ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βύσσινο: Ένας καρπός θαύμα της φύσης με ό,τι χρειάζεται ο οργανισμός μας

Διατροφή
UNSPLASH
Τι είναι αυτό που κάνει το βύσσινο θαυματουργό, μια υπερτροφή με πολλά οφέλη για τον οργανισμό; Ας γνωριστούμε καλύτερα με έναν καρπό της φύσης που έχει ευρέως διαδεδομένη χρήση στη διατροφή μας!
Τετάρτη, 22/01/2025 - 12:46
— Photo: UNSPLASH
News4Health Team News4Health Team

Σύμφωνα με τη διαιτολόγο και διατροφολόγο Κατερίνα Καρακικέ το Prunus cerasus γνωστό ως βύσσινο, νάνο βύσσινο και βύσσινο πίτας είναι ευρέως καλλιεργούμενος φυλλοβόλος θάμνος ή μικρό δέντρο που ανήκει στην οικογένεια Rosaceae, στο γένος Prunus L, ενδημεί στην Ευρώπη και τη νοτιοδυτική Ασία, έχει λευκά άνθη και κόκκινους καρπούς με οξύτητα. Συνδέεται στενά με το γλυκό κεράσι (Prunusavium), αλλά έχει καρπό που είναι πιο όξινος και έχει επίσης μεγαλύτερα διατροφικά οφέλη. Pie cherry, tart cherry και dwarf cherry είναι μερικές κοινές ονομασίες του βύσσινου Sour cherry.

Ορισμένες δημοφιλείς ποικιλίες βύσσινου είναι οι Balaton, amarelle, Jubileum, Mesabi, Northstar, Montmorency, Surefire, Danube, Meteor και Morello. Λόγω της όξινης γεύσης του χρησιμοποιείται σε επιδόρπια κεράσι, πίτες κεράσι και άλλες συνταγές με βάση το κεράσι.

Το φυτό

Το βύσσινο είναι φυλλοβόλο ή αειθαλές δέντρο ή θάμνος ύψους 4-10 m, που τα καταφέρνει καλά σε ψυχρότερα, υγρά κλίματα και προτιμά πλούσιο, καλά στραγγιζόμενο, υγρό έδαφος, Το στέλεχος καλύπτεται από κόκκινο έως γκρι-καφέ φλοιό, σφιχτό αλλά μάλλον τραχύ, μαζί με προεξέχουσες οριζόντιες φακοειδείς αποφύσεις, που συχνά αποφλοιώνονται. Τα κλαδιά του απλώνονται προς τα πάνω και έχουν λεία κλαδιά. Τα φύλλα είναι συνήθως φυλλοβόλα, απλά, εναλλασσόμενα και πριονωτά, μήκους 3-9 cm, πλάτους 2-5 cm, ωοειδή έως ωοειδή, λεία και γυαλιστερά στην κορυφή και χνουδωτά στο κάτω μέρος. Επίσης, τα άνθη είναι ερμαφρόδιτα, λευκά και βρίσκονται σε συστάδες των 3-5 ατόμων. Ακόμη, τα πέταλα είναι οδοντωτά ή λοβωτά και ανθίζουν κατά τη διάρκεια του Μαΐου.

Οι καρποί

Το βύσσινο είναι καρπός με μήκος 20 mm και πλάτος 18 mm. Είναι συνήθως ανοιχτού έως σκούρου κόκκινου χρώματος. Το βύσσινο έχει έντονη, ξινή και κάπως ταννιώδη γεύση όταν είναι φρέσκο και γλυκό/πικρό, αλλά όχι πικρό στη γεύση και διατίθεται επίσης αποξηραμένο, κατεψυγμένο και σε χυμό. Η φλούδα του καρπού είναι λεία και σταθερή με γυαλιστερή γυαλάδα. Η σάρκα του, περιέχει έναν μικρό κεντρικό σπόρο που έχει ανοιχτό καφέ χρώμα. Τα βύσσινα είναι διαθέσιμα από τον Ιούνιο έως τις αρχές Αυγούστου, ανάλογα με την ποικιλία της περιοχής. Επίσης είναι γνωστά ως βύσσινα τάρτας ή πίτας, είναι βασικό συστατικό σε επιδόρπια όπως κέικ, σορμπέ και παγωτά. Είναι επίσης μια ιδανική επιλογή για γλάσα, σάλτσες και αναγωγές.

Η ιστορία του

Το Prunus cerasus υποτίθεται ότι ξεκίνησε ως φυσικό υβρίδιο μεταξύ του Prunus avium και του Prunus fruticosa εντός του Ιρανικού οροπεδίου ή της Ανατολικής Ευρώπης και παρήγαγε ένα νέο, ξεχωριστό είδος. Λέγεται επίσης ότι προήλθε από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας. Το βύσσινο είναι ένα από τα πιο περιζήτητα φρούτα της Αμερικής, συνήθως οι ποικιλίες Montmorency και Balaton, που καλλιεργούνται κυρίως στην Ουάσιγκτον, το Μίσιγκαν, τη Γιούτα, την Πενσυλβάνια, το Ουισκόνσιν, το Όρεγκον και τη Νέα Υόρκη.

Η διατροφική αξία του

Εκτός από την έντονη, πικρή και κάπως ταννιώδη γεύση του, το βύσσινο είναι μια καλή πηγή θρεπτικών συστατικών, βιταμινών και μετάλλων. Η κατανάλωση 155 γραμμαρίων βύσσινου προσφέρει 0,161 mg χαλκού, 15,5 mg βιταμίνης C,99 μg βιταμίνης Α, 0,174 mg μαγγανίου, 2,5 g συνολικών διαιτητικών ινών, 0,5 mg σιδήρου,268 mg καλίου και 0,068 mgβιταμίνης Β6.

  • Μέγεθος μερίδας: 1 φλιτζάνι, 155 g
  • Θερμίδες 78 Kcal.
  • Θερμίδες από λίπος 4,14 Kcal.

Γρήγορα στοιχεία για το βύσσινο

  • Ονομασία: Βύσσινο
  • Επιστημονική ονομασία: Βύσσινο: Prunus cerasus
  • Καταγωγή: Ενδημεί σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης και της νοτιοδυτικής Ασίας.
  • Χρώματα: Ανοιχτό προς σκούρο κόκκινο
  • Σχήματα: Δρούφα μήκους 20 mm και πλάτους 18 mm
  • Γεύση: Γλυκόξινο, αλλά όχι πικρό
  • Θερμίδες: 78 Kcal/φλιτζάνι

Κύρια θρεπτικά συστατικά

  • Χαλκός (17,89%)
  • Βιταμίνη C (17,22%)
  • Βιταμίνη Α (14,14%)
  • Μαγγάνιο (7,57%)
  • Διατροφικές ίνες (6,58%)

Οφέλη για την υγεία

Αντιοξειδωτικά οφέλη, μειωμένος κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου, μείωση καρδιακών παθήσεων και διαβήτη, οφέλη για τα μάτια, διέγερση του εγκεφάλου, θεραπεία του κοινού κρυολογήματος, έλεγχος βάρους, φλεγμονές και διαστρέμματα, υγεία του πεπτικού συστήματος.

Περιεκτικότητες σε:

  • Νερό 133,5 g N/D
  • Ενέργεια 78 Kcal N/D
  • Ενέργεια 324 kJ N/D
  • Πρωτεΐνη 1,55 g 3,10%
  • Ολικό λίπος (λιπίδια) 0,46 g 1,31%
  • Τέφρα 0,62 g N/D
  • Υδατάνθρακες 18,88 g 14,52%
  • Ολικές διαιτητικές ίνες 2,5 g 6,58%
  • Ολικά σάκχαρα 13,16 g N/D
  • Σακχαρόζη 1,24 g N/D
  • Γλυκόζη (δεξτρόζη) 6,48 g N/D
  • Φρουκτόζη 5,44 g N/D
  • Μέταλλα Ποσότητα % DV
  • Χαλκός, Cu 0,161 mg 17,89%
  • Μαγγάνιο, Mn 0,174 mg 7,57%
  • Σίδηρος, Fe 0,5 mg 6,25%
  • Κάλιο, K 268 mg 5,70%
  • Μαγνήσιο, Mg 14 mg 3,33%
  • Φώσφορος, P 23 mg 3,29%
  • Ασβέστιο, Ca 25 mg 2,50%
  • Ψευδάργυρος, Zn 0,16 mg 1,45%
  • Νάτριο, Na 5 mg 0,33%

Βιταμίνες Ποσότητα % DV

  • Βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ) 15,5 mg 17,22%
  • Βιταμίνη Α 99 μg 14,14%
  • Βιταμίνη Β6 (Πυριδοξίνη) 0,068 mg 5,23%
  • Βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη) 0,062 mg 4,77%
  • Βιταμίνη Β5 (Παντοθενικό οξύ) 0,222 mg 4,44%
  • Βιταμίνη Β3 (νιασίνη) 0,62 mg 3,88%
  • Βιταμίνη Β1 (θειαμίνη) 0,046 mg 3,83%
  • Βιταμίνη Β9 (φυλλικό οξύ, φολικό οξύ) 12 μg 3.00%
  • Βιταμίνη Κ (φυλλοκινόνη) 3,3 µg 2,75%
  • Χολίνη 9,5 mg 1,73%
  • Βιταμίνη Ε (α-τοκοφερόλη) 0,11 mg 0,73%
  • Β-καροτένιο 1194 µg Ν/Δ
  • Λουτεΐνη + ζεαξανθίνη 132 µg N/D

Λιπίδια Ποσότητα % DV

  • Λιπαρά οξέα, ολικά κορεσμένα 0,105 g 0,16%
  • Μυριστικό οξύ 14:00 (τετραδεκανοϊκό οξύ) 0,003 g N/D
  • Παλμιτικό οξύ 16:00 (Εξαδεκανοϊκό οξύ) 0,074 g N/D
  • Στεατικό οξύ 18:00 (Οκταδεκανοϊκό οξύ) 0,025 g N/D
  • Λιπαρά οξέα, ολικά μονοακόρεστα 0,127 g N/D
  • Παλμιτολεϊκό οξύ 16:1 (εξαδεκαδενοϊκό οξύ) 0,002 g N/D
  • Ολεϊκό οξύ 18:1 (οκταδεκαενοϊκό οξύ) 0,126 g N/D
  • Λιπαρά οξέα, ολικά πολυακόρεστα 0,139 g 0,82%
  • Λινολεϊκό οξύ 18:2 (οκταδεκαδιενοϊκό οξύ) 0,071 g N/D
  • Λινολενικό οξύ 18:3 (οκταδεκατριενικό οξύ) 0,068 g N/D

Φλαβονοειδή Ποσότητα % DV

  • Ανθοκυανιδίνες
  • Κυανιδίνη 50,48 mg N/D
  • Πεονιδίνη 1,3 mg N/D
  • Φλαβαν-3-όλες
  • (+)-Κατεχίνη 0,5 mg N/D
  • (-)-Επικατεχίνη 5,9 mg N/D

Φλαβονόλες

  • Ισοραμνετίνη 1,1 mg N/D
  • Καεμφερόλη 0,4 mg N/D
  • Κουερσετίνη 2,3 mg N/D
  • ΒΥΣΣΙΝΟ
  • ΚΑΡΠΟΣ
  • ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ
  • ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ
  • ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πόσο ασφαλές είναι το «χθεσινό φαγητό»; - Επτά συμβουλές για τη σωστή αποθήκευσή του
Πόσο ασφαλές είναι το «χθεσινό φαγητό»; - Επτά συμβουλές για τη σωστή αποθήκευσή του 20 Ιανουαρίου 2025
Φακόρυζο: Ένα «υπερόπλο» στο πιάτο μας κατά της χοληστερίνης και του σακχάρου στο αίμα 23 Ιανουαρίου 2025
Φακόρυζο: Ένα «υπερόπλο» στο πιάτο μας κατά της χοληστερίνης και του σακχάρου στο αίμα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χριστουγεννιάτικη κόπωση: Πότε κρύβει ελλείψεις συστατικών από τον οργανισμό μας - Τα συμπτώματα
Υγεία
05/12/2025 - 13:00

Χριστουγεννιάτικη κόπωση: Πότε κρύβει ελλείψεις συστατικών από τον οργανισμό μας - Τα συμπτώματα

Επτά πολύ καλοί λόγοι για να εντάξετε τα μανταρίνια στη διατροφή σας
Διατροφή
01/12/2025 - 09:43

Επτά πολύ καλοί λόγοι για να εντάξετε τα μανταρίνια στη διατροφή σας

Κόκκινο ή λευκό κρασί; Οι διαφορές τους σε παραγωγή και γεύση και οφέλη για την υγεία
Διατροφή
27/11/2025 - 19:26

Κόκκινο ή λευκό κρασί; Οι διαφορές τους σε παραγωγή και γεύση και οφέλη για την υγεία

«Χρυσό γάλα»: Έρχεται από την Ινδία και υπόσχεται πιο γερό ανοσοποιητικό - Πως θα το φτιάξετε
Διατροφή
08/11/2025 - 13:26

«Χρυσό γάλα»: Έρχεται από την Ινδία και υπόσχεται πιο γερό ανοσοποιητικό - Πως θα το φτιάξετε

Οι ιδανικοί συνδυασμοί για αυγά στο πρωινό γεύμα - Ο τρόπος μαγειρέματος που πρέπει να αποφεύγετε!
Διατροφή
17/10/2025 - 07:13

Οι ιδανικοί συνδυασμοί για αυγά στο πρωινό γεύμα - Ο τρόπος μαγειρέματος που πρέπει να αποφεύγετε!

Ούτε μία, ούτε δύο αλλά 21 φθηνές και υγιεινές πηγές πρωτεΐνης
Διατροφή
10/10/2025 - 15:39

Ούτε μία, ούτε δύο αλλά 21 φθηνές και υγιεινές πηγές πρωτεΐνης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η άσκηση στη φύση προσφέρει οφέλη στην ψυχική υγεία
Fitness
06/12/2025 - 14:42
Τρεις θεραπείες για ανανεωμένο πρόσωπο πριν την Πρωτοχρονιά
Ομορφιά
06/12/2025 - 11:00
Παγκόσμια Ημέρα νόσου Wilson: Όταν η περίσσεια χαλκού προκαλεί ηπατική νόσο ακόμα και ψυχιατρική ασθένεια
Επικαιρότητα
06/12/2025 - 10:00
Τέλος στον εμβολιασμό όλων των νεογέννητων κατά της ηπατίτιδας Β στις ΗΠΑ
Επικαιρότητα
06/12/2025 - 09:30
ΕΟΠΥΥ: Πώς φτάσαμε στην εξάρθρωση κυκλώματος εικονικών συνταγογραφήσεων
Επικαιρότητα
06/12/2025 - 08:28
Εμμηνόπαυση και ρευματικό νόσημα: Ένας δύσκολος συνδυασμός που μπορεί όμως να αντιμετωπιστεί
Υγεία
05/12/2025 - 19:00
Σπιτικά γιατροσόφια για τον βασανιστικό βήχα
Υγεία
05/12/2025 - 18:00
Σαρκοπενία: Ο ρόλος των ενέσεων απώλειας βάρους
Health Talk
05/12/2025 - 17:00
Μνημόνιο συνεργασίας Ιδρύματος «Η Θεοτόκος» και ΙΝΣΕΤΕ για την ένταξη νέων στο φάσμα του αυτισμού στον τουρισμό
Επικαιρότητα
05/12/2025 - 16:00
Πού οφείλονται τα διαγνωστικά «ρεκόρ» της ΔΕΠΥ
Ψυχική Υγεία
05/12/2025 - 15:00
Κοινό φάρμακο για τη δυσκοιλιότητα προστατεύει τα νεφρά
Υγεία
05/12/2025 - 14:00
Χριστουγεννιάτικη κόπωση: Πότε κρύβει ελλείψεις συστατικών από τον οργανισμό μας - Τα συμπτώματα
Υγεία
05/12/2025 - 13:00
Πρακτικές οδηγίες προστασίας τους εντέρου κατά τη λήψη αντιβίωσης
Υγεία
05/12/2025 - 12:00
Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας: Προκήρυξη για 53 μόνιμους ψυχίατρους και παιδοψυχίατρους
Πολιτική Υγείας
05/12/2025 - 10:47
Ο καλός γάμος δεν παχαίνει! - Ο ρόλος της ωκυτοκίνης
Υγεία
05/12/2025 - 10:00
Την αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού επιβεβαιώνει γαλλική έρευνα
Υγεία
05/12/2025 - 09:00
Νέα θεραπευτική επιλογή για μορφή καρκίνου της ουροδόχου κύστης
Υγεία
05/12/2025 - 07:39
M·A·C Cosmetics: 1,3 εκατ. δολάρια σε οργανισμούς HIV και AIDS για το πρόγραμμα VIVA GLAM
Επικαιρότητα
05/12/2025 - 05:12
Χριστουγεννιάτικο bazaar και εθελοντική αιμοδοσία στις 13 και 14 Δεκεμβρίου από την «Πηγή Ζωής»
Επικαιρότητα
05/12/2025 - 03:26
Ευλογιά των προβάτων: Θανατώθηκαν 430.000 ζώα - 80 νέα κρούσματα την περασμένη εβδομάδα
Επικαιρότητα
05/12/2025 - 00:07
Impact Report 2024: Οι δράσεις της Bayer Ελλάς για τη βιώσιμη ανάπτυξη
Pharma News
04/12/2025 - 23:32
Νέα διάκριση της ταινίας «Rare Land» της Chiesi στα Bravo Awards 2025
Pharma News
04/12/2025 - 22:11
Κλινικές μελέτες: Τα μετέωρα βήματα και οι προκλήσεις
Επικαιρότητα
04/12/2025 - 21:23
Κύφωση και οστεοπόρωση: Απλές παρεμβάσεις για την αποτροπή μετά τα 40
Health Talk
04/12/2025 - 20:57
Roche Diagnostics Hellas: «Τα διαγνωστικά είναι οι αφανείς ήρωες στην υγειονομική περίθαλψη»
Pharma News
04/12/2025 - 20:39
Γιατί η μυρωδιά της βροχής στο χώμα μας ανακουφίζει ψυχικά
Ψυχική Υγεία
04/12/2025 - 18:06
ΠΟΥ: Αυξήθηκαν σημαντικά οι θάνατοι από ελονοσία το 2024 - Παιδιά τα περισσότερα θύματα
Υγεία
04/12/2025 - 17:18
Νέα μελέτη: Ο «αόρατος» κίνδυνος της όψιμης έναρξης κατάθλιψης στους μακροχρόνιους επιζώντες καρκίνου
Ψυχική Υγεία
04/12/2025 - 16:49
Παχυσαρκία: Ανοίγει ο δρόμος για την δωρεάν χορήγηση φαρμάκων σε 8 χιλιάδες πολίτες
Πολιτική Υγείας
04/12/2025 - 16:26
Ενέσεις απώλειας βάρους: Λιγότερα κανονικά γεύματα, περισσότερα σνακ
Διατροφή
04/12/2025 - 16:07

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παχυσαρκία: Ανοίγει ο δρόμος για την δωρεάν χορήγηση φαρμάκων σε 8 χιλιάδες πολίτες
Πολιτική Υγείας
04/12/2025 - 16:26
Δημητριακά: Το πιο μολυσμένο τρόφιμο με «παντοτινά χημικά» στην Ευρώπη
Διατροφή
04/12/2025 - 15:44
Ενέσεις απώλειας βάρους: Λιγότερα κανονικά γεύματα, περισσότερα σνακ
Διατροφή
04/12/2025 - 16:07
Ο καλός γάμος δεν παχαίνει! - Ο ρόλος της ωκυτοκίνης
Υγεία
05/12/2025 - 10:00
«Καμπανάκι» για τα fillers: Μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και τύφλωση!
Ομορφιά
04/12/2025 - 10:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo