ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

COVID-19 και ανήλικοι: Γιατί θα πρέπει να εμβολιαστούν παιδιά και έφηβοι κατά του κορονοϊού

Υγεία
CDC from Pexels
Ατομικά, οικογενειακά αλλά και κοινωνικά οφέλη από τον εμβολιασμό ανηλίκων αναδεικνύει καθηγήτρια Κλινικής Ανοσολογίας. Σε άρθρο της για τον εμβολιασμό των εφήβων, υπογραμμίζει μεταξύ άλλων την ανάγκη αλλά και την πρόκληση εξισορρόπησης μεταξύ του προσωπικού και του συλλογικού κέρδους.
Τετάρτη, 11/08/2021 - 13:06
— Photo: CDC from Pexels
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Στα τέλη Ιουλίου η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έδωσε "πράσινο φως" για τη χορήγηση του εμβολίου κατά της COVID-19 σε παιδιά ηλικίας άνω των 12 ετών. Αν και αρκετοί γονείς επέτρεψαν στα παιδιά τους να εμβολιαστούν κατά της νόσου, μια σειράαπό ερωτήματα συνεχίζουν να προβληματίζουν πολλούς ακόμα, που διστάζουν να πάρουν την απόφαση. Στους έφηβους 16 και 17 ετών η πρόσβαση στα mRNA εμβόλια είχε δοθεί νωρίετα.

Καταρχήν, θα πρέπει να σημειωθεί πως η απάντηση στο βασικό ερώτημα, κατά πόσο τα εμβόλια mRNA είναι αποτελεσματικά σε αυτές τις ηλικίες, είναι “ναι”, όπως δείχνει και η σχετική κλινική μελέτη που διεξήγαγε η Pfizer και την οποία επικαλείται ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων στο σκεπτικό του για έγκριση της χορήγησης του εμβολίου σε αυτές τις ηλικίες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, η ανοσιακή απάντηση στο εμβόλιο στην ηλικιακή ομάδα 12 έως 15 ετών είναι ανάλογη με εκείνη που παρατηρήθηκε στις ηλικίες 16 έως 25 ετών. Αντίστοιχη μελέτη είχε γίνει και για ανήλικους άνω των 16 ετών. Άλλωστε, η αρχική έγκριση για το εμβόλων των BioNTech/Pfizer αφορούσε ηλικίες άνω των 16 ετών.

Αλλά δεν είναι αυτό το μόνο ερώτημα που απασχολεί τους γονείς σε όλο τον κόσμο, όπως σημειώνει και η καθηγήτρια κλινικής ανοσολογίας στο πανεπιστήμιο του Birmingham, Alex Richter.

Η κα Richter, με άρθρο της στο "The Conversation", στο οποίο εστιάζει τον εμβολιασμό εφήβων 16 - 18 ετών, τον οποίο ενέκρινε η βρετανική κυβέρνηση, επιχειρεί να απαντήσει σε αυτές τις ερωτήσεις, αναφέροντας αρχικά πως αν και τα οφέλη του εμβολιασμού σε γενικές γραμμές μειώνονται όσο μικρότερη είναι η ηλικία του εμβολιασμένου και φυσικά όλα τα εμβόλια μπορεί να συνοδεύονται από παρενέργειες, βέβαια στατιστικά περιορισμένες, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η ευρύτερη σημασία του εμβολιασμού νέων ανθρώπων για την κοινωνία.

Μπορεί σε γενικές γραμμές η COVID-19 προκαλεί ελαφριά ή καθόλου συμπτώματα σε νέους ανθρώπους, αλλά ο εμβολιασμός μειώνει σημαντικά την σοβαρότητα της νόσου, τις νοσηλείες αλλά και τους θανάτους και στους νέους.

Υπάρχουν, όμως, κι άλλα οφέλη για τα παιδιά, όπως σημειώνει και η καθηγήτρια. Σε ένα πολύ μικρό αριθμό παιδιών η COVID-19 προκαλεί ένα πολύ σοβαρό σύνδρομο, γνωστός πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο, όπου φλεγμονές εμφανίζονται σε όλο το σώμα. Αν και εντοπίζεται κυρίως σε μικρότερα παιδιά, υπάρχουν περιπτώσεις καταγεγραμμένες σε εφήβους και νέους ενήλικες. Η μείωση του κινδύνου λοίμωξης μέσω του εμβολιασμού μπορεί να το αποτρέψει.

Ακόμη, μελέτες δείχνουν ότι σε περίπου 2% των παιδιών που θα κολλήσουν τον ιό θα υπάρξουν συμπτώματα που θα διαρκέσουν πάνω από οκτώ εβδομάδες. Πρόκειται για την κατάσταση γνωστή και ως Long Covid, για την οποία δεν υπάρχουν προς το παρόν θεραπευτικές επιλογές, δεν γνωρίζουμε πόσο διαρκεί, ενώ δεν αφορά μόνο ανθρώπους που νόσησαν σοβαρά. Οπότε μειώνοντας την πιθανότητα ακόμη και ελαφρότερης νόσησης από COVID-19 μέσω του εμβολιασμού μειώνεται και η εμφάνιση τέτοιων περιστατικών.

Διαβάστε επίσης: "Long Covid στα παιδιά: Τα συμπτώματα που τους προκαλεί το μεταλοιμώδες σύνδρομο"

Παράλληλα, η ανοσιακή απόκριση μετά τον εμβολιασμό είναι σημαντικά υψηλότερη από εκείνη που ακολουθεί την νόσηση. Οπότε, αν και μέρος των ανήλικων θα έχει ήδη εκτεθεί στην νόσο και θα έχει κάποια ανοσία, ο εμβολιασμός παραμένει η καλύτερη προστασία. Φυσικά, τα οφέληπρέπει να εξετάζονται σε αντιδιαστολή με τις παρενέργειες, όπως μυικός πόνος, σοβαρή αλλεργική αντίδραση αλλά και μυοκαρδίτιδα ή περικαρδίτιδα, οι οποίες όμως είναι ιδιαιτέρως σπάνιες, όπως εξηγεί και η κα Richter.

Παράλληλα, υπάρχουν και ευρύτερα οφέλη. Η ακαδημαϊκή και κοινωνική ανάπτυξη των νέων ανθρώπων έχει διαταραχθεί σημαντικά, οπότε ο περιορισμός της διασποράς του ιού ανάμεσα τους θα σημαίνει ότι λιγότερα παιδιά θα πρέπει να απομονώνονται και να χάνουν το σχολείο. Επίσης θα μειωθούν οι πιθανότητες εμφάνισης εστιών της COVID-19όταν θα ξανανοίξουν τα σχολεία μετά τις διακοπές.

Όπως τονίζει η Καθηγήτρια, μικρότερος αριθμός λοιμώξεων μεταξύ παιδιών σημαίνει επίσης και μειωμένος αριθμός γονέων ή φροντιστών που θα πρέπει να πάρουν άδεια από τη δουλειά τους. Άλλωστε, αρκετοί άνθρωποι έχουν έναν κοντινό συγγενή ή επαφή που ανήκει σε ευπαθή ομάδα. Είναι πιθανό αυτοί οι άνθρωποι να μην έχουν επαρκή ανοσιακήαπόκριση από το εμβόλιο, οπότε να συνεχίζουν να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί. Αν η οικογένεια και οι φίλοι τους είναι εμβολιασμένοι τότε μειώνονται πιθανότητες να κολλήσουν τον ιό.

«Η πρακτική του εμβολιασμού νέων ανθρώπων για την πρόληψη λοιμώξεων δεν είναι κάτι καινούργιο. Η χορήγηση του εμβολίου για την πνευμονία σε βρέφη με στόχο την πρόληψη σοβαρής λοίμωξης στα πρώτα χρόνια της ζωής τους τους έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματική στην πρόληψη πνευμονίας της κοινότητας σε μεγαλύτερα άτομα», αναφέρει η κα Richter.

Επιπλέον, είναι κοινή γνώση ότι μεταλλάξεις προκύπτουν όταν ο κορονοϊός μολύνει άτομα και αναπαράγεται. Όσο περισσότερες μεταλλάξεις προκύπτουν τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να προκύψουν στελέχη του ιού για τα οποία τα εμβόλια δεν θα είναι αποτελεσματικά. «Οτιδήποτε μειώνει τα κρούσματα μειώνει και τον κίνδυνο», σημειώνει η καθηγήτρια.

Βέβαια, παραμένει η επιτακτική ανάγκη τα εμβόλια να φτάσουν σε όσο περισσότερους ανθρώπους γίνεται σε όλο τον πλανήτη, καθώς πολλά ευάλωτα άτομα παραμένουν απροστάτευτα. Γι’ αυτό ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάλεσε τα πλουσιότερα κράτη να μην προχωρήσουν σε αναμνηστικές δώσεις έως ότου μία δικαιότερη διανομή των εμβολίων υλοποιηθεί σε όλο τον πλανήτη. Αντίστοιχο αίτημα έχει γίνει και για τον εμβολιασμό ανηλίκων.

  • ΕΜΒΟΛΙΑ
  • ΠΑΙΔΙΑ
  • ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ
  • ΜΕΛΕΤΗ
  • COVID 19
  • ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πυροσβέστες με εγκαύματα και αναπνευστικά προβλήματα στην Αρκαδία
Πυροσβέστες με εγκαύματα και αναπνευστικά προβλήματα στην Αρκαδία 11 Αυγούστου 2021
Τοξικές σχέσεις: Οι επτά τύποι επικίνδυνων συντρόφων 12 Αυγούστου 2021
Τοξικές σχέσεις: Οι επτά τύποι επικίνδυνων συντρόφων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμβολιασμοί ενηλίκων: Τα πιο απλά και αποτελεσματικά μέσα πρόληψης και προστασίας
Υγεία
30/04/2026 - 13:34

Εμβολιασμοί ενηλίκων: Τα πιο απλά και αποτελεσματικά μέσα πρόληψης και προστασίας

Περισσότερα από 150 παιδιά έχουν τραυματιστεί το πρώτο τρίμηνο οδηγώντας ηλεκτρικά πατίνια
Υγεία
30/04/2026 - 11:38

Περισσότερα από 150 παιδιά έχουν τραυματιστεί το πρώτο τρίμηνο οδηγώντας ηλεκτρικά πατίνια

Ο ΕΕΣ και η Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. στήριξαν 312 παιδιά τις Ημέρες του Πάσχα
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 22:44

Ο ΕΕΣ και η Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. στήριξαν 312 παιδιά τις Ημέρες του Πάσχα

EMA: Νέα συμβουλευτική επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στα εμβόλια
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 14:58

EMA: Νέα συμβουλευτική επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στα εμβόλια

Η πρώιμη έκθεση των παιδιών στα «αιώνια χημικά» συνδέεται με κίνδυνο εμφάνισης λευχαιμίας
Υγεία
28/04/2026 - 11:00

Η πρώιμη έκθεση των παιδιών στα «αιώνια χημικά» συνδέεται με κίνδυνο εμφάνισης λευχαιμίας

ΗΠΑ: Η επιλογή ειδησεογραφικού μέσου ενημέρωσης φαίνεται να επηρεάζει τη στάση έναντι των εμβολίων
Υγεία
28/04/2026 - 10:00

ΗΠΑ: Η επιλογή ειδησεογραφικού μέσου ενημέρωσης φαίνεται να επηρεάζει τη στάση έναντι των εμβολίων

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους: Η δύσκολη καθημερινότητα με την αόρατη αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα
Patient Talk
30/04/2026 - 16:42
Γεωργιάδης για την παιδίατρο: «Έκανε πέντε μέρες εφημερία on call, από το σπίτι της - Δεν θα γίνει ΕΔΕ»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 15:51
Γιατί ο εγκέφαλός μας «στρέφεται εναντίον μας» όταν τσακωνόμαστε
Ψυχική Υγεία
30/04/2026 - 15:24
Θεμιστοκλέους: «Την επόμενη εβδομάδα η προκήρυξη για 1.000 μόνιμες θέσεις γιατρών στα νοσοκομεία της χώρας»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 14:19
Εμβολιασμοί ενηλίκων: Τα πιο απλά και αποτελεσματικά μέσα πρόληψης και προστασίας
Υγεία
30/04/2026 - 13:34
Γεωργιάδης: «Άνοιξαν όλες οι κατηγορίες για την διανομή των ΦΥΚ από ιδιωτικά φαρμακεία»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 12:58
Χουλιάρα από το Φόρουμ των Δελφών: «Σε μη βιώσιμα επίπεδα το clawback και το rebate»
Pharma Policy
30/04/2026 - 12:26
Περισσότερα από 150 παιδιά έχουν τραυματιστεί το πρώτο τρίμηνο οδηγώντας ηλεκτρικά πατίνια
Υγεία
30/04/2026 - 11:38
Διεθνής έρευνα για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στην υγεία: Κρίση που βαθαίνει όλο και πιο πολύ
Υγεία
30/04/2026 - 11:03
Μελάνωμα: Πέντε «γκρίζες ζώνες» και απλοί τρόποι αποτροπής ενός ηλιακού εγκαύματος την άνοιξη
Health Talk
30/04/2026 - 10:36
Πατούλης για δημογραφικό: «Εθνική και ευρωπαϊκή πρόκληση για το μέλλον των κοινωνιών»
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 10:11
Η εμμηνόπαυση γερνάει ανομοιόμορφα τα όργανα του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος
Υγεία
30/04/2026 - 09:43
Η ΕΝΑΣΕΛ στη Βουλή: «Η ουσιαστική προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών περνά μέσα από τη θεσμική συμμετοχή»
Patient Talk
30/04/2026 - 08:47
Παρεμβάσεις σε κυβέρνηση, κόμματα και φορείς από τους εργαζόμενους για το μέλλον των κέντρων πρόληψης
Ψυχική Υγεία
30/04/2026 - 07:22
Παρέμβαση της Brains I.C.S στο συνέδριο του Economist: «Η μάχη κατά του καρκίνου ξεκινά πολύ πριν από το νοσοκομείο»
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 03:37
Ο Νίκος Παπανδρέου υποψήφιος για το βραβείο One Health
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 00:02
Όταν οι αμυγδαλές δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από τα οφέλη τους
Health Talk
29/04/2026 - 23:46
Η Γερμανία από το 2028 θα επιβάλει φόρο στα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 23:18
Ραντεβού και σε μονάδες Ψυχικής Υγείας με λίγα «κλικ» μέσω του myHealth app
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 23:01
Ο ΕΕΣ και η Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. στήριξαν 312 παιδιά τις Ημέρες του Πάσχα
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 22:44
Μεσοθεραπεία σώματος: Στοχευμένη λύση για κυτταρίτιδα και τοπικό λίπος
Ομορφιά
29/04/2026 - 22:21
Αποκάλυψη Τέντρος: «Οι ΗΠΑ δεν έχουν πληρώσει ακόμη όσα οφείλουν στον ΠΟΥ για να αποχωρήσουν»
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 21:18
Ο ΕΟΦ απαγόρευσε πέντε γνωστά προϊόντα που υπόσχονταν «θεραπείες» για σειρά παθήσεων
Υγεία
29/04/2026 - 20:52
Παρέμβαση Γεωργιάδη για την ειδικευόμενη παιδίατρο: «Καμία υπερεργασία, καμία υπερεφημέρευση»
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 20:36
«Τροφή για Δράση»: Πρωτοβουλία 13 πανεπιστημίων για την παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα
Υγεία
29/04/2026 - 20:13
Είναι το μέλλον στην επιστήμη της διαιτολογίας η προσωποποιημένη διατροφή;
Διατροφή
29/04/2026 - 19:29
Μονάδες ολικής φροντίδας για άτομα με αυτισμό και νευροεκφυλιστικές παθήσεις σε Ρέθυμνο και Λασίθι
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 19:11
Εκδικάζεται από το ΣτΕ η προσφυγή του ΠΣΦ για το rebate και το clawback
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 18:48
ΠΕΦ: Στρατηγικής σημασίας οι επενδύσεις στην Τρίπολη - Στιγμιότυπα από την επίσκεψη Μητσοτάκη
Pharma Policy
29/04/2026 - 18:02
Σύνδρομο «ραγισμένης» καρδιάς: Και όμως υπάρχει…
Health Talk
29/04/2026 - 17:24

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στην περιφέρεια τα νοσοκομεία που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος των νοσηλειών το 2025
Πολιτική Υγείας
27/04/2026 - 21:03
6ο Ετήσιο Συνέδριο για τον Καρκίνο: Προκλήσεις, πολιτικές και η ανάγκη για συνεργασία
Pharma News
27/04/2026 - 21:59
Γεωργιάδης: Εντός του 2027 η παραλαβή 255 νέων ασθενοφόρων για το ΕΚΑΒ
Πολιτική Υγείας
27/04/2026 - 22:33
Οι εργαζόμενοι της UCB στηρίζουν για 10η συνεχόμενη χρονιά τη Μονάδα Προστασίας Παιδιού «Άγιος Ανδρέας»
Pharma News
28/04/2026 - 03:44
40 νέες μονάδες δωρεάν φροντίδας ψυχικής υγείας σε όλη την επικράτεια - Τι θα παρέχουν
Πολιτική Υγείας
28/04/2026 - 10:54
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo