ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γιγαντιαία έρευνα: Το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας «ραγίζει» την καρδιά μας

Διατροφή
PIXABAY
Η μεγαλύτερη ανασκόπηση όλω των μεγάλης κλίμακας μελετών μέχρι σήμερα κατέληξαν ότι το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας αυξάνει τον ρίσκο καρδιακής νόσου.
Πέμπτη, 22/07/2021 - 15:28
— Photo: PIXABAY
Γιώργος Παπαϊωάννου Γιώργος Παπαϊωάννου

Παγκοσμίως οι στεφανιαίες καρδιακές νόσοι (που προκαλούνται από τη στένωση των αρτηριών που προμηθεύουν την καρδιά με αίμα) είναι υπεύθυνες για το θάνατο 9 εκατ. ανθρώπων ετησίως. Πρόκεται για το μεγαλύτερο νούμερο σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη νόσο και αποτελεί ένα τεράστιο βάρος στα συστήματα υγείας. Μέχρι σήμερα, είναι ασαφές εάν η κατανάλωση κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και αν αυτό διαφέρει ανάλογα με το είδος του κρέατος.

Ερευνητές στο Τμήμα Υγείας πληθυσμού Nuffield του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης διεξήγαγαν τη μεγαλύτερη συστηματική ανασκόπηση των υποψήφιων στοιχείων μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένων δεκατριών μελετών κοόρτης στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ολοκλήρωσαν λεπτομερείς διατροφικές αξιολογήσεις και η υγεία τους παρακολουθήθηκε για έως και 30 χρόνια. Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται σήμερα στο Critical reviews in Food Science and Nutrition.

Συνολικά, από τα στοιχεία της ανάλυσης προκύπτει ότι:

  • Κάθε 50 g/ημέρα υψηλότερη πρόσληψη επεξεργασμένου κρέατος (π.χ. μπέικον, ζαμπόν και λουκάνικα) αύξησε τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου κατά 18%.
  • Κάθε 50 g/ημέρα υψηλότερη πρόσληψη μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος (όπως βόειο κρέας, αρνί και χοιρινό κρέας) αύξησε τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου κατά 9%.
  • Δεν υπήρχε σαφής σχέση μεταξύ της κατανάλωσης πουλερικών (όπως κοτόπουλο και γαλοπούλα) και του αυξημένου κινδύνου στεφανιαίας νόσου.

Γιατό το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας αυξάνουν τον κινδυνο καρδιακής νόσου

Τα ευρήματα μπορεί να οφείλονται στην υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά στο κόκκινο κρέας και στο νάτριο (αλάτι) στο επεξεργασμένο κρέας. Οι υψηλές προσλήψεις κορεσμένων λιπαρών αυξάνουν τα επίπεδα επιβλαβούς χοληστερόλης λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL), ενώ η υπερβολική κατανάλωση αλατιού αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Τόσο η LDL χοληστερόλη όσο και η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι καθιερωμένοι παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο.

Προηγούμενες εργασίες της ίδιας ερευνητικής ομάδας έδειξαν επίσης ότι ακόμη και οι μέτριες προσλήψεις κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του εντέρου.

Ο Δρ Keren Papier (Nuffield Τμήμα Της Υγείας του Πληθυσμού), συν-επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας έχουν σταθερά συνδεθεί με τον καρκίνο του εντέρου και τα ευρήματά μας υποδηλώνουν έναν πρόσθετο ρόλο στις καρδιακές παθήσεις. Ως εκ τούτου, οι τρέχουσες συστάσεις για τον περιορισμό της κατανάλωσης κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου».

Η Δρ Anika Knüppel, από το Τμήμα Υγείας του Πληθυσμού του Nuffield και η άλλη συν-επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε ότι η παραγωγή κρέατος συμβάλλει σημαντικά στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και πρέπει να μειώσουμε την παραγωγή κρέατος και, ως εκ τούτου, την κατανάλωση προς όφελος του περιβάλλοντος. Η μελέτη μας δείχνει ότι η μείωση της πρόσληψης κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος θα αποφέρει επίσης προσωπικά οφέλη για την υγεία».

Οι μελέτες που συμμετείχαν σε αυτή την ανάλυση βασίστηκαν κυρίως σε λευκούς ενήλικες που ζουν στην Ευρώπη ή στις ΗΠΑ. Η ερευνητική ομάδα αναφέρει ότι απαιτούνται περισσότερα δεδομένα για να εξεταστούν αυτές οι ενώσεις σε άλλους πληθυσμούς, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ασίας και της Αφρικής.

ΠΗΓΗ: .ox.ac.uk

Τελευταία τροποποίηση στις 22/07/2021 - 15:42
  • ΕΡΕΥΝΑ
  • ΚΡΕΑΣ
  • ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΕΑΣ
  • ΚΑΡΔΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι εφτά διατροφικοί μύθοι που σίγουρα έχεις ακούσει και πιστέψει
Οι εφτά διατροφικοί μύθοι που σίγουρα έχεις ακούσει και πιστέψει 21 Ιουλίου 2021
Ροδάκινα: Το όφελος για την υγεία σου που δεν γνώριζες 23 Ιουλίου 2021
Ροδάκινα: Το όφελος για την υγεία σου που δεν γνώριζες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φαινόμενο Rumpelstiltskin: Τι είναι και πώς επιδρά στη διαχείριση ενός προβλήματος υγείας
Ψυχική Υγεία
17/09/2025 - 16:16

Φαινόμενο Rumpelstiltskin: Τι είναι και πώς επιδρά στη διαχείριση ενός προβλήματος υγείας

Τα ενέσιμα φάρμακα αδυνατίσματος έχουν μειωμένη αποτελεσματικότητα σε ανθρώπους με συναισθηματική υπερφαγία
Υγεία
17/09/2025 - 15:21

Τα ενέσιμα φάρμακα αδυνατίσματος έχουν μειωμένη αποτελεσματικότητα σε ανθρώπους με συναισθηματική υπερφαγία

Μαστογραφία: "Δύο σε ένα" εξέταση για καρκίνο του μαστού και καρδιοπάθεια με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης
Υγεία
17/09/2025 - 13:00

Μαστογραφία: "Δύο σε ένα" εξέταση για καρκίνο του μαστού και καρδιοπάθεια με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης

Κυστίτιδα: Προγνωστικός δείκτης για καρκίνο του ουρογεννητικού συστήματος σε γυναίκες και άνδρες μετά τα 50
Υγεία
17/09/2025 - 12:00

Κυστίτιδα: Προγνωστικός δείκτης για καρκίνο του ουρογεννητικού συστήματος σε γυναίκες και άνδρες μετά τα 50

Ερευνητές ζητούν διεύρυνση της λίστας με τα αλλεργιογόνα τρόφιμα - Οι νέες προσθήκες
Διατροφή
17/09/2025 - 14:00

Ερευνητές ζητούν διεύρυνση της λίστας με τα αλλεργιογόνα τρόφιμα - Οι νέες προσθήκες

Η μακροχρόνια Covid συνδέεται με πιο βαριά έμμηνο ρύση και κίνδυνο έλλειψης σιδήρου
Υγεία
17/09/2025 - 10:00

Η μακροχρόνια Covid συνδέεται με πιο βαριά έμμηνο ρύση και κίνδυνο έλλειψης σιδήρου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Διακεκριμένοι επιστήμονες στο Πανελλήνιο Συνέδριο «Ημέρες Καρδιολογίας: Τελευταίες Εξελίξεις»
Health Talk
18/09/2025 - 00:06
«Μαύρο καλοκαίρι» για την Ευρώπη με χιλιάδες θανάτους που προκάλεσε η κλιματική αλλαγή
Επικαιρότητα
17/09/2025 - 23:23
Γάζα: Οργισμένοι και σοκαρισμένοι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα για τον θάνατο νοσηλευτή τους από ισραηλινά πυρά!
Επικαιρότητα
17/09/2025 - 22:33
Εταιρεία έφτιαξε ρομπότ που καταστρέφει καρκινώματα με υπέρηχους
Digital Health
17/09/2025 - 22:04
Κύβος εμβύθισης: Βιωματική εμπειρία χειρουργείου σε φοιτητές ιατρικής του ΑΠΘ μέσω εικονικής πραγματικότητας
Υγεία
17/09/2025 - 21:17
Βροχή μηνύσεων κατά της Character.AI για αυτοκτονίες εφήβων και απόπειρες
Ψυχική Υγεία
17/09/2025 - 20:14
Ασφαλής και για τους εφήβους η χειρουργική επέμβαση με λέιζερ με μυωπία
Υγεία
17/09/2025 - 19:17
Ιδιοπαθής Πνευμονική Ίνωση: «ΖΩντας με μία χρόνια νόσο – Κάθε ανάσα, μια ιστορία»
Υγεία
17/09/2025 - 18:49
Το θρεπτικό συστατικό των λαχανικών που υψώνει ασπίδα προστασίας κατά του καρκίνου
Υγεία
17/09/2025 - 18:24
Διαμαρτυρία κτηνοτρόφων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για την ευλογιά των αιγοπροβάτων
Επικαιρότητα
17/09/2025 - 18:02
Η «μάχη» της ρυτίδας: Φυσικά υλικά και συνήθειες που υπόσχονται θαύματα
Ομορφιά
17/09/2025 - 17:46
Εργαζόμενοι στο «Αττικό»: «Απλήρωτοι εννέα μήνες οι υγειονομικοί που συμμετείχαν σε απογευματινά χειρουργεία»
Πολιτική Υγείας
17/09/2025 - 17:23
Θεμιστοκλέους: «Με νέο σύστημα θα κλείνονται τα ραντεβού στα νοσοκομεία από την 1η Οκτωβρίου»
Πολιτική Υγείας
17/09/2025 - 16:57
Δύο ακόμη νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου και οκτώ νέα κρούσματα σε μία εβδομάδα
Υγεία
17/09/2025 - 16:33
Φαινόμενο Rumpelstiltskin: Τι είναι και πώς επιδρά στη διαχείριση ενός προβλήματος υγείας
Ψυχική Υγεία
17/09/2025 - 16:16
Άσθμα: Συμπτώματα, παράγοντες κινδύνου και αντιμετώπιση της πάθησης
Health Talk
17/09/2025 - 15:47
Τα ενέσιμα φάρμακα αδυνατίσματος έχουν μειωμένη αποτελεσματικότητα σε ανθρώπους με συναισθηματική υπερφαγία
Υγεία
17/09/2025 - 15:21
Βραδιά υπέρ της Breathe Hellas και της ψυχικής υγείας με οικοδέσποινα την Τατιάνα Μπλάτνικ
Ψυχική Υγεία
17/09/2025 - 14:49
ΕΟΠΥΥ: «Καμπανάκι» για πρακτικές phising - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες και πως θα προστατευθούν
Πολιτική Υγείας
17/09/2025 - 14:19
Ερευνητές ζητούν διεύρυνση της λίστας με τα αλλεργιογόνα τρόφιμα - Οι νέες προσθήκες
Διατροφή
17/09/2025 - 14:00
Υγειονομική βόμβα στα Καμένα Βούρλα τα λύματα - Περισσότερα από 2 εκατ. κολοβακτηρίδια σε 100 ml νερού
Επικαιρότητα
17/09/2025 - 13:39
Η σεμαγλουτίδη φαίνεται να προστατεύει από τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια
Υγεία
17/09/2025 - 13:22
Μαστογραφία: "Δύο σε ένα" εξέταση για καρκίνο του μαστού και καρδιοπάθεια με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης
Υγεία
17/09/2025 - 13:00
Κυστίτιδα: Προγνωστικός δείκτης για καρκίνο του ουρογεννητικού συστήματος σε γυναίκες και άνδρες μετά τα 50
Υγεία
17/09/2025 - 12:00
Η πρώτη εγκυμοσύνη με εξωσωματική γονιμοποίηση μετά από καρκίνο του ενδομητρίου στην Ελλάδα
Επικαιρότητα
17/09/2025 - 11:00
Η μακροχρόνια Covid συνδέεται με πιο βαριά έμμηνο ρύση και κίνδυνο έλλειψης σιδήρου
Υγεία
17/09/2025 - 10:00
Η βρετανική GSK ανακοίνωσε πως επενδύει 30 δισεκατομμύρια δολάρια στις Ηνωμένες Πολιτείες
Pharma Policy
17/09/2025 - 08:34
Εργαζόμενοι νοσοκομείου Κιλκίς κατά Γεωργιάδη: «Ήλθε, είδε (όσους ήθελε), έταξε και απήλθε»
Πολιτική Υγείας
17/09/2025 - 06:53
Συνάντηση Κεφαλογιάννη-Αυγερινού για την ένταξη του ΕΕΣ στο ΜΕΟΠΠ
Επικαιρότητα
17/09/2025 - 03:27
Ο σύλλογος «Πνεύμονες Ζωής» στέλνει το δικό του φωτεινό μήνυμα ευαισθητοποίησης
Patient Talk
17/09/2025 - 00:08

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

To «Σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς»: Είναι πραγματικό και μπορεί να είναι και θανατηφόρο
Υγεία
15/09/2025 - 12:20
Η άνοια σε ηλικίες κάτω των 60: Τα συμπτώματα στην γκρίζα ζώνη και οι παράγοντες κινδύνου
Υγεία
16/09/2025 - 14:00
Εκτελεστική δυσλειτουργία: Ειδικοί εξηγούν τι είναι και πως μπορεί να τη διαχειριστεί κανείς
Ψυχική Υγεία
15/09/2025 - 14:00
Το πολύ χαμηλό βάρος είναι πιο απειλητικό για τη ζωή απ' ό,τι τα περιττά κιλά
Υγεία
16/09/2025 - 13:00
Η ΠΟΕΡΓΙ καταγγέλλει την αντιπαράθεση για το clawback - «Θλιβερός καυγάς με ψεύδη και μισές αλήθειες»
Πολιτική Υγείας
15/09/2025 - 18:17
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo