ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σκασμένες φτέρνες: Γιατί συμβαίνει αυτό το καλοκαίρι και πως θα ανακουφιστείτε

Υγεία
Σκασμένες φτέρνες: Γιατί συμβαίνει αυτό το καλοκαίρι και πως θα ανακουφιστείτε
Το καλοκαίρι η αγαπημένη συνήθεια πολλών, κυρίως των γυναικών, να περπατούν ξυπόλητοι μπορεί να έχει δυσάρεστες επιπτώσεις στο δέρμα των πελμάτων και ιδίως στις φτέρνες. Πώς μπορεί κανείς να αποφύγει τις; σκασμένες φτέρνες και να προφυλλάξει τα πόδια του και τι μπορεί να κάνει όταν πια έχουν ήδη «σκάσει».
Σάββατο, 24/07/2021 - 08:00
— Photo: pixabay
News4Health Team News4Health Team

Η πιθανότητα το δέρμα τους να παρουσιάσει ξηρότητα και ρωγμές είναι αυξημένη, ακόμα και αν τα πόδια τους δεν είναι τελείως γυμνά όταν περπατούν αλλά φορούν σαγιονάρες, τα αγαπημένα τους σανδάλια ή τα πανάκριβα πέδιλά τους.

Για τους περισσότερους, η αλλαγή αυτή στην εμφάνιση είναι απλώς ένα αισθητικό πρόβλημα, για κάποιους όμως μπορεί να αποτελέσει μια επώδυνη κατάσταση, με βαθιές ρωγμές που φτάνουν σε βαθύτερα στρώματα του δέρματος, που μπορεί να αιμορραγούν και να μολυνθούν. Για άλλους μπορεί να είναι ένδειξη συστημικών ή δερματικών παθήσεων.

«Όπως ο χειμώνας και τα κλειστά παπούτσια μπορεί να προκαλέσουν μύκητες στο δέρμα των ποδιών και στα νύχια, λόγω της υγρασίας που δημιουργείται μέσα σε αυτά, έτσι και το καλοκαίρι τα ανοιχτά παπούτσια προξενούν ξηρότητα στα πέλματα και στις φτέρνες. Το δέρμα σταδιακά χάνει την ελαστικότητά του και παρουσιάζει ρωγμές, ενώ το χρώμα του σκουραίνει, παίρνοντας μια κιτρινωπή απόχρωση. Οι αιτίες μπορεί να είναι φαινομενικά απλές, ωστόσο δεν είναι πάντα», μας εξηγεί ο Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.

Η αφυδάτωση είναι μια από αυτές και η πιο συνηθισμένη. Η καλοκαιρινή ζέστη μας καθιστά πιο ευάλωτους εάν δεν λαμβάνουμε επαρκείς ποσότητες υγρών. Το ξηρό περιβάλλον, π.χ. από το air condition, επίσης συμβάλλει στην εμφάνιση ξηρότητας στο δέρμα των φτερνών, όπως και ολόκληρου του σώματος.

Υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτή τη δερματική κατάσταση. Όπως διευκρινίζει ο δρ Στάμου, κατά το περπάτημα οι φτέρνες υποστηρίζουν ολόκληρο το σωματικό βάρος. Για να απορροφηθούν οι κραδασμοί υπάρχει ένα επίθεμα λίπους κάτω από το οστό της φτέρνας. Όταν ασκείται υπερβολική πίεση, χωρίς υποστήριξη, το λίπος αυτό υποχωρεί προς το πλάι.

Για να μπορέσει το σώμα να ανταποκριθεί, αυξάνει την προστασία του σκληραίνοντας στα σημεία που δέχεται την υψηλότερη πίεση. Το πάχος του νεκρού ουσιαστικά δέρματος εξαρτάται από το μέγεθος της πίεσης που έχει υποστεί η φτέρνα. Καθώς “χτίζεται” το σκληρό δέρμα, στεγνώνει και δεν είναι πλέον ελαστικό, και όσο η πίεση συνεχίζεται αρχίζει και σχηματίζει ρωγμές.

Τα κλειστά παπούτσια προσφέρουν υποστήριξη, σε αντίθεση με τα ανοιχτά, που το επίθεμα λίπους υφίσταται πλευρική υποχώρηση, αυξάνοντας τον κίνδυνο ρωγμών. Αυτό εξηγεί και το γιατί οι σκασμένες φτέρνες εμφανίζονται συχνότερα στις γυναίκες από ότι στους άνδρες.

Τα άτομα που είναι υπέρβαρα είναι πιο επιρρεπή, λόγω της αυξημένης πίεσης που δέχονται οι φτέρνες και της υποχώρησης του λίπους. Ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο είναι η ορθοστασία σε σκληρά δάπεδα για παρατεταμένες περιόδους. Αυτός ο κίνδυνος μπορεί να ελαχιστοποιηθεί με τη χρήση υποδημάτων τα οποία είναι κατάλληλα επενδυμένα στις φτέρνες και στις σόλες για να παρέχουν επιπλέον υποστήριξη. Αντίθετα, τα παπούτσια με λεπτή σόλα μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα.

Εκτός από την ξηρότητα και την υπερβολική πίεση, υπάρχουν και παθήσεις που γίνονται συχνά αιτία σκασμένων φτερνών. Η ατοπική δερματίτιδα είναι από τις πιο συχνές. Η πάθηση μπορεί να κάνει το δέρμα πιο ξηρό και τις φτέρνες πιο ευαίσθητες στις ρωγμές. Ίδιες επιπτώσεις έχει και ψωρίαση, η οποία προκαλεί ξηρό, φολιδωτό και ξεφλουδισμένο δέρμα σε διάφορα σημεία του σώματος (συμπεριλαμβανομένου του πέλματος) αλλά και το παλαμοπελματιαίο κερατόδερμα, το οποίο προκαλεί πάχυνση του δέρματος στις παλάμες και στα πέλματα και προδιάθεση για σχηματισμό ρωγμών.

Τα παιδιά που πάσχουν από νεανική πελματιαία δερματοπάθεια είναι επίσης πιθανό να εμφανίσουν σκασμένες φτέρνες. Η πάθηση αυτή χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα υγρασίας στο δέρμα της περιοχής, το οποίο στεγνώνει γρήγορα. Η επαναλαμβανόμενη αυτή διαδικασία οδηγεί σε ρωγμές.

Οι επώδυνες, σκασμένες φτέρνες μπορεί να είναι και τα πρώτα σημάδια διαβήτη ή θυρεοειδοπάθειας. Μια υποκείμενη διαβητική πάθηση μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία των ιδρωτοποιών αδένων, καθώς και ανεξέλεγκτα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περιφερική νευροπάθεια, μια νευρική βλάβη στα πόδια που περιορίζει τη ροή και την κυκλοφορία του αίματος και αυξάνει τον κίνδυνο για ξήρωση και εμφάνιση σκασμένων φτερνών. Γι’ αυτό οι διαβητικοί ασθενείς πρέπει να είναι διπλά προσεκτικοί, προκειμένου να αποφύγουν τον σχηματισμό κάποιου έλκους στις φτέρνες. Η αντιαισθητική αυτή κατάσταση μπορεί επίσης να οφείλεται και σε δυσλειτουργία του θυρεοειδή, η οποία προκαλεί ξηρότητα και τελικά ρωγμές.

«Όσοι έχουν σκασμένες φτέρνες και ακόμη περισσότερο όσοι έχουν βαθιές ρωγμές και κινδυνεύουν από μόλυνση θα πρέπει να αφιερώνουν καθημερινά λίγο χρόνο για να περιποιούνται αυτή την ταλαιπωρημένη περιοχή των ποδιών τους. Πρέπει να κάνουν καθημερινά ένα 10λεπτο ποδόλουτρο, να χρησιμοποιούν ελαφρόπετρα για να απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα και να μειώσουν το πάχος της κεράτινης στοιβάδας.

Κατόπιν να ενυδατώνουν με λιπαρές αλοιφές. Επίσης καλό είναι αυτές να περιέχουν συστατικά που βοηθούν στην απομάκρυνση του νεκρού δέρματος και στην αποκατάσταση της υγρασίας του. Για μια ολοκληρωμένη θεραπεία θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση παπουτσιών με λεπτή σόλα που δεν απορροφά τους κραδασμούς και φυσικά η ορθοστασία και η βάδιση με γυμνά πόδια», καταλήγει ο δρ Χρήστος Στάμου.

  • ΦΤΕΡΝΕΣ
  • ΔΕΡΜΑ
  • ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κυτταρίτιδα: Οι πιο αποτελεσματικές θεραπείες απαλλαγής
Κυτταρίτιδα: Οι πιο αποτελεσματικές θεραπείες απαλλαγής 20 Ιουλίου 2021
Συναγερμός ΠΟΥ: 23 εκατ. ανεμβολίαστα παιδιά χωρίς προστασία σε θανατηφόρες ασθένειες 20 Ιουλίου 2021
Συναγερμός ΠΟΥ: 23 εκατ. ανεμβολίαστα παιδιά χωρίς προστασία σε θανατηφόρες ασθένειες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι 13 τρόποι με τους οποίους το fast food βλάπτει την υγεία σας
Διατροφή
13/06/2026 - 16:34

Οι 13 τρόποι με τους οποίους το fast food βλάπτει την υγεία σας

Τσιμπήματα εντόμων το καλοκαίρι: Πώς να προστατευτείτε και πώς να τα αντιμετωπίσετε
Υγεία
11/06/2026 - 09:00

Τσιμπήματα εντόμων το καλοκαίρι: Πώς να προστατευτείτε και πώς να τα αντιμετωπίσετε

Γιατί δεν πρέπει να το φοβόμαστε το Laser μυωπίας το καλοκαίρι
Health Talk
09/06/2026 - 20:52

Γιατί δεν πρέπει να το φοβόμαστε το Laser μυωπίας το καλοκαίρι

Απλές συμβουλές για να απολαύσετε με ασφάλεια τον ήλιο και αυτό το καλοκαίρι
Υγεία
28/05/2026 - 18:34

Απλές συμβουλές για να απολαύσετε με ασφάλεια τον ήλιο και αυτό το καλοκαίρι

Ποιες δερματικές παθήσεις βελτιώνονται και ποιες επιδεινώνονται το καλοκαίρι
Health Talk
22/05/2026 - 18:34

Ποιες δερματικές παθήσεις βελτιώνονται και ποιες επιδεινώνονται το καλοκαίρι

Γιατί οι δερματολόγοι προειδοποιούν ότι η αντηλιακή προστασία δεν είναι μόνο για την παραλία
Υγεία
14/05/2026 - 20:34

Γιατί οι δερματολόγοι προειδοποιούν ότι η αντηλιακή προστασία δεν είναι μόνο για την παραλία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οι 13 τρόποι με τους οποίους το fast food βλάπτει την υγεία σας
Διατροφή
13/06/2026 - 16:34
Μητσοτάκης: Κατασκευή νέου νοσοκομείου στην Κω και αξιοποίηση του παλιού στη Ρόδο
Πολιτική Υγείας
13/06/2026 - 16:14
Ηλεκτροπόρωση: Μία παλιά μέθοδος ανοίγει νέους δρόμους για ανεγχείρητους καρκίνους του πεπτικού
Υγεία
13/06/2026 - 15:44
Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη: Το βαθιά ανθρώπινο μήνυμα του Νοσοκομείου Χανίων
Υγεία
13/06/2026 - 08:14
Η Novo Nordisk και η «ΙΜΕΡΟΕΣΣΑ» στο BeWell Festival με το μήνυμα «για μια ανάλαφρη ζωή»
Patient Talk
13/06/2026 - 03:41
Δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης στον Έβρο για τα 60 χρόνια από την ίδρυση της ELPEN
Pharma News
13/06/2026 - 00:13
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Προστάτη: Η επιστήμη αλλάζει τους κανόνες της πρόληψης
Health Talk
12/06/2026 - 22:43
«The Lancet»: Οι πολιτικές που μπορούν να οδηγήσουν στη μείωση της παιδικής παχυσαρκίας
Πολιτική Υγείας
12/06/2026 - 22:18
Μελέτη για νέο φάρμακο κατά του μεταστατικού καρκίνου του μαστού ανακοινώθηκε στο ASCO 2026
Υγεία
12/06/2026 - 21:46
Ικανοποίηση στον ΙΣΑ για τη συνέχιση του προγράμματος «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ»
Πολιτική Υγείας
12/06/2026 - 21:18
Αποκλιμάκωση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, συνεχίζεται η επιτήρηση στη Λέσβο για τον αφθώδη πυρετό
Επικαιρότητα
12/06/2026 - 20:47
Κομισιόν: Πρόοδος και προκλήσεις στους ελέγχους της κουλτούρας ασφάλειας τροφίμων στην ΕΕ
Επικαιρότητα
12/06/2026 - 19:31
Το πρώτο κέντρο θεραπείας πρωτονίων για ογκολογικούς ασθενείς σχεδιάζει το Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»
Υγεία
12/06/2026 - 19:09
Τον Οκτώβριο ο 4ος κύκλος του προγράμματος διατροφικής αγωγής για άτομα τρίτης ηλικίας του δήμου Αθηναίων
Διατροφή
12/06/2026 - 18:37
Σκληραίνοντας το σώμα μας: Η επιστήμη πίσω από την προπόνηση στις πολεμικές τέχνες
Fitness
12/06/2026 - 18:14
Ο ΕΕΣ βραβεύει 467 μαθητές που διακρίθηκαν στους πανελλαδικούς διαγωνισμούς
Επικαιρότητα
12/06/2026 - 17:38
3ο ΣΦΕΕ Summit: Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας για να γίνει κόμβος φαρμακευτικής καινοτομίας
Pharma Policy
12/06/2026 - 17:06
Λαμπερά εγκαίνια για το νέο κέντρο γυναικολογίας και γονιμότητας Prolific
Υπηρεσίες Υγείας
12/06/2026 - 16:32
Υπογεννητικότητα: Οι ερευνητές εστιάζουν στον ρόλο των έξυπνων κινητών
Υγεία
12/06/2026 - 16:11
Νέες συστάσεις από τον EMA για το βαλπροϊκό οξύ και το εμβόλιο κατά του chikungunya
Pharma Policy
12/06/2026 - 15:47
Νέα προειδοποίηση ΠΟΥ για τον Έμπολα: Η επιδημία εξακολουθεί να εξαπλώνεται στο Κονγκό
Υγεία
12/06/2026 - 15:32
Οι καρδιοπαθείς ζητούν μείωση της συμμετοχής σε φάρμακα για προχωρημένη ανεπάρκεια
Patient Talk
12/06/2026 - 15:17
Καρκίνος του μαστού στους άνδρες: Η συχνότητα, τα συμπτώματα και οι παράγοντες κινδύνου
Υγεία
12/06/2026 - 15:00
Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στο 3ο SFEE SUMMIT: «Σημαντικό βήμα προόδου το "Προλαμβάνω" αλλά πρέπει να συνεχίσουμε»
Patient Talk
12/06/2026 - 14:37
IQ Genomix και Ομάδα Αιγαίου σε ακριτικά νησιά δωρεάν προληπτικούς ελέγχους καρκίνου του παχέος εντέρου
Επικαιρότητα
12/06/2026 - 14:14
Αγγούρι: 8 λόγοι που αξίζει να το βάζετε καθημερινά στο πιάτο σας
Διατροφή
12/06/2026 - 14:00
Αγαπηδάκη: Το «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» συνεχίζεται έως το 2030 – Νέα φάση από την 1η Σεπτεμβρίου 2026
Πολιτική Υγείας
12/06/2026 - 13:48
Εμβόλιο σχεδιασμένο από τεχνητή νοημοσύνη δοκιμάστηκε για πρώτη φορά σε ανθρώπους
Υγεία
12/06/2026 - 13:00
Γεωργιάδης: Σύνδεση MyHealth app με το «ηλεκτρονικό βραχιολάκι» μέσα στον Ιούνιο
Πολιτική Υγείας
12/06/2026 - 12:00
Γιαννάκος: Διπλασιάζονται οι μισθοί των ιεραρχών και οι εργαζόμενοι του ΕΣΥ τίποτα!
Πολιτική Υγείας
12/06/2026 - 11:50

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η ΕΙΝΑΠ ζητεί την άμεση ενίσχυση της αιμοδοσίας του Νοσοκομείου «Μεταξά»
Πολιτική Υγείας
12/06/2026 - 03:38
Πρεμιέρα για τα από στόματος GLP-1 στην Ευρώπη - Πράσινο φως για το χάπι της Novo Nordisk στη Μ. Βρετανία
Pharma News
12/06/2026 - 10:00
Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή: Νέες δυνατότητες με τη δωρεά γεννητικού υλικού από γνωστό δότη
Πολιτική Υγείας
12/06/2026 - 10:42
Γιαννάκος: Διπλασιάζονται οι μισθοί των ιεραρχών και οι εργαζόμενοι του ΕΣΥ τίποτα!
Πολιτική Υγείας
12/06/2026 - 11:50
Γεωργιάδης: Σύνδεση MyHealth app με το «ηλεκτρονικό βραχιολάκι» μέσα στον Ιούνιο
Πολιτική Υγείας
12/06/2026 - 12:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo