Η αναιμία επηρεάζει περισσότερους από 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Τώρα, μια νέα εφαρμογή παρέχει αξιόπιστες, προσιτές εξετάσεις απευθείας στους ασθενείς διευκολύνοντας έτσι την παρακολούθηση της κατάστασης τους.
Νέα μελέτη με συν-συγγραφέα τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Chapman και της Πολυτεχνικής Σχολής Fowler, Dr. L. Andrew Lyon, αποκαλύπτει μια σημαντική πρόοδο στη μη επεμβατική τεχνολογία υγείας: μια εφαρμογή για smartphone που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη και μια φωτογραφία του νυχιού του χρήστη για την ανίχνευση της αναιμίας.
Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), αποδεικνύει ότι αυτή η μη επεμβατική, ενισχυμένη με τεχνητή νοημοσύνη εφαρμογή παρέχει εκτιμήσεις αιμοσφαιρίνης που ανταγωνίζονται τις παραδοσιακές εργαστηριακές εξετάσεις. Με περισσότερες από 1,4 εκατομμύρια εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν από περισσότερους από 200.000 χρήστες, η εφαρμογή αντιπροσωπεύει μια επεκτάσιμη, χαμηλού κόστους λύση που διευρύνει την πρόσβαση στον έλεγχο αναιμίας, ιδίως σε υποβαθμισμένες και απομακρυσμένες κοινότητες.
Με την αυξημένη πρόσβαση, η εφαρμογή αυτή φέρνει τον αξιόπιστο έλεγχο απευθείας στα χέρια των καταναλωτών, επιτρέποντας την παρακολούθηση της υγείας σε πραγματικό χρόνο και την έγκαιρη παρέμβαση, δίνοντας στους χρήστες τη δυνατότητα να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις χωρίς να περιμένουν τα εργαστηριακά αποτελέσματα. Αν και δεν προορίζεται για αυτοδιάγνωση, η εφαρμογή βοηθά τους χρήστες να κατανοήσουν πότε πρέπει να συμβουλευτούν έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.
Η εφαρμογή είναι ιδιαίτερα πολύτιμη για όσους πάσχουν από χρόνια αναιμία, όπως άτομα με νεφρική νόσο ή καρκίνο, τα οποία συχνά χρειάζονται συχνή παρακολούθηση. Η μελέτη έδειξε ότι η εξατομικευμένη χρήση της εφαρμογής σε αυτούς τους ασθενείς βελτίωσε την ακρίβεια κατά σχεδόν 50%, επιτρέποντας ασφαλέστερη και ευκολότερη διαχείριση στο σπίτι.
«Αυτή η έρευνα, που διαρκεί περισσότερο από οκτώ χρόνια, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τη βελτίωση της προσβασιμότητας στην υγειονομική περίθαλψη», δήλωσε ο Δρ Lyon. «Αποτελεί απόδειξη της μακροχρόνιας συνεργασίας και της δέσμευσης για την ενδυνάμωση των ασθενών μέσω της καινοτομίας».
Βασικά ευρήματα:
- 4 εξετάσεις M+ που πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση καμερών smartphone και ανάλυση νυχιών με τεχνητή νοημοσύνη.
- Οι εκτιμήσεις της αιμοσφαιρίνης (Hgb) παρουσίασαν μέσο απόλυτο σφάλμα ±0,72 g/dL, το οποίο βελτιώθηκε σε ±0,50 g/dL σε χρήστες με Hgb >10 g/dL.
- Τα δεδομένα γεωγραφικής θέσης επέτρεψαν τον πρώτο χάρτη επικράτησης της αναιμίας σε επίπεδο κομητείας στις ΗΠΑ.
- Η εξατομίκευση της εφαρμογής για ασθενείς με χρόνια αναιμία βελτίωσε την ακρίβεια (από ±1,36 σε ±0,74 g/dl).
- Οι χρήστες μπορούν πλέον να παρακολουθούν τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης τους στο σπίτι, μειώνοντας την ανάγκη για συχνές επισκέψεις σε κλινικές.
- Η παραδοσιακή εξέταση αίματος είναι χρονοβόρα, δαπανηρή και απαιτεί κλινική υποδομή. Αυτό το εργαλείο προσφέρει μια χαμηλού κόστους, μη επεμβατική εναλλακτική λύση με τεράστια επεκτασιμότητα.