Τα παιδιά που γεννιούνται με προγραμματισμένη καισαρική τομή ενδέχεται να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν ορισμένους τύπους καρκίνου στην παιδική ηλικία, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Μετά από μελέτη της υγείας περίπου 2,5 εκατομμυρίων παιδιών, μέλη του Σουηδικού Ινστιτούτου Karolinska διαπίστωσαν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας σε αυτές τις περιπτώσεις – και όχι σε παρόμοιες επείγουσες καισαρικές τομές.
Εξακολουθούν να εργάζονται για να κατανοήσουν γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά έχουν εντοπίσει πιθανούς παράγοντες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εξήγηση. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα μωρά που γεννιούνται με προγραμματισμένη καισαρική τομή δεν υποβάλλονται σε στρες ούτε εκτίθενται σε βακτήρια του κόλπου, όπως συμβαίνει κατά τις επείγουσες καισαρικές τομές.
Οι γιατροί πραγματοποιούν καισαρική τομή όταν η υγεία του μωρού βρίσκεται σε κίνδυνο ή όταν ο κολπικός τοκετός δεν είναι δυνατός ή ασφαλής. «Οι καισαρικές τομές είναι ένα σημαντικό και συχνά ζωτικό μέρος της μαιευτικής φροντίδας. Δεν θέλουμε οι μητέρες να αισθάνονται άγχος για τις ιατρικά ενδεδειγμένες καισαρικές τομές.
Ωστόσο, όταν αυτό το αποτέλεσμα συνδυάζεται με άλλα αποτελέσματα μελετών που δείχνουν ότι ο κίνδυνος εμφάνισης άσθματος, αλλεργιών ή διαβήτη τύπου 1 αυξάνεται στα παιδιά που γεννιούνται με προγραμματισμένη καισαρική τομή, υπάρχει λόγος να συζητήσουμε τις καισαρικές τομές που δεν είναι ιατρικά ενδεδειγμένες», δήλωσε η ερευνήτρια Χριστίνα Ευμορφία Καμπίτση.
Η Καμπίτσh και η ομάδα της διαπίστωσαν ότι από τα σχεδόν 376.000 παιδιά που γεννήθηκαν με καισαρική τομή στη Σουηδία μεταξύ 1982 και 1989 και 1999 και 2015, σχεδόν 1.500 ανέπτυξαν αργότερα λευχαιμία. Ο κίνδυνος οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας ήταν 21% υψηλότερος στα παιδιά που γεννήθηκαν με προγραμματισμένη καισαρική τομή σε σύγκριση με τα παιδιά που γεννήθηκαν με φυσιολογικό τοκετό.
Επιπλέον, ο κίνδυνος εμφάνισης της πιο κοινής μορφής οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας, γνωστής ως οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία Β-κυττάρων, ήταν 29% υψηλότερος σε όσους γεννήθηκαν με προγραμματισμένη καισαρική τομή. Ο αυξημένος κίνδυνος καρκίνου ήταν πιο έντονος στα αγόρια από ό,τι στα κορίτσια και στα πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού.
Η οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία είναι ένας τύπος καρκίνου του αίματος και του μυελού των οστών και ο πιο κοινός τύπος καρκίνου στα παιδιά. Επίσης, δεν είναι σαφές τι προκαλεί τις μεταλλάξεις του DNA που μπορούν να οδηγήσουν στον καρκίνο, αλλά οι θεραπείες έχουν καλές πιθανότητες ίασης, σύμφωνα με την Mayo Clinic.
«Ευτυχώς, η οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία είναι σπάνια», πρόσθεσε η Καμπίτση, βασική συγγραφέας της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο The International Journal of Cancer. . «Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται πολλές καισαρικές τομές για να επιτευχθεί ένα στατιστικά σημαντικό αποτέλεσμα, και είναι δύσκολο να ληφθεί ένα τόσο μεγάλο δείγμα σε μια σουηδική μελέτη μητρώου. Ωστόσο, τα αποτελέσματα είναι σχεδόν σημαντικά, συνάδουν με τα αποτελέσματα προηγούμενων μελετών και παραμένουν όταν προσαρμόζουμε άλλους σχετικούς παράγοντες, γεγονός που τα καθιστά εξακολουθούν να είναι σημαντικά».