ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τσιγάρο: Απαγόρευση ή ρύθμιση;

Επικαιρότητα
UNSPLASH
Ένα διεθνές panel μιλά για τις αρνητικές συνέπειες των πολιτικών «απαγόρευσης» και τους λόγους για τους οποίους το νέο μοντέλο Δημόσιας Υγείας θα έπρεπε να συμπεριλάβει και τα προϊόντα χωρίς καύση.
Πέμπτη, 19/09/2024 - 10:11
— Photo: UNSPLASH
News4Health Team News4Health Team

Μπορεί το κάπνισμα να σκοτώνει 8 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως ανά τον κόσμο, ωστόσο η παγκόσμια κοινότητα, ακόμη δεν έχει κατασταλάξει στον τρόπο με τον οποίο θα ανακόψει αυτή τη μάστιγα. Απαγόρευση ή Ρύθμιση, είναι το κυρίαρχο ερώτημα και ακριβώς αυτό το ερώτημα ήταν το αντικείμενο ενός εξαιρετικά ενδιαφέροντος panel στο πλαίσιο του 7th Tobacco Harm Reduction Summit που πραγματοποιήθηκε την εβδομάδα αυτή.

Επιστήμονες και ειδικοί από όλον τον κόσμο, που έλαβαν μέρος κατέληξαν σε ένα συμπέρασμα: η απαγόρευση φέρνει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκει, ενώ η ρύθμιση θα πρέπει να συμπεριλάβει και νέες μεθόδους προστασίας του κοινού. Και όπως σημείωσαν οι ειδικοί, αυτό πρέπει να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μια ευρύτερη διεθνή καμπάνια, βασισμένη σε επιστημονικά δεδομένα, για τις καταστροφικές επιπτώσεις των συμβατικών προϊόντων καπνού (τα τσιγάρα), έναντι των εναλλακτικών προϊόντων χωρίς καύση (προϊόντα θέρμανσης καπνού και ηλεκτρονικά τσιγάρα), τα οποία συνιστούν μια επιλογή μειωμένης βλάβης.

Τι προκαλούν οι απαγορευτικές πολιτικές

Το panel συντόνισε ο David Sweanor, επικεφαλής του Συμβουλευτικού Συμβουλίου για Νομοθεσία Υγείας στο Πανεπιστήμιου της Ότταβα του Καναδά, που σημείωσε ότι όπως έχει αποδειχθεί παγκοσμίως οι απαγορευτικές πολιτικές προκαλούν μεγαλύτερη ροπή προς αυτό που απαγορεύουν. Αντιπρότεινε, οι ρυθμιστικές πολιτικές των κρατών, αφού δεν μπορούν να απαγορεύσουν πλήρως την πώληση καπνικών προϊόντων, να εστιάσουν φυσικά στην ενημέρωση για τις βλαβερές συνέπειες του παραδοσιακού τσιγάρου, και να αναδείξουν το γεγονός ότι τα εναλλακτικά προϊόντα νικοτίνης εμφανίζουν ένα προφίλ μειωμένου ρίσκου και θα ήταν μια καλύτερη επιλογή για όσους δεν διακόπτουν.

Αυτό, ίσως να είναι αυτονόητο, αλλά θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει ότι τα προϊόντα χωρίς καύση είναι καλύτερη επιλογή για τους καπνιστές σε σχέση με τα τσιγάρα. Οι πολιτικές απαγόρευσης που επιβάλλονται σίγουρα επιδεινώνουν το πρόβλημα της διαχείρισης του καπνίσματος και οδηγούν πολλούς χρήστες στο παράνομο εμπόριο.
Και αυτό ακριβώς επεσήμανε ο Sudhanshu Patwardhan, επικεφαλής του Κέντρου Ερευνών Υγείας στο Πανεπιστήμιου του Σαουθάμπτον, αναφέροντας το παράδειγμα της επιβολής απαγόρευσης πώλησης συμβατικών τσιγάρων στο Μπουτάν. Όπως αποκάλυψε, η απαγόρευση προκάλεσε τη δημιουργίας μιας μαύρης αγοράς που κατέκλυσε τη χώρα αυτή. Ο ίδιος επεσήμανε ότι οι ρυθμιστικές αρχές δεν πρέπει απλώς να ενημερώνουν για τις βλαβερές επιπτώσεις των προϊόντων καύσης του καπνού (παραδοσιακά τσιγάρα), αλλά και να παρουσιάζουν εναλλακτικές επιλογές όπως αυτή της μετάβασης στα εναλλακτικά προϊόντα νικοτίνης.

Η πολιτική της Ισπανίας

Την ίδια εικόνα, παρουσίασε και ο ογκολόγος χειρουργός Fernando Bueno, του νοσοκομείου Central de la Defensa της Μαδρίτης. Η Ισπανία είναι μια χώρα που πρωτοστατεί στη μάχη κατά του καπνίσματος και για το λόγο αυτό εισαγάγει μία νέα νομοθεσία προκειμένου να περιορίσει τη χρήση του συμβατικού τσιγάρου. Όπως εξήγησε ο χειρουργός, η νομοθεσία αυτή περιλαμβάνει μια σειρά «αξόνων» στους οποίους συγκαταλέγονται η αύξηση της φορολογίας για τα παραδοσιακά τσιγάρα και ειδικά μέτρα για την προστασία των ανηλίκων και νεαρών απέναντι στο κάπνισμα, αλλά τόνισε ότι θα πρέπει να συμπεριλάβει την ενημέρωση για τα πιθανά οφέλη από την χρήση των εναλλακτικών προϊόντων σε σχέση πάντα με το τσιγάρο.

Ανέφερε επίσης, το παράδειγμα της Σουηδίας με τα προϊόντα snus, που μέσα σε λίγα χρόνια επέφερε μείωση των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα κατά 41%, όπως και των ΗΠΑ, όπου οι ρυθμιστικές πολιτικές τείνουν να διαμορφώσουν μια νέα γενιά μη καπνιστών. Πρόκειται για δύο εξαιρετικά παραδείγματα, τα οποία και οι υπόλοιπες χώρες οφείλουν να εξετάσουν και να ακολουθήσουν.

Αύξηση της κατανάλωσης στην Ευρώπη το 2022

Εάν θέλουμε να ανατρέξουμε στα αποτελέσματα των απαγορευτικών πολιτικών θα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν ότι προ διετίας, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καταναλώθηκαν 35,8 δισ. παράνομα τσιγάρα, σημειώνοντας αύξηση κατά 0,7% σε σχέση με το 2021, κυρίως λόγω της αύξησης κατανάλωσης στη Γαλλία και το Βέλγιο. Η Γαλλία διατηρεί την πρώτη θέση στην κατανάλωση παράνομων τσιγάρων στην Ε.Ε. και αντιπροσωπεύει το 47% της συνολικής κατανάλωσης παράνομων τσιγάρων στην Ε.Ε. Επιπλέον, το λαθρεμπόριο παράνομων τσιγάρων στην Ε.Ε. το 2022, προκάλεσε απώλεια φορολογικών εσόδων περίπου 11,3 δισ. ευρώ, με αύξηση 8,5% σε σχέση με το 2021.

Οι συνέπειες του λαθρεμπορίου και της εμπορία παράνομων τσιγάρων, δεν εντοπίζονται όμως μόνο στα φορολογικά έσοδα. Έχουν επιπτώσεις στην υγεία αυτών που τα χρησιμοποιούν και ειδικά στις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες, που αποτελούν και τον σημαντικότερο στόχο των διακινητών. Για τους λόγους αυτούς, για την αντιμετώπιση του φαινομένου απαιτείται αποτελεσματική χάραξη πολιτικής, δημοσιονομική προβλεψιμότητα, αποτρεπτικές κυρώσεις και η αποτελεσματική επιβολή τους, δίνοντας τη δυνατότητα σε πολλά κράτη μέλη της Ε.Ε. να μειώσουν την κατανάλωση παράνομων τσιγάρων.

Καλύτερη ρυθμιστική νομοθεσία

Κατά συνέπεια, όπως επεσήμανε η Μαρία Παπαϊωάννου, του ιδρύματος Northumberland Women του Καναδά, αυτό το οποίο απαιτείται είναι μια καλύτερη ρυθμιστική νομοθεσία. Όπως σημείωσε, το κοινό, με τις σημερινές πολιτικές δεν μπορεί να αντιληφθεί τις εξαιρετικά βλαβερές συνέπειες των συμβατικών τσιγάρων, ούτε τα πλεονεκτήματα που έχουν τα εναλλακτικά προϊόντα για τους καπνιστές που δεν διακόπτουν. Στις νέες πολιτικές ρύθμισης και νομοθεσίας για την καταπολέμηση του καπνίσματος, όπως επεσήμανε η ίδια θα πρέπει να διαμορφωθεί ένας μηχανισμός ο οποίος θα είναι συμπεριληπτικός και στον οποίο θα λαμβάνουν μέρος και η βιομηχανία αλλά και οι ίδιοι οι καταναλωτές που χρησιμοποιούν τα εναλλακτικά προϊόντα ώστε όλοι να συμβάλουν στην προσπάθεια για μια καλύτερη δημόσια υγεία.

Τελευταία τροποποίηση στις 18/09/2024 - 20:20
  • ΤΣΙΓΑΡΟ
  • ΚΑΠΝΙΣΜΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Παρέμβαση Μελέτη στο Ευρωκοινοβούλιο για το διαδικτυακό bullying κατά ΛΟΑΤΚΙ, ΑμΕΑ και γυναικών
Παρέμβαση Μελέτη στο Ευρωκοινοβούλιο για το διαδικτυακό bullying κατά ΛΟΑΤΚΙ, ΑμΕΑ και γυναικών 18 Σεπτεμβρίου 2024
Οι 11 θεματικές του 23ου Συνεδρίου HealthWorld του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου 18 Σεπτεμβρίου 2024
Οι 11 θεματικές του 23ου Συνεδρίου HealthWorld του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΥ: Οι πρακτικές της βιομηχανίας για την αποδυνάμωση των μέτρων ελέγχου του καπνού
Επικαιρότητα
22/10/2025 - 17:39

ΠΟΥ: Οι πρακτικές της βιομηχανίας για την αποδυνάμωση των μέτρων ελέγχου του καπνού

Η διακοπή καπνίσματος στη μέση ηλικία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας
Υγεία
14/10/2025 - 09:00

Η διακοπή καπνίσματος στη μέση ηλικία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας

Η διακοπή του καπνίσματος βοηθάει ακόμα και σε προχωρημένα στάδια καρκίνου
Υγεία
13/10/2025 - 11:00

Η διακοπή του καπνίσματος βοηθάει ακόμα και σε προχωρημένα στάδια καρκίνου

Η μείωση της βλάβης από το κάπνισμα ως πυλώνας δημόσιας υγείας
Υγεία
09/10/2025 - 06:56

Η μείωση της βλάβης από το κάπνισμα ως πυλώνας δημόσιας υγείας

ΠΟΥ: 1 στους 5 ενήλικες εξακολουθεί να είναι εθισμένος στο κάπνισμα
Πολιτική Υγείας
07/10/2025 - 12:00

ΠΟΥ: 1 στους 5 ενήλικες εξακολουθεί να είναι εθισμένος στο κάπνισμα

Οι μπαμπάδες που κάπνιζαν στην εφηβεία ευθύνονται για την πρόωρη γήρανση των παιδιών τους!
Υγεία
29/09/2025 - 15:00

Οι μπαμπάδες που κάπνιζαν στην εφηβεία ευθύνονται για την πρόωρη γήρανση των παιδιών τους!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός δίνει οδηγίες για τον μητρικό θηλασμό
Επικαιρότητα
31/10/2025 - 18:38
Ευλογιά αιγοπροβάτων: Βαρύ το χτύπημα στην Κεντρική Μακεδονία με 57.000 θανατωμένα ζώα
Επικαιρότητα
31/10/2025 - 18:22
Νέα μελέτη δείχνει ότι 15 λεπτά περπατήματος αρκούν για να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών νόσων
Fitness
31/10/2025 - 17:54
«…Πιο hot από ποτέ»: Πρωτοβουλία της Astellas για τα αγγειοκινητικά συμπτώματα της Εμμηνόπαυσης
Pharma News
31/10/2025 - 17:23
Ο ιός HPV και η πρόκληση της εξάλειψης του καρκίνου τραχήλου της μήτρας
Pharma News
31/10/2025 - 17:02
Πέντε νέες δομές αντιμετώπισης των εξαρτήσεων σε Τρίκαλα, Καρδίτσα, Λάρισα και Βόλο
Ψυχική Υγεία
31/10/2025 - 16:26
Κλειστά τα ιδιωτικά ιατρικά εργαστήρια στις 7 Νοεμβρίου - Ο ΙΣΑ στηρίζει την κινητοποίηση
Επικαιρότητα
31/10/2025 - 16:12
Καρκίνος του προστάτη: Νέα δεδομένα για τον προληπτικό έλεγχο
Υγεία
31/10/2025 - 16:00
Θεμιστοκλέους: «Ο Ψηφιακός Βοηθός του Πολίτη θα διευκολύνει περισσότερο το κλείσιμο ιατρικών ραντεβού»
Πολιτική Υγείας
31/10/2025 - 15:47
ΠΟΥ: Ανάγκη άμεσου περιορισμού των κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων - Χαμηλός ο δείκτης θνητότητας
Πολιτική Υγείας
31/10/2025 - 15:27
Πώς άλλαξε ο πληθωρισμός τις διατροφικές συνήθειες - Η επίδραση στην υγεία
Διατροφή
31/10/2025 - 15:00
Όμιλος Ιατρικού Αθηνών: Το Ελληνικό επιχειρείν στην υγεία
Υπηρεσίες Υγείας
31/10/2025 - 14:38
Βερνίκια νυχιών: Μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και έκζεμα στο λαιμό
Health Talk
31/10/2025 - 14:00
Νέα νανοσωματίδια διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στους όγκους των ωοθηκών
Υγεία
31/10/2025 - 13:00
Ευχαριστίες Γεωργιάδη στην «Αποστολή» για την προσφορά υγειονομικού υλικού αξίας 60 εκατ. ευρώ
Επικαιρότητα
31/10/2025 - 12:58
Halloween: Τα treats μπορεί να κάνουν επικίνδυνα tricks στην φαρμακευτική σας αγωγή
Διατροφή
31/10/2025 - 12:00
ΕΜΑ: Εγκρίθηκε νέα θεραπεία για τον τοπικά προχωρημένο καρκίνο κεφαλής και τραχήλου
Pharma News
31/10/2025 - 11:14
Η διαδικτυακή εκγύμναση του εγκεφάλου "σβήνει" 10 χρόνια επιβάρυνσης της μνήμης
Υγεία
31/10/2025 - 11:00
Ανακαλύφθηκαν πέντε νέα γονίδια που συνδέονται με την παχυσαρκία
Υγεία
31/10/2025 - 10:00
Από τα ...μαγικά φίλτρα στη συνταγογράφηση: Τα βοτάνια και η επιστημονικά διαπιστωμένη δράση τους
Υγεία
31/10/2025 - 07:54
Δωρεά αλκοολόμετρων στην Τροχαίας Αττικής από την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών
Επικαιρότητα
31/10/2025 - 07:18
Συνάντηση Προέδρου ΕΚΕΑ με εκπροσώπους ασθενών με Θαλασσαιμία
Επικαιρότητα
31/10/2025 - 03:32
Δωρεάν σεμινάριο πρώτων βοηθειών από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, στις 3 Νοεμβρίου
Επικαιρότητα
31/10/2025 - 00:07
Υπογεννητικότητα:Τα Εverest στηρίζουν το έργο της HOPEgenesis
Επικαιρότητα
30/10/2025 - 23:27
Δέκα υποτροφίες από το ΕΑΠ σε ωφελούμενους του ΕΟΠΑΕ
Ψυχική Υγεία
30/10/2025 - 22:13
Άνδρες προσοχή: Τα πέντε λάθη που κάνουμε στο κρεβάτι και δεν τα καταλαβαίνουμε
Ψυχική Υγεία
30/10/2025 - 21:48
Η Σ.ΙΔ.Ι.Ε. στηρίζει στις κινητοποιήσεις των εργαστηριακών ιατρών για το clawback και το rebate
Επικαιρότητα
30/10/2025 - 21:06
Νέα βιοϊατρική start up θα «διαβάζει» τον ανθρώπινο εγκέφαλο με ηχητικά κύματα
Digital Health
30/10/2025 - 20:41
Δωρεάν προληπτικοί έλεγχοι για τα ΣΜΝ από τον ΕΕΣ στις 3 Νοεμβρίου
Επικαιρότητα
30/10/2025 - 20:18
Γάζα: Άνω των 24.000 τόνων η ανθρωπιστική βοήθεια που έχει εισέλθει στην πολύπαθη λωρίδα
Επικαιρότητα
30/10/2025 - 19:47

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή το Ερανιστικό Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας - Γεωργιάδης: «Εργαστήκαμε σκληρά...»
Πολιτική Υγείας
29/10/2025 - 13:29
Κρεατίνη: Τι μπορούν να αποκομίσουν οι νέοι από τη λήψη της - Η ημερήσια συνιστώμενη δοσολογία
Fitness
30/10/2025 - 13:00
Ρούχα, καροτσάκια και σπα για κατοικίδια: Γιατί το φαινόμενο «μωρό με τρίχωμα» κάνει κακό στα ζώα μας
Pet
30/10/2025 - 12:00
Αποκαλυπτικά στοιχεία στην πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη για την ενιαία υγεία
Pharma News
29/10/2025 - 18:51
ELENI: Ένα project για γυναίκες που νόσησαν και θέλουν να επανασυνδεθούν...
Ψυχική Υγεία
29/10/2025 - 13:18
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo