ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σύψας στο News4Health: Φιλόδοξο το σχέδιο της κυβέρνησης για τον αριθμό των εμβολιασμών

Υγεία
PEXELS & Gaffi
Σε αποκλειστική συνέντευξη του στο News4Health, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος, Σύψας, απάντησε στα «καυτά» ερωτήματα σχετικά με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Γιατί πιστεύει ότι ο στόχος της κυβέρνησης για εμβολιασμό 2 εκατ. πολιτών ανά μήνα είναι εξαιρετικά φιλόδοξος. Τι είπε για την έρευνα που έδειξε μεγάλη διστακτικότητα των υγειονομικών για λήψη του εμβολίου.
Δευτέρα, 07/12/2020 - 08:00
— Photo: PEXELS & Gaffi
Γιώργος Παπαϊωάννου Γιώργος Παπαϊωάννου

Με την έγκριση ενός εμβολίου κατά του κορονοϊού να αποτελεί ζήτημα ημερών ολοένα και περισσότερος κόσμος εκφράζει τις απορίες του για την αποτελεσματικότητά του και αρχίζει και αναρωτιέται κατά πόσο είναι ασφαλές.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του News4Health, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, εξήγησε μεταξύ άλλων πόσο χρονικό διάστημα απαιτείται για την απόκτηση προστασίας μετά τη λήψη του εμβολίου. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην δικιά του εκτίμηση για την επίτευξη της ανοσίας της αγέλης, σχολίασε το ζήτημα των μακροπρόθεσμων παρενεργειών και τοποθετήθηκε για το αν ο εμβολιασμός θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικός.

Οι απαντήσεις Σύψα για το εμβόλιο

Θεωρείτε εφικτή την εκτίμηση του Υπουργείου Υγείας για εμβολιασμό 2 εκατ. ατόμων κάθε μήνα; Πότε θεωρείτε ότι μπορεί να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης;

Τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας όσο και ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, είχαν αναφέρει πρόσφατα ότι εκτιμούν πως οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν αρχές Γενάρη και ότι υπολογίζουν 2 εκατ. περίπου πολίτες θα εμβολιάζονται κάθε μήνα κατά του κορονοϊού.

Ο κ. Σύψας χαρακτήρισε «εξαιρετικά φιλόδοξη» τη συγκεκριμένη εκτίμηση. Εξήγησε, μάλιστα, ότι η άποψη του τεκμηριώνεται και από μία πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε Έλληνες υγειονομικούς και φανέρωσε διστακτικότητα στη λήψη εμβολίου σε ένα ποσοστό που έφτανε το 50%.

«Δε νομίζω ότι θα συμβεί αυτό γιατί θα υπάρξει ένα ισχυρό κίνημα που δε θα θέλει να εμβολιαστεί για πολλούς λόγους. Ήδη σε μία μελέτη που έχουμε κάνει σε 1500 εργαζόμενους υγείας σε διάφορα νοσοκομεία βρήκαμε ότι υπάρχει ένα σχεδόν 50% που είναι διστακτικό. Άρα λοιπόν, δεν είναι τόσο εύκολο να έχουμε μαζική προσέλευση για εμβολιασμό» εξήγησε.

Όσον αφορά την ανοσία της αγέλης σημείωσε ότι ακόμα και αν υλοποιηθεί το σχέδιο της κυβέρνησης θα χρειαστούν 6 μήνες. Για τον ίδιο, πάντως, το εφικτό σενάριο είναι ο εμβολιασμός των υγειονομικών και των ευπαθών ομάδων μέχρι το καλοκαίρι.

«Θέλουμε 5 μήνες να εμβολιάσουμε όλους τους Έλληνες συν ένα μήνα επιπλέον γιατί η ανοσία επέρχεται ένα μήνα μετά το εμβόλιο. Συνεπώς πάμε στους 6 μήνες. Άρα μιλάμε για τον Ιούνιο. Πρόκειται για ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο Εγώ θα ήμουν πολύ πιο ικανοποιημένος με τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων και των υγειονομικών, οι οποίοι υπολογίζονται στα 4 εκατομμύρια, μέχρι το καλοκαίρι. Αν το κάνουμε αυτό, θα μειωθεί η θνησιμότητα και η νοσηρότητα. Συνεπώς εγώ εκεί θα πόνταρα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

εμβολιο PFIZER 2

Αυτοί που έχουν νοσήσει από τον κορονοϊό, πρέπει να κάνουν το εμβόλιο και αν ναι πότε;

Ο κ. Σύψας υποστήριξε ότι για αυτούς που έχουν νοσήσει το πιο πιθανό είναι να γίνεται έλεγχος αντισωμάτων. «Αυτοί που θα έχουν έναν υψηλό τίτλο ενδεχομένως δε θα εμβολιαστούν ενώ αυτοί που δεν έχουν ενδεχομένως θα εμβολιαστούν. Γι΄αυτό, όμως, θα περιμένουμε λίγο καιρό ακόμη να δοθούν σαφείς οδηγίες» είπε.

«Αν υποθέσουμε ότι ο χρόνος ζωής των αντισωμάτων είναι γύρω στους 6 μήνες τουλάχιστον ή και παραπάνω, ένας εξαμηνιαίος έλεγχος είναι αρκετός» πρόσθεσε.

Πόσο διαρκεί η ανοσία στον κορονοϊό μετά τον εμβολιασμό;

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας απάντησε ότι ακόμα αυτό παραμένει άγνωστο και είναι ένα από τα ερωτήματα που θα απαντηθούν στην πορεία.

«Αυτό είναι εντελώς άγνωστο. Είναι ένα από τα ζητούμενα στο εμβόλιο. Ακόμα δε γνωρίζουμε πόσο κρατάει η ανοσία και αν χρειάζεται να εμβολιαστούμε ξανά εφόσον συνεχίζει να υπάρχει η επιδημία. Είναι ερωτήματα που θα απαντηθούν στην πορεία. Από τη στιγμή που θα γίνει μαζικός εμβολιασμός θα έχουμε μαζικά στοιχεία. Επίσης, οι υπάρχουσες κλινικές μελέτες θα μας έχουν δώσει κάποια στοιχεία επειδή έχουν αρχίσει εδώ και καιρό» ανέφερε.

Πόσο σίγουρος μπορεί να είναι κάποιος ότι το εμβόλιο δε θα έχει μακροπρόθεσμες παρενέργειες;

«Απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα δεν μπορεί να δοθεί. Άλλωστε, στην περίπτωση ενός νέου φαρμάκου ή εμβολίου οι κλινικές μελέτες έχουν διάρκεια το πολύ έξι μήνες. Η εμπειρία, όμως, από άλλα εμβόλια, όπως της γρίπης ή παιδικών ασθενειών, καταδεικνύει πως δε φαίνεται να υπάρχουν καθόλου παρενέργειες» ξεκαθάρισε ο καθηγητής.

εμβολιο PFIZER

Για ποιο λόγο έχουμε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα ένα εμβόλιο;

Ένα από τα επιχειρήματα των αρνητών κορονοϊού είναι ότι το εμβόλιο ετοιμάζεται να φτάσει στα χέρια μας σε χρόνο ρεκόρ, κάτι που τους βάζει σε σκέψεις για την ασφάλεια του. Ωστόσο, ο κ. Σύψας μας ξεκαθαρίζει ότι η άφιξη του εμβολίου σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα έχει 3 απόλυτα λογικές εξηγήσεις.

«Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες. Ο πρώτος είναι ότι έχουμε νέα τεχνολογία πλέον, δηλαδή δεν είμαστε στη δεκαετία του 50΄που χρειαζόμασταν 10 χρόνια για την ανάπτυξη του εμβολίου. Πλέον είμαστε στον 21ο αιώνα και έχουμε πολύ πιο σύγχρονη τεχνολογία. Δεύτερον είναι τεράστια η χρηματοδότηση που είχαμε. Ένας άλλος λόγος είναι ότι υπήρχε ήδη η εμπειρία από τους προηγούμενους κορονοϊούς, τον SARS και τον MERS για τους οποίους είχε ήδη αρχίσει να ετοιμάζεται το εμβόλιο. Απλώς η παραγωγή και η εξέλιξη διακόπηκε γιατί αυτές οι 2 πανδημίες εξαφανίστηκαν. Επομένως δεν ξεκινήσαμε από το μηδέν αλλά από μία βάση» υποστήριξε.

Θεωρείτε ότι ο εμβολιασμός πρέπει να είναι υποχρεωτικός και αν ναι γιατί;

Στην Ελλάδα ο εμβολιασμός θα είναι δωρεάν και δεν θα είναι υποχρεωτικός. Ορισμένοι επιστήμονες θεωρούν ότι αυτό θα έπρεπε να αλλάξει. Ωστόσο, ο κ. Σύψας εξηγεί στο News4health ότι ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού δεν πρέπει να είναι αναγκαστικός.

«Δεν προβλέπεται από το νόμο να είναι υποχρεωτικός και αν αυτό συμβεί θα δημιουργήσει μεγάλη δυσαρέσκεια. Όμως θα γίνει εκ των πραγμάτων υποχρεωτικός με την έννοια ότι πολλές επιχειρήσεις θα απαιτούν από τους εργαζόμενους να είναι εμβολιασμένοι για να μην έχουμε διασπορές μέσα στην επιχείρηση. Επίσης, ο εμβολιασμός μπορεί να απαιτηθεί από εταιρείες ταξιδιών, τα νοσοκομεία ή και τα ξενοδοχεία. Επομένως στη ζωή θα γίνει εκ των πραγμάτων σχεδόν υποχρεωτικός».

Από τη στιγμή που θα εμβολιαστώ, πόσος χρόνος χρειάζεται για να αποκτήσω ανοσία;

Σύμφωνα με τον καθηγητή, από την στιγμή που κάποιος θα λάβει την πρώτη δόση θα χρειαστεί 1 μήνας για να αποκτήσει προστασία στον νέο κορονοϊό (σ.σ. αυτό ισχύει για τα εμβόλια 2 δόσεων).

«Στα υπάρχοντα εμβόλια θέλουμε 2 δόσεις που απέχουν μεταξύ τους 3 εβδομάδες συν μία εβδομάδα. Σύνολο 4 εβδομάδες από την πρώτη δόση. Αυτές τις 4 εβδομάδες συμπεριφερόμαστε σαν να μην έχουμε κάνει εμβόλιο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΡΙΠΗΣ EUROKINISSI

Τι προστασία παρέχει το εμβόλιο; Υπάρχει περίπτωση να νοσήσω;

Δεδομένου ότι έχουμε εμβόλια αποτελεσματικότητας που ξεπερνάει το 90%, ο κ. Σύψας εξηγεί ότι αν κάποιος λάβει το εμβόλιο ελαττώνονται οι πιθανότητες κατά 90% να έχει σοβαρά συμπτώματα.

«Το σίγουρο και αυτό που μας δείχνουν οι κλινικές μελέτες, εφόσον εγκριθούν, είναι ότι δε θα έχω συμπτώματα. Οι μελέτες δε μας λένε αν θα μολυνθώ και θα είμαι ασυμπτωματικός. Αυτό δεν το έχουν ανιχνεύσει οι μελέτες και θα το δούμε στην πορεία. Όταν οι μελέτες των εταιρειών αναφέρονται σε αποτελεσματικότητα 90%, εννοούν ότι ελαττώνονται οι πιθανότητες κατά 90% να έχω συμπτώματα σοβαρά» είπε.

Υπάρχει περίπτωση να μεταδώσω τον ιό ακόμη και αν έχω εμβολιαστεί;

Ο καθηγητής επιδημιολογίας μας ανέφερε ότι αυτό θα το δούμε στην πορεία, καθώς δεν έχει απαντηθεί από τις κλινικές μελέτες.

Τελευταία τροποποίηση στις 07/12/2020 - 12:37
  • ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ
  • ΕΜΒΟΛΙΟ
  • ΣΥΨΑΣ
  • ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
  • ΑΝΟΣΙΑ
  • ΚΙΚΙΛΙΑΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κορονοϊός Ελλάδα: Τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων για πρώτη φορά μετά από μήνες
Κορονοϊός Ελλάδα: Τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων για πρώτη φορά μετά από μήνες 06 Δεκεμβρίου 2020
ΕΟΔΥ: Μετρημένα στα δάχτυλα των 2 χεριών τα θετικά τεστ του Σαββατοκύριακου 07 Δεκεμβρίου 2020
ΕΟΔΥ: Μετρημένα στα δάχτυλα των 2 χεριών τα θετικά τεστ του Σαββατοκύριακου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αγωγή γιατρών σε βάρος του Κένεντι τζούνιορ για την πολιτική του έναντι των εμβολιασμών κατά της Covid
Πολιτική Υγείας
08/07/2025 - 16:07

Αγωγή γιατρών σε βάρος του Κένεντι τζούνιορ για την πολιτική του έναντι των εμβολιασμών κατά της Covid

Παρασκευής: Τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον αιμορραγικό πυρετό - Τι γίνεται με τη θεραπεία
Health Talk
03/07/2025 - 14:43

Παρασκευής: Τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον αιμορραγικό πυρετό - Τι γίνεται με τη θεραπεία

Τζανάκης: «Νέα παραλλαγή του κορονοϊού, προκαλεί πολύ επώδυνη φαρυγγίτιδα»
Υγεία
02/07/2025 - 20:09

Τζανάκης: «Νέα παραλλαγή του κορονοϊού, προκαλεί πολύ επώδυνη φαρυγγίτιδα»

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυξάνεται στα 5 εκατ. ευρώ η συνεισφορά μας στη GAVI
Επικαιρότητα
26/06/2025 - 07:55

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυξάνεται στα 5 εκατ. ευρώ η συνεισφορά μας στη GAVI

Προς έγκριση έθεσε ο ΕΜΑ το πρώτο εμβόλιο κατά της δυσεντερίας των χοίρων
Pharma Policy
16/06/2025 - 19:43

Προς έγκριση έθεσε ο ΕΜΑ το πρώτο εμβόλιο κατά της δυσεντερίας των χοίρων

ΙΣΑ: Ανυπόστατα δημοσιεύματα περί «θανάτου παιδιού από εμβόλιο για τον στρεπτόκοκκο»
Υγεία
22/05/2025 - 21:19

ΙΣΑ: Ανυπόστατα δημοσιεύματα περί «θανάτου παιδιού από εμβόλιο για τον στρεπτόκοκκο»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τι είναι η κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας και πως αντιμετωπίζεται!
Ψυχική Υγεία
14/07/2025 - 20:11
Συμβουλές για άμεση ανακούφιση και ασφαλή έκθεση στον ήλιο του καλοκαιριού
Health Talk
14/07/2025 - 18:52
Καραγκούνης: Ενίσχυση του πλαισίου προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων
Πολιτική Υγείας
14/07/2025 - 18:34
ΚΚΕ: «Ακόμα μια επικοινωνιακή απάτη της κυβέρνησης το 1566»
Πολιτική Υγείας
14/07/2025 - 18:09
Καμπανάκι για συμπλήρωμα διατροφής βιταμίνης Β6 - Πως μπορεί να βλάψει το νευρικό σύστημα
Υγεία
14/07/2025 - 17:44
Επιστολή ΙΣΑ στον ΕΟΠΥΥ για τις άδειες και τις συμβάσεις των προσωπικών γιατρών
Πολιτική Υγείας
14/07/2025 - 17:17
Κίτρινο καρπούζι Μεσσηνίας: Η ουσία που περιέχει κατά της στυτικής δυσλειτουργίας
Διατροφή
14/07/2025 - 16:39
ΠΟΝ: Κραυγή αγωνίας για τη Μονάδα Μεταμόσχευσης του «Ευαγγελισμού»
Patient Talk
14/07/2025 - 15:57
Προσωπικό του Γ.Ν. Χίου «Σκυλίτσειο» στο Γ.Α.Ν.Π. «Μεταξά» για εκπαίδευση
Υγεία
14/07/2025 - 15:36
Όλο και περισσότερες νέες γυναίκες με καρκίνο του μαστού
Health Talk
14/07/2025 - 15:23
Όλες οι μορφές άσκησης δεν επιδρούν το ίδιο θετικά στην ψυχική υγεία - Ο μηχανισμός
Fitness
14/07/2025 - 15:00
Η Tikun Olam Ελλάδος διευρύνει την πρόσβαση των ασθενών σε νέα τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης
Pharma News
14/07/2025 - 14:43
Τεχνική AMIS για ολική αρθροπλαστική ισχίου: Άμεση κινητικότητα, ελάχιστος πόνος
Health Talk
14/07/2025 - 14:19
Σύνδρομο post-Covid: Ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα της λουτροθεραπείας στη διαχείριση των συμπτωμάτων
Υγεία
14/07/2025 - 14:00
«Γέφυρα Τεχνολογίας» από το ΕΚΠΑ και επτά ιδρύματα - Η χρήση της στην Ιατρική και το φάρμακο
Digital Health
14/07/2025 - 13:46
Μητσοτάκης: «Να μας βοηθήσουν οι ασθενείς να γίνουμε καλύτεροι»
Πολιτική Υγείας
14/07/2025 - 13:24
Ο Όμιλος Affidea δίπλα στους πυροσβέστες για τέταρτη συνεχή χρονιά
Υπηρεσίες Υγείας
14/07/2025 - 13:03
1566: Όλη η τηλεφωνική εξυπηρέτηση για την υγεία σε ένα αριθμό
Πολιτική Υγείας
14/07/2025 - 12:16
Επαναστατικό μικροτσίπ μπορεί να αποκαλύψει πως κάθε οργανισμός καταπολεμά τους ιούς — σε μόλις 90 λεπτά
Υγεία
14/07/2025 - 12:00
Θεμιστοκλέους στο TikTok: «Ήρθε η ώρα να μας κρίνουν οι ασθενείς»
Digital Health
14/07/2025 - 11:54
Πρόληψη και φροντίδα της καρδιάς στο επίκεντρο της πολιτείας: Ειδική συνεδρίαση στη Βουλή υπό τον Γ. Στύλιο
Πολιτική Υγείας
14/07/2025 - 11:46
Πώς η ελαφρώς αυξημένη γλυκόζη στο αίμα καταστρέφει τη σεξουαλική υγεία των ανδρών
Υγεία
14/07/2025 - 11:00
O συνδυασμός ορμονικής θεραπείας και τιρζεπατίδης επιτυγχάνει σημαντική απώλεια βάρους μετά την εμμηνόπαυση
Υγεία
14/07/2025 - 10:00
Το φαινόμενο «αγχωτική Δευτέρα» και πώς επιδρά στην υγεία της καρδιάς
Ψυχική Υγεία
14/07/2025 - 09:16
Πρεμιέρα για την αξιολόγηση των δημόσιων νοσοκομείων από τους ασθενείς- Φεύγουν σήμερα πάνω από 2.300 sms
Digital Health
14/07/2025 - 07:53
Τρελή πορεία SUV στο Κολωνάκι: Στην εντατική 46χρονος σε σταθερή κατάσταση
Επικαιρότητα
13/07/2025 - 11:40
«Το μέγεθος μετράει» και εννέα ακόμα μύθοι για το σεξ
Ψυχική Υγεία
13/07/2025 - 09:56
Αύξηση σύφιλης 65% στην Ελλάδα κατά την πανδημία - Οδηγίες για διακοπές χωρίς αφροδίσια
Health Talk
13/07/2025 - 09:10
H Τεχνητή Νοημοσύνη δημιουργεί, μέσα σε δευτερόλεπτα, πρωτεΐνες που καταπολεμούν τη μικροβιακή αντοχή
Digital Health
12/07/2025 - 11:10
Κωδικός «Ασφαλές καλοκαίρι»: Πώς να αποφύγετε τσιμπήματα και εγκαύματα
Health Talk
12/07/2025 - 10:06

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο Όμιλος Affidea δίπλα στους πυροσβέστες για τέταρτη συνεχή χρονιά
Υπηρεσίες Υγείας
14/07/2025 - 13:03
1566: Όλη η τηλεφωνική εξυπηρέτηση για την υγεία σε ένα αριθμό
Πολιτική Υγείας
14/07/2025 - 12:16
H Τεχνητή Νοημοσύνη δημιουργεί, μέσα σε δευτερόλεπτα, πρωτεΐνες που καταπολεμούν τη μικροβιακή αντοχή
Digital Health
12/07/2025 - 11:10
Πρόληψη και φροντίδα της καρδιάς στο επίκεντρο της πολιτείας: Ειδική συνεδρίαση στη Βουλή υπό τον Γ. Στύλιο
Πολιτική Υγείας
14/07/2025 - 11:46
Μητσοτάκης: «Να μας βοηθήσουν οι ασθενείς να γίνουμε καλύτεροι»
Πολιτική Υγείας
14/07/2025 - 13:24
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo