ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σύψας στο News4Health: Φιλόδοξο το σχέδιο της κυβέρνησης για τον αριθμό των εμβολιασμών

Υγεία
PEXELS & Gaffi
Σε αποκλειστική συνέντευξη του στο News4Health, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος, Σύψας, απάντησε στα «καυτά» ερωτήματα σχετικά με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Γιατί πιστεύει ότι ο στόχος της κυβέρνησης για εμβολιασμό 2 εκατ. πολιτών ανά μήνα είναι εξαιρετικά φιλόδοξος. Τι είπε για την έρευνα που έδειξε μεγάλη διστακτικότητα των υγειονομικών για λήψη του εμβολίου.
Δευτέρα, 07/12/2020 - 08:00
— Photo: PEXELS & Gaffi
Γιώργος Παπαϊωάννου Γιώργος Παπαϊωάννου

Με την έγκριση ενός εμβολίου κατά του κορονοϊού να αποτελεί ζήτημα ημερών ολοένα και περισσότερος κόσμος εκφράζει τις απορίες του για την αποτελεσματικότητά του και αρχίζει και αναρωτιέται κατά πόσο είναι ασφαλές.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του News4Health, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, εξήγησε μεταξύ άλλων πόσο χρονικό διάστημα απαιτείται για την απόκτηση προστασίας μετά τη λήψη του εμβολίου. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην δικιά του εκτίμηση για την επίτευξη της ανοσίας της αγέλης, σχολίασε το ζήτημα των μακροπρόθεσμων παρενεργειών και τοποθετήθηκε για το αν ο εμβολιασμός θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικός.

Οι απαντήσεις Σύψα για το εμβόλιο

Θεωρείτε εφικτή την εκτίμηση του Υπουργείου Υγείας για εμβολιασμό 2 εκατ. ατόμων κάθε μήνα; Πότε θεωρείτε ότι μπορεί να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης;

Τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας όσο και ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, είχαν αναφέρει πρόσφατα ότι εκτιμούν πως οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν αρχές Γενάρη και ότι υπολογίζουν 2 εκατ. περίπου πολίτες θα εμβολιάζονται κάθε μήνα κατά του κορονοϊού.

Ο κ. Σύψας χαρακτήρισε «εξαιρετικά φιλόδοξη» τη συγκεκριμένη εκτίμηση. Εξήγησε, μάλιστα, ότι η άποψη του τεκμηριώνεται και από μία πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε Έλληνες υγειονομικούς και φανέρωσε διστακτικότητα στη λήψη εμβολίου σε ένα ποσοστό που έφτανε το 50%.

«Δε νομίζω ότι θα συμβεί αυτό γιατί θα υπάρξει ένα ισχυρό κίνημα που δε θα θέλει να εμβολιαστεί για πολλούς λόγους. Ήδη σε μία μελέτη που έχουμε κάνει σε 1500 εργαζόμενους υγείας σε διάφορα νοσοκομεία βρήκαμε ότι υπάρχει ένα σχεδόν 50% που είναι διστακτικό. Άρα λοιπόν, δεν είναι τόσο εύκολο να έχουμε μαζική προσέλευση για εμβολιασμό» εξήγησε.

Όσον αφορά την ανοσία της αγέλης σημείωσε ότι ακόμα και αν υλοποιηθεί το σχέδιο της κυβέρνησης θα χρειαστούν 6 μήνες. Για τον ίδιο, πάντως, το εφικτό σενάριο είναι ο εμβολιασμός των υγειονομικών και των ευπαθών ομάδων μέχρι το καλοκαίρι.

«Θέλουμε 5 μήνες να εμβολιάσουμε όλους τους Έλληνες συν ένα μήνα επιπλέον γιατί η ανοσία επέρχεται ένα μήνα μετά το εμβόλιο. Συνεπώς πάμε στους 6 μήνες. Άρα μιλάμε για τον Ιούνιο. Πρόκειται για ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο Εγώ θα ήμουν πολύ πιο ικανοποιημένος με τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων και των υγειονομικών, οι οποίοι υπολογίζονται στα 4 εκατομμύρια, μέχρι το καλοκαίρι. Αν το κάνουμε αυτό, θα μειωθεί η θνησιμότητα και η νοσηρότητα. Συνεπώς εγώ εκεί θα πόνταρα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αυτοί που έχουν νοσήσει από τον κορονοϊό, πρέπει να κάνουν το εμβόλιο και αν ναι πότε;

Ο κ. Σύψας υποστήριξε ότι για αυτούς που έχουν νοσήσει το πιο πιθανό είναι να γίνεται έλεγχος αντισωμάτων. «Αυτοί που θα έχουν έναν υψηλό τίτλο ενδεχομένως δε θα εμβολιαστούν ενώ αυτοί που δεν έχουν ενδεχομένως θα εμβολιαστούν. Γι΄αυτό, όμως, θα περιμένουμε λίγο καιρό ακόμη να δοθούν σαφείς οδηγίες» είπε.

«Αν υποθέσουμε ότι ο χρόνος ζωής των αντισωμάτων είναι γύρω στους 6 μήνες τουλάχιστον ή και παραπάνω, ένας εξαμηνιαίος έλεγχος είναι αρκετός» πρόσθεσε.

Πόσο διαρκεί η ανοσία στον κορονοϊό μετά τον εμβολιασμό;

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας απάντησε ότι ακόμα αυτό παραμένει άγνωστο και είναι ένα από τα ερωτήματα που θα απαντηθούν στην πορεία.

«Αυτό είναι εντελώς άγνωστο. Είναι ένα από τα ζητούμενα στο εμβόλιο. Ακόμα δε γνωρίζουμε πόσο κρατάει η ανοσία και αν χρειάζεται να εμβολιαστούμε ξανά εφόσον συνεχίζει να υπάρχει η επιδημία. Είναι ερωτήματα που θα απαντηθούν στην πορεία. Από τη στιγμή που θα γίνει μαζικός εμβολιασμός θα έχουμε μαζικά στοιχεία. Επίσης, οι υπάρχουσες κλινικές μελέτες θα μας έχουν δώσει κάποια στοιχεία επειδή έχουν αρχίσει εδώ και καιρό» ανέφερε.

Πόσο σίγουρος μπορεί να είναι κάποιος ότι το εμβόλιο δε θα έχει μακροπρόθεσμες παρενέργειες;

«Απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα δεν μπορεί να δοθεί. Άλλωστε, στην περίπτωση ενός νέου φαρμάκου ή εμβολίου οι κλινικές μελέτες έχουν διάρκεια το πολύ έξι μήνες. Η εμπειρία, όμως, από άλλα εμβόλια, όπως της γρίπης ή παιδικών ασθενειών, καταδεικνύει πως δε φαίνεται να υπάρχουν καθόλου παρενέργειες» ξεκαθάρισε ο καθηγητής.

Για ποιο λόγο έχουμε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα ένα εμβόλιο;

Ένα από τα επιχειρήματα των αρνητών κορονοϊού είναι ότι το εμβόλιο ετοιμάζεται να φτάσει στα χέρια μας σε χρόνο ρεκόρ, κάτι που τους βάζει σε σκέψεις για την ασφάλεια του. Ωστόσο, ο κ. Σύψας μας ξεκαθαρίζει ότι η άφιξη του εμβολίου σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα έχει 3 απόλυτα λογικές εξηγήσεις.

«Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες. Ο πρώτος είναι ότι έχουμε νέα τεχνολογία πλέον, δηλαδή δεν είμαστε στη δεκαετία του 50΄που χρειαζόμασταν 10 χρόνια για την ανάπτυξη του εμβολίου. Πλέον είμαστε στον 21ο αιώνα και έχουμε πολύ πιο σύγχρονη τεχνολογία. Δεύτερον είναι τεράστια η χρηματοδότηση που είχαμε. Ένας άλλος λόγος είναι ότι υπήρχε ήδη η εμπειρία από τους προηγούμενους κορονοϊούς, τον SARS και τον MERS για τους οποίους είχε ήδη αρχίσει να ετοιμάζεται το εμβόλιο. Απλώς η παραγωγή και η εξέλιξη διακόπηκε γιατί αυτές οι 2 πανδημίες εξαφανίστηκαν. Επομένως δεν ξεκινήσαμε από το μηδέν αλλά από μία βάση» υποστήριξε.

Θεωρείτε ότι ο εμβολιασμός πρέπει να είναι υποχρεωτικός και αν ναι γιατί;

Στην Ελλάδα ο εμβολιασμός θα είναι δωρεάν και δεν θα είναι υποχρεωτικός. Ορισμένοι επιστήμονες θεωρούν ότι αυτό θα έπρεπε να αλλάξει. Ωστόσο, ο κ. Σύψας εξηγεί στο News4health ότι ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού δεν πρέπει να είναι αναγκαστικός.

«Δεν προβλέπεται από το νόμο να είναι υποχρεωτικός και αν αυτό συμβεί θα δημιουργήσει μεγάλη δυσαρέσκεια. Όμως θα γίνει εκ των πραγμάτων υποχρεωτικός με την έννοια ότι πολλές επιχειρήσεις θα απαιτούν από τους εργαζόμενους να είναι εμβολιασμένοι για να μην έχουμε διασπορές μέσα στην επιχείρηση. Επίσης, ο εμβολιασμός μπορεί να απαιτηθεί από εταιρείες ταξιδιών, τα νοσοκομεία ή και τα ξενοδοχεία. Επομένως στη ζωή θα γίνει εκ των πραγμάτων σχεδόν υποχρεωτικός».

Από τη στιγμή που θα εμβολιαστώ, πόσος χρόνος χρειάζεται για να αποκτήσω ανοσία;

Σύμφωνα με τον καθηγητή, από την στιγμή που κάποιος θα λάβει την πρώτη δόση θα χρειαστεί 1 μήνας για να αποκτήσει προστασία στον νέο κορονοϊό (σ.σ. αυτό ισχύει για τα εμβόλια 2 δόσεων).

«Στα υπάρχοντα εμβόλια θέλουμε 2 δόσεις που απέχουν μεταξύ τους 3 εβδομάδες συν μία εβδομάδα. Σύνολο 4 εβδομάδες από την πρώτη δόση. Αυτές τις 4 εβδομάδες συμπεριφερόμαστε σαν να μην έχουμε κάνει εμβόλιο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τι προστασία παρέχει το εμβόλιο; Υπάρχει περίπτωση να νοσήσω;

Δεδομένου ότι έχουμε εμβόλια αποτελεσματικότητας που ξεπερνάει το 90%, ο κ. Σύψας εξηγεί ότι αν κάποιος λάβει το εμβόλιο ελαττώνονται οι πιθανότητες κατά 90% να έχει σοβαρά συμπτώματα.

«Το σίγουρο και αυτό που μας δείχνουν οι κλινικές μελέτες, εφόσον εγκριθούν, είναι ότι δε θα έχω συμπτώματα. Οι μελέτες δε μας λένε αν θα μολυνθώ και θα είμαι ασυμπτωματικός. Αυτό δεν το έχουν ανιχνεύσει οι μελέτες και θα το δούμε στην πορεία. Όταν οι μελέτες των εταιρειών αναφέρονται σε αποτελεσματικότητα 90%, εννοούν ότι ελαττώνονται οι πιθανότητες κατά 90% να έχω συμπτώματα σοβαρά» είπε.

Υπάρχει περίπτωση να μεταδώσω τον ιό ακόμη και αν έχω εμβολιαστεί;

Ο καθηγητής επιδημιολογίας μας ανέφερε ότι αυτό θα το δούμε στην πορεία, καθώς δεν έχει απαντηθεί από τις κλινικές μελέτες.

Τελευταία τροποποίηση στις 07/12/2020 - 12:37
  • ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ
  • ΕΜΒΟΛΙΟ
  • ΣΥΨΑΣ
  • ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
  • ΑΝΟΣΙΑ
  • ΚΙΚΙΛΙΑΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κορονοϊός Ελλάδα: Τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων για πρώτη φορά μετά από μήνες
Κορονοϊός Ελλάδα: Τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων για πρώτη φορά μετά από μήνες 06 Δεκεμβρίου 2020
ΕΟΔΥ: Μετρημένα στα δάχτυλα των 2 χεριών τα θετικά τεστ του Σαββατοκύριακου 07 Δεκεμβρίου 2020
ΕΟΔΥ: Μετρημένα στα δάχτυλα των 2 χεριών τα θετικά τεστ του Σαββατοκύριακου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΟΔΥ: Μειωμένη η θετικότητα σε γρίπη και Covid-19 και έκκληση για εμβολιασμό
Υγεία
22/01/2026 - 19:14

ΕΟΔΥ: Μειωμένη η θετικότητα σε γρίπη και Covid-19 και έκκληση για εμβολιασμό

ΕΕΕΔΕΕ: Αυστηρά μέτρα βιοασφάλειας και όχι μαζικός εμβολιασμός για την ευλογιά των αιγοπροβάτων
Επικαιρότητα
21/01/2026 - 16:34

ΕΕΕΔΕΕ: Αυστηρά μέτρα βιοασφάλειας και όχι μαζικός εμβολιασμός για την ευλογιά των αιγοπροβάτων

Το εμβόλιο κατά του καρκίνου του δέρματος παρουσιάζει διαρκή οφέλη σε βάθος πενταετίας
Pharma News
21/01/2026 - 13:00

Το εμβόλιο κατά του καρκίνου του δέρματος παρουσιάζει διαρκή οφέλη σε βάθος πενταετίας

Το εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα φρενάρει τη βιολογική γήρανση στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας
Υγεία
20/01/2026 - 15:00

Το εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα φρενάρει τη βιολογική γήρανση στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας

Μέχρι τέλη Μάρτη θα μάς απασχολεί η γρίπη – Τι λέει η Ματίνα Παγώνη για εμβολιασμό και ομάδες κινδύνου
Επικαιρότητα
16/01/2026 - 15:00

Μέχρι τέλη Μάρτη θα μάς απασχολεί η γρίπη – Τι λέει η Ματίνα Παγώνη για εμβολιασμό και ομάδες κινδύνου

Πιέσεις στα νοσοκομεία από τη γρίπη και οκτώ θάνατοι την τελευταία εβδομάδα
Υγεία
15/01/2026 - 19:04

Πιέσεις στα νοσοκομεία από τη γρίπη και οκτώ θάνατοι την τελευταία εβδομάδα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η ηλικία έναρξης της εμμηνόπαυσης επηρεάζει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και μεταβολικού συνδρόμου
Υγεία
23/01/2026 - 17:15
Έρευνα δείχνει σύνδεση του καπνίσματος με την κατάθλιψη
Υγεία
23/01/2026 - 16:00
Ένας σύντομος μεσημεριανός ύπνος «ξεκουράζει» τον εγκέφαλο και ενισχύει τη μάθηση
Υγεία
23/01/2026 - 15:00
Το χοιρινό… κάνει καλό στην υγεία; Νέα μελέτη δείχνει οφέλη για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής
Διατροφή
23/01/2026 - 14:00
Επούλωση τραυμάτων χωρίς ουλές; Το πρόσωπο αποκαλύπτει το μηχανισμό
Υγεία
23/01/2026 - 13:00
Γεωργιάδης: «Αύξηση 67% σε σχέση με το 2019 – 30.000 νέοι δωρητές οργάνων σε έναν χρόνο»
Πολιτική Υγείας
23/01/2026 - 12:17
Τελικά η διακοπή των ενέσεων απώλειας βάρους δεν οδηγεί απαραίτητα σε επαναπρόσληψή του
Pharma News
23/01/2026 - 12:00
Γρίπη: Δύο παιδιά, 6 και 3 ετών στη ΜΕΘ του "Αγία Σοφία" - Τι λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ
Υγεία
23/01/2026 - 11:22
Συναγερμός στην Ινδία με συρροή κρουσμάτων ιού που μεταδίδεται από τα ζώα στον άνθρωπο
Υγεία
23/01/2026 - 11:00
Οστεοαρθρίτιδα: Νέο φάρμακο υπόσχεται αναγέννηση χόνδρου και αποκατάσταση των αρθρώσεων
Υγεία
23/01/2026 - 10:00
Burnout: Οδηγός αποκατάστασης
Ψυχική Υγεία
23/01/2026 - 09:00
Τι πρέπει να γνωρίζετε για την οστεοαρθρίτιδα ισχίου και γόνατος
Health Talk
22/01/2026 - 20:38
ΕΟΔΥ: Μειωμένη η θετικότητα σε γρίπη και Covid-19 και έκκληση για εμβολιασμό
Υγεία
22/01/2026 - 19:14
O ΕΕΣ βρέθηκε άμεσα στην πρώτη γραμμή στις περιοχές της Αττικής που επλήγησαν από πλημμύρες
Επικαιρότητα
22/01/2026 - 18:47
Ημερίδα για τη φροντίδα των ογκολογικών ασθενών και τη δύναμη της τέχνης στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Patient Talk
22/01/2026 - 18:22
Επιστολή Ε.Σ.Α.μεΑ. σε Μιχαηλίδου: «Προβλήματα με την Κάρτα Αναπηρίας ζητούν άμεσες ενέργειες και λύσεις»
Patient Talk
22/01/2026 - 17:57
Το 20% των καρδιαγγειακών θανάτων συνδέεται με περιβαλλοντικούς παράγοντες
Υγεία
22/01/2026 - 17:34
Μεγάλη κινητοποίηση για την Υγεία στο Μεσολόγγι στις 28 Ιανουαρίου
Επικαιρότητα
22/01/2026 - 17:16
Εγκρίθηκε η επαναπροκήρυξη 95 θέσεων ιατρών Ε.Σ.Υ. - Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις!
Πολιτική Υγείας
22/01/2026 - 16:51
Θεμιστοκλέους: «Το 2026 θα ενισχύσουμε το ΕΣΥ με επιπλέον 8.000 προσωπικό»
Πολιτική Υγείας
22/01/2026 - 16:34
Ο Matt Damon υποστηρίζει ότι αδυνάτισε χωρίς γλουτένη – Τι ισχύει πραγματικά;
Διατροφή
22/01/2026 - 16:17
Ανάρτηση Σκέρτσου για τις μεταμοσχεύσεις: «Ορόσημο το 2025 στην ιστορία της δωρεάς οργάνων»
Πολιτική Υγείας
22/01/2026 - 15:53
Νέοι κανόνες της ΕΕ για απορρυπαντικά πιο φιλικά στην υγεία και το περιβάλλον
Επικαιρότητα
22/01/2026 - 15:27
Η εξέταση που μπορεί να προβλέψει τυχόν σεξουαλικές παρενέργειες από τη λήψη αντικαταθλιπτικών
Υγεία
22/01/2026 - 15:00
Το νερό και τα μάτια σας! Γιατί η ενυδάτωση είναι καίριας σημασίας για την όραση σας
Υγεία
22/01/2026 - 14:00
Φάρμακα που ενεργοποιούνται με φως: Μια νέα, ασφαλέστερη προσέγγιση για την αντιμετώπιση της ψωρίασης
Υγεία
22/01/2026 - 13:00
Νοσοκομείο Νάξου για καταγγελίες: Πραγματοποιούμε πια χειρουργικές επεμβάσεις μεσαίας και μεγάλης βαρύτητας
Πολιτική Υγείας
22/01/2026 - 12:37
Και επισήμως εκτός ΠΟΥ οι ΗΠΑ - Οικονομικό πλήγμα για τον Οργανισμό
Πολιτική Υγείας
22/01/2026 - 12:05
"Πυρά" Μπουρλά εναντίον της αντιεπιστημονικής στάσης του αμερικανικού Υπουργείου Υγείας έναντι των εμβολίων
Pharma Policy
22/01/2026 - 12:00
Νέα ανακάλυψη εξηγεί γιατί οι νεφροπαθείς κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιακή ανεπάρκεια
Υγεία
22/01/2026 - 11:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γιατί η ζυγαριά θα σάς ευγνωμονεί αν βάζετε ψωμί, ρύζι και ζυμαρικά στο ψυγείο
Διατροφή
21/01/2026 - 14:00
Γιατί δεν χρειάζεστε «αποτοξίνωση» τον Ιανουάριο – Πότε μπορεί να κάνει κακό
Διατροφή
21/01/2026 - 11:00
ΦΣΘ: Καθυστέρηση 7 μηνών για τη διάθεση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους στα φαρμακεία της γειτονιάς
Πολιτική Υγείας
21/01/2026 - 12:00
Το εμβόλιο κατά του καρκίνου του δέρματος παρουσιάζει διαρκή οφέλη σε βάθος πενταετίας
Pharma News
21/01/2026 - 13:00
Ασημένια διάκριση από τoν EcoVadis στην GEP για τις επιδόσεις της στη βιωσιμότητα
Υπηρεσίες Υγείας
21/01/2026 - 17:24
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo