Ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, μίλησε για τη στόχευση της κυβέρνησης να διαμορφώσει μια «Ελλάδα για όλους», επισημαίνοντας πως «κανείς δεν περισσεύει». Αναγνωρίζοντας ότι, παρά τους 40 και πλέον χρόνους από τον νόμο για την ισότητα των φύλων, η ισότητα παραμένει ζητούμενο. Και τόνισε την ανάγκη να αποκτήσουν τα θέματα της αναπηρίας την απαιτούμενη ορατότητα. Ανέδειξε τις πολλαπλές και διαφοροποιημένες όψεις της αναπηρίας και παρουσίασε τη στρατηγική της κυβέρνησης για εξειδικευμένες παρεμβάσεις ανά ομάδα. Υπογράμμισε πως «όλοι είμαστε τρωτοί, ατελείς και ευάλωτοι – και η συνειδητοποίηση αυτή είναι το πρώτο βήμα για τη συνύπαρξη».
Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις: Την ανανέωση του στόλου των λεωφορείων με την κατάλληλη υποδομή για μεταφορά ατόμων με αναπηρία, τις αλλαγές στα σχολεία για προσβασιμότητα για όλους, την ενίσχυση της αυτόνομης διαβίωσης και τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην αγορά εργασίας. «Αναπηρία δεν σημαίνει ανικανότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά κι επισήμανε ότι η στήριξη της ένταξης είναι και οικονομική επιταγή: Η ενίσχυση της απασχόλησης θα αυξήσει το εθνικό εισόδημα. Τόνισε δε ότι «η απορρόφηση των ατόμων με αναπηρία στην αγορά εργασίας έχει οκταπλασιαστεί» μέσω προγραμμάτων της ΔΥΠΑ. Αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμα «Diversity awareness», που τρέχει ήδη και σε άλλο σημείο υπογράμμισε ότι πλέον -με νόμο της κυβέρνησης- «όποιος ανάπηρος παίρνει μία αναπηρική σύνταξη, μπορεί παράλληλα να δουλεύει».
Ο κ. Σκέρτσος κατέληξε επισημαίνοντας πως «Πρέπει να αλλάξουν και τα μυαλά και οι υποδομές. Είμαστε στη διαδικασία και αυτό, σιγά σιγά, αλλάζει».
Η τεχνολογία sea track
Η κυρία Ειρήνη Κουφάκη, Head of People & Organization and Corporate Communications της Siemens, παρουσίασε την τεχνολογία Sea Track, που επιτρέπει την αυτόνομη είσοδο ατόμων με κινητικά προβλήματα στη θάλασσα. «Το 2024, 30.000 άνθρωποι το χρησιμοποίησαν σε πάνω από 200 παραλίες – κυρίως στην Ελλάδα». Περιέγραψε τη βαθιά εντύπωση που της έκανε η επαφή με τους χρήστες του συστήματος και ανέδειξε τη συμβολή της καινοτομίας: «Το πάθος για καινοτομία είναι αυτό που κινεί την επόμενη ημέρα». Παρουσίασε, επίσης, το νέο σχέδιο της Siemens στη Γερμανία: ένα καινοτόμο κιόσκι, που θα επιτρέπει το «sharing» και θα ενισχύει την κινητικότητα σε περιβάλλοντα με εμπόδια, όπως τα πλακόστρωτα. Αναφέρθηκε, τέλος, και στις φωνητικές εντολές στην τεχνολογία ως ενίσχυση των ανθρώπων με κινητικές δυσκολίες.
Ο κ. Νίκος Παγίδας, Founder & Director της Nevronas, απηύθυνε μια ευθεία ερώτηση στο κοινό: «Πόσοι από εσάς έχετε την καλή διάθεση να προσλάβετε εργαζόμενο με αναπηρία;» Ενώ διαπίστωσε θετική ανταπόκριση, επισήμανε ότι μόνον η καλή διάθεση δεν αρκεί. «Χρειάζεται δέσμευση της εταιρείας, εκπαίδευση προσωπικού και στελεχών για το τι σημαίνει αναπηρία, καθώς και κατάλληλοι άνθρωποι να στηρίξουν την ένταξη στην πράξη». Τόνισε ότι η σχέση είναι αμφίδρομη και απαιτεί και τη δέσμευση του ίδιου του εργαζόμενου. Ο ίδιος ανέδειξε και τη σημασία των κινήτρων της ΔΥΠΑ, ζητώντας αυτά να είναι διαθέσιμα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
«Πρέπει κάθε μέρα να ξεπερνάς τον εαυτό σου»
Ο κ. Νίκος Παπαγγελής, Παραολυμπιονίκης, μίλησε με προσωπική συγκίνηση για την εμπειρία της αναπηρίας από την ηλικία των 12 ετών, όταν διαγνώστηκε με καρκίνο στα οστά και υποβλήθηκε σε ακρωτηριασμό. «Το πιο δύσκολο δεν ήταν ο καρκίνος – ήταν να διαχειριστώ ότι θα χάσω το αριστερό μου πόδι». Η επαφή με άλλους ανθρώπους με αναπηρία, και ιδίως αθλητές, του έδωσε δύναμη και πρότυπα. «Ήθελα να γίνω αθλητής – και σήμερα έχω συμμετάσχει σε δύο Παραολυμπιακούς Αγώνες». Τόνισε τη σημασία της στήριξης που έχει λάβει από ανθρώπους και εταιρείες και περιέγραψε τον αθλητισμό ως συνεχή μάχη με τον εαυτό σου: «Έχεις να αντιμετωπίσεις όχι μόνο επιτυχίες, αλλά και αποτυχίες. Πρέπει κάθε μέρα να ξεπερνάς τον εαυτό σου».
Η κυρία Ελίνα Νικάκη, Επικεφαλής Specialized Segments & Customer Excellence Retail Banking στη Eurobank, ανέλυσε τη στρατηγική προσβασιμότητας της τράπεζας, η οποία βασίστηκε σε τρεις μεγάλες προκλήσεις. Πρώτον, την κατανόηση των διαφοροποιημένων αναγκών κάθε μορφής αναπηρίας – «κάναμε έρευνα, ανάλυση και συνεργαστήκαμε με φορείς». Δεύτερον, την εξεύρεση πόρων και τη μετατροπή των υποδομών. Τρίτον, το εσωτερικό πρόγραμμα συμπερίληψης με εκπαιδευτικές δράσεις. «Χωρίς τη στήριξη των ανθρώπων μας, δεν θα μπορούσαμε να πετύχουμε τις άλλες αλλαγές». Ανέφερε επίσης ότι η ψηφιακή κάρτα αναπηρίας έχει ήδη ενσωματωθεί στο τραπεζικό σύστημα της Eurobank, επιτρέποντας την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών στους πελάτες με αναπηρία.
Τη συζήτηση συντόνισε η Χρυσέλλα Λαγαρία, CEO & Co-founder της Black Light.