ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανοίξτε τα μάτια σας στη θρόμβωση που σχετίζεται με τον καρκίνο

Υπηρεσίες Υγείας
Ανοίξτε τα μάτια σας στη θρόμβωση που σχετίζεται με τον καρκίνο
Οι ασθενείς με καρκίνο διατρέχουν 4-6,5 φορές υψηλότερο κίνδυνο από τον γενικό πληθυσμό να αναπτύξουν σοβαρή θρόμβωση.
Δευτέρα, 11/10/2021 - 19:54
— Photo: pixabay
News4Health Team News4Health Team

Η φλεβική θρομβοεμβολή είναι μια συχνή επιπλοκή σε ασθενείς με καρκίνο τόνισαν όλοι οι ομιλητές κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θρόμβωσης (13 Οκτωβρίου) στην οποία συμμετέχουν 19 Επιστημονικές Εταιρείες και έχει την Αρωγή και Στήριξη του Υπουργείου Υγείας.

Η φλεβική θρομβοεμβολή (ΦΘΕ) είναι μια σοβαρή επιπλοκή σε ασθενείς με νεοπλασματικά νοσήματα τόνισε ο κ. Αλ. Τσελέπης, Καθηγητής Βιοχημείας-Κλινικής Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Πρόεδρος του ΙΜΕΘΑ. Αποτελεί δε μια συχνή αιτία θανάτου των ασθενών αυτών, η οποία μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί. Πολλές φορές όμως ο κίνδυνος θρόμβωσης δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από τους θεράποντες ιατρούς. Κρίνεται απαραίτητη η ανάληψη δράσης για την όσο το δυνατόν ευρύτερη γνωστοποίηση του παραπάνω κινδύνου καθώς και των οδηγιών για την πρόληψη και αντιμετώπιση της ΦΘΕ σε ασθενείς με καρκίνο, κατέληξε ο Πρόεδρος του ΙΜΕΘΑ.

Τα νέα δεδομένα, επεσήμανε ο κ. Ν. Τσουκαλάς, Παθολόγος – Ογκολόγος, Αναπλ. Διευθυντής, Ογκολογικής Κλινικής 401 ΓΣΝΑ και Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ), έχουν ενισχύσει την κατανόηση της θρόμβωσης που σχετίζεται με τον καρκίνο (Cancer Associated Thrombosis – CAT), μια σημαντικής αιτίας νοσηρότητας και θνησιμότητας, υποδεικνύοντας ότι 1 στους 5 ογκολογικούς ασθενείς θα εμφανίσει κάποια στιγμή στην πορεία της νόσου του θρόμβωση.

Ο κίνδυνος εμφάνισης φλεβικής θρομβοεμβολής (ΦΘΕ) εμφανίζεται υψηλότερος σε ασθενείς με καρκίνο προχωρημένου σταδίου. Η θρόμβωση μπορεί να καθυστερήσει την αγωγή για τον καρκίνο, να επιβαρύνει την εξέλιξη και την πρόγνωση του καρκίνου και κατά συνέπεια να αυξήσει τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η θρόμβωση που σχετίζεται με τον καρκίνο μπορεί να προληφθεί ή να διαγνωσθεί έγκαιρα.

Παρά το γεγονός ότι δεν είναι γνωστοί όλοι οι παράγοντες κινδύνου, τρεις θεωρούνται οι κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν την πιθανότητα να αναπτύξει ένας ογκολογικός ασθενής φλεβική θρόμβωση: ο τύπος καρκίνου με τον οποίο έχει διαγνωστεί, ο τρόπος αντιμετώπισής του και παράγοντες που σχετίζονται με τον ίδιο τον ασθενή όπως πχ ατομικό ιστορικό, σωματικό βάρος, κάπνισμα κοκ. Είναι σημαντικό, αφενός οι ασθενείς να ενημερώνονται για τα συμπτώματα της θρόμβωσης και αφετέρου οι ογκολόγοι να αξιολογούν εξατομικευμένα τον κάθε ασθενή, εκτιμώντας τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβωσης ο οποίος θα πρέπει να επαναξιολογείται κατά την πορεία της νόσου, κατέληξε ο κ. Τσουκαλάς.

Σήμερα, η συνολική προοπτική επιβίωσης των ογκολογικών ασθενών έχει διπλασιαστεί σε σύγκριση με την αντίστοιχη προ 30ετίας και η ποιότητα ζωής τους έχει βελτιωθεί σημαντικά τόνισε ο κ. Γρ. Γεροτζιάφας, Καθηγητής Αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Sorbonne University & Διευθυντής του ερευνητικού κέντρου Cancer-Hemostasis-Angiogenesis INSERM UMR-S 938. Ωστόσο, 1 στους 10 ασθενείς με καρκίνο που ξεκινά ή βρίσκεται σε αντικαρκινική θεραπεία θα νοσήσει από φλεβική θρόμβωση (εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση των κάτω άκρων ή πνευμονική εμβολή).

Η αντιπηκτική θεραπεία στους ασθενείς με καρκίνο είναι μια δύσκολη διαδικασία, που απαιτεί εξειδικευμένη γνώση και παρακολούθηση. Επίσης, η φλεβική θρόμβωση ή η αιμορραγία κατά την αντιπηκτική θεραπεία γίνεται αιτία τροποποίησης του προγράμματος της αντικαρκινικής θεραπείας και, όπως καταλαβαίνετε, αυτές οι αλλαγές δεν είναι άμοιρες αρνητικών επιπτώσεων στη θεραπεία του καρκίνου, διευκρίνισε ο Καθηγητής.

Γίνεται αντιληπτό, συνέχισε ο κ. Γεροτζιάφας, ότι η πρόληψη και θεραπεία της θρόμβωσης στους ασθενείς με καρκίνο είναι μέρος της συνολικής πολιτικής που στοχεύει στην ελάττωση της θνητότητας των ασθενών και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Άρα χρειάζονται εξειδικευμένες δομές και δίκτυα γιατρών και νοσηλευτών ώστε να αυξηθεί η εγρήγορση για τον κίνδυνο της θρόμβωσης που σχετίζεται με τον καρκίνο, να εφαρμόζεται ασφαλής και αποτελεσματική θρομβοπροφύλαξη και θεραπεία στους ασθενείς που βρίσκονται σε κίνδυνο, χωρίς να επιβαρύνεται το πρόγραμμα της αντικαρκινικής θεραπείας, των χειρουργικών επεμβάσεων αλλά και η ψυχολογία των ασθενών. Για την ανάπτυξη ενός τέτοιου προγράμματος χρειάζεται να ενεργοποιηθούν και να συνεργαστούν διαφορετικές ειδικότητες επιστημόνων αλλά και οι ασθενείς μέσω των συλλόγων τους.

Τα καλά νέα σύμφωνα με τον κ. Μίλτο Ματσάγκα, Καθηγητή Αγγειοχειρουργικής Παν. Θεσσαλίας και Αντιπρόεδρο του ΙΜΕΘΑ, είναι ότι η θρόμβωση μπορεί να θεραπευθεί αλλά το σημαντικότερο, να προληφθεί!

Τόσο οι καρδιολογικές όσο και οι ογκολογικές κλινικές κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν τη χορήγηση προφυλακτικής αγωγής με αντιπηκτικά για συγκεκριμένες ομάδες καρκινοπαθών. Η θρομβοπροφύλαξη συνιστάται για τους περισσότερους νοσηλευόμενους καρκινοπαθείς και για πολλούς εξωτερικούς καρκινοπαθείς που βρίσκονται στο στάδιο της χημειοθεραπείας και εμφανίζουν και άλλους παράγοντες κινδύνου εμφάνισης ΦΘΕ.

Η θεραπεία της θρόμβωσης σε ασθενείς με καρκίνο στοχεύει στη μείωση της θνητότητας και της νοσηρότητας και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Την τελευταία δεκαετία έχουμε στη διάθεσή μας

περισσότερες θεραπευτικές επιλογές καθώς τα νέα αντιπηκτικά από του στόματος φάρμακα αποδείχτηκαν ιδιαίτερα αποτελεσματικά τόσο για την αντιμετώπιση όσο και για την πρόληψη της θρόμβωσης που σχετίζεται με τον καρκίνο. Έτσι μαζί με τα ήδη χρησιμοποιούμενα αντιπηκτικά που χορηγούνται με υποδόριες ενέσεις, αυξήθηκαν οι θεραπευτικές επιλογές που έχουμε να θεραπεύουμε την θρόμβωση ή ακόμη και να την προλαμβάνουμε στους καρκινοπαθείς.

Θα πρέπει βεβαίως, συνέχισε ο κ. Ματσάγκας να λαμβάνονται υπόψη οι πιθανές αλληλεπιδρά-σεις του αντιπηκτικού φαρμάκου με την χημειοθεραπεία ή άλλα φάρμακα που λαμβάνει ο ασθενής

Καθώς και η ύπαρξη νεφρικής ή ηπατικής ανεπάρκειας αφού τα διάφορα αντιπηκτικά φάρμακα αποβάλλονται μέσω των νεφρών ή μεταβολίζονται στο ήπαρ. Η δυνατότητα εύκολης μετάβασης από την μία κατηγορία φαρμάκων στην άλλη, επιτρέπει σήμερα την προσαρμογή της αντιπηκτικής αγωγής ανάλογα με το προφίλ του κάθε ασθενούς, αλλά και το στάδιο της νόσου του.

Είναι πολύ σημαντικό οι ογκολογικοί ασθενείς να γνωρίζουν τους κινδύνους που κρύβει η ιδιαίτερη κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο οργανισμός τους, αλλά και ότι η σωστή διάγνωση και η έγκαιρη χορήγηση προληπτικής αγωγής μπορεί να μειώσει δραματικά την πιθανότητα δυσάρεστων επιπτώσεων στην υγεία τους.

Τις δράσεις του Ι.Μ.Ε.Θ.Α, που περιλάμβαναν Διαδικτυακή Συνέντευξη Τύπου, τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σποτ, αποστολή newsletter με προωθητικό υλικό για τη Θρόμβωση και την Παγκόσμια Ημέρα & social media campaign υποστήριξαν οι εταιρείες Bayer – Elpen, Amgen, Sanofi, Vianex και LEO Pharma.

  • ΘΡΟΜΒΩΣΗ
  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΦΛΕΒΙΚΗ ΘΡΟΜΒΟΕΜΒΟΛΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το νέο Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Τραυματιοφορέων
Το νέο Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Τραυματιοφορέων 11 Οκτωβρίου 2021
Χρηστάκης: Για κάθε θάνατο από COVID, 5 άτομα θα επιζήσουν με μόνιμες βλάβες 12 Οκτωβρίου 2021
Χρηστάκης: Για κάθε θάνατο από COVID, 5 άτομα θα επιζήσουν με μόνιμες βλάβες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νεότερα επιστημονικά δεδομένα για την ασφάλεια των αγωνιστών GLP-1 σε σχέση με τον καρκίνο
Υγεία
15/12/2025 - 19:32

Νεότερα επιστημονικά δεδομένα για την ασφάλεια των αγωνιστών GLP-1 σε σχέση με τον καρκίνο

Ο καρκίνος «νίκησε» τον γνωστό ηθοποιό Αλμπέρτο Εσκενάζυ στα 73 του
Επικαιρότητα
15/12/2025 - 18:17

Ο καρκίνος «νίκησε» τον γνωστό ηθοποιό Αλμπέρτο Εσκενάζυ στα 73 του

Θεμιστοκλέους: Πρωτοβουλία από την Ελλάδα για ενιαίο ευρωπαϊκό πλαίσιο στη δωρεά σπέρματος και ωαρίων
Πολιτική Υγείας
15/12/2025 - 08:14

Θεμιστοκλέους: Πρωτοβουλία από την Ελλάδα για ενιαίο ευρωπαϊκό πλαίσιο στη δωρεά σπέρματος και ωαρίων

Βασιλιάς Κάρολος: Καλά νέα για τη μάχη του με τον καρκίνο - Έκκληση στους πολίτες για προληπτικές εξετάσεις
Επικαιρότητα
13/12/2025 - 08:56

Βασιλιάς Κάρολος: Καλά νέα για τη μάχη του με τον καρκίνο - Έκκληση στους πολίτες για προληπτικές εξετάσεις

Τι είναι το σύνδρομο Li-Fraumeni που αυξάνει δραματικά τις πιθανότητες νόσησης από καρκίνο
Υγεία
12/12/2025 - 18:22

Τι είναι το σύνδρομο Li-Fraumeni που αυξάνει δραματικά τις πιθανότητες νόσησης από καρκίνο

Ηχογραφημένο μήνυμα από τον βασιλιά Κάρολο για τον καρκίνο που τον ταλαιπωρεί
Επικαιρότητα
12/12/2025 - 11:12

Ηχογραφημένο μήνυμα από τον βασιλιά Κάρολο για τον καρκίνο που τον ταλαιπωρεί

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μπορεί να εμφανισθεί αστιγματισμός καθώς μεγαλώνουμε; Ειδικός έχει τις απαντήσεις...
Health Talk
15/12/2025 - 21:09
Νέα μελέτη συνδέει τα σολάριουμ με τριπλάσιο κίνδυνο μελανώματος και εκτεταμένες μεταλλάξεις στο DNA
Υγεία
15/12/2025 - 20:32
Πως το σεξ ωφελεί την ψυχική και σωματική υγεία οδηγώντας σε μακροζωία
Υγεία
15/12/2025 - 19:57
Νεότερα επιστημονικά δεδομένα για την ασφάλεια των αγωνιστών GLP-1 σε σχέση με τον καρκίνο
Υγεία
15/12/2025 - 19:32
Βρετανία: Ο υπουργός Υγείας ζήτησε από τους γιατρούς να αναβάλουν την απεργία λόγω «σούπερ γρίπης»
Επικαιρότητα
15/12/2025 - 18:48
Ο καρκίνος «νίκησε» τον γνωστό ηθοποιό Αλμπέρτο Εσκενάζυ στα 73 του
Επικαιρότητα
15/12/2025 - 18:17
Στη Θεσσαλονίκη ο Θεμιστοκλέους για το υπό ανέγερση Παιδιατρικό Νοσοκομείο
Πολιτική Υγείας
15/12/2025 - 17:58
MSDConnect.gr: Η νέα, πλήρως ανασχεδιασμένη διαδικτυακή πύλη ενημέρωσης για τους επαγγελματίες υγείας
Digital Health
15/12/2025 - 17:34
Εμμηνόπαυση και χριστουγεννιάτικη μαγεία: Πώς να απολαύσετε τις γιορτές παρά τα συμπτώματα
Health Talk
15/12/2025 - 17:11
ΠΟΕΔΗΝ: Ανανεώνονται όλες οι συμβάσεις του ειδικού προγράμματος 55 ετών και άνω μέσω ΔΥΠΑ, σε δομές Υγείας
Πολιτική Υγείας
15/12/2025 - 16:44
Facelift: Αποκατάσταση με φυσικό αποτέλεσμα, χωρίς υπερβολές
Ομορφιά
15/12/2025 - 16:29
ΟΟΣΑ: Ένας στους τρεις θανάτους στην ΕΕ οφείλεται σε καρδιαγγειακές παθήσεις
Πολιτική Υγείας
15/12/2025 - 16:12
GENESIS Pharma: Νέα συνεργασία για φάρμακο κατά του κληρονομικού αγγειοοίδηματος
Pharma News
15/12/2025 - 15:47
Οστεοπόρωση: Το περιεχόμενο της κούπας σας μπορεί να κρίνει την υγεία των οστών σας
Υγεία
15/12/2025 - 15:27
Πρόληψη, αυτοέλεγχος και ασφαλής οδήγηση - Μεγάλη πανελλαδική δράση στον Πειραιά
Επικαιρότητα
15/12/2025 - 15:14
Ινστιτούτο Prolepsis: Τα ευρήματα του έργου PARTNER για την υγεία στα σωφρονιστικά ιδρύματα
Επικαιρότητα
15/12/2025 - 14:48
Τρίτη διαδοχική πιστοποίηση B Corp για την Chiesi Hellas
Pharma News
15/12/2025 - 14:32
Μύκητες στα νύχια: Αέριο με... εσάνς κλούβιου αυγού υπόσχεται λύση
Υγεία
15/12/2025 - 14:00
Ανακάλυψη ερευνητών του Χάρβαρντ για το έντερο μπορεί να αλλάξει τον τρόπο αντιμετώπισης της παχυσαρκίας και του διαβήτη
Υγεία
15/12/2025 - 13:00
Δωρητές σπέρματος και ωαρίων στην Ευρώπη: Τι αλλάζει με τον κανονισμό SoHO και τι παραμένει άλυτο
Πολιτική Υγείας
15/12/2025 - 12:25
Οι κορυφαίες ιατρικές έρευνες του 2025 σύμφωνα με το περιοδικό JAMA
Υγεία
15/12/2025 - 12:00
Καρκίνος στο πάγκρεας: Ελπίδες για έγκαιρη διάγνωση χάρη σε επιστημονική ανακάλυψη
Υγεία
15/12/2025 - 11:00
Σούπερ γρίπη στη Βρετανία: Τελικά πόσο επικίνδυνη και πρωτοφανής είναι;
Υγεία
15/12/2025 - 10:00
ΙΣΑ: Η ορθολογική διαχείριση των αντιβιοτικών στο νοσοκομείο
Πολιτική Υγείας
15/12/2025 - 09:00
Θεμιστοκλέους: Πρωτοβουλία από την Ελλάδα για ενιαίο ευρωπαϊκό πλαίσιο στη δωρεά σπέρματος και ωαρίων
Πολιτική Υγείας
15/12/2025 - 08:14
Γεωργιάδης για προϋπολογισμό 2026 : Η μεγαλύτερη χρηματοδότηση του ΕΣΥ από καταβολής ελληνικού έθνους
Πολιτική Υγείας
14/12/2025 - 09:19
Ginger: Η πικάντικη έξυπνη κίνηση για τη διατροφή σας μέσα στις γιορτές
Διατροφή
14/12/2025 - 08:32
Γιατί τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια μας φτιάχνουν τη διάθεση;
Ψυχική Υγεία
13/12/2025 - 09:14
Βασιλιάς Κάρολος: Καλά νέα για τη μάχη του με τον καρκίνο - Έκκληση στους πολίτες για προληπτικές εξετάσεις
Επικαιρότητα
13/12/2025 - 08:56
Τα ινομυώματα συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας
Υγεία
13/12/2025 - 08:40

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Υπόθεση "καρκινογόνου" σπέρματος: Γενετικοί έλεγχοι και πλαφόν αριθμού ανά δότη οι στρατηγικές ασφαλείας
Πολιτική Υγείας
13/12/2025 - 08:21
Γιατί τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια μας φτιάχνουν τη διάθεση;
Ψυχική Υγεία
13/12/2025 - 09:14
Σούπερ γρίπη στη Βρετανία: Τελικά πόσο επικίνδυνη και πρωτοφανής είναι;
Υγεία
15/12/2025 - 10:00
Γεωργιάδης για προϋπολογισμό 2026 : Η μεγαλύτερη χρηματοδότηση του ΕΣΥ από καταβολής ελληνικού έθνους
Πολιτική Υγείας
14/12/2025 - 09:19
Βασιλιάς Κάρολος: Καλά νέα για τη μάχη του με τον καρκίνο - Έκκληση στους πολίτες για προληπτικές εξετάσεις
Επικαιρότητα
13/12/2025 - 08:56
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo