Η κατανάλωση σαμπάνιας και περισσότερων φρούτων, η διατήρηση ενός υγιούς βάρους και η θετική στάση ζωής μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής, σύμφωνα με την πρώτη μελέτη του είδους της στον κόσμο.
Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν κάθε χρόνο μετά από αιφνίδια καρδιακή ανακοπή, η κατάσταση κατά την οποία η καρδιά σταματά να αντλεί αίμα στο σώμα χωρίς προειδοποίηση. Προκαλείται από επικίνδυνα ανώμαλο καρδιακό ρυθμό, όταν το ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς δεν λειτουργεί σωστά. Χωρίς άμεση θεραπεία, όπως η καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση, τα άτομα που την υποφέρουν πεθαίνουν.
Η νέα μελέτη εντόπισε 56 μη κλινικούς παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την αιφνίδια καρδιακή ανακοπή, οι οποίοι αφορούν τον τρόπο ζωής, σωματικές παραμέτρους, ψυχοκοινωνικούς παράγοντες, κοινωνικοοικονομική κατάσταση και το τοπικό περιβάλλον. Βρήκε πειστικές ενδείξεις ότι η αντιμετώπιση αυτών των παραγόντων θα μπορούσε να αποτρέψει μεγάλο αριθμό περιπτώσεων
Συγκεκριμένα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μεταξύ 40% και 63% των περιπτώσεων αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής θα μπορούσαν να αποφευχθούν, λαμβάνοντας υπόψη και τους 56 παράγοντες κινδύνου. Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στο Canadian Journal of Cardiology.
Ο συν-ερευνητής της μελέτης Renjie Chen από το Πανεπιστήμιο Fudan στη Σαγκάη δήλωσε: «Από ό,τι γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που διερεύνησε διεξοδικά τις συσχετίσεις μεταξύ μη κλινικών τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου και της συχνότητας εμφάνισης αιφνίδιας ανακοπής. Μας εξέπληξε το μεγάλο ποσοστό (40%-63%) των περιπτώσεων που θα μπορούσαν να προληφθούν με τη βελτίωση των δυσμενών προφίλ».
Οι ερευνητές μελέτησαν περισσότερα από 500.000 άτομα χρησιμοποιώντας δεδομένα από την UK Biobank. Από τα άτομα που παρακολουθήθηκαν, 3.147 υπέστησαν ανακοπή κατά τη διάρκεια μιας τυπικής περιόδου παρακολούθησης 14 ετών.
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα της μελέτης είναι η καρδιοπροστατευτική δράση που συνδέεται με την κατανάλωση σαμπάνιας και λευκού κρασιού, η οποία αναιρεί την επικρατούσα άποψη σχετικά με την ιδιαιτερότητα των καρδιοπροστατευτικών ιδιοτήτων του κόκκινου κρασιού.
"Η έρευνα σχετικά με τους υποκείμενους μηχανισμούς παραμένει ασαφής, αλλά τα ευρήματα αυτά ενισχύουν την ιδέα ότι τα οφέλη της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να είναι πιο σύνθετα από ό,τι είχε προηγουμένως υποτεθεί.", σχολιάζουν οι Nicholas Grubic από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο στον Καναδά και η Dakota Gustafson από το Queen's University στο Οντάριο του Καναδά.