ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ήπαρ: Οι πέντε εχθροί της υγείας ενός από τα πιο σκληρά εργαζόμενα όργανα

Υγεία
IMAGO / CHROMORANGE
Παρά την αξιοσημείωτη ανθεκτικότητά του – και ακόμη και την ικανότητά του να αναγεννάται – το ήπαρ δεν είναι άφθαρτο. Στην πραγματικότητα, πολλές καθημερινές συνήθειες, που συχνά παραβλέπονται, μπορούν να προκαλέσουν σταδιακά βλάβες που μπορεί τελικά να οδηγήσουν σε σοβαρές παθήσεις.
Δευτέρα, 07/07/2025 - 15:00
— Photo: IMAGO / CHROMORANGE
News4Health Team News4Health Team

Το ήπαρ είναι ένα από τα πιο σκληρά εργαζόμενα όργανα του ανθρώπινου σώματος. Αποτοξινώνει από τις βλαβερές ουσίες, βοηθά στην πέψη, αποθηκεύει θρεπτικά συστατικά και ρυθμίζει το μεταβολισμό.

Παρά την αξιοσημείωτη ανθεκτικότητά του – και ακόμη και την ικανότητά του να αναγεννάται – το ήπαρ δεν είναι άφθαρτο. Στην πραγματικότητα, πολλές καθημερινές συνήθειες, που συχνά παραβλέπονται, μπορούν να προκαλέσουν σταδιακά βλάβες που μπορεί τελικά να οδηγήσουν σε σοβαρές παθήσεις, όπως η κίρρωση (μόνιμη ουλώδης ίνωση του ήπατος) ή η ηπατική ανεπάρκεια.

Μία από τις προκλήσεις των ηπατικών παθήσεων είναι ότι μπορεί να αποτελούν μια σιωπηλή απειλή. Στα αρχικά στάδια, μπορεί να προκαλούν μόνο αόριστα συμπτώματα, όπως συνεχή κόπωση ή ναυτία.

Καθώς η βλάβη εξελίσσεται, μπορεί να εμφανιστούν πιο εμφανή σημάδια. Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα είναι ο ίκτερος, όπου το δέρμα και το λευκό των ματιών γίνονται κίτρινα. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν τις ηπατικές παθήσεις με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, το αλκοόλ δεν είναι ο μόνος ένοχος.

Ακολουθούν πέντε συνήθεις συνήθειες που μπορεί να βλάπτουν σιωπηλά το συκώτι σας.

1. Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Το αλκοόλ είναι ίσως η πιο γνωστή αιτία ηπατικής βλάβης. Όταν πίνετε, το συκώτι σας λειτουργεί για να διασπάσει το αλκοόλ και να το αποβάλει από τον οργανισμό σας. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ υπερφορτώνει αυτή τη διαδικασία, προκαλώντας τη συσσώρευση τοξικών παραπροϊόντων και βλάβη στα ηπατικά κύτταρα.

Η ηπατική νόσος που σχετίζεται με το αλκοόλ εξελίσσεται σε στάδια. Αρχικά, το λίπος αρχίζει να συσσωρεύεται στο ήπαρ (λιπώδης ήπαρ), συχνά χωρίς εμφανή συμπτώματα και είναι αναστρέψιμο εάν σταματήσει η κατανάλωση αλκοόλ. Η συνεχιζόμενη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε αλκοολική ηπατίτιδα, όπου αρχίζει να σχηματίζεται φλεγμονή και ουλώδης ιστός καθώς το ήπαρ προσπαθεί να αυτοθεραπευτεί.

Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η ουλώδης ιστός μπορεί να εξελιχθεί σε κίρρωση, όπου η εκτεταμένη σκλήρυνση του ήπατος επηρεάζει σοβαρά τη λειτουργία του. Ενώ η κίρρωση είναι δύσκολο να αναστραφεί, η διακοπή της κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη περαιτέρω βλάβης.

Ακόμη και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, αν συνεχιστεί για πολλά χρόνια, μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες, ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως η παχυσαρκία ή η χρήση φαρμάκων.

2. Κακή διατροφή και ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες

Δεν χρειάζεται να πίνετε αλκοόλ για να εμφανίσετε ηπατικά προβλήματα. Το λίπος μπορεί να συσσωρευτεί στο ήπαρ λόγω μιας ανθυγιεινής διατροφής, οδηγώντας σε μια πάθηση που σήμερα ονομάζεται μεταβολική δυσλειτουργία σχετιζόμενη με στεατοτική ηπατική νόσο (MASLD) παλαιότερα γνωστή ως μη αλκοολική λιπώδης ηπατική νόσος (NAFLD).

Το υπερβολικό λίπος στο ήπαρ μπορεί να βλάψει τη λειτουργία του και, με την πάροδο του χρόνου, να προκαλέσει φλεγμονή, ουλές και τελικά κίρρωση. Τα άτομα που είναι υπέρβαρα – ιδίως εκείνα που έχουν υπερβολικό βάρος στην κοιλιακή χώρα – είναι πιο επιρρεπή στην ανάπτυξη MASLD. Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν την υψηλή αρτηριακή πίεση, τον διαβήτη και την υψηλή χοληστερόλη.

Η διατροφή παίζει τεράστιο ρόλο. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, όπως το κόκκινο κρέας, τα τηγανητά τρόφιμα και τα επεξεργασμένα σνακ, μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα χοληστερόλης και να συμβάλουν στη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ. Τα ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά αποτελούν επίσης σημαντικό παράγοντα κινδύνου. Το 2018, μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που κατανάλωναν περισσότερα ζαχαρούχα ποτά είχαν 40% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν λιπώδη ηπατική νόσο.

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα γρήγορα φαγητά, τα έτοιμα γεύματα και τα σνακ που περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη και ανθυγιεινά λίπη, συμβάλλουν επίσης στην καταπόνηση του ήπατος. Μια μεγάλη μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που κατανάλωναν περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα είχαν σημαντικά μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν ηπατικά προβλήματα.

Από την άλλη πλευρά, μια ισορροπημένη διατροφή με μη επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη – και ακόμη και στην αναστροφή – της λιπώδους ηπατικής νόσου. Έρευνες δείχνουν ότι οι διατροφές πλούσιες σε λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια και ψάρια μπορεί να μειώσουν το λίπος στο ήπαρ και να βελτιώσουν τους σχετικούς παράγοντες κινδύνου, όπως το υψηλό σάκχαρο και η χοληστερόλη.

Η ενυδάτωση είναι επίσης σημαντική. Προσπαθήστε να πίνετε περίπου οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα για να υποστηρίξετε τις φυσικές διαδικασίες αποτοξίνωσης του ήπατος.

3. Υπερβολική χρήση παυσίπονων

Πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν σε παυσίπονα χωρίς ιατρική συνταγή, όπως η παρακεταμόλη, για πονοκεφάλους, μυϊκούς πόνους ή πυρετό. Αν και είναι γενικά ασφαλή όταν χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες, η υπερβολική λήψη – ακόμη και ελαφρώς υπερβαίνοντας τη συνιστώμενη δόση – μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για το συκώτι σας.

Το ήπαρ αποδομεί την παρακεταμόλη, αλλά κατά τη διαδικασία αυτή παράγει ένα τοξικό υποπροϊόν που ονομάζεται NAPQI. Κανονικά, ο οργανισμός εξουδετερώνει το NAPQI χρησιμοποιώντας μια προστατευτική ουσία που ονομάζεται γλουταθειόνη. Ωστόσο, σε περίπτωση υπερδοσολογίας, τα αποθέματα γλουταθειόνης εξαντλούνται, επιτρέποντας στο NAPQI να συσσωρευτεί και να προσβάλει τα ηπατικά κύτταρα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε οξεία ηπατική ανεπάρκεια, η οποία μπορεί να είναι θανατηφόρα.

Ακόμη και μικρές υπερδοσολογίες ή ο συνδυασμός παρακεταμόλης με αλκοόλ μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο σοβαρών βλαβών. Τηρείτε πάντα τη συνιστώμενη δόση και συμβουλευτείτε έναν γιατρό εάν χρειάζεστε τακτικά αναλγητικά.

4. Έλλειψη άσκησης

Ο καθιστικός τρόπος ζωής είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας κινδύνου για ηπατικές παθήσεις. Η σωματική αδράνεια συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους, στην αντίσταση στην ινσουλίνη και στη μεταβολική δυσλειτουργία, τα οποία μπορούν να προάγουν τη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ.

Η καλή είδηση είναι ότι η άσκηση μπορεί να ωφελήσει το συκώτι σας ακόμα και αν δεν χάσετε πολύ βάρος. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι μόλις οκτώ εβδομάδες αντίστασης με βάρη μείωσαν το λίπος στο συκώτι κατά 13% και βελτίωσαν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Η αερόβια άσκηση είναι επίσης πολύ αποτελεσματική: έχει αποδειχθεί ότι το τακτικό γρήγορο περπάτημα για 30 λεπτά, πέντε φορές την εβδομάδα, μειώνει το λίπος στο συκώτι και βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

5. Κάπνισμα

Οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν το κάπνισμα με τον καρκίνο του πνεύμονα ή τις καρδιακές παθήσεις, αλλά πολλοί δεν συνειδητοποιούν τη σοβαρή βλάβη που μπορεί να προκαλέσει στο ήπαρ.

Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει χιλιάδες τοξικές χημικές ουσίες που αυξάνουν το φόρτο εργασίας του ήπατος, καθώς προσπαθεί να τις φιλτράρει και να τις αποσυνθέσει. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε οξειδωτικό στρες, όπου ασταθή μόρια (ελεύθερες ρίζες) βλάπτουν τα ηπατικά κύτταρα, περιορίζουν τη ροή του αίματος και συμβάλλουν στην ουλώδη ίνωση (κίρρωση).

Το κάπνισμα αυξάνει επίσης σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος. Οι επιβλαβείς χημικές ουσίες στον καπνό του τσιγάρου, όπως οι νιτροζαμίνες, το χλωριούχο βινύλιο, η πίσσα και το 4-αμινοδιφαινύλιο, είναι όλες γνωστές καρκινογόνες ουσίες. Σύμφωνα με τον οργανισμό Cancer Research UK, το κάπνισμα ευθύνεται για περίπου το 20% των περιπτώσεων καρκίνου του ήπατος στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πηγή: The Conversation

Τελευταία τροποποίηση στις 07/07/2025 - 11:47
  • ΗΠΑΡ
  • ΚΙΡΡΩΣΗ ΗΠΑΤΟΣ
  • ΑΛΚΟΟΛ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΚΑΠΝΙΣΜΑ
  • ΠΑΥΣΙΠΟΝΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θεσσαλονίκη: Η ατμοσφαιρική ρύπανση δεύτερη σημαντικότερη αιτία καρκίνου του πνεύμονα παγκοσμίως
Θεσσαλονίκη: Η ατμοσφαιρική ρύπανση δεύτερη σημαντικότερη αιτία καρκίνου του πνεύμονα παγκοσμίως 04 Ιουλίου 2025
Οι προγραμματισμένες καισαρικές αυξάνουν τον κίνδυνο συγκεκριμένων καρκίνων της παιδικής ηλικίας 07 Ιουλίου 2025
Οι προγραμματισμένες καισαρικές αυξάνουν τον κίνδυνο συγκεκριμένων καρκίνων της παιδικής ηλικίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Η ατμοσφαιρική ρύπανση δεύτερη σημαντικότερη αιτία καρκίνου του πνεύμονα παγκοσμίως
Υγεία
04/07/2025 - 17:02

Θεσσαλονίκη: Η ατμοσφαιρική ρύπανση δεύτερη σημαντικότερη αιτία καρκίνου του πνεύμονα παγκοσμίως

Ψηφίστηκε ο νόμος-μέγγενη για την πώληση καπνού και αλκοόλ σε ανηλίκους
Πολιτική Υγείας
04/07/2025 - 10:09

Ψηφίστηκε ο νόμος-μέγγενη για την πώληση καπνού και αλκοόλ σε ανηλίκους

Σε λειτουργία η γραμμή 1135 του ΕΟΔΥ για τη συμβουλευτική υποστήριξη των καπνιστών
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 18:52

Σε λειτουργία η γραμμή 1135 του ΕΟΔΥ για τη συμβουλευτική υποστήριξη των καπνιστών

Ο ΠΟΥ προωθεί σχέδιο αύξησης τιμών κατά 50% στη ζάχαρη, το αλκοόλ και τον καπνό
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 14:18

Ο ΠΟΥ προωθεί σχέδιο αύξησης τιμών κατά 50% στη ζάχαρη, το αλκοόλ και τον καπνό

ΠΟΥ Ευρώπης: Σημαντικές οι ελληνικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της χρήσης καπνού και αλκοόλ
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 14:19

ΠΟΥ Ευρώπης: Σημαντικές οι ελληνικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της χρήσης καπνού και αλκοόλ

Ανατροπή: Τα ωμέγα λιπαρά οξέα δεν είναι απαραίτητα καλά για την καρδιά
Διατροφή
01/07/2025 - 11:00

Ανατροπή: Τα ωμέγα λιπαρά οξέα δεν είναι απαραίτητα καλά για την καρδιά

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δεν αντέχετε συγκεκριμένους ήχους; Μπορεί να υποφέρετε από μισοφωνία!
Υγεία
07/07/2025 - 18:00
Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Έκτακτη δράση υποστήριξης των επισκεπτών της Ακρόπολης λόγω καύσωνα
Υγεία
07/07/2025 - 17:14
HPV: Μύθοι και αλήθειες για τις μυρμηγκιές και τα κονδυλώματα
Health Talk
07/07/2025 - 17:00
Έχετε σκύλο ή γάτα; Οι εγκεφαλικές σας λειτουργίες είναι πιο θωρακισμένες απέναντι στη γήρανση!
Ψυχική Υγεία
07/07/2025 - 16:00
Πρωτοβουλία για την Ψυχική Υγεία Παιδιών & Εφήβων: Ενίσχυση της συνεργασίας με τις Υγειονομικές Περιφέρειες
Πολιτική Υγείας
07/07/2025 - 15:37
Ήπαρ: Οι πέντε εχθροί της υγείας ενός από τα πιο σκληρά εργαζόμενα όργανα
Υγεία
07/07/2025 - 15:00
Οι προγραμματισμένες καισαρικές αυξάνουν τον κίνδυνο συγκεκριμένων καρκίνων της παιδικής ηλικίας
Υγεία
07/07/2025 - 14:00
Γιατί πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε την παχυσαρκία
Health Talk
07/07/2025 - 13:00
Τρικάκια και μπογιές στο γραφείο του Δ. Βαρτζόπουλου από τον Ρουβίκωνα
Επικαιρότητα
07/07/2025 - 12:23
Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ: Οδηγίες για πρόληψη της θερμικής καταπόνησης
Επικαιρότητα
07/07/2025 - 12:00
ΙΣΑ: Ζητά από τον ΕΟΠΥΥ την αποπληρωμή του clawback σε 120 δόσεις για τους γιατρούς
Πολιτική Υγείας
07/07/2025 - 11:32
Καύσωνας: Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε πάθει θερμοπληξία - Οι σωτήριες αντιδράσεις
Health Talk
07/07/2025 - 11:02
Θεμιστοκλέους: Περισσότερες από 3.000 αιτήσεις τη μέρα για κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ
Πολιτική Υγείας
07/07/2025 - 09:52
«Καμπανάκι» για όσους έχουν κιρσούς: 3,5 φορές πιο συχνή η θρόμβωση από φλεβική ανεπάρκεια το καλοκαίρι
Health Talk
07/07/2025 - 09:00
Η SkinCeuticals παρουσιάζει καινότομο προϊόν για επαναστατική ανόρθωση και σύσφιξη
Pharma News
05/07/2025 - 06:52
ΟΕΝΓΕ: «Η αστυνομία σε ρόλο γιατρού κάνει ιατρικές γνωματεύσεις»
Επικαιρότητα
05/07/2025 - 03:24
ΕΕΣ και ΣΦΕΕ υποστηρίζουν ευάλωτους συνανθρώπους μας στη Μυτιλήνη
Επικαιρότητα
05/07/2025 - 00:04
UCB: Δεδομένα τριετίας για φάρμακο κατά της ψωριασικής αρθρίτιδας και της αξονικής σπονδυλαρθρίτιδας
Pharma News
04/07/2025 - 17:54
Επίσκεψη εργασίας κλιμακίου εμπειρογνωμόνων του ECDC στην Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
04/07/2025 - 17:36
Θεσσαλονίκη: Η ατμοσφαιρική ρύπανση δεύτερη σημαντικότερη αιτία καρκίνου του πνεύμονα παγκοσμίως
Υγεία
04/07/2025 - 17:02
Επτά απλά κόλπα για να πίνουμε -μικροί και μεγάλοι- όσο νερό χρειαζόμαστε καθημερινά
Διατροφή
04/07/2025 - 15:51
Γάζα: Ο ΟΗΕ έχει καταγράψει 613 φόνους Παλαιστίνιων σε σημεία διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας
Επικαιρότητα
04/07/2025 - 15:27
Εμμηνόπαυση και υγεία των οστών: Οι πέντε αλλαγές στη ζωή κάθε γυναίκας
Health Talk
04/07/2025 - 15:04
Διάρροια: Οδηγίες άμεσης δράσης για να την αντιμετωπίσουμε στο σπίτι
Υγεία
04/07/2025 - 14:31
Διαμαρτυρία στου Ζωγράφου για τη δωρεάν δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Πολιτική Υγείας
04/07/2025 - 13:58
Επιπλέον ενίσχυση του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό
Πολιτική Υγείας
04/07/2025 - 13:23
Lavipharm A.E.: Νέα πρόεδρος διοικητικού συμβουλίου και διανομή μερίσματος έπειτα από 18 χρόνια
Pharma News
04/07/2025 - 13:09
Σοβαρό τροχαίο στη Βούλα με σύγκρουση λεωφορείων του ΟΑΣΑ και 47 τραυματίες - Εικόνες από το σημείο
Επικαιρότητα
04/07/2025 - 12:47
Μοχλός ανάπτυξης και αυτονομίας σε εθνικό και ευρωπαϊκό πλαίσιο η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία
Pharma Policy
04/07/2025 - 12:22
Τι είναι το φαινόμενο του θερμικού θόλου που φέρνει θερμοκρασίες... Σαχάρας τις επόμενες μέρες!
Επικαιρότητα
04/07/2025 - 11:57

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η SkinCeuticals παρουσιάζει καινότομο προϊόν για επαναστατική ανόρθωση και σύσφιξη
Pharma News
05/07/2025 - 06:52
Θεμιστοκλέους: Περισσότερες από 3.000 αιτήσεις τη μέρα για κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ
Πολιτική Υγείας
07/07/2025 - 09:52
ΙΣΑ: Ζητά από τον ΕΟΠΥΥ την αποπληρωμή του clawback σε 120 δόσεις για τους γιατρούς
Πολιτική Υγείας
07/07/2025 - 11:32
ΕΕΣ και ΣΦΕΕ υποστηρίζουν ευάλωτους συνανθρώπους μας στη Μυτιλήνη
Επικαιρότητα
05/07/2025 - 00:04
ΟΕΝΓΕ: «Η αστυνομία σε ρόλο γιατρού κάνει ιατρικές γνωματεύσεις»
Επικαιρότητα
05/07/2025 - 03:24
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo