ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βύσσινο: Ένας καρπός θαύμα της φύσης με ό,τι χρειάζεται ο οργανισμός μας

Διατροφή
UNSPLASH
Τι είναι αυτό που κάνει το βύσσινο θαυματουργό, μια υπερτροφή με πολλά οφέλη για τον οργανισμό; Ας γνωριστούμε καλύτερα με έναν καρπό της φύσης που έχει ευρέως διαδεδομένη χρήση στη διατροφή μας!
Τετάρτη, 22/01/2025 - 12:46
— Photo: UNSPLASH
News4Health Team News4Health Team

Σύμφωνα με τη διαιτολόγο και διατροφολόγο Κατερίνα Καρακικέ το Prunus cerasus γνωστό ως βύσσινο, νάνο βύσσινο και βύσσινο πίτας είναι ευρέως καλλιεργούμενος φυλλοβόλος θάμνος ή μικρό δέντρο που ανήκει στην οικογένεια Rosaceae, στο γένος Prunus L, ενδημεί στην Ευρώπη και τη νοτιοδυτική Ασία, έχει λευκά άνθη και κόκκινους καρπούς με οξύτητα. Συνδέεται στενά με το γλυκό κεράσι (Prunusavium), αλλά έχει καρπό που είναι πιο όξινος και έχει επίσης μεγαλύτερα διατροφικά οφέλη. Pie cherry, tart cherry και dwarf cherry είναι μερικές κοινές ονομασίες του βύσσινου Sour cherry.

Ορισμένες δημοφιλείς ποικιλίες βύσσινου είναι οι Balaton, amarelle, Jubileum, Mesabi, Northstar, Montmorency, Surefire, Danube, Meteor και Morello. Λόγω της όξινης γεύσης του χρησιμοποιείται σε επιδόρπια κεράσι, πίτες κεράσι και άλλες συνταγές με βάση το κεράσι.

Το φυτό

Το βύσσινο είναι φυλλοβόλο ή αειθαλές δέντρο ή θάμνος ύψους 4-10 m, που τα καταφέρνει καλά σε ψυχρότερα, υγρά κλίματα και προτιμά πλούσιο, καλά στραγγιζόμενο, υγρό έδαφος, Το στέλεχος καλύπτεται από κόκκινο έως γκρι-καφέ φλοιό, σφιχτό αλλά μάλλον τραχύ, μαζί με προεξέχουσες οριζόντιες φακοειδείς αποφύσεις, που συχνά αποφλοιώνονται. Τα κλαδιά του απλώνονται προς τα πάνω και έχουν λεία κλαδιά. Τα φύλλα είναι συνήθως φυλλοβόλα, απλά, εναλλασσόμενα και πριονωτά, μήκους 3-9 cm, πλάτους 2-5 cm, ωοειδή έως ωοειδή, λεία και γυαλιστερά στην κορυφή και χνουδωτά στο κάτω μέρος. Επίσης, τα άνθη είναι ερμαφρόδιτα, λευκά και βρίσκονται σε συστάδες των 3-5 ατόμων. Ακόμη, τα πέταλα είναι οδοντωτά ή λοβωτά και ανθίζουν κατά τη διάρκεια του Μαΐου.

Οι καρποί

Το βύσσινο είναι καρπός με μήκος 20 mm και πλάτος 18 mm. Είναι συνήθως ανοιχτού έως σκούρου κόκκινου χρώματος. Το βύσσινο έχει έντονη, ξινή και κάπως ταννιώδη γεύση όταν είναι φρέσκο και γλυκό/πικρό, αλλά όχι πικρό στη γεύση και διατίθεται επίσης αποξηραμένο, κατεψυγμένο και σε χυμό. Η φλούδα του καρπού είναι λεία και σταθερή με γυαλιστερή γυαλάδα. Η σάρκα του, περιέχει έναν μικρό κεντρικό σπόρο που έχει ανοιχτό καφέ χρώμα. Τα βύσσινα είναι διαθέσιμα από τον Ιούνιο έως τις αρχές Αυγούστου, ανάλογα με την ποικιλία της περιοχής. Επίσης είναι γνωστά ως βύσσινα τάρτας ή πίτας, είναι βασικό συστατικό σε επιδόρπια όπως κέικ, σορμπέ και παγωτά. Είναι επίσης μια ιδανική επιλογή για γλάσα, σάλτσες και αναγωγές.

Η ιστορία του

Το Prunus cerasus υποτίθεται ότι ξεκίνησε ως φυσικό υβρίδιο μεταξύ του Prunus avium και του Prunus fruticosa εντός του Ιρανικού οροπεδίου ή της Ανατολικής Ευρώπης και παρήγαγε ένα νέο, ξεχωριστό είδος. Λέγεται επίσης ότι προήλθε από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας. Το βύσσινο είναι ένα από τα πιο περιζήτητα φρούτα της Αμερικής, συνήθως οι ποικιλίες Montmorency και Balaton, που καλλιεργούνται κυρίως στην Ουάσιγκτον, το Μίσιγκαν, τη Γιούτα, την Πενσυλβάνια, το Ουισκόνσιν, το Όρεγκον και τη Νέα Υόρκη.

Η διατροφική αξία του

Εκτός από την έντονη, πικρή και κάπως ταννιώδη γεύση του, το βύσσινο είναι μια καλή πηγή θρεπτικών συστατικών, βιταμινών και μετάλλων. Η κατανάλωση 155 γραμμαρίων βύσσινου προσφέρει 0,161 mg χαλκού, 15,5 mg βιταμίνης C,99 μg βιταμίνης Α, 0,174 mg μαγγανίου, 2,5 g συνολικών διαιτητικών ινών, 0,5 mg σιδήρου,268 mg καλίου και 0,068 mgβιταμίνης Β6.

  • Μέγεθος μερίδας: 1 φλιτζάνι, 155 g
  • Θερμίδες 78 Kcal.
  • Θερμίδες από λίπος 4,14 Kcal.

Γρήγορα στοιχεία για το βύσσινο

  • Ονομασία: Βύσσινο
  • Επιστημονική ονομασία: Βύσσινο: Prunus cerasus
  • Καταγωγή: Ενδημεί σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης και της νοτιοδυτικής Ασίας.
  • Χρώματα: Ανοιχτό προς σκούρο κόκκινο
  • Σχήματα: Δρούφα μήκους 20 mm και πλάτους 18 mm
  • Γεύση: Γλυκόξινο, αλλά όχι πικρό
  • Θερμίδες: 78 Kcal/φλιτζάνι

Κύρια θρεπτικά συστατικά

  • Χαλκός (17,89%)
  • Βιταμίνη C (17,22%)
  • Βιταμίνη Α (14,14%)
  • Μαγγάνιο (7,57%)
  • Διατροφικές ίνες (6,58%)

Οφέλη για την υγεία

Αντιοξειδωτικά οφέλη, μειωμένος κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου, μείωση καρδιακών παθήσεων και διαβήτη, οφέλη για τα μάτια, διέγερση του εγκεφάλου, θεραπεία του κοινού κρυολογήματος, έλεγχος βάρους, φλεγμονές και διαστρέμματα, υγεία του πεπτικού συστήματος.

Περιεκτικότητες σε:

  • Νερό 133,5 g N/D
  • Ενέργεια 78 Kcal N/D
  • Ενέργεια 324 kJ N/D
  • Πρωτεΐνη 1,55 g 3,10%
  • Ολικό λίπος (λιπίδια) 0,46 g 1,31%
  • Τέφρα 0,62 g N/D
  • Υδατάνθρακες 18,88 g 14,52%
  • Ολικές διαιτητικές ίνες 2,5 g 6,58%
  • Ολικά σάκχαρα 13,16 g N/D
  • Σακχαρόζη 1,24 g N/D
  • Γλυκόζη (δεξτρόζη) 6,48 g N/D
  • Φρουκτόζη 5,44 g N/D
  • Μέταλλα Ποσότητα % DV
  • Χαλκός, Cu 0,161 mg 17,89%
  • Μαγγάνιο, Mn 0,174 mg 7,57%
  • Σίδηρος, Fe 0,5 mg 6,25%
  • Κάλιο, K 268 mg 5,70%
  • Μαγνήσιο, Mg 14 mg 3,33%
  • Φώσφορος, P 23 mg 3,29%
  • Ασβέστιο, Ca 25 mg 2,50%
  • Ψευδάργυρος, Zn 0,16 mg 1,45%
  • Νάτριο, Na 5 mg 0,33%

Βιταμίνες Ποσότητα % DV

  • Βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ) 15,5 mg 17,22%
  • Βιταμίνη Α 99 μg 14,14%
  • Βιταμίνη Β6 (Πυριδοξίνη) 0,068 mg 5,23%
  • Βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη) 0,062 mg 4,77%
  • Βιταμίνη Β5 (Παντοθενικό οξύ) 0,222 mg 4,44%
  • Βιταμίνη Β3 (νιασίνη) 0,62 mg 3,88%
  • Βιταμίνη Β1 (θειαμίνη) 0,046 mg 3,83%
  • Βιταμίνη Β9 (φυλλικό οξύ, φολικό οξύ) 12 μg 3.00%
  • Βιταμίνη Κ (φυλλοκινόνη) 3,3 µg 2,75%
  • Χολίνη 9,5 mg 1,73%
  • Βιταμίνη Ε (α-τοκοφερόλη) 0,11 mg 0,73%
  • Β-καροτένιο 1194 µg Ν/Δ
  • Λουτεΐνη + ζεαξανθίνη 132 µg N/D

Λιπίδια Ποσότητα % DV

  • Λιπαρά οξέα, ολικά κορεσμένα 0,105 g 0,16%
  • Μυριστικό οξύ 14:00 (τετραδεκανοϊκό οξύ) 0,003 g N/D
  • Παλμιτικό οξύ 16:00 (Εξαδεκανοϊκό οξύ) 0,074 g N/D
  • Στεατικό οξύ 18:00 (Οκταδεκανοϊκό οξύ) 0,025 g N/D
  • Λιπαρά οξέα, ολικά μονοακόρεστα 0,127 g N/D
  • Παλμιτολεϊκό οξύ 16:1 (εξαδεκαδενοϊκό οξύ) 0,002 g N/D
  • Ολεϊκό οξύ 18:1 (οκταδεκαενοϊκό οξύ) 0,126 g N/D
  • Λιπαρά οξέα, ολικά πολυακόρεστα 0,139 g 0,82%
  • Λινολεϊκό οξύ 18:2 (οκταδεκαδιενοϊκό οξύ) 0,071 g N/D
  • Λινολενικό οξύ 18:3 (οκταδεκατριενικό οξύ) 0,068 g N/D

Φλαβονοειδή Ποσότητα % DV

  • Ανθοκυανιδίνες
  • Κυανιδίνη 50,48 mg N/D
  • Πεονιδίνη 1,3 mg N/D
  • Φλαβαν-3-όλες
  • (+)-Κατεχίνη 0,5 mg N/D
  • (-)-Επικατεχίνη 5,9 mg N/D

Φλαβονόλες

  • Ισοραμνετίνη 1,1 mg N/D
  • Καεμφερόλη 0,4 mg N/D
  • Κουερσετίνη 2,3 mg N/D
  • ΒΥΣΣΙΝΟ
  • ΚΑΡΠΟΣ
  • ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ
  • ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ
  • ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πόσο ασφαλές είναι το «χθεσινό φαγητό»; - Επτά συμβουλές για τη σωστή αποθήκευσή του
Πόσο ασφαλές είναι το «χθεσινό φαγητό»; - Επτά συμβουλές για τη σωστή αποθήκευσή του 20 Ιανουαρίου 2025
Φακόρυζο: Ένα «υπερόπλο» στο πιάτο μας κατά της χοληστερίνης και του σακχάρου στο αίμα 23 Ιανουαρίου 2025
Φακόρυζο: Ένα «υπερόπλο» στο πιάτο μας κατά της χοληστερίνης και του σακχάρου στο αίμα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι ιδανικοί συνδυασμοί για αυγά στο πρωινό γεύμα - Ο τρόπος μαγειρέματος που πρέπει να αποφεύγετε!
Διατροφή
17/10/2025 - 07:13

Οι ιδανικοί συνδυασμοί για αυγά στο πρωινό γεύμα - Ο τρόπος μαγειρέματος που πρέπει να αποφεύγετε!

Ούτε μία, ούτε δύο αλλά 21 φθηνές και υγιεινές πηγές πρωτεΐνης
Διατροφή
10/10/2025 - 15:39

Ούτε μία, ούτε δύο αλλά 21 φθηνές και υγιεινές πηγές πρωτεΐνης

Όταν το κρύο δοκιμάζει το σώμα: Ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού με επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο
Υγεία
14/10/2025 - 17:19

Όταν το κρύο δοκιμάζει το σώμα: Ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού με επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο

Άτλας των ασθενειών του αίματος χαρτογραφεί την υγεία και τη διαδικασία γήρανσης
Υγεία
10/10/2025 - 09:44

Άτλας των ασθενειών του αίματος χαρτογραφεί την υγεία και τη διαδικασία γήρανσης

Nέα έρευνα «φωτίζει» το ερώτημα αν μπορεί το κακάο να μας προστατεύσει καθώς γερνάμε
Διατροφή
29/09/2025 - 19:24

Nέα έρευνα «φωτίζει» το ερώτημα αν μπορεί το κακάο να μας προστατεύσει καθώς γερνάμε

Πρωϊνό: Είναι τελικά το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας; Τι απαντά η έρευνα
Health Talk
02/09/2025 - 10:00

Πρωϊνό: Είναι τελικά το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας; Τι απαντά η έρευνα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Περιβάλλον και Παιδί»: Η υγεία των ανήλικων στο επίκεντρο συνεδρίου
Επικαιρότητα
30/10/2025 - 03:36
Πανελλήνιο Αιματολογικό συνέδριο: Από τις θεραπευτικές προσεγγίσεις στις πολιτικές πρόσβασης
Υγεία
30/10/2025 - 00:09
IC-GROWTH: Στόχος η βελτίωση της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης ασθενών με καρκίνο
Ψυχική Υγεία
29/10/2025 - 23:23
Metropolitan General: Ρομποτική χειρουργική για αντιμετώπιση κηλών του κοιλιακού τοιχώματος
Υπηρεσίες Υγείας
29/10/2025 - 20:26
Τρία θέματα συζήτησε η Επιστημονική Επιτροπή για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων
Επικαιρότητα
29/10/2025 - 19:57
Αποκαλυπτικά στοιχεία από την MSD στην πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη για την ενιαία υγεία
Pharma News
29/10/2025 - 18:51
Πώς επηρεάζει τον εγκέφαλο η εμμηνόπαυση
Υγεία
29/10/2025 - 18:09
Η CAPA συμμετέχει στον μήνα πρόληψης του καρκίνου του μαστού
Επικαιρότητα
29/10/2025 - 17:43
Πως το εσωτερικό μας ρολόι επιδρά στην υγεία της καρδιάς και όχι μόνο
Υγεία
29/10/2025 - 16:48
Θεμιστοκλέους: «Η αναμονή στα νοσοκομεία έχει πέσει στις 3,5 ώρες κατά μέσο όρο»
Πολιτική Υγείας
29/10/2025 - 16:19
Ψηφιακή Ακαδημία Ασθενών με δωρεάν απογευματινά μαθήματα
Patient Talk
29/10/2025 - 15:43
Μειώθηκαν κατά 60% τα θανατηφόρα τροχαία στην έξοδο της 28ης Οκτωβρίου
Επικαιρότητα
29/10/2025 - 15:28
Τεστ αναπνοής υπόσχεται ανίχνευση του καρκίνου στο πάγκρεας
Υγεία
29/10/2025 - 15:14
Νέο έντυπο εταιρικής υπευθυνότητας για το 2024 παρουσίασε η MSD Ελλάδος
Pharma News
29/10/2025 - 14:49
Πυρετός, πόνος και φθινόπωρο: Μύθοι και αλήθειες για ιβουπροφαίνη, παρακεταμόλη
Health Talk
29/10/2025 - 14:31
ΠΙΣ: Οι γιατροί είναι πάντα η υπεύθυνη πηγή πληροφόρησης σε θέματα υγείας
Υγεία
29/10/2025 - 14:16
Lancet: Η αδράνεια για την κλιματική αλλαγή έχει ως συνέπεια εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο
Υγεία
29/10/2025 - 14:00
Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Μήνυμα θάρρους και ελπίδας για τον καρκίνο του μαστού
Επικαιρότητα
29/10/2025 - 13:43
Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή το Ερανιστικό Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας - Γεωργιάδης: «Εργαστήκαμε σκληρά...»
Πολιτική Υγείας
29/10/2025 - 13:29
ELENI: Ένα project για γυναίκες που νόσησαν και θέλουν να επανασυνδεθούν...
Ψυχική Υγεία
29/10/2025 - 13:18
H επίσκεψη σε γκαλερί τέχνης μπορεί να βελτιώσει τη σωματική υγεία
Υγεία
29/10/2025 - 13:00
Οι καύσωνες συνδέονται με αύξηση των κρουσμάτων αποφρακτικής υπνικής άπνοιας στην Ευρώπη
Υγεία
29/10/2025 - 12:00
Οι άνδρες χρειάζονται διπλάσια άσκηση από τις γυναίκες για να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων
Υγεία
29/10/2025 - 11:00
Με κορονοϊό διαγνώστηκε ο Πρωθυπουργός - Οι προσαρμογές στο σημερινό του πρόγραμμα
Επικαιρότητα
29/10/2025 - 10:28
Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης: Μια νόσος που δεν πλήττει μόνο το δέρμα
Υγεία
29/10/2025 - 10:02
ΗΠΑ: Πίθηκος που πιθανά είναι φορέας μολυσματικής ασθένειας αναζητείται μετά από τροχαίο
Επικαιρότητα
29/10/2025 - 09:00
Οι απεικονιστικές εξετάσεις στα μάτια μπορούν να αποκαλύψουν ενδείξεις για καρδιολογικά προβλήματα
Υγεία
27/10/2025 - 19:00
Χειμώνας και ανοσοποιητικό σύστημα: Πώς θωρακίζουμε το σώμα μας έναντι των ιών της εποχής
Υγεία
27/10/2025 - 18:00
Patients’ Summit 2025: Οι σύλλογοι ασθενών ένωσαν τη φωνή τους για το μέλλον της Υγείας
Patient Talk
27/10/2025 - 17:00
Γεωργιάδης: Ο μέσος χρόνος εξυπηρέτησης στα ΤΕΠ έχει μειωθεί στις 3,5 ώρες
Πολιτική Υγείας
27/10/2025 - 16:01

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Φωτοθεραπεία: Μπορεί να προσφέρει καλύτερο δέρμα και πιο δυνατές αρθρώσεις;
Υγεία
27/10/2025 - 10:00
Έξοδος στη Φύση με συνταγή γιατρού - Τι δείχνει η αμερικανική εμπειρία
Ψυχική Υγεία
27/10/2025 - 12:00
Οι ασθένειες των ούλων μπορεί να συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και βλάβης
Υγεία
27/10/2025 - 14:00
Χειμώνας και ανοσοποιητικό σύστημα: Πώς θωρακίζουμε το σώμα μας έναντι των ιών της εποχής
Υγεία
27/10/2025 - 18:00
ΕΛΛΟΚ: Η αποζημίωση 39 βιοδεικτών ανοίγει νέα εποχή στην εξατομικευμένη θεραπεία των καρκινοπαθών
Πολιτική Υγείας
27/10/2025 - 11:13
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo