ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απομακρύνονται από τους εμβολιασμούς οι Έλληνες: 4.800% αύξηση των κρουσμάτων κοκκύτη

Υγεία
Pexels
Υποχώρησαν οι εμβολιασμοί των υγειονομικών κατά της γρίπης, μικρό το ποσοστό εμβολιασμών κατά του κορονοϊού στους ενήλικες, ενώ τα κρούσματα κοκκύτη εκτινάχθηκαν το 2024.
Παρασκευή, 14/03/2025 - 07:02
— Photo: Pexels
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Την πλάτη τους σε εμβόλια φαίνεται πως έχουν στρέψει οι πολίτες, αποτέλεσμα κυρίως της εμβολιαστικής κόπωσης, αλλά εστίων παραπληροφόρησης, που έχει ακολουθήσει την περίοδο της COVID-19.

Η τάση απομάκρυνσης από τους εμβολιασμούς έγινε σαφής από όσα αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων (ΕΕΛ), με αφορμή το 24ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων.

«Οι ενήλικες δεν εμβολιάζονται», τόνισε η Μαρία Χίνη, Μέλος Δ.Σ. της ΕΛΛ, Επ. Υπεύθυνη Διευθύντρια Γ’ Παθολογικού Τμήματος και Μονάδας Λοιμώξεων Γ.Ν.Α «Κοργιαλένειο – Μπενάκειο» Ε.Ε.Σ.

«Έχουμε τραγικά χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού για διφθερίτιδα, τέτανο, κοκκύτη, όπως επίσης ηπατίτιδες και άλλα νοσήματα τα οποία είναι σοβαρά και για τα οποία διαθέτουμε απολύτως ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια», πρόσθεσε.

«Στη λοιμωξιολογία αναδύονται συνεχώς νέες προκλήσεις και αυτές δεν αφορούν μόνο σε νέα νοσήματα αλλά και παλιά τα οποία επανέρχονται. Έχουμε μικροεπιδημίες μηνιγγίτιδας, τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), έχουμε όμως και παλαιές απειλές τις οποίες θεωρούσαμε ότι τις έχουμε νικήσει και επανεμφανίζονται γιατί δεν υπάρχει επαρκής εμβολιαστική κάλυψη», τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΕΛ, Επιστημονικός/Διοικητικός Υπεύθυνος Μονάδας Λοιμώξεων – COVID, ΓΝΑ «Λαϊκό», Καθηγητής Νίκος Σύψας.

Έκρηξη κοκκύτη

Τρομακτικά είναι τα στοιχεία για την έξαρση του κοκκύτη και στη χώρα μας.

Το 2023 στην Ελλάδα είχαμε μόλις 9 καταγεγραμμένα κρούσματα, ενώ το 2024 μέχρι το Δεκέμβριο είχαμε 438, σημειώνοντας αύξηση 4800%, ό πως ανέφερε ο Αριστοτέλης Τσιάκαλος, μέλος ΔΣ της ΕΕΛ, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαιευτικών & Γυναικολογικών Λοιμώξεων και Πρόεδρος Επιτροπής Λοιμώξεων Νοσοκομείου «Λητώ».

Μάλιστα, το 15% των κρουσμάτων αφορούσαν σε βρέφη κάτω των δύο μηνών.

Ο κυκκύτης στα νεογνά είναι δυνητικά θανατηφόρος. Το 2024 καταγράφηκαν δύο θάνατοι βρεφών, ενώ τουλάχιστον τρία νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Νεογνών.

«Ενδεικτικό της αύξησης των κρουσμάτων κατά το προηγούμενο έτος είναι το γεγονός ότι ενώ το 2024 καταγράφηκαν 438 κρούσματα, κατά την περίοδο 2000-2016 καταγράφηκαν 509. Δηλαδή, αθροίσαμε μέσα σε έναν χρόνο περίπου τον ίδιο αριθμό κρουσμάτων που είχαμε μέσα σε 16 χρόνια», τόνισε ο κ. Τσιάκαλος.

Τρόπος προφύλαξης υπάρχει και είναι ο εμβολιασμός.

«Κατά τη διάρκεια της κύησης υπάρχει απόλυτη ένδειξη εμβολιασμού της εγγύου μεταξύ της 27ης και 36ης κυήσεως, όχι για να προστατευθεί η έγκυος αλλά για να περάσουν διαπλακουντιακά τα αντισώματα από τη μαμά στο μωρό», ανέφερε.

Όσον αφορά στα δεδομένα για το πόσες έγκυες εμβολιάζονται για τον κοκκύττη, σύμφωνα με μελέτη που έχει γίνει σε δύο μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας, μόνο 3.8 στις 10 που ερωτήθηκαν είχαν εμβολιαστεί για διφθερίτιδα-τέτανο-κοκκύτη. Τα ποσοστά ήταν χαμηλότερα για τα υπόλοιπα εμβόλια που αφορούν στην κύηση.

Τα εμβόλια που συνιστά αυτή τη στιγμή η ΕΕΛ αλλά και όλες οι διεθνείς επιστημονικές εταιρείες για τις εγκύους είναι για διφθερίτιδα -τέτανο-κοκκύτη, για γρίπη, για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) και για COVID 19.

«Όλα τα εμβόλια είναι ασφαλή και ελεγμένα. Αυτά για RSV και κοκκύτη προστατεύουν τα βρέφη τα οποία είναι “ανοχύρωτη πόλη” κατά το πρώτο εξάμηνο της ζωής τους. Τα εμβόλιο για την γρίπη προστατεύει και το βρέφος αλλά πρωτίστως τη μητέρα, ενώ αυτό για την COVID 19 προστατεύει τη μητέρα», πρόσθεσε ο κ. Τσιάκαλος.

Όπως τονίστηκε, οι έγκυες στο τρίτο τρίμηνο έχουν μία πολύ μεγάλη ανοσιακή αδυναμία γι’ αυτό εκ των πραγμάτων νοσούν βαρύτερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η θνητότητα μίας εγκύου που θα νοσήσει από γρίπη είναι τριπλάσια έναντι μίας εγκύου της ίδιας ηλικίας που δεν θα νοσήσει.

Αντιγριπικός εμβολιασμός και άτομα άνω των 65

Αλλά και στην περίπτωση της γρίπης η εικόνα είναι απογοητευτική. «Τα νοσοκομεία φέτος βούλιαξαν από ασθενείς με γρίπη. Υπερήλικες, δηλαδή ακριβώς ο πληθυσμός που θα έπρεπε να έχει εμβολιαστεί», σημείωσε η κα Χίνη.

Αυτό που διαπίστωσαν, από στοιχεία που συνέλεξαν από μια περιορισμένη μελέτη στο «Κοργιαλένειο – Μπενάκειο» Ε.Ε.Σ., είναι πως σχεδόν κανένας ηλικιωμένος δεν έχει λάβει το εμβόλιο που αντιστοιχεί στην ηλικία του.

Τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να λαμβάνουν τα νέα ενισχυμένα εμβόλια. Ωστόσο, διαπιστώθηκε πως στη συντριπτική τους πλειονότητα τα άτομα άνω των 65 επέλεξαν να κάνουν το εμβόλιο που δεν χρειάζεται συνταγή, στα φαρμακεία και μάλιστα το Σεπτέμβρη. Όπως εξήγησε η κα Χίνη, ο Σεπτέμβρης είναι πολύ νωρίς. Στην Ελλάδα θα πρέπει να εμβολιαζόμαστε το Νοέμβρη, σημείωσε.

Στις αποτρεπτικές φωνές που ακούγονται πως ακόμη και αν κάποιος εμβολιαστεί μπορεί να ασθενήσει η κα Χίνη τόνισε πως το θέμα δεν είναι να μη νοσήσουμε μόνο. «Το βασικό ζητούμενο είναι να προλάβουμε βαριά νόσηση, τις επιπλοκές, τη νοσηλεία στη ΜΕΘ και το θάνατο και εκεί τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά», πρόσθεσε.

Δυστυχώς, πισωγύρισμα καταγράφει και ο εμβολιασμος των υγειονομικών. Όπως τόνισε ο κ. Σύψας, από 60% το ποσοστό έχει πέσει λίγο πάνω από το 30%.

PHOTO PRESS CONFERENCE

Εμβολιαστική κόπωση και παραπληροφόρηση

«Φοβάμαι ότι υπάρχει μια τεράστια εμβολιαστική κόπωση. Δεν θέλει ο κόσμος να ακούει για εμβόλια. Αυτό το κύμα πρέπει να το αναστρέψουμε», σημείωσε ο κ. Σύψας. Υπογράμμισε, δε, την ανάγκη να αποφεύγουμε όλες τις πηγές αγνώστου προελεύσεως, «οι οποίες οδηγούν το κοινό στο να μην εμβολιαστεί και να πεθάνουν παιδιά που ιλαρά».

«Στην περίοδο της πανδημίας, χάσαμε εγκύους, γιατί δεν εμβολιάστηκαν για τον COVID. Χάσαμε γυναίκες άδικα, χωρίς κανένα λόγο, γιατί δεν εμβολιάστηκαν», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Σύψα, «στην Αμερική είχαμε τους δύο πρώτους θανάτους από ιλαρά μετά από 10 χρόνια, λόγω του αντιεμβολιαστικού κινήματος. Στην Ελλάδα αναδύεται ο κοκκύτης και αρχίζουμε να έχουμε πρόβλημα με ένα νόσημα που θεωρούσαμε ότι πλέον το είχαμε πίσω μας».

Παρατηρούμε την έξαρση «ξεχασμένων νόσων», όπως τόνισε η κα Χίνη.

«Ήταν ξεχασμένες γιατί εμβολιάζονταν μαζικά τα παιδιά και πληθυσμοί δημιουργώντας προστασία της αγέλης. Εμφανίστηκαν μαζί με τις διαβόητες θεωρίες για το πόσο κακά είναι τα εμβόλια», συμπλήρωσε.

«Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια γίνεται μία αντιεμβολιαστική εκστρατεία, η οποία πρέπει να χτυπηθεί και από τους γιατρούς και από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας και από κάθε λογικό άνθρωπο», ανέφερε η κα Χίνη.

«Τα εμβόλια σώζουν ζωές. Ανεπιθύμητες ενέργειες έχουν τα πάντα, τίποτα δεν είναι χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες, η παράκεταμολη που την παίρνουμε σε τόνους και άλλα φάρμακα έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες. Τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Και νομίζω ότι είναι κρίμα να πεθαίνουν άνθρωποι ή άνθρωποι να μένουν με αναπηρίες, γιατί δεν έχουν κάνει εμβόλιο», κατέληξε.

Τελευταία τροποποίηση στις 14/03/2025 - 07:04
  • ΚΟΚΚΥΤΗΣ
  • ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ
  • ΓΡΙΠΗ
  • COVID 19

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η επίδραση της αφρικανικής σκόνης στην υγεία - Συστάσεις της ΕΠΕ προς τους πολίτες
Η επίδραση της αφρικανικής σκόνης στην υγεία - Συστάσεις της ΕΠΕ προς τους πολίτες 14 Μαρτίου 2025
Νέα μέθοδος υπόσχεται αποτελεσματική αντιμετώπιση των επαναλαμβανόμενων ουρολοιμώξεων 14 Μαρτίου 2025
Νέα μέθοδος υπόσχεται αποτελεσματική αντιμετώπιση των επαναλαμβανόμενων ουρολοιμώξεων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σπάνια έξαρση ιλαράς στη Σουηδία έπειτα από φεστιβάλ μουσικής
Επικαιρότητα
19/08/2026 - 20:09

Σπάνια έξαρση ιλαράς στη Σουηδία έπειτα από φεστιβάλ μουσικής

Εμβολιασμός πτηνών κατά του στελέχους Η5 της γρίπης στην Αυστραλία
Επικαιρότητα
11/08/2026 - 12:18

Εμβολιασμός πτηνών κατά του στελέχους Η5 της γρίπης στην Αυστραλία

ΕΟΔΥ: Σε ύφεση κορονοϊός, γρίπη και RSV με μόλις επτά νέες εισαγωγές για κάθε ιό
Υγεία
06/08/2026 - 21:22

ΕΟΔΥ: Σε ύφεση κορονοϊός, γρίπη και RSV με μόλις επτά νέες εισαγωγές για κάθε ιό

ΗΠΑ: Επιτροπή της Γερουσίας προτείνει άσκηση διώξεων σε βάρος του Άντονι Φάουτσι
Επικαιρότητα
06/08/2026 - 18:38

ΗΠΑ: Επιτροπή της Γερουσίας προτείνει άσκηση διώξεων σε βάρος του Άντονι Φάουτσι

Κατάλογος με ιούς που αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για μια νέα πανδημία
Υγεία
08/07/2026 - 14:00

Κατάλογος με ιούς που αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για μια νέα πανδημία

The Lancet: Το εμβόλιο κατά του HPV μηδένισε τους θανάτους από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στις νέες γυναίκες
Υγεία
03/07/2026 - 18:06

The Lancet: Το εμβόλιο κατά του HPV μηδένισε τους θανάτους από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στις νέες γυναίκες

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Καιρός: Απομακρύνονται τα 40άρια, δύσκολες οι νύχτες μεταξύ 24 και 27 Αυγούστου
Επικαιρότητα
20/08/2026 - 22:59
Αεροψεκασμοί στους ορυζώνες Θεσσαλονίκης και Ημαθίας για την καταπολέμηση των κουνουπιών
Επικαιρότητα
20/08/2026 - 22:26
Δύναμη, ισορροπία, αντοχή και αντανακλαστικά στην τρίτη ηλικία - Τι αλλάζει και πόση άσκηση χρειαζόμαστε
Fitness
20/08/2026 - 21:53
Καταγγελία και ερωτήματα για το λουκέτο στις παραγωγικές μονάδες απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ
Πολιτική Υγείας
20/08/2026 - 20:49
Παρατείνονται έως και τις 3 Σεπτεμβρίου τα μέτρα για την ευλογιά των αιγοπροβάτων στην Κρήτη
Επικαιρότητα
20/08/2026 - 20:22
Οι στενές φιλίες βοηθούν στη διαχείριση των συναισθημάτων με θετικό τρόπο
Ψυχική Υγεία
20/08/2026 - 19:44
ΠΟΕΔΗΝ: Η βία κατά των υγειονομικών δεν μπορεί να γίνει ανεκτή
Πολιτική Υγείας
20/08/2026 - 19:11
Κονδύλι 1,16 εκ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του Γενικού Νοσοκομείου Διδυμοτείχου
Πολιτική Υγείας
20/08/2026 - 18:47
Χαρακόπουλος: «Το ΕΚΑΒ Θεσσαλίας ενισχύεται σημαντικά με επιπλέον επικουρικό προσωπικό»
Πολιτική Υγείας
20/08/2026 - 18:19
Το ECDC προειδοποιεί: Αυξάνονται οι κίνδυνοι από τις ασθένειες που προκαλούν τα κουνούπια
Πολιτική Υγείας
20/08/2026 - 17:56
ΠΟΥ: 70.000 δόσεις εμβολίου κατά του στελέχους Ζαΐρ του Έμπολα στη διάθεση του Κονγκό
Υγεία
20/08/2026 - 17:23
Γεμίζουν τα επείγοντα του Νοσοκομείου Ρόδου με ασθενείς που πάσχουν από γαστρεντερίτιδα
Επικαιρότητα
20/08/2026 - 16:56
Πρωτοποριακή τεχνική για την αρθρίτιδα ισχίου με κεραμικά υλικά - Που εφαρμόζεται
Υπηρεσίες Υγείας
20/08/2026 - 16:21
Βιταμίνη D: Η μεγάλη δόση "αντίδοτο" στην άνοια;
Υγεία
20/08/2026 - 16:00
Ο ΙΣΑ ζητά συνάντηση με τη νέα διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για το clawback και το Ψηφιακό Αποθετήριο
Πολιτική Υγείας
20/08/2026 - 15:39
Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ανοσοποιητικού όσων ζουν πάνω από 110 χρόνια
Υγεία
20/08/2026 - 15:00
Καύσωνας: Γιατί η ζέστη «θολώνει» το μυαλό και δυσκολεύει τη συγκέντρωση
Υγεία
20/08/2026 - 14:00
Μικροβίωμα εντέρου: Πώς τα βακτήρια μετατρέπουν το σπανάκι και το παντζάρι σε ασπίδες της καρδιάς
Υγεία
20/08/2026 - 13:00
Ιός του Δυτικού Νείλου: Γιατί η Ανατολική Αττική βρίσκεται στο επίκεντρο της έξαρσης
Υγεία
20/08/2026 - 12:00
ΠΙΣ: Σηκώνουν το γάντι οι εκλεγμένοι και ζητούν άμεσες εκλογές από τη διορισμένη διοίκηση
Πολιτική Υγείας
20/08/2026 - 11:00
Εξατομικευμένο εμβόλιο mRNA κατά του μελανώματος μειώνει τον κίνδυνο υποτροπής
Pharma News
20/08/2026 - 10:00
Ιός Δυτικού Νείλου: 4 νέοι θάνατοι, 23 άνθρωποι στην Εντατική
Υγεία
20/08/2026 - 09:07
Άτμισμα: Όλες οι βλάβες που προκαλεί στο σώμα των ανηλίκων
Υγεία
20/08/2026 - 09:00
Καιρός: Θερμή εισβολή και 40άρια για τις επόμενες επτά με οκτώ ημέρες
Επικαιρότητα
19/08/2026 - 22:51
ΕΚΕΑ: Τριήμερη εθελοντική αιμοδοσία στις 25, 26 και 27 Αυγούστου στο Σύνταγμα
Υγεία
19/08/2026 - 22:23
Πρόληψη και προστασία από τους κινδύνους που κρύβει το καλοκαίρι
Health Talk
19/08/2026 - 21:57
Ερευνητές δημιούργησαν παγκόσμιο χάρτη με 55.000 αλληλουχίες ιών RNA
Υγεία
19/08/2026 - 21:32
Η βασίλισσα Καμίλα μίλησε για την φροντίδα της στον «καημένο» τον Κάρολο
Επικαιρότητα
19/08/2026 - 20:59
Τραγωδία στη Λάρισα: Νεκρός εργαζόμενος από τσίμπημα μέλισσας
Επικαιρότητα
19/08/2026 - 20:33
Σπάνια έξαρση ιλαράς στη Σουηδία έπειτα από φεστιβάλ μουσικής
Επικαιρότητα
19/08/2026 - 20:09

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΟΗΕ: Μόνο το 40% των υγειονομικών μονάδων παγκοσμίως διαθέτουν βασικές εγκαταστάσεις υγιεινής
Πολιτική Υγείας
18/08/2026 - 12:00
ΙΣΑ: Ζητά άμεση συνάντηση με τη νέα διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για clawback και Ψηφιακό Αποθετήριο
Πολιτική Υγείας
18/08/2026 - 13:25
ΠΟΕΔΗΝ: Πανελλαδικές κινητοποιήσεις στα εγκαίνια της ΔΕΘ για τη σωτηρία της Δημόσιας Υγείας
Πολιτική Υγείας
18/08/2026 - 16:37
Απλά κόλπα για πιο νόστιμες και θρεπτικές φακές - Από το σοφρίτο μέχρι το ρύζι
Διατροφή
18/08/2026 - 16:21
ΠΟΕΡΓΙ για Ψηφιακό Αποθετήριο: «Ναι στην εφαρμογή, αλλά με σαφείς όρους και χωρίς άδικες περικοπές»
Πολιτική Υγείας
18/08/2026 - 19:43
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo