Η κατανάλωση οποιασδήποτε ποσότητας αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Η μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, του Πανεπιστημίου Yale και του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, ανέλυσε δεδομένα από περισσότερους από 559.000 ανθρώπους στο Βιοτράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου και στο Πρόγραμμα Εκατομμυρίων Βετεράνων των ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης, 14.540 συμμετέχοντες εμφάνισαν άνοια.
Τα αποτελέσματα των δεδομένων παρατήρησης ήταν εντυπωσιακά. Όσοι κάνουν μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, δηλαδή τα άτομα που καταναλώνουν 40 ή περισσότερα ποτά την εβδομάδα, καθώς και οι μη πότες, είχαν 41% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια σε σύγκριση με τους αυτούς που που κατανάλωναν λιγότερα από επτά ποτά την εβδομάδα. Για όσους ήταν εξαρτημένοι από το αλκοόλ, ο κίνδυνος αυξήθηκε στο 51%.
Ωστόσο, οι ερευνητές πραγματοποίησαν επίσης γενετική ανάλυση, χρησιμοποιώντας μελέτες γονιδιακής συσχέτισης (GWAS) σε 2,4 εκατομμύρια άτομα, προκειμένου να διαχωρίσουν τη συσχέτιση από την αιτιώδη συνάφεια. Αξιολόγησαν τρία μέτρα: την αυτοαναφερόμενη εβδομαδιαία κατανάλωση αλκοόλ, την επικίνδυνη κατανάλωση αλκοόλ και την εξάρτηση από το αλκοόλ.
Σε κάθε περίπτωση, ο υψηλότερος γενετικός κίνδυνος για την κατανάλωση αλκοόλ συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο άνοιας. Οι συγγραφείς ανέφεραν ότι τα στοιχεία αυτά υπονομεύουν την ιδέα ότι η χαμηλή κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο.
Οι ερευνητές έχουν ήδη αμφισβητήσει τα ευρήματα που δείχνουν ότι οι ομάδες που δεν καταναλώνουν καθόλου αλκοόλ φαίνεται να έχουν χειρότερα αποτελέσματα υγείας σε παρατηρητικές μελέτες. Αυτό οφείλεται στο λεγόμενο φαινόμενο «sick quitter», όπου τα άτομα που σταματούν να πίνουν λόγω ασθένειας ομαδοποιούνται με τα άτομα που δεν πίνουν καθόλου καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής τους.
Μια ανάλυση του 2016 διαπίστωσε επίσης ότι, όταν εξαιρέθηκαν οι πρώην πότες, η φαινομενική προστατευτική επίδραση της ελαφριάς κατανάλωσης αλκοόλ εξαφανίστηκε σε μεγάλο βαθμό.
Αλλαγή δεδομένων
Η Δρ Anya Topiwala, ανώτερη κλινική ερευνήτρια στο Oxford Population Health και ψυχίατρος-σύμβουλος, δήλωσε ότι αυτά τα τελευταία ευρήματα «αμφισβητούν την κοινή πεποίθηση ότι τα χαμηλά επίπεδα αλκοόλ είναι ευεργετικά για την υγεία του εγκεφάλου».
«Τα γενετικά στοιχεία δεν υποστηρίζουν την προστατευτική επίδραση, αλλά στην πραγματικότητα δείχνουν το αντίθετο. Ακόμη και η ελαφριά ή μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας, πράγμα που δείχνει ότι η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ σε ολόκληρο τον πληθυσμό θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της άνοιας».
Ο Δρ Joel Gelernter, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Yale και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε:
«Υπήρχε μια εποχή που οι ιατρικές γνώσεις φαινόταν να υποστηρίζουν ότι η ελαφριά κατανάλωση αλκοόλ θα ήταν ευεργετική για την υγεία του εγκεφάλου, και αυτή η εργασία προσθέτει στα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι αυτό δεν είναι σωστό».
Ο Δρ Stephen Burgess, στατιστικολόγος στο Cambridge, πρόσθεσε: «Τα ευρήματά μας δεν ισχύουν μόνο για όσους έχουν μια συγκεκριμένη γενετική προδιάθεση, αλλά για όποιον επιλέγει να πίνει, η μελέτη μας δείχνει ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ οδηγεί σε υψηλότερο κίνδυνο άνοιας».
Πηγή: Independent