Η κατανάλωση καφέ μπορεί να προστατεύει τους ανθρώπους από τις αρρυθμίες, παρά την αντίθετη κοινή πεποίθηση, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Η κλινική δοκιμή "Does Eliminating Coffee Avoid Fibrillation (Decaf)" (Η αποφυγή του καφέ αποτρέπει την αρρυθμία; (Ντεκαφεϊνέ)) διαπίστωσε ότι 200 ασθενείς με επίμονη αρρυθμία είχαν "σημαντικά" χαμηλότερο κίνδυνο επανεμφάνισης της πάθησης αν ανήκαν στην ομάδα της μελέτης που κατανάλωνε καφέ σε αντίθεση με εκείνη που απέφευγε την κατανάλωσή του – 47% έως 64%.
Το περιοδικό Journal of the American Medical Association δημοσίευσε την Κυριακή αυτά τα ευρήματα, τα οποία παρουσιάστηκαν επίσης στο συνέδριο της American Heart Association στη Νέα Ορλεάνη.
Δεν είναι ασυνήθιστο για τους ιατρούς να συμβουλεύουν τα άτομα με A-fib να σταματήσουν να καταναλώνουν καφεϊνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει αύξηση του καρδιακού ρυθμού.Ωστόσο, τα αποτελέσματα της δοκιμής Decaf ενδέχεται να οδηγήσουν ορισμένους να αναθεωρήσουν αυτή τη συμβουλή.
Στη δοκιμή διάρκειας έξι μηνών συμμετείχαν ηλικιωμένοι από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία που έπιναν τακτικά καφέ σε κάποιο σημείο τα τελευταία πέντε χρόνια. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες: εκείνους που έκοψαν την καφεΐνη και εκείνους που έπιναν τουλάχιστον μία κούπα την ημέρα, με όλους να αναφέρουν οι ίδιοι την κατανάλωση καφέ τους κατά τη διάρκεια διαλείπουσων ελέγχων μέσω βίντεο.
Ο Marcus και οι συνεργάτες του έγραψαν ότι χρησιμοποίησαν εργαλεία, όπως ηλεκτροκαρδιογραφήματα που ελήφθησαν σε ιατρεία και φορητές συσκευές παρακολούθησης, για να προσδιορίσουν εάν και πότε οι συμμετέχοντες είχαν ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό.
Τελικά κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι συμμετέχοντες που έπιναν καφέ είχαν 17% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν επανάληψη ακανόνιστου καρδιακού ρυθμού κατά τη διάρκεια της δοκιμής και πέρασε περισσότερος χρόνος μέχρι να εμφανιστεί η πρώτη περίπτωση κατά τη διάρκεια της μελέτης.
Ο Marcus, καρδιολόγος και καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, δήλωσε στο NBC News ότι το αποτέλεσμα της δοκιμής του δείχνει «πόσο προστατευτικός φαίνεται να είναι ο καφές με καφεΐνη στην πρόληψη της κολπικής μαρμαρυγής».
Υπογραμμίζουν ωστόσο ότι η συγκεκριμένη έρευνα έχει αρκετούς περιορισμούς. Εν τω μεταξύ, η Johanna Contreras, καρδιολόγος στο Mount Sinai Fuster Heart Ηospital της Νέας Υόρκης, δήλωσε στο NBC ότι το συμπέρασμα που έβγαλε από τη μελέτη που δημοσιεύθηκε την Κυριακή ήταν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα για όσους πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή να καταναλώνουν καφέ με μέτρο. Ωστόσο, δεν έφτασε στο σημείο να πει ότι το ρόφημα έχει προστατευτικές ιδιότητες.





