της συνεδρίας για τη διάγνωση του κερατόκωνου, μία πάθηση που μεταβάλλει το σχήμα του κερατοειδούς και από σφαιρικό, που είναι φυσιολογικά, το καθιστά κωνικό. Το επακόλουθο είναι να παρουσιάζουν οι πάσχοντες, που συχνά είναι έφηβοι ή νεαροί ενήλικες, πολύ μεγάλη μυωπία και σημαντικό αστιγματισμό που δεν σταθεροποιούνται. Εάν ο κερατόκωνος δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να απαιτηθεί μεταμόσχευση κερατοειδούς.

Η πάθηση μπορεί να αντιμετωπισθεί με μία μέθοδο που διεθνώς είναι γνωστή ως «Πρωτόκολλο της Αθήνας». Η μέθοδος συνδυάζει τη διασύνδεση κερατοειδούς με επιφανειακή τοπογραφικά κατευθυνόμενη σμίλευση του κερατοειδούς με λέιζερ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το παγκοσμίου εμβέλειας επιστημονικό περιοδικό «Cornea» προσκάλεσε τον κ. Κανελλόπουλο να παρουσιάσει σε αυτό την επιστημονική μελέτη για το «Πρωτόκολλο της Αθήνας». Η σχετική δημοσίευση θα γίνει στο τεύχος Οκτωβρίου 2023.

«Η επιστημονική μας ομάδα στην Αθήνα ακολουθεί με πάθος και επιμέλεια την προσεκτική έρευνα που μπορεί να ωφελήσει τους ασθενείς σε όλο τον κόσμο, τιμώντας όλες τις αντίστοιχες ομάδες στη χώρα μας που εργάζονται σκληρά για τον ίδιο σκοπό», καταλήγει ο κ. Κανελλόπουλος.

  • ΜΑΤΙΑ
  • ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
  • ΛΕΙΖΕΡ
  • ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η πάθηση που αυξάνει τις πιθανότητες λοίμωξης από SARS-CoV-2
Η πάθηση που αυξάνει τις πιθανότητες λοίμωξης από SARS-CoV-2 22 Σεπτεμβρίου 2023
Σακχαρώδης διαβήτης, λοιμώξεις και ανοσοποιητικό σύστημα 25 Σεπτεμβρίου 2023
Σακχαρώδης διαβήτης, λοιμώξεις και ανοσοποιητικό σύστημα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νοσοκομείο «Μεταξά»: Σε λειτουργία και η 5η χειρουργική αίθουσα - Έως και 500 περισσότερες επεμβάσεις ετησίως
Πολιτική Υγείας
05/02/2026 - 15:56

Νοσοκομείο «Μεταξά»: Σε λειτουργία και η 5η χειρουργική αίθουσα - Έως και 500 περισσότερες επεμβάσεις ετησίως

Γιατί δακρύζουν τα μάτια μας στο κρύο και πως θα τα προστατεύσουμε
Health Talk
30/01/2026 - 23:17

Γιατί δακρύζουν τα μάτια μας στο κρύο και πως θα τα προστατεύσουμε

Πάρκινσον και έντερο: Νέα ανακάλυψη ανοίγει νέους θεραπευτικούς δρόμους
Υγεία
29/01/2026 - 13:00

Πάρκινσον και έντερο: Νέα ανακάλυψη ανοίγει νέους θεραπευτικούς δρόμους

Νοσοκομείο Νάξου για καταγγελίες: Πραγματοποιούμε πια χειρουργικές επεμβάσεις μεσαίας και μεγάλης βαρύτητας
Πολιτική Υγείας
22/01/2026 - 12:37

Νοσοκομείο Νάξου για καταγγελίες: Πραγματοποιούμε πια χειρουργικές επεμβάσεις μεσαίας και μεγάλης βαρύτητας

Το νερό και τα μάτια σας! Γιατί η ενυδάτωση είναι καίριας σημασίας για την όραση σας
Υγεία
22/01/2026 - 14:00

Το νερό και τα μάτια σας! Γιατί η ενυδάτωση είναι καίριας σημασίας για την όραση σας

Πώς η βλεφαροπλαστική βελτιώνει την εμφάνιση των ματιών και το οπτικό πεδίο
Health Talk
14/01/2026 - 20:41

Πώς η βλεφαροπλαστική βελτιώνει την εμφάνιση των ματιών και το οπτικό πεδίο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Έλενα Θάνου: Η Ελληνίδα ερευνήτρια που φέρνει την υγρή βιοψία πιο κοντά στην ευρύτερη κλινική εφαρμογή
Υγεία
15/02/2026 - 14:49
Πώς οι παιδικές μας εμπειρίες διαμορφώνουν τον τρόπο που αγαπάμε και τον σύντροφό μας
Ψυχική Υγεία
14/02/2026 - 10:00
Πόσες φορές ερωτευόμαστε παθιασμένα στη ζωή μας; - Τι λέει η επιστήμη
Ψυχική Υγεία
14/02/2026 - 09:10
Παγκόσμια Ημέρα για τις Συγγενείς Καρδιοπάθειες: «Ζούμε, Αγωνιζόμαστε, Ελπίζουμε»
Patient Talk
14/02/2026 - 08:26
Το σεξ εξασφαλίζει, ειδικά στις γυναίκες, καλύτερο ύπνο!
Υγεία
13/02/2026 - 18:00
Παγωμένος ώμος: Συνδέεται με τον σακχαρώδη διαβήτη;
Health Talk
13/02/2026 - 17:00
Μελάνωμα: Εμβόλιο mRNA σε συνδυασμό με ανοσοθεραπεία μειώνει σημαντικά την υποτροπή
Υγεία
13/02/2026 - 16:00
Νέο επαγγελματικό κεφάλαιο για τον Ιωάννη Κωτσιόπουλο, Γενικό Διευθυντή του PIF
Pharma News
13/02/2026 - 15:41
ΚΑΤ: Ανέγερση νέου κτηρίου χειρουργείων χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Κανελλοπούλου
Πολιτική Υγείας
13/02/2026 - 15:18
ΕΜΑ:Απόσυρση φαρμάκου για παρασιτικές λοιμώξεις λόγω κινδύνου λευκοεγκεφαλοπάθειας
Pharma Policy
13/02/2026 - 15:00
House burping: Όταν το Tik Tok κάνει trend το.....αέρισμα του σπιτιού
Υγεία
13/02/2026 - 14:00
Έρευνα προειδοποιεί για τη συστηματική λήψη δημοφιλούς φαρμάκου για τις καούρες
Υγεία
13/02/2026 - 13:00
Τι συμβαίνει όταν οι γονείς διαβάζουν ιστορίες στα παιδιά τους πριν τον ύπνο
Ψυχική Υγεία
13/02/2026 - 12:00
Εργοσπιρομετρία:Γιατί είναι χρήσιμη μετά τα 50- Πάνω από ένας στους 3 έχει δύσπνοια στα 65
Health Talk
13/02/2026 - 11:00
Τι αλλάζει πραγματικά με τη «νέα πυραμίδα» διατροφής - Τα μηνύματα των ανακοινώσεων
Διατροφή
13/02/2026 - 09:55
Στηθοσκόπιο AI μπορεί να διαγνώσει καρδιακές βαλβιδικές παθήσεις νωρίτερα από τους γενικούς ιατρούς.
Digital Health
13/02/2026 - 09:00
Απίστευτο και ριψοκίνδυνο αεροβατικό trick στο Γεφύρι της Πλάκας, στα Τζουμέρκα
Fitness
13/02/2026 - 07:21
Παπαστράτος: 95 χρόνια σε πορεία καινοτομίας και υπευθυνότητας
Επικαιρότητα
13/02/2026 - 03:34
ΠΟΥ: Χαμηλός ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού Νίπα σε παγκόσμιο επίπεδο
Πολιτική Υγείας
13/02/2026 - 00:02
Ημερίδα του ΙΣΘ για την αντιμετώπιση της βίας κατά γιατρών και υγειονομικών
Επικαιρότητα
12/02/2026 - 23:19
Μιχαηλίδου: Πανελλαδική η εφαρμογή των «Νταντάδων της Γειτονιάς» με ενίσχυση έως 500 ευρώ τον μήνα
Επικαιρότητα
12/02/2026 - 22:46
Σωματείο «Ελπίδα»: Νεότερα επιστημονικά δεδομένα για τον καρκίνο παιδικής και εφηβικής ηλικίας
Patient Talk
12/02/2026 - 22:29
Οι γυναίκες που αγχώνονται για την ηλικία τους επιταχύνουν τη βιολογική γήρανσή τους
Ψυχική Υγεία
12/02/2026 - 22:02
Ένας χρόνος λειτουργίας για τον HMVO - Το αποτύπωμα του Ελληνικού Οργανισμού Επαλήθευση Φαρμάκων
Pharma Policy
12/02/2026 - 20:57
Το νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» σε σύνδεση ορόσημο με τον «Δημόκριτο» για την κυβερνοασφάλεια
Digital Health
12/02/2026 - 20:33
Θεσσαλονίκη: Οι προτάσεις της ΕΚΕ για να σωθούν ζωές από τα καρδιαγγειακά νοσήματα
Health Talk
12/02/2026 - 20:07
Ξεκίνησε το 35ο Πολυθεματικό Ιατρικό Συνέδριο στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας
Επικαιρότητα
12/02/2026 - 19:29
Εναλλακτική τσικνοπέμπτη: Γευστικές επιλογές για όσους δεν είναι... φανατικοί του κρέατος!
Διατροφή
12/02/2026 - 19:04
ΕΟΔΥ: Στους 22 οι νέοι θάνατοι από γρίπη και COVID-19 - Ανησυχία για τον RSV
Υγεία
12/02/2026 - 18:41
ΦΣΘ: Προετοιμασίες για τη διάθεση των ΦΥΚ από τα φαρμακεία από τις 16 Φεβρουαρίου - Ποιους ασθενείς αφορά
Pharma Policy
12/02/2026 - 18:23

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τι αλλάζει πραγματικά με τη «νέα πυραμίδα» διατροφής - Τα μηνύματα των ανακοινώσεων
Διατροφή
13/02/2026 - 09:55
ΚΑΤ: Ανέγερση νέου κτηρίου χειρουργείων χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Κανελλοπούλου
Πολιτική Υγείας
13/02/2026 - 15:18
Νέο επαγγελματικό κεφάλαιο για τον Ιωάννη Κωτσιόπουλο, Γενικό Διευθυντή του PIF
Pharma News
13/02/2026 - 15:41
Έρευνα προειδοποιεί για τη συστηματική λήψη δημοφιλούς φαρμάκου για τις καούρες
Υγεία
13/02/2026 - 13:00
House burping: Όταν το Tik Tok κάνει trend το.....αέρισμα του σπιτιού
Υγεία
13/02/2026 - 14:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo