ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το 20 % των τροφίμων που παράγονται στην ΕΕ χάνεται ή σπαταλάται

Υπηρεσίες Υγείας
Το 20 % των τροφίμων που παράγονται στην ΕΕ χάνεται ή σπαταλάται
Η επικεφαλής της ομάδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη σπατάλη τροφίμων, κ. Anne-Laure Gassin παρέθεσε στοιχεία για την τεράστια σπατάλη τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τρίτη, 16/11/2021 - 16:56
News4Health Team News4Health Team

Πολλοί εμπειρογνώμονες θα συγκεντρωθούν γύρω από το εικονικό τραπέζι κατά την 11η συνεδρίαση της πλατφόρμας της ΕΕ για την απώλεια και τη σπατάλη τροφίμων, καθώς τα μέλη καταγράφουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί από την ίδρυσή της και εξετάζουν τις μελλοντικές προκλήσεις. Η επικεφαλής της ομάδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη σπατάλη τροφίμων, κ. Anne-Laure Gassin, μιλά σχετικά με αυτό το σημαντικό φόρουμ στο οποίο συμμετέχουν θεσμικά όργανα της ΕΕ, διεθνείς οργανισμοί, εμπειρογνώμονες των κρατών μελών και ενδιαφερόμενοι φορείς για την αντιμετώπιση ενός από τα μεγαλύτερα και πλέον αποφευκτά ζητήματα του συστήματος τροφίμων μας. Η καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων απαιτεί δράση από κάθε έναν από εμάς στην καθημερινή μας ζωή.

Ποιοι είναι οι στόχοι της πλατφόρμας της ΕΕ για την απώλεια και τη σπατάλη τροφίμων;

Η πλατφόρμα της ΕΕ για την απώλεια και τη σπατάλη τροφίμων (FLW) δημιουργήθηκε το 2016 για να φέρει σε επαφή θεσμικά όργανα της ΕΕ, διεθνείς οργανισμούς, εμπειρογνώμονες από τις χώρες της ΕΕ και ενδιαφερόμενους φορείς που ασχολούνται με την παραγωγή και κατανάλωση τροφίμων «Από το αγρόκτημα στο πιάτο», συμπεριλαμβανομένων καταναλωτικών και άλλων μη κυβερνητικών οργανώσεων. Η πλατφόρμα διερευνά από κοινού αποτελεσματικότερα μέσα για την πρόληψη της σπατάλης τροφίμων, ανταλλάσσει βέλτιστες πρακτικές και αξιολογεί την πρόοδο που έχει σημειωθεί.

Η πλατφόρμα διαδραματίζει καίριο ρόλο στην κινητοποίηση δράσης για τη μείωση της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων σε ολόκληρη την ΕΕ στο πλαίσιο της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο». Προκειμένου να επιτελέσει αυτό το σημαντικό έργο, η Επιτροπή δημοσίευσε νέα δημόσια πρόσκληση υποβολής υποψηφιοτήτων για οργανισμούς του ιδιωτικού τομέα και κάλεσε τους δημόσιους φορείς να συμμετάσχουν στην πλατφόρμα για την επόμενη 5ετή θητεία (2022-2026).

Εκτός από τη διεξαγωγή συνεδριάσεων ολομέλειας, η πλατφόρμα εργάζεται επίσης σε υποομάδες για την εξέταση συγκεκριμένων πτυχών και/ή ζητημάτων που σχετίζονται με την πρόληψη της σπατάλης τροφίμων. Οι εν λόγω υποομάδες χειρίζονται τέσσερις βασικούς άξονες: δωρεά τροφίμων, μέτρηση της σπατάλης τροφίμων, δράση και εφαρμογή, καθώς και σήμανση της ημερομηνίας, ενώ —από το 2022— θα ασχοληθούν επίσης ειδικά με την πρόληψη της σπατάλης τροφίμων από τους καταναλωτές, τόσο εντός όσο και εκτός σπιτιού.

Η σπατάλη τροφίμων εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα στην Ευρώπη το 2021;

Δυστυχώς, ναι. Περίπου 88 εκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων τροφίμων παράγονται ετησίως στην ΕΕ, ενώ το σχετικό κόστος εκτιμάται σε 143 δισ. ευρώ.

Ενώ περίπου το 20 % των τροφίμων που παράγονται στην ΕΕ χάνεται ή σπαταλάται, κάθε δεύτερη μέρα 33 εκατομμύρια άνθρωποι περίπου δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξασφαλίσουν ένα ποιοτικό γεύμα (μεταξύ άλλων, κρέας, κοτόπουλο, ψάρι ή χορτοφαγικό ισοδύναμο). Η σπατάλη τροφίμων όχι μόνο είναι απαράδεκτη σε έναν κόσμο όπου πάρα πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από πείνα, αλλά έχει και τεράστιο περιβαλλοντικό αντίκτυπο, επιβαρύνοντας άσκοπα τους περιορισμένους φυσικούς πόρους και αντιπροσωπεύοντας έως και το 10 % των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Παρόλο που αυτοί οι απογοητευτικοί αριθμοί αποκαλύπτουν το τεράστιο εύρος του προβλήματος, μπορούμε να αναστρέψουμε την τάση αν όλοι κάνουμε ό,τι μας αναλογεί. Τόσο ως οργανισμοί όσο και ως μεμονωμένα άτομα έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε τα πράγματα.

Με τη συνεργασία μας, θα εξοικονομήσουμε τρόφιμα για ανθρώπινη κατανάλωση, θα μειώσουμε τους πόρους που απαιτούνται για την παραγωγή των τροφίμων που καταναλώνουμε, θα εξοικονομήσουμε πόρους για τους πρωτογενείς παραγωγούς, τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές και θα έχουμε πραγματικό και θετικό αντίκτυπο στην κλιματική αλλαγή. Μπορεί να ακούγεται δύσκολο, αλλά είναι εφικτό αν όλοι κάνουν αυτό που τους αναλογεί.

Τι κάνει η στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» για την αντιμετώπιση της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων;

Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να επιτύχει τον παγκόσμιο στόχο βιώσιμης ανάπτυξης (ΣΒΑ) 12.3 για τη μείωση κατά το ήμισυ της κατά κεφαλήν σπατάλης τροφίμων σε επίπεδο λιανικής πώλησης και καταναλωτή έως το 2030 και τη μείωση των απωλειών τροφίμων κατά μήκος των αλυσίδων παραγωγής και εφοδιασμού τροφίμων.

Η στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» θέτει τη μείωση της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων στο προσκήνιο, προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος και να εκλείψει η σπατάλη τροφίμων από τα συστήματα τροφίμων μας.

Έως το τέλος του 2023, η Επιτροπή θα προτείνει νομικά δεσμευτικούς στόχους για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων σε ολόκληρη την ΕΕ, προκειμένου να επιταχυνθεί το εύρος και ο ρυθμός των απαιτούμενων αλλαγών. Και έως το τέλος του επόμενου έτους, η Επιτροπή θα προτείνει την αναθεώρηση των κανόνων της ΕΕ για τη σήμανση της ημερομηνίας, ώστε οι καταναλωτές να μην απορρίπτουν απολύτως ασφαλή τρόφιμα λόγω σύγχυσης όσον αφορά την έννοια των ημερομηνιών «ανάλωση έως» και «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από».

Η Επιτροπή θα ενσωματώσει επίσης περαιτέρω την πρόληψη της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων σε άλλες πολιτικές της ΕΕ, θα διερευνήσει τρόπους πρόληψης της απώλειας τροφίμων στο στάδιο της παραγωγής και θα συνεχίσει να κινητοποιεί όλους τους παράγοντες, κυρίως ενθαρρύνοντας την ενεργό εφαρμογή των συστάσεων για δράση της πλατφόρμας της ΕΕ για την απώλεια και τη σπατάλη τροφίμων. Επιπλέον, οι προσκλήσεις υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο του προγράμματος-πλαισίου της ΕΕ για την έρευνα και την καινοτομία «Ορίζων Ευρώπη» θα προσφέρουν νέες ευκαιρίες έρευνας και καινοτομίας για την αντιμετώπιση της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων.

Τι άλλο θα κάνει η Επιτροπή για να ενθαρρύνει την ανάληψη δράσης από όλους μας;

Η Επιτροπή εγκαινιάζει ένα νέο έργο —το Ευρωπαϊκό Φόρουμ για τη σπατάλη τροφίμων από τους καταναλωτές— στο οποίο συμμετέχουν πανεπιστημιακοί και επαγγελματίες στον τομέα της πρόληψης της σπατάλης τροφίμων, με σκοπό την εξεύρεση λύσεων και την ανάπτυξη εργαλείων και κατευθυντήριων γραμμών για την πρόληψη της σπατάλης τροφίμων από τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, πάνω από το ήμισυ της συνολικής σπατάλης τροφίμων στην ΕΕ παράγεται στα νοικοκυριά, επομένως πρόκειται για σημαντικό τομέα εστίασης, στον οποίο καθένας από εμάς έχει προσωπική ευθύνη και μπορεί πραγματικά να κάνει τη διαφορά.

Τέλος, ο νεοσύστατος κόμβος της ΕΕ για την πρόληψη της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων στην ΕΕ θα δώσει τη δυνατότητα σε εμπειρογνώμονες και ενδιαφερόμενους φορείς να ανταλλάξουν γνώσεις και εμπειρίες στον τομέα της πρόληψης της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να σπαταλούμε τεχνογνωσία και πληροφορίες —οι ιδέες, οι εμπειρίες και οι λύσεις πρέπει να ανταλλάσσονται και να αξιοποιούνται για την καταπολέμηση της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων.

Τελευταία τροποποίηση στις 16/11/2021 - 17:05
  • ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
  • ΚΟΜΙΣΙΟΝ
  • ΤΡΟΦΕΣ
  • ΣΠΑΤΑΛΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ERMES: Έτσι εξυπηρετεί το πρόγραμμα τους υγειονομικούς και τις διοικήσεις των υπηρεσιών υγείας
ERMES: Έτσι εξυπηρετεί το πρόγραμμα τους υγειονομικούς και τις διοικήσεις των υπηρεσιών υγείας 16 Νοεμβρίου 2021
Αυξάνεται η συμμετοχή των ιδιωτών γιατρών για την ενίσχυση του ΕΣΥ - Προχωρά η επίταξη 16 Νοεμβρίου 2021
Αυξάνεται η συμμετοχή των ιδιωτών γιατρών για την ενίσχυση του ΕΣΥ - Προχωρά η επίταξη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ερώτηση Αρναούτογλου στην Κομισιόν για τη φέτα και τον εμβολιασμό των αιγοπροβάτων
Επικαιρότητα
23/10/2025 - 22:09

Ερώτηση Αρναούτογλου στην Κομισιόν για τη φέτα και τον εμβολιασμό των αιγοπροβάτων

Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας: Οι νέοι κανόνες που υιοθετεί η Κομισιόν
Πολιτική Υγείας
22/10/2025 - 22:42

Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας: Οι νέοι κανόνες που υιοθετεί η Κομισιόν

Πρόταση της Κομισιόν για «μπλόκο» στα social media και την AI σε άτομα κάτω των 16 ετών
Ψυχική Υγεία
16/10/2025 - 22:36

Πρόταση της Κομισιόν για «μπλόκο» στα social media και την AI σε άτομα κάτω των 16 ετών

Στοχεία-σοκ από τη Eurostat: Εκατομμύρια σοβαρά εργατικά ατυχήματα κάθε χρόνο στην ΕΕ
Επικαιρότητα
14/10/2025 - 23:12

Στοχεία-σοκ από τη Eurostat: Εκατομμύρια σοβαρά εργατικά ατυχήματα κάθε χρόνο στην ΕΕ

Το Συμβούλιο της Ευρώπης υιοθέτησε τους νέους κανόνες για την αύξηση της ασφάλειας των παιδικών παιχνιδιών
Πολιτική Υγείας
14/10/2025 - 10:00

Το Συμβούλιο της Ευρώπης υιοθέτησε τους νέους κανόνες για την αύξηση της ασφάλειας των παιδικών παιχνιδιών

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να ανάψει κόκκινο στα χορτοφαγικά μπιφτέκια
Πολιτική Υγείας
07/10/2025 - 20:11

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να ανάψει κόκκινο στα χορτοφαγικά μπιφτέκια

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πανελλήνιο Αιματολογικό συνέδριο: Από τις θεραπευτικές προσεγγίσεις στις πολιτικές πρόσβασης
Υγεία
30/10/2025 - 00:09
IC-GROWTH: Στόχος η βελτίωση της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης ασθενών με καρκίνο
Ψυχική Υγεία
29/10/2025 - 23:23
Metropolitan General: Ρομποτική χειρουργική για αντιμετώπιση κηλών του κοιλιακού τοιχώματος
Υπηρεσίες Υγείας
29/10/2025 - 20:26
Τρία θέματα συζήτησε η Επιστημονική Επιτροπή για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων
Επικαιρότητα
29/10/2025 - 19:57
Αποκαλυπτικά στοιχεία από την MSD στην πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη για την ενιαία υγεία
Pharma News
29/10/2025 - 18:51
Πώς επηρεάζει τον εγκέφαλο η εμμηνόπαυση
Υγεία
29/10/2025 - 18:09
Η CAPA συμμετέχει στον μήνα πρόληψης του καρκίνου του μαστού
Επικαιρότητα
29/10/2025 - 17:43
Πως το εσωτερικό μας ρολόι επιδρά στην υγεία της καρδιάς και όχι μόνο
Υγεία
29/10/2025 - 16:48
Θεμιστοκλέους: «Η αναμονή στα νοσοκομεία έχει πέσει στις 3,5 ώρες κατά μέσο όρο»
Πολιτική Υγείας
29/10/2025 - 16:19
Ψηφιακή Ακαδημία Ασθενών με δωρεάν απογευματινά μαθήματα
Patient Talk
29/10/2025 - 15:43
Μειώθηκαν κατά 60% τα θανατηφόρα τροχαία στην έξοδο της 28ης Οκτωβρίου
Επικαιρότητα
29/10/2025 - 15:28
Τεστ αναπνοής υπόσχεται ανίχνευση του καρκίνου στο πάγκρεας
Υγεία
29/10/2025 - 15:14
Νέο έντυπο εταιρικής υπευθυνότητας για το 2024 παρουσίασε η MSD Ελλάδος
Pharma News
29/10/2025 - 14:49
Πυρετός, πόνος και φθινόπωρο: Μύθοι και αλήθειες για ιβουπροφαίνη, παρακεταμόλη
Health Talk
29/10/2025 - 14:31
ΠΙΣ: Οι γιατροί είναι πάντα η υπεύθυνη πηγή πληροφόρησης σε θέματα υγείας
Υγεία
29/10/2025 - 14:16
Lancet: Η αδράνεια για την κλιματική αλλαγή έχει ως συνέπεια εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο
Υγεία
29/10/2025 - 14:00
Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Μήνυμα θάρρους και ελπίδας για τον καρκίνο του μαστού
Επικαιρότητα
29/10/2025 - 13:43
Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή το Ερανιστικό Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας - Γεωργιάδης: «Εργαστήκαμε σκληρά...»
Πολιτική Υγείας
29/10/2025 - 13:29
ELENI: Ένα project για γυναίκες που νόσησαν και θέλουν να επανασυνδεθούν...
Ψυχική Υγεία
29/10/2025 - 13:18
H επίσκεψη σε γκαλερί τέχνης μπορεί να βελτιώσει τη σωματική υγεία
Υγεία
29/10/2025 - 13:00
Οι καύσωνες συνδέονται με αύξηση των κρουσμάτων αποφρακτικής υπνικής άπνοιας στην Ευρώπη
Υγεία
29/10/2025 - 12:00
Οι άνδρες χρειάζονται διπλάσια άσκηση από τις γυναίκες για να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων
Υγεία
29/10/2025 - 11:00
Με κορονοϊό διαγνώστηκε ο Πρωθυπουργός - Οι προσαρμογές στο σημερινό του πρόγραμμα
Επικαιρότητα
29/10/2025 - 10:28
Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης: Μια νόσος που δεν πλήττει μόνο το δέρμα
Υγεία
29/10/2025 - 10:02
ΗΠΑ: Πίθηκος που πιθανά είναι φορέας μολυσματικής ασθένειας αναζητείται μετά από τροχαίο
Επικαιρότητα
29/10/2025 - 09:00
Οι απεικονιστικές εξετάσεις στα μάτια μπορούν να αποκαλύψουν ενδείξεις για καρδιολογικά προβλήματα
Υγεία
27/10/2025 - 19:00
Χειμώνας και ανοσοποιητικό σύστημα: Πώς θωρακίζουμε το σώμα μας έναντι των ιών της εποχής
Υγεία
27/10/2025 - 18:00
Patients’ Summit 2025: Οι σύλλογοι ασθενών ένωσαν τη φωνή τους για το μέλλον της Υγείας
Patient Talk
27/10/2025 - 17:00
Γεωργιάδης: Ο μέσος χρόνος εξυπηρέτησης στα ΤΕΠ έχει μειωθεί στις 3,5 ώρες
Πολιτική Υγείας
27/10/2025 - 16:01
Καρδιολογία: Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης στις βαλβιδοπάθειες
Health Talk
27/10/2025 - 16:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Φωτοθεραπεία: Μπορεί να προσφέρει καλύτερο δέρμα και πιο δυνατές αρθρώσεις;
Υγεία
27/10/2025 - 10:00
Έξοδος στη Φύση με συνταγή γιατρού - Τι δείχνει η αμερικανική εμπειρία
Ψυχική Υγεία
27/10/2025 - 12:00
Οι ασθένειες των ούλων μπορεί να συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και βλάβης
Υγεία
27/10/2025 - 14:00
ΕΛΛΟΚ: Η αποζημίωση 39 βιοδεικτών ανοίγει νέα εποχή στην εξατομικευμένη θεραπεία των καρκινοπαθών
Πολιτική Υγείας
27/10/2025 - 11:13
Χειμώνας και ανοσοποιητικό σύστημα: Πώς θωρακίζουμε το σώμα μας έναντι των ιών της εποχής
Υγεία
27/10/2025 - 18:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo