ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η «χρυσή» συνήθεια που δρα ως φυσικό αναλγητικό και αυξάνει την ανθεκτικότητα στον πόνο

Fitness
Η «χρυσή» συνήθεια που δρα ως φυσικό αναλγητικό και αυξάνει την ανθεκτικότητα στον πόνο
Επιστήμονας από το πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ της Αγγλίας εξηγεί πώς τα άτομα που γυμνάζονται τακτικά γίνονται πιο ανθεκτικά στον πόνο.
Τετάρτη, 31/05/2023 - 13:56
— Photo: Andrea Piacquadio
Χριστίνα Παναγιώτα Βελαλή Χριστίνα Παναγιώτα Βελαλή

Τα άτομα που ασκούνται τακτικά έχουν μεγαλύτερη ανοχή στον πόνο και περισσότερα οφέλη στην υγεία, σε σχέση με όσους προτιμούν το «καθισιό», σύμφωνα με τον δρ Nils Niederstrasser, Ανώτερο Λέκτορα του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής, προέβη στο προαναφερθές πόρισμα κατόπιν μιας μελέτης, που διεξήγαγε ο ίδιος και οι συνεργάτες του, χρησιμοποιώντας δεδομένα από 10.732 συμμετέχοντες που είχαν λάβει μέρος και στη μελέτη Tromsø.

Η μελέτη Tromsø είναι μια μεγάλη μελέτη με θέμα την υγεία και τις ασθένειες και διεξήχθη στο Τρόμσο της Νορβηγίας. Οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας 30 έως 87 ετών και οι περισσότεροι από τους μισούς ήταν γυναίκες.

Κάθε συμμετέχων αξιολογήθηκε δύο φορές, με διαφορά οκτώ ετών. Κατά τη διάρκεια κάθε αξιολόγησης, οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τα επίπεδα φυσικής τους δραστηριότητας και υποβλήθηκαν σε ένα τεστ υψηλής πίεσης.

Συγκεκριμένα, στο τεστ οι συμμετέχοντες έβαλαν το χέρι τους σε νερό 3℃ και το άφηναν για όσο χρόνο μπορούσαν. Όσο περισσότερο κράτησαν το χέρι τους στο νερό, τόσο μεγαλύτερη ανοχή στον πόνο είχαν.

Τι έδειξε η έρευνα - Το πόρισμα των επιστημόνων

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο πιο δραστήριοι ήταν οι συμμετέχοντες, τόσο περισσότερο μπορούσαν να κρατήσουν το χέρι τους στο νερό.

Στην πραγματικότητα, όσοι κατηγοριοποιήθηκαν ως πολύ δραστήριοι μπορούσαν να κρατήσουν το χέρι τους στο νερό για 115,7 δευτερόλεπτα κατά μέσο όρο σε σύγκριση με 99,4 δευτερόλεπτα για τους λιγότερο δραστήριους συμμετέχοντες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι συμμετέχοντες που παρέμειναν ενεργοί ή έγιναν ακόμη πιο δραστήριοι ήταν σε θέση να έχουν καλύτερες επιδόσεις κατά μέσο όρο κατά τη διάρκεια του δεύτερου τεστ σε σύγκριση με εκείνους που παρέμειναν αδρανείς.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι κατά τη διάρκεια των οκτώ ετών μεταξύ των αξιολογήσεων, όλοι έγιναν λιγότερο ανθεκτικοί στον πόνο κατά μέσο όρο.

Ωστόσο, οι ενεργοί συμμετέχοντες εξακολουθούσαν να έχουν υψηλότερη ανοχή στον πόνο σε σύγκριση με τους ανενεργούς. Δεν είναι βέβαιο γιατί οι άνθρωποι έγιναν λιγότερο ανεκτικοί στον πόνο με την πάροδο του χρόνου, αλλά θα μπορούσε να οφείλεται στη γήρανση.

Παρόλα αυτα ο δρ. Nils Niederstrasser τονίζει πως «πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί κατά την ερμηνεία των ευρημάτων» καθώς όπως προσθέτει «η αξιολόγηση της φυσικής δραστηριότητας μέσω της αυτοαναφοράς είναι δύσκολη υπόθεση, επειδή οι συμμετέχοντες μπορεί να μπουν στον πειρασμό να αναφέρουν ότι είναι πιο σωματικά δραστήριοι από ό,τι στην πραγματικότητα. Μπορεί επίσης να δυσκολεύονται να θυμηθούν τις σωματικές τους δραστηριότητες, κάτι που μπορεί να οδηγήσει τόσο σε υπερβολική όσο και ελλιπή αναφορά».

Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν επίσης μόνο για τη σωματική τους δραστηριότητα τους τελευταίους 12 μήνες, αφήνοντας τα υπόλοιπα επτά χρόνια μεταξύ των αξιολογήσεων να μην αναφέρονται στις αναλύσεις.

Αυτό σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να χαρακτηριστεί ως αδρανής παρά το γεγονός ότι έχει εμπλακεί σε έντονη σωματική δραστηριότητα για επτά από τα οκτώ χρόνια. Τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να παραμορφώσουν τα αποτελέσματα και να οδηγήσουν σε παρερμηνεία των αποτελεσμάτων.

Ωστόσο, αυτή η μελέτη προστίθεται σε ένα αυξανόμενο σύνολο ερευνών που έχουν δείξει τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας ως προς την ανοχή στον πόνο.

Άλλα οφέλη που αποκομίζουν τα άτομα που γυμνάζονται τακτικά

Κάποιος που ασκείται σε τακτική βάση, εκτός από το νέο εύρημα της παρούσας μελέτης, με την αντοχή στον πόνο, αποκομίζει και άλλα πολυάριθμα οφέλη στην υγεία του, μεταξύ αυτών είναι τα εξής:

  • Βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία: Η τακτική άσκηση ενισχύει την καρδιά και βελτιώνει την κυκλοφορία, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

  • Ελέγχει καλύτερα το βάρους: Η σωματική δραστηριότητα βοηθά στον έλεγχο του βάρους αφού «καίμε» θερμίδες, προλαμβάνοντας την παχυσαρκία.

  • Έχει ψυχική υγεία: Η άσκηση διεγείρει τις ενδορφίνες του εγκεφάλου, οι οποίες μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε πιο ευτυχισμένοι, πιο χαλαροί και λιγότερο ανήσυχοι. Μπορεί επίσης να βελτιώσει τον ύπνο και τη γνωστική λειτουργία.

  • Κάνει «δυνατά» οστά και μυς: Οι ασκήσεις με βάρη και αντίσταση ενισχύουν τα οστά και τους μύες, μειώνοντας τον κίνδυνο οστεοπόρωσης και αδυναμίας καθώς μεγαλώνουμε.

  • Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών: Η άσκηση όπως έχει διαπιστωθεί από πολλές έρευνες αποτελεί «ασπίδα» για το ανοσοποιητικό και καταπολεμά πολλές ασθένειες.

Άσκηση και πόνος

Δεδομένων αυτών των αποτελεσμάτων ο καθηγητής και συγγραφέας της μελέτης δρ. Niederstrasser ανέφερε πως ακόμη και αν τα ευρήματα λενε πως η σωματική δραστηριότητα μπορεί να μας κάνει ανθεκτικούς στον πόνο «απέχουμε ακόμη πολύ από το να έχουμε πλήρη εικόνα».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον καθηγητή, μια πιθανή εξήγηση για αυτή τη σύνδεση άσκησης και πόνου, θα μπορούσε να οφείλεται σε ορισμένες από τις φυσιολογικές αλλαγές που συμβαίνουν μετά την άσκηση – όπως η «υποαλγησία» που προκαλείται από την άσκηση.

Αυτό ουσιαστικά αναφέρεται στη μείωση του πόνου και της ευαισθησίας που αναφέρουν οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση.

Ένα καλό παράδειγμα είναι αυτού του δρομέα, όπου το σώμα του απελευθερώνει τα δικά του οπιοειδή, που ονομάζονται ενδορφίνες.

Αυτές οι ορμόνες συνδέονται με τους ίδιους υποδοχείς με τα οπιοειδή, παράγοντας με παρόμοια δράση μείωσης του πόνου.

Η έρευνα, μάλιστα, έδειξε ότι το ενδοκανναβινοειδές σύστημα έχει παρόμοια αποτελέσματα μετά την άσκηση.

Αυτό το σύστημα είναι ένα τεράστιο δίκτυο κυτταρικής σηματοδότησης, που αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από ενδοκανναβινοειδή και τους υποδοχείς τους.

Αυτοί είναι νευροδιαβιβαστές που παράγονται από το σώμα και εμπλέκονται σε πολλές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης του ύπνου, της όρεξης και της διάθεσης.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι αυτοί μπορούν να μας βοηθήσουν να ανεχτούμε καλύτερα τον πόνο.

Τι αναφέρουν άλλες μελέτες για την άσκηση και την ανοχή στον πόνο

Άλλες μελέτες δείχνουν ότι η άσκηση μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των ενδοκανναβινοειδών, τα οποία με τη σειρά τους μπορεί να βελτιώσουν την ανοχή μας στον πόνο συνολικά.

Όμως ο πόνος δεν είναι ένα καθαρά φυσιολογικό φαινόμενο. Είναι μια εμπειρία, και ως τέτοια, υπόκειται στην ψυχολογία μας όσο και στη φυσιολογία μας.

Θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε ότι η άσκηση φέρνει μαζί της κάποιο επίπεδο πόνου – από μυϊκούς πόνους μέχρι και το αίσθημα καύσου που νιώθετε όταν προσπαθείτε να εκτελέσετε και την τελευταία επανάληψη.

Εξαιτίας αυτού, η άσκηση έχει τη δύναμη να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο εκτιμάτε τον πόνο.

Η έκθεση σε αυτές τις εμπειρίες που έχει κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση ανθεκτικότητας – της ικανότητάς σας να λειτουργείτε μπροστά σε στρεσογόνα γεγονότα, όπως ο πόνος.

Η σωματική δραστηριότητα μπορεί επίσης να δημιουργήσει την αυτο-αποτελεσματικότητα – την πεποίθησή σας ότι μπορείτε να κάνετε ορισμένα πράγματα παραπάνω.

Η σωματική δραστηριότητα βελτιώνει επίσης τη διάθεσή σας, η οποία με τη σειρά της σας κάνει πιο ανθεκτικούς στον πόνο.

Επιπλέον, η άσκηση βοηθά να μάθετε πώς να αποσπάτε την προσοχή σας από τον πόνο – όπως όταν ακούτε μουσική ενώ τρέχετε.

Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τον φόβο του πόνου και της κίνησης και σας επιτρέπει να είστε προετοιμασμένοι απέναντι στον πόνο.

Δεν αποτελεί έκπληξη, πολλές από αυτές τις τεχνικές χρησιμοποιούνται ως βάση για τεχνικές διαχείρισης του πόνου.

Αν και υπάρχουν ακόμα πολλά ερωτήματα στα οποία θα χρειαστεί να απαντήσει κάποια μελλοντική έρευνα, αυτή η έρευνα μας υπενθυμίζει πόσο ωφέλιμη είναι η άσκηση.

Αυτά τα ευρήματα μπορεί επίσης να προστεθούν και σε ένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων που υποστηρίζουν ότι η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του χρόνιου πόνου.

Πηγή: the conversation

Τελευταία τροποποίηση στις 31/05/2023 - 14:13
  • ΑΣΚΗΣΗ
  • ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ
  • ΑΝΑΛΓΗΤΙΚΟ
  • ΠΟΝΟΣ
  • ΟΦΕΛΗ
  • ΕΡΕΥΝΑ
  • ΣΥΝΗΘΕΙΑ
  • ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ
  • ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γραμμωμένα χέρια: Οι 6 «super» ασκήσεις για εντυπωσιακούς τρικεφάλους
Γραμμωμένα χέρια: Οι 6 «super» ασκήσεις για εντυπωσιακούς τρικεφάλους 24 Μαϊος 2023
«Ναι, έχω παχύνει...και;»: Η Bebe Rexha δίνει «μαθήματα» body positivity - Το μυστικό για να αγαπήσετε τα περιττά κιλά 06 Ιουνίου 2023
«Ναι, έχω παχύνει...και;»: Η Bebe Rexha δίνει «μαθήματα» body positivity - Το μυστικό για να αγαπήσετε τα περιττά κιλά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πόνος στο πόδι: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τις συχνότερες παθήσεις και πότε να επισκεφθούμε γιατρό
Health Talk
13/06/2025 - 13:39

Πόνος στο πόδι: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τις συχνότερες παθήσεις και πότε να επισκεφθούμε γιατρό

Πως τα «έξυπνα ρολόγια» μπορούν να μας βοηθήσουν να μείνουμε «πιστοί» στις προπονήσεις
Fitness
13/06/2025 - 12:31

Πως τα «έξυπνα ρολόγια» μπορούν να μας βοηθήσουν να μείνουμε «πιστοί» στις προπονήσεις

Ινομυαλγία: Οδηγώντας με ασφάλεια παρά τον πόνο
Patient Talk
11/06/2025 - 15:48

Ινομυαλγία: Οδηγώντας με ασφάλεια παρά τον πόνο

Γιατί δεν θυμόμαστε τον εαυτό μας μωρό; Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα
Υγεία
11/06/2025 - 15:29

Γιατί δεν θυμόμαστε τον εαυτό μας μωρό; Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα

Απλές αλλαγές για να νικήσουμε το «τέρας» της χοληστερίνης
Υγεία
09/06/2025 - 14:46

Απλές αλλαγές για να νικήσουμε το «τέρας» της χοληστερίνης

Διεθνής μελέτη «χαρτογραφεί» το «ντόμινο» των παθήσεων με βάση το DNA
Υγεία
05/06/2025 - 18:27

Διεθνής μελέτη «χαρτογραφεί» το «ντόμινο» των παθήσεων με βάση το DNA

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η «ορατότητα» σώζει ζωές: Η απουσία δεδομένων για την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα είναι κρίση δημόσιας υγείας
Πολιτική Υγείας
14/06/2025 - 16:32
Αγαπηδάκη: «Περισσότεροι από 14.000 πολίτες έχουν παραπεμφθεί για καρδιολογικό έλεγχο»
Πολιτική Υγείας
14/06/2025 - 08:41
Συνέδριο για την Υγεία: Σημαντικές οι μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας, αλλά απαιτούνται και νέες δράσεις
Υγεία
14/06/2025 - 06:54
Ανησυχητικά τα ποσοστά υπογονιμότητας - Αυξάνεται η ανάγκη πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης
Pharma News
14/06/2025 - 03:26
2o ΣΦΕΕ Summit: Η Ελλάδα στο επίκεντρο για ένα βιώσιμο φαρμακευτικό μέλλον
Pharma Policy
14/06/2025 - 00:11
COSMOTE TELEKOM- Η.ΔΙ.ΚΑ: Έργο ψηφιακής... πνοής ο Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας
Digital Health
13/06/2025 - 20:52
Σε εγρήγορση το ECDC για νέα παραλλαγή της COVID-19 - Αυξημένη η δραστηριότητα της νόσου στην ΕΕ
Υγεία
13/06/2025 - 19:28
Σημαντική βελτίωση στη ζωή των ασθενών με κυστική ίνωση από τη λήψη νέων τροποποιητών
Υγεία
13/06/2025 - 18:24
Πρωτοποριακή μελέτη: Ο ρυθμός της αναπνοής μπορεί να μας ταυτοποιήσει με ακρίβεια
Υγεία
13/06/2025 - 17:53
Κινητοποίηση εργαζομένων στα Νοσοκομεία της Αττικής στο Υπουργείο Υγείας την Τρίτη, 16 Ιουνίου
Επικαιρότητα
13/06/2025 - 17:18
To Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» διαπιστεύθηκε ως ολοκληρωμένο Κέντρο Καρκίνου με τη «σφραγίδα» του OECI
Υγεία
13/06/2025 - 16:29
Προ των πυλών οι πρώτοι κανόνες για την καλή διαβίωση σκύλων και γατών
Pet
13/06/2025 - 16:12
ΠΦΣ: «Παράταση στην έναρξη εφαρμογής της αποστολής ηλεκτρονικών τιμολογίων B2G»
Pharma Policy
13/06/2025 - 16:01
Τριπλή διάκριση για την MSD Ελλάδος στα Internal Communication & Employee Engagement Awards 2025
Pharma News
13/06/2025 - 15:44
ΕΟΜ: «Με πρωτοβουλία της οικογένειας βρίσκεται σε κέντρο του εξωτερικού για μεταμόσχευση η 11χρονη»
Επικαιρότητα
13/06/2025 - 15:16
Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας: Επιστημονική ημερίδα του ΙΣΑ την Κυριακή 15 Ιουνίου
Health Talk
13/06/2025 - 14:52
Γεωργιάδης: «Το πρόγραμμα αλληλούχησης ανθρώπινου γονιδιώματος σώζει ζωές»
Πολιτική Υγείας
13/06/2025 - 14:34
Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: Πρωτοποριακή εκπαίδευση νέων χειρουργών στο 17ο σεμινάριο χειρουργικής χεριού και άνω άκρου
Υπηρεσίες Υγείας
13/06/2025 - 14:12
ΠΑΣΠΑΜΑ: «Κάθε μονάδα αίματος μπορεί να σώσει έως και τρεις ζωές»
Patient Talk
13/06/2025 - 13:58
Πόνος στο πόδι: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τις συχνότερες παθήσεις και πότε να επισκεφθούμε γιατρό
Health Talk
13/06/2025 - 13:39
ΕΟΠΥΥ: Πως θα κάνουν αιτήσεις για τις δωρεάν αποστολές ΦΥΚ κατ’ οίκον οι ασθενείς
Πολιτική Υγείας
13/06/2025 - 13:18
Η έκθεση σε χημικές ουσίες κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη αρτηριακή πίεση στην εφηβεία
Υγεία
13/06/2025 - 12:57
Πως τα «έξυπνα ρολόγια» μπορούν να μας βοηθήσουν να μείνουμε «πιστοί» στις προπονήσεις
Fitness
13/06/2025 - 12:31
Επίσκεψη Γεωργιάδη στην πρώτη ιδιωτική δομή ψυχικής υγείας στη Νέα Κηφισιά
Ψυχική Υγεία
12/06/2025 - 16:24
Daiichi Sankyo: Ένας χρόνος παρουσίας στην Ελλάδα - Καινοτομία και συνεργασία στη θεραπεία του Καρκίνου
Pharma News
12/06/2025 - 15:56
MiLEP: Η νέα εποχή στη θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη με Laser
Υπηρεσίες Υγείας
12/06/2025 - 15:31
Οι «υπερδυνάμεις» των νυχτερίδων κατά του καρκίνου - Πώς μπορούν να βοηθήσουν τον άνθρωπο
Υγεία
12/06/2025 - 14:07
Επιστήμονες εντόπισαν πρώιμα σημάδια άνοιας που δεν σχετίζονται με τη μνήμη
Υγεία
12/06/2025 - 13:49
Γιατί το FirstSteps αποσύρεται από τη σύμβαση με το Υπουργείο Υγείας για τον νεογνικό έλεγχο
Πολιτική Υγείας
12/06/2025 - 13:31
Πώς τα… μούρα μπορούν να μας βοηθήσουν να γεράσουμε καλύτερα
Διατροφή
12/06/2025 - 12:59

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Daiichi Sankyo: Ένας χρόνος παρουσίας στην Ελλάδα - Καινοτομία και συνεργασία στη θεραπεία του Καρκίνου
Pharma News
12/06/2025 - 15:56
MiLEP: Η νέα εποχή στη θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη με Laser
Υπηρεσίες Υγείας
12/06/2025 - 15:31
Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: Πρωτοποριακή εκπαίδευση νέων χειρουργών στο 17ο σεμινάριο χειρουργικής χεριού και άνω άκρου
Υπηρεσίες Υγείας
13/06/2025 - 14:12
Γεωργιάδης: «Το πρόγραμμα αλληλούχησης ανθρώπινου γονιδιώματος σώζει ζωές»
Πολιτική Υγείας
13/06/2025 - 14:34
ΕΟΠΥΥ: Πως θα κάνουν αιτήσεις για τις δωρεάν αποστολές ΦΥΚ κατ’ οίκον οι ασθενείς
Πολιτική Υγείας
13/06/2025 - 13:18
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo