ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καρκίνος Μαστού : Κοινή γραμμή ογκολόγων – χειρουργών στην αντιμετώπιση συγκεκριμένων κακοηθειών

Υγεία
Καρκίνος Μαστού : Κοινή γραμμή ογκολόγων – χειρουργών στην αντιμετώπιση συγκεκριμένων κακοηθειών
Μείωση των ριζικών χειρουργικών επεμβάσεων και μείωση της πιθανότητας μετάστασης μπορεί να προσφέρει η θεραπεία πριν τη χειρουργική επέμβαση σε συγκεκριμένο πληθυσμό με καρκίνο του μαστού.
Δευτέρα, 24/02/2020 - 13:00
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Τη σημασία της προεγχειρητικής θεραπείας στον καρκίνο του μαστού καθώς και τα κριτήρια επιλογής του κατάλληλου πληθυσμού γυναικών που μπορούν να ωφεληθούν ανέδειξαν η Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία Μαστού (ΕΧΕΜ) σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ), κατά τη διάρκεια συνάντησης για τις Κατευθυντήριες Οδηγίες για την Προεγχειρητική Θεραπεία στον καρκίνο του μαστού.

Μαζί με την Ένωση Ακτινολόγων Μαστού Ελλάδας και της Εταιρείας Παθολογοανατόμων Ελλάδος συζητήθηκε ο ορισμός των οδηγιών για τη χρήση της προεγχειρητικής χημειοθεραπείας σε ασθενείς με καρκίνο μαστού. Όπως εξήγησε σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνάντησης, ο Βασίλης Βενιζέλος, Χειρουργός, Πρόεδρος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Μαστού (ΕΧΕΜ) και Διευθυντής Μονάδας Μαστού Θεραπευτηρίου “Metropolitan” η συζήτηση αφορά στη χορήγηση φαρμάκων χημειοθεραπευτικών και άλλων, με στόχο να μικρύνει ή και να εξαφανιστεί η κακοήθεια και από το μαστό και από τους λεμφαδένες (περιοχή της μασχάλης). Το News4Health βρέθηκε εκεί,.

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τον πιο συχνό τύπο καρκίνου στις γυναίκες, καθώς καταγράφονται κάθε χρόνο περισσότερα από 1,6 εκατ. περιστατικά παγκοσμίως και πάνω από 8.000 εξ’ αυτών στη χώρα μας.

Εφόσον διαγνωσθεί σε πρώιμο στάδιο και αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη τοπική (χειρουργική επέμβαση και ακτινοθεραπεία) και συστηματική θεραπεία (χημειοθεραπεία, ορμονοθεραπεία και στοχεύουσα θεραπεία), έχει εξαιρετικά θετική πρόγνωση για τις περισσότερες ασθενείς. Συνήθως η συστηματική θεραπεία ακολουθεί την χειρουργική επέμβαση. Σε αρκετές όμως περιπτώσεις ασθενών, η θεραπεία μπορεί να χορηγηθεί πριν από τη χειρουργική επέμβαση, η λεγόμενη προεγχειρητική ή νεοεπικουρική θεραπεία. Η στρατηγική αυτή, μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη για τις ασθενείς τόσο όσον αφορά στο τελικό αισθητικό αποτέλεσμα και την ανάγκη για ριζικές χειρουργικές επεμβάσεις όσο και γιατί δίνει τη δυνατότητα για εξατομίκευση της θεραπείας μετά την χειρουργική επέμβαση και κατ’ επέκταση καλύτερη έκβαση της πορείας της ασθενούς.

Η προεγχειρητική ή νεοεπικουρική θεραπεία δεν χρησιμοποιείται σε όλες τις περιπτώσεις, αλλά αφορά συγκεκριμένες ομάδες και τύπους της κακοήθειας που ανταποκρίνονται σε αυτή τη θεραπεία. Ειδικότερα οι ομάδες που μπορεί να επωφεληθούν είναι μόλις δύο και μόνο όταν ο όγκος είναι άνω των 2 εκατοστών:

• Τριπλά αρνητικός καρκίνος μαστού

• Υπερέκφραση της ογκοπρωτεΐνης HER2

Όπως έχουν δείξει μελέτες και έχει καταγράψει η κλινική πράξη, σε αυτές τις περιπτώσεις ωφελεί πριν το χειρουργείο να προηγείται φαρμακευτική θεραπεία. Όπως διευκρίνισε ο κ. Βενιζέλος, το χειρουργείο δεν μπορεί να αποφευχθεί, αλλά η ανταπόκριση σε αυτή τη θεραπεία είναι καθοριστικός παράγοντας. Το χειρουργείο, για παράδειγμα, μπορεί να είναι μικρότερο. Άλλωστε, στόχος των χειρουργών είναι να γίνονται συντηρητικές επεμβάσεις και να αποφεύγονται οι ριζικές μαστεκτομές.

Αυτοί οι δύο υπότυποι, πάντως, αφορούν περίπου 1 στις 3 των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού.

«Παρότι, αυτοί οι όγκοι, άνω των 2 εκατ., μπορούν να χειρουργηθούν, έχει διαπιστωθεί ότι οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού αυτών των δύο τύπων αν λάβουν νεοεπικουρική θεραπεία και κάνουν πλήρη ανταπόκριση, δηλαδή να εξαφανιστεί ο όγκος, έχουν μεγάλο όφελος», δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΧΕΜ.

«Μια γυναίκα που θα χρειαζόταν μαστεκτομή, η εμπειρία έχει δείξει ότι αν κάνει εισαγωγική θεραπεία μπορεί να την αποφύγει κατά 30% με 40% μπορεί να την αποφύγει και να διατηρήσει το μαστό της. Δηλαδή, 1 στις 3 ή μια στις 1 στις 4 γυναίκες μπορεί να αποφύγει τη μαστεκτομή. Στους δύο υπότυπους που συζητάμε μπορεί να μειώσει σημαντικά την πιθανότητα μετάστασης ή και θανάτου», σημείωσε ο Εμμανουήλ Σαλούστρος, μέλος του ΔΣ της ΕΟΠΕ, Επίκουρος Καθηγητής Ογκολογίας στο τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Σβησιμο ΚαρκίνοςΓια τις περισσότερες γυναίκες μιλάμε μόνο για ορμονοθεραπεία, αλλά για τις γυναίκες με HER2 θετικό καρκίνο του μαστού αποτελεσματική είναι η στοχευμένη θεραπεία με δύο μονοκλωνικά αντισώματα, όπως εξήγησε. «Η εξαφάνιση του όγκου ή όχι προεγχειρητικά καθορίζει άλλωστε και τη θεραπεία που θα επιλέξουμε για τη συνέχεια [μετά την επέμβαση], την επικουρική θεραπεία δηλαδή, με στόχο το καλύτερο αποτέλεσμα», πρόσθεσε.

«Οι ασθενείς με πρώιμο καρκίνο του μαστού θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη προσοχή, καθώς στο στάδιο αυτό έχουν δυνητικά την πιθανότητα ίασης. Οι γυναίκες με HER2 θετικό και τριπλά αρνητικό πρώιμο καρκίνο του μαστού ανήκουν στην κατηγορία υψηλού κινδύνου υποτροπής και θα πρέπει η θεραπεία, που θα τους δοθεί, να τους προσφέρει μια πραγματική ευκαιρία και ελπίδα. Η προεγχειρητική θεραπεία, σε συγκεκριμένο και αυστηρά επιλεγμένο πληθυσμό γυναικών, φαίνεται να παρέχει μια πιο ολοκληρωμένη θεραπευτική αντιμετώπιση, δίνοντας την ευκαιρία για εξατομίκευση της θεραπείας μετά το χειρουργείο. Ο Χειρουργός Μαστού έχει βασικό ρόλο στο σχεδιασμό και την παρακολούθηση της πορείας κάθε ασθενούς που υποβάλλεται σε προεγχειρητική θεραπεία και σε στενή συνεργασία με τον Παθολόγο-Ογκολόγο, στοχεύουν πάντα στο μέγιστο όφελος των ασθενών», δηλώνει ο κ. Βενιζέλος.

«Προτείνουμε, λοιπόν, για αυτές τις δύο ομάδες των ασθενών που έχουν όγκο μεγαλύτερο των δύο εκατοστών, όπως και όλες οι διεθνείς οδηγίες, να δίνεται προεγχειρητική θεραπεία», συνόψισε ο κ. Βενιζέλος. «Πάντα σε συζήτηση στο πλαίσιο του ογκολογικού συμβουλίου», ξεκαθάρισε. «Στην περίπτωση του καρκίνου του μαστού, η χορήγηση συστηματικής θεραπείας πριν την χειρουργική επέμβαση, συμβάλλει στον περιορισμό της έκτασης της επέμβασης στον μαστό και τη μασχάλη. Παράλληλα, συμβάλλει στην επιλογή της βέλτιστης μετεγχειρητικής θεραπείας, που εξασφαλίζει τη μείωση της πιθανότητας υποτροπής και αύξηση της επιβίωσης», εξήγησε ο κ. Σαλούστρος.

Σε ό,τι αφορά το κόστος των προσεγγίσεων αυτών, μπορεί συνολικά σε κάποιες περιπτώσεις να ανέβει, αλλά αποφέρει ένα μεγάλο όφελος στη μείωση της μεταστατικής νόσου για κάποιες γυναίκες. Οπότε θα πρέπει να συνυπολογίσει κανείς πολλές παραμέτρους, σημείωσαν οι ειδικοί. Γίνεται, λοιπόν, μια προσπάθεια προσαρμογής των διεθνών δεδομένων στην ελληνική πραγματικότητα. «Στόχος μας είναι να προσπαθήσουμε να κοινοποιήσουμε στους γιατρούς για την επικαιροποίηση των δεδομένων και να ενημερώσουμε τις οργανώσεις των γυναικών που ασχολούνται με τον καρκίνο του μαστού», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΧΕΜ.

«Δεν είχαμε στην Ελλάδα, έως τώρα, αυτή την πυξίδα που θα μας καθοδηγήσει σε αυτό το λαβύρινθο των θεραπειών, των προσεγγίσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μιχαήλ Κοντός, Αντιπρόεδρος της ΕΧΕΜ, Αναπληρωτής Καθηγητής Χειρουργικής ΕΚΠΑ.

«Η αμερικανική εταιρεία κλινικής ογκολογίας χαρακτήρισε ως τη μεγαλύτερη πρόοδο στην αντιμετώπιση του καρκίνου για την περασμένη χρονιά το «ραφινάρισμα» της χειρουργικής με τη βοήθεια της νεοεπικουρικής θεραπείας. Επομένως είναι μια πρακτική που ξεκίνησε από τον καρκίνο του μαστού, έχει βρει εφαρμογή και σε άλλους τύπου καρκίνου και μελετάται σε ακόμη περισσότερους», υπογράμμισε ο κ. Σαλούστρος.

«Η νεοεπικουρική θεραπεία έλαβε ώθηση τα τελευταία χρόνια», ανέφερε ο κ. Κοντός. «Με όλες τις επιστημονικές εξελίξεις μάθαμε τον καρκίνο καλύτερα. Μάθαμε να ξεχωρίζουμε ομάδες και κατηγορίες, συνειδητοποιήσαμε ότι δεν είναι για όλους τους ασθενείς ή τους όγκους κατάλληλη η ίδια θεραπεία. Υπάρχουν τεράστιες διαφορές τις οποίες μπορούμε πλέον να τις προσδιορίσουμε. Καταφέραμε, λοιπόν, να βρούμε τον τρόπο, στοχεύοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των όγκων, να τους καταπολεμούμε κιόλας, με τρόπο επιλεκτικό. Δηλαδή να σκοτώνουμε τα «κακά» κύτταρα το κατά δύναμην σεβόμενοι τα υπόλοιπα. Από αυτά τα φάρμακα έλαβε ώθηση η νεοεπικουρική», πρόσθεσε.

  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΜΑΣΤΟΥ
  • ΟΓΚΟΛΟΓΟΣ
  • ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
  • ΕΟΠΕ
  • ΕΧΕΜ
  • ΝΕΟΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
  • ΠΡΟΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κοροναϊός : Υψηλό το ποσοστό ενδονοσοκομειακής μετάδοσης
Κοροναϊός : Υψηλό το ποσοστό ενδονοσοκομειακής μετάδοσης 22 Φεβρουαρίου 2020
Ανώφελες οι μαστογραφίες στις γυναίκες άνω των 75 ετών 25 Φεβρουαρίου 2020
Ανώφελες οι μαστογραφίες στις γυναίκες άνω των 75 ετών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς αντιμετωπίζονται οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες μετά τον καρκίνο του μαστού
Health Talk
30/10/2025 - 07:28

Πώς αντιμετωπίζονται οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες μετά τον καρκίνο του μαστού

Η CAPA συμμετέχει στον μήνα πρόληψης του καρκίνου του μαστού
Επικαιρότητα
29/10/2025 - 17:43

Η CAPA συμμετέχει στον μήνα πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Μήνυμα θάρρους και ελπίδας για τον καρκίνο του μαστού
Επικαιρότητα
29/10/2025 - 13:43

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Μήνυμα θάρρους και ελπίδας για τον καρκίνο του μαστού

Μητσοτάκης: «Σχεδόν 900.000 γυναίκες έλαβαν sms και έκαναν δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία»
Πολιτική Υγείας
25/10/2025 - 13:32

Μητσοτάκης: «Σχεδόν 900.000 γυναίκες έλαβαν sms και έκαναν δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία»

Νοσοκομείο Παπανικολάου: Ροζ το κτήριο της διοίκησης για την Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης του Καρκίνου του Μαστού
Υγεία
24/10/2025 - 20:23

Νοσοκομείο Παπανικολάου: Ροζ το κτήριο της διοίκησης για την Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης του Καρκίνου του Μαστού

Medifirst και Αθηναϊκή Γενική Κλινική τιμούν τον μήνα πρόληψης κατά του Καρκίνου του Μαστού
Υπηρεσίες Υγείας
25/10/2025 - 07:23

Medifirst και Αθηναϊκή Γενική Κλινική τιμούν τον μήνα πρόληψης κατά του Καρκίνου του Μαστού

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ικανοποίηση ΙΣΑ για την ρητή αναγνώριση των Ιατρικών Συλλόγων ως ΝΠΔΔ με μέλη τους γιατρούς
Επικαιρότητα
30/10/2025 - 15:51
Σε λειτουργία ο Ψηφιακός Βοηθός Ιατρού στον Εθνικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας
Digital Health
30/10/2025 - 15:34
Benevril: Νέα αποτελεσματική λύση κατά της τριχόπτωσης με μινοξιδίλη σε μορφή αφρού
Pharma News
30/10/2025 - 15:16
Αντιβιοτικό που βρισκόταν "κάτω από τη μύτη" των επιστημόνων 100 φορές πιο αποτελεσματικό στις ανθεκτικές λοιμώξεις
Υγεία
30/10/2025 - 15:00
Τα οφέλη των ωμέγα-3 μπορεί να εξαφανιστούν γρήγορα μετά τη διακοπή της λήψης τους
Υγεία
30/10/2025 - 14:00
Κρεατίνη: Τι μπορούν να αποκομίσουν οι νέοι από τη λήψη της - Η ημερήσια συνιστώμενη δοσολογία
Fitness
30/10/2025 - 13:00
Αττικόν: Σε λειτουργία από σήμερα το πρωί το ανακαινισμένο ΤΕΠ παρουσία Γεωργιάδη- Βίντεο
Πολιτική Υγείας
30/10/2025 - 12:45
Ρουχαλάκια, καροτσάκια και σπα για κατοικίδια: Γιατί το φαινόμενο «μωρό με τρίχωμα» κάνει κακό στα ζώα μας
Pet
30/10/2025 - 12:00
Το κακάο προστατεύει το καρδιαγγειακό των ανδρών έναντι της καθιστικής ζωής
Διατροφή
30/10/2025 - 11:00
Νέο στεντ ανοίγει τις αρτηρίες και εξαφανίζεται - Στη Βρετανία η πρώτη πανευρωπαϊκή εφαρμογή
Υγεία
30/10/2025 - 10:00
Δεν κοιμηθήκατε καλά και πάνε όλα στραβά; Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τι προκαλεί το «ντόμινο»
Υγεία
30/10/2025 - 08:41
Ερανιστικό νομοσχέδιο: Θα ακολουθήσει κι άλλο λέει ο υπουργός Υγείας
Πολιτική Υγείας
30/10/2025 - 08:09
Πώς αντιμετωπίζονται οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες μετά τον καρκίνο του μαστού
Health Talk
30/10/2025 - 07:28
«Περιβάλλον και Παιδί»: Η υγεία των ανήλικων στο επίκεντρο συνεδρίου
Επικαιρότητα
30/10/2025 - 03:36
Πανελλήνιο Αιματολογικό συνέδριο: Από τις θεραπευτικές προσεγγίσεις στις πολιτικές πρόσβασης
Υγεία
30/10/2025 - 00:09
IC-GROWTH: Στόχος η βελτίωση της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης ασθενών με καρκίνο
Ψυχική Υγεία
29/10/2025 - 23:23
Metropolitan General: Ρομποτική χειρουργική για αντιμετώπιση κηλών του κοιλιακού τοιχώματος
Υπηρεσίες Υγείας
29/10/2025 - 20:26
Τρία θέματα συζήτησε η Επιστημονική Επιτροπή για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων
Επικαιρότητα
29/10/2025 - 19:57
Αποκαλυπτικά στοιχεία από την MSD στην πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη για την ενιαία υγεία
Pharma News
29/10/2025 - 18:51
Πώς επηρεάζει τον εγκέφαλο η εμμηνόπαυση
Υγεία
29/10/2025 - 18:09
Η CAPA συμμετέχει στον μήνα πρόληψης του καρκίνου του μαστού
Επικαιρότητα
29/10/2025 - 17:43
Πως το εσωτερικό μας ρολόι επιδρά στην υγεία της καρδιάς και όχι μόνο
Υγεία
29/10/2025 - 16:48
Θεμιστοκλέους: «Η αναμονή στα νοσοκομεία έχει πέσει στις 3,5 ώρες κατά μέσο όρο»
Πολιτική Υγείας
29/10/2025 - 16:19
Ψηφιακή Ακαδημία Ασθενών με δωρεάν απογευματινά μαθήματα
Patient Talk
29/10/2025 - 15:43
Μειώθηκαν κατά 60% τα θανατηφόρα τροχαία στην έξοδο της 28ης Οκτωβρίου
Επικαιρότητα
29/10/2025 - 15:28
Τεστ αναπνοής υπόσχεται ανίχνευση του καρκίνου στο πάγκρεας
Υγεία
29/10/2025 - 15:14
Νέο έντυπο εταιρικής υπευθυνότητας για το 2024 παρουσίασε η MSD Ελλάδος
Pharma News
29/10/2025 - 14:49
Πυρετός, πόνος και φθινόπωρο: Μύθοι και αλήθειες για ιβουπροφαίνη, παρακεταμόλη
Health Talk
29/10/2025 - 14:31
ΠΙΣ: Οι γιατροί είναι πάντα η υπεύθυνη πηγή πληροφόρησης σε θέματα υγείας
Υγεία
29/10/2025 - 14:16
Lancet: Η αδράνεια για την κλιματική αλλαγή έχει ως συνέπεια εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο
Υγεία
29/10/2025 - 14:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή το Ερανιστικό Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας - Γεωργιάδης: «Εργαστήκαμε σκληρά...»
Πολιτική Υγείας
29/10/2025 - 13:29
Χειμώνας και ανοσοποιητικό σύστημα: Πώς θωρακίζουμε το σώμα μας έναντι των ιών της εποχής
Υγεία
27/10/2025 - 18:00
Patients’ Summit 2025: Οι σύλλογοι ασθενών ένωσαν τη φωνή τους για το μέλλον της Υγείας
Patient Talk
27/10/2025 - 17:00
Οι απεικονιστικές εξετάσεις στα μάτια μπορούν να αποκαλύψουν ενδείξεις για καρδιολογικά προβλήματα
Υγεία
27/10/2025 - 19:00
Αποκαλυπτικά στοιχεία από την MSD στην πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη για την ενιαία υγεία
Pharma News
29/10/2025 - 18:51
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo