Η ακραία ζέστη δεν αποτελεί απλώς μια εποχική ενόχληση, αλλά έναν πολυπαραγοντικό κίνδυνο για την υγεία, με ιδιαίτερη επίδραση στη νεφρική λειτουργία. Πρόσφατη επιστημονική δημοσίευση στο The Lancet Planetary Health αναδεικνύει ότι ο καύσωνας μπορεί να ενεργοποιεί πολύπλοκους βιολογικούς μηχανισμούς που συνδέουν έντερο, εγκέφαλο και νεφρούς, διευρύνοντας σημαντικά την έως τώρα κατανόηση των επιπτώσεών του.
Ο Καθηγητής Γεώργιος Σακκάς, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, εξηγεί σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Η έρευνα προσθέτει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα. Η δημοσίευση υποστηρίζει ότι η ακραία ζέστη δεν επιβαρύνει μόνο άμεσα τους νεφρούς μέσω αφυδάτωσης και υποογκαιμίας, αλλά μπορεί να επηρεάζει και έναν ευρύτερο βιολογικό άξονα που συνδέει έντερο, νεφρούς και εγκέφαλο. Η θερμική καταπόνηση αυξάνει τον κίνδυνο οξείας νεφρικής βλάβης και επιτάχυνσης της χρόνιας νεφρικής νόσου, ιδιαίτερα όταν η έκθεση επαναλαμβάνεται».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο ρόλος του εντέρου, όπως τον περιγράφει ο ίδιος: «Στη μελέτη εξηγούμε ότι η ζέστη μπορεί να διαταράξει τον εντερικό φραγμό, δηλαδή τη φυσική “άμυνα” που εμποδίζει μικροβιακά προϊόντα και τοξίνες να περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος. Όταν αυτή η άμυνα αποδυναμώνεται, ενισχύεται η συστηματική φλεγμονή, η οποία μπορεί να επιβαρύνει περαιτέρω τους νεφρούς και να εντείνει τη βλάβη. Με απλά λόγια, ο καύσωνας ίσως δεν δρα μόνο με την αφυδάτωση, αλλά και μέσω φλεγμονωδών μηχανισμών που επηρεάζουν πολλά όργανα μαζί».
Αναφερόμενος στις ομάδες υψηλού κινδύνου, ο καθηγητής υπογραμμίζει: «Οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με διαβήτη ή χρόνια νεφρική νόσο, όσοι εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους, αλλά και πληθυσμοί με περιορισμένη πρόσβαση σε νερό, δροσερό περιβάλλον και υπηρεσίες υγείας κινδυνεύουν περισσότερο». Όπως επισημαίνεται και στη μελέτη, «η ευαλωτότητα δεν είναι μόνο βιολογική αλλά και κοινωνική».
Ωστόσο, ο ίδιος διευκρινίζει ότι τα ευρήματα δεν έχουν ακόμη πλήρως επιβεβαιωθεί σε ανθρώπινους πληθυσμούς: «Όχι πλήρως ακόμη. Η δημοσίευση είναι πολύ σημαντική, αλλά τονίζουμε ότι αρκετά από αυτά τα μονοπάτια στηρίζονται κυρίως σε πειραματικά και μηχανιστικά δεδομένα και χρειάζονται επιβεβαίωση σε πραγματικές συνθήκες και σε μακροχρόνιες μελέτες ανθρώπων».
Το βασικό μήνυμα, πάντως, είναι σαφές: «Ο καύσωνας δεν είναι ένα απλό επεισόδιο δυσφορίας. Μπορεί να λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής κινδύνου για τη νεφρική υγεία, ιδιαίτερα όταν συνυπάρχουν αφυδάτωση, σωματική καταπόνηση και προϋπάρχουσα νόσος». Η πρόληψη, μέσω σωστής ενυδάτωσης, αποφυγής έκθεσης στις θερμές ώρες και προστασίας των ευάλωτων ομάδων, παραμένει καθοριστική — ωστόσο, όπως τονίζεται, απαιτούνται και ευρύτερες παρεμβάσεις δημόσιας υγείας.
Καταλήγοντας, ο καθηγητής επισημαίνει: «Η νέα αυτή προσέγγιση μας θυμίζει ότι η ζέστη δεν επηρεάζει ένα μόνο όργανο, αλλά ολόκληρα βιολογικά συστήματα. Η προστασία της νεφρικής υγείας στις ημέρες του καύσωνα δεν είναι μόνο θέμα ατομικής προσοχής, αλλά και θέμα έγκαιρης ενημέρωσης, πρόληψης και κοινωνικής μέριμνας».





