ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χρόνιος πόνος: Υπάρχει τρόπος μακροπρόθεσμης ανακούφισης χωρίς επέμβαση;

Υγεία
PEXELS
Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί μια νέα, πρωτοποριακή μέθοδος η οποία απαλλάσσει από το χρόνιο πόνο χωρίς φάρμακα και χειρουργείο.
Δευτέρα, 06/09/2021 - 12:54
— Photo: PEXELS
News4Health Team News4Health Team

Άγχος και κατάθλιψη, απώλεια ενδιαφέροντος για το σεξ, κατάχρηση ναρκωτικών και αλκοόλ, προβλήματα γάμου ή οικογένειας, απώλεια εργασίας και αυτοκτονικές σκέψεις είναι μερικές επιπτώσεις του πόνου που διαρκεί περισσότερο από 6 μήνες. Ο χρόνιος πόνος, όπως ονομάζεται, επηρεάζει, δηλαδή, τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική υγεία και σε βάθος χρόνου και την κοινωνική ζωή. Η πρώτη επιλογή των ασθενών προκειμένου να διαχειριστούν τον πόνο τους είναι τα φάρμακα, καταφύγιο που για ορισμένους σημάνει την έναρξη της εξάρτησης.

«Ο πόνος είναι η φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού σε έναν τραυματισμό ή σε μια ασθένεια. Στην μεγάλη πλειονότητα, όταν το σώμα θεραπεύεται, ο πόνος σταματά. Σε ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων, όμως, ο πόνος εξακολουθεί να υφίσταται χωρίς να υπάρχει πραγματικός λόγος, τουλάχιστον σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Περίπου το 25% των ατόμων με χρόνιο πόνο αναπτύσσουν σύνδρομο χρόνιου πόνου. Οι άνθρωποι αυτοί βιώνουν και άλλα συμπτώματα εκτός από τον πόνο, τα οποία παρεμβαίνουν και επηρεάζουν αρνητικά την καθημερινή ζωή τους», μας εξηγεί ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Dr Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, Διευθυντής Ορθοπαιδικής Κλινικής και Διευθυντής του Τμήματος Αναίμακτης-Μη Μεταγγιστικής Ορθοπαιδικής Χειρουργικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών - Κλινική Περιστερίου.

Ειδικότερα, στους ασθενείς με χρόνιο πόνο ο εγκέφαλος που επεξεργάζεται τα σήματα που στέλνουν τα νεύρα, προκειμένου να αναλάβει δράση, δεν ερμηνεύει σωστά τα μηνύματα που λαμβάνει και γι’ αυτό εξακολουθεί να στέλνει σήματα πόνου, χωρίς προφανή αιτία. Ωστόσο, ο πόνος είναι απολύτως πραγματικός, υπό την έννοια ότι ο πάσχων τον νιώθει και εξαιτίας του δεν ζει τη ζωή του όπως θέλει.

Όταν ο χρόνιος πόνος αφορά στα κάτω άκρα, μάλιστα, οι επιπτώσεις είναι εντονότερες, λόγω και της επιπρόσθετης δυσκολίας που προκαλεί στη μετακίνηση.

Για παράδειγμα, ο χρόνιος πόνος στο ισχίο είναι ένα πολύ συχνό και λειτουργικά περιοριστικό σύμπτωμα, το οποίο μπορεί να οφείλεται σε οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδή αρθρίτιδα, οστεονέκρωση, μολυσματική κοξαρθρωσία και τοπικό μετεγχειρητικό πόνο. Το ίδιο ισχύει και για την άρθρωση του γόνατος, με την οστεοαρθρίτιδα να ευθύνεται τις περισσότερες φορές.

Η συντηρητική αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου και στις δύο αρθρώσεις περιλαμβάνει φυσικοθεραπεία, τοπικές θεραπείες και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Σε αποτυχία αυτών δοκιμάζονται ενδαρθρικές ενέσεις κορτικοστεροειδών και τοπικά αναισθητικά. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να παρέχει οριστική θεραπεία, αλλά δεν είναι πάντα επιλογή λόγω προσωπικών προτιμήσεων ή σημαντικής συννοσηρότητας. Επιπλέον, ορισμένοι ασθενείς μετά από ολική αρθροπλαστική εμφανίζουν επίμονο πόνο χωρίς ενδείξεις βλάβης υλικού ή άλλου δομικού προβλήματος.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο χρόνιος πόνος είναι αδύνατον να αντιμετωπιστεί. Απλώς δεν είναι εύκολο. «Οι ενδαρθρικές ενέσεις στεροειδών συχνά θεωρούνται ως θεραπεία πρώτης γραμμής στους ασθενείς με χρόνιο πόνο στις αρθρώσεις του ισχίου και του γόνατος από οποιαδήποτε αιτία, με συχνότερη την οστεοαρθρίτιδα. Ωστόσο, παρέχουν μόνο βραχυπρόθεσμη ανακούφιση από τον πόνο, και σε πολλές περιπτώσεις απαιτούν επαναλαμβανόμενες θεραπείες, οι οποίες όμως είναι πιθανό να προκαλέσουν βλάβη στο χόνδρο όταν χρησιμοποιούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα», τονίζει ο Dr Τριανταφυλλόπουλος. Έτσι, η ανάγκη για την απαλλαγή των ασθενών από τον πόνο, χωρίς να προκαλείται ζημιά στην άρθρωση οδήγησε σε εναλλακτικές θεραπείες.

Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί μια νέα, πρωτοποριακή μέθοδος η οποία απαλλάσσει από τον πόνο χωρίς φάρμακα και χειρουργείο. Ο λόγος για τη νευρόλυση με χρήση ραδιοσυχνοτήτων, τα αποτελέσματα της οποίας διαρκούν περισσότερο από 1 χρόνο, προσφέροντας παράλληλα καλή λειτουργικότητα οποιασδήποτε άρθρωσης πονά. Κατά τη θεραπεία, ένα τμήμα του νευρικού ιστού καταστρέφεται για να προκαλέσει διακοπή της αποστολής σημάτων και να μειώσει τον πόνο στην άρθρωση.

Ιδιαίτερα η υπεροχή της ψυχρής μορφής της (Cool Radiofrequency Ablation - CRFA) έχει καταδειχθεί από πολλές μελέτες τα τελευταία χρόνια. Τα ευρήματά τους δείχνουν ότι είναι μια αποτελεσματική και ασφαλής μακροπρόθεσμη θεραπευτική επιλογή για τη διαχείριση του πόνου και τη βελτίωση της φυσικής λειτουργίας και της ποιότητας της υγείας, εγκεκριμένη από τον FDA για τη διαχείριση του πόνου. Και είναι ασφαλής γιατί δεν επεμβαίνει στα κινητικά νεύρα, παρά μόνο σε εκείνα που μεταδίδουν τα σήματα πόνου. Έτσι, δεν υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος επηρεασμού της κινητικότητας της άρθρωσης. Μάλιστα, επειδή η διαδικασία είναι ελάχιστα επεμβατική, οι περισσότεροι ασθενείς νιώθουν ανακούφιση από τον πόνο μέσα σε 1-2 εβδομάδες, επανακτώντας την καλή ποιότητα ζωής τους πολύ νωρίτερα από ότι με χειρουργική επέμβαση.

«Η έρευνα έχει δείξει ότι τα άτομα που υποβάλλονται σε νευρόλυση παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση στην ανακούφιση από τον πόνο και τη συνολική λειτουργία σε σύγκριση με άτομα που αντιμετωπίζονται με ενέσεις κορτικοστεροειδών αλλά και υαλουρονικού οξέος. Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας επιλογής της είναι η απουσία σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών.

Οι σημαντικές βελτιώσεις στη διαχείριση του πόνου με τη μέθοδο Cool Radiofrequency Ablation μεταφράζονται σε καλυτέρευση της ποιότητας ζωής, σε σύγκριση με τη συντηρητική θεραπεία, είναι δε και οικονομικά αποδοτική επιλογή, καθώς το κόστος της είναι μικρότερο από αυτό που δαπανούν οι πάσχοντες αθροιστικά σε ένα χρόνο για φάρμακα και φυσικοθεραπείες, αλλά και με το εισόδημα που χάνουν από την αδυναμία τους να εργαστούν», καταλήγει ο Dr Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος.

Τελευταία τροποποίηση στις 06/09/2021 - 12:57
  • ΠΟΝΟΣ
  • ΧΡΟΝΙΟΣ ΠΟΝΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κορονοϊός Ελλάδα: Πάνω από 40 θανάτους με 1.291 κρούσματα
Κορονοϊός Ελλάδα: Πάνω από 40 θανάτους με 1.291 κρούσματα 05 Σεπτεμβρίου 2021
Ρευματικά νοσήματα: Πώς αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά; 11 Σεπτεμβρίου 2021
Ρευματικά νοσήματα: Πώς αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πονάτε στη μέση; Βγείτε στη Φύση!
Υγεία
04/06/2025 - 10:00

Πονάτε στη μέση; Βγείτε στη Φύση!

Αυχενικό σύνδρομο και smartphones: Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τον πόνο
Health Talk
15/05/2025 - 18:33

Αυχενικό σύνδρομο και smartphones: Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τον πόνο

Παρακεταμόλη και ιβουπροφαίνη σε ένα μόνο δισκίο για ανακούφιση από τον πόνο
Pharma News
13/05/2025 - 17:03

Παρακεταμόλη και ιβουπροφαίνη σε ένα μόνο δισκίο για ανακούφιση από τον πόνο

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να υποτιμάμε τον πόνο στο μάτι
Health Talk
08/05/2025 - 18:07

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να υποτιμάμε τον πόνο στο μάτι

Κάθε κίνηση μετρά: Ζώντας με αξονική σπονδυλοαρθρίτιδα
Patient Talk
02/05/2025 - 17:53

Κάθε κίνηση μετρά: Ζώντας με αξονική σπονδυλοαρθρίτιδα

Γιατί πονάμε στο πόδι όταν περπατάμε και πότε χρειαζόμαστε χειρουργείο!
Health Talk
30/04/2025 - 08:23

Γιατί πονάμε στο πόδι όταν περπατάμε και πότε χρειαζόμαστε χειρουργείο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΟΠΥΥ: Νέα εποχή στην εξυπηρέτηση των ασθενών με τη δωρεάν αποστολή των ΦΥΚ «Κατ’ Οίκον»
Πολιτική Υγείας
07/06/2025 - 09:24
ΕΟΠΑΕ: Στέγαση και εργασία με χρηματοδότηση 1 εκ. € για ωφελούμενους του οργανισμού και τις οικογένειες τους
Ψυχική Υγεία
07/06/2025 - 06:51
Συντονισμένες ενέργειες του ΣΙΔΕΙΔΙΚΑ για την προάσπιση των συμφερόντων του κλάδου
Πολιτική Υγείας
07/06/2025 - 03:23
Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας: Ημερίδα στην Τήνο για την εθνική στρατηγική και τη σημασία της ενημέρωσης
Health Talk
07/06/2025 - 00:06
Συνεργασία ΒΙΑΝΕΞ-LEO Pharma: «Επίσημη πρώτη» για την παραγωγή ηπαρινών στην Ελλάδα
Pharma News
06/06/2025 - 20:53
Τα βασικά σημεία της φετινής έκθεσης της EUDA για τα ναρκωτικά - Ανησυχία από την πολλαπλή χρήση ουσιών
Ψυχική Υγεία
06/06/2025 - 18:53
Καπνός και αέρια ρύπανση: Όλα όσα ακούστηκαν σε επιστημονική εσπερίδα του ΕΟΔΥ
Υγεία
06/06/2025 - 18:24
Ο ΙΣΑ ζητεί την ένταξη κλάδου υγείας σε επενδυτικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής
Health Talk
06/06/2025 - 17:34
Πέντε σπόροι που θεωρούνται μικροί «διατροφικοί» θησαυροί
Διατροφή
06/06/2025 - 17:13
Οι τρεις προτάσεις που κατέθεσε η ΕΑΕΕ για έναν πιο ασφαλή και σύγχρονο ΚΟΚ
Επικαιρότητα
06/06/2025 - 16:47
Stress echo: Προστασία της καρδιάς με την πιο σύγχρονη εξέταση
Health Talk
06/06/2025 - 16:31
Η Chiesi Hellas τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με δράσεις για βιώσιμο μέλλον
Pharma News
06/06/2025 - 16:14
Ενέσεις απώλειας βάρους: Δύο ξεχωριστές έρευνες δείχνουν σοβαρές παρενέργειες για τα μάτια
Pharma Policy
06/06/2025 - 15:58
Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Ικανοποίηση για την καθολική εφαρμογή της αποστολής φαρμάκων κατ’ οίκον
Patient Talk
06/06/2025 - 15:33
Εκατομμύρια άνθρωποι στη Δύση δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από επιθετική λιπώδη ηπατική νόσο
Υγεία
06/06/2025 - 15:09
Νοσοκομείο «Παπανικολάου»: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η δωρεά οργάνων από 75χρονη γυναίκα
Επικαιρότητα
06/06/2025 - 14:46
Δραματική έκκληση ΠΟΥ προς το Ισραήλ για την προστασία δύο νοσοκομείων στη Γάζα
Επικαιρότητα
06/06/2025 - 14:21
Φάρμακα για την απώλεια βάρους φαίνεται να εκτοξεύουν τον κίνδυνο οφθαλμικής βλάβης σε διαβητικούς ασθενείς
Υγεία
06/06/2025 - 14:00
Γεωργιάδης για λάθος στην μετάγγιση στο Τζάνειο: Δεν τηρήθηκαν τα πρωτόκολλα
Πολιτική Υγείας
06/06/2025 - 13:07
Οδοντιατρική φροντίδα για φοβιτσιάρηδες: Οι νέες, μη επεμβατικές μέθοδοι για την τερηδόνα
Health Talk
06/06/2025 - 13:00
Η υγιεινή διατροφή έχει καρδιομεταβολικά οφέλη ακόμα και όταν δεν οδηγεί σε απώλεια βάρους
Διατροφή
06/06/2025 - 12:00
Ικανοποίηση ΙΣΑ για την ενιαία λήξη των παραπεμπτικών μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα
Πολιτική Υγείας
06/06/2025 - 11:30
Μεταγγίσεις αίματος: Γιατί είναι κρίσιμη η σωστή ομάδα αίματος
Υγεία
06/06/2025 - 10:48
AIDS: Ένα βήμα πριν την ολοκληρωτική θεραπεία - Ενθουσιασμένοι δηλώνουν οι επιστήμονες
Υγεία
06/06/2025 - 10:00
Έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για το νέο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης
Πολιτική Υγείας
06/06/2025 - 09:49
Καρκίνος μαστού: Μελέτες και θεραπευτικά σχήματα που ανακοινώθηκαν στο ASCO 2025
Health Talk
06/06/2025 - 09:00
Παράδοση φαρμάκων κατ' οίκον από τον ΕΟΠΥΥ: Ξεκινάει στις 16 Ιουνίου ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός
Πολιτική Υγείας
06/06/2025 - 07:43
Λάθος μετάγγιση αίματος στο Τζάνειο: Σε εξέλιξη ΕΔΕ - Σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ η ασθενής
Επικαιρότητα
06/06/2025 - 07:25
Ο Σύλλογος «Προμηθέας» αποκτά νέα ταυτότητα και ενισχύει όσους μένουν συστηματικά εκτός συστήματος φροντίδας
Patient Talk
06/06/2025 - 06:54
ΟΕΝΓΕ: «Απάντηση στην υφυπουργό Υγείας και τη δημιουργική λογιστική της»
Πολιτική Υγείας
06/06/2025 - 03:22

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Λιστερίωση: Σε επίπεδα ρεκόρ τα κρούσματα στην Ευρώπη - Τι λέει το ECDC
Πολιτική Υγείας
05/06/2025 - 14:00
Το τσάι, τα μούρα, η μαύρη σοκολάτα και τα μήλα μακραίνουν τη ζωή
Διατροφή
05/06/2025 - 13:00
Πυθαγόρεια διατροφή: Βασικές αρχές, οφέλη και επιπτώσεις
Διατροφή
05/06/2025 - 17:44
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Δράσεις για ένα πιο πράσινο μέλλον από την Boehringer Ingelheim Ελλάς
Pharma News
05/06/2025 - 19:12
ΟΕΝΓΕ: «Απάντηση στην υφυπουργό Υγείας και τη δημιουργική λογιστική της»
Πολιτική Υγείας
06/06/2025 - 03:22
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo