ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μελέτη Ελλήνων ακαδημαϊκών για τους θαλάσσιους καύσωνες και τους ατμοσφαιρικούς κυκλώνες!

Επικαιρότητα
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Tη μεταβλητότητα που παρουσιάζουν οι θαλάσσιοι καύσωνες και οι ατμοσφαιρικοί κυκλώνες στη Μεσόγειο Θάλασσα τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες αλλά και τη μεταξύ τους συσχέτιση, αναδεικνύει έρευνα Ελλήνων ακαδημαϊκών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Τρίτη, 11/03/2025 - 03:23
— Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
News4Health Team News4Health Team

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας η έντασή τους φαίνεται να αυξάνεται τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ ένα ακόμη στοιχείο που επισημαίνεται είναι ότι η συσχέτιση των περιοχών των περιόδων εμφάνισης θαλάσσιων καυσώνων στην Μεσόγειο Θάλασσα, του σχηματισμού και της εξέλιξης ατμοσφαιρικών συστημάτων χαμηλής πίεσης όπως οι κακοκαιρίες τύπου «Ιανός» είναι σημαντική.

Η συγκεκριμένη επίδραση αποτελεί ακόμα μία σημαντική συνέπεια της θέρμανσης των θαλασσών λόγω κλιματικής αλλαγής, όπως τονίζουν οι ερευνητές.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και εκ των συγγραφέων της έρευνας, Γιάννης Ανδρουλιδάκης, η μελέτη εξετάζει τη συσχέτιση των θαλασσίων καυσώνων με τα ατμοσφαιρικά συστήματα χαμηλής πίεσης, με κακοκαιρίες δηλαδή όπως ο «Ιανός», ο «Ζορμπάς», ο «Ντάνιελ», συστήματα που ονομάζονται medicanes.

«Τα συστήματα αυτά ουσιαστικά, πέρα από άλλους παράγοντες που τα επηρεάζουν και τα καθορίζουν, ένας σημαντικός είναι οι ανταλλαγές με τη θάλασσα και ειδικά τα ζεστά νερά που τους παρέχουν ενέργεια και τα κάνουν πιο ισχυρά», επισημαίνει ο κ. Ανδρουλιδάκης.

Οι ισχυροί ατμοσφαιρικοί κυκλώνες

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης ισχυροί ατμοσφαιρικοί κυκλώνες (π.χ. Medicanes - "Μεσογειακοί Κυκλώνες"), που έπληξαν και τον ελληνικό χώρο τα τελευταία χρόνια (π.χ. Zorbas, Ianos) «δυνάμωσαν» κατά την κίνηση τους πάνω από περιοχές έντονων θαλάσσιων καυσώνων. Ακόμη, όπως διαπιστώνεται οι ισχυρότερες σχέσεις σε επίπεδο Μεσογείου παρατηρούνται δυτικά της Κύπρου (Βόρεια Λεβαντίνη), στο Βόρειο Ιόνιο και στον Κόλπο της Γένοβας, ενώ πιο αδύναμες αλληλεπιδράσεις εμφανίζονται στο νότιο τμήμα της Μεσογείου, όπου τόσο οι θαλάσσιοι καύσωνες όσο και η κυκλωνική δραστηριότητα είναι πιο ήπιες. Η συνολική ένταση των θαλάσσιων καυσώνων, που μετράται μέσω της διάρκειας και της έντασής τους, φαίνεται να συνδέεται με την ενίσχυση των συστημάτων χαμηλής πίεσης στις περισσότερες περιοχές της Μεσογείου. Η έρευνα διαπιστώνει επίσης ότι οι χρονιές/περίοδοι έντονης κυκλωνικής δραστηριότητας συχνά συμπίπτουν με ισχυρούς θαλάσσιους καύσωνες, με κορύφωση και των δύο φαινομένων το 2018.

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Ανδρουλιδάκης, υπάρχει μια τάση τα τελευταία 40 χρόνια για τους μεν θαλάσσιους καύσωνες, στα επιφανειακά στρώματα της θάλασσας να γίνονται πιο έντονοι, και ταυτόχρονα φαίνεται ότι αυτή η συσχέτιση δημιουργεί μια αντίστοιχη τάση εντατικοποίησης και των συστημάτων των ατμοσφαιρικών.

«Σε συγκεκριμένες περιοχές της Μεσογείου η αλληλεπίδραση και οι αυξητικές τάσεις είναι πιο έντονες Θέλαμε να δούμε σε ποιες περιοχές από αυτές που εμφανίζονται οι θαλάσσιοι καύσωνες, σχηματίζονται αντίστοιχα και τέτοιου είδους συστήματα στη Μεσόγειο. Και κάποιες από αυτές ήταν το Ιόνιο, δυτικά από την Κύπρο και ο κόλπος της Γένοβας, στην Γαλλία και στην Ιταλία. Σε αυτές τις περιοχές, κυρίως στη βόρεια Μεσόγειο, σημειώθηκε εντατικοποίηση των θαλάσσιων καυσώνων τα τελευταία χρόνια και ταυτόχρονα αυτοί οι καύσωνες δώσανε ενέργεια ώστε να δημιουργούνται και πιο ισχυρά συστήματα ατμοσφαιρικά», επισημαίνει ενώ προσθέτει ότι όταν το σύστημα αυτό βρέθηκε πάνω από τέτοιες περιοχές οι συνέπειες που επέφερε έγιναν ακόμη πιο δυσμενείς, όπως μεταβολές ανύψωσης στάθμης της θάλασσας, πλημμύρες παράκτιες, πιο έντονες βροχοπτώσεις, από ό,τι πιθανόν να συνέβαινε αν οι θερμοκρασίες της θάλασσας από όπου πέρασε να ήταν πιο χαμηλές.

Η «τροπικοποίηση» της Μεσογείου

Ο κ. Ανδρουλιδάκης τονίζει επίσης ότι ένα ακόμη στοιχείο που παρατηρούν είναι μία "τροπικοποίηση" της Μεσογείου σιγά-σιγά, ειδικά σε σχέση με τις υψηλές καταγεγραμμένες θερμοκρασίες. Τέτοιες περιοχές, σύμφωνα με τον ίδιο αποτελούν οι βόρειες θάλασσες της Μεσογείου, οι βόρειες ακτές, δηλαδή οι παράκτιες περιοχές, οι οποίες αν και θεωρητικά έχουν πιο κρύα νερά από τις νοτιότερες, φαίνεται ότι εκεί είναι πιο έντονη η τάση που θερμαίνονται πλέον. «Όπως είναι, για παράδειγμα, και το Βόρειο Αιγαίο, όπως είναι το Ιόνιο, η Αδριατική ή οι περιοχές της Νότιας Γαλλίας, δηλαδή πάνω από την Κορσική και την Σαρδηνία. Αυτές οι περιοχές φαίνεται ότι παρουσιάζουν πιο ζεστά νερά απ’ ό,τι παλιότερα», σημειώνει και συμπληρώνει ότι το Ιόνιο, για παράδειγμα, που είναι μια περιοχή που δημιουργούνται ατμοσφαιρικοί κυκλώνες, όταν ζεσταίνονται και τα νερά παραπάνω από ό,τι ήταν παραδοσιακά, αυτοί οι κυκλώνες είναι ακόμα πιο έντονοι από ό,τι ήταν.

«Γι' αυτόν τον λόγο οι περισσότεροι κυκλώνες που επηρεάζουν την Ελλάδα συνήθως προέρχονται από τις περιοχές του ευρύτερου Ιόνιου, κεντρική Μεσόγειο. Ωστόσο και το Αιγαίο, ενώ δεν είναι παραδοσιακός χώρος εξέλιξης ισχυρών ατμοσφαιρικών κυκλώνων, βαρομετρικά χαμηλά που εξελίσσονται στο Αιγαίο, και αυτά επηρεάζονται και από τις υψηλότερες πλέον θαλάσσιες θερμοκρασίες και του Αιγαίου σε σχέση με το παρελθόν», υπογραμμίζει.

Η παρακολούθηση των θαλάσσιων καυσώνων

Παράλληλα μεταξύ άλλων η έρευνα καταδεικνύει ότι η παρακολούθηση των θαλάσσιων καυσώνων μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση και πρόβλεψη των κυκλωνικών συστημάτων, προσφέροντας οφέλη τόσο στις βραχυπρόθεσμες καιρικές προβλέψεις όσο και στις μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις για το κλίμα, καθιστώντας έναν ακόμη σημαντικό λόγο για την αναγκαιότητα της συνεχούς παρακολούθησης των ελληνικών θαλασσών.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Μετεωρολογίας του τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ Γιάννης Πυθαρούλης, εκ των συγγραφέων της έρευνας, ανάμεσα σε αυτά που χρειάζεται να δοθεί έμφαση είναι η ανάγκη να λαμβάνονται υπόψιν οι θερμοκρασίες της θάλασσας στις προσομοιώσεις και στις προγνώσεις. Ακόμη σύμφωνα με τον κ. Πυθαρούλη καταδεικνύεται επίσης η σημασία της βελτίωσης των μετρητικών συστημάτων. «Υπάρχουν οι δορυφόροι, υπάρχουν κάποια στοιχεία, αλλά τα μετρητικά συστήματα που έχουμε στη θάλασσα, δηλαδή, αυτά που μετράνε τις θαλάσσιες θερμοκρασίες, θα έπρεπε να βελτιωθούν και να αυξηθούν. Πρέπει οπωσδήποτε να λαμβάνουμε υπόψη τις έντονες θερμοκρασίες θάλασσας, γιατί επηρεάζουν τόσο τα συστήματα που είναι σαν medicanes, αλλά και τα βαρομετρικά χαμηλά», σημειώνει και τονίζει ότι αν και η συχνότητα των φαινομένων παραμένει περίπου στα ίδια επίπεδα αυτό που έχει αυξηθεί είναι η έντασή τους.

«Τα συστήματα αυτά έχουν μεγαλύτερη ένταση τα τελευταία χρόνια. Το άλλο που θα συμβεί είναι ότι τα συστήματα αυτά, οι medicanes ενώ δεν εμφανίζονταν τόσο συχνά προς την Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια βλέπουμε αρκετούς να επηρεάζουν την περιοχή μας. Πρέπει να σημειωθεί όμως ότι δεν θα εμφανίζονται μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη τη Μεσόγειο και τη Δυτική. Προς το παρόν όμως έχουμε ενδείξεις γι αυτό. Είναι πολύ λίγα τα συστήματα έτσι ώστε στατιστικά να μπορούμε να πούμε κάτι σίγουρο», τονίζει ο κ. Πυθαρούλης.

  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΜΕΛΕΤΗ
  • ΚΑΥΣΩΝΕΣ
  • ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ολοκληρώθηκε το 4ο Επιστημονικό Συμπόσιο Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής « IVF 47 Χρόνια Μετά…»
Ολοκληρώθηκε το 4ο Επιστημονικό Συμπόσιο Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής « IVF 47 Χρόνια Μετά…» 10 Μαρτίου 2025
Πέθανε η ηθοποιός Καίτη Κωνσταντίνου, η τηλεοπτική «Σωσώ», σε ηλικία 61 ετών 11 Μαρτίου 2025
Πέθανε η ηθοποιός Καίτη Κωνσταντίνου, η τηλεοπτική «Σωσώ», σε ηλικία 61 ετών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η εποχή της γύρης (και των αλλεργιών) στην Ευρώπη έχει επιμηκυνθεί κατά δύο εβδομάδες
Υγεία
22/04/2026 - 09:00

Η εποχή της γύρης (και των αλλεργιών) στην Ευρώπη έχει επιμηκυνθεί κατά δύο εβδομάδες

Νέα μελέτη: Αθέατη απειλή για τη δημόσια υγεία η ηπατική ίνωση
Υγεία
20/04/2026 - 19:43

Νέα μελέτη: Αθέατη απειλή για τη δημόσια υγεία η ηπατική ίνωση

Η κλιματική αλλαγή εκτοξεύει την ποσότητα της γύρης και κάνει τις αλλεργίες όλο και πιο επικίνδυνες
Υγεία
17/04/2026 - 14:00

Η κλιματική αλλαγή εκτοξεύει την ποσότητα της γύρης και κάνει τις αλλεργίες όλο και πιο επικίνδυνες

Το θαλασσινό νερό που διεισδύει στον υδροφόρο ορίζοντα αυξάνει την πίεση όσο και ο καθιστικός τρόπος ζωής
Υγεία
17/04/2026 - 08:59

Το θαλασσινό νερό που διεισδύει στον υδροφόρο ορίζοντα αυξάνει την πίεση όσο και ο καθιστικός τρόπος ζωής

Νέα μελέτη: Σχετίζεται με τη γνωστική υγεία των ηλικιωμένων η κατανάλωση κρέατος;
Διατροφή
16/04/2026 - 21:18

Νέα μελέτη: Σχετίζεται με τη γνωστική υγεία των ηλικιωμένων η κατανάλωση κρέατος;

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής επηρεάζουν και τους απογόνους
Υγεία
08/04/2026 - 12:00

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής επηρεάζουν και τους απογόνους

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο ΕΦΕΤ συμμετέχει και φέτος στην ενημερωτική εκστρατεία Safe2Eat για την ασφάλεια τροφίμων
Επικαιρότητα
24/04/2026 - 03:47
ΠΦΣ: Κρίσιμη συλλογική επένδυση στην προστασία της δημόσιας υγείας ο εμβολιασμός
Υγεία
24/04/2026 - 00:06
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Πολιτικές με βάση την επιστήμη και όχι την ιδεολογία για τα προϊόντα καπνού
Επικαιρότητα
23/04/2026 - 23:34
Ικανοποίηση του ΙΣΠ για τη ρύθμιση που αφορά τη στράτευση των ειδικευόμενων γιατρών
Επικαιρότητα
23/04/2026 - 23:11
Γεωργιάδης από Δελφούς: Οι μεγάλες απειλές για τα καινοτόμα φάρμακα, τους ασθενείς και τους προϋπολογισμούς
Πολιτική Υγείας
23/04/2026 - 22:27
ΠΟΥ: Έκθεση πεπραγμένων για το 2025 με μετρήσιμο αποτύπωμα παρά την κρίση χρηματοδότησης
Επικαιρότητα
23/04/2026 - 21:22
Νυκτερινή δράση υποστήριξης αστέγων στον Πειραιά από τον ΕΕΣ
Επικαιρότητα
23/04/2026 - 20:52
«Κινητή Βιβλιοθήκη Ανάσας» για ασθενείς του προγράμματος κατ' οίκον νοσηλείας «Οίκοθεν»
Επικαιρότητα
23/04/2026 - 20:24
Αγαπηδάκη από Δελφούς: «Το "Προλαμβάνω" εντόπισε περίπου 200.000 άτομα με ευρήματα ασθενειών»
Πολιτική Υγείας
23/04/2026 - 19:47
Στυτική δυσλειτουργία με πρόωρη εκσπερμάτιση: Υπάρχει θεραπεία;
Health Talk
23/04/2026 - 19:02
Τρόφιμα από κάθε κατηγορία που φροντίζουν την υγεία της καρδιά μας
Διατροφή
23/04/2026 - 18:37
Μυτιλήνη: Προς αποτέφρωση τα ζώα που θανατώνονται λόγω αφθώδους πυρετού
Επικαιρότητα
23/04/2026 - 18:21
ΣΦΕΕ: Πέντε κρίσιμοι παράγοντες για την επιτυχία των εμβολιαστικών προγραμμάτων που εφαρμόζονται στην Ελλάδα
Pharma Policy
23/04/2026 - 17:58
ΕΟΔΥ: Υψηλής προτεραιότητας οι λοιμώξεις του αναπνευστικού και όσες σχετίζονται με τη μικροβιακή αντοχή
Υγεία
23/04/2026 - 17:24
Τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε την πιθανότητα εμφάνισης άνοιας
Υγεία
23/04/2026 - 16:51
Γιατί οι αυξημένες ατμοσφαιρικές θερμοκρασίες εκτοξεύουν τον κίνδυνο για την υγεία των νεφρών
Health Talk
23/04/2026 - 16:22
Financial Times: Ιατρικά δεδομένα 500.000 βρέθηκαν να πωλούνται σε κινέζικη ιστοσελίδα
Digital Health
23/04/2026 - 15:48
Η κρίση στον Κόλπο φτάνει στα φαρμακεία της Ευρώπης
Pharma Policy
23/04/2026 - 15:00
DEF2026-Γεωργιάδης: Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη της Ελλάδας είναι κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο
Pharma Policy
23/04/2026 - 14:30
Οι μακάκοι του Γιβραλτάρ τρώνε λάσπη για να αποφύγουν τις στομαχικές διαταραχές από το junk food
Pet
23/04/2026 - 14:00
ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για αποζημίωση ταινιών μέτρησης γλυκόζης: «Μισό βήμα» από Υπουργείο Υγείας και ΕΟΠΥΥ
Πολιτική Υγείας
23/04/2026 - 13:34
Άσφαλτος: Πόσο επικίνδυνη είναι για την υγεία μας και ο ρόλος που μπορούν να παίξουν τα φύκια
Υγεία
23/04/2026 - 13:00
Η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων αυξάνει το λίπος στους μηρούς, επιβαρύνει τα γόνατα
Διατροφή
23/04/2026 - 12:00
Στρες και το τσιμπολόγημα αργά το βράδυ αυξάνουν τον κίνδυνο για εντερικά προβλήματα
Διατροφή
23/04/2026 - 11:00
Θεμιστοκλέους: Σε 15 ημέρες ανοίγει η πλατφόρμα για προσλήψεις επικουρικού νοσηλευτικού προσωπικού
Πολιτική Υγείας
23/04/2026 - 10:00
Ρινικό σπρέι υπόσχεται αναστροφή της εγκεφαλικής γήρανσης
Υγεία
23/04/2026 - 09:00
ΙΝΕΒ ΕΚΕΤΑ: Σύμπραξη για την κλινική έρευνα και ανάπτυξη για τις μικροαγγειοπαθητικές αναιμίες
Υγεία
23/04/2026 - 08:13
Φάμελλος: «Το υπερπλεόνασμα να δοθεί για αναστολή του ΦΠΑ σε τρόφιμα και φάρμακα, μείωση του ΕΦΚ και 13η σύνταξη»
Επικαιρότητα
23/04/2026 - 03:42
Παγκόσμια Ημέρα της Γης: Το MORE GREEN βασικός πυλώνας βιώσιμης ανάπτυξης της Boehringer Ingelheim
Pharma News
23/04/2026 - 00:06
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Λειψυδρία και διαχείριση νερού στην Ελλάδα
Επικαιρότητα
22/04/2026 - 23:23

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

H Eli Lilly πιο κοντά στο «Ιερό Δισκοπότηρο» της κυτταρικής θεραπείας
Pharma News
21/04/2026 - 09:51
ΚΕΣΥ: Λήξη της θητείας Μπούμπα - Το σενάριο για τη διαδοχή
Πολιτική Υγείας
21/04/2026 - 10:56
IgA νεφροπάθεια: Μονοκλωνικό για σπάνια αιματολογικά νοσήματα καταστέλλει τις πρωτεΐνες που την προκαλούν
Pharma News
21/04/2026 - 14:00
Επτά αιτήματα για το clawback σε επιστολή διαμαρτυρίας του ΙΣΑ και εννέα φορέων ΠΦΥ και ΔΦΥ
Πολιτική Υγείας
21/04/2026 - 15:16
Bayer AG: Στρατηγικές επιλογές το ισχυρό χαρτοφυλάκιο στα φάρμακα και το πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης
Pharma News
21/04/2026 - 15:36
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo