ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μάτια: Οι επαναστατικές εξελίξεις στις επεμβατικές θεραπείες με λέιζερ και το «Πρωτόκολλο της Αθήνας»

Health Talk
Μάτια: Οι επαναστατικές εξελίξεις στις επεμβατικές θεραπείες με λέιζερ και το «Πρωτόκολλο της Αθήνας»
Περισσότερα από 20 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν υποβληθεί σε διόρθωση της όρασής τους με λέιζερ για να απαλλαγούν από την εξάρτησή τους από τα γυαλιά και τους φακούς επαφής.
Δευτέρα, 25/09/2023 - 11:48
News4Health Team News4Health Team

Στα 25 χρόνια που μεσολάβησαν από τότε που εγκρίθηκε για πρώτη φορά η κερατοσμίλευση με λέιζερ (LASIK) για τη θεραπεία της μυωπίας, καταγράφηκαν σπουδαίες τεχνολογικές βελτιώσεις και τα κλινικά αποτελέσματα βελτιώθηκαν θεαματικά.

Το LASIK είναι μία επέμβαση που εκτελείται σε εξωνοσοκομειακή βάση. Διενεργείται με δύο είδη λέιζερ για να αναδιαμορφώσει οριστικά το σχήμα του κερατοειδούς χιτώνα στην επιφάνεια του ματιού. Αυτό γίνεται για να βελτιώσει την εστίαση του φωτός στον αμφιβληστροειδή, που βρίσκεται στο οπίσθιο τμήμα του ματιού, και έτσι να διορθωθεί η όραση.

Η μέθοδος είναι η πιο συχνά εκτελούμενη διαθλαστική επέμβαση παγκοσμίως. Εκτός από τη μυωπία μπορεί να διορθώσει την υπερμετρωπία, τον αστιγματισμό και την πρεσβυωπία.

Κατ' αυτήν, διαχωρίζεται το ανώτερο στρώμα του κερατοειδούς (δημιουργείται κρημνός -flap) με femtosecond λέιζερ. Ύστερα γίνεται η σμίλευση του κερατοειδούς με excimerλέιζερ, για τη διόρθωση της όρασης καθαυτής. Η διαδικασία ολοκληρώνεται με την επανατοποθέτηση του κρημνού στην αρχική του θέση, με αποτέλεσμα να απομένει η επιφάνεια του οφθαλμού σχεδόν άθικτη. Υπολογίζεται ότι σε ετήσια βάση χειρουργούνται περισσότεροι από 800.000 ασθενείς σε όλο τον κόσμο. Το ποσοστό επιτυχίας των επεμβάσεων αυτών φθάνει το 99%, σύμφωνα με το Αμερικανικό Συμβούλιο Διαθλαστικής Χειρουργικής (American Refractive Surgery Council, ARSC). Η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών (πάνω από το 90%) απαλλάσσονται εντελώς από την ανάγκη για γυαλιά ή φακούς επαφής.

Μερικοί ασθενείς (κάτω από 2%) μπορεί να χρειασθούν δεύτερη επέμβαση για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Χάρη εξάλλου στις συνεχείς βελτιώσεις της, η μέθοδος έχει πολύ χαμηλό ποσοστό επιπλοκών (γύρω στο 1-2% των ασθενών), που μπορεί να είναι ξηροφθαλμία, διπλά είδωλα (διπλωπία), δυσκολίες στην οδήγηση το βράδυ και, πολύ σπάνια, επίμονος πόνος στο μάτι. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις (περίπου 1 στις 5.000) μπορεί να παρατηρηθεί λοίμωξη ή οίδημα του ματιού.

Οι εξελίξεις στις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για την σμίλευση του κερατοειδούς χιτώνα βρέθηκαν στο επίκεντρο του 41ου Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καταρράκτη & Διαθλαστικής Χειρουργικής (ESCRS), το οποίο διεξήχθη 8-12 Σεπτεμβρίου 2023 στη Βιέννη. Πρόκειται για ένα από τα κορυφαία εκπαιδευτικά και επιστημονικά συνέδρια στον τομέα του, στο οποίο κεντρική θέση κατέχουν τα φροντιστήρια και οι παρουσιάσεις των καινοτόμων εξελίξεων.

«Η διόρθωση της μυωπίας ή άλλης διαθλαστικής ανωμαλίας με λέιζερ δεν είναι μία θεραπεία που γίνεται αβίαστα. Απαιτείται λεπτομερής προεγχειρητικός έλεγχος, για να διαπιστωθεί εάν ο ασθενής είναι κατάλληλος υποψήφιος για την επέμβαση και για να επιλεγεί η καλύτερη τεχνική γι' αυτόν, ώστε το αποτέλεσμα να είναι το καλύτερο δυνατό και με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια», αναφέρει ο δρ. Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, Χειρουργός-Οφθαλμίατρος, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Όπως εξηγεί, οι τελικοί βαθμοί διόρθωσης δεν βασίζονται μόνο στις υποκειμενικές μετρήσεις που γίνονται στον ασθενή. Λαμβάνονται υπόψη και οι αντικειμενικές μετρήσεις που προκύπτουν από την τοπογραφία του κερατοειδούς. Πρόκειται για μία σύγχρονη τεχνική με την οποία χαρτογραφείται η καμπυλότη¬τα του κερατοειδούς σε ολόκληρη την επιφάνειά του.

«Πρόκειται για παγκόσμια πρωτοπορία της επιστημονικής ομάδας μας, την οποία αναπτύξαμε, παρουσιάσαμε και δημοσιεύσαμε εκτενώς σαν κλινικά αποτελέσματα από το 2003 και ακόμα διδάσκουμε σε οφθαλμιάτρους από όλο τον κόσμο», επισημαίνει ο κ. Κανελλόπουλος, ο οποίος πραγματοποίησε σχετικό κλινικό φροντιστήριο στο ESCRS 2023.

Τις μετρήσεις και τους αντίστοιχους υπολογισμούς για την επίτευξη της μέγιστης εξατομίκευσης, επιβεβαιώνει η πρόσφατα εγκεκριμένη τεχνική Ray Tracing. Βασίζεται σε 4 διαφορετικές απεικονιστικές προσεγγίσεις στο οπτικό σύστημα και στην εκτενή επεξεργασία τους με τεχνητή νοημοσύνη.

Με την τεχνολογία αυτή δημιουργείται ένα θεωρητικό, τρισδιάστατο μοντέλο κάθε οφθαλμού. Μέσα από αυτό μελετάται η θεωρητική «διέλευση» και πορεία 2.000 ακτίνων φωτός προς και από το μάτι, ώστε να καταγραφεί λεπτομερώς η διάθλασή του και οι χαμηλές ή υψηλές εκτροπές του. Με αυτό τον τρόπο, εκτιμάται η ελάχιστη δυνατή διάθλαση και η καλύτερη δυνατή ποιότητα όρασης μετά την επέμβαση.

Έτσι «βελτιώνονται αυτόματα τα αποτελέσματα των προεγχειρητικών μετρήσεων και ο εξειδικευμένος, εξατομικευμένος σχεδιασμός της επέμβασης που για χρόνια εφαρμόζαμε και διδάσκαμε», εξηγεί ο καθηγητής. Η επιστημονική του ομάδα πρωτοπόρησε και σε αυτή την τεχνική, την οποία χρησιμοποίησε με εντυπωσιακή επιτυχία για πρώτη φορά το 2019. Επιπλέον, τα αποτελέσματα πολυκεντρικής διεθνούς μελέτης από την εφαρμογή της, που επέβλεψε ο καθηγητής, παρουσιάσθηκαν για πρώτη φορά στο συνέδριο ESCRS 2023.

Οι προαναφερθείσες παρουσιάσεις ήταν δύο μόνο από τις συνολικώς 30 με τις οποίες συμμετείχε η επιστημονική ομάδα στο συνέδριο. Ξεχωριστή στιγμή, εξάλλου, υπήρξε ο συντονισμός από τον ιατρό της συνεδρίας για τη διάγνωση του κερατόκωνου, μία πάθηση που μεταβάλλει το σχήμα του κερατοειδούς και από σφαιρικό, που είναι φυσιολογικά, το καθιστά κωνικό. Το επακόλουθο είναι να παρουσιάζουν οι πάσχοντες, που συχνά είναι έφηβοι ή νεαροί ενήλικες, πολύ μεγάλη μυωπία και σημαντικό αστιγματισμό που δεν σταθεροποιούνται. Εάν ο κερατόκωνος δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να απαιτηθεί μεταμόσχευση κερατοειδούς.

Η πάθηση μπορεί να αντιμετωπισθεί με μία μέθοδο που διεθνώς είναι γνωστή ως «Πρωτόκολλο της Αθήνας». Η μέθοδος συνδυάζει τη διασύνδεση κερατοειδούς με επιφανειακή τοπογραφικά κατευθυνόμενη σμίλευση του κερατοειδούς με λέιζερ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το παγκοσμίου εμβέλειας επιστημονικό περιοδικό «Cornea» προσκάλεσε τον κ. Κανελλόπουλο να παρουσιάσει σε αυτό την επιστημονική μελέτη για το «Πρωτόκολλο της Αθήνας». Η σχετική δημοσίευση θα γίνει στο τεύχος Οκτωβρίου 2023.

«Η επιστημονική μας ομάδα στην Αθήνα ακολουθεί με πάθος και επιμέλεια την προσεκτική έρευνα που μπορεί να ωφελήσει τους ασθενείς σε όλο τον κόσμο, τιμώντας όλες τις αντίστοιχες ομάδες στη χώρα μας που εργάζονται σκληρά για τον ίδιο σκοπό», καταλήγει ο κ. Κανελλόπουλος.

  • ΜΑΤΙΑ
  • ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
  • ΛΕΙΖΕΡ
  • ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η πάθηση που αυξάνει τις πιθανότητες λοίμωξης από SARS-CoV-2
Η πάθηση που αυξάνει τις πιθανότητες λοίμωξης από SARS-CoV-2 22 Σεπτεμβρίου 2023
Σακχαρώδης διαβήτης, λοιμώξεις και ανοσοποιητικό σύστημα 25 Σεπτεμβρίου 2023
Σακχαρώδης διαβήτης, λοιμώξεις και ανοσοποιητικό σύστημα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς επηρεάζει το κάπνισμα τα μάτια και την όραση
Health Talk
13/05/2026 - 13:09

Πώς επηρεάζει το κάπνισμα τα μάτια και την όραση

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου των Ωοθηκών: Η έγκαιρη διάγνωση κρίσιμη για την πρόγνωση
Υγεία
08/05/2026 - 12:00

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου των Ωοθηκών: Η έγκαιρη διάγνωση κρίσιμη για την πρόγνωση

Καμπανάκι ΕΣΑμεΑ για την πρόσβαση των ασθενών με σοβαρές και σπάνιες παθήσεις στις θεραπείες τους
Patient Talk
05/05/2026 - 21:54

Καμπανάκι ΕΣΑμεΑ για την πρόσβαση των ασθενών με σοβαρές και σπάνιες παθήσεις στις θεραπείες τους

Νόσος του Crohn: Ανακαλύφθηκε παράγοντας πυροδότησης που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη θεραπειών
Υγεία
06/04/2026 - 10:00

Νόσος του Crohn: Ανακαλύφθηκε παράγοντας πυροδότησης που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη θεραπειών

Άσθμα και αλλεργίες την άνοιξη: Συμπτώματα, ποιότητα ζωής και σύγχρονες θεραπείες
Health Talk
26/03/2026 - 19:03

Άσθμα και αλλεργίες την άνοιξη: Συμπτώματα, ποιότητα ζωής και σύγχρονες θεραπείες

Αυτοάνοσα νοσήματα: Πώς επηρεάζουν τα μάτια
Health Talk
23/03/2026 - 14:00

Αυτοάνοσα νοσήματα: Πώς επηρεάζουν τα μάτια

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Χανταϊός - ΠΟΥ: Χανταϊός: Οκτώ τα μέχρι στιγμής επιβεβαιωμένα κρούσματα του στελέχους των Άνδεων
Υγεία
14/05/2026 - 10:50
Η αύξηση βάρους στην έναρξη της ενήλικης ζωής πενταπλασιάζει τον κίνδυνο καρκίνου
Υγεία
14/05/2026 - 10:00
Στάση εργασίας στο νοσοκομείο της Νίκαιας σήμερα Πέμπτη από τις 12 έως τις 3 μμ
Πολιτική Υγείας
14/05/2026 - 09:12
Στην Ολομέλεια της Βουλής σήμερα το νομοσχέδιο για τη σύσταση του Ταμείου Καινοτομίας
Πολιτική Υγείας
14/05/2026 - 09:00
Προειδοποιήσεις για τους κινδύνους από το ανακυκλωμένο πλαστικό των συσκευασιών τροφίμων για την υγεία
Διατροφή
14/05/2026 - 07:53
Αύξηση των διαγνώσεων καρκίνου σε άτομα κάτω των 50 ετών στην Αγγλία
Υγεία
13/05/2026 - 18:17
Γώγος: «Ο χανταϊός μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές»
Health Talk
13/05/2026 - 17:02
Το άγχος και η έκθεση της μητέρας σε τοξικές ουσίες αυξάνουν τον κίνδυνο αυτισμού στο παιδί
Υγεία
13/05/2026 - 16:11
Γαλλία: Σε καραντίνα κρουαζιερόπλοιο λόγω πιθανής επιδημίας γαστρεντερίτιδας - ένας θάνατος
Επικαιρότητα
13/05/2026 - 15:43
Με 16 νέες μόνιμες θέσεις ιατρών ΕΣΥ ενισχύεται το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων
Πολιτική Υγείας
13/05/2026 - 15:21
Nέο πρόγραμμα πιστοποίησης για την ψυχική υγεία και την ευεξία στην εργασία
Ψυχική Υγεία
13/05/2026 - 14:38
Το γραφείο του 2050: AI, νευροεμφυτεύματα και εικονική πραγματικότητα αλλάζουν την εργασία
Επικαιρότητα
13/05/2026 - 14:21
Φαρμασέρβ-Λίλλυ: Επίτιμο μέλος του Δ.Σ. του ΕΒΕΑ ο Διονύσης Φιλιώτης
Pharma News
13/05/2026 - 13:56
ΕΛΕΑΝΑ: Τρεις στους τέσσερις Έλληνες που πάσχουν από ινομυαλγία είναι αδιάγνωστοι
Patient Talk
13/05/2026 - 13:38
Μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης και πρόληψης του ΕΕΣ για τον Καρκίνο του Μαστού σε Σέρρες, Έδεσσα και Δράμα
Επικαιρότητα
13/05/2026 - 13:24
Πώς επηρεάζει το κάπνισμα τα μάτια και την όραση
Health Talk
13/05/2026 - 13:09
AstraZeneca, ΙΝΕΒ/ΕΚΕΤΑ και ΓΝ Παπαγεωργίου ενώνουν τις δυνάμεις τους στην Κλινική Έρευνα
Digital Health
13/05/2026 - 12:42
Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το άγχος σε παιδιά και εφήβους
Ψυχική Υγεία
13/05/2026 - 11:57
Νέα μελέτη: Καρκινοπαθείς που έλαβαν εμβόλια mRNA κατά της COVID-19 ζουν περισσότερο
Υγεία
13/05/2026 - 11:24
Ικανοποίηση στον ΕΜΑ για τη συμφωνία σχετικά με τα Κρίσιμα Φάρμακα
Pharma Policy
13/05/2026 - 10:33
ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ
Επικαιρότητα
13/05/2026 - 09:57
Η ανοσοθεραπεία μείωσε σημαντικά θανάτους από καρκίνο και μεταστάσεις στην Ελλάδα
Υγεία
13/05/2026 - 09:41
Προληπτικά μέτρα κατά του χανταϊού λαμβάνουν οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας
Επικαιρότητα
13/05/2026 - 09:14
Webinar της ΕΛΛΟΚ για τον καρκίνο των ωοθηκών: «Eνημέρωση και έγκαιρη διάγνωση σώζουν ζωές»
Patient Talk
13/05/2026 - 08:09
ΚΚΕ: «Αυξήσεις μισθών στους νοσηλευτές επαναφορά 13ου 14ου μισθού και ένταξη στα ΒΑΕ»
Επικαιρότητα
13/05/2026 - 03:44
Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή: Η ευγνωμοσύνη του ΕΕΣ σε όσες και όσους βρίσκονται δίλα στον άνθρωπο
Επικαιρότητα
13/05/2026 - 00:08
Η Ελλάδα αντιμέτωπη με «δημογραφική κατάρρευση» - Κινδυνεύει να χάσει 1,7 εκατ. κατοίκους έως το 2060
Επικαιρότητα
12/05/2026 - 18:24
Έντονη αντίδραση της ΠΑΣΟΝΟΠ στις εξαγγελίες Μητσοτάκη: «Αθέτηση δεσμεύσεων και διαρκής εμπαιγμός»
Πολιτική Υγείας
12/05/2026 - 17:26
Bayer Ελλάς: Η διαχείριση του καρκίνου του προστάτη πρέπει να έχει στο επίκεντρο τον ασθενή
Pharma News
12/05/2026 - 16:49
Νέα συνάντηση ΠΟΝ-Γεωργιάδη για τη μηδενική επιβάρυνση των νεφροπαθών τελικού σταδίου στα φάρμακα
Patient Talk
12/05/2026 - 16:32

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αλλαγές και νέα κίνητρα για τους νοσηλευτές ανακοινώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Πολιτική Υγείας
11/05/2026 - 11:31
Αγαπηδάκη: «Δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τον χανταϊό. Έχουμε λάβει τα αυστηρότερα μέτρα»
Πολιτική Υγείας
11/05/2026 - 12:55
Επεκτείνεται για έναν ακόμη χρόνο το πρόγραμμα απασχόλησης 500 τραυματιοφορέων μέσω της ΔΥΠΑ
Πολιτική Υγείας
11/05/2026 - 19:07
Φρούτα και ένας καφές την ημέρα σχηματίζουν ασπίδα για την υγεία των κυττάρων
Διατροφή
12/05/2026 - 10:00
Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών: Η ενίσχυση των νοσηλευτών σώζει ζωές!
Πολιτική Υγείας
12/05/2026 - 10:23
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo