news4logo

  • Pharma News
  • Πολιτική Υγείας
  • Υγεία
  • Health News
  • Διατροφή
  • Ευ Ζην
  • Pet & Health
Πέμπτη, 08 Απριλίου 2021

Οι πιθανότητες επαναλοίμωξης με κορονοϊό και η διάρκεια της φυσικής ανοσίας

News4Health TeamNews4Health Team
2243 0
Οι πιθανότητες επαναλοίμωξης με κορονοϊό και η διάρκεια της φυσικής ανοσίας

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες η φυσική ανοσία διαρκεί τουλάχιστον για 6 μήνες και προστατεύει από επαναμόλυνση σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80%. 

Ο βαθμός στον οποίο η προηγούμενη μόλυνση με τον ιό SARS-CoV-2 παρέχει προστασία σε επακόλουθη επαναμόλυνση δεν έχει εκτιμηθεί πλήρως. Ερευνητές από την Δανία δημοσίευσαν στο περιοδικό Lancet τα αποτελέσματα μιας μεγάλης μελέτης που βασίστηκε στην καταγραφή όλων των μοριακών τεστ που έγιναν το 2020 στη χώρα. Οι Καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) (https://mdimop.gr/covid19/) , συνοψίζουν τα κύρια ευρήματα της μελέτης.

Χαμηλή η προστασία από επαναλοίμωξη για τους ενήλικες

Στην Δανία, μέσα στο 2020, περίπου 4 εκατομμύρια άτομα (69% του πληθυσμού) υποβλήθηκαν σε 10,6 εκατομμύρια μοριακά τεστ, στο πλαίσιο μιας στρατηγικής εκτεταμένων , δωρεάν, μοριακών τεστ. Χρησιμοποιώντας λοιπόν αυτά τα εθνικά δεδομένα από τα μοριακά τεστ που έγιναν μέσα στο 2020, οι ερευνητές προσπάθησαν να εκτιμήσουν το βαθμό προστασίας έναντι επαναλοίμωξης από τον ιό SARS-CoV-2.

Κατά τη διάρκεια της πρώτου επιδημικού κύματος (δηλ., πριν από τον Ιούνιο, 2020), περίπου μισό εκατομμύριο άτομα υποβλήθηκαν σε μοριακό τεστ, εκ των οποίων 2.2% ήταν θετικοί. Μεταξύ των θετικών ατόμων από το πρώτο κύμα της πανδημίας, 72 (δηλαδή 0.65%) βρέθηκαν ξανά θετικά σε μοριακό τεστ κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος, σε σύγκριση με 3.27% των ατόμων που ήταν αρνητικά στο πρώτο κύμα. Αυτά τα αποτελέσματα αντιστοιχούν σε προστασία έναντι της επαναλοίμωξης κατά 80.5%. Μεταξύ των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω όμως, παρατηρήθηκε ότι η προστασία έναντι της επαναλοίμωξης ήταν 47% ενώ η εκτιμώμενη προστασία ήταν παρόμοια για τα δύο φύλα. Αν και στη μελέτη από την Δανία τα ευρήματα έδειξαν σχετικά χαμηλή προστασία έναντι της επαναμόλυνσης σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω σε σύγκριση με νεότερα άτομα μιας άλλη μελέτης, με διαφορετικό σχεδιασμό, βρήκε ότι υπήρχε υψηλός βαθμός προστασίας και μεταξύ των πιο ηλικιωμένων. Τα δεδομένα αυτά δείχνουν ότι οεμβολιασμός ατόμων που είχαν προσβληθεί στο παρελθόν από τον ιό πρέπει να γίνει κανονικά επειδή μπορεί να μην αρκεί η φυσική ανοσία.

Οι υγειονομικοί κινδυνεύουν 2 φορές περισσότερο να μολυνθούν

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η πιθανότητα επαναμόλυνσης των εργαζομένων στον τομέα της υγείας λόγω του υψηλού κινδύνου έκθεσης τους στον ιό και των συχνών τεστ που υποβάλλονται ανεξάρτητα από κλινικά σημεία και συμπτώματα. Στην ανάλυση που έγινε, βρέθηκαν παρόμοια αποτελέσματα όσον αφορά το βαθμό προστασίας.

Στη μελέτη αυτή, επίσης διαπιστώθηκε ότι το ποσοστό μόλυνσης μεταξύ των επαγγελματιών υγείας ήταν περίπου διπλάσιο από το γενικό πληθυσμό, όπως και αρκετές οροεπιδημιολογικές μελέτες σε εργαζομένους στην υγεία.Μια άλλη οροεπιδημιολογική μελέτη στην Δανία είχε επίσης αναφέρει ότι ο κίνδυνος μόλυνσης ήταν 1.38 φορές υψηλότερος στους εργαζόμενους σε θαλάμους COVID-19 σε σύγκριση με εργαζόμενους σε άλλα τμήματα του νοσοκομείου.

Δεν εξασθενεί γρήγορα η προστασία

Ενδιαφέρον είναι επίσης ότι δεν φάνηκε να εξασθενεί η προστασία με την πάροδο του χρόνου (ήταν παρόμοια για άτομα με 3–6 μήνες παρακολούθησης έναντι αυτών με περισσότερους από 7 μήνες παρακολούθησης.

Οι εκτιμήσεις της μελέτης αυτής για τη συνολική προστασία μετά από προηγούμενη λοίμωξη με SARS-CoV-2, συμφωνούν με αρκετές άλλες μελέτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, το Κατάρ και τις ΗΠΑ, που ανέφεραν ότι η επαναμόλυνση ήταν σπάνια και εμφανίστηκε σε λιγότερο από το 1%, σε όλες οι περιπτώσεις COVID-19.

Η διάρκεια της προστασίας έναντι της επαναλοίμωξης από τον SARS-CoV-2 παραμένει άγνωστη επειδή έχει παρέλθει πολύ λίγος χρόνος από την αρχή της πανδημίας, αλλά μία μελέτη σε περισσότερες από 20.000 εργαζόμενους στον τομέα της υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος μειώθηκε κατά 83% για τουλάχιστον 5 μήνες μετά την πρωτογενή λοίμωξη. Μια άλλη μελέτη σε 12.551 εργαζομένους στον τομέα της υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε επίσης 89% προστασία διάρκειας τουλάχιστον 6 μηνών.

Ωστόσο, η ακριβής διάρκεια των αντισωμάτων μετά τη μόλυνση από κορωνοϊό είναι ακόμα αβέβαιη. Σε μια μελέτη παρατήρησης από τις ΗΠΑ που περιλάμβανε 3.2 εκατομμύρια άτομα που είχαν υποβληθεί σε τεστ παρουσίας αντισωμάτων για τον SARS-CoV-2 και που αξιολογήθηκαν τα αποτελέσματα μοριακών τεστ που έκαναν τουλάχιστον 3 μήνες μετά την ορολογική εξέταση βρέθηκε ότι η πιθανότητα θετικού μοριακού τεστ ήταν τουλάχιστον 10 φορές μικρότερη μεταξύ αυτών που είχαν είχαν θετικό τεστ αντισωμάτων .

Επειδή οι νέες παραλλαγές του SARS-CoV-2 εμφανίστηκαν πρόσφατα στη Δανία, με κάποιες από αυτές να είναι γνωστό ότι είναι πιο μεταδοτικές από τις αρχικές, η μελέτη δεν μπορεί να αξιολογήσει την πιθανή τους επίδραση στον κίνδυνο επαναμόλυνσης.

Health ανα Tag:
  • ΛΟΙΜΩΞΗ
  • ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
  • ΑΝΟΣΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΥ: Μόνο μεταξύ των μεγαλύτερων ηλικιών είναι που βλέπουμε μειωμένη επίπτωση της πανδημίας

ΠΟΥ: Μόνο μεταξύ των μεγαλύτερων ηλικιών είναι που βλέπουμε μειωμένη επίπτωση της πανδημίας

Από το Φεβρουάριο, η αναλογία των θανάτων από Covid-19  στην Ευρώπη μεταξύ εκείνων που είναι μεγαλύτερη των 80 ετών έχει σταδιακά μειωθεί κοντά στο 30%, το χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη της πανδημίας.

News4Health TeamΒασιλική Αγγουρίδη
Σοκάρει ο αριθμός θανάτων και διασωληνωμένων: Πάνω από 3.800 τα νέα κρούσματα κορονοϊού

Σοκάρει ο αριθμός θανάτων και διασωληνωμένων: Πάνω από 3.800 τα νέα κρούσματα κορονοϊού

Ο αριθμός των ασθενών με κορονοϊό που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 819, ενώ ρεκόρ καταγράφει για το 2021 ο αριθμός των θανάτων, καθώς 104 συνάνθρωποι μας έχασαν τη ζωή τους σε ένα 24ωρο.

News4Health TeamΒασιλική Αγγουρίδη
Κορονοϊός: Το σύστημα υγείας της Βορείου Ελλάδας στο επίκεντρο διαδοχικών συσκέψεων

Κορονοϊός: Το σύστημα υγείας της Βορείου Ελλάδας στο επίκεντρο διαδοχικών συσκέψεων

Διήμερη επίσκεψη στη Βόρεια Ελλάδα πραγματοποιεί από σήμερα ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, όπου θα πραγματοποιηθούν διαδοχικές συσκέψεις για το συντονισμό υγειονομικών σχηματισμών, και την ενημέρωση τοπικών φορέων για την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.  

News4Health TeamNews4Health Team
Ο χάρτης του κορονοϊου: Οι «κόκκινες» περιοχές της χώρας

Ο χάρτης του κορονοϊου: Οι «κόκκινες» περιοχές της χώρας

Η Αττική μπορεί να συγκεντρώνει τα περισσότερα κρούσματα, αλλά μοιάζει να οδεύει προς μια σχετική σταθεροποίηση στις νέες διαγνώσεις. Σε αντίθεση η Θεσσαλονίκη φαίνεται να αδυνατεί να θέσει υπό έλεγχο τη διασπορά.

News4Health TeamΒασιλική Αγγουρίδη

Newsroom

  • Κέντρο καινοτομίας ΠΟΥ: Αναβαθμίζοντας την ποιότητα των παροχών υγείας διεθνώς με επίκεντρο την Αθήνα  

    15/04/2021 - 22:45
  • ΠΟΥ: Μόνο μεταξύ των μεγαλύτερων ηλικιών είναι που βλέπουμε μειωμένη επίπτωση της πανδημίας

    15/04/2021 - 22:07
  • Ο χάρτης του κορονοϊού: Οι περιοχές της περιφέρειας που καταγράφουν υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων

    15/04/2021 - 18:12
  • Σοκάρει ο αριθμός θανάτων και διασωληνωμένων: Πάνω από 3.800 τα νέα κρούσματα κορονοϊού

    15/04/2021 - 17:45
  • Amgen: Επτά προγράμματα υποστήριξης ασθενών μέσα sto 2020

    15/04/2021 - 16:46
  • Οι δράσεις της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων Ασθενών

    15/04/2021 - 16:31
  • Κορονοϊός: Το σύστημα υγείας της Βορείου Ελλάδας στο επίκεντρο διαδοχικών συσκέψεων

    15/04/2021 - 15:56
  • Εμβόλια και θρόμβωση: Έλληνες καθηγητές εξηγούν τους μηχανισμούς

    15/04/2021 - 15:50
  • Είναι επίσημο: Στην Αθήνα το πρώτο διεθνώς γραφείο για την ποιότητα της φροντίδας και την ασφάλεια των ασθενών

    15/04/2021 - 14:50
  • Αίτημα Δημόπουλου για προτεραιοποίηση του εμβολιασμού των εκπαιδευτικών κατά της Covid-19

    15/04/2021 - 11:59

news4

  • Pharma News
  • Πολιτική Υγείας
  • Υγεία
  • Health News
  • Διατροφή
  • Ευ Ζην
  • Pet & Health
  • Οι ειδήσεις της υγείας
  • ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

About Us

© 2019 NEWS4HEALTH. ALL RIGHTS RESERVED