Επιστήμονες έχουν εφεύρει έναν βηματοδότη μικρότερο από ένα κόκκο ρυζιού, ο οποίος μπορεί να φτάσει στην καρδιά μέσω του δέρματος, χωρίς να απαιτείται χειρουργική επέμβαση.
Οι βηματοδότες χρησιμοποιούν ηλεκτρικούς παλμούς για να σταθεροποιήσουν τους καρδιακούς παλμούς και να προστατεύσουν το όργανο από δυνητικά θανατηφόρους ανώμαλους ρυθμούς.
Η μικρή συσκευή έχει συνήθως το μέγεθος ενός σπιρτόκουτου και ζυγίζει περίπου 20 έως 50 γραμμάρια. Αποτελείται από έναν γεννήτρια παλμών, ο οποίος διαθέτει μια μπαταρία και ένα μικροσκοπικό ηλεκτρονικό κύκλωμα, καθώς και ένα ή περισσότερα καλώδια, γνωστά ως ηλεκτρόδια βηματοδότησης, τα οποία συνδέονται με την καρδιά.
Ωστόσο, με πλάτος μόλις 1,8 mm, μήκος 3,5 mm και πάχος 1 mm, ερευνητές του Northwestern University στο Ιλινόις των ΗΠΑ έχουν αναπτύξει έναν βηματοδότη μικρότερο από ένα κόκκο ρυζιού.
Ο βηματοδότης δεν έχει καλώδια και δεν χρειάζεται να αφαιρεθεί αργότερα, καθώς διαλύεται.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature διαπίστωσε ότι ο μικροσκοπικός βηματοδότης λειτούργησε καλά σε ποντίκια και αρουραίους και διόρθωσε με επιτυχία ανωμαλίες στον καρδιακό ρυθμό.
Οι επιστήμονες κατέληξαν στην εφεύρεση αυτή ενώ αναζητούσαν έναν τρόπο παρακολούθησης της καρδιάς μωρών που είχαν υποβληθεί σε καρδιοχειρουργική επέμβαση για τη διάσωση της ζωής τους.
«Η κύρια κινητήρια δύναμή μας ήταν τα παιδιά», δήλωσε ο καρδιολόγος Igor Efimov, συν-συγγραφέας της μελέτης, στο επιστημονικό περιοδικό IBSA Foundation.
«Περίπου το 1% των παιδιών γεννιούνται με συγγενείς καρδιακές ανωμαλίες και [συχνά] σε περίπου επτά ημέρες [προσωρινής διέγερσης], η καρδιά των περισσότερων ασθενών αυτοθεραπεύεται. Ωστόσο, αυτές οι επτά ημέρες είναι απολύτως κρίσιμες».
Τα παιδιά με συγγενή καρδιακή ανωμαλία, που επηρεάζουν ένα στα 100 μωρά που γεννιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο, μπορεί να χρειαστούν χειρουργική επέμβαση πριν τους τοποθετηθεί προσωρινός βηματοδότης για την παρακολούθηση του καρδιακού ρυθμού. Στη συνέχεια, ο βηματοδότης αφαιρείται σε μεταγενέστερη ημερομηνία.
Ωστόσο, η χειρουργική επέμβαση είναι επικίνδυνη και μπορεί να οδηγήσει σε λοίμωξη, τραυματισμούς και διατρήσεις.
Με αυτόν το νέο βηματοδότη, ο κίνδυνος επιπλοκών που απειλούν τη ζωή μειώνεται, καθώς είναι αρκετά μικρός ώστε να χωράει σε μια σύριγγα και μπορεί να εισαχθεί χωρίς χειρουργική επέμβαση.
Ο μίνι βηματοδότης είναι κατασκευασμένος από δύο ηλεκτρόδια διαφορετικών μετάλλων, τα οποία, όταν έρχονται σε επαφή με τα υγρά του σώματος, παράγουν ένα ηλεκτρικό ρεύμα ικανό να διεγείρει την καρδιά όταν χρειάζεται.
Η μαλακή και εύκαμπτη δομή του σημαίνει επίσης ότι μπορεί να τοποθετηθεί στον τοίχο της καρδιάς χωρίς να χρειάζονται επεμβατικές ραφές.
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η συσκευή θα ανοίξει νέες δυνατότητες για τους καρδιολόγους, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας να χορηγούν στους ασθενείς πολλούς βηματοδότες ταυτόχρονα, επιτρέποντάς τους να ελέγχουν μεμονωμένες περιοχές της καρδιάς.
Ωστόσο, αυτοί οι μικροί βηματοδότες δεν προορίζονται να αντικαταστήσουν τους μόνιμους σε ασθενείς με χρόνια καρδιακά προβλήματα που τους χρειάζονται για όλη τους τη ζωή.