ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πώς τα ψάρια ζέβρα ρίχνουν φως στο μηχανισμό αποκατάστασης της ανθρώπινης ακοής

Υγεία
Stowers Institute for Medical Research
Νέα έρευνα αποκαλύπτει δύο συγκεκριμένα γονίδια που ελέγχουν τον τρόπο με τον οποίο τα διάφορα υποστηρικτικά κύτταρα στο ψάρι ζέβρα διαιρούνται και αναγεννώνται, προσφέροντας ενδείξεις για το πώς τα θηλαστικά θα μπορούσαν κάποια μέρα να αξιοποιήσουν παρόμοιες αναγεννητικές δυνάμεις.
Τρίτη, 15/07/2025 - 16:30
— Photo: Stowers Institute for Medical Research
News4Health Team News4Health Team

Ενώ οι άνθρωποι μπορούν να αντικαταστήσουν τακτικά ορισμένα κύτταρα, όπως αυτά του αίματος και του εντέρου, δεν μπορούμε να αναγεννήσουμε φυσιολογικά τα περισσότερα άλλα μέρη του σώματος. Για παράδειγμα, όταν τα μικροσκοπικά αισθητήρια κύτταρα του εσωτερικού αυτιού μας υποστούν βλάβη, το αποτέλεσμα είναι συχνά μόνιμη απώλεια ακοής, κώφωση ή προβλήματα ισορροπίας.

Αντίθετα, ζώα όπως τα ψάρια, οι βάτραχοι και τα κοτόπουλα αναγεννούν τα αισθητήρια κύτταρα χωρίς καμία δυσκολία.

Τώρα, επιστήμονες του Ινστιτούτου Ιατρικής Έρευνας Stowers έχουν εντοπίσει πώς δύο διαφορετικά γονίδια καθοδηγούν την αναγέννηση των αισθητηρίων κυττάρων στο ψάρι ζέβρα. Η ανακάλυψη βελτιώνει την κατανόησή μας για τον τρόπο λειτουργίας της αναγέννησης σε αυτό και μπορεί να καθοδηγήσει μελλοντικές μελέτες για την απώλεια ακοής και την αναγεννητική ιατρική στα θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων.

«Τα θηλαστικά, όπως εμείς, δεν μπορούν να αναγεννήσουν τα τριχωτά κύτταρα στο εσωτερικό αυτί», δήλωσε η Tatjana Piotrowski, Ph.D., ερευνήτρια του Stowers και συν-συγγραφέας της μελέτης. «Καθώς γερνάμε ή εκτίθεμαστε σε παρατεταμένο θόρυβο, χάνουμε την ακοή και την ισορροπία μας».

Νέα έρευνα από το εργαστήριο της Piotrowski, που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications , επιδιώκει να κατανοήσει πώς ρυθμίζεται η κυτταρική διαίρεση τόσο για την προώθηση της αναγέννησης των τριχωτών κυττάρων όσο και για τη διατήρηση μιας σταθερής παροχής βλαστικών κυττάρων. Με επικεφαλής τον πρώην ερευνητή του Stowers, Mark Lush, Ph.D., η ομάδα ανακάλυψε ότι δύο διαφορετικά γονίδια που ρυθμίζουν την κυτταρική διαίρεση ελέγχουν το καθένα την ανάπτυξη δύο βασικών τύπων αισθητηριακών κυττάρων υποστήριξης στο ψάρι ζέβρα. Η ανακάλυψη αυτή μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να μελετήσουν εάν παρόμοιες διαδικασίες θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν σε ανθρώπινα κύτταρα στο μέλλον.

«Κατά τη διάρκεια της φυσιολογικής συντήρησης και αναγέννησης των ιστών, τα κύτταρα πρέπει να πολλαπλασιάζονται για να αντικαταστήσουν τα κύτταρα που πεθαίνουν ή αποβάλλονται. Ωστόσο, αυτό λειτουργεί μόνο εάν υπάρχουν υπάρχοντα κύτταρα που μπορούν να διαιρούνται για να τα αντικαταστήσουν», δήλωσε ο Piotrowski. «Για να κατανοήσουμε πώς ρυθμίζεται ο πολλαπλασιασμός, πρέπει να κατανοήσουμε πώς τα βλαστοκύτταρα και οι απόγονοί τους γνωρίζουν πότε να διαιρούνται και σε ποιο σημείο να διαφοροποιηθούν».

Τα ψάρια ζέβρα είναι ένα εξαιρετικό σύστημα για τη μελέτη της αναγέννησης. Σε ευθεία γραμμή από το κεφάλι μέχρι την ουρά τους βρίσκονται αισθητήρια όργανα που ονομάζονται νευρομάστες. Κάθε νευρομάστης μοιάζει με σκόρδο με «τριχωτά κύτταρα» που βγαίνουν από την κορυφή του. Μια ποικιλία υποστηρικτικών κυττάρων περιβάλλει τον νευρομάστη για να δημιουργήσει νέα τριχωτά κύτταρα. Αυτά τα αισθητήρια κύτταρα, που βοηθούν τα ζεβράκια να ανιχνεύουν την κίνηση του νερού, μοιάζουν πολύ με αυτά του εσωτερικού αυτιού του ανθρώπου.

Επειδή τα ψάρια ζέβρα είναι διαφανή κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής τους και έχουν προσβάσιμα αισθητήρια όργανα, οι επιστήμονες μπορούν να απεικονίσουν, καθώς και να αλληλουχίσουν και να τροποποιήσουν γενετικά, κάθε νευρομάστη. Αυτό τους επιτρέπει να ερευνήσουν τους μηχανισμούς ανανέωσης των βλαστικών κυττάρων, τον πολλαπλασιασμό των προγονικών κυττάρων - άμεσων προδρόμων των τριχωτών κυττάρων - και την αναγέννηση των

Τα γονίδια cyclinD

«Μπορούμε να χειριστούμε τα γονίδια και να ελέγξουμε ποια είναι σημαντικά για την αναγέννηση», δήλωσε ο Piotrowski. «Κατανοώντας τον τρόπο με τον οποίο αναγεννιούνται αυτά τα κύτταρα στα ψάρια ζέβρα, ελπίζουμε να προσδιορίσουμε γιατί δεν συμβαίνει παρόμοια αναγέννηση στα θηλαστικά και αν θα είναι δυνατό να ενθαρρύνουμε αυτή τη διαδικασία στο μέλλον».

Δύο βασικοί πληθυσμοί υποστηρικτικών κυττάρων συμβάλλουν στην αναγέννηση εντός των νευρομάστων: τα ενεργά βλαστοκύτταρα στην άκρη του νευρομάστη και τα προγονικά κύτταρα κοντά στο κέντρο. Αυτά τα κύτταρα διαιρούνται συμμετρικά, γεγονός που επιτρέπει στο νευρομάστη να παράγει συνεχώς νέα τριχοειδή κύτταρα χωρίς να εξαντλεί τα βλαστικά κύτταρά του. Η ομάδα χρησιμοποίησε μια τεχνική αλληλούχισης για να προσδιορίσει ποια γονίδια ήταν ενεργά σε κάθε τύπο και βρήκε δύο διαφορετικά γονίδια cyclinD που υπήρχαν μόνο στον έναν ή στον άλλο πληθυσμό.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές τροποποίησαν γενετικά κάθε γονίδιο στους πληθυσμούς των βλαστικών και των προγονικών κυττάρων. Ανακάλυψαν ότι τα διαφορετικά γονίδια cyclinD ρύθμιζαν ανεξάρτητα την κυτταρική διαίρεση των δύο τύπων κυττάρων.

«Όταν καταστήσαμε ένα από αυτά τα γονίδια μη λειτουργικό, μόνο ένας πληθυσμός σταμάτησε να διαιρείται», είπε ο Piotrowski. «Αυτό το εύρημα δείχνει ότι διαφορετικές ομάδες κυττάρων μέσα σε ένα όργανο μπορούν να ελέγχονται ξεχωριστά, κάτι που μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν την κυτταρική ανάπτυξη σε άλλους ιστούς, όπως το έντερο ή το αίμα».

Τα προγονικά κύτταρα που δεν είχαν το γονίδιο cyclinD ειδικό για τον τύπο κυττάρου τους δεν πολλαπλασιάστηκαν, ωστόσο σχημάτισαν ένα τριχωτό κύτταρο, αποσυνδέοντας την κυτταρική διαίρεση από τη διαφοροποίηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όταν το γονίδιο cyclinD που είναι ειδικό για τα βλαστικά κύτταρα τροποποιήθηκε ώστε να λειτουργεί στα προγονικά κύτταρα, η κυτταρική διαίρεση των προγονικών κυττάρων αποκαταστάθηκε. Ο David Raible, Ph.D., καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον που μελετά το αισθητήριο σύστημα της πλευρικής γραμμής του ζεβραψιού, σχολίασε τη σημασία της νέας μελέτης. «Αυτή η εργασία φωτίζει έναν κομψό μηχανισμό για τη διατήρηση των βλαστικών κυττάρων των νευρομάστων, ενώ προάγει την αναγέννηση των τριχωτών κυττάρων.

Μπορεί να μας βοηθήσει να διερευνήσουμε αν υπάρχουν παρόμοιες διαδικασίες ή αν μπορούν να ενεργοποιηθούν στα θηλαστικά».

Επειδή τα γονίδια cyclinD ρυθμίζουν επίσης τον πολλαπλασιασμό σε πολλά ανθρώπινα κύτταρα, όπως αυτά του εντέρου και του αίματος, τα ευρήματα της ομάδας μπορεί να έχουν επιπτώσεις πέρα από την αναγέννηση των τριχοειδών κυττάρων.

«Οι γνώσεις που θα αποκτηθούν από την αναγέννηση των τριχοειδών κυττάρων του ψαριού ζέβρα θα μπορούσαν τελικά να συμβάλουν στην έρευνα για άλλα όργανα και ιστούς, τόσο εκείνα που αναγεννώνται φυσικά όσο και εκείνα που δεν αναγεννώνται», δήλωσε η Piotrowski.

Πηγή: Science Daily

Τελευταία τροποποίηση στις 15/07/2025 - 11:12
  • ΨΑΡΙ ΖΕΒΡΑ
  • ΓΟΝΙΔΙΑ
  • ΑΚΟΗ
  • ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑ ΟΡΓΑΝΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έχετε πονοκεφάλους; Μπορεί να φταίει η σεξουαλική ζωή των Νεάτερνταλ!
Έχετε πονοκεφάλους; Μπορεί να φταίει η σεξουαλική ζωή των Νεάτερνταλ! 15 Ιουλίου 2025
Δημοφιλές παυσίπονο αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας - Τι έδειξαν τα ευρήματα μελέτης 15 Ιουλίου 2025
Δημοφιλές παυσίπονο αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας - Τι έδειξαν τα ευρήματα μελέτης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ινομυαλγία: Εντοπίστηκαν 26 γονιδιακές περιοχές που αυξάνουν τον κίνδυνο
Υγεία
29/07/2026 - 09:00

Ινομυαλγία: Εντοπίστηκαν 26 γονιδιακές περιοχές που αυξάνουν τον κίνδυνο

Κολύμβηση: Πώς να προστατέψετε τα αυτιά των παιδιών από επώδυνες φλεγμονές
Health Talk
21/07/2026 - 21:22

Κολύμβηση: Πώς να προστατέψετε τα αυτιά των παιδιών από επώδυνες φλεγμονές

Οι καθημερινές συνήθειες που μπορεί να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη στα αυτιά
Υγεία
14/07/2026 - 12:00

Οι καθημερινές συνήθειες που μπορεί να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη στα αυτιά

Εξατομικευμένη ιατρική στον διαβήτη τύπου 2 - Το μέλλον περνά από τα γονίδια
Health Talk
09/07/2026 - 16:23

Εξατομικευμένη ιατρική στον διαβήτη τύπου 2 - Το μέλλον περνά από τα γονίδια

Η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με αλλοιώσεις στο DNA του σπέρματος
Υγεία
07/07/2026 - 09:00

Η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με αλλοιώσεις στο DNA του σπέρματος

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να χάσουμε βάρος; O ρόλος των γονιδίων, του μεταβολισμού και του περιβάλλοντος
Υγεία
27/05/2026 - 15:00

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να χάσουμε βάρος; O ρόλος των γονιδίων, του μεταβολισμού και του περιβάλλοντος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αφασία: Τι σημαίνει για τον ασθενή και πώς αντιμετωπίζεται
Health Talk
31/08/2026 - 19:00
Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του στο πλαίσιο της ΔΕΘ
Υγεία
31/08/2026 - 18:02
ΠΙΣ: Περιθώριο δέκα ημερών στους διορισμένους να προκηρύξουν εκλογές δίνουν οι εκλεγμένοι
Πολιτική Υγείας
31/08/2026 - 17:32
Πιερρακάκης: Τέλος οι υπέρογκες επιβαρύνσεις ασφαλιστικής κάλυψης καταναλωτικών δανείων για πρώην καρκινοπαθείς
Πολιτική Υγείας
31/08/2026 - 17:11
Χάθηκε το κατοικίδιό σας; Τι πρέπει να κάνετε άμεσα – Η ψηφιακή δήλωση απώλειας
Pet
31/08/2026 - 17:00
Νέος προσωρινός διοικητής στο Νοσοκομείο Ζακύνθου ο Τάσος Λιάσκος – Η απόφαση Γεωργιάδη
Πολιτική Υγείας
31/08/2026 - 16:28
Πως η γειτονιά μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητες εκδήλωσης διαβήτη στις γυναίκες
Υγεία
31/08/2026 - 16:00
Γιαννάκος για Κυψέλη: «Σε κακή κατάσταση τα παιδιά - Πιθανότατα κακοποιούνταν σεξουαλικά»
Επικαιρότητα
31/08/2026 - 15:17
Μπορούν τα φάρμακα απώλειας βάρους να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου;
Υγεία
31/08/2026 - 15:00
Η Novo Nordisk αναθέτει τη Γενική Διεύθυνση Ελλάδας και Κύπρου στη Myriam Mezher
Pharma News
31/08/2026 - 14:02
Αντιβιοτικά: Πρέπει τελικά να παίρνουμε πάντα όλη την αγωγή;
Υγεία
31/08/2026 - 14:00
Κυψέλη: Τα είδη σύφιλης και τα σενάρια για το πως εκτέθηκαν σε αυτήν τα παιδιά
Υγεία
31/08/2026 - 13:33
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπερδοσολογίας: Η ναλοξόνη έχει σώσει στην Ελλαδα 768 ζωές
Πολιτική Υγείας
31/08/2026 - 13:00
Κυψέλη: Εντοπίστηκε νεκρό βρέφος και δύο παιδιά με σύφιλη
Υγεία
31/08/2026 - 12:45
Ιός του Δυτικού Νείλου: Έκκληση Γεωργιάδη για ψυχραιμία και μέτρα προστασίας
Πολιτική Υγείας
31/08/2026 - 12:05
«Καμπανάκι» για τη φαρμακευτική αγορά από τον ΣΦΕΕ - Τι αναφέρει σε επιστολή του στον πρωθυπουργό
Pharma Policy
31/08/2026 - 11:50
«ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ»: Εντός της επόμενης εβδομάδας οι πληρωμές στους γιατρούς
Πολιτική Υγείας
31/08/2026 - 11:00
Οι στατίνες μειώνουν έως και 15% τον κίνδυνο άνοιας – Γιατί η έγκαιρη λήψη έχει σημασία
Υγεία
31/08/2026 - 10:00
Η αυλαία μετά από έναν αιώνα αποτυχιών: Πώς φτάσαμε στο θεραπευτικό εμβόλιο κατά του καρκίνου
Pharma Policy
31/08/2026 - 09:00
Γεωργιάδης: «Νέο έργο 1,5 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση των κλινικών του ΚΑΤ»
Πολιτική Υγείας
28/08/2026 - 21:47
Οσφυαλγία και αυχεναλγία: Το τίμημα της ξαπλώστρας στην παραλία
Health Talk
28/08/2026 - 21:18
Οχιά δάγκωσε δύο αδερφάκια στον Μαραθώνα - Χορηγήθηκε αντιοφικός ορός στο βρέφος
Επικαιρότητα
28/08/2026 - 20:36
Νέα μέθοδος καλλιέργειας προστατεύει τις πατάτες από μολυσματικές ασθένειες
Διατροφή
28/08/2026 - 20:04
Μονοκλωνικό αντίσωμα στην πρώτη γραμμή θεραπείας του γαστροοισοφαγικού αδενοκαρκινώματος
Υγεία
28/08/2026 - 19:38
Ο ΙΣΑ ζητάει δημοσιοποίηση στοιχείων για τη διασπορά του Ιού του Δυτικού Νείλου στην Αττική
Υγεία
28/08/2026 - 19:13
Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ για τη διπλή επιστροφή ενοικίου σε γιατρούς, νοσηλευτές και εκπαιδευτικούς
Επικαιρότητα
28/08/2026 - 18:47
Maxxing: Η εμμονή να γινόμαστε καλύτεροι σε όλα μπορεί να μας προκαλεί περισσότερο άγχος
Ψυχική Υγεία
28/08/2026 - 18:09
Ο Όμιλος Mediterraneo επίσημος χορηγός υγείας της μπασκετικής ΑΕΚ για τη σεζόν 2026-2027
Υπηρεσίες Υγείας
28/08/2026 - 17:33
Ιός του Δυτικού Νείλου: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο και πώς προστατευόμαστε
Health Talk
28/08/2026 - 17:07
Συνεργεία της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας στα 27 επιχειρηματικά πάρκα της ΕΤΒΑ στη Θεσσαλονίκη
Υγεία
28/08/2026 - 16:44

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κυψέλη: Τα είδη σύφιλης και τα σενάρια για το πως εκτέθηκαν σε αυτήν τα παιδιά
Υγεία
31/08/2026 - 13:33
Κυψέλη: Εντοπίστηκε νεκρό βρέφος και δύο παιδιά με σύφιλη
Υγεία
31/08/2026 - 12:45
«ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ»: Εντός της επόμενης εβδομάδας οι πληρωμές στους γιατρούς
Πολιτική Υγείας
31/08/2026 - 11:00
Ιός του Δυτικού Νείλου: Έκκληση Γεωργιάδη για ψυχραιμία και μέτρα προστασίας
Πολιτική Υγείας
31/08/2026 - 12:05
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπερδοσολογίας: Η ναλοξόνη έχει σώσει στην Ελλαδα 768 ζωές
Πολιτική Υγείας
31/08/2026 - 13:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo