ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η «χρυσή» συνήθεια που δρα ως φυσικό αναλγητικό και αυξάνει την ανθεκτικότητα στον πόνο

Fitness
Η «χρυσή» συνήθεια που δρα ως φυσικό αναλγητικό και αυξάνει την ανθεκτικότητα στον πόνο
Επιστήμονας από το πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ της Αγγλίας εξηγεί πώς τα άτομα που γυμνάζονται τακτικά γίνονται πιο ανθεκτικά στον πόνο.
Τετάρτη, 31/05/2023 - 13:56
— Photo: Andrea Piacquadio
Χριστίνα Παναγιώτα Βελαλή Χριστίνα Παναγιώτα Βελαλή

Τα άτομα που ασκούνται τακτικά έχουν μεγαλύτερη ανοχή στον πόνο και περισσότερα οφέλη στην υγεία, σε σχέση με όσους προτιμούν το «καθισιό», σύμφωνα με τον δρ Nils Niederstrasser, Ανώτερο Λέκτορα του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής, προέβη στο προαναφερθές πόρισμα κατόπιν μιας μελέτης, που διεξήγαγε ο ίδιος και οι συνεργάτες του, χρησιμοποιώντας δεδομένα από 10.732 συμμετέχοντες που είχαν λάβει μέρος και στη μελέτη Tromsø.

Η μελέτη Tromsø είναι μια μεγάλη μελέτη με θέμα την υγεία και τις ασθένειες και διεξήχθη στο Τρόμσο της Νορβηγίας. Οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας 30 έως 87 ετών και οι περισσότεροι από τους μισούς ήταν γυναίκες.

Κάθε συμμετέχων αξιολογήθηκε δύο φορές, με διαφορά οκτώ ετών. Κατά τη διάρκεια κάθε αξιολόγησης, οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τα επίπεδα φυσικής τους δραστηριότητας και υποβλήθηκαν σε ένα τεστ υψηλής πίεσης.

Συγκεκριμένα, στο τεστ οι συμμετέχοντες έβαλαν το χέρι τους σε νερό 3℃ και το άφηναν για όσο χρόνο μπορούσαν. Όσο περισσότερο κράτησαν το χέρι τους στο νερό, τόσο μεγαλύτερη ανοχή στον πόνο είχαν.

Τι έδειξε η έρευνα - Το πόρισμα των επιστημόνων

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο πιο δραστήριοι ήταν οι συμμετέχοντες, τόσο περισσότερο μπορούσαν να κρατήσουν το χέρι τους στο νερό.

Στην πραγματικότητα, όσοι κατηγοριοποιήθηκαν ως πολύ δραστήριοι μπορούσαν να κρατήσουν το χέρι τους στο νερό για 115,7 δευτερόλεπτα κατά μέσο όρο σε σύγκριση με 99,4 δευτερόλεπτα για τους λιγότερο δραστήριους συμμετέχοντες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι συμμετέχοντες που παρέμειναν ενεργοί ή έγιναν ακόμη πιο δραστήριοι ήταν σε θέση να έχουν καλύτερες επιδόσεις κατά μέσο όρο κατά τη διάρκεια του δεύτερου τεστ σε σύγκριση με εκείνους που παρέμειναν αδρανείς.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι κατά τη διάρκεια των οκτώ ετών μεταξύ των αξιολογήσεων, όλοι έγιναν λιγότερο ανθεκτικοί στον πόνο κατά μέσο όρο.

Ωστόσο, οι ενεργοί συμμετέχοντες εξακολουθούσαν να έχουν υψηλότερη ανοχή στον πόνο σε σύγκριση με τους ανενεργούς. Δεν είναι βέβαιο γιατί οι άνθρωποι έγιναν λιγότερο ανεκτικοί στον πόνο με την πάροδο του χρόνου, αλλά θα μπορούσε να οφείλεται στη γήρανση.

Παρόλα αυτα ο δρ. Nils Niederstrasser τονίζει πως «πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί κατά την ερμηνεία των ευρημάτων» καθώς όπως προσθέτει «η αξιολόγηση της φυσικής δραστηριότητας μέσω της αυτοαναφοράς είναι δύσκολη υπόθεση, επειδή οι συμμετέχοντες μπορεί να μπουν στον πειρασμό να αναφέρουν ότι είναι πιο σωματικά δραστήριοι από ό,τι στην πραγματικότητα. Μπορεί επίσης να δυσκολεύονται να θυμηθούν τις σωματικές τους δραστηριότητες, κάτι που μπορεί να οδηγήσει τόσο σε υπερβολική όσο και ελλιπή αναφορά».

Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν επίσης μόνο για τη σωματική τους δραστηριότητα τους τελευταίους 12 μήνες, αφήνοντας τα υπόλοιπα επτά χρόνια μεταξύ των αξιολογήσεων να μην αναφέρονται στις αναλύσεις.

Αυτό σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να χαρακτηριστεί ως αδρανής παρά το γεγονός ότι έχει εμπλακεί σε έντονη σωματική δραστηριότητα για επτά από τα οκτώ χρόνια. Τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να παραμορφώσουν τα αποτελέσματα και να οδηγήσουν σε παρερμηνεία των αποτελεσμάτων.

Ωστόσο, αυτή η μελέτη προστίθεται σε ένα αυξανόμενο σύνολο ερευνών που έχουν δείξει τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας ως προς την ανοχή στον πόνο.

Άλλα οφέλη που αποκομίζουν τα άτομα που γυμνάζονται τακτικά

Κάποιος που ασκείται σε τακτική βάση, εκτός από το νέο εύρημα της παρούσας μελέτης, με την αντοχή στον πόνο, αποκομίζει και άλλα πολυάριθμα οφέλη στην υγεία του, μεταξύ αυτών είναι τα εξής:

  • Βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία: Η τακτική άσκηση ενισχύει την καρδιά και βελτιώνει την κυκλοφορία, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

  • Ελέγχει καλύτερα το βάρους: Η σωματική δραστηριότητα βοηθά στον έλεγχο του βάρους αφού «καίμε» θερμίδες, προλαμβάνοντας την παχυσαρκία.

  • Έχει ψυχική υγεία: Η άσκηση διεγείρει τις ενδορφίνες του εγκεφάλου, οι οποίες μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε πιο ευτυχισμένοι, πιο χαλαροί και λιγότερο ανήσυχοι. Μπορεί επίσης να βελτιώσει τον ύπνο και τη γνωστική λειτουργία.

  • Κάνει «δυνατά» οστά και μυς: Οι ασκήσεις με βάρη και αντίσταση ενισχύουν τα οστά και τους μύες, μειώνοντας τον κίνδυνο οστεοπόρωσης και αδυναμίας καθώς μεγαλώνουμε.

  • Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών: Η άσκηση όπως έχει διαπιστωθεί από πολλές έρευνες αποτελεί «ασπίδα» για το ανοσοποιητικό και καταπολεμά πολλές ασθένειες.

Άσκηση και πόνος

Δεδομένων αυτών των αποτελεσμάτων ο καθηγητής και συγγραφέας της μελέτης δρ. Niederstrasser ανέφερε πως ακόμη και αν τα ευρήματα λενε πως η σωματική δραστηριότητα μπορεί να μας κάνει ανθεκτικούς στον πόνο «απέχουμε ακόμη πολύ από το να έχουμε πλήρη εικόνα».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον καθηγητή, μια πιθανή εξήγηση για αυτή τη σύνδεση άσκησης και πόνου, θα μπορούσε να οφείλεται σε ορισμένες από τις φυσιολογικές αλλαγές που συμβαίνουν μετά την άσκηση – όπως η «υποαλγησία» που προκαλείται από την άσκηση.

Αυτό ουσιαστικά αναφέρεται στη μείωση του πόνου και της ευαισθησίας που αναφέρουν οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση.

Ένα καλό παράδειγμα είναι αυτού του δρομέα, όπου το σώμα του απελευθερώνει τα δικά του οπιοειδή, που ονομάζονται ενδορφίνες.

Αυτές οι ορμόνες συνδέονται με τους ίδιους υποδοχείς με τα οπιοειδή, παράγοντας με παρόμοια δράση μείωσης του πόνου.

Η έρευνα, μάλιστα, έδειξε ότι το ενδοκανναβινοειδές σύστημα έχει παρόμοια αποτελέσματα μετά την άσκηση.

Αυτό το σύστημα είναι ένα τεράστιο δίκτυο κυτταρικής σηματοδότησης, που αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από ενδοκανναβινοειδή και τους υποδοχείς τους.

Αυτοί είναι νευροδιαβιβαστές που παράγονται από το σώμα και εμπλέκονται σε πολλές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης του ύπνου, της όρεξης και της διάθεσης.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι αυτοί μπορούν να μας βοηθήσουν να ανεχτούμε καλύτερα τον πόνο.

Τι αναφέρουν άλλες μελέτες για την άσκηση και την ανοχή στον πόνο

Άλλες μελέτες δείχνουν ότι η άσκηση μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των ενδοκανναβινοειδών, τα οποία με τη σειρά τους μπορεί να βελτιώσουν την ανοχή μας στον πόνο συνολικά.

Όμως ο πόνος δεν είναι ένα καθαρά φυσιολογικό φαινόμενο. Είναι μια εμπειρία, και ως τέτοια, υπόκειται στην ψυχολογία μας όσο και στη φυσιολογία μας.

Θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε ότι η άσκηση φέρνει μαζί της κάποιο επίπεδο πόνου – από μυϊκούς πόνους μέχρι και το αίσθημα καύσου που νιώθετε όταν προσπαθείτε να εκτελέσετε και την τελευταία επανάληψη.

Εξαιτίας αυτού, η άσκηση έχει τη δύναμη να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο εκτιμάτε τον πόνο.

Η έκθεση σε αυτές τις εμπειρίες που έχει κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση ανθεκτικότητας – της ικανότητάς σας να λειτουργείτε μπροστά σε στρεσογόνα γεγονότα, όπως ο πόνος.

Η σωματική δραστηριότητα μπορεί επίσης να δημιουργήσει την αυτο-αποτελεσματικότητα – την πεποίθησή σας ότι μπορείτε να κάνετε ορισμένα πράγματα παραπάνω.

Η σωματική δραστηριότητα βελτιώνει επίσης τη διάθεσή σας, η οποία με τη σειρά της σας κάνει πιο ανθεκτικούς στον πόνο.

Επιπλέον, η άσκηση βοηθά να μάθετε πώς να αποσπάτε την προσοχή σας από τον πόνο – όπως όταν ακούτε μουσική ενώ τρέχετε.

Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τον φόβο του πόνου και της κίνησης και σας επιτρέπει να είστε προετοιμασμένοι απέναντι στον πόνο.

Δεν αποτελεί έκπληξη, πολλές από αυτές τις τεχνικές χρησιμοποιούνται ως βάση για τεχνικές διαχείρισης του πόνου.

Αν και υπάρχουν ακόμα πολλά ερωτήματα στα οποία θα χρειαστεί να απαντήσει κάποια μελλοντική έρευνα, αυτή η έρευνα μας υπενθυμίζει πόσο ωφέλιμη είναι η άσκηση.

Αυτά τα ευρήματα μπορεί επίσης να προστεθούν και σε ένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων που υποστηρίζουν ότι η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του χρόνιου πόνου.

Πηγή: the conversation

Τελευταία τροποποίηση στις 31/05/2023 - 14:13
  • ΑΣΚΗΣΗ
  • ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ
  • ΑΝΑΛΓΗΤΙΚΟ
  • ΠΟΝΟΣ
  • ΟΦΕΛΗ
  • ΕΡΕΥΝΑ
  • ΣΥΝΗΘΕΙΑ
  • ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ
  • ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γραμμωμένα χέρια: Οι 6 «super» ασκήσεις για εντυπωσιακούς τρικεφάλους
Γραμμωμένα χέρια: Οι 6 «super» ασκήσεις για εντυπωσιακούς τρικεφάλους 24 Μαϊος 2023
«Ναι, έχω παχύνει...και;»: Η Bebe Rexha δίνει «μαθήματα» body positivity - Το μυστικό για να αγαπήσετε τα περιττά κιλά 06 Ιουνίου 2023
«Ναι, έχω παχύνει...και;»: Η Bebe Rexha δίνει «μαθήματα» body positivity - Το μυστικό για να αγαπήσετε τα περιττά κιλά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αερόβια προπόνηση 12-3-30: Το μυστικό της και τα οφέλη για την υγεία
Fitness
01/07/2025 - 18:37

Αερόβια προπόνηση 12-3-30: Το μυστικό της και τα οφέλη για την υγεία

Νέες θεραπευτικές τεχνικές για τον πόνο στην σπονδυλική στήλη
Health Talk
30/06/2025 - 19:37

Νέες θεραπευτικές τεχνικές για τον πόνο στην σπονδυλική στήλη

Η σειρά των ασκήσεων που βοηθάει στη μεγαλύτερη καύση λίπους - Τι δείχνει έρευνα
Fitness
30/06/2025 - 10:00

Η σειρά των ασκήσεων που βοηθάει στη μεγαλύτερη καύση λίπους - Τι δείχνει έρευνα

Πώς θα αποφύγετε τον πόνο στο γόνατο το καλοκαίρι
Health Talk
27/06/2025 - 19:23

Πώς θα αποφύγετε τον πόνο στο γόνατο το καλοκαίρι

Νέα έρευνα από τη Randstad: Οι προκλήσεις και οι νέες τάσεις στον τομέα της τεχνολογίας
Επικαιρότητα
24/06/2025 - 19:19

Νέα έρευνα από τη Randstad: Οι προκλήσεις και οι νέες τάσεις στον τομέα της τεχνολογίας

SFEE Summit: Η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει στη φαρμακευτική έρευνα
Pharma Policy
25/06/2025 - 00:06

SFEE Summit: Η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει στη φαρμακευτική έρευνα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τμήμα στρατοπέδου παραχωρείται στο Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - Ελπίδα»
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 21:36
Τετράμηνη παράταση στους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς για την αποστολή DNA ή στείρωση
Pet
03/07/2025 - 21:14
ECONOMIST IMPACT-Θεμιστοκλέους: Σημαντική πρόοδος στις κλινικές μελέτες από το 201
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 20:58
Η Ελλάδα στην εποχή του EHDS: Διάλογος για την καινοτομία στην ογκολογική φροντίδα
Patient Talk
03/07/2025 - 19:32
Την ανώτατη διάκριση DIAMOND του Εθνικού Δείκτη Εταιρικής Ευθύνης-CR Index απέσπασε η GENESIS Pharma
Pharma News
03/07/2025 - 19:11
Σε λειτουργία η γραμμή 1135 του ΕΟΔΥ για τη συμβουλευτική υποστήριξη των καπνιστών
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 18:52
ΕΟΔΥ: Ένας θάνατος από covid-19 και 107 εισαγωγές την εβδομάδα 23-29 Ιουνίου
Υγεία
03/07/2025 - 18:34
H μουσική κατά την οδήγηση μειώνει το άγχος του οδηγού
Ψυχική Υγεία
03/07/2025 - 18:18
Λεμόνι: Ένα ελιξίριο της φύσης στην κουζίνα μας - Οι βοήθειες που δίνει στον οργανισμό
Διατροφή
03/07/2025 - 17:51
Έντονη διαμαρτυρία της ΕΨΕ για τη σύλληψη ψυχιάτρων που δεν ενέκριναν εισαγωγή ασθενούς στο ΨΝΑ
Ψυχική Υγεία
03/07/2025 - 17:24
Be-Live: Ενημερωτική εκδήλωση για την υπογονιμότητα στη Χάλκη - Ανάγκη στήριξης των ακριτικών νησιών
Επικαιρότητα
03/07/2025 - 17:08
Γεωργιάδης: «Εξοικονόμηση 400 εκατ. από την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φίλτρου»
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 16:46
ΕΛΕΑΝΑ: Βαθιά ανησυχία για τη μη κάλυψη των ρευματικών μυοσκελετικών παθήσεων στη νέα πολιτική διακήρυξη του ΟΗΕ
Patient Talk
03/07/2025 - 16:23
Α΄ Αντιπρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου η Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη
Pharma News
03/07/2025 - 15:59
Οδηγός διατροφής εν μέσω καύσωνα - Τι τρώμε, τι πίνουμε και σε ποιες ποσότητες
Διατροφή
03/07/2025 - 15:36
H ουσία με οσμή πικραμύγδαλου που σταματά την εξάπλωση του καρκίνου στο πάγκρεας
Pharma News
03/07/2025 - 15:02
Παρασκευής: Τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον αιμορραγικό πυρετό - Τι γίνεται με τη θεραπεία
Health Talk
03/07/2025 - 14:43
Ο ΠΟΥ προωθεί σχέδιο αύξησης τιμών κατά 50% στη ζάχαρη, το αλκοόλ και τον καπνό
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 14:18
Η γονιδιακή θεραπεία αποκατέστησε την ακοή σε πάσχοντες από κώφωση και βαρηκοΐα
Υγεία
03/07/2025 - 14:04
Εντυπωσιακή άνοδος στην αξιολόγηση των πολιτών για το Νοσοκομείο «Μεταξά»
Υγεία
03/07/2025 - 13:42
O Τομέας ΕΚΑΒ Άνδρου ενισχύθηκε με νέο, σύγχρονο ασθενοφόρο
Επικαιρότητα
03/07/2025 - 13:17
Οι γυναίκες διαχειρίζονται καλύτερα τον θυμό τους όσο μεγαλώνουν
Ψυχική Υγεία
03/07/2025 - 13:00
Επίσκεψη Γεωργιάδη-. Κεραμέως στον «Ευαγγελισμό» για την πρόσληψη 500 τραυματιοφορέων μέσω ΔΥΠΑ
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 12:32
Μαγνητική 12 λεπτών χαρτογραφεί τη χημεία του εγκεφάλου ανιχνεύοντας ασθένειες πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων
Digital Health
03/07/2025 - 12:00
Ξεκλειδώνοντας την εγκεφαλική "συνδεσμολογία" του άγχους: Νέα στοιχεία από γονίδιο που συνδέεται με τον αυτισμό
Υγεία
03/07/2025 - 11:00
Οι επιστήμονες εντόπισαν μικροπλαστικά ακόμα και στα αναπαραγωγικά υγρά
Υγεία
03/07/2025 - 10:00
Η έκθεση στον καπνό από πυρκαγιές προκαλεί μόνιμες αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα
Υγεία
03/07/2025 - 09:00
Πρόταση μομφής κατά φον ντερ Λάιεν από ακροδεξιούς βουλευτές για το σκάνδαλο των μηνυμάτων με φαρμακευτικό κολοσσό
Επικαιρότητα
03/07/2025 - 08:02
ΕΙΝΑΠ: «Όχι» στις διακομιδές ασθενών από ιδιώτες - Να ενισχυθεί ουσιαστικά το ΕΚΑΒ
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 06:53
Η InterMed στηρίζει τη μελισσοκομία στο Καστελόριζο - Πλατινένιο βραβείο στο Μέλι «Το Μέγιστον»
Pharma News
03/07/2025 - 03:27

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η κατανάλωση κουρκουμά καθημερινά ασπίδα κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου
Διατροφή
01/07/2025 - 12:00
Ανατροπή: Τα ωμέγα λιπαρά οξέα δεν είναι απαραίτητα καλά για την καρδιά
Διατροφή
01/07/2025 - 11:00
Οδηγός του ECDC για την αντιμετώπιση ασθενειών που μεταδίδονται από κουνούπια σε όλη την Ευρώπη
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 16:48
Ποιο είδος ορμονοθεραπείας αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε νεαρές γυναίκες
Pharma News
01/07/2025 - 15:00
Η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να προκαλεί εφιάλτες, ισχυρίζονται Καναδοί επιστήμονες
Διατροφή
01/07/2025 - 19:41
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo