Τα υψηλότερα επίπεδα σεληνίου στη μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συσχετίστηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο στρεπτοκοκκικών λοιμώξεων στα παιδιά, υποδηλώνοντας μια πιθανή προστατευτική δράση.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Hokkaido ανακάλυψαν ότι η έκθεση σε ορισμένα μέταλλα και ιχνοστοιχεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο ενός παιδιού να αναπτύξει στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο PLOS ONE. Αυτές οι λοιμώξεις είναι συχνές στα παιδιά, ειδικά εκείνες που προκαλούνται από τον στρεπτόκοκκο της ομάδας Α, ένα βακτήριο που προκαλεί συνήθως ασθένειες όπως στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα, δερματικές λοιμώξεις και, σε σοβαρές περιπτώσεις, πιο σοβαρές επιπλοκές όπως οστρακιά ή διηθητικές ασθένειες. Τα ευρήματα θα μπορούσαν να συμβάλουν στη βελτίωση των στρατηγικών πρόληψης των παιδικών λοιμώξεων.
Η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε περισσότερες από 74.000 μητέρες και τα παιδιά τους στο πλαίσιο μιας εθνικής μελέτης στην Ιαπωνία. Μέτρησαν τα επίπεδα διαφόρων μετάλλων και ιχνοστοιχείων στο αίμα των μητέρων, συμπεριλαμβανομένου του σεληνίου, του υδραργύρου, του καδμίου, του μολύβδου και του μαγγανίου. Στη συνέχεια, οι ερευνητές παρακολούθησαν τα παιδιά για να διαπιστώσουν εάν ανέπτυξαν στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις μεταξύ των ηλικιών τριών και τεσσάρων ετών. Χρησιμοποιήθηκε στατιστική ανάλυση για να διερευνηθούν οι πιθανές συνδέσεις μεταξύ της έκθεσης των μητέρων σε μέταλλα και του κινδύνου λοίμωξης στα παιδιά.
«Διαπιστώσαμε ότι οι μητέρες με υψηλότερα επίπεδα σεληνίου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχαν λιγότερες πιθανότητες να αποκτήσουν παιδιά που ανέπτυξαν στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις», λέει ο Hiroyoshi Iwata, κύριος συγγραφέας της μελέτης, από το Κέντρο Περιβαλλοντικών και Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Hokkaido. «Αυτή η συσχέτιση ήταν ισχυρότερη μεταξύ των μητέρων με τα υψηλότερα επίπεδα σεληνίου στο αίμα τους.
Ωστόσο, οι υψηλές συγκεντρώσεις σεληνίου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να οδηγήσουν σε τοξικότητα και ανεπιθύμητες ενέργειες, οπότε απαιτείται προσοχή. Δεδομένου ότι η έρευνα αυτή βασίζεται σε ένα μόνο δείγμα αίματος που δόθηκε από έγκυες μητέρες, τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται από μόνα τους για να συστηθεί η πρόσληψη σεληνίου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης».
Το σελήνιο είναι ένα ιχνοστοιχείο που παίζει βασικό ρόλο στην ανοσολογική λειτουργία και προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να βοηθά τον οργανισμό να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτά τα νέα ευρήματα υποστηρίζουν την ιδέα ότι επαρκή επίπεδα σεληνίου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της ανοσολογικής άμυνας του παιδιού έναντι βακτηριακών λοιμώξεων.
Η μελέτη αυτή υποστηρίζει τη σημασία της εξασφάλισης επαρκούς πρόσληψης σεληνίου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για τη μακροπρόθεσμη υγεία των παιδιών και προσθέτει ένα ακόμη στοιχείο στο αυξανόμενο σώμα αποδεικτικών στοιχείων που υποδηλώνουν ότι το σελήνιο παίζει ζωτικό ρόλο στην ανοσία. Ωστόσο, η μελέτη αυτή ανέλυσε συγκεκριμένα τη σχέση μεταξύ των επιπέδων σεληνίου στη μητέρα και των λοιμώξεων από στρεπτόκοκκο και δεν αξιολόγησε τις σχέσεις με άλλες μολυσματικές ασθένειες. Απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να κατανοηθεί πλήρως ο τρόπος με τον οποίο το σελήνιο υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και να προσδιοριστούν τα βέλτιστα επίπεδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Πηγή: Hokkaido University