ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η πιο δύσκολη περίοδος για να είσαι ηλικιωμένος

Υγεία
Η πιο δύσκολη περίοδος για να είσαι ηλικιωμένος
To 2020 αποτελεί αδιαμφισβήτητα μια δύσκολη για την ανθρωπότητα χρονιά, λόγω της εμφάνισης και της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού και της επακόλουθης νόσου (Covid-19), αλλά και της αναγκαστικής προσαρμογής όλων μας στα επιβαλλόμενα μέτρα και τις νέες συνθήκες. Ακόμα περισσότερο αυτό ισχύει για τους ηλικιωμένους
Πέμπτη, 01/10/2020 - 13:16
News4Health Team News4Health Team

Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, προσαρμοσμένη και αυτή στα καινούργια δεδομένα, εστιάζει στις επιπτώσεις της πανδημίας στα άτομα της τρίτης ηλικίας, τα οποία αποτέλεσαν -τόσο όταν εμφανίστηκε ο ιός όσο και τώρα που η κατάσταση εξακολουθεί να είναι κρίσιμη- την ηλικιακή εκείνη κατηγορία που υπέστη τις πιο σοβαρές συνέπειες, σε σωματικό, πνευματικό και ψυχολογικό επίπεδο. Αποτελώντας την πλέον ευπαθή ομάδα, λόγω των νοσημάτων που συχνά συνυπάρχουν με το γήρας, τα ηλικιωμένα άτομα ήταν τα πρώτα που έπρεπε να προστατευθούν, καθώς ο κίνδυνος να νοσήσουν αλλά και να χάσουν τη ζωή τους ήταν και παραμένει πολύ υψηλός. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι εφιαλτικοί αριθμοί κρουσμάτων και θυμάτων μεταξύ των ηλικιωμένων που φιλοξενούνται σε οίκους ευγηρίας, ιδιαίτερα στις αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης και των ΗΠΑ, ενώ στη χώρα μας η λήψη έγκαιρα των προστατευτικών μέτρων κατάργησης του επισκεπτηρίου απέδωσε εξαιρετικά και δεν είχαμε ιδιαίτερα κρούσματα κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας.

Οι ηλικιωμένοι ήταν αυτοί που επηρεάστηκαν βαθιά από τα περιοριστικά μέτρα τα οποία συνεχίζονται ακόμη και σήμερα στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη. Ο κορονοϊός και οι συνέπειές του ανέτρεψαν τη ρουτίνα των ατόμων της τρίτης ηλικίας, στερώντας τους απλές καθημερινές συνήθειες, οδηγώντας τους στην απομόνωση και την απέραντη μοναξιά.

Πολλοί παππούδες και πολλές γιαγιάδες που βοηθούν τα παιδιά τους στο καθημερινό δύσκολο πρόγραμμά τους, σταμάτησαν να έρχονται σε επαφή με τα εγγόνια τους, να τα παίρνουν από το σχολείο, να τα πηγαίνουν στις δραστηριότητές τους, να παίζουν μαζί τους, ακόμη και σε πολλές περιπτώσεις να τα αγκαλιάζουν. Σταμάτησαν λοιπόν να βιώνουν μια καθημερινότητα που τους έκανε να νιώθουν χρήσιμοι, τους έδινε ζωή και γέμιζε τις μέρες τους.

Επιπλέον, οι ηλικιωμένοι που διατηρούν μία καλή ποιότητα υγείας και ζωής, για μεγάλο χρονικό διάστημα διέκοψαν τις εκδρομές, τις εξορμήσεις και τις επισκέψεις στα χωριά, τα νησιά ή και σε αντίθετη περίπτωση, τις πόλεις. Τα Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων όπου πολλοί έβρισκαν παρέα και δημιουργική απασχόληση εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να παραμένουν κλειστά, ενώ στους οίκους ευγηρίας συνεχίζεται το μέτρο της απαγόρευσης επισκέψεων. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί το γεγονός ότι σε μία άκρως ψηφιακή εποχή, οι ηλικιωμένοι μας, σε σημαντικό βαθμό, δεν έχουν εξοικείωση με την τεχνολογία, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα smart phones, τα tablets και όλες εκείνες τις συσκευές και τις εφαρμογές που διευκολύνουν την επικοινωνία και παρέχουν αμεσότητα, με αποτέλεσμα η επαφή με τα άτομα της οικογένειας και του περιβάλλοντός τους να είναι μόνο τηλεφωνική ή εξ’ αποστάσεως.

Κατά τη διάρκεια του σχεδόν τρίμηνου εγκλεισμού στο σπίτι και με το ενδεχόμενο ενός νέου, εάν η καμπύλη της πανδημίας δεν παρουσιάσει ύφεση, μία άλλη κατηγορία ηλικιωμένων, οι ανήμποροι και μη αυτοεξυπηρετούμενοι, υπέστησαν ακόμη μεγαλύτερη πίεση, καθώς τα άτομα που τους φρόντιζαν ελάττωσαν τις επισκέψεις από φόβο μετάδοσης του ιού. Τα εξωτερικά ιατρεία στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας ανέστειλαν για αρκετό καιρό τη λειτουργία τους με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτός ο τακτικός έλεγχος της υγείας τους, εκτός από τα πολύ σοβαρά περιστατικά που έχρηζαν νοσοκομειακής περίθαλψης. Δεν πρέπει, βέβαια, να ξεχνάμε τους ηλικιωμένους που ζουν εντελώς μόνοι αλλά και εκείνους που συντηρούνται οικονομικά από τα οικεία τους πρόσωπα, πολλά εκ των οποίων υπέστησαν μεγάλη οικονομική ζημία χάνοντας ακόμη και τη δουλειά τους λόγω της γενικότερης δυσχερούς οικονομικής κατάστασης που επέφερε η πανδημία τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως.

Η απομόνωση, η απομάκρυνση από την οικογένεια και τα αγαπημένα πρόσωπα, η αδυναμία της αυτοεξυπηρέτησης, ο κίνδυνος της μόλυνσης, το ενδεχόμενο απώλειας προσφιλών προσώπων, ο φόβος μήπως και οι ίδιοι «φύγουν», είναι ένα εκρηκτικό μείγμα, απειλητικό για τη ζωή των ηλικιωμένων. Το στρες και τα αρνητικά συναισθήματα που τους κατακλύζουν δημιουργούν σε πολλούς σωματικά και λειτουργικά προβλήματα και δυσκολεύουν τον ήδη βεβαρυμμένο οργανισμό τους. Πολλοί ηλικιωμένοι πάσχουν από κατάθλιψη και τείνουν να σωματοποιούν κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.

Ένα φαινόμενο το οποίο ανέδειξε η συνολική κατάσταση της πανδημίας ήταν ότι οι ηλικιωμένοι που εμφανίζουν χρόνια προβλήματα υγείας, όπως για παράδειγμα χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, νεφρική ανεπάρκεια, σακχαρώδη διαβήτη, καρδιοπάθειες, υπέρταση, κλπ., κατά τη διάρκεια του τρίμηνου περιορισμού στο σπίτι παραμέλησαν τις εξετάσεις τους και τη φαρμακευτική τους αγωγή με αποτέλεσμα, μόλις η καραντίνα ήρθη, να διαπιστώνουμε σοβαρές επιπλοκές και επιβάρυνση ή απορρύθμιση της υγείας τους. Αντίστοιχα σημαντικό πρόβλημα αποτέλεσε το γεγονός ότι καθυστέρησε η διάγνωση διαφόρων μορφών καρκίνου σε ηλικιωμένους και ενώ τα συμπτώματα υπήρχαν από πολλούς μήνες, δυστυχώς είτε δεν αξιολογήθηκαν από αυτούς έγκαιρα είτε δεν είχαν τη δυνατότητα έγκαιρης προσέλευσης στους ιατρούς. Το κόστος της καθυστέρησης αυτής είναι δύσκολο να υπολογιστεί. Ευτυχώς αυτό δεν συνεχίζει να συμβαίνει, όμως ένα νέο lockdown θα ήταν πραγματικά δραματικό.

Το μήνυμα στους ηλικιωμένους

Η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην τρίτη ηλικία και τη δημόσια υγεία, έχει ήδη αναστείλει και για όσο διάστημα διαρκέσει η πανδημία όλες τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις κοινού.

Ως επιστημονική εταιρεία απευθύνουμε ένα μήνυμα προς όλους τους ηλικιωμένους: να τηρούν αυστηρά τα μέτρα προστασίας, να φορούν απαραίτητα μάσκα, να κρατούν τις ενδεδειγμένες αποστάσεις, να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις και κυρίως με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, να προφυλάσσουν τους εαυτούς τους από επικίνδυνες επαφές και συναναστροφές και να παρακινούν τα άτομα του περιβάλλοντός τους να κάνουν το ίδιο.

Εφιστούμε την προσοχή στον έγκαιρο αντιγριπικό εμβολιασμό και τη συχνή ιατρική παρακολούθηση για όλα τα χρόνια προβλήματα υγείας που τους απασχολούν αλλά και την επιμελή λήψη της φαρμακευτικής αγωγής που τους έχει χορηγηθεί για την αντιμετώπισή τους. Εξάλλου, σε αυτή τη χρονική περίοδο του γενικού περιορισμού επιβάλλεται στα άτομα της τρίτης ηλικίας ιδιαίτερα, η ήπια σωματική δραστηριότητα και άσκηση στο σπίτι ή με ιδιαίτερη προσοχή σε φυσικό περιβάλλον, καθώς επίσης η συνεχής ενασχόληση με πνευματικές δραστηριότητες και χόμπι. Ζητούμενο είναι η διατήρηση σωματικής, πνευματικής και ψυχικής ευεξίας και η αποφυγή της απομόνωσης και αδράνειας.

Από την άλλη πλευρά, όλοι μας πρέπει να προφυλάξουμε τους ηλικιωμένους μας από πιθανή μετάδοση του ιού, αποφεύγοντας τις άσκοπες επαφές και τηρώντας οι ίδιοι σχολαστικά τις οδηγίες και προφυλάξεις. Τα πρόσφατα σοβαρά κρούσματα σε δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων οφείλονται σε αμέλεια συγγενών ή και φροντιστών τους.

Η ζωή είναι πολύτιμο αγαθό και η στιγμή είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την υγεία όλων μας και δη των ηλικιωμένων.

Τελευταία τροποποίηση στις 01/10/2020 - 13:30
  • ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ
  • ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ
  • ΠΑΝΔΗΜΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γηροκομείο στον Αγ. Παντελεήμονα: Πάνω από 40 τα κρούσματα - Σχεδόν όλοι οι θετικοί μεταφέρονται σε νοσοκομεία
Γηροκομείο στον Αγ. Παντελεήμονα: Πάνω από 40 τα κρούσματα - Σχεδόν όλοι οι θετικοί μεταφέρονται σε νοσοκομεία 01 Οκτωβρίου 2020
Ο κορονοϊός εξελίσσεται κυριολεκτικά σε εφιάλτη και «μολύνει» τα όνειρά μας 01 Οκτωβρίου 2020
Ο κορονοϊός εξελίσσεται κυριολεκτικά σε εφιάλτη και «μολύνει» τα όνειρά μας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παγκόσμια Ημέρα Αξονικής Σπονδυλοαρθρίτιδας: Η χρόνια αόρατη νόσος που αλλάζει ζωές
Patient Talk
01/05/2026 - 12:39

Παγκόσμια Ημέρα Αξονικής Σπονδυλοαρθρίτιδας: Η χρόνια αόρατη νόσος που αλλάζει ζωές

Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους: Η δύσκολη καθημερινότητα με την αόρατη αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα
Patient Talk
30/04/2026 - 16:42

Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους: Η δύσκολη καθημερινότητα με την αόρατη αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα

Ρουμανία: Έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για υπόθεση απάτης με δημόσιες συμβάσεις που αφορούν την πανδημία Covid-19
Επικαιρότητα
27/04/2026 - 23:16

Ρουμανία: Έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για υπόθεση απάτης με δημόσιες συμβάσεις που αφορούν την πανδημία Covid-19

Παγκόσμια Ημέρα της Γης: Το MORE GREEN βασικός πυλώνας βιώσιμης ανάπτυξης της Boehringer Ingelheim
Pharma News
23/04/2026 - 00:06

Παγκόσμια Ημέρα της Γης: Το MORE GREEN βασικός πυλώνας βιώσιμης ανάπτυξης της Boehringer Ingelheim

Πώς επιδρά τελικά η μοναξιά στον εγκέφαλο των ηλικιωμένων; Ανατροπή από νέα δεδομένα
Υγεία
15/04/2026 - 09:00

Πώς επιδρά τελικά η μοναξιά στον εγκέφαλο των ηλικιωμένων; Ανατροπή από νέα δεδομένα

Η πείνα έπληξε περισσότερο τον ψυχισμό των ανθρώπων από την ανεργία εν μέσω πανδημίας
Ψυχική Υγεία
07/04/2026 - 14:00

Η πείνα έπληξε περισσότερο τον ψυχισμό των ανθρώπων από την ανεργία εν μέσω πανδημίας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ψυχική υγεία στο σχολείο: Στο επόμενο στάδιο η συνεργασία Υπουργείου Παιδείας και πρωτοβουλίας CAMHI
Ψυχική Υγεία
01/05/2026 - 13:54
Άρθρο: Τα διαχρονικά προβλήματα των ΜΕΘ και οι προϋποθέσεις για την αναβάθμισή τους
Health Talk
01/05/2026 - 13:24
Άσθμα: Αίτια εμφάνισης, συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης
Health Talk
01/05/2026 - 13:06
Παγκόσμια Ημέρα Αξονικής Σπονδυλοαρθρίτιδας: Η χρόνια αόρατη νόσος που αλλάζει ζωές
Patient Talk
01/05/2026 - 12:39
Πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο «Μεταξά» η πρώτη ρομποτική επέμβαση θωρακοχειρουργικής στο ΕΣΥ
Υγεία
01/05/2026 - 12:13
Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους: Η δύσκολη καθημερινότητα με την αόρατη αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα
Patient Talk
30/04/2026 - 16:42
Γεωργιάδης για την παιδίατρο: «Έκανε πέντε μέρες εφημερία on call, από το σπίτι της - Δεν θα γίνει ΕΔΕ»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 15:51
Γιατί ο εγκέφαλός μας «στρέφεται εναντίον μας» όταν τσακωνόμαστε
Ψυχική Υγεία
30/04/2026 - 15:24
Θεμιστοκλέους: «Την επόμενη εβδομάδα η προκήρυξη για 1.000 μόνιμες θέσεις γιατρών στα νοσοκομεία της χώρας»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 14:19
Εμβολιασμοί ενηλίκων: Τα πιο απλά και αποτελεσματικά μέσα πρόληψης και προστασίας
Υγεία
30/04/2026 - 13:34
Γεωργιάδης: «Άνοιξαν όλες οι κατηγορίες για την διανομή των ΦΥΚ από ιδιωτικά φαρμακεία»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 12:58
Χουλιάρα από το Φόρουμ των Δελφών: «Σε μη βιώσιμα επίπεδα το clawback και το rebate»
Pharma Policy
30/04/2026 - 12:26
Περισσότερα από 150 παιδιά έχουν τραυματιστεί το πρώτο τρίμηνο οδηγώντας ηλεκτρικά πατίνια
Υγεία
30/04/2026 - 11:38
Διεθνής έρευνα για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στην υγεία: Κρίση που βαθαίνει όλο και πιο πολύ
Υγεία
30/04/2026 - 11:03
Μελάνωμα: Πέντε «γκρίζες ζώνες» και απλοί τρόποι αποτροπής ενός ηλιακού εγκαύματος την άνοιξη
Health Talk
30/04/2026 - 10:36
Πατούλης για δημογραφικό: «Εθνική και ευρωπαϊκή πρόκληση για το μέλλον των κοινωνιών»
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 10:11
Η εμμηνόπαυση γερνάει ανομοιόμορφα τα όργανα του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος
Υγεία
30/04/2026 - 09:43
Η ΕΝΑΣΕΛ στη Βουλή: «Η ουσιαστική προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών περνά μέσα από τη θεσμική συμμετοχή»
Patient Talk
30/04/2026 - 08:47
Παρεμβάσεις σε κυβέρνηση, κόμματα και φορείς από τους εργαζόμενους για το μέλλον των κέντρων πρόληψης
Ψυχική Υγεία
30/04/2026 - 07:22
Παρέμβαση της Brains I.C.S στο συνέδριο του Economist: «Η μάχη κατά του καρκίνου ξεκινά πολύ πριν από το νοσοκομείο»
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 03:37
Ο Νίκος Παπανδρέου υποψήφιος για το βραβείο One Health
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 00:02
Όταν οι αμυγδαλές δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από τα οφέλη τους
Health Talk
29/04/2026 - 23:46
Η Γερμανία από το 2028 θα επιβάλει φόρο στα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 23:18
Ραντεβού και σε μονάδες Ψυχικής Υγείας με λίγα «κλικ» μέσω του myHealth app
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 23:01
Ο ΕΕΣ και η Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. στήριξαν 312 παιδιά τις Ημέρες του Πάσχα
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 22:44
Μεσοθεραπεία σώματος: Στοχευμένη λύση για κυτταρίτιδα και τοπικό λίπος
Ομορφιά
29/04/2026 - 22:21
Αποκάλυψη Τέντρος: «Οι ΗΠΑ δεν έχουν πληρώσει ακόμη όσα οφείλουν στον ΠΟΥ για να αποχωρήσουν»
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 21:18
Ο ΕΟΦ απαγόρευσε πέντε γνωστά προϊόντα που υπόσχονταν «θεραπείες» για σειρά παθήσεων
Υγεία
29/04/2026 - 20:52
Παρέμβαση Γεωργιάδη για την ειδικευόμενη παιδίατρο: «Καμία υπερεργασία, καμία υπερεφημέρευση»
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 20:36
«Τροφή για Δράση»: Πρωτοβουλία 13 πανεπιστημίων για την παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα
Υγεία
29/04/2026 - 20:13

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Φόρουμ Δελφών: Ο κρίσιμος ρόλος των δεδομένων υγείας στον ψηφιακό μετασχηματισμό
Pharma News
28/04/2026 - 18:16
ΕΟΠΥΥ για τη ρύθμιση του clawback του 2023: «Έχουμε υποχρέωση να εφαρμόσουμε τον νόμο»
Πολιτική Υγείας
28/04/2026 - 19:04
Yπερτροφές και μεσογειακή διατροφή λειτουργούν ως η απόλυτη προστασία για τον οργανισμό μας;
Διατροφή
28/04/2026 - 20:51
«Προϊόν της Χρονιάς 2026» οι σύγχρονες μονάδες υγείας MEDIFIRST
Υπηρεσίες Υγείας
28/04/2026 - 22:52
Γεωργιάδης: Προκήρυξη δύο θέσεων παιδιάτρου για το νοσοκομείο της Ζακύνθου
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 09:10
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo