ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μπορεί ένα εμβόλιο να θεραπεύσει την ατοπική δερματίτιδα;

Health Talk
Μπορεί ένα εμβόλιο να θεραπεύσει την ατοπική δερματίτιδα;
Η αξιοποίηση των πρόσφατων ανακαλύψεων για τον τρόπο που αντιδρά το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών με ατοπική δερματίτιδα χαρίζει ελπίδες ότι οι μικροί ασθενείς μελλοντικά θα μπορούν να απαλλάσσονται από τα συμπτώματα.
Δευτέρα, 03/06/2024 - 18:03
News4Health Team News4Health Team

Επιστήμονες από το Κολλέγιο Trinity του Δουβλίνου υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματα της έρευνάς τους αποτελούν τη βάση για την ανάπτυξη ενός «εξατομικευμένου» εμβολίου που θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις υποτροπές της συγκεκριμένης δερματοπάθειας που οφείλονται σε μόλυνση από το βακτήριο Staphylococcus aureus (χρυσίζων σταφυλόκοκκος).

Χρόνια πάθηση με σημαντικές υποτροπές

«Το ποσοστό των παιδιών που υποφέρουν από ατοπική δερματίτιδα αγγίζει το 25%. Αυτή η χρόνια πάθηση μπορεί, βέβαια, να επηρεάσει ανθρώπους κάθε ηλικίας, περιλαμβανομένων των βρεφών. Εννέα στους δέκα ασθενείς εμφανίζουν τη νόσο πριν από την ηλικία των 5 ετών και τρεις στους τέσσερις παρουσιάζουν αξιοσημείωτη βελτίωση στη σοβαρότητα της νόσου μέχρι την ηλικία των 14 ετών. Όμως, ένας στους τέσσερις ταλαιπωρείται από σημαντικές υποτροπές και κατά την ενήλικη ζωή του.

Η ατοπική δερματίτιδα προκαλείται από γενετικούς παράγοντες που οδηγούν σε διαταραχή του επιδερμικού φραγμού και δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα παιδιά που έχουν έναν γονέα με ατοπική δερματίτιδα είναι 60% πιθανό να την εμφανίσουν. Το ποσοστό αυξάνεται σε σχεδόν 80% για αυτά που πάσχουν και οι δύο γονείς τους. Σχεδόν το 40% των ασθενών έχουν τουλάχιστον έναν συγγενή πρώτου βαθμού με ατοπική δερματίτιδα. Πυροδοτείται και υποτροπιάζει από περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Τα συμπτώματα στα βρέφη εμφανίζονται στα μάγουλα και στο σαγόνι, ενώ στα μεγαλύτερα παιδιά κυρίως γύρω από τον λαιμό, τους αγκώνες, τους καρπούς και τα γόνατα. Σε αυτά περιλαμβάνονται η ερυθρότητα, ο κνησμός, η υπερβολική ξηροδερμία, η φλεγμονή. Είναι πιθανόν να εμφανιστούν φολίδες, απολέπιση και σπανιότερα εξάνθημα, το οποίο μπορεί να μολυνθεί όταν το παιδί ξύνει την πληγείσα περιοχή. Η είσοδος των μικροβίων μπορεί να προκαλέσει σοβαρές, ίσως και απειλητικές λοιμώξεις», εξηγεί ο Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.

Το παθογόνο που προκαλεί την ατοπική δερματίτιδα

«Ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος είναι το παθογόνο που εμπλέκεται συχνότερα στις εξάρσεις της πάθησης αυτής και όλο και περισσότερο στη γένεσή της. Προκαλεί αυξημένη διαταραχή του φραγμού και μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση του οργανισμού στα αλλεργιογόνα. Επιπλέον, μπορεί να γίνει αιτία όχι μόνο τοπικών αλλά και συστηματικών λοιμώξεων, όπως οστεομυελίτιδα, αν και η πιθανότητα είναι μικρή.
Οι επιλογές που υπάρχουν για τη θεραπεία της λοίμωξης από χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο στα άτομα με ατοπική δερματίτιδα περιλαμβάνουν την αποκατάσταση του φραγμού, τη χορήγηση αντιμικροβιακών και τοπικών φαρμάκων καθώς και συστηματικών ανοσοτροποποιητικών. Τα αντιβιοτικά ενδείκνυται για μέτριες ή σοβαρές λοιμώξεις, αν και ο ρόλος τους περιορίζεται τελευταία λόγω της αντοχής που έχουν αναπτύξει τα μικρόβια σε αυτά.

Η επιτυχία αυτών των θεραπευτικών επιλογών δεν είναι δεδομένη. Μπορεί να παρέχουν ανακούφιση, αλλά αποτυγχάνουν να απαλλάξουν τους ασθενείς για μεγάλο χρονικό διάστημα από τα ενοχλητικά συμπτώματα. Επομένως, η ανάγκη εύρεσης νέων θεραπειών είναι πραγματική και επιτακτική», τονίζει.

«Εξατομικευμένο εμβόλιο»

Η διεπιστημονική ομάδα από το Trinity College Dublin και συγκεκριμένα από τις Σχολές Ιατρικής, Επιστήμης Υπολογιστών και Στατιστικής, Βιοχημείας και Ανοσολογίας πραγματοποίησε μια μελέτη σε 93 παιδιά, ηλικιών από 0 έως 16 ετών. Συνέκριναν τις ανοσολογικές αποκρίσεις μεταξύ 3 ομάδων ασθενών:

  • με έκζεμα και επιβεβαιωμένη λοίμωξη δέρματος από χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο,
  • με έκζεμα αλλά χωρίς δερματική λοίμωξη και
  • μιας υγιούς ομάδας εθελοντών.

Ανακάλυψαν σημαντικές «ανοσολογικές υπογραφές» στα παιδιά με εξάρσεις εκζέματος λόγω της μόλυνσης. Βρήκαν ότι οι αναλογίες των Τ κυττάρων (τύπος λεμφοκυττάρων που παίζουν ρόλο στην άμυνα του οργανισμού) καθώς και άλλων βιοδεικτών διέφεραν σημαντικά μεταξύ των ομάδων.

Δηλαδή η ανοσολογική απόκριση επηρεάστηκε στα άτομα αυτά λόγω της καταστολής ορισμένων από τα σημαντικά Τ κύτταρα, εξασθενώντας τις προστατευτικές ιδιότητές τους.

Τα δημοσιευμένα στο περιοδικό JCI Insight ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι ένα «εξατομικευμένο εμβόλιο» θα μπορούσε να τιθασεύσει αποτελεσματικά την ατοπική δερματίτιτδα που προκαλείται από βακτήρια στα παιδιά.

«Ελπιδοφόρα ανακάλυψη»

«Αυτή η ανακάλυψη είναι ελπιδοφόρα και ενδεχομένως να περιορίσει, μελλοντικά, σημαντικά την ανάγκη για θεραπείες με φάρμακα. Μέχρι τότε, όμως, πρέπει να βοηθήσουμε τα παιδιά να αποφεύγουν τους μόνους παράγοντες που πυροδοτούν την ατοπική δερματίτιδα και μπορούμε να ελέγξουμε - τους περιβαλλοντικούς.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται προϊόντα που ερεθίζουν την επιδερμίδα όταν έρχονται σε επαφή με αυτήν, κάποια αεροαλλεργιογόνα, συγκεκριμένες κλιματικές συνθήκες, η εφίδρωση και τα μικρόβια.

Από τα συχνότερα προϊόντα που προκαλούν/ερεθίζουν το ατοπικό δέρμα είναι τα σαπούνια, τα απορρυπαντικά και τα αρώματα. Αυτά προκαλούν φλεγμονή, κνησμό και τελικά μικρορωγμές από το ξύσιμο που γίνονται πύλες εισόδου μικροβίων. Ο ιδρώτας επιδεινώνει την κατάσταση. Έτσι ξεκινά ένας φαύλος κύκλος που δεν σταματά χωρίς παρεμβάσεις.

Εξάρσεις προκαλούν και κάποια αλλεργιογόνα που μεταφέρονται με τον αέρα, όπως η σκόνη, η γύρη και οι τρίχες των ζώων. Η επαφή με αυτά κινητοποιεί το ανοσοποιητικό, προκαλεί απελευθέρωση ισταμίνης, η οποία προκαλεί αγγειοδιαστολή, οίδημα και κνίδωση.
Τα μικρόβια όπως ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος, όταν εισέρχονται στο δέρμα ατόμων με ατοπική δερματίτιδα προκαλούν τραυματισμό και φλεγμονή, στη συνέχεια αλλεργική απόκριση του οργανισμού σε συγκεκριμένα αντιγόνα και ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού.

Κλίμα και στρες

Άλλος ένας παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει σε επανεμφάνιση των συμπτωμάτων είναι το κλίμα. Όσο πιο υγρός είναι ο καιρός τόσο λιγότερες οι εξάρσεις. Αρνητική επίδραση έχει και το στρες.

Επομένως, ό,τι “ξυπνά” τα συμπτώματα της νόσου πρέπει να αποφεύγεται και να τηρείται ευλαβικά ό,τι τα αποτρέπει. Τα χλιαρά μπάνια, κατά προτίμηση με έλαια, τα ήπια σαπούνια, η ενυδάτωση με κατάλληλα προϊόντα αμέσως μετά και πριν το δέρμα στεγνώσει λειτουργούν τόσο προληπτικά όσο και θεραπευτικά.

Σημαντική βοήθεια προσφέρει και η φωτοθεραπεία, όταν οι ασθενείς διανύουν περιόδους έξαρσης, η οποία μειώνει σημαντικά την ανάγκη για λήψη φαρμάκων.

Αυτό που χρειάζεται να γνωρίζουν οι γονείς είναι ότι το παιδί με ατοπική δερματίτιδα πρέπει να παρακολουθείται από δερματολόγο, προκειμένου να αξιολογείται η απόκριση στη θεραπεία και να αναπροσαρμόζεται ανάλογα, ώστε να υποχωρούν τα συμπτώματα το ταχύτερο», καταλήγει ο δρ Στάμου.

  • ΕΜΒΟΛΙΟ
  • ΘΕΡΑΠΕΙΑ
  • ΑΤΟΠΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πώς επηρέασε η πανδημία COVID-19 τους ασθενείς με όγκους εγκεφάλου
Πώς επηρέασε η πανδημία COVID-19 τους ασθενείς με όγκους εγκεφάλου 03 Ιουνίου 2024
Σύγχρονες μέθοδοι αντιμετώπισης του πολύ επικίνδυνου καρκίνου του ορθού 04 Ιουνίου 2024
Σύγχρονες μέθοδοι αντιμετώπισης του πολύ επικίνδυνου καρκίνου του ορθού

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Κομισιόν άναψε το πράσινο φως σε νέα θεραπεία για τη φαινυλκετονουρία
Pharma News
30/06/2025 - 14:37

Η Κομισιόν άναψε το πράσινο φως σε νέα θεραπεία για τη φαινυλκετονουρία

Πράσινο από τον EMA σε νέα θεραπεία με βλαστοκύτταρα για ασθενείς με αιματολογικούς καρκίνους
Υγεία
20/06/2025 - 19:11

Πράσινο από τον EMA σε νέα θεραπεία με βλαστοκύτταρα για ασθενείς με αιματολογικούς καρκίνους

Πρώτη θεραπεία για τις ουλές του ήπατος που προκαλούνται από έναν τύπο στεατοηπατίτιδας
Υγεία
20/06/2025 - 15:49

Πρώτη θεραπεία για τις ουλές του ήπατος που προκαλούνται από έναν τύπο στεατοηπατίτιδας

Προς έγκριση έθεσε ο ΕΜΑ το πρώτο εμβόλιο κατά της δυσεντερίας των χοίρων
Pharma Policy
16/06/2025 - 19:43

Προς έγκριση έθεσε ο ΕΜΑ το πρώτο εμβόλιο κατά της δυσεντερίας των χοίρων

Νέο θεραπευτικό σχήμα για την αντιμετώπιση του προχωρημένου καρκίνου των ωοθηκών
Υγεία
16/06/2025 - 19:27

Νέο θεραπευτικό σχήμα για την αντιμετώπιση του προχωρημένου καρκίνου των ωοθηκών

Daiichi Sankyo: Ένας χρόνος παρουσίας στην Ελλάδα - Καινοτομία και συνεργασία στη θεραπεία του Καρκίνου
Pharma News
12/06/2025 - 15:56

Daiichi Sankyo: Ένας χρόνος παρουσίας στην Ελλάδα - Καινοτομία και συνεργασία στη θεραπεία του Καρκίνου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Novo Nordisk Hellas: Πρεμιέρα για την εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την παχυσαρκία
Pharma News
02/07/2025 - 03:23
Ο ΕΔΟΕΑΠ προειδοποιεί τους ασφαλισμένους του για απόπειρες vishing και phishing
Επικαιρότητα
02/07/2025 - 00:04
«Η φαρμακευτική μεταρρύθμιση στοχεύει στην πρόσβαση των Ευρωπαίων σε προσιτά σκευάσματα»
Pharma Policy
01/07/2025 - 21:17
Σε διαδικασία έγκρισης νέα γονιδιακή θεραπεία για την αμφιβληστροειδοπάθεια XLRP
Patient Talk
01/07/2025 - 20:47
Η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να προκαλεί εφιάλτες, ισχυρίζονται Καναδοί επιστήμονες
Διατροφή
01/07/2025 - 19:41
ΠΟΥ: Η μοναξιά «σκοτώνει» 100 ανθρώπους κάθε ώρα!
Ψυχική Υγεία
01/07/2025 - 19:06
Αερόβια προπόνηση 12-3-30: Το μυστικό της και τα οφέλη για την υγεία
Fitness
01/07/2025 - 18:37
Αφαίρεση εγκεφαλικών όγκων χωρίς κρανιοτομή αλλά μέσα από τη μύτη
Health Talk
01/07/2025 - 18:06
Παραίτηση Μανωλόπουλου από τον ΕΟΦ - Νέος πρόεδρος ο Σπύρος Σαπουνάς
Pharma Policy
01/07/2025 - 17:44
Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας: Ο κόσμος πρέπει να μάθει να ζει με τους καύσωνες - «Είναι σιωπηλοί δολοφόνοι»
Επικαιρότητα
01/07/2025 - 17:34
«Μαμά ζαλίζομαι»: Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη ναυτία κίνησης στα παιδιά
Υγεία
01/07/2025 - 17:09
Οδηγός του ECDC για την αντιμετώπιση ασθενειών που μεταδίδονται από κουνούπια σε όλη την Ευρώπη
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 16:48
Γάζα: ΜΚΟ ζητούν τον τερματισμό λειτουργίας του συστήματος GHF που υποστηρίζεται από ΗΠΑ και Ισραήλ
Επικαιρότητα
01/07/2025 - 16:28
Όταν η τεχνολογία συναντά την Ουρολογία - Αντιμετώπιση της λιθίασης με σύγχρονες μεθόδους!
Health Talk
01/07/2025 - 15:51
Επιστολή ΙΣΑ σε Αγαπηδάκη: Οι πολίτες να επιλέγουν και ιδιώτες ως προσωπικούς γιατρούς
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 15:33
Αγαπηδάκη: Νέα προγράμματα πρόληψης και έρευνα αξιολόγησης ΑΙ στη διάγνωση του καρκίνου
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 15:14
Ποιο είδος ορμονοθεραπείας αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε νεαρές γυναίκες
Pharma News
01/07/2025 - 15:00
ΠΟΥ Ευρώπης: Σημαντικές οι ελληνικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της χρήσης καπνού και αλκοόλ
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 14:19
Ο δείκτης μάζας σώματος δεν είναι αξιόπιστος - Ο καλύτερος τρόπος για τη μέτρηση του ιδανικού βάρους
Υγεία
01/07/2025 - 14:01
ΕΟΔΥ: Τριπλασιάστηκαν τα περιστατικά γονόρροιας-Διπλασιάστηκαν οι διαγνώσεις πρώιμης σύφιλης
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 13:00
Η κατανάλωση κουρκουμά καθημερινά ασπίδα κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου
Διατροφή
01/07/2025 - 12:00
Ανατροπή: Τα ωμέγα λιπαρά οξέα δεν είναι απαραίτητα καλά για την καρδιά
Διατροφή
01/07/2025 - 11:00
Η Microsoft υπόσχεται διαγνώσεις επιπέδου ιατρικού συμβουλίου μέσω AI
Digital Health
01/07/2025 - 10:00
Τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε με τα γυαλιά ηλίου
Health Talk
01/07/2025 - 08:17
Οι περικοπές των ΗΠΑ στην διεθνή βοήθεια ενδέχεται να προκαλέσουν περισσότερους από 14 εκατ. θανάτους έως το 2030
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 08:14
Ενημερωτική ημερίδα για επαγγελματίες υγείας σχετικά με τη χορήγηση PrEP έναντι του HIV
Υγεία
01/07/2025 - 06:52
Ψηφιακός Μετασχηματισμός: Τι έχει πετύχει η Ελλάδα στην Υγεία και όχι μόνο...
Digital Health
01/07/2025 - 03:24
MSD Gives back: Όταν η προσφορά γίνεται πράξη
Pharma News
01/07/2025 - 00:06
Καλοκαίρι με τα παιδιά μας στις διακοπές ή την παραλία: Τι πρέπει να προσέχουμε
Υγεία
30/06/2025 - 20:03
Νέες θεραπευτικές τεχνικές για τον πόνο στην σπονδυλική στήλη
Health Talk
30/06/2025 - 19:37

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θειομερσάλη στα παιδικά εμβόλια: «Κόκκινο πανί» για τον Αμερικανό Υπουργό Υγείας - Η επιστημονική αλήθεια
Pharma News
30/06/2025 - 12:00
Η Κομισιόν άναψε το πράσινο φως σε νέα θεραπεία για τη φαινυλκετονουρία
Pharma News
30/06/2025 - 14:37
Γεωργιάδης: Ο μέσος όρος αναμονής κατά τη μεγάλη εφημερία στο « Γεννηματάς» ήταν 5 ώρες και 56 λεπτά
Πολιτική Υγείας
30/06/2025 - 12:44
Συνάντηση ΠαΣΟΝοΠ με τον Γεωργιάδη και δέσμευση για ένταξη των νοσηλευτών στα ΒΑΕ!
Πολιτική Υγείας
30/06/2025 - 16:18
ΕΟΦ: Σοκολάτα για τη λίμπιντο περιέχει απαγορευμένη φαρμακευτική ουσία
Διατροφή
30/06/2025 - 19:17
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo