ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι τροφές που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό μας - Τι συμβουλεύουν οι επιστήμονες

Διατροφή
PIXABAY
Με τα γιορτινά τραπέζια να διαδέχονται το ένα το άλλο, οι διατροφικές υπερβολές κρύβονται κυριολεκτικά στο πιάτο μας. Ανάμεσα τους, και τρόφιμα που μπορεί να κάμψουν την ικανότητα του ανοσοποιητικού μας να λειτουργεί ικανοποιητικά, λένε οι ειδικοί.
Παρασκευή, 29/12/2023 - 11:23
— Photo: PIXABAY
Χάρις Μανουσάκη Χάρις Μανουσάκη

Ο,τι τρώμε επηρεάζει το πώς αισθανόμαστε και το πόσο καλά λειτουργεί το σώμα μας, επισημαίνουν οι γιατροί. Όπως μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, ισορροπημένη διατροφή υποστηρίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, έτσι και μια δίαιτα χαμηλή σε θρεπτικά συστατικά και με μεγάλη κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών μπορεί αντίστοιχα να υπονομεύσει την λειτουργία του. Ποια λοιπόν είναι τα είδη τροφίμων που πρέπει να αποφεύγουμε;

Ζάχαρη

Υπάρχει σοβαρός λόγος που όλοι οι επιστήμονες διατροφής συστήνουν περιορισμό της κατανάλωσης ζάχαρης στην καθημερινή μας διατροφή.

Τρόφιμα που αυξάνουν σημαντικά το σάκχαρο στο αίμα, όπως αυτά με υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα, αυξάνουν την παραγωγή φλεγμονωδών πρωτεϊνών οι οποίες ακολούθως επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Επιπλέον, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου μπορεί να αναστείλουν την απόκριση των ουδετερόφιλων και των φαγοκυττάρων, δύο τύπων κυττάρων του ανοσοποιητικού που βοηθούν στην προστασία από λοιμώξεις. Ταυτόχρονα, υπάρχει αρνητικός αντίκτυπος και στην λειτουργία του γαστρεντερολογικού συστήματος καθώς επηρεάζεται αρνητικά η ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου, με άμεση αποτύπωση στην ανοσολογική ικανότητα του οργανισμού.

Μια διατροφή που περιέχει συχνά και σε μεγάλες ποσότητες τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη, αυξάνει την ευαισθησία του οργανισμού σε ορισμένες αυτοάνοσες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Προσπαθήστε να κρατηθείτε μακριά από τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετη ζάχαρη, συμπεριλαμβανομένων παγωτού, τυποποιημένων γλυκισμάτων και ζαχαρούχων ποτών, λένε οι διατροφολόγοι και αυτό μπορεί να βελτιώσει και την λειτουργία του ανοσοποιητικού σας.

Αλάτι

Υπερβολικά αλμυρά τρόφιμα όπως τα πατατάκια και το “γρήγορο φαγητό” μπορεί να βλάψουν την ανοσολογική απόκριση του σώματός καθώς μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι μπορεί να πυροδοτήσει φλεγμονή των ιστών και να αυξήσει τον κίνδυνο για ανάπτυξη αυτοάνοσων νοσημάτων.

Σε μια μελέτη του 2016, 6 υγιείς άνδρες κατανάλωναν αρχικά 12 γραμμάρια αλάτι την ημέρα για διάστημα 50 ημερών. Ακολούθησε αντίστοιχο διάστημα κατανάλωσης 9 γραμμαρίων αλατιού την ημέρα και στη συνέχεια 6 γραμμαρίων ενώ η μελέτη ολοκλήρωσε τον κύκλο της με επανάληψη της αρχικής κατανάλωσης για άλλες 30 ημέρες.
Αυτό που παρατήρησαν οι ειδικοί ήταν ότι κατά την διάρκεια των ημερών με την μεγαλύτερη κατανάλωση αλατιού, οι συμμετέχοντες είχαν υψηλότερα επίπεδα λευκών αιμοσφαιρίων και χαμηλότερη αντιφλεγμονώδη πρωτεΐνη “IL-10”, υποδεικνύοντας υπερβολική ανοσολογική απόκριση του οργανισμού.

Με βάση παρεμφερείς έρευνες, οι μελετητές εκτιμούν ότι η υπερβολική πρόσληψη αλατιού μπορεί να σχετίζεται με την αύξηση των αυτοάνοσων νοσημάτων στις δυτικές χώρες ενώ έχει αποδειχθεί ότι επιδεινώνει υπάρχουσες αυτοάνοσες ασθένειες όπως η ελκώδης κολίτιδα, η νόσος του Crohn, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο Λύκος.

Ωμέγα-6 λιπαρά

Το σώμα μας χρειάζεται τόσο «ωμέγα-6» όσο και «ωμέγα-3» λιπαρά για να λειτουργήσει. Η λέξη «κλειδί» ωστόσο είναι η ισορροπία στην κατανάλωση τους.

Η τυπική διατροφή «δυτικού τύπου» τείνει να περιέχει πολλά περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε ωμέγα-6 λιπαρά και λιγότερα με ωμέγα-3. Αυτό το γεγονός είναι που έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης σειράς νοσημάτων και πιθανή δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού.

Διατροφικές συνήθειες που περιλαμβάνουν τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε ωμέγα-6 λιπαρά φαίνεται να προάγουν την ανάπτυξη προφλεγμονωδών πρωτεϊνών που μπορεί να αποδυναμώσουν την ανοσολογική απόκριση, ενώ μια διατροφή με περισσότερη ποσότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά μειώνει την παραγωγή αυτών των πρωτεϊνών.
Οι ερευνητές συνιστούν συχνή κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά όπως ο σολομός, το σκουμπρί, οι σαρδέλες, τα καρύδια και οι σπόροι chia.

Τηγανητά

Τα τηγανητά τρόφιμα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μια ομάδα μορίων που ονομάζονται επιστημονικά «παράγωγα προηγμένης γλυκοζυλίωσης» (AGEs). Αυτά σχηματίζονται όταν τα σάκχαρα αντιδρούν με πρωτεΐνες ή λίπη, όταν ένα τρόφιμο μαγειρεύεται σε πολύ υψηλή θερμοκρασία, όπως γίνεται κατά την διάρκεια του τηγανίσματος.

Τα «AGEs» πιστεύεται ότι αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό προάγοντας τη χρόνια φλεγμονή, εξαντλώντας την δράση των αντιοξειδωτικών μηχανισμών του σώματός ενώ φαίνεται ότι προκαλούν και κυτταρική δυσλειτουργία.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι μια διατροφή υψηλή σε «AGEs» μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για ανάπτυξη παθογόνων καταστάσεων όπως το μεταβολικό σύνδρομο, ορισμένα είδη καρκίνου και καρδιακές παθήσεις.

Για τον ίδιο λόγο, θα πρέπει να αποφεύγεται και η συχνή κατανάλωση επεξεργασμένων προϊόντων κρέατος, με πολλά κορεσμένα λιπαρά, καθώς είναι τρόφιμα με επίσης μεγάλη περιεκτικότητα της συγκεκριμένης ουσίας ως αποτέλεσμα της παρασκευής τους.

Fast food

Το γρήγορο φαγητό έχει συνδεθεί με σειρά αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία. Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή, να αυξήσουν τη διαπερατότητα του εντέρου και να προκαλέσουν ανισορροπία βακτηρίων, επηρεάζοντας αρνητικά την υγεία του ανοσοποιητικού.

Συντηρητικά

Πολλά τρόφιμα, ειδικά τα επεξεργασμένα, περιέχουν πρόσθετα για τη βελτίωση της διάρκειας ζωής τους, της υφής και της γεύσης. Μερικά από αυτά μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ανοσολογική απόκριση του σώματος, εξηγούν οι ειδικοί.

Για παράδειγμα, ορισμένοι γαλακτωματοποιητές, οι οποίοι προστίθενται σε επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν να πλήξουν τα βακτήρια του εντέρου και να προκαλέσουν φλεγμονή.

Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες

Δημοφιλή τρόφιμα όπως το λευκό ψωμί και αρτοσκευάσματα με πρόσθετα σάκχαρα, είναι τύποι τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη που προκαλούν αύξηση στα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα, οδηγώντας δυνητικά σε αυξημένη παραγωγή ελεύθερων ριζών και φλεγμονωδών πρωτεϊνών.

Αντί για αυτές τις κατηγορίες τροφίμων, επιλέξτε λένε οι γιατροί, τρόφιμα με καλής ποιότητας υδατάνθρακες και υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως αμυλούχα λαχανικά, βρώμη, φρούτα και όσπρια.

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ή με τεχνητά γλυκαντικά

Ορισμένα τεχνητά γλυκαντικά έχουν συνδεθεί με αλλοιωμένη σύνθεση βακτηρίων του εντέρου, αυξημένη φλεγμονή στο έντερο και αμβλύτερη ανοσολογική απόκριση.

Αρκετές επιστημονικές έρευνες κατέληξαν ότι η υπερβολική κατανάλωση τους, μπορεί τελικά να είναι επιζήμια για την υγεία του ανοσοποιητικού.

Οι γιατροί εφιστούν την προσοχή και σε όσους αρέσκονται σε διατροφή υψηλή σε κορεσμένα και χαμηλή σε ακόρεστα λιπαρά, καθώς αυτό το διατροφικό μοντέλο έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιας φλεγμονής και αυξημένη ευαισθησία σε λοιμώξεις λόγω καταστολής του ανοσοποιητικού και της λειτουργίας των λευκών αιμοσφαιρίων.

Πηγή: HEALTHLINE.COM

  • ΤΡΟΦΕΣ
  • ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ναι ή όχι στις δίαιτες με κρέας για τη διατήρηση του ιδανικού βάρους; Οι απαντήσεις των ειδικών
Ναι ή όχι στις δίαιτες με κρέας για τη διατήρηση του ιδανικού βάρους; Οι απαντήσεις των ειδικών 28 Δεκεμβρίου 2023
Η παρόρμηση για φαγητό και το μεγάλο στοίχημα των εορταστικών τραπεζιών - Πως θα ελέγξουμε την όρεξή μας 30 Δεκεμβρίου 2023
Η παρόρμηση για φαγητό και το μεγάλο στοίχημα των εορταστικών τραπεζιών - Πως θα ελέγξουμε την όρεξή μας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οδηγός διατροφής εν μέσω καύσωνα - Τι τρώμε, τι πίνουμε και σε ποιες ποσότητες
Διατροφή
03/07/2025 - 15:36

Οδηγός διατροφής εν μέσω καύσωνα - Τι τρώμε, τι πίνουμε και σε ποιες ποσότητες

Η «άγνωστη» βιταμίνη που κρύβει το μυστικό για τη μακροζωία - Σε ποιες τροφές υπάρχει!
Διατροφή
19/06/2025 - 19:47

Η «άγνωστη» βιταμίνη που κρύβει το μυστικό για τη μακροζωία - Σε ποιες τροφές υπάρχει!

Οι έξι τροφές που μπορούν να επιβραδύνουν τη γήρανση στους άνδρες
Διατροφή
30/05/2025 - 10:00

Οι έξι τροφές που μπορούν να επιβραδύνουν τη γήρανση στους άνδρες

Το φως της ημέρας ενισχύει το ανοσοποιητικό στην καταπολέμηση των λοιμώξεων
Υγεία
26/05/2025 - 10:00

Το φως της ημέρας ενισχύει το ανοσοποιητικό στην καταπολέμηση των λοιμώξεων

Σφηνάκια τζίντζερ: Πόσο αποτελεσματικά είναι τελικά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού;
Διατροφή
12/05/2025 - 16:01

Σφηνάκια τζίντζερ: Πόσο αποτελεσματικά είναι τελικά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού;

Ποιες τροφές μπορούν να μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε ηλιοκαμένη όψη
Διατροφή
09/05/2025 - 18:42

Ποιες τροφές μπορούν να μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε ηλιοκαμένη όψη

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η SkinCeuticals παρουσιάζει καινότομο προϊόν για επαναστατική ανόρθωση και σύσφιξη
Pharma News
05/07/2025 - 06:52
ΟΕΝΓΕ: «Η αστυνομία σε ρόλο γιατρού κάνει ιατρικές γνωματεύσεις»
Επικαιρότητα
05/07/2025 - 03:24
ΕΕΣ και ΣΦΕΕ υποστηρίζουν ευάλωτους συνανθρώπους μας στη Μυτιλήνη
Επικαιρότητα
05/07/2025 - 00:04
UCB: Δεδομένα τριετίας για φάρμακο κατά της ψωριασικής αρθρίτιδας και της αξονικής σπονδυλαρθρίτιδας
Pharma News
04/07/2025 - 17:54
Επίσκεψη εργασίας κλιμακίου εμπειρογνωμόνων του ECDC στην Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
04/07/2025 - 17:36
Θεσσαλονίκη: Η ατμοσφαιρική ρύπανση δεύτερη σημαντικότερη αιτία καρκίνου του πνεύμονα παγκοσμίως
Υγεία
04/07/2025 - 17:02
Επτά απλά κόλπα για να πίνουμε -μικροί και μεγάλοι- όσο νερό χρειαζόμαστε καθημερινά
Διατροφή
04/07/2025 - 15:51
Γάζα: Ο ΟΗΕ έχει καταγράψει 613 φόνους Παλαιστίνιων σε σημεία διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας
Επικαιρότητα
04/07/2025 - 15:27
Εμμηνόπαυση και υγεία των οστών - Οι πέντε δραματικές αλλαγές στη ζωή κάθε γυναίκας
Health Talk
04/07/2025 - 15:04
Διάρροια: Οδηγίες άμεσης δράσης για να την αντιμετωπίσουμε στο σπίτι
Υγεία
04/07/2025 - 14:31
Διαμαρτυρία στου Ζωγράφου για τη δωρεάν δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Πολιτική Υγείας
04/07/2025 - 13:58
Επιπλέον ενίσχυση του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό
Πολιτική Υγείας
04/07/2025 - 13:23
Lavipharm A.E.: Νέα πρόεδρος διοικητικού συμβουλίου και διανομή μερίσματος έπειτα από 18 χρόνια
Pharma News
04/07/2025 - 13:09
Σοβαρό τροχαίο στη Βούλα με σύγκρουση λεωφορείων του ΟΑΣΑ και 47 τραυματίες - Εικόνες από το σημείο
Επικαιρότητα
04/07/2025 - 12:47
Μοχλός ανάπτυξης και αυτονομίας σε εθνικό και ευρωπαϊκό πλαίσιο η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία
Pharma Policy
04/07/2025 - 12:22
Τι είναι το φαινόμενο του θερμικού θόλου που φέρνει θερμοκρασίες... Σαχάρας τις επόμενες μέρες!
Επικαιρότητα
04/07/2025 - 11:57
EFPIA: Ευπρόσδεκτο βήμα προς τα εμπρός η στρατηγική της ΕΕ για τις βιοεπιστήμες
Pharma News
04/07/2025 - 11:24
Νόσος του Κολυμβητή: Όταν το καλοκαίρι γίνεται επώδυνο για τα αυτιά μας
Health Talk
04/07/2025 - 10:57
Ανακαλύφθηκαν 473 γονίδια-διακόπτες που «φωτίζουν» σοβαρές ασθένειες προτού εκδηλωθούν
Υγεία
04/07/2025 - 10:34
Ψηφίστηκε ο νόμος-μέγγενη για την πώληση καπνού και αλκοόλ σε ανηλίκους
Πολιτική Υγείας
04/07/2025 - 10:09
Τμήμα στρατοπέδου παραχωρείται στο Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - Ελπίδα»
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 21:36
Τετράμηνη παράταση στους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς για την αποστολή DNA ή στείρωση
Pet
03/07/2025 - 21:14
ECONOMIST IMPACT-Θεμιστοκλέους: Σημαντική πρόοδος στις κλινικές μελέτες από το 201
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 20:58
Η Ελλάδα στην εποχή του EHDS: Διάλογος για την καινοτομία στην ογκολογική φροντίδα
Patient Talk
03/07/2025 - 19:32
Την ανώτατη διάκριση DIAMOND του Εθνικού Δείκτη Εταιρικής Ευθύνης-CR Index απέσπασε η GENESIS Pharma
Pharma News
03/07/2025 - 19:11
Σε λειτουργία η γραμμή 1135 του ΕΟΔΥ για τη συμβουλευτική υποστήριξη των καπνιστών
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 18:52
ΕΟΔΥ: Ένας θάνατος από covid-19 και 107 εισαγωγές την εβδομάδα 23-29 Ιουνίου
Υγεία
03/07/2025 - 18:34
H μουσική κατά την οδήγηση μειώνει το άγχος του οδηγού
Ψυχική Υγεία
03/07/2025 - 18:18
Λεμόνι: Ένα ελιξίριο της φύσης στην κουζίνα μας - Οι βοήθειες που δίνει στον οργανισμό
Διατροφή
03/07/2025 - 17:51
Έντονη διαμαρτυρία της ΕΨΕ για τη σύλληψη ψυχιάτρων που δεν ενέκριναν εισαγωγή ασθενούς στο ΨΝΑ
Ψυχική Υγεία
03/07/2025 - 17:24

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Επτά απλά κόλπα για να πίνουμε -μικροί και μεγάλοι- όσο νερό χρειαζόμαστε καθημερινά
Διατροφή
04/07/2025 - 15:51
Επίσκεψη εργασίας κλιμακίου εμπειρογνωμόνων του ECDC στην Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
04/07/2025 - 17:36
Ψηφίστηκε ο νόμος-μέγγενη για την πώληση καπνού και αλκοόλ σε ανηλίκους
Πολιτική Υγείας
04/07/2025 - 10:09
EFPIA: Ευπρόσδεκτο βήμα προς τα εμπρός η στρατηγική της ΕΕ για τις βιοεπιστήμες
Pharma News
04/07/2025 - 11:24
Lavipharm A.E.: Νέα πρόεδρος διοικητικού συμβουλίου και διανομή μερίσματος έπειτα από 18 χρόνια
Pharma News
04/07/2025 - 13:09
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo