ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το ψυχικό αποτύπωμα της πανδημίας COVID-19: Επιπτώσεις και αντιμετώπιση

Υγεία
Το ψυχικό αποτύπωμα της πανδημίας COVID-19: Επιπτώσεις και αντιμετώπιση
Ένα χρόνο μετά την επίσημη ανακήρυξή της από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στις 11 Μαρτίου 2020, η πανδημία COVID-19 έχει αφήσει το ψυχικό της αποτύπωμα σε ολόκληρο τον κόσμο.
Παρασκευή, 12/03/2021 - 16:36
News4Health Team News4Health Team

Ειδικότερα στην Ελλάδα η αύξηση των επιπέδων στρες, μοναξιάς και θυμού είναι διπλάσια ή και τριπλάσια συγκριτικά με άλλες χώρες, σύμφωνα με τα πρόσφατα προκαταρκτικά αποτελέσματα της διεθνούς μελέτης COH-FIT που διερευνά τους παράγοντες που επηρεάζουν την σωματική και ψυχική υγεία σε καιρούς μεταδοτικών λοιμώξεων και περιοριστικών μέτρων.

Η παρατεταμένη διάρκεια στην οποία ο ανθρώπινος οργανισμός είναι εκτεθειμένος στο φόβο μετάδοσης του ιού αλλά και το άγχος που προκαλεί η αβεβαιότητα, η απώλεια της καθημερινότητας μας, η καραντίνα, η αλλαγή συνηθειών και η επίδραση στην οικονομική σταθερότητα, η απομάκρυνση από τους οικείους, έχει παρατηρηθεί στη διεθνής επιστημονική κοινότητα ως όρος “coronaphobia” και συχνά αναφέρεται ότι βιώνουμε την «πανδημία του φόβου». Τα παραπάνω επισημαίνει η κ. Άννα Χατζηδημητρίου, ΒΑ, MSc, D. CBT, Ψυχολόγος Υγείας, Ειδικευμένη στην Ψυχο-ογκολογία και στον Χρόνιο Πόνο, St Thomas & Guy's Hospital, UK, Διευθύντρια Τμήματος Ψυχολογίας Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, Ιδρύτρια/Διευθύντρια Κέντρου Ψυχολογίας και Προαγωγής της Υγείας «Live Well – Be Well» και προσθέτει:

«Βρισκόμαστε πλέον στο τρίτο κύμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, η χρονική διάρκεια της πανδημίας αφήνει μια ψυχική κόπωση, ο εγκλεισμός και το φαινόμενο της «κορωνοφοβίας» επιφέρει έναν μεγάλο αριθμό από βιοψυχοκοινωνικές επιπτώσεις που ποικίλουν ανάλογα πάντα με την κάθε προσωπικότητα του ανθρώπου, την κοινωνικοοικονομική του κατάσταση και το προϋπάρχoν ψυχολογικό του ιστορικό. Ποιες είναι όμως οι βασικότερες επιπτώσεις;».

Ψυχοκοινωνικές Επιπτώσεις της πανδημίας

Οι πιο συχνές επιπτώσεις που έχουν παρατηρηθεί στην διεθνή βιβλιογραφία μετά από ένα χρόνο που επιβαρύνουν τον ψυχισμό είναι οι ακόλουθες:

  • Έντονο άγχος, συνεχής ανησυχία, επίμονος φόβος, πανικός
  • Δυσκολίες στην συγκέντρωση και στον ύπνο
  • Συναισθήματα αγανάκτησης, ματαιότητας, απαισιοδοξίας, απώλειας ή πένθους
  • Η αίσθηση να νιώθει κανείς ανήμπορος και αβοήθητος
  • Καταθλιπτική διάθεση
  • Συστηματικός εκνευρισμός ή ανεξέλεγκτος θυμός
  • Υπερένταση ή υπερκινητικότητα
  • Ανία από την έλλειψη ερεθισμάτων, επιλογών διασκέδασης, και της καθημερινής ρουτίνας.
  • Έλλειψη κινήτρου ή απόσυρση από δραστηριότητες
  • Υπερανάλυση και αρνητικές σκέψεις για το μέλλον
  • Ψυχική υπερκόπωση από τον εγκλεισμό και τις συνεχόμενες αλλαγές που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε
  • Διαταραγμένες διαπροσωπικές, οικογενειακές σχέσεις
  • Κοινωνική απόσυρση, αποφυγή για επικοινωνία με τους οικείους
  • Αύξηση σε συμπεριφορές όπως στο κάπνισμα, στην κατανάλωση του αλκοόλ και της διατροφής
  • Υπερβολική ή εμμονική ενασχόληση γενικά με το διαδίκτυο/social media/video games
  • Υπερβολική ενασχόληση με τον κορωνοϊό αλλά και γενικά με άλλα θέματα υγείας
  • Υπερβολική έκθεση στην πληροφόρηση από τα media

Οι ψυχολόγοι και οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας απέναντι στην κρίση της πανδημίας και την απειλή που δημιουργεί στον ανθρώπινο ψυχισμό συνεχίζουν να ενημερώνονται και να προτείνουν κάποιες πρακτικές συμβουλές για να διαχειριστεί κανείς το άγχος, τους φόβους και τις καθημερινές ανησυχίες που έχει συσσωρεύσει ό ένας χρόνος της πανδημίας: «Οι άνθρωποι», τονίζει η κ. Χατζηδημητρίου, «είναι κουρασμένοι, ενώ η ψυχική πίεση και κόπωση φαίνεται να οδηγεί σε παραίτηση, άρνηση, αντιδραστικότητα ή και επιθετικότητα.

Φαίνεται πώς μεγάλο ρόλο σ΄ αυτήν τη φάση παίζει η γνωσιακή αναπλαισίωση που θα κάνει ο καθένας μέσα του, πώς δηλαδή θα επιλέξει να ερμηνεύσει την κατάσταση που συμβαίνει, πώς θα την αποδεχθεί καλύτερα για να προσαρμοστεί και ν’ αυξήσει την ψυχική του ανθεκτικότητα. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι οι συμβουλές δεν αποσκοπούν να αντικαταστήσουν την ψυχολογική υποστήριξη ή την ψυχοθεραπεία όπου αυτή κρίνεται αναγκαία».

Ψυχολογική αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19

  1. Ενημερωθείτε υπεύθυνα για το τι συμβαίνει και ποια είναι τα μέτρα αντιμετώπισης και προστασίας από έγκυρες δημοσιογραφικές και επιστημονικές πηγές: Η γνώση δίνει αίσθηση ελέγχου της κατάστασης.
  2. Περιορίστε την συνεχή, άσκοπη έκθεση στην πληροφόρηση από τo διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η επαναλαμβανόμενη ενημέρωση αυξάνει το άγχος και πιθανά την παραπληροφόρηση.
  3. Δημιουργήστε και διατηρήστε μιας καθημερινή ρουτίνα που θα βελτιώνει όσο δυνατόν περισσότερο την σωματική και ψυχική υγεία: Ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή, επαρκής ποιοτικός ύπνος, σωματική άσκηση, μείωση της υπερκατανάλωσης αλκοόλ, του καπνίσματος και της χρήσης ουσιών.
  4. Προετοιμάστε σε κατάσταση ηρεμίας ένα σχέδιο διαχείρισης κρίσεως σε περίπτωση που εσείς ή κάποιο κοντινό σας πρόσωπο μολυνθεί από τον νέο ιό. Αυτό μπορεί να σημαίνει εμφάνιση λοίμωξης και νοσηλεία είτε στο σπίτι είτε σε νοσοκομείο. Έτσι θα νιώθετε περισσότερο ότι έχετε τον έλεγχο της κατάστασης.
  5. Μείνετε συνδεδεμένοι με φίλους και οικογένεια, προσπαθήστε να συνεχίσετε να επικοινωνείτε με τους κοντινούς σας ανθρώπους, νιώστε κοντά τους ψυχικά έστω και χωροταξικά μακριά. Ένα υποστηρικτικό δίκτυο μπορεί να βοηθήσει στην διατήρηση της αίσθησης κανονικότητας και ανταλλαγής συναισθημάτων για την κοινή εμπειρία προσφέροντας ανακούφιση από το άγχος. Όσο μπορείτε διατηρείστε την αίσθηση του χιούμορ σας -είναι μια πολύ αποτελεσματική ανθρώπινη άμυνα στις δυσκολίες.
  6. Εστιάστε την σκέψη σας στα θετικά στη ζωή σας και στα πράγματα που μπορείτε να ελέγξετε. Όταν δεν μπορούμε να αλλάξουμε μια κατάσταση που ζούμε αλλάζουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε γι’ αυτήν, δίνουμε μια πιο θετική ερμηνεία, γινόμαστε πιο ευέλικτοι και προσαρμοστικοί.
  7. Αφιερώστε καθημερινά χρόνο για να σκεφτείτε τρία πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες και συνεχίζουν παρά τις πιεστικές καταστάσεις να σας γεμίζουν με θετικά συναισθήματα.
  8. Προσέξτε μην πέσετε στις «παγίδες της σκέψης» όπως καταστροφολογία, υπεργενίκευση συμπτωμάτων, αυθαίρετα συμπεράσματα, εμμονική ανακύκλωση των αρνητικών σκέψεων. Για παράδειγμα κάποιος που έχει λίγο βήχα για μια μέρα δεν έχει απαραίτητα προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό.
  9. Αποσπάστε την προσοχή σας από το πρόβλημα, τις αρνητικές σκέψεις και την συναισθηματική δυσφορία που σας προκαλεί, κάνοντας ευχάριστες και χαλαρωτικές δραστηριότητες έστω και εντός σπιτιού. Χαρείτε απλά πράγματα: ακούστε μουσική, διαβάστε ένα βιβλίο, παρακολουθείστε μια σειρά στην τηλεόραση.
  10. Εξερευνήστε διαδικτυακά νέες ασχολίες. Ίσως είναι η ώρα για πράγματα που θέλαμε να μάθουμε ή να κάνουμε και δεν είχαμε ποτέ χρόνο. Η αίσθηση ότι προσμένεις να μάθεις κάτι νέο σε γνώση ή εμπειρία δίνει μια αίσθηση εξέλιξης, αυτό-αξίας και εσωτερικής ικανοποίησης που πάει κόντρα στην στασιμότητα και έλλειψη ερεθισμάτων που μας επιβάλει η πανδημία.
  11. Αναγνωρίστε το δικό σας συναίσθημα με κατανόηση για τα όσα συμβαίνουν, ονομάστε το, άγχος, φόβο, θυμό, θλίψη και αποδεχθείτε το, βιώστε το παρατηρώντας το και αντιμετωπίστε το με ψυχραιμία. Εστιάστε στο να ρωτήσετε «τι κάνω τώρα που συμβαίνει αυτό» και όχι στο «γιατί να συμβαίνει αυτό». Επικεντρωθείτε στις λογικές παρά τις συναισθηματικές απαντήσεις.
  12. Αν αισθάνεστε συναισθηματική δυσφορία εφαρμόστε την τεχνική της αποστασιοποίησης για να διαχειριστείτε το συναίσθημα και να εκλογικεύσετε πιο ευκολά την κατάσταση. Σκεφτείτε τι θα λέγατε σε έναν φίλο, πως θα τον υποστηρίζατε, πως θα τον ενθαρρύνατε και πως θα τον καθησυχάζατε.
  13. Αν οι ψυχολογικές επιπτώσεις επιμένουν ή παρατηρείται έντονα συμπτώματα ψυχικής δυσχέρειας, (καταθλιπτική διάθεση, αγχώδεις διαταραχές, μετατραυματικό άγχος κλπ) να απευθυνθείτε για την αξιολόγηση τους και την αντιμετώπιση τους από έναν ειδικό ψυχικής υγείας.

Η πανδημία της παραπληροφόρησης

«Επίσης», σημειώνει η κ. Χατζηδημητρίου, «προκύπτει ένα άλλο συχνό και σοβαρό φαινόμενο που είναι ψυχικό κατάλοιπο της πανδημίας μετά από ένα χρόνο που έχει ήδη διαρκέσει και καλούμαστε να το αντιμετωπίσουμε καθημερινά, το φαινόμενο, «infodemic”.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρεται στον όρο “infodemic” που αφορά τη συνεχή πληροφόρηση και τον βομβαρδισμό με μη επιστημονικά δεδομένα στα οποία έχουμε εκτεθεί κάποιες φορές και οδηγεί συχνά σε παραπληροφόρηση και υπέρμετρο άγχος.

Στην 3η φάση της πανδημίας, στην φάση του εμβολιασμού πρέπει να προσέξουμε πολύ το φαινόμενο «infodemic», τον τρόπο που δίνεται η πληροφόρηση διότι η κατανόηση για τα οφέλη του και η συμμόρφωση μας για την ομαλή διεξαγωγή του εμβολιασμού είναι απαραίτητη».

Οι οδηγίες από τον ΠΟΥ για την αντιμετώπιση του άγχους και των επιπτώσεων του «infodemic»:

Αξιολογήστε την πηγή πληροφόρησης

  • Δείτε αν τα όσα γράφονται συνοδεύονται από επιστημονικές τοποθετήσεις.
  • Δείτε την ημερομηνία της δημοσίευσης. Είναι η πληροφορία σε συνάρτηση με τα τελευταία επιστημονικά και δημοσιογραφικά και δεδομένα;
  • Ελέγξτε αν υπάρχουν στατιστικά ή επιστημονικά δεδομένα ή αναφορές σε μελέτες για τα όσα λέγονται.
  • Διασταυρώστε τις δημοσιογραφικές πληροφορίες και με άλλες επιστημονικές πηγές ειδικά σε θέματα που αφορούν λήψη αποφάσεων από εσάς και συμμόρφωση σε θέματα υγείας, π.χ. τον εμβολιασμό.
  • Απευθυνθείτε στον ιατρό σας ή σ΄ έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας για να συζητήσετε τον φόβο, την άρνηση ή την αντίσταση που μπορεί να νιώθετε για οποιαδήποτε λήψη ιατρικής απόφασης (πχ εμβολιασμός) ή συμμόρφωσης σε συμπεριφορές.

Σε μια έρευνα του το Centre for Mental Health Forecast εφαρμόζοντας στατιστικά μοντέλα πρόβλεψης, αναφέρει ότι στην μετά COVID-19 εποχή με το πέρας της πανδημίας πάνω από 10 εκ. άνθρωποι θα απευθυνθούν για ψυχολογική υποστήριξη. Περίπου1,3 εκ. άνθρωποι που δεν είχαν παρουσιάσει πριν την πανδημία ψυχικά προβλήματα αναμένεται να ζητήσουν βοήθεια για αγχώδεις διαταραχές και 1,8 εκ. είναι πιθανό να απευθυνθούν για θεραπεία της κατάθλιψης. Χαρακτηριστικά αναφέρεται πώς μετά την πανδημία τα ψυχικά νοσήματα θα έχουν την μεγαλύτερη αύξηση που έχει παρατηρηθεί από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά.

Η κ. Χατζηδημητρίου με 20ετή επιστημονική και κλινική εμπειρία, με εξειδίκευση στην ψυχολογία υγείας σε θέματα χρόνιων ιατρικών νοσημάτων, εφαρμόζει ένα εξειδικευμένο θεραπευτικό πρόγραμμα για την ψυχολογική αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, βασισμένο στα νεότερα επιστημονικά δεδομένα για την COVID-19 και στo σεμινάριο ψυχικής υγείας του Harvard Medical School: COVID-19 επιπτώσεις και στρατηγικές αντιμετώπισης για το μέλλον.

Ειδικότερα προσφέρονται οι παρακάτω ψυχικές υπηρεσίες για την σφαιρική και πολυπαραγοντική αντιμετώπιση των ψυχοκοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας:

  • Ψυχο-εκπαίδευση δεξιοτήτων για την ενίσχυση της ψυχολογικής ανθεκτικότητας, προσαρμοστικότητας, ευελιξίας, τεχνικές θετικής ψυχολογίας, και προσωπικής ανάπτυξης εν μέσω κρίσης.
  • Ψυχο-εκπαίδευση για την διαχείριση συναισθημάτων άγχους, θυμού και την τροποποίηση των αρνητικών σκέψεων, που προκύπτει για το μέλλον και την μετά COVID-19 εποχή .
  • Ψυχο-εκπαίδευση για την τροποποίηση και βελτίωση των συμπεριφορών υγείας, υποστήριξη για την μείωση ή διακοπή καπνίσματος, κατανάλωση αλκοόλ ή την αύξηση βάρους.
  • Ψυχολογική υποστήριξη σε όσους με την έναρξη της πανδημίας αντιμετωπίζουν μετατραυματικό άγχος, καταθλιπτική διαταραχή αλλά και αγχώδεις διαταραχές.
  • Ψυχολογική υποστήριξη για ασθενείς με χρόνια ιατρικά νοσήματα, όπως ογκολογικά, καρδιοαγγειακά, αυτοάνοσα νοσήματα που δυσκολεύονται στην προσαρμογή της νόσου αντιμετωπίζοντας και την ψυχική επιβάρυνση που νιώθουν από την πανδημία.
  • Ανακουφιστική και παρηγορητική ψυχολογική υποστήριξη για το πένθος που αντιμετωπίζουν όσοι έχασαν κάποιον δικό τους άνθρωπο από COVID-19.
Τελευταία τροποποίηση στις 12/03/2021 - 16:50
  • COVID 19
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το φάρμακο που μείωσε το ποσοστό θνησιμότητας σε νοσηλευόμενους ασθενείς COVID κατά 92%
Το φάρμακο που μείωσε το ποσοστό θνησιμότητας σε νοσηλευόμενους ασθενείς COVID κατά 92% 12 Μαρτίου 2021
Οι «κοκκαλιάρες κούκλες» επηρεάζουν την ιδανική εικόνα του σώματος για τα κορίτσια 12 Μαρτίου 2021
Οι «κοκκαλιάρες κούκλες» επηρεάζουν την ιδανική εικόνα του σώματος για τα κορίτσια

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η τετραήμερη εργασία κάνει καλό στην ψυχική υγεία χωρίς να μειώνει την παραγωγικότητα
Ψυχική Υγεία
22/07/2025 - 09:28

Η τετραήμερη εργασία κάνει καλό στην ψυχική υγεία χωρίς να μειώνει την παραγωγικότητα

Όλες οι μορφές άσκησης δεν επιδρούν το ίδιο θετικά στην ψυχική υγεία - Ο μηχανισμός
Fitness
14/07/2025 - 15:00

Όλες οι μορφές άσκησης δεν επιδρούν το ίδιο θετικά στην ψυχική υγεία - Ο μηχανισμός

Αγωγή γιατρών σε βάρος του Κένεντι τζούνιορ για την πολιτική του έναντι των εμβολιασμών κατά της Covid
Πολιτική Υγείας
08/07/2025 - 16:07

Αγωγή γιατρών σε βάρος του Κένεντι τζούνιορ για την πολιτική του έναντι των εμβολιασμών κατά της Covid

Τρικάκια και μπογιές στο γραφείο του Δ. Βαρτζόπουλου από τον Ρουβίκωνα
Επικαιρότητα
07/07/2025 - 12:23

Τρικάκια και μπογιές στο γραφείο του Δ. Βαρτζόπουλου από τον Ρουβίκωνα

ΕΟΔΥ: Ένας θάνατος από covid-19 και 107 εισαγωγές την εβδομάδα 23-29 Ιουνίου
Υγεία
03/07/2025 - 18:34

ΕΟΔΥ: Ένας θάνατος από covid-19 και 107 εισαγωγές την εβδομάδα 23-29 Ιουνίου

Οι καύσωνες επιβαρύνουν ψυχικά τους εφήβους
Ψυχική Υγεία
25/06/2025 - 15:01

Οι καύσωνες επιβαρύνουν ψυχικά τους εφήβους

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο Όμιλος Affidea απορροφά πλήρως τη συμμετοχή στελεχών των ΕΔ στις ιατρικές τους εξετάσεις
Υπηρεσίες Υγείας
01/08/2025 - 06:49
Mε έμπνευση από τη Formula 1 η μεγαλύτερη εξειδικευμένη Κλινική Μεταμοσχεύσεων Μαλλιών στην Ευρώπη, στην Αθήνα
Ομορφιά
01/08/2025 - 03:22
Ενημερωτική επίσκεψη Νίκου Παπανδρέου στον Ιατρικό Σύλλογο Πειραιά
Πολιτική Υγείας
01/08/2025 - 00:08
Η οξύτητα είναι ένας ακόμα λόγος για να λέμε «όχι» στην Coca Cola - Τι κάνει στο σμάλτο των δοντιών
Διατροφή
31/07/2025 - 18:43
Στα εγκαίνια των νέων ΤΕΠ του Νοσοκομείου Λαμίας ο Γεωργιάδης
Πολιτική Υγείας
31/07/2025 - 17:39
Η NN Hellas στηρίζει για πέμπτη χρονιά το πρόγραμμα «Φιλία σε κάθε Ηλικία» του Ινστιτούτου Prolepsis
Υπηρεσίες Υγείας
31/07/2025 - 17:07
Ελαιοκανθάλη: Η φυσική «ιβουπροφαίνη» από αγουρέλαιο και η ελληνική καινοτομία που άλλαξε τους κανόνες
Διατροφή
31/07/2025 - 16:32
Θεμιστοκλέους από Ελευσίνα: «Περισσότερες από 10.000 αεροδιακομιδές έκανε το ΕΚΑΒ τα τελευταία χρόνια»
Πολιτική Υγείας
31/07/2025 - 15:37
Οι οθόνες και η περίπλοκη επίδρασή τους στον εγκέφαλο των παιδιών - Πρέπει να ανησυχούν οι γονείς ή όχι;
Ψυχική Υγεία
31/07/2025 - 15:19
Hellenic Healthcare Group: Ασημένια διάκριση από τον EcoVadis για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη
Υπηρεσίες Υγείας
31/07/2025 - 14:44
Συνάντηση Βαρδακαστάνη- Κικίλια για τα δικαιώματα των ΑμεΑ στην ακτοπλοΐα και τη νησιωτική πολιτική
Patient Talk
31/07/2025 - 14:19
Ξεκίνησε η αποκατάσταση των ζημιών από τη φωτιά στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας»
Πολιτική Υγείας
31/07/2025 - 13:54
Τσιμπούρια: Μια αυξανόμενη απειλή για την υγεία ανθρώπων και ζώων;
Υγεία
31/07/2025 - 13:37
ΠΟΝ: «Δέσμευση Θεμιστοκλέους για προκήρυξη θέσης Συντονιστή Διευθυντή στη Μεταμοσχευτική Μονάδα του "Ευαγγελισμού"»
Patient Talk
31/07/2025 - 12:53
Πιστοποίηση ποιότητας με υπογραφή για τα πολυϊατρεία Medifirst
Υπηρεσίες Υγείας
31/07/2025 - 12:34
Νέα μελέτη συνδέει το ακανόνιστο πρόγραμμα ύπνου με 172 διαφορετικές ασθένειες
Υγεία
31/07/2025 - 12:17
Κρεατίνη και β-αλανίνη: Μπορεί ο συνδυασμός τους να βελτιώσει τα αποτελέσματα της άσκησης;
Διατροφή
31/07/2025 - 12:02
Γιατί θέλουμε το σεξ στη θάλασσα και τι πρέπει να ξέρουμε για την υγεία μας
Υγεία
31/07/2025 - 11:36
Μυωπία, αστιγματισμός: Τα κριτήρια επιλογής υποψηφίων για laser διαθλαστικές επεμβάσεις
Health Talk
31/07/2025 - 11:01
Ελληνική σφραγίδα σε καινοτόμο ανοσοθεραπεία κατά του καρκίνου του πνεύμονα
Υγεία
31/07/2025 - 10:38
ΕΟΔΥ: Δέκα νέα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου
Υγεία
30/07/2025 - 19:42
Ποια συμπτώματα προειδοποιούν για τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου
Health Talk
30/07/2025 - 19:21
Πειραματικό φάρμακο αναστρέφει τα συμπτώματα του μετατραυματικού στρες σε ποντίκια
Ψυχική Υγεία
30/07/2025 - 18:53
Ολοκληρώθηκε η πολύωρη επέμβαση μεταμόσχευσης ήπατος στον 15χρονο Δημήτρη στο Τορίνο
Επικαιρότητα
30/07/2025 - 18:13
Γιατί «κρεμάνε» οι όρχεις όταν έχει ζέστες - Μια απολύτως φυσική λειτουργία του σώματος
Υγεία
30/07/2025 - 17:46
Κεραυνοί: Τι πρέπει να προσέχουμε και πως θα προστατευθούμε
Υγεία
30/07/2025 - 17:19
Προσωπικότητες της ισραηλινής διασποράς κατηγορούν την κυβέρνηση για επιβολή λιμού μέχρι θανάτου στη Γάζα
Επικαιρότητα
30/07/2025 - 14:23
Γεωργιάδης: «Βραχιολάκι» και παρεμβάσεις στα Τμήματα Επειγόντων έριξαν την αναμονή
Πολιτική Υγείας
30/07/2025 - 13:28
Τι πρέπει να κάνετε για να μην χαλάσει τις διακοπές σας ο πόνος στη μέση
Health Talk
30/07/2025 - 13:16
Το Ινστιτούτο Prolepsis σπάει τον κύκλο της παιδικής φτώχειας
Διατροφή
30/07/2025 - 12:48

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ίδρυμα «Παύλος Γιαννακόπουλος»: Δίπλα στις οικογένειες ακριτικών περιοχών για τη γέννηση τρίτου και πλέον παιδιού
Pharma News
29/07/2025 - 13:04
Δέκα υγιεινές τροφές που πρέπει να έχετε στα σακίδιά σας όταν κάνετε κάμπινγκ
Διατροφή
29/07/2025 - 14:24
Πέντε καλοί λόγοι για να έχετε τα σύκα στο πιάτο σας
Διατροφή
29/07/2025 - 12:12
Χωρίς χειρουργικό και διαγνωστικό τομέα το νοσοκομείο της Άρτας
Πολιτική Υγείας
29/07/2025 - 12:44
Σηκώνουν το γάντι οι επισκέπτες Υγείας: «Εκτός πραγματικότητας οι κατηγορίες του ΙΣΑ»
Πολιτική Υγείας
29/07/2025 - 18:16
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo