ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι οδηγίες του CDC για τα εμβόλια mRna κατά του κορονοϊού

Υγεία
Οι οδηγίες του CDC για τα εμβόλια mRna κατά του κορονοϊού
Οι κατευθυντήριες οδηγίες του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ για τα εμβόλια mRNA έναντι του SARS-CoV-2
Δευτέρα, 15/02/2021 - 15:41
News4Health Team News4Health Team

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ιωάννης Ντάνασης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) (https://mdimop.gr/covid19/) συνοψίζουν τις αναθεωρημένες οδηγίες του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Ηλικιακές κατηγορίες

  1. Pfizer-BioNTech: ηλικίες 16 ετών και άνω
  2. Moderna: ηλικίες 18 ετών και άνω

Χορήγηση

  • Pfizer-BioNTech (30μg, 0.3ml): μεσοδιάστημα 3 εβδομάδων
  • Moderna (100μg, 0.5ml): μεσοδιάστημα 1 μήνα

Δεν πρέπει οι εμβολιασθέντες να λαμβάνουν τη 2η δόση πάνω από 4 ημέρες νωρίτερα από το προβλεπόμενο

Η δεύτερη δόση πρέπει να χορηγείται όσο το δυνατό εγγύτερα στο προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα. Εάν υπάρξει καθυστέρηση στη χορήγηση της δεύτερης δόσης, τότε αυτή μπορεί να χορηγηθεί έως και 6 εβδομάδες μετά την πρώτη δόση. Υπάρχουν προς το παρόν περιορισμένα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού πέρα από αυτό το χρονικό πλαίσιο.

Ιδανικά, ο κάθε εμβολιασμένος θα πρέπει να λαμβάνει δύο δόσεις από το ίδιο εμβόλιο.

Δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της συγχορήγησης των εμβολίων mRNA έναντι του SARS-CoV-2 με άλλα εμβόλια. Συστήνεται ένα ελάχιστο διάστημα 14 ημερών πριν και μετά τη χορήγηση ενός άλλου εμβολίου για τη χορήγηση εμβολίων mRNA έναντι του SARS-CoV-2. Ωστόσο, σε έκτακτες καταστάσεις όπου το προσδοκώμενο όφελος αναμένεται να είναι μεγαλύτερο από τους κινδύνους, όπως στην περίπτωση αντιτετανικού εμβολίου μετά από τραυματισμό, τότε θα πρέπει να συγχορηγούνται ακόμα και σε μικρότερα μεσοδιαστήματα.

Επί του παρόντος, δεν συστήνονται επιπλέον αναμνηστικές εμβολιαστικές δόσεις.

Δεν συστήνεται η προφυλακτική χορήγηση αντισταμινικών πριν τον εμβολιασμό για πρόληψη αλλεργικών αντιδράσεων. Δε συστήνεται η προφυλακτική χορήγηση αντιπυρετικών ή παυσίπονων για την πρόληψη των αντιδράσεων μετά τον εμβολιασμό.

Εμβολιασμός ατόμων με λοίμωξη COVID-19 ή έκθεση στον SARS-CoV-2

Άτομα με ενεργό ή ιαθείσα λοίμωξη COVID-19: Οι ιαθέντες από συμπτωματική ή ασυμπτωματική λοίμωξη COVID-19 πρέπει να εμβολιαστούν έναντι του SARS-CoV-2. Δεν συστήνεται έλεγχος με PCR πριν τον εμβολιασμό. Ασθενείς με ενεργό λοίμωξη COVID-19 δεν θα πρέπει να εμβολιαστούν έως ότου αναρρώσουν από την οξεία φάση της λοίμωξης. Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν λάβει την πρώτη δόση αλλά όχι τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Παρόλο που δεν υπάρχει σύσταση σχετικά με το ελάχιστο διάστημα μεταξύ λοίμωξης και εμβολιασμού, ο κίνδυνος επαναλοίμωξης θεωρείται χαμηλός στους επόμενους μήνες μετά τη λοίμωξη COVID-19 αλλά μπορεί να αυξηθεί με το χρόνο καθώς φθίνει η ανοσία. Για όσους έχουν εμβολιασθεί και νοσήσουν από COVID-19, οι θεραπευτικές αποφάσεις δεν θα πρέπει να επηρεάζονται από τον προηγούμενο εμβολιασμό.

Άτομα που έχουν λάβει θεραπεία με πλάσμα αναρρώσαντων από COVID-19: Προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων mRNA σε όσους έχουν λάβει μονοκλωνικά αντισώματα ή πλάσμα αναρρώσαντων από COVID-19. Λαμβάνοντας υπόψη το χρόνο ημίσειας ζωής αυτών των θεραπειών και ότι η επαναλοίμωξη είναι ασυνήθης εντός των πρώτων 90 ημερών από την αρχική λοίμωξη, ο εμβολιασμός συστήνεται μετά το πέρας των 90 ημερών.

Εμβολιασμός ατόμων με συνυπάρχουσες παθήσεις

Οι αντενδείξεις του εμβολιασμού αφορούν ατομικό ιστορικό σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων αναφυλαξίας, ενώ άτομα με συνυπάρχουσες παθήσεις μπορούν να εμβολιαστούν κανονικά. Οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς λόγω υποκείμενων νοσημάτων (HIV, κακοήθειες, ανοσοανεπάρκειες) ή λόγω ανοσοκατασταλτικής αγωγής μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης COVID-19. Συστήνεται ο εμβολιασμός με τα εμβόλια mRNA έναντι του SARS-CoV-2 σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, σε ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα, ιστορικό συνδρόμου Guillain-Barre, παράλυσης τύπου Bell.

Εμβολιασμός ειδικών κατηγοριών

Άτομα με δερματικά προθέματα: Η παρουσία δερματικών προθεμάτων δεν αποτελεί αντένδειξη για τον εμβολιασμό. Σπάνια εμφανίζονται παρενέργειες αλλά αυτές είναι παροδικές και αντιμετωπίζονται με χρήση κορτικοστεροειδών και στενή ιατρική παρακολούθηση.

Έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες: Υπάρχουν περιορισμένα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του εμβολιασμού στις έγκυες γυναίκες. Ωστόσο, και με δεδομένο ότι τα εμβόλια mRNA δεν περιέχουν ζώντα ιό, δεν αναμένονται ιδιαίτεροι κίνδυνοι από τον εμβολιασμό τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο. Τα οφέλη από τον εμβολιασμό αναμένεται να είναι περισσότερα από τους κινδύνους. Οι έγκυες μπορούν να συζητούν με το θεράποντα ιατρό ώστε να αποφασίζουν σχετικά με τον εμβολιασμό με βάση τον κίνδυνο λοίμωξης COVID-19 (πχ υγειονομικό προσωπικό), τον κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης COVID-19 (συνυπάρχουσες παθήσεις), την αναμενόμενη αποτελεσματικότητα και τους πιθανούς κινδύνους από το εμβόλιο και τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα. Το ίδιο ισχύει και για τις θηλάζουσες γυναίκες, καθώς τα εμβόλια mRNA δεν θεωρείται ότι θέτουν κινδύνους για το νεογνό.

Αντενδείξεις

  • Σοβαρή αλλεργική αντίδραση (αναφυλαξία) μετά από προηγούμενη δόση εμβολίου mRNA
  • Άμεση αλλεργική αντίδραση μετά από προηγούμενη δόση εμβολίου mRNA ή μετά από επαφή σε κάποιο συστατικό του εμβολίου όπως η πολυ-αιθυλενο-γλυκόλη.
  • Άμεση αλλεργική αντίδραση στην πολυ-σορβάτη.

Αυτά τα άτομα δεν θα πρέπει να λάβουν εμβόλιο mRNA εκτός αν εκτιμηθούν από αλλεργιολόγο-ανοσολόγο και κρίνει ότι μπορεί να προχωρήσουν στον εμβολιασμό υπό ιατρική παρακολούθηση.

Συστάσεις δημόσιας υγεία για τους εμβολιασθέντες

Οι εμβολιασθέντες πρέπει να συνεχίσουν να ακολουθούν τα μέτρα πρόληψης της διασποράς του SARS-CoV-2 (μάσκα προσώπου, τήρηση αποστάσεων 2 μέτρων, αποφυγή συνωστισμού, τήρηση μέτρων ατομικής υγιεινής) για να προστατεύουν τους εαυτούς τους και τους γύρω τους.

Οι εμβολιασθέντες που έχουν εκτεθεί σε πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 δεν χρειάζεται να τεθούν σε καραντίνα εάν πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια

  1. Είναι πλήρως εμβολιασμένοι και έχουν παρέλθει τουλάχιστον 2 εβδομάδες από τη δεύτερη εμβολιαστική δόση ή από την πρώτη δόση για μονο-δοσιακά εμβόλια
  2. Δεν έχουν παρέλθει πάνω από 3 μήνες από τη χορήγηση της τελευταίας δόσης του εμβολίου
  3. Παραμένουν ασυμπτωματικοί

Τα άτομα που δεν πληρούν και τα 3 κριτήρια θα πρέπει να συνεχίζουν να ακολουθούν τις συστάσεις απομόνωσης μετά την έκθεση σε πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19.

Παρόλο που δεν είναι γνωστός ο κίνδυνος μετάδοσης του SARS-CoV-2 από εμβολιασθέντες, ο εμβολιασμός προστατεύει από συμπτωματική λοίμωξη COVID-19 και τον κυριότερο ρόλο στη μετάδοση του SARS-CoV-2 φαίνεται να τον έχει η συμπτωματική και η προ-συμπτωματική μετάδοση συγκριτικά με την ασυμπτωματική μετάδοση. Το CDC θεωρεί ότι τα ατομικά και κοινωνικά οφέλη αποφυγής της μη απαραίτητης καραντίνας υπερνικούν το θεωρητικό κίνδυνο ασυμπτωματικής μετάδοσης.

Εξαίρεση στον ανωτέρω κανόνα αποτελούν οι νοσηλευόμενοι και οι ένοικοι μονάδων μακροχρόνιας περίθαλψης, οι οποίοι θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες καραντίνας μετά την έκθεση σε πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα.

  • CDC
  • ΕΜΒΟΛΙΟ
  • ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
  • PFIZER
  • MODERNA

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συχνότερες οι αναφυλακτικές αντιδράσεις με το εμβόλιο της Pfizer συγκριτικά με της Moderna
Συχνότερες οι αναφυλακτικές αντιδράσεις με το εμβόλιο της Pfizer συγκριτικά με της Moderna 15 Φεβρουαρίου 2021
Συναγερμός στη Γουινέα - Κήρυξε την επιδημία Έμπολα 15 Φεβρουαρίου 2021
Συναγερμός στη Γουινέα - Κήρυξε την επιδημία Έμπολα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Covid-19: Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν ξανά το φθινόπωρο - Οι οδηγίες ΕΜΑ-ECDC
Υγεία
08/06/2023 - 10:15

Covid-19: Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν ξανά το φθινόπωρο - Οι οδηγίες ΕΜΑ-ECDC

Το 12ο Bootcamp της Pfizer φέρνει 15 νέους εργαζομένους στο CDI
Pharma News
07/06/2023 - 14:51

Το 12ο Bootcamp της Pfizer φέρνει 15 νέους εργαζομένους στο CDI

Νιώθετε ότι ο χρόνος περνάει γρήγορα; Ο άγνωστος «ρόλος» του κορονοϊού - Επιστήμονες εξηγούν
Ψυχική Υγεία
07/06/2023 - 09:13

Νιώθετε ότι ο χρόνος περνάει γρήγορα; Ο άγνωστος «ρόλος» του κορονοϊού - Επιστήμονες εξηγούν

Moderna και MSD: Εξατομικευμένες θεραπείες mRNA έδειξαν θεαματικά αποτελέσματα σε ασθενείς με μελάνωμα
Pharma News
06/06/2023 - 12:25

Moderna και MSD: Εξατομικευμένες θεραπείες mRNA έδειξαν θεαματικά αποτελέσματα σε ασθενείς με μελάνωμα

Κυριάκος Μητσοτάκης: Διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό - Ακυρώνεται η επίσκεψή του στο Άγιον Όρος
Επικαιρότητα
02/06/2023 - 19:00

Κυριάκος Μητσοτάκης: Διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό - Ακυρώνεται η επίσκεψή του στο Άγιον Όρος

ΕΟΔΥ: Στους 45 οι νεκροί από κορονοϊό - Ανησυχητική αύξηση στα κρούσματα του «Αρκτούρου»
Επικαιρότητα
01/06/2023 - 15:26

ΕΟΔΥ: Στους 45 οι νεκροί από κορονοϊό - Ανησυχητική αύξηση στα κρούσματα του «Αρκτούρου»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Θέλετε μνήμη «ξυράφι» και «δυνατή» καρδιά; Βάλτε αυτές τις τροφές στο πιάτο σας
Διατροφή
09/06/2023 - 18:01
AbbVie: Συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για τη βελτίωση της πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες
Pharma News
09/06/2023 - 16:58
ΕΟΔΥ: Όλες οι επιδημίες ασθενειών στον πλανήτη - Προληπτικά μέτρα για τους ταξιδιώτες
Πολιτική Υγείας
09/06/2023 - 16:15
Θάσος: Νέο απαράδεκτο περιστατικό κακοποίησης ζώου - Δελεάζει γάτα με μεζέ και τη χτυπάει στο κεφάλι
Pet
09/06/2023 - 15:49
Αποχώρηση Πνευματικού: «Ο καρκίνος δεν είναι πολιτική» -Το «ευχαριστώ» της καρκινοπαθούς Ρεγγίνας Μακέδου στον Μητσοτάκη
Επικαιρότητα
09/06/2023 - 15:27
Μητσοτάκης: «Αδιαπραγμάτευτη η πρόσβαση κάθε πολίτη στο ΕΣΥ» - «Εκτός» ψηφοδελτίου ο Πνευματικός μετά τις δηλώσεις για τους καρκινοπαθείς
Πολιτική Υγείας
09/06/2023 - 14:59
Fitness Awards 2023: Silver βραβείο για την Win Medica στην ενότητα Anti-inflammatory Creams/Analgetic Creams
Pharma News
09/06/2023 - 14:56
Προσωπικός Βοηθός: Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων από ΑμεΑ
Επικαιρότητα
09/06/2023 - 14:12
Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: Οι γιατροί δίνουν μάχη μέχρι τέλους για τον ασθενή
Επικαιρότητα
09/06/2023 - 13:55
Η «σωτήρια» θεραπεία που αυξάνει το ποσοστό επιβίωσης σε τρεις τύπους καρκίνου
Pharma Policy
09/06/2023 - 13:17
Εκλογές 2023: Εκτός εκλογικού αγώνα ο Σπύρος Πνευματικός - «Ζητώ συγγνώμη και παραιτούμαι»
Επικαιρότητα
09/06/2023 - 11:54
«Πυρά» καρκινοπαθών προς Πνευματικό: «Επικίνδυνες οι απόψεις του»
Επικαιρότητα
09/06/2023 - 11:23
Πλεύρης για δηλώσεις Πνευματικού για τους καρκινοπαθείς: «Προσωπικές απόψεις, δεν απηχούν αυτές της ΝΔ»
Πολιτική Υγείας
09/06/2023 - 11:09
Σοβαρό επεισόδιο στο Νοσοκομείο Αιγίου: Ξυλοδαρμός γιατρών από ασθενή
Επικαιρότητα
09/06/2023 - 10:40
Πατέρας σε μεγάλη ηλικία: Τι κίνδυνοι κρύβονται για το παιδί
Υγεία
09/06/2023 - 10:26
Εύβοια: Ο πατέρας του πέθανε περιμένοντας το ασθενοφόρο, «εάν είχε έρθει έγκαιρα το ΕΚΑΒ θα είχε σωθεί»
Επικαιρότητα
09/06/2023 - 09:54
Πάσχετε από διαβήτη; Αυτή είναι η κατάλληλη ώρα για να γυμναστείτε - Νέα έρευνα
Fitness
09/06/2023 - 09:32
«Σώστε το ζωάκι μου»: Αγωνία για χιλιάδες κατοικίδια στις πλημμυρισμένες περιοχές της Χερσώνας
Pet
08/06/2023 - 19:19
MSD: Θετικό το αποτύπωμα της στην κοινωνία, την υγεία και το περιβάλλον - Όλες οι ενέργειες της εταιρείας
Pharma News
08/06/2023 - 18:48
Το SolidarityNow στηρίζει το Athens Pride - 10 χρόνια δίπλα σε περισσότερους από 350.000 ανθρώπους
Επικαιρότητα
08/06/2023 - 18:16
Υγειονομικό «καμπανάκι» για την Νόβα Καχόβκα: Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο ασθενειών οι κάτοικοι μετά τις πλημμύρες
Επικαιρότητα
08/06/2023 - 18:02
Παράσταση διαμαρτυρίας των νοσοκομειακών γιατρών στο υπ.Υγείας, για τις ελλείψεις στο ΕΣΥ
Επικαιρότητα
08/06/2023 - 17:52
Safe home: Νέα ψηφιακή πρωτοβουλία προλαμβάνει τις πτώσεις και τους τραυματισμούς στο σπίτι
Pharma News
08/06/2023 - 17:29
Κως: Εξοργισμένοι οι συγγενείς της 63χρονης που πέθανε σε καρότσα αγροτικού, «χάθηκε πολύτιμος χρόνος»
Επικαιρότητα
08/06/2023 - 17:20
Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης: «Απολύτως παράνομες» οι εξ αποστάσεως ιατρικές υπηρεσίες - Έκκληση προς τους πολίτες
Επικαιρότητα
08/06/2023 - 16:57
ΕΟΔΥ: Μειώθηκαν τα κρούσματα κορονοϊού, στους 38 οι νεκροί - Αυξήθηκαν οι γριπώδεις συνδρομές
Επικαιρότητα
08/06/2023 - 16:17
Ακτινοθεραπεία στον καρκίνο του μαστού - Σύγχρονες τεχνικές
Επικαιρότητα
08/06/2023 - 16:08
Νέα Μάκρη: Πού οφείλεται ο θάνατος της 19χρονης εγκύου
Επικαιρότητα
08/06/2023 - 15:56
Άγιος Σάββας: Τι είναι το «ΟΙΚΟΘΕΝ» και σε ποιους ασθενείς απευθύνεται - «Συγχαρητήρια» Κωτσιόπουλου στους συντελεστές του προγράμματος
Πολιτική Υγείας
08/06/2023 - 15:33
Χαλκιδική: Νέα τραγωδία από αργοπορία ασθενοφόρου - Τουρίστρια «ξεψύχησε» στο πεζοδρόμιο
Επικαιρότητα
08/06/2023 - 15:01

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρκίνος του παγκρέατος: Τα «ύποπτα» συμπτώματα - Ελπιδοφόρες θεραπείες για την αντιμετώπιση του
Health Talk
07/06/2023 - 12:57
Αδυνάτισμα: «Έξυπνα» tips για να «ξεγελάσετε» την πείνα σας και να πάτε παραλία με λιγότερα κιλά
Διατροφή
07/06/2023 - 12:22
30 κορυφαίοι ειδικοί σε Ελλάδα και Ευρώπη συμμετέχουν στο 8ο Συνέδριο Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας
Επικαιρότητα
06/06/2023 - 20:34
Λέτε συνέχεια “ναι” για να ευχαριστήσετε τους άλλους; Ίσως να «κινδυνεύετε» από αυτή την ψυχική ασθένεια
Ψυχική Υγεία
08/06/2023 - 11:23
Πανελλήνιες 2023: Τα έχεις «παίξει» από το διάβασμα; Αυτό το τρόφιμο θα σε βοηθήσει να «σκίσεις» στις εξετάσεις
Διατροφή
07/06/2023 - 09:59
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2023 Doctor Post ΙΚΕ. All rights reserved.
developed by Nuevvo