ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πώς τα ψάρια ζέβρα ρίχνουν φως στο μηχανισμό αποκατάστασης της ανθρώπινης ακοής

Υγεία
Stowers Institute for Medical Research
Νέα έρευνα αποκαλύπτει δύο συγκεκριμένα γονίδια που ελέγχουν τον τρόπο με τον οποίο τα διάφορα υποστηρικτικά κύτταρα στο ψάρι ζέβρα διαιρούνται και αναγεννώνται, προσφέροντας ενδείξεις για το πώς τα θηλαστικά θα μπορούσαν κάποια μέρα να αξιοποιήσουν παρόμοιες αναγεννητικές δυνάμεις.
Τρίτη, 15/07/2025 - 16:30
— Photo: Stowers Institute for Medical Research
News4Health Team News4Health Team

Ενώ οι άνθρωποι μπορούν να αντικαταστήσουν τακτικά ορισμένα κύτταρα, όπως αυτά του αίματος και του εντέρου, δεν μπορούμε να αναγεννήσουμε φυσιολογικά τα περισσότερα άλλα μέρη του σώματος. Για παράδειγμα, όταν τα μικροσκοπικά αισθητήρια κύτταρα του εσωτερικού αυτιού μας υποστούν βλάβη, το αποτέλεσμα είναι συχνά μόνιμη απώλεια ακοής, κώφωση ή προβλήματα ισορροπίας.

Αντίθετα, ζώα όπως τα ψάρια, οι βάτραχοι και τα κοτόπουλα αναγεννούν τα αισθητήρια κύτταρα χωρίς καμία δυσκολία.

Τώρα, επιστήμονες του Ινστιτούτου Ιατρικής Έρευνας Stowers έχουν εντοπίσει πώς δύο διαφορετικά γονίδια καθοδηγούν την αναγέννηση των αισθητηρίων κυττάρων στο ψάρι ζέβρα. Η ανακάλυψη βελτιώνει την κατανόησή μας για τον τρόπο λειτουργίας της αναγέννησης σε αυτό και μπορεί να καθοδηγήσει μελλοντικές μελέτες για την απώλεια ακοής και την αναγεννητική ιατρική στα θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων.

«Τα θηλαστικά, όπως εμείς, δεν μπορούν να αναγεννήσουν τα τριχωτά κύτταρα στο εσωτερικό αυτί», δήλωσε η Tatjana Piotrowski, Ph.D., ερευνήτρια του Stowers και συν-συγγραφέας της μελέτης. «Καθώς γερνάμε ή εκτίθεμαστε σε παρατεταμένο θόρυβο, χάνουμε την ακοή και την ισορροπία μας».

Νέα έρευνα από το εργαστήριο της Piotrowski, που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications , επιδιώκει να κατανοήσει πώς ρυθμίζεται η κυτταρική διαίρεση τόσο για την προώθηση της αναγέννησης των τριχωτών κυττάρων όσο και για τη διατήρηση μιας σταθερής παροχής βλαστικών κυττάρων. Με επικεφαλής τον πρώην ερευνητή του Stowers, Mark Lush, Ph.D., η ομάδα ανακάλυψε ότι δύο διαφορετικά γονίδια που ρυθμίζουν την κυτταρική διαίρεση ελέγχουν το καθένα την ανάπτυξη δύο βασικών τύπων αισθητηριακών κυττάρων υποστήριξης στο ψάρι ζέβρα. Η ανακάλυψη αυτή μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να μελετήσουν εάν παρόμοιες διαδικασίες θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν σε ανθρώπινα κύτταρα στο μέλλον.

«Κατά τη διάρκεια της φυσιολογικής συντήρησης και αναγέννησης των ιστών, τα κύτταρα πρέπει να πολλαπλασιάζονται για να αντικαταστήσουν τα κύτταρα που πεθαίνουν ή αποβάλλονται. Ωστόσο, αυτό λειτουργεί μόνο εάν υπάρχουν υπάρχοντα κύτταρα που μπορούν να διαιρούνται για να τα αντικαταστήσουν», δήλωσε ο Piotrowski. «Για να κατανοήσουμε πώς ρυθμίζεται ο πολλαπλασιασμός, πρέπει να κατανοήσουμε πώς τα βλαστοκύτταρα και οι απόγονοί τους γνωρίζουν πότε να διαιρούνται και σε ποιο σημείο να διαφοροποιηθούν».

Τα ψάρια ζέβρα είναι ένα εξαιρετικό σύστημα για τη μελέτη της αναγέννησης. Σε ευθεία γραμμή από το κεφάλι μέχρι την ουρά τους βρίσκονται αισθητήρια όργανα που ονομάζονται νευρομάστες. Κάθε νευρομάστης μοιάζει με σκόρδο με «τριχωτά κύτταρα» που βγαίνουν από την κορυφή του. Μια ποικιλία υποστηρικτικών κυττάρων περιβάλλει τον νευρομάστη για να δημιουργήσει νέα τριχωτά κύτταρα. Αυτά τα αισθητήρια κύτταρα, που βοηθούν τα ζεβράκια να ανιχνεύουν την κίνηση του νερού, μοιάζουν πολύ με αυτά του εσωτερικού αυτιού του ανθρώπου.

Επειδή τα ψάρια ζέβρα είναι διαφανή κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής τους και έχουν προσβάσιμα αισθητήρια όργανα, οι επιστήμονες μπορούν να απεικονίσουν, καθώς και να αλληλουχίσουν και να τροποποιήσουν γενετικά, κάθε νευρομάστη. Αυτό τους επιτρέπει να ερευνήσουν τους μηχανισμούς ανανέωσης των βλαστικών κυττάρων, τον πολλαπλασιασμό των προγονικών κυττάρων - άμεσων προδρόμων των τριχωτών κυττάρων - και την αναγέννηση των

Τα γονίδια cyclinD

«Μπορούμε να χειριστούμε τα γονίδια και να ελέγξουμε ποια είναι σημαντικά για την αναγέννηση», δήλωσε ο Piotrowski. «Κατανοώντας τον τρόπο με τον οποίο αναγεννιούνται αυτά τα κύτταρα στα ψάρια ζέβρα, ελπίζουμε να προσδιορίσουμε γιατί δεν συμβαίνει παρόμοια αναγέννηση στα θηλαστικά και αν θα είναι δυνατό να ενθαρρύνουμε αυτή τη διαδικασία στο μέλλον».

Δύο βασικοί πληθυσμοί υποστηρικτικών κυττάρων συμβάλλουν στην αναγέννηση εντός των νευρομάστων: τα ενεργά βλαστοκύτταρα στην άκρη του νευρομάστη και τα προγονικά κύτταρα κοντά στο κέντρο. Αυτά τα κύτταρα διαιρούνται συμμετρικά, γεγονός που επιτρέπει στο νευρομάστη να παράγει συνεχώς νέα τριχοειδή κύτταρα χωρίς να εξαντλεί τα βλαστικά κύτταρά του. Η ομάδα χρησιμοποίησε μια τεχνική αλληλούχισης για να προσδιορίσει ποια γονίδια ήταν ενεργά σε κάθε τύπο και βρήκε δύο διαφορετικά γονίδια cyclinD που υπήρχαν μόνο στον έναν ή στον άλλο πληθυσμό.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές τροποποίησαν γενετικά κάθε γονίδιο στους πληθυσμούς των βλαστικών και των προγονικών κυττάρων. Ανακάλυψαν ότι τα διαφορετικά γονίδια cyclinD ρύθμιζαν ανεξάρτητα την κυτταρική διαίρεση των δύο τύπων κυττάρων.

«Όταν καταστήσαμε ένα από αυτά τα γονίδια μη λειτουργικό, μόνο ένας πληθυσμός σταμάτησε να διαιρείται», είπε ο Piotrowski. «Αυτό το εύρημα δείχνει ότι διαφορετικές ομάδες κυττάρων μέσα σε ένα όργανο μπορούν να ελέγχονται ξεχωριστά, κάτι που μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν την κυτταρική ανάπτυξη σε άλλους ιστούς, όπως το έντερο ή το αίμα».

Τα προγονικά κύτταρα που δεν είχαν το γονίδιο cyclinD ειδικό για τον τύπο κυττάρου τους δεν πολλαπλασιάστηκαν, ωστόσο σχημάτισαν ένα τριχωτό κύτταρο, αποσυνδέοντας την κυτταρική διαίρεση από τη διαφοροποίηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όταν το γονίδιο cyclinD που είναι ειδικό για τα βλαστικά κύτταρα τροποποιήθηκε ώστε να λειτουργεί στα προγονικά κύτταρα, η κυτταρική διαίρεση των προγονικών κυττάρων αποκαταστάθηκε. Ο David Raible, Ph.D., καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον που μελετά το αισθητήριο σύστημα της πλευρικής γραμμής του ζεβραψιού, σχολίασε τη σημασία της νέας μελέτης. «Αυτή η εργασία φωτίζει έναν κομψό μηχανισμό για τη διατήρηση των βλαστικών κυττάρων των νευρομάστων, ενώ προάγει την αναγέννηση των τριχωτών κυττάρων.

Μπορεί να μας βοηθήσει να διερευνήσουμε αν υπάρχουν παρόμοιες διαδικασίες ή αν μπορούν να ενεργοποιηθούν στα θηλαστικά».

Επειδή τα γονίδια cyclinD ρυθμίζουν επίσης τον πολλαπλασιασμό σε πολλά ανθρώπινα κύτταρα, όπως αυτά του εντέρου και του αίματος, τα ευρήματα της ομάδας μπορεί να έχουν επιπτώσεις πέρα από την αναγέννηση των τριχοειδών κυττάρων.

«Οι γνώσεις που θα αποκτηθούν από την αναγέννηση των τριχοειδών κυττάρων του ψαριού ζέβρα θα μπορούσαν τελικά να συμβάλουν στην έρευνα για άλλα όργανα και ιστούς, τόσο εκείνα που αναγεννώνται φυσικά όσο και εκείνα που δεν αναγεννώνται», δήλωσε η Piotrowski.

Πηγή: Science Daily

Τελευταία τροποποίηση στις 15/07/2025 - 11:12
  • ΨΑΡΙ ΖΕΒΡΑ
  • ΓΟΝΙΔΙΑ
  • ΑΚΟΗ
  • ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑ ΟΡΓΑΝΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έχετε πονοκεφάλους; Μπορεί να φταίει η σεξουαλική ζωή των Νεάτερνταλ!
Έχετε πονοκεφάλους; Μπορεί να φταίει η σεξουαλική ζωή των Νεάτερνταλ! 15 Ιουλίου 2025
Δημοφιλές παυσίπονο αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας - Τι έδειξαν τα ευρήματα μελέτης 15 Ιουλίου 2025
Δημοφιλές παυσίπονο αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας - Τι έδειξαν τα ευρήματα μελέτης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανακαλύφθηκαν 473 γονίδια-διακόπτες που «φωτίζουν» σοβαρές ασθένειες προτού εκδηλωθούν
Υγεία
04/07/2025 - 10:34

Ανακαλύφθηκαν 473 γονίδια-διακόπτες που «φωτίζουν» σοβαρές ασθένειες προτού εκδηλωθούν

Ξεκλειδώνοντας την εγκεφαλική "συνδεσμολογία" του άγχους: Νέα στοιχεία από γονίδιο που συνδέεται με τον αυτισμό
Υγεία
03/07/2025 - 11:00

Ξεκλειδώνοντας την εγκεφαλική "συνδεσμολογία" του άγχους: Νέα στοιχεία από γονίδιο που συνδέεται με τον αυτισμό

Εντοπίστηκε νέος γονιδιακός θεραπευτικός στόχος για τον αυτισμό
Υγεία
17/06/2025 - 14:11

Εντοπίστηκε νέος γονιδιακός θεραπευτικός στόχος για τον αυτισμό

Κοιμάστε λίγο αλλά νιώθετε μια χαρά; Είναι θέμα γονιδιακής μετάλλαξης!
Health Talk
08/05/2025 - 14:00

Κοιμάστε λίγο αλλά νιώθετε μια χαρά; Είναι θέμα γονιδιακής μετάλλαξης!

Τα γονίδια παίζουν ρόλο στο πότε θα κάνει τα πρώτα του βήματα ένα παιδί
Υγεία
08/05/2025 - 09:02

Τα γονίδια παίζουν ρόλο στο πότε θα κάνει τα πρώτα του βήματα ένα παιδί

Επιστήμονες ανέπτυξαν προγνωστικό μοντέλο για την εκδήλωση σπάνιας μορφής Αλτσχάιμερ
Υγεία
06/05/2025 - 17:09

Επιστήμονες ανέπτυξαν προγνωστικό μοντέλο για την εκδήλωση σπάνιας μορφής Αλτσχάιμερ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το ΥΓΕΙΑ γίνεται ο μεγαλύτερος ιδιωτικός όμιλος νοσοκομείων στην Κύπρο μετά την εξαγορά του Eden
Υπηρεσίες Υγείας
16/07/2025 - 00:04
Οι τρεις πιο συχνές κήλες του κοιλιακού τοιχώματος: Διάγνωση, αντιμετώπιση θεραπεία
Health Talk
15/07/2025 - 20:17
Βόμβα Φλωρίδη για την ιατροδικαστική υπηρεσία Πάτρας - Υπό επανεξέταση πιστοποιητικά θανάτου
Επικαιρότητα
15/07/2025 - 19:41
Ανάρτηση Μητσοτάκη για τον νέο 24ωρο τηλεφωνικό αριθμό που καλύπτει όλο τον κλάδο της Υγείας
Πολιτική Υγείας
15/07/2025 - 19:23
Ο ΠΟΥ συνιστά την ενέσιμη χορήγηση της δραστικής ουσίας LEN για την πρόληψη του HIV
Πολιτική Υγείας
15/07/2025 - 18:57
Τα φυτά παράγουν ήχους και τα έντομα τους ακούν - Το παράδειγμα της ντοματιάς
Επικαιρότητα
15/07/2025 - 18:28
Δημοφιλές παυσίπονο αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας - Τι έδειξαν τα ευρήματα μελέτης
Υγεία
15/07/2025 - 18:07
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας χρηματοδοτεί τρεις νέες ΤΟΜΥ στη Θεσσαλονίκη
Πολιτική Υγείας
15/07/2025 - 17:41
Η ΕΙΝΑΠ καταδικάζει τις συλλήψεις εφημερευόντων ψυχιάτρων στο Δαφνί
Επικαιρότητα
15/07/2025 - 17:24
Η ΔΟΘ κυκλοφόρησε τη δεύτερη έκδοση του οδηγού «Γνώρισε τα Δικαιώματά σου»
Patient Talk
15/07/2025 - 17:08
Νέα μελέτη: Τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου
Διατροφή
15/07/2025 - 16:49
Πώς τα ψάρια ζέβρα ρίχνουν φως στο μηχανισμό αποκατάστασης της ανθρώπινης ακοής
Υγεία
15/07/2025 - 16:30
Το Τεκτονικό Ίδρυμα δώρισε στο «Ελπίδα» νέο υπερσύγχρονο αναισθησιολογικό μηχάνημα
Επικαιρότητα
15/07/2025 - 16:04
ΕΛΛΟΚ: Αναβαθμίζοντας τη θεσμική παρουσία των ασθενών στον ευρωπαϊκό χάρτη
Patient Talk
15/07/2025 - 15:48
Μία δόση, επτά ημέρες: Το μακράς δράσης τζελ λεβοντόπας καταπολεμά το τρέμουλο του Πάρκινσον
Pharma News
15/07/2025 - 15:30
Έχετε πονοκεφάλους; Μπορεί να φταίει η σεξουαλική ζωή των Νεάτερνταλ!
Υγεία
15/07/2025 - 14:30
Τα αποτελέσματα ολόσωμων απεικονιστικών εξετάσεων σε 100.000 ανθρώπους μπορεί να αλλάξουν τη διάγνωση και τη θεραπεία των ασθενειών
Digital Health
15/07/2025 - 13:30
Πέθανε ο Γεράσιμος Μιχελής, ο κακός με τα μαύρα από το «Πάρα Πέντε» - Πάλεψε δυο χρόνια με τη νόσο ALS
Επικαιρότητα
15/07/2025 - 13:04
Γυμναστική με αντιστάσεις δύο φορές την εβδομάδα μειώνει τον πόνο της αρθρίτιδας σε λιγότερο από δύο μήνες
Fitness
15/07/2025 - 12:30
Πόσο συχνά θέλουν πλύσιμο τα κλινοσκεπάσματα και το κόλπο για να απαλλαγείτε από τα ακάρεα στα μαξιλάρια
Υγεία
15/07/2025 - 11:30
Νέο φάρμακο προσφέρει ελπίδα σε ασθενείς με εγκεφαλικό
Υγεία
15/07/2025 - 10:30
Γεωργιάδης: Όλες οι γραμμές του 1566 κατειλημμένες από τα πρώτα λεπτά λειτουργίας
Πολιτική Υγείας
15/07/2025 - 09:29
Νέα Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας η Χριστίνα-Μαρία Κράββαρη
Πολιτική Υγείας
15/07/2025 - 08:28
Τι είναι η κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας και πως αντιμετωπίζεται!
Ψυχική Υγεία
14/07/2025 - 20:11
Συμβουλές για άμεση ανακούφιση και ασφαλή έκθεση στον ήλιο του καλοκαιριού
Health Talk
14/07/2025 - 18:52
Καραγκούνης: Ενίσχυση του πλαισίου προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων
Πολιτική Υγείας
14/07/2025 - 18:34
ΚΚΕ: «Ακόμα μια επικοινωνιακή απάτη της κυβέρνησης το 1566»
Πολιτική Υγείας
14/07/2025 - 18:09
Καμπανάκι για συμπλήρωμα διατροφής βιταμίνης Β6 - Πως μπορεί να βλάψει το νευρικό σύστημα
Υγεία
14/07/2025 - 17:44
Επιστολή ΙΣΑ στον ΕΟΠΥΥ για τις άδειες και τις συμβάσεις των προσωπικών γιατρών
Πολιτική Υγείας
14/07/2025 - 17:17
Κίτρινο καρπούζι Μεσσηνίας: Η ουσία που περιέχει κατά της στυτικής δυσλειτουργίας
Διατροφή
14/07/2025 - 16:39

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο Όμιλος Affidea δίπλα στους πυροσβέστες για τέταρτη συνεχή χρονιά
Υπηρεσίες Υγείας
14/07/2025 - 13:03
Η Tikun Olam Ελλάδος διευρύνει την πρόσβαση των ασθενών σε νέα τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης
Pharma News
14/07/2025 - 14:43
Κίτρινο καρπούζι Μεσσηνίας: Η ουσία που περιέχει κατά της στυτικής δυσλειτουργίας
Διατροφή
14/07/2025 - 16:39
1566: Όλη η τηλεφωνική εξυπηρέτηση για την υγεία σε ένα αριθμό
Πολιτική Υγείας
14/07/2025 - 12:16
Πρόληψη και φροντίδα της καρδιάς στο επίκεντρο της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων
Πολιτική Υγείας
14/07/2025 - 11:46
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo