ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απομακρύνονται από τους εμβολιασμούς οι Έλληνες: 4.800% αύξηση των κρουσμάτων κοκκύτη

Υγεία
Pexels
Υποχώρησαν οι εμβολιασμοί των υγειονομικών κατά της γρίπης, μικρό το ποσοστό εμβολιασμών κατά του κορονοϊού στους ενήλικες, ενώ τα κρούσματα κοκκύτη εκτινάχθηκαν το 2024.
Παρασκευή, 14/03/2025 - 07:02
— Photo: Pexels
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Την πλάτη τους σε εμβόλια φαίνεται πως έχουν στρέψει οι πολίτες, αποτέλεσμα κυρίως της εμβολιαστικής κόπωσης, αλλά εστίων παραπληροφόρησης, που έχει ακολουθήσει την περίοδο της COVID-19.

Η τάση απομάκρυνσης από τους εμβολιασμούς έγινε σαφής από όσα αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων (ΕΕΛ), με αφορμή το 24ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων.

«Οι ενήλικες δεν εμβολιάζονται», τόνισε η Μαρία Χίνη, Μέλος Δ.Σ. της ΕΛΛ, Επ. Υπεύθυνη Διευθύντρια Γ’ Παθολογικού Τμήματος και Μονάδας Λοιμώξεων Γ.Ν.Α «Κοργιαλένειο – Μπενάκειο» Ε.Ε.Σ.

«Έχουμε τραγικά χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού για διφθερίτιδα, τέτανο, κοκκύτη, όπως επίσης ηπατίτιδες και άλλα νοσήματα τα οποία είναι σοβαρά και για τα οποία διαθέτουμε απολύτως ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια», πρόσθεσε.

«Στη λοιμωξιολογία αναδύονται συνεχώς νέες προκλήσεις και αυτές δεν αφορούν μόνο σε νέα νοσήματα αλλά και παλιά τα οποία επανέρχονται. Έχουμε μικροεπιδημίες μηνιγγίτιδας, τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), έχουμε όμως και παλαιές απειλές τις οποίες θεωρούσαμε ότι τις έχουμε νικήσει και επανεμφανίζονται γιατί δεν υπάρχει επαρκής εμβολιαστική κάλυψη», τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΕΛ, Επιστημονικός/Διοικητικός Υπεύθυνος Μονάδας Λοιμώξεων – COVID, ΓΝΑ «Λαϊκό», Καθηγητής Νίκος Σύψας.

Έκρηξη κοκκύτη

Τρομακτικά είναι τα στοιχεία για την έξαρση του κοκκύτη και στη χώρα μας.

Το 2023 στην Ελλάδα είχαμε μόλις 9 καταγεγραμμένα κρούσματα, ενώ το 2024 μέχρι το Δεκέμβριο είχαμε 438, σημειώνοντας αύξηση 4800%, ό πως ανέφερε ο Αριστοτέλης Τσιάκαλος, μέλος ΔΣ της ΕΕΛ, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαιευτικών & Γυναικολογικών Λοιμώξεων και Πρόεδρος Επιτροπής Λοιμώξεων Νοσοκομείου «Λητώ».

Μάλιστα, το 15% των κρουσμάτων αφορούσαν σε βρέφη κάτω των δύο μηνών.

Ο κυκκύτης στα νεογνά είναι δυνητικά θανατηφόρος. Το 2024 καταγράφηκαν δύο θάνατοι βρεφών, ενώ τουλάχιστον τρία νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Νεογνών.

«Ενδεικτικό της αύξησης των κρουσμάτων κατά το προηγούμενο έτος είναι το γεγονός ότι ενώ το 2024 καταγράφηκαν 438 κρούσματα, κατά την περίοδο 2000-2016 καταγράφηκαν 509. Δηλαδή, αθροίσαμε μέσα σε έναν χρόνο περίπου τον ίδιο αριθμό κρουσμάτων που είχαμε μέσα σε 16 χρόνια», τόνισε ο κ. Τσιάκαλος.

Τρόπος προφύλαξης υπάρχει και είναι ο εμβολιασμός.

«Κατά τη διάρκεια της κύησης υπάρχει απόλυτη ένδειξη εμβολιασμού της εγγύου μεταξύ της 27ης και 36ης κυήσεως, όχι για να προστατευθεί η έγκυος αλλά για να περάσουν διαπλακουντιακά τα αντισώματα από τη μαμά στο μωρό», ανέφερε.

Όσον αφορά στα δεδομένα για το πόσες έγκυες εμβολιάζονται για τον κοκκύττη, σύμφωνα με μελέτη που έχει γίνει σε δύο μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας, μόνο 3.8 στις 10 που ερωτήθηκαν είχαν εμβολιαστεί για διφθερίτιδα-τέτανο-κοκκύτη. Τα ποσοστά ήταν χαμηλότερα για τα υπόλοιπα εμβόλια που αφορούν στην κύηση.

Τα εμβόλια που συνιστά αυτή τη στιγμή η ΕΕΛ αλλά και όλες οι διεθνείς επιστημονικές εταιρείες για τις εγκύους είναι για διφθερίτιδα -τέτανο-κοκκύτη, για γρίπη, για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) και για COVID 19.

«Όλα τα εμβόλια είναι ασφαλή και ελεγμένα. Αυτά για RSV και κοκκύτη προστατεύουν τα βρέφη τα οποία είναι “ανοχύρωτη πόλη” κατά το πρώτο εξάμηνο της ζωής τους. Τα εμβόλιο για την γρίπη προστατεύει και το βρέφος αλλά πρωτίστως τη μητέρα, ενώ αυτό για την COVID 19 προστατεύει τη μητέρα», πρόσθεσε ο κ. Τσιάκαλος.

Όπως τονίστηκε, οι έγκυες στο τρίτο τρίμηνο έχουν μία πολύ μεγάλη ανοσιακή αδυναμία γι’ αυτό εκ των πραγμάτων νοσούν βαρύτερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η θνητότητα μίας εγκύου που θα νοσήσει από γρίπη είναι τριπλάσια έναντι μίας εγκύου της ίδιας ηλικίας που δεν θα νοσήσει.

Αντιγριπικός εμβολιασμός και άτομα άνω των 65

Αλλά και στην περίπτωση της γρίπης η εικόνα είναι απογοητευτική. «Τα νοσοκομεία φέτος βούλιαξαν από ασθενείς με γρίπη. Υπερήλικες, δηλαδή ακριβώς ο πληθυσμός που θα έπρεπε να έχει εμβολιαστεί», σημείωσε η κα Χίνη.

Αυτό που διαπίστωσαν, από στοιχεία που συνέλεξαν από μια περιορισμένη μελέτη στο «Κοργιαλένειο – Μπενάκειο» Ε.Ε.Σ., είναι πως σχεδόν κανένας ηλικιωμένος δεν έχει λάβει το εμβόλιο που αντιστοιχεί στην ηλικία του.

Τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να λαμβάνουν τα νέα ενισχυμένα εμβόλια. Ωστόσο, διαπιστώθηκε πως στη συντριπτική τους πλειονότητα τα άτομα άνω των 65 επέλεξαν να κάνουν το εμβόλιο που δεν χρειάζεται συνταγή, στα φαρμακεία και μάλιστα το Σεπτέμβρη. Όπως εξήγησε η κα Χίνη, ο Σεπτέμβρης είναι πολύ νωρίς. Στην Ελλάδα θα πρέπει να εμβολιαζόμαστε το Νοέμβρη, σημείωσε.

Στις αποτρεπτικές φωνές που ακούγονται πως ακόμη και αν κάποιος εμβολιαστεί μπορεί να ασθενήσει η κα Χίνη τόνισε πως το θέμα δεν είναι να μη νοσήσουμε μόνο. «Το βασικό ζητούμενο είναι να προλάβουμε βαριά νόσηση, τις επιπλοκές, τη νοσηλεία στη ΜΕΘ και το θάνατο και εκεί τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά», πρόσθεσε.

Δυστυχώς, πισωγύρισμα καταγράφει και ο εμβολιασμος των υγειονομικών. Όπως τόνισε ο κ. Σύψας, από 60% το ποσοστό έχει πέσει λίγο πάνω από το 30%.

PHOTO PRESS CONFERENCE

Εμβολιαστική κόπωση και παραπληροφόρηση

«Φοβάμαι ότι υπάρχει μια τεράστια εμβολιαστική κόπωση. Δεν θέλει ο κόσμος να ακούει για εμβόλια. Αυτό το κύμα πρέπει να το αναστρέψουμε», σημείωσε ο κ. Σύψας. Υπογράμμισε, δε, την ανάγκη να αποφεύγουμε όλες τις πηγές αγνώστου προελεύσεως, «οι οποίες οδηγούν το κοινό στο να μην εμβολιαστεί και να πεθάνουν παιδιά που ιλαρά».

«Στην περίοδο της πανδημίας, χάσαμε εγκύους, γιατί δεν εμβολιάστηκαν για τον COVID. Χάσαμε γυναίκες άδικα, χωρίς κανένα λόγο, γιατί δεν εμβολιάστηκαν», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Σύψα, «στην Αμερική είχαμε τους δύο πρώτους θανάτους από ιλαρά μετά από 10 χρόνια, λόγω του αντιεμβολιαστικού κινήματος. Στην Ελλάδα αναδύεται ο κοκκύτης και αρχίζουμε να έχουμε πρόβλημα με ένα νόσημα που θεωρούσαμε ότι πλέον το είχαμε πίσω μας».

Παρατηρούμε την έξαρση «ξεχασμένων νόσων», όπως τόνισε η κα Χίνη.

«Ήταν ξεχασμένες γιατί εμβολιάζονταν μαζικά τα παιδιά και πληθυσμοί δημιουργώντας προστασία της αγέλης. Εμφανίστηκαν μαζί με τις διαβόητες θεωρίες για το πόσο κακά είναι τα εμβόλια», συμπλήρωσε.

«Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια γίνεται μία αντιεμβολιαστική εκστρατεία, η οποία πρέπει να χτυπηθεί και από τους γιατρούς και από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας και από κάθε λογικό άνθρωπο», ανέφερε η κα Χίνη.

«Τα εμβόλια σώζουν ζωές. Ανεπιθύμητες ενέργειες έχουν τα πάντα, τίποτα δεν είναι χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες, η παράκεταμολη που την παίρνουμε σε τόνους και άλλα φάρμακα έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες. Τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Και νομίζω ότι είναι κρίμα να πεθαίνουν άνθρωποι ή άνθρωποι να μένουν με αναπηρίες, γιατί δεν έχουν κάνει εμβόλιο», κατέληξε.

Τελευταία τροποποίηση στις 14/03/2025 - 07:04
  • ΚΟΚΚΥΤΗΣ
  • ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ
  • ΓΡΙΠΗ
  • COVID 19

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η επίδραση της αφρικανικής σκόνης στην υγεία - Συστάσεις της ΕΠΕ προς τους πολίτες
Η επίδραση της αφρικανικής σκόνης στην υγεία - Συστάσεις της ΕΠΕ προς τους πολίτες 14 Μαρτίου 2025
Νέα μέθοδος υπόσχεται αποτελεσματική αντιμετώπιση των επαναλαμβανόμενων ουρολοιμώξεων 14 Μαρτίου 2025
Νέα μέθοδος υπόσχεται αποτελεσματική αντιμετώπιση των επαναλαμβανόμενων ουρολοιμώξεων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΟΔΥ: Ένας θάνατος από Covid-19 και 182 νέες εισαγωγές την τελευταία εβδομάδα
Υγεία
29/10/2026 - 18:34

ΕΟΔΥ: Ένας θάνατος από Covid-19 και 182 νέες εισαγωγές την τελευταία εβδομάδα

Προειδοποίηση για παγκόσμια εξάπλωση του Έμπολα - Τι φοβάται ο επικεφαλής του Αφρικανικού CDC
Πολιτική Υγείας
29/10/2026 - 09:00

Προειδοποίηση για παγκόσμια εξάπλωση του Έμπολα - Τι φοβάται ο επικεφαλής του Αφρικανικού CDC

Θεμιστοκλέους: Σύσταση για εμβολιασμό κατά της γρίπης και της COVID-19
Πολιτική Υγείας
27/10/2026 - 13:40

Θεμιστοκλέους: Σύσταση για εμβολιασμό κατά της γρίπης και της COVID-19

Παγκόσμια Ημέρα Πολιομυελίτιδας: Η σημασία του εμβολιασμού για την προστασία μικρών και μεγάλων
Υγεία
23/10/2026 - 15:09

Παγκόσμια Ημέρα Πολιομυελίτιδας: Η σημασία του εμβολιασμού για την προστασία μικρών και μεγάλων

ΕΟΔΥ: 114 νέες εισαγωγές κρουσμάτων COVID-19 και 52 για γρίπη την τελευταία εβδομάδα
Υγεία
22/10/2026 - 18:08

ΕΟΔΥ: 114 νέες εισαγωγές κρουσμάτων COVID-19 και 52 για γρίπη την τελευταία εβδομάδα

ΠΣΕΥ: Παρά τις συστάσεις υπάρχουν κενά στον εμβολιασμό και την προστασία των ευπαθών ομάδων
Υγεία
22/10/2026 - 16:26

ΠΣΕΥ: Παρά τις συστάσεις υπάρχουν κενά στον εμβολιασμό και την προστασία των ευπαθών ομάδων

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Καρκίνος του ενδομητρίου: Νέα εξέταση με κολπικό επίχρισμα θα μπορούσε να περιορίσει τις βιοψίες
Υγεία
02/11/2026 - 16:07
Νέο καμπανάκι από τον ΠΟΥ για τις πανδημίες με αφορμή τον Έμπολα
Πολιτική Υγείας
02/11/2026 - 15:43
Πότε ο χρόνιος βήχας είναι καμπανάκι κινδύνου και πώς αντιμετωπίζεται
Health Talk
02/11/2026 - 15:17
Πρώτες Βοήθειες για σκύλους και γάτες: Τα σεμινάρια του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού σε όλη την Ελλάδα
Pet
02/11/2026 - 14:54
Γιατί η θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος έχει πέσει τα τελευταία 150 χρόνια – Τι δείχνουν οι μελέτες
Υγεία
02/11/2026 - 14:17
Γεωργιάδης: Με το Ταμείο Ανάκαμψης ανακαινίστηκαν 170 κέντρα υγείας και 93 νοσοκομεία
Πολιτική Υγείας
02/11/2026 - 13:56
Οι παρεμβάσεις Βιλδιρίδη στην 76η Σύνοδο του ΠΟΥ για την Ευρώπη - Στο επίκεντρο το «Προλαμβάνω»
Πολιτική Υγείας
02/11/2026 - 13:34
Η ΕΕΜΗ φέρνει την πρόληψη του καρκίνου του ήπατος στην καθημερινότητά μας
Υγεία
02/11/2026 - 13:17
Vegan διατροφή: Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη για την υγεία του εντέρου και τον ρόλο της πρωτεΐνης
Διατροφή
02/11/2026 - 13:00
Παιδιατρικό χαμηλόβαθμο γλοίωμα: Οι εξελίξεις και οι ανάγκες των ασθενών
Υγεία
02/11/2026 - 12:00
Γεωργιάδης: Μην δίνετε χρήματα σε διαδικτυακούς εράνους για θεραπείες στο εξωτερικό
Πολιτική Υγείας
02/11/2026 - 11:30
Πώς θα κόψετε μια κακή συνήθεια: 11 βήματα για να τα καταφέρετε
Ψυχική Υγεία
02/11/2026 - 11:00
«Μην αφήσεις τον RSV να διακόψει τις στιγμές σου»
Pharma News
02/11/2026 - 10:48
Πάρκινσον: Η πρώτη μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων σε ασθενή
Pharma News
02/11/2026 - 10:00
Δωρεά οργάνων: Πώς γίνεται η διαδικασία, τι ισχύει για τους δωρητές και ποιος είναι ο ρόλος της οικογένειας
Health Talk
02/11/2026 - 09:00
Κίτρινη Κάρτα: Γιατί είναι σημαντικό να αναφέρουμε τις ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων - Η διαδικασία
Pharma Policy
02/11/2026 - 08:30
Όταν τα social media βλάπτουν σοβαρά το δέρμα
Υγεία
02/11/2026 - 08:00
Πρ. Εργαζομένων Βενιζέλειου: «Τα νοσοκομεία δεν στελεχώνονται με επιδόματα-μπαλώματα και τοπικές χορηγίες»
Πολιτική Υγείας
30/10/2026 - 16:24
Η μόλυνση από τις πυρκαγιές σκότωσε 3.560 ανθρώπους στην Ινδονησία τον Σεπτέμβριο
Επικαιρότητα
30/10/2026 - 16:17
Στις άγονες και προβληματικές περιοχές Α’ κατηγορίας εντάσσονται το νοσοκομείο Χανίων και τα Κέντρα Υγείας
Πολιτική Υγείας
30/10/2026 - 16:00
Απονομή μεταπτυχιακών τίτλων στον ψηφιακό μετασχηματισμό της υγείας σε διεθνές συνέδριο του ΑΠΘ
Digital Health
30/10/2026 - 15:52
Νεκρή από πυροβολισμό νεαρή καφέ αρκούδα στις Πρέσπες
Pet
30/10/2026 - 14:57
Αποικία εκατομμυρίων μικροβίων η οδοντόβουρτσα - Ο ρόλος του περιβάλλοντος που δημιουργείται στο μπάνιο
Υγεία
30/10/2026 - 14:19
Έλληνες ερευνητές ανακάλυψαν ότι η πρόωρη γέννηση διακόπτει την ωρίμανση του εγκεφάλου
Υγεία
30/10/2026 - 13:33
ΕΕΣ: Βίντεο από εντυπωσιακή άσκηση διάσωσης σε ορμητικά νερά και πλημμύρες στην Κομοτηνή
Επικαιρότητα
30/10/2026 - 13:11
Η ΕΛΨΕ χαρακτηρίζει ιστορική κατάκτηση την ίδρυση του Πανελλήνιου Συλλόγου Ψυχολόγων ως ΝΠΔΔ
Πολιτική Υγείας
30/10/2026 - 12:47
Θεσσαλονίκη: Σύγχρονος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός στην Πολυδύναμη Νοσηλευτική Μονάδα Ψυχικής Υγείας
Πολιτική Υγείας
30/10/2026 - 11:54
Το βραδινό που δεν θα χαλάσει τον ύπνο μας - Ελληνική έρευνα αναδεικνύει τον ιδανικό συνδυασμό τροφών
Διατροφή
30/10/2026 - 11:22
ΠΑΣΟΝΟΠ: Παράνομα ωράρια στα νοσοκομεία και ένοχη σιωπή του Υπουργείου Υγείας
Πολιτική Υγείας
30/10/2026 - 10:54
Έφυγε από τη ζωή ο πρώην πρόεδρος της ΠΟΝ, Χρήστος Σβάρνας - Στη Ριτσώνα η αποτέφρωση
Patient Talk
30/10/2026 - 10:26

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Μην αφήσεις τον RSV να διακόψει τις στιγμές σου»
Pharma News
02/11/2026 - 10:48
Πάρκινσον: Η πρώτη μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων σε ασθενή
Pharma News
02/11/2026 - 10:00
Γεωργιάδης: Μην δίνετε χρήματα σε διαδικτυακούς εράνους για θεραπείες στο εξωτερικό
Πολιτική Υγείας
02/11/2026 - 11:30
Vegan διατροφή: Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη για την υγεία του εντέρου και τον ρόλο της πρωτεΐνης
Διατροφή
02/11/2026 - 13:00
Πώς θα κόψετε μια κακή συνήθεια: 11 βήματα για να τα καταφέρετε
Ψυχική Υγεία
02/11/2026 - 11:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo