ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι είναι το σπάνιο θρομβωτικό σύνδρομο που εμφανίζεται μετά τον εμβολιασμό

Υγεία
PEXELS
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει πιθανή σχέση μεταξύ του εμβολίου COVID-19 της AstraZeneca και πολύ σπάνιων θρόμβων αίματος. Αλλά ποιοι είναι αυτοί οι θρόμβοι και πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος;
Τρίτη, 13/04/2021 - 12:32
— Photo: PEXELS
News4Health Team News4Health Team

Μετά την αρχική διαπίστωσή του τον περασμένο μήνα ότι δεν υπήρχε πειστική σχέση μεταξύ του εμβολίου Oxford-AstraZeneca και σπάνιων θρόμβων αίματος, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ολοκλήρωσε τώρα την έρευνά του και ανακοίνωσε ότι οι ασυνήθιστοι θρόμβοι με χαμηλά αιμοπετάλια αίματος (μικρά θραύσματα που επιτρέπουν την πήξη του αίματος) πρέπει τώρα να αναφέρονται ως πιθανή «πολύ σπάνια παρενέργεια» του εμβολίου.

Ωστόσο, αφού εξέτασε δεδομένα από 190 εκατομμύρια εμβολιασμούς AstraZeneca, σε σύγκριση με τα 34 εκατομμύρια που εξέτασε ο EMA, η Παγκόσμια Συμβουλευτική Επιτροπή για την Ασφάλεια των Εμβολίων (GACVS) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) εξέδωσε μια προσωρινή συμβουλή ότι μια αιτιώδης σχέση, αν και εύλογη, δεν επιβεβαιώθηκε. Και οι δύο οργανισμοί τόνισαν ότι τα οφέλη του εμβολίου όσον αφορά την πρόληψη θανάτων και σοβαρών ασθενειών από το COVID-19 εξακολουθούν να υπερτερούν των κινδύνων του.

Οι θρόμβοι αίματος που προκαλούν τον μεγαλύτερο συναγερμό ονομάζονται θρομβώσεις εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου (CVST), οι οποίες εμφανίζονται στις φλέβες που αποστραγγίζουν αίμα από τον εγκέφαλο. Αυτοί μπορεί να είναι θανατηφόροι. Θρόμβοι αίματος εμφανίστηκαν επίσης στην κοιλιακή χώρα (θρόμβωση σπλαχνικής φλέβας ή SVT) και στις αρτηρίες. Στους περισσότερους από τους ασθενείς που έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής, αυτοί οι θρόμβοι εμφανίστηκαν σε συνδυασμό με θρομβοπενία, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από ασυνήθιστα χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων και μερικές φορές αιμορραγία.

Η χαμηλή καταμέτρηση αιμοπεταλίων σας θέτει σε αυξημένο κίνδυνο βαριάς αιμορραγίας, γιατί καθιστά δυσκολότερη τη πήξη του αίματος. Παρόλο που μπορεί επομένως να ακούγεται περίεργο ότι μπορεί να εμφανιστούν θρόμβοι και χαμηλά αιμοπετάλια ταυτόχρονα, αυτό συμβαίνει και σε άλλες σπάνιες καταστάσεις. Ένα παράδειγμα αυτού είναι η θρομβοπενία που προκαλείται από την ηπαρίνη (HIT), μια επιπλοκή που σχετίζεται με το ανοσοποιητικό και εμφανίζεται μερικές φορές όταν στους ανθρώπους χορηγείται ηπαρίνη για το αραιωτικό του αίματος. Εδώ, οι ασθενείς παράγουν αντισώματα έναντι μιας πρωτεΐνης αιμοπεταλίων που ονομάζεται P4 όταν δεσμεύεται με ηπαρίνη, προκαλώντας θρόμβους αίματος και καταναλώνουν αιμοπετάλια. Ορισμένοι επιστήμονες έχουν προτείνει ότι κάτι παρόμοιο συμβαίνει σε μικρό αριθμό ατόμων που λαμβάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca. Αυτό δεν έχει αποδειχθεί, αν και η επιτροπή ασφάλειας του EMA συμφωνεί ότι θα μπορούσε να είναι μια εύλογη εξήγηση,

Είναι σημαντικό ότι το HIT και οι σχετικές καταστάσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με άλλα φάρμακα χωρίς ηπαρίνη, καθώς και αντισώματα που καταστρέφουν τα προβληματικά αντισώματα. Έτσι, αναγνωρίζοντας τα σημάδια των θρόμβων στο αίμα και των χαμηλών αιμοπεταλίων και αντιμετωπίζοντας τα νωρίς, οι επαγγελματίες του τομέα της υγείας μπορούν να βοηθήσουν τους πληγέντες να αναρρώσουν. Για τον ίδιο λόγο, οποιοσδήποτε έχει συμπτώματα που σχετίζονται με θρόμβους (βλ. Παρακάτω) θα πρέπει να ζητήσει αμέσως ιατρική συμβουλή.

Ο αριθμός των περιστατικών

Η επιτροπή ασφάλειας του EMA διενήργησε μια εις βάθος ανασκόπηση 62 περιπτώσεων CVST και 24 περιπτώσεων SVT που αναφέρθηκαν στη βάση δεδομένων ασφάλειας της ΕΕ για τα φάρμακα (EudraVigilance) στις 22 Μαρτίου 2021. Δεκαοκτώ ασθενείς (18) πέθαναν. Τα περιστατικά εντοπίστηκαν ως επί το πλείστον μέσω συστημάτων αυτόματης αναφοράς εντός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου περίπου 25 εκατομμύρια άνθρωποι έλαβαν το εμβόλιο.

Ωστόσο, το GACVS του ΠΟΥ δήλωσε ότι χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες από περιοχές εκτός Ευρώπης και Ηνωμένου Βασιλείου για την πλήρη κατανόηση τυχόν πιθανής σχέσης μεταξύ εμβολιασμού και πιθανών παραγόντων κινδύνου. Με βάση την ανάλυσή του για περισσότερες από 190 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου που χορηγήθηκαν, αναφέρθηκαν 182 περιπτώσεις θρομβοεμβολικών επεισοδίων με θρομβοπενία. «Εάν υπάρχει αιτιώδης σύνδεσμος, τα γεγονότα είναι πολύ σπάνια και ο κίνδυνος είναι εξαιρετικά χαμηλός», είπε.

Σύμφωνα με τα ευρήματα του EMA, οι περισσότεροι θρόμβοι που αναφέρθηκαν εμφανίστηκαν σε γυναίκες κάτω των 60 ετών εντός δύο εβδομάδων από τον εμβολιασμό. Δεν παρατηρήθηκε αυξημένος κίνδυνος μεταξύ ηλικιωμένων ατόμων που έλαβαν το εμβόλιο. Εξαιτίας αυτού, ορισμένες χώρες αποφάσισαν να περιορίσουν τη χρήση του εμβολίου σε νεότερα άτομα.

Σταθμίζοντας τα οφέλη με τον κίνδυνο

Όλα τα φάρμακα, ακόμη και η παρακεταμόλη ή η ιβουπροφαίνη, ενέχουν κίνδυνο σπάνιων αλλά σοβαρών παρενεργειών, αλλά τα χρησιμοποιούμε ακόμα. Η επιτροπή ασφάλειας του EMA τόνισε ότι ο αναφερόμενος συνδυασμός θρόμβων αίματος και χαμηλών αιμοπεταλίων είναι πολύ σπάνιος και τα συνολικά οφέλη του εμβολίου στην πρόληψη του COVID-19 εξακολουθούν να υπερτερούν των κινδύνων παρενεργειών.

Φυσικά, αυτός ο λόγος κινδύνου-οφέλους είναι πιθανό να είναι υψηλότερος σε ορισμένες ομάδες ατόμων από άλλους. Γνωρίζουμε ότι τα ηλικιωμένα άτομα και εκείνα με άλλες υποκείμενες ασθένειες όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσου COVID-19 ή θανάτου από τα νεότερα άτομα. Ωστόσο, νέοι και υγιείς άνθρωποι μπορούν επίσης να προσβληθούν από τον ιό, και μερικοί από αυτούς να αρρωστήσουν σοβαρά. Τότε υπάρχει ο κίνδυνος «Long Covid», που φαίνεται να είναι υψηλότερος μεταξύ των μεσήλικων ατόμων, ιδιαίτερα των γυναικών.

Ο EMA λέει ότι δεν έχει εντοπίσει ακόμη συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου, όπως ηλικία, φύλο ή προηγούμενο ιατρικό ιστορικό διαταραχών πήξης, για αυτά τα πολύ σπάνια συμβάντα. Παρόλο που οι περισσότερες περιπτώσεις εμφανίζονται σε γυναίκες, είναι δύσκολο να αποσυνδεθεί η σχέση με διαφορές που σχετίζονται με το φύλο στην ανοσοαπόκριση ή ο ρόλος των ορμονικών αντισυλληπτικών ή άλλων ορμονικών θεραπειών που είναι επίσης παράγοντες κινδύνου για θρόμβους.

Περιέργως, παρόμοιοι θρόμβοι δεν αναφέρονται για άλλα εμβόλια COVID-19, αλλά αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι, σε πολλές χώρες, χρησιμοποιούνται σε διαφορετικές ομάδες πληθυσμού. Θα χρειαστεί λίγος χρόνος για την αποσύνδεση όλων αυτών των παραγόντων, αλλά προς το παρόν τα οφέλη του εμβολίου ξεπερνούν σαφώς τον κίνδυνο σπάνιων συμβάντων, ειδικά για τις ηλικιωμένες ομάδες.

Ο βαθμός κινδύνου για τους νέους

Η Ρυθμιστική Υπηρεσία για τα φάρμακα και τα προϊόντα υγειονομικής περίθαλψης του Ηνωμένου Βασιλείου (MHRA) διενήργησε τη δική της ανασκόπηση σε 79 αναφερόμενα συμβάντα πήξης που συνέβησαν στο Ηνωμένο Βασίλειο έως τις 31 Μαρτίου. Όλα συνέβησαν μετά από μια πρώτη δόση του εμβολίου. Κατά την ίδια χρονική περίοδο, χορηγήθηκαν 20,2 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου AstraZeneca, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο συνολικός κίνδυνος θρόμβων αίματος είναι περίπου τέσσερα άτομα σε ένα εκατομμύριο που λαμβάνουν το εμβόλιο.

Από αυτούς τους θρόμβους, 44 ήταν CVST και 35 ήταν θρόμβοι σε άλλες κύριες φλέβες - όλα εμφανίστηκαν με χαμηλά αιμοπετάλια. Δυστυχώς, 19 από τα θύματα πέθαναν - τρία από τα οποία ήταν κάτω των 30 ετών.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τη λοίμωξη με COVID-19 είναι χαμηλότεροι για τις νεότερες ηλικιακές ομάδες, οπότε πώς συγκρίνονται με τον πολύ μικρό κίνδυνο ανάπτυξης θρόμβου αίματος από το εμβόλιο AstraZeneca;

Το Winton Center for Risk and Evidence Communication στο University of Cambridge το έχει υπολογίσει για διάφορα σενάρια και ηλικιακές ομάδες, με βάση τον αριθμό των θρόμβων που εντοπίστηκαν σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό σημαίνει ότι η εκτίμηση σοβαρής βλάβης που οφείλεται στο εμβόλιο είναι ελαφρώς διαφορετική από την εικόνα «τέσσερα σε ένα εκατομμύριο» που αναφέρθηκε παραπάνω. Ωστόσο, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με αυτές τις εκτιμήσεις λόγω του χαμηλού αριθμού ατόμων σε κάθε ομάδα και πιθανών διαφορών στους αριθμούς που έχουν λάβει το εμβόλιο σε κάθε ηλικιακή ομάδα.

Υποθέτοντας ότι ένα χαμηλό ποσοστό περιπτώσεων κοροναϊού στην κοινότητα (ισοδυναμεί με 20 ανά 100.000 άτομα), ο κίνδυνος εισαγωγής σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ICU) με COVID-19 για άτομα ηλικίας 20-29 ετών είναι 8 ανά εκατομμύριο άτομα, έναντι 11 ανά εκατομμύριο για τον κίνδυνο σοβαρής βλάβης από το εμβόλιο σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα. Ωστόσο, εάν μια χώρα έχει υψηλά ποσοστά λοίμωξης (ισοδυναμεί με 200 κρούσματα ανά 100.000 άτομα), ο κίνδυνος εισαγωγής σε ΜΕΘ για κάποιο άτομο ηλικίας 20-29 ετών είναι 69 ανά εκατομμύριο άτομα - υψηλότερο από τον κίνδυνο που σχετίζεται με τη λήψη του εμβολίου.

Για άτομα ηλικίας 60-69 ετών, ο κίνδυνος εισαγωγής σε ΜΕΘ σε αυτό το σενάριο είναι 1.277 ανά εκατομμύριο άτομα, έναντι κινδύνου 2 ανά εκατομμύριο για τον κίνδυνο σοβαρής βλάβης από το εμβόλιο.

Για το λόγο αυτό, παρόλο που το MHRA δεν συνιστά ηλικιακούς περιορισμούς, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισε να προσφέρει στους ανθρώπους κάτω των 30 ένα εναλλακτικό εμβόλιο COVID-19, το οποίο δεν έχει συνδεθεί με αυτούς τους εξαιρετικά σπάνιους θρόμβους αίματος.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε, πάντως, ότι όσο περισσότερα δεδομένα διατίθενται για μεγαλύτερο πληθυσμό, αυτά τα σενάρια κινδύνου μπορεί να αλλάξουν. Το GACVS πρόκειται να ξανασυγκροτηθεί στις 13 Απριλίου, μετά την οποία θα εκδώσει τα συμπεράσματα και τις συστάσεις του.

ΠΗΓΗ: gavi.org

Τελευταία τροποποίηση στις 13/04/2021 - 13:03
  • ΘΡΟΜΒΩΣΕΙΣ
  • ΕΜΒΟΛΙΟ
  • ASTRAZENECA

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θεοδωρίδου: Από τι θα κριθεί η έναρξη των εμβολιασμών COVID στα παιδιά
Θεοδωρίδου: Από τι θα κριθεί η έναρξη των εμβολιασμών COVID στα παιδιά 12 Απριλίου 2021
Βρέφος γεννήθηκε με 3 πέη 13 Απριλίου 2021
Βρέφος γεννήθηκε με 3 πέη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προς έγκριση έθεσε ο ΕΜΑ το πρώτο εμβόλιο κατά της δυσεντερίας των χοίρων
Pharma Policy
16/06/2025 - 19:43

Προς έγκριση έθεσε ο ΕΜΑ το πρώτο εμβόλιο κατά της δυσεντερίας των χοίρων

ΙΣΑ: Ανυπόστατα δημοσιεύματα περί «θανάτου παιδιού από εμβόλιο για τον στρεπτόκοκκο»
Υγεία
22/05/2025 - 21:19

ΙΣΑ: Ανυπόστατα δημοσιεύματα περί «θανάτου παιδιού από εμβόλιο για τον στρεπτόκοκκο»

Νέο εισπνεόμενο φάρμακο μειώνει τον κίνδυνο σοβαρών παροξύνσεων κατά 47% σε ασθενείς με ήπιο άσθμα
Pharma News
21/05/2025 - 14:00

Νέο εισπνεόμενο φάρμακο μειώνει τον κίνδυνο σοβαρών παροξύνσεων κατά 47% σε ασθενείς με ήπιο άσθμα

Αντίστροφα εμβόλια: Tο «ιερό δισκοπότηρο» της θεραπείας των αυτοάνοσων;
Pharma News
13/05/2025 - 09:06

Αντίστροφα εμβόλια: Tο «ιερό δισκοπότηρο» της θεραπείας των αυτοάνοσων;

Οι αποφάσεις της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης του EMA για δύο σκευάσματα
Pharma Policy
08/05/2025 - 20:27

Οι αποφάσεις της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης του EMA για δύο σκευάσματα

Το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου
Υγεία
06/05/2025 - 10:00

Το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Novo Nordisk Hellas: Πρεμιέρα για την εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την παχυσαρκία
Pharma News
02/07/2025 - 03:23
Ο ΕΔΟΕΑΠ προειδοποιεί τους ασφαλισμένους του για απόπειρες vishing και phishing
Επικαιρότητα
02/07/2025 - 00:04
«Η φαρμακευτική μεταρρύθμιση στοχεύει στην πρόσβαση των Ευρωπαίων σε προσιτά σκευάσματα»
Pharma Policy
01/07/2025 - 21:17
Σε διαδικασία έγκρισης νέα γονιδιακή θεραπεία για την αμφιβληστροειδοπάθεια XLRP
Patient Talk
01/07/2025 - 20:47
Η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να προκαλεί εφιάλτες, ισχυρίζονται Καναδοί επιστήμονες
Διατροφή
01/07/2025 - 19:41
ΠΟΥ: Η μοναξιά «σκοτώνει» 100 ανθρώπους κάθε ώρα!
Ψυχική Υγεία
01/07/2025 - 19:06
Αερόβια προπόνηση 12-3-30: Το μυστικό της και τα οφέλη για την υγεία
Fitness
01/07/2025 - 18:37
Αφαίρεση εγκεφαλικών όγκων χωρίς κρανιοτομή αλλά μέσα από τη μύτη
Health Talk
01/07/2025 - 18:06
Παραίτηση Μανωλόπουλου από τον ΕΟΦ - Νέος πρόεδρος ο Σπύρος Σαπουνάς
Pharma Policy
01/07/2025 - 17:44
Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας: Ο κόσμος πρέπει να μάθει να ζει με τους καύσωνες - «Είναι σιωπηλοί δολοφόνοι»
Επικαιρότητα
01/07/2025 - 17:34
«Μαμά ζαλίζομαι»: Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη ναυτία κίνησης στα παιδιά
Υγεία
01/07/2025 - 17:09
Οδηγός του ECDC για την αντιμετώπιση ασθενειών που μεταδίδονται από κουνούπια σε όλη την Ευρώπη
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 16:48
Γάζα: ΜΚΟ ζητούν τον τερματισμό λειτουργίας του συστήματος GHF που υποστηρίζεται από ΗΠΑ και Ισραήλ
Επικαιρότητα
01/07/2025 - 16:28
Όταν η τεχνολογία συναντά την Ουρολογία - Αντιμετώπιση της λιθίασης με σύγχρονες μεθόδους!
Health Talk
01/07/2025 - 15:51
Επιστολή ΙΣΑ σε Αγαπηδάκη: Οι πολίτες να επιλέγουν και ιδιώτες ως προσωπικούς γιατρούς
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 15:33
Αγαπηδάκη: Νέα προγράμματα πρόληψης και έρευνα αξιολόγησης ΑΙ στη διάγνωση του καρκίνου
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 15:14
Ποιο είδος ορμονοθεραπείας αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε νεαρές γυναίκες
Pharma News
01/07/2025 - 15:00
ΠΟΥ Ευρώπης: Σημαντικές οι ελληνικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της χρήσης καπνού και αλκοόλ
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 14:19
Ο δείκτης μάζας σώματος δεν είναι αξιόπιστος - Ο καλύτερος τρόπος για τη μέτρηση του ιδανικού βάρους
Υγεία
01/07/2025 - 14:01
ΕΟΔΥ: Τριπλασιάστηκαν τα περιστατικά γονόρροιας-Διπλασιάστηκαν οι διαγνώσεις πρώιμης σύφιλης
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 13:00
Η κατανάλωση κουρκουμά καθημερινά ασπίδα κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου
Διατροφή
01/07/2025 - 12:00
Ανατροπή: Τα ωμέγα λιπαρά οξέα δεν είναι απαραίτητα καλά για την καρδιά
Διατροφή
01/07/2025 - 11:00
Η Microsoft υπόσχεται διαγνώσεις επιπέδου ιατρικού συμβουλίου μέσω AI
Digital Health
01/07/2025 - 10:00
Τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε με τα γυαλιά ηλίου
Health Talk
01/07/2025 - 08:17
Οι περικοπές των ΗΠΑ στην διεθνή βοήθεια ενδέχεται να προκαλέσουν περισσότερους από 14 εκατ. θανάτους έως το 2030
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 08:14
Ενημερωτική ημερίδα για επαγγελματίες υγείας σχετικά με τη χορήγηση PrEP έναντι του HIV
Υγεία
01/07/2025 - 06:52
Ψηφιακός Μετασχηματισμός: Τι έχει πετύχει η Ελλάδα στην Υγεία και όχι μόνο...
Digital Health
01/07/2025 - 03:24
MSD Gives back: Όταν η προσφορά γίνεται πράξη
Pharma News
01/07/2025 - 00:06
Καλοκαίρι με τα παιδιά μας στις διακοπές ή την παραλία: Τι πρέπει να προσέχουμε
Υγεία
30/06/2025 - 20:03
Νέες θεραπευτικές τεχνικές για τον πόνο στην σπονδυλική στήλη
Health Talk
30/06/2025 - 19:37

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θειομερσάλη στα παιδικά εμβόλια: «Κόκκινο πανί» για τον Αμερικανό Υπουργό Υγείας - Η επιστημονική αλήθεια
Pharma News
30/06/2025 - 12:00
Η Κομισιόν άναψε το πράσινο φως σε νέα θεραπεία για τη φαινυλκετονουρία
Pharma News
30/06/2025 - 14:37
Γεωργιάδης: Ο μέσος όρος αναμονής κατά τη μεγάλη εφημερία στο « Γεννηματάς» ήταν 5 ώρες και 56 λεπτά
Πολιτική Υγείας
30/06/2025 - 12:44
Συνάντηση ΠαΣΟΝοΠ με τον Γεωργιάδη και δέσμευση για ένταξη των νοσηλευτών στα ΒΑΕ!
Πολιτική Υγείας
30/06/2025 - 16:18
ΕΟΦ: Σοκολάτα για τη λίμπιντο περιέχει απαγορευμένη φαρμακευτική ουσία
Διατροφή
30/06/2025 - 19:17
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo