ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα μωρά της πανδημίας έγιναν 5 ετών - Πώς επέδρασε η Covid-19 στην ανάπτυξή τους

Υγεία
Freepik
Πολλοί ανησύχησαν εύλογα ότι η πανδημία θα δημιουργούσε μια γενιά παιδιών που δεν θα μπορούσαν να αναπτυχθούν με τον βέλτιστο τρόπο. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία ωστόσο από έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη στον Καναδά δείχνουν ότι τα μωρά της πανδημίας τα πάνε καλύτερα απ' ό,τι θα περίμενε κανείς.
Τρίτη, 11/03/2025 - 13:20
— Photo: Freepik
News4Health Team News4Health Team

Το Μάρτιο του 2020 ολόκληρος ο πλανήτης βίωσε το απόλυτο σοκ αφού η καθημερινότητα μπήκε στον πάγο εξαιτίας της πανδημίας της Covid 19. Η καραντίνα, το στρες, οι θάνατοι, άφησαν βαθιά τραύματα στην ψυχική υγεία ανθρώπων σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ο απολογισμός πέντε χρόνια μετά δεν έχει ολοκληρωθεί ωστόσο υπάρχουν και κάποιες φωτεινές ενδείξεις και μάλιστα μια κατηγορία ανθρώπων που είναι το ίδιο το μέλλον. Ο λόγος για τα μωρά της πανδημίας, τα παιδιά δηλαδή που γεννήθηκαν εν μέσω lockdown και, όπως προκύπτει από έρευνα, αποδείχθηκαν πολύ ανθεκτικά!

Τα πρώτα στάδια της ανάπτυξης του εγκεφάλου θέτουν τα θεμέλια για τη δια βίου υγεία και επιτυχία. Είναι λοιπόν φυσικό, ότι οι διαταραχές στο πρώιμο περιβάλλον ενός παιδιού μπορεί να αφήσουν σημάδια μακράς διαρκείας στην ανάπτυξη και την επιτυχία του.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι τα μωρά που γεννιούνται κατά τη διάρκεια καταστροφών ή πανδημιών διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν αναπτυξιακές καθυστερήσεις και να έχουν κακή ψυχική υγεία και ανάπτυξη του εγκεφάλου μέχρι την ενηλικίωση.

Γνωρίζουμε επίσης από μελέτες για το προγεννητικό στρες ότι όταν μια μητέρα είναι στρεσαρισμένη, τα σήματα στρες που απελευθερώνει το σώμα της μπορούν να περάσουν τον πλακούντα και να επηρεάσουν την ανάπτυξη του εμβρύου. Το μεταγεννητικό στρες μπορεί επίσης να επηρεάσει την ικανότητα των γονέων να παρέχουν προσεκτική φροντίδα στα βρέφη τους.

Η έκθεση σε σήματα στρες στη μήτρα μπορεί επίσης να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το σύστημα αντίδρασης των ίδιων των παιδιών στο στρες .

Η πανδημία COVID-19 δημιούργησε αναμφίβολα τεράστιες διαταραχές στην προγεννητική φροντίδα και στις πρώτες εμπειρίες των βρεφών. Οι γονείς βίωσαν επίσης υψηλά επίπεδα άγχους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα οποία, για πολλούς, έμειναν χωρίς θεραπεία και επέμειναν και στην περίοδο μετά τον τοκετό.

Πολλοί λοιπόν ανησύχησαν εύλογα ότι η πανδημία θα δημιουργούσε μια γενιά παιδιών που δεν θα μπορούσαν να αναπτυχθούν με τον βέλτιστο τρόπο. Αλλά τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι τα μωρά της πανδημίας τα πάνε καλύτερα απ' ό,τι περίμενε κανείς.

Τα μωρά πανδημίας του Καναδά

Αρκετές εβδομάδες αφότου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακήρυξε το COVID-19 σε παγκόσμια πανδημία, ξεκίνησε στον Καναδά η μελέτη Pregnancy During the COVID-19 Pandemic η οποία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και παρακολουθεί περίπου 7.000 οικογένειες. Επικεντρώνεται κυρίως στην ψυχοκοινωνική και νευροαναπτυξιακή ευημερία των μωρών που γεννήθηκαν στην πανδημία και των φροντιστών τους.

Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι τα περισσότερα μωρά που γεννήθηκαν κατά την πανδημία ήταν σε καλό δρόμο σε ό,τι αφορά τα αναπτυξιακά τους ορόσημα. Διαπιστώθηκε ωστόσο μια αύξηση 1-2% του αριθμού των παιδιών που διατρέχουν κίνδυνο αναπτυξιακής καθυστέρησης σε σύγκριση με τα μωρά που γεννήθηκαν πριν από την πανδημία.

Ομοίως, τα περισσότερα παιδιά που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας συνέχισαν να αναπτύσσουν φυσιολογικές γλωσσικές δεξιότητες. Ωστόσο, τα βρέφη που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας και τα κορίτσια που γεννήθηκαν οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της πανδημίας είχαν 3-6% αύξηση των γλωσσικών δυσκολιών στην ηλικία των δύο ετών σε σύγκριση με τα βρέφη που γεννήθηκαν πριν από την πανδημία.

Ωστόσο, όλες αυτές οι διαφορές είναι μικρές - δείχνοντας ότι τα περισσότερα παιδιά που γεννήθηκαν κατά την πανδημία ήταν εξαιρετικά ανθεκτικά στις διαταραχές που προκάλεσε το COVID-19.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι ο ίδιος ο ιός SARS-CoV-2 δεν σχετίζεται με τα αναπτυξιακά αποτελέσματα των παιδιών. Αυτό υποδηλώνει ότι οι λοιμώξεις COVID-19 δεν πυροδότησαν αναπτυξιακή καθυστέρηση.

Μάλλον, μπορεί να είναι ότι αυτές οι αναπτυξιακές καθυστερήσεις εξηγούνται εν μέρει από τις αλλαγές στον εγκέφαλο που προκαλούνται από την έκθεση στο στρες στη μήτρα. Η έρευνα δείχνει ότι το προγεννητικό άγχος λόγω της πανδημίας συσχετίστηκε με αλλαγές στη συνδεσιμότητα του εγκεφάλου του βρέφους σε περιοχές που σχετίζονται με τη συμπεριφορά και την ψυχική υγεία. Αυτό υποδηλώνει ότι η έκθεση στο στρες στη μήτρα μπορεί να κάνει τα μωρά κάπως πιο ευάλωτα σε μεταγενέστερα προβλήματα ψυχικής υγείας.

Ο ρόλος του κοινωνικού στάτους

Παρόλο που η πανδημία ήταν ένας καθολικός στρεσογόνος παράγοντας, ορισμένοι προϋπάρχοντες παράγοντες είτε μείωσαν είτε ενίσχυσαν αυτό το στρες για τους ανθρώπους - όπως η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, η επισιτιστική ανασφάλεια, η εθνικότητα, η υποστήριξη από τον σύντροφο και η υποστήριξη από την κοινότητα.

Οι γονείς που είχαν πρόσβαση σε περισσότερους πόρους, όπως εισόδημα, παροχές στο χώρο εργασίας ή κοινωνική στήριξη, ήταν καλύτερα εξοπλισμένοι για να παρέχουν ένα εμπλουτισμένο περιβάλλον για τα παιδιά τους.

Για παράδειγμα, οι γονείς που είχαν σταθερό εισόδημα και περισσότερη υποστήριξη από το σύντροφό τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήταν καλύτερα προστατευμένοι από τις επιπτώσεις του στρες - το ίδιο και τα βρέφη τους. Το εύρημα αυτό επεκτάθηκε και στη συνδεσιμότητα του εγκεφάλου του βρέφους. Όσο περισσότερη κοινωνική υποστήριξη είχε μια μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τόσο λιγότερο πιθανό ήταν το παιδί της να εμφανίσει εγκεφαλικές μεταβολές που σχετίζονταν με την έκθεση στο στρες κατά τη διάρκεια της κύησης.

Τα δεδομένα δείχνουν επίσης ότι τα βρέφη από νοικοκυριά με χαμηλότερο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο για αναπτυξιακή καθυστέρηση. Παρόλο που η συσχέτιση αυτή δεν είναι μοναδική για την πανδημία, οι αυξημένες προκλήσεις που έθεσε το COVID-19 επιδείνωσαν την επίδραση.

Οι μειωμένες ευκαιρίες για κοινωνική επαφή και παιχνίδι, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη φυσιολογική κοινωνική και γλωσσική ανάπτυξη, μπορεί επίσης να έθεσαν τα παιδιά σε κίνδυνο αναπτυξιακών καθυστερήσεων.

Κρίσιμες παρεμβάσεις

Για τα παιδιά που έχουν πληγεί πιο σοβαρά από την πανδημία, υπάρχουν ακόμη πολλές ευκαιρίες να αλλάξουν τα αναπτυξιακά τους αποτελέσματα, όπως επισημαίνει η συγγραφική ομάδα της έρευνας με επικεφαλής τον Gerald Giesbrecht, καθηγητή παιδιατρικής του Πανεπιστημίου του Calgary

«Τα παιδιά που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στα αναπτυξιακά ορόσημα πρέπει να εντοπίζονται έγκαιρα. Είναι σημαντικό να έχουν πρόσβαση σε παιδιατρικούς ειδικούς (όπως λογοθεραπευτές και παιδαγωγούς πρώιμης παιδικής ηλικίας), ώστε να εξαντλήσουν τις δυνατότητές τους. Μπορεί επίσης να ισχύει ότι τα παιδιά αυτά χρειάζονται απλώς περισσότερες ευκαιρίες για να εξασκήσουν τυχόν δεξιότητες που τους λείπουν.»

Οι ερευνητές πάντως σημειώνουν ότι το σημαντικό ορόσημο για να κριθεί πως τα πάνε τελικά τα μωρά της πανδημίας αναπτυξιακά θα είναι το επόμενο έτος όταν όλα τους θα μπουν στη διαδικασία της σχολικής εκπαίδευσης.

Πηγή: The Conversation

Τελευταία τροποποίηση στις 12/03/2025 - 13:05
  • COVID 19
  • ΜΩΡΑ
  • ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έρχεται αφρικανική σκόνη - Οδηγίες για την προστασία των ανθρώπων με προβλήματα υγείας
Έρχεται αφρικανική σκόνη - Οδηγίες για την προστασία των ανθρώπων με προβλήματα υγείας 11 Μαρτίου 2025
Νόσος PolG: ποιο είναι το σπάνιο γενετικό νόσημα που στοίχισε τη ζωή στον 22χρονο Πρίγκηπα του Λουξεμβούργου 12 Μαρτίου 2025
Νόσος PolG: ποιο είναι το σπάνιο γενετικό νόσημα που στοίχισε τη ζωή στον 22χρονο Πρίγκηπα του Λουξεμβούργου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αγωγή γιατρών σε βάρος του Κένεντι τζούνιορ για την πολιτική του έναντι των εμβολιασμών κατά της Covid
Πολιτική Υγείας
08/07/2025 - 16:07

Αγωγή γιατρών σε βάρος του Κένεντι τζούνιορ για την πολιτική του έναντι των εμβολιασμών κατά της Covid

ΕΟΔΥ: Ένας θάνατος από covid-19 και 107 εισαγωγές την εβδομάδα 23-29 Ιουνίου
Υγεία
03/07/2025 - 18:34

ΕΟΔΥ: Ένας θάνατος από covid-19 και 107 εισαγωγές την εβδομάδα 23-29 Ιουνίου

Επιβραδύνεται ο εμβολιασμός των παιδιών παγκοσμίως - Συναγερμός για εκατομμύρια ζωές που βρίσκονται σε κίνδυνο
Πολιτική Υγείας
25/06/2025 - 10:00

Επιβραδύνεται ο εμβολιασμός των παιδιών παγκοσμίως - Συναγερμός για εκατομμύρια ζωές που βρίσκονται σε κίνδυνο

H Long Covid προκαλεί αναπηρία - Ανησυχητική η έλλειψη έξαρσης αυτό το καλοκαίρι
Υγεία
22/06/2025 - 09:28

H Long Covid προκαλεί αναπηρία - Ανησυχητική η έλλειψη έξαρσης αυτό το καλοκαίρι

Αντισώματα λάμα εξουδετερώνουν την COVID και τις μελλοντικές παραλλαγές της
Υγεία
18/06/2025 - 13:00

Αντισώματα λάμα εξουδετερώνουν την COVID και τις μελλοντικές παραλλαγές της

Σε εγρήγορση το ECDC για νέα παραλλαγή της COVID-19 - Αυξημένη η δραστηριότητα της νόσου στην ΕΕ
Υγεία
13/06/2025 - 19:28

Σε εγρήγορση το ECDC για νέα παραλλαγή της COVID-19 - Αυξημένη η δραστηριότητα της νόσου στην ΕΕ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τι είναι η κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας και πως αντιμετωπίζεται!
Ψυχική Υγεία
14/07/2025 - 20:11
Συμβουλές για άμεση ανακούφιση και ασφαλή έκθεση στον ήλιο του καλοκαιριού
Health Talk
14/07/2025 - 18:52
Καραγκούνης: Ενίσχυση του πλαισίου προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων
Πολιτική Υγείας
14/07/2025 - 18:34
ΚΚΕ: «Ακόμα μια επικοινωνιακή απάτη της κυβέρνησης το 1566»
Πολιτική Υγείας
14/07/2025 - 18:09
Καμπανάκι για συμπλήρωμα διατροφής βιταμίνης Β6 - Πως μπορεί να βλάψει το νευρικό σύστημα
Υγεία
14/07/2025 - 17:44
Επιστολή ΙΣΑ στον ΕΟΠΥΥ για τις άδειες και τις συμβάσεις των προσωπικών γιατρών
Πολιτική Υγείας
14/07/2025 - 17:17
Κίτρινο καρπούζι Μεσσηνίας: Η ουσία που περιέχει κατά της στυτικής δυσλειτουργίας
Διατροφή
14/07/2025 - 16:39
ΠΟΝ: Κραυγή αγωνίας για τη Μονάδα Μεταμόσχευσης του «Ευαγγελισμού»
Patient Talk
14/07/2025 - 15:57
Προσωπικό του Γ.Ν. Χίου «Σκυλίτσειο» στο Γ.Α.Ν.Π. «Μεταξά» για εκπαίδευση
Υγεία
14/07/2025 - 15:36
Όλο και περισσότερες νέες γυναίκες με καρκίνο του μαστού
Health Talk
14/07/2025 - 15:23
Όλες οι μορφές άσκησης δεν επιδρούν το ίδιο θετικά στην ψυχική υγεία - Ο μηχανισμός
Fitness
14/07/2025 - 15:00
Η Tikun Olam Ελλάδος διευρύνει την πρόσβαση των ασθενών σε νέα τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης
Pharma News
14/07/2025 - 14:43
Τεχνική AMIS για ολική αρθροπλαστική ισχίου: Άμεση κινητικότητα, ελάχιστος πόνος
Health Talk
14/07/2025 - 14:19
Σύνδρομο post-Covid: Ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα της λουτροθεραπείας στη διαχείριση των συμπτωμάτων
Υγεία
14/07/2025 - 14:00
«Γέφυρα Τεχνολογίας» από το ΕΚΠΑ και επτά ιδρύματα - Η χρήση της στην Ιατρική και το φάρμακο
Digital Health
14/07/2025 - 13:46
Μητσοτάκης: «Να μας βοηθήσουν οι ασθενείς να γίνουμε καλύτεροι»
Πολιτική Υγείας
14/07/2025 - 13:24
Ο Όμιλος Affidea δίπλα στους πυροσβέστες για τέταρτη συνεχή χρονιά
Υπηρεσίες Υγείας
14/07/2025 - 13:03
1566: Όλη η τηλεφωνική εξυπηρέτηση για την υγεία σε ένα αριθμό
Πολιτική Υγείας
14/07/2025 - 12:16
Επαναστατικό μικροτσίπ μπορεί να αποκαλύψει πως κάθε οργανισμός καταπολεμά τους ιούς — σε μόλις 90 λεπτά
Υγεία
14/07/2025 - 12:00
Θεμιστοκλέους στο TikTok: «Ήρθε η ώρα να μας κρίνουν οι ασθενείς»
Digital Health
14/07/2025 - 11:54
Πρόληψη και φροντίδα της καρδιάς στο επίκεντρο της πολιτείας: Ειδική συνεδρίαση στη Βουλή υπό τον Γ. Στύλιο
Πολιτική Υγείας
14/07/2025 - 11:46
Πώς η ελαφρώς αυξημένη γλυκόζη στο αίμα καταστρέφει τη σεξουαλική υγεία των ανδρών
Υγεία
14/07/2025 - 11:00
O συνδυασμός ορμονικής θεραπείας και τιρζεπατίδης επιτυγχάνει σημαντική απώλεια βάρους μετά την εμμηνόπαυση
Υγεία
14/07/2025 - 10:00
Το φαινόμενο «αγχωτική Δευτέρα» και πώς επιδρά στην υγεία της καρδιάς
Ψυχική Υγεία
14/07/2025 - 09:16
Πρεμιέρα για την αξιολόγηση των δημόσιων νοσοκομείων από τους ασθενείς- Φεύγουν σήμερα πάνω από 2.300 sms
Digital Health
14/07/2025 - 07:53
Τρελή πορεία SUV στο Κολωνάκι: Στην εντατική 46χρονος σε σταθερή κατάσταση
Επικαιρότητα
13/07/2025 - 11:40
«Το μέγεθος μετράει» και εννέα ακόμα μύθοι για το σεξ
Ψυχική Υγεία
13/07/2025 - 09:56
Αύξηση σύφιλης 65% στην Ελλάδα κατά την πανδημία - Οδηγίες για διακοπές χωρίς αφροδίσια
Health Talk
13/07/2025 - 09:10
H Τεχνητή Νοημοσύνη δημιουργεί, μέσα σε δευτερόλεπτα, πρωτεΐνες που καταπολεμούν τη μικροβιακή αντοχή
Digital Health
12/07/2025 - 11:10
Κωδικός «Ασφαλές καλοκαίρι»: Πώς να αποφύγετε τσιμπήματα και εγκαύματα
Health Talk
12/07/2025 - 10:06

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο Όμιλος Affidea δίπλα στους πυροσβέστες για τέταρτη συνεχή χρονιά
Υπηρεσίες Υγείας
14/07/2025 - 13:03
1566: Όλη η τηλεφωνική εξυπηρέτηση για την υγεία σε ένα αριθμό
Πολιτική Υγείας
14/07/2025 - 12:16
H Τεχνητή Νοημοσύνη δημιουργεί, μέσα σε δευτερόλεπτα, πρωτεΐνες που καταπολεμούν τη μικροβιακή αντοχή
Digital Health
12/07/2025 - 11:10
Πρόληψη και φροντίδα της καρδιάς στο επίκεντρο της πολιτείας: Ειδική συνεδρίαση στη Βουλή υπό τον Γ. Στύλιο
Πολιτική Υγείας
14/07/2025 - 11:46
Μητσοτάκης: «Να μας βοηθήσουν οι ασθενείς να γίνουμε καλύτεροι»
Πολιτική Υγείας
14/07/2025 - 13:24
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo