Την πλάτη τους σε εμβόλια φαίνεται πως έχουν στρέψει οι πολίτες, αποτέλεσμα κυρίως της εμβολιαστικής κόπωσης, αλλά εστίων παραπληροφόρησης, που έχει ακολουθήσει την περίοδο της COVID-19.
Η τάση απομάκρυνσης από τους εμβολιασμούς έγινε σαφής από όσα αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων (ΕΕΛ), με αφορμή το 24ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων.
«Οι ενήλικες δεν εμβολιάζονται», τόνισε η Μαρία Χίνη, Μέλος Δ.Σ. της ΕΛΛ, Επ. Υπεύθυνη Διευθύντρια Γ’ Παθολογικού Τμήματος και Μονάδας Λοιμώξεων Γ.Ν.Α «Κοργιαλένειο – Μπενάκειο» Ε.Ε.Σ.
«Έχουμε τραγικά χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού για διφθερίτιδα, τέτανο, κοκκύτη, όπως επίσης ηπατίτιδες και άλλα νοσήματα τα οποία είναι σοβαρά και για τα οποία διαθέτουμε απολύτως ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια», πρόσθεσε.
«Στη λοιμωξιολογία αναδύονται συνεχώς νέες προκλήσεις και αυτές δεν αφορούν μόνο σε νέα νοσήματα αλλά και παλιά τα οποία επανέρχονται. Έχουμε μικροεπιδημίες μηνιγγίτιδας, τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), έχουμε όμως και παλαιές απειλές τις οποίες θεωρούσαμε ότι τις έχουμε νικήσει και επανεμφανίζονται γιατί δεν υπάρχει επαρκής εμβολιαστική κάλυψη», τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΕΛ, Επιστημονικός/Διοικητικός Υπεύθυνος Μονάδας Λοιμώξεων – COVID, ΓΝΑ «Λαϊκό», Καθηγητής Νίκος Σύψας.
Έκρηξη κοκκύτη
Τρομακτικά είναι τα στοιχεία για την έξαρση του κοκκύτη και στη χώρα μας.
Το 2023 στην Ελλάδα είχαμε μόλις 9 καταγεγραμμένα κρούσματα, ενώ το 2024 μέχρι το Δεκέμβριο είχαμε 438, σημειώνοντας αύξηση 4800%, ό πως ανέφερε ο Αριστοτέλης Τσιάκαλος, μέλος ΔΣ της ΕΕΛ, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαιευτικών & Γυναικολογικών Λοιμώξεων και Πρόεδρος Επιτροπής Λοιμώξεων Νοσοκομείου «Λητώ».
Μάλιστα, το 15% των κρουσμάτων αφορούσαν σε βρέφη κάτω των δύο μηνών.
Ο κυκκύτης στα νεογνά είναι δυνητικά θανατηφόρος. Το 2024 καταγράφηκαν δύο θάνατοι βρεφών, ενώ τουλάχιστον τρία νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Νεογνών.
«Ενδεικτικό της αύξησης των κρουσμάτων κατά το προηγούμενο έτος είναι το γεγονός ότι ενώ το 2024 καταγράφηκαν 438 κρούσματα, κατά την περίοδο 2000-2016 καταγράφηκαν 509. Δηλαδή, αθροίσαμε μέσα σε έναν χρόνο περίπου τον ίδιο αριθμό κρουσμάτων που είχαμε μέσα σε 16 χρόνια», τόνισε ο κ. Τσιάκαλος.
Τρόπος προφύλαξης υπάρχει και είναι ο εμβολιασμός.
«Κατά τη διάρκεια της κύησης υπάρχει απόλυτη ένδειξη εμβολιασμού της εγγύου μεταξύ της 27ης και 36ης κυήσεως, όχι για να προστατευθεί η έγκυος αλλά για να περάσουν διαπλακουντιακά τα αντισώματα από τη μαμά στο μωρό», ανέφερε.
Όσον αφορά στα δεδομένα για το πόσες έγκυες εμβολιάζονται για τον κοκκύττη, σύμφωνα με μελέτη που έχει γίνει σε δύο μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας, μόνο 3.8 στις 10 που ερωτήθηκαν είχαν εμβολιαστεί για διφθερίτιδα-τέτανο-κοκκύτη. Τα ποσοστά ήταν χαμηλότερα για τα υπόλοιπα εμβόλια που αφορούν στην κύηση.
Τα εμβόλια που συνιστά αυτή τη στιγμή η ΕΕΛ αλλά και όλες οι διεθνείς επιστημονικές εταιρείες για τις εγκύους είναι για διφθερίτιδα -τέτανο-κοκκύτη, για γρίπη, για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) και για COVID 19.
«Όλα τα εμβόλια είναι ασφαλή και ελεγμένα. Αυτά για RSV και κοκκύτη προστατεύουν τα βρέφη τα οποία είναι “ανοχύρωτη πόλη” κατά το πρώτο εξάμηνο της ζωής τους. Τα εμβόλιο για την γρίπη προστατεύει και το βρέφος αλλά πρωτίστως τη μητέρα, ενώ αυτό για την COVID 19 προστατεύει τη μητέρα», πρόσθεσε ο κ. Τσιάκαλος.
Όπως τονίστηκε, οι έγκυες στο τρίτο τρίμηνο έχουν μία πολύ μεγάλη ανοσιακή αδυναμία γι’ αυτό εκ των πραγμάτων νοσούν βαρύτερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η θνητότητα μίας εγκύου που θα νοσήσει από γρίπη είναι τριπλάσια έναντι μίας εγκύου της ίδιας ηλικίας που δεν θα νοσήσει.
Αντιγριπικός εμβολιασμός και άτομα άνω των 65
Αλλά και στην περίπτωση της γρίπης η εικόνα είναι απογοητευτική. «Τα νοσοκομεία φέτος βούλιαξαν από ασθενείς με γρίπη. Υπερήλικες, δηλαδή ακριβώς ο πληθυσμός που θα έπρεπε να έχει εμβολιαστεί», σημείωσε η κα Χίνη.
Αυτό που διαπίστωσαν, από στοιχεία που συνέλεξαν από μια περιορισμένη μελέτη στο «Κοργιαλένειο – Μπενάκειο» Ε.Ε.Σ., είναι πως σχεδόν κανένας ηλικιωμένος δεν έχει λάβει το εμβόλιο που αντιστοιχεί στην ηλικία του.
Τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να λαμβάνουν τα νέα ενισχυμένα εμβόλια. Ωστόσο, διαπιστώθηκε πως στη συντριπτική τους πλειονότητα τα άτομα άνω των 65 επέλεξαν να κάνουν το εμβόλιο που δεν χρειάζεται συνταγή, στα φαρμακεία και μάλιστα το Σεπτέμβρη. Όπως εξήγησε η κα Χίνη, ο Σεπτέμβρης είναι πολύ νωρίς. Στην Ελλάδα θα πρέπει να εμβολιαζόμαστε το Νοέμβρη, σημείωσε.
Στις αποτρεπτικές φωνές που ακούγονται πως ακόμη και αν κάποιος εμβολιαστεί μπορεί να ασθενήσει η κα Χίνη τόνισε πως το θέμα δεν είναι να μη νοσήσουμε μόνο. «Το βασικό ζητούμενο είναι να προλάβουμε βαριά νόσηση, τις επιπλοκές, τη νοσηλεία στη ΜΕΘ και το θάνατο και εκεί τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά», πρόσθεσε.
Δυστυχώς, πισωγύρισμα καταγράφει και ο εμβολιασμος των υγειονομικών. Όπως τόνισε ο κ. Σύψας, από 60% το ποσοστό έχει πέσει λίγο πάνω από το 30%.
Εμβολιαστική κόπωση και παραπληροφόρηση
«Φοβάμαι ότι υπάρχει μια τεράστια εμβολιαστική κόπωση. Δεν θέλει ο κόσμος να ακούει για εμβόλια. Αυτό το κύμα πρέπει να το αναστρέψουμε», σημείωσε ο κ. Σύψας. Υπογράμμισε, δε, την ανάγκη να αποφεύγουμε όλες τις πηγές αγνώστου προελεύσεως, «οι οποίες οδηγούν το κοινό στο να μην εμβολιαστεί και να πεθάνουν παιδιά που ιλαρά».
«Στην περίοδο της πανδημίας, χάσαμε εγκύους, γιατί δεν εμβολιάστηκαν για τον COVID. Χάσαμε γυναίκες άδικα, χωρίς κανένα λόγο, γιατί δεν εμβολιάστηκαν», ανέφερε.
Σύμφωνα με τον κ. Σύψα, «στην Αμερική είχαμε τους δύο πρώτους θανάτους από ιλαρά μετά από 10 χρόνια, λόγω του αντιεμβολιαστικού κινήματος. Στην Ελλάδα αναδύεται ο κοκκύτης και αρχίζουμε να έχουμε πρόβλημα με ένα νόσημα που θεωρούσαμε ότι πλέον το είχαμε πίσω μας».
Παρατηρούμε την έξαρση «ξεχασμένων νόσων», όπως τόνισε η κα Χίνη.
«Ήταν ξεχασμένες γιατί εμβολιάζονταν μαζικά τα παιδιά και πληθυσμοί δημιουργώντας προστασία της αγέλης. Εμφανίστηκαν μαζί με τις διαβόητες θεωρίες για το πόσο κακά είναι τα εμβόλια», συμπλήρωσε.
«Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια γίνεται μία αντιεμβολιαστική εκστρατεία, η οποία πρέπει να χτυπηθεί και από τους γιατρούς και από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας και από κάθε λογικό άνθρωπο», ανέφερε η κα Χίνη.
«Τα εμβόλια σώζουν ζωές. Ανεπιθύμητες ενέργειες έχουν τα πάντα, τίποτα δεν είναι χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες, η παράκεταμολη που την παίρνουμε σε τόνους και άλλα φάρμακα έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες. Τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Και νομίζω ότι είναι κρίμα να πεθαίνουν άνθρωποι ή άνθρωποι να μένουν με αναπηρίες, γιατί δεν έχουν κάνει εμβόλιο», κατέληξε.