ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το 20 % των τροφίμων που παράγονται στην ΕΕ χάνεται ή σπαταλάται

Υπηρεσίες Υγείας
Το 20 % των τροφίμων που παράγονται στην ΕΕ χάνεται ή σπαταλάται
Η επικεφαλής της ομάδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη σπατάλη τροφίμων, κ. Anne-Laure Gassin παρέθεσε στοιχεία για την τεράστια σπατάλη τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τρίτη, 16/11/2021 - 16:56
News4Health Team News4Health Team

Πολλοί εμπειρογνώμονες θα συγκεντρωθούν γύρω από το εικονικό τραπέζι κατά την 11η συνεδρίαση της πλατφόρμας της ΕΕ για την απώλεια και τη σπατάλη τροφίμων, καθώς τα μέλη καταγράφουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί από την ίδρυσή της και εξετάζουν τις μελλοντικές προκλήσεις. Η επικεφαλής της ομάδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη σπατάλη τροφίμων, κ. Anne-Laure Gassin, μιλά σχετικά με αυτό το σημαντικό φόρουμ στο οποίο συμμετέχουν θεσμικά όργανα της ΕΕ, διεθνείς οργανισμοί, εμπειρογνώμονες των κρατών μελών και ενδιαφερόμενοι φορείς για την αντιμετώπιση ενός από τα μεγαλύτερα και πλέον αποφευκτά ζητήματα του συστήματος τροφίμων μας. Η καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων απαιτεί δράση από κάθε έναν από εμάς στην καθημερινή μας ζωή.

Ποιοι είναι οι στόχοι της πλατφόρμας της ΕΕ για την απώλεια και τη σπατάλη τροφίμων;

Η πλατφόρμα της ΕΕ για την απώλεια και τη σπατάλη τροφίμων (FLW) δημιουργήθηκε το 2016 για να φέρει σε επαφή θεσμικά όργανα της ΕΕ, διεθνείς οργανισμούς, εμπειρογνώμονες από τις χώρες της ΕΕ και ενδιαφερόμενους φορείς που ασχολούνται με την παραγωγή και κατανάλωση τροφίμων «Από το αγρόκτημα στο πιάτο», συμπεριλαμβανομένων καταναλωτικών και άλλων μη κυβερνητικών οργανώσεων. Η πλατφόρμα διερευνά από κοινού αποτελεσματικότερα μέσα για την πρόληψη της σπατάλης τροφίμων, ανταλλάσσει βέλτιστες πρακτικές και αξιολογεί την πρόοδο που έχει σημειωθεί.

Η πλατφόρμα διαδραματίζει καίριο ρόλο στην κινητοποίηση δράσης για τη μείωση της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων σε ολόκληρη την ΕΕ στο πλαίσιο της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο». Προκειμένου να επιτελέσει αυτό το σημαντικό έργο, η Επιτροπή δημοσίευσε νέα δημόσια πρόσκληση υποβολής υποψηφιοτήτων για οργανισμούς του ιδιωτικού τομέα και κάλεσε τους δημόσιους φορείς να συμμετάσχουν στην πλατφόρμα για την επόμενη 5ετή θητεία (2022-2026).

Εκτός από τη διεξαγωγή συνεδριάσεων ολομέλειας, η πλατφόρμα εργάζεται επίσης σε υποομάδες για την εξέταση συγκεκριμένων πτυχών και/ή ζητημάτων που σχετίζονται με την πρόληψη της σπατάλης τροφίμων. Οι εν λόγω υποομάδες χειρίζονται τέσσερις βασικούς άξονες: δωρεά τροφίμων, μέτρηση της σπατάλης τροφίμων, δράση και εφαρμογή, καθώς και σήμανση της ημερομηνίας, ενώ —από το 2022— θα ασχοληθούν επίσης ειδικά με την πρόληψη της σπατάλης τροφίμων από τους καταναλωτές, τόσο εντός όσο και εκτός σπιτιού.

Η σπατάλη τροφίμων εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα στην Ευρώπη το 2021;

Δυστυχώς, ναι. Περίπου 88 εκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων τροφίμων παράγονται ετησίως στην ΕΕ, ενώ το σχετικό κόστος εκτιμάται σε 143 δισ. ευρώ.

Ενώ περίπου το 20 % των τροφίμων που παράγονται στην ΕΕ χάνεται ή σπαταλάται, κάθε δεύτερη μέρα 33 εκατομμύρια άνθρωποι περίπου δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξασφαλίσουν ένα ποιοτικό γεύμα (μεταξύ άλλων, κρέας, κοτόπουλο, ψάρι ή χορτοφαγικό ισοδύναμο). Η σπατάλη τροφίμων όχι μόνο είναι απαράδεκτη σε έναν κόσμο όπου πάρα πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από πείνα, αλλά έχει και τεράστιο περιβαλλοντικό αντίκτυπο, επιβαρύνοντας άσκοπα τους περιορισμένους φυσικούς πόρους και αντιπροσωπεύοντας έως και το 10 % των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Παρόλο που αυτοί οι απογοητευτικοί αριθμοί αποκαλύπτουν το τεράστιο εύρος του προβλήματος, μπορούμε να αναστρέψουμε την τάση αν όλοι κάνουμε ό,τι μας αναλογεί. Τόσο ως οργανισμοί όσο και ως μεμονωμένα άτομα έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε τα πράγματα.

Με τη συνεργασία μας, θα εξοικονομήσουμε τρόφιμα για ανθρώπινη κατανάλωση, θα μειώσουμε τους πόρους που απαιτούνται για την παραγωγή των τροφίμων που καταναλώνουμε, θα εξοικονομήσουμε πόρους για τους πρωτογενείς παραγωγούς, τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές και θα έχουμε πραγματικό και θετικό αντίκτυπο στην κλιματική αλλαγή. Μπορεί να ακούγεται δύσκολο, αλλά είναι εφικτό αν όλοι κάνουν αυτό που τους αναλογεί.

Τι κάνει η στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» για την αντιμετώπιση της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων;

Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να επιτύχει τον παγκόσμιο στόχο βιώσιμης ανάπτυξης (ΣΒΑ) 12.3 για τη μείωση κατά το ήμισυ της κατά κεφαλήν σπατάλης τροφίμων σε επίπεδο λιανικής πώλησης και καταναλωτή έως το 2030 και τη μείωση των απωλειών τροφίμων κατά μήκος των αλυσίδων παραγωγής και εφοδιασμού τροφίμων.

Η στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» θέτει τη μείωση της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων στο προσκήνιο, προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος και να εκλείψει η σπατάλη τροφίμων από τα συστήματα τροφίμων μας.

Έως το τέλος του 2023, η Επιτροπή θα προτείνει νομικά δεσμευτικούς στόχους για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων σε ολόκληρη την ΕΕ, προκειμένου να επιταχυνθεί το εύρος και ο ρυθμός των απαιτούμενων αλλαγών. Και έως το τέλος του επόμενου έτους, η Επιτροπή θα προτείνει την αναθεώρηση των κανόνων της ΕΕ για τη σήμανση της ημερομηνίας, ώστε οι καταναλωτές να μην απορρίπτουν απολύτως ασφαλή τρόφιμα λόγω σύγχυσης όσον αφορά την έννοια των ημερομηνιών «ανάλωση έως» και «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από».

Η Επιτροπή θα ενσωματώσει επίσης περαιτέρω την πρόληψη της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων σε άλλες πολιτικές της ΕΕ, θα διερευνήσει τρόπους πρόληψης της απώλειας τροφίμων στο στάδιο της παραγωγής και θα συνεχίσει να κινητοποιεί όλους τους παράγοντες, κυρίως ενθαρρύνοντας την ενεργό εφαρμογή των συστάσεων για δράση της πλατφόρμας της ΕΕ για την απώλεια και τη σπατάλη τροφίμων. Επιπλέον, οι προσκλήσεις υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο του προγράμματος-πλαισίου της ΕΕ για την έρευνα και την καινοτομία «Ορίζων Ευρώπη» θα προσφέρουν νέες ευκαιρίες έρευνας και καινοτομίας για την αντιμετώπιση της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων.

Τι άλλο θα κάνει η Επιτροπή για να ενθαρρύνει την ανάληψη δράσης από όλους μας;

Η Επιτροπή εγκαινιάζει ένα νέο έργο —το Ευρωπαϊκό Φόρουμ για τη σπατάλη τροφίμων από τους καταναλωτές— στο οποίο συμμετέχουν πανεπιστημιακοί και επαγγελματίες στον τομέα της πρόληψης της σπατάλης τροφίμων, με σκοπό την εξεύρεση λύσεων και την ανάπτυξη εργαλείων και κατευθυντήριων γραμμών για την πρόληψη της σπατάλης τροφίμων από τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, πάνω από το ήμισυ της συνολικής σπατάλης τροφίμων στην ΕΕ παράγεται στα νοικοκυριά, επομένως πρόκειται για σημαντικό τομέα εστίασης, στον οποίο καθένας από εμάς έχει προσωπική ευθύνη και μπορεί πραγματικά να κάνει τη διαφορά.

Τέλος, ο νεοσύστατος κόμβος της ΕΕ για την πρόληψη της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων στην ΕΕ θα δώσει τη δυνατότητα σε εμπειρογνώμονες και ενδιαφερόμενους φορείς να ανταλλάξουν γνώσεις και εμπειρίες στον τομέα της πρόληψης της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να σπαταλούμε τεχνογνωσία και πληροφορίες —οι ιδέες, οι εμπειρίες και οι λύσεις πρέπει να ανταλλάσσονται και να αξιοποιούνται για την καταπολέμηση της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων.

Τελευταία τροποποίηση στις 16/11/2021 - 17:05
  • ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
  • ΚΟΜΙΣΙΟΝ
  • ΤΡΟΦΕΣ
  • ΣΠΑΤΑΛΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ERMES: Έτσι εξυπηρετεί το πρόγραμμα τους υγειονομικούς και τις διοικήσεις των υπηρεσιών υγείας
ERMES: Έτσι εξυπηρετεί το πρόγραμμα τους υγειονομικούς και τις διοικήσεις των υπηρεσιών υγείας 16 Νοεμβρίου 2021
Αυξάνεται η συμμετοχή των ιδιωτών γιατρών για την ενίσχυση του ΕΣΥ - Προχωρά η επίταξη 16 Νοεμβρίου 2021
Αυξάνεται η συμμετοχή των ιδιωτών γιατρών για την ενίσχυση του ΕΣΥ - Προχωρά η επίταξη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πράσινο από την Κομισιόν σε επικουρική θεραπεία της Bristol Myers Squibb για καρκίνο του πνεύμονα
Pharma News
04/06/2025 - 17:57

Πράσινο από την Κομισιόν σε επικουρική θεραπεία της Bristol Myers Squibb για καρκίνο του πνεύμονα

ΕΣΑμεΑ: Συνάντηση Βαρδακαστάνη με την αντιπρόεδρο της Κομισιόν για τα ζητήματα των αναπήρων
Patient Talk
04/06/2025 - 15:37

ΕΣΑμεΑ: Συνάντηση Βαρδακαστάνη με την αντιπρόεδρο της Κομισιόν για τα ζητήματα των αναπήρων

Οι έξι τροφές που μπορούν να επιβραδύνουν τη γήρανση στους άνδρες
Διατροφή
30/05/2025 - 10:00

Οι έξι τροφές που μπορούν να επιβραδύνουν τη γήρανση στους άνδρες

Τσιόδρας προς Κομισιόν για σπάνιες ασθένειες: Χρειαζόμαστε ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης για βελτίωση της διάγνωσης και της θεραπείας
Πολιτική Υγείας
29/05/2025 - 20:08

Τσιόδρας προς Κομισιόν για σπάνιες ασθένειες: Χρειαζόμαστε ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης για βελτίωση της διάγνωσης και της θεραπείας

Ερώτηση Τσιόδρα προς Κομισιόν για την παράνομη διακίνηση φαρμάκων
Πολιτική Υγείας
15/05/2025 - 15:26

Ερώτηση Τσιόδρα προς Κομισιόν για την παράνομη διακίνηση φαρμάκων

Η απάντηση της Κομισιόν στην καταδικαστική απόφαση για τα sms της φον ντερ Λάιεν
Πολιτική Υγείας
14/05/2025 - 12:53

Η απάντηση της Κομισιόν στην καταδικαστική απόφαση για τα sms της φον ντερ Λάιεν

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η «ορατότητα» σώζει ζωές: Η απουσία δεδομένων για την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα είναι κρίση δημόσιας υγείας
Πολιτική Υγείας
14/06/2025 - 16:32
Αγαπηδάκη: «Περισσότεροι από 14.000 πολίτες έχουν παραπεμφθεί για καρδιολογικό έλεγχο»
Πολιτική Υγείας
14/06/2025 - 08:41
Συνέδριο για την Υγεία: Σημαντικές οι μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας, αλλά απαιτούνται και νέες δράσεις
Υγεία
14/06/2025 - 06:54
Ανησυχητικά τα ποσοστά υπογονιμότητας - Αυξάνεται η ανάγκη πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης
Pharma News
14/06/2025 - 03:26
2o ΣΦΕΕ Summit: Η Ελλάδα στο επίκεντρο για ένα βιώσιμο φαρμακευτικό μέλλον
Pharma Policy
14/06/2025 - 00:11
COSMOTE TELEKOM- Η.ΔΙ.ΚΑ: Έργο ψηφιακής... πνοής ο Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας
Digital Health
13/06/2025 - 20:52
Σε εγρήγορση το ECDC για νέα παραλλαγή της COVID-19 - Αυξημένη η δραστηριότητα της νόσου στην ΕΕ
Υγεία
13/06/2025 - 19:28
Σημαντική βελτίωση στη ζωή των ασθενών με κυστική ίνωση από τη λήψη νέων τροποποιητών
Υγεία
13/06/2025 - 18:24
Πρωτοποριακή μελέτη: Ο ρυθμός της αναπνοής μπορεί να μας ταυτοποιήσει με ακρίβεια
Υγεία
13/06/2025 - 17:53
Κινητοποίηση εργαζομένων στα Νοσοκομεία της Αττικής στο Υπουργείο Υγείας την Τρίτη, 16 Ιουνίου
Επικαιρότητα
13/06/2025 - 17:18
To Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» διαπιστεύθηκε ως ολοκληρωμένο Κέντρο Καρκίνου με τη «σφραγίδα» του OECI
Υγεία
13/06/2025 - 16:29
Προ των πυλών οι πρώτοι κανόνες για την καλή διαβίωση σκύλων και γατών
Pet
13/06/2025 - 16:12
ΠΦΣ: «Παράταση στην έναρξη εφαρμογής της αποστολής ηλεκτρονικών τιμολογίων B2G»
Pharma Policy
13/06/2025 - 16:01
Τριπλή διάκριση για την MSD Ελλάδος στα Internal Communication & Employee Engagement Awards 2025
Pharma News
13/06/2025 - 15:44
ΕΟΜ: «Με πρωτοβουλία της οικογένειας βρίσκεται σε κέντρο του εξωτερικού για μεταμόσχευση η 11χρονη»
Επικαιρότητα
13/06/2025 - 15:16
Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας: Επιστημονική ημερίδα του ΙΣΑ την Κυριακή 15 Ιουνίου
Health Talk
13/06/2025 - 14:52
Γεωργιάδης: «Το πρόγραμμα αλληλούχησης ανθρώπινου γονιδιώματος σώζει ζωές»
Πολιτική Υγείας
13/06/2025 - 14:34
Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: Πρωτοποριακή εκπαίδευση νέων χειρουργών στο 17ο σεμινάριο χειρουργικής χεριού και άνω άκρου
Υπηρεσίες Υγείας
13/06/2025 - 14:12
ΠΑΣΠΑΜΑ: «Κάθε μονάδα αίματος μπορεί να σώσει έως και τρεις ζωές»
Patient Talk
13/06/2025 - 13:58
Πόνος στο πόδι: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τις συχνότερες παθήσεις και πότε να επισκεφθούμε γιατρό
Health Talk
13/06/2025 - 13:39
ΕΟΠΥΥ: Πως θα κάνουν αιτήσεις για τις δωρεάν αποστολές ΦΥΚ κατ’ οίκον οι ασθενείς
Πολιτική Υγείας
13/06/2025 - 13:18
Η έκθεση σε χημικές ουσίες κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη αρτηριακή πίεση στην εφηβεία
Υγεία
13/06/2025 - 12:57
Πως τα «έξυπνα ρολόγια» μπορούν να μας βοηθήσουν να μείνουμε «πιστοί» στις προπονήσεις
Fitness
13/06/2025 - 12:31
Επίσκεψη Γεωργιάδη στην πρώτη ιδιωτική δομή ψυχικής υγείας στη Νέα Κηφισιά
Ψυχική Υγεία
12/06/2025 - 16:24
Daiichi Sankyo: Ένας χρόνος παρουσίας στην Ελλάδα - Καινοτομία και συνεργασία στη θεραπεία του Καρκίνου
Pharma News
12/06/2025 - 15:56
MiLEP: Η νέα εποχή στη θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη με Laser
Υπηρεσίες Υγείας
12/06/2025 - 15:31
Οι «υπερδυνάμεις» των νυχτερίδων κατά του καρκίνου - Πώς μπορούν να βοηθήσουν τον άνθρωπο
Υγεία
12/06/2025 - 14:07
Επιστήμονες εντόπισαν πρώιμα σημάδια άνοιας που δεν σχετίζονται με τη μνήμη
Υγεία
12/06/2025 - 13:49
Γιατί το FirstSteps αποσύρεται από τη σύμβαση με το Υπουργείο Υγείας για τον νεογνικό έλεγχο
Πολιτική Υγείας
12/06/2025 - 13:31
Πώς τα… μούρα μπορούν να μας βοηθήσουν να γεράσουμε καλύτερα
Διατροφή
12/06/2025 - 12:59

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: Πρωτοποριακή εκπαίδευση νέων χειρουργών στο 17ο σεμινάριο χειρουργικής χεριού και άνω άκρου
Υπηρεσίες Υγείας
13/06/2025 - 14:12
Γεωργιάδης: «Το πρόγραμμα αλληλούχησης ανθρώπινου γονιδιώματος σώζει ζωές»
Πολιτική Υγείας
13/06/2025 - 14:34
ΕΟΠΥΥ: Πως θα κάνουν αιτήσεις για τις δωρεάν αποστολές ΦΥΚ κατ’ οίκον οι ασθενείς
Πολιτική Υγείας
13/06/2025 - 13:18
Τριπλή διάκριση για την MSD Ελλάδος στα Internal Communication & Employee Engagement Awards 2025
Pharma News
13/06/2025 - 15:44
Ανησυχητικά τα ποσοστά υπογονιμότητας - Αυξάνεται η ανάγκη πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης
Pharma News
14/06/2025 - 03:26
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo