Έρευνες έχουν δείξει ότι οι ενήλικες που καταναλώνουν περισσότερο χαλκό στη διατροφή τους τείνουν να έχουν καλύτερες επιδόσεις σε γνωστικές δοκιμασίες, όπως η μνήμη, η προσοχή και η ομιλία.
Σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 2.400 Αμερικανούς ηλικίας 60 ετών και άνω, όσοι κατανάλωναν περίπου 1,4 mg χαλκού την ημέρα έλαβαν υψηλότερες βαθμολογίες σε μια σειρά γνωστικών αξιολογήσεων σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν λιγότερο από 0,8 mg.
Ο χαλκός, αν και απαιτείται σε ελάχιστες ποσότητες, παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου, βοηθώντας στην παραγωγή ενέργειας στα νευρικά κύτταρα, υποστηρίζοντας τη δημιουργία βασικών νευροδιαβιβαστών και ενισχύοντας τις φυσικές αντιοξειδωτικές άμυνες του οργανισμού.
Τα οστρακοειδή, τα δημητριακά, τα φασόλια και οι ξηροί καρποί είναι καλές πηγές χαλκού, αλλά οι ειδικοί λένε ότι μια ισορροπημένη διατροφή πρέπει να παρέχει επαρκείς ποσότητες.
Ωστόσο, οι επιστήμονες συνεχίζουν να συζητούν εάν τα αποτελέσματα του χαλκού στον γηράσκοντα εγκέφαλο είναι συνολικά προστατευτικά ή επιβλαβή, καθώς μεγάλες ποσότητες μπορούν να προκαλέσουν γαστρεντερικά προβλήματα.
Η ομάδα που πραγματοποίησε την τελευταία έρευνα σχετικά με τα οφέλη του χαλκού ζήτησε από τους συμμετέχοντες να θυμηθούν όλα όσα έφαγαν σε δύο ξεχωριστές ημέρες. Στη συνέχεια, υπολόγισαν τον μέσο όρο αυτών των αριθμών για να εκτιμήσουν την ημερήσια πρόσληψη χαλκού κάθε ατόμου.
Οι γνωστικές ικανότητες δοκιμάστηκαν με τέσσερις δοκιμασίες, όπως γρήγορη αντιστοίχιση συμβόλων και άμεση και καθυστερημένη ανάκληση λέξεων, καθώς και μια συνολική «συνολική» βαθμολογία που συνδύαζε όλες τις μετρήσεις.
Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ένα σαφές μοτίβο: η γνωστική απόδοση βελτιώθηκε με την αύξηση της πρόσληψης χαλκού, φτάνοντας σε μέγιστο επίπεδο περίπου 1,2 έως 1,6 mg ανά ημέρα, ανάλογα με τη δοκιμή.
Πάνω από αυτά τα επίπεδα, τα οφέλη σταθεροποιήθηκαν και οι βαθμολογίες δεν έδειξαν περαιτέρω βελτίωση.
Όσοι ανήκαν στο ανώτερο τέταρτο των καταναλωτών χαλκού ξεπέρασαν το κατώτερο τέταρτο κατά περίπου τέσσερα σύμβολα στη δοκιμασία αντιστοίχισης και θυμήθηκαν περίπου μισή λέξη περισσότερο μετά από μια καθυστέρηση.
Τα άτομα που είχαν υποστεί προηγουμένως εγκεφαλικό επεισόδιο φάνηκαν να αποκομίζουν ακόμη περισσότερα οφέλη: οι υψηλοί καταναλωτές χαλκού σε αυτή την ομάδα παρουσίασαν ιδιαίτερα σημαντική αύξηση στη συνολική γνωστική τους βαθμολογία.
Αν και οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα στοιχεία αυτά δεν είναι επαρκή για να υποδηλώσουν ότι η πρόσληψη χαλκού βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία, υποστηρίζουν ότι η σχέση είναι «βιολογικά εύλογη».
«Ο χαλκός στη διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του εγκεφάλου και μπορεί να έχει προστατευτική δράση στη γνωστική λειτουργία μέσω της συμμετοχής του στην αντιοξειδωτική άμυνα, τη σύνθεση νευροδιαβιβαστών και τον μεταβολισμό της ενέργειας», αναφέρει η έκθεση.