ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δεν σκοτώνει μόνο το μελάνωμα: Νέο εύρημα-έκπληξη για τους θανάτους από καρκίνο του δέρματος

Υγεία
PIXABAY
Όταν ακούμε για καρκίνο του δέρματος, οι περισσότεροι σκεφτόμαστε το μελάνωμα που θεωρείται ως η πλέον θανατηφόρα εκδοχή της εν λόγω νεοπλασίας.
Τρίτη, 17/10/2023 - 15:02
— Photo: PIXABAY
Παναγιώτης Σπανός Παναγιώτης Σπανός

Όμως οι άλλοι τύποι καρκίνου του δέρματος δεν είναι και τόσο... αθώοι -κάθε άλλο. Παγκοσμίως, περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν πλέον από μη μελανωματικό καρκίνο του δέρματος (NMSC) παρά από μελάνωμα, σύμφωνα με νέα μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Νίκαιας στη Γαλλία, οι οποίοι χρησιμοποίησαν στοιχεία ασθενών που συλλέχθηκαν από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (μέρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας). Έδειξε ότι ενώ το μελάνωμα προκάλεσε 57.000 θανάτους παγκοσμίως το 2020, ο μη μελανωματικός καρκίνος του δέρματος ήταν ακόμη πιο υπεύθυνος, με 63.700 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους.

Κατά κάποιο τρόπο, η μελέτη ανατρέπει τη συμβατική άποψη σχετικά με το πόσο μεγάλη απειλή για τη ζωή αποτελεί ο μη μελανωματικός καρκίνος του δέρματος. Ο NMSC θεωρείται λιγότερο σοβαρός από άλλους τύπους καρκίνου - σπάνια θανατηφόρος και συχνά παραλείπεται από τις εκθέσεις των εθνικών μητρώων καρκίνου για τον συνολικό αριθμό των καρκίνων. Προσοχή όμως: το «σπάνια θανατηφόρος» δεν σημαίνει αυτόματα και «ποτέ θανατηφόρος», και αν ένας αρκετά μεγάλος αριθμός ανθρώπων αναπτύξει αυτόν τον τύπο καρκίνου, τότε αυτό μπορεί να αθροίσει πολλούς θανάτους, όπως δείχνει η νέα έκθεση.

Η υπεριώδης ακτινοβολία

Το μελάνωμα και το NMSC έχουν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά, καθώς και τα δύο συνδέονται στενά με την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV) είτε από τον ήλιο είτε από το σολάριουμ. Η υπεριώδης ακτινοβολία είναι σε θέση να παράγει καρκινογόνες μεταλλάξεις που οδηγούν στο σχηματισμό τόσο του μελανώματος όσο και του NMSC.

Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται μεγάλη αύξηση της συχνότητας εμφάνισης και των δύο τύπων καρκίνου, καθώς έχουν αλλάξει οι προορισμοί διακοπών των ανθρώπων και η στάση τους απέναντι στο μαύρισμα. Οι περισσότεροι από αυτούς τους καρκίνους εμφανίζονται σε λευκούς ανθρώπους, αλλά και άνθρωποι με πιο σκούρες αποχρώσεις του δέρματος μπορούν επίσης να νοσήσουν από καρκίνο του δέρματος. Δυστυχώς, συχνά δεν διαγιγνώσκεται λόγω έλλειψης ευαισθητοποίησης τόσο των ασθενών όσο και των δερματολόγων.

Το μελάνωμα και το NMSC έχουν ωστόσο κάποιες σημαντικές διαφορές. Ενώ η υπεριώδης ακτινοβολία αποτελεί παράγοντα κινδύνου και για τα δύο, το NMSC συνδέεται περισσότερο με τη χρόνια έκθεση κατά τη διάρκεια της ζωής του ατόμου. Κατά συνέπεια, οι όγκοι εμφανίζονται συχνά στο πρόσωπο και το κεφάλι. Αντίθετα, τα περιστασιακά σοβαρά ηλιακά εγκαύματα συνδέονται στενότερα με το μελάνωμα, ιδίως στον κορμό.

Οι δύο κύριοι τύποι NMSC

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι NMSC: το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα (BCC) και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα (SCC). Και τα δύο προκύπτουν από έναν τύπο δερματικών κυττάρων που ονομάζεται κερατινοκύτταρο.

Τα κερατινοκύτταρα είναι ο κύριος τύπος κυττάρων που αποτελούν την επιδερμίδα, την εξωτερική στιβάδα του δέρματός μας. Οι μεταλλάξεις στα κερατινοκύτταρα, που προκαλούνται για παράδειγμα από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, μπορούν να παρακάμψουν τους εσωτερικούς ελέγχους και τις ισορροπίες που συνήθως εμποδίζουν την ανεξέλεγκτη διαίρεση των κυττάρων, με αποτέλεσμα τη δημιουργία όγκου.

Αντίθετα, τα μελανώματα εμφανίζονται ως συνέπεια μεταλλάξεων που ενεργοποιούν τον καρκίνο σε έναν διαφορετικό τύπο δερματικών κυττάρων που ονομάζεται μελανοκύτταρο. Υπάρχουν περίπου δέκα φορές λιγότερα μελανοκύτταρα από τα κερατινοκύτταρα στην επιδερμίδα, αλλά παίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία του δέρματός μας από βλάβες, παράγοντας μελανίνη. Η μελανίνη είναι η χρωστική ουσία που καθορίζει το φυσιολογικό χρώμα του δέρματός μας και η οποία παράγεται σε μεγαλύτερες ποσότητες μετά την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, προκαλώντας μαύρισμα.

Πώς επέρχεται ο θάνατος

Οι περισσότεροι θάνατοι από καρκίνο προκαλούνται από δευτερογενείς όγκους που προκύπτουν όταν κύτταρα από τον αρχικό όγκο αποσπώνται και εξαπλώνονται ή κάνουν μετάσταση σε απομακρυσμένες περιοχές του σώματος. Οι καρκίνοι του δέρματος δεν αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα. Ωστόσο, η μετάσταση είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία για τα καρκινικά κύτταρα. Πρέπει πρώτα να εισβάλουν στον περιβάλλοντα ιστό, στη συνέχεια να επιβιώσουν από το στρες που προκαλεί η μεταφορά τους μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, προτού τελικά μπορέσουν να εγκαταστήσουν μια αποικία σε ένα περιβάλλον που είναι αρκετά διαφορετικό από το δέρμα.

Τα κύτταρα του μελανώματος είναι πολύ πιο αποτελεσματικά στην επίτευξη όλων των βημάτων της μετάστασης από ό,τι τα κύτταρα NMSC. Για παράδειγμα, τα κύτταρα μελανώματος μοιράζονται ορισμένα χαρακτηριστικά με κύτταρα που βρίσκονται στον εγκέφαλο και έτσι μπορούν εύκολα να προσαρμοστούν στον εγκέφαλο ως νέο περιβάλλον, σχηματίζοντας εκεί δευτερογενείς όγκους.

Εάν ισχύει ότι το NMSC είναι πολύ λιγότερο πιθανό να σχηματίσει επικίνδυνους δευτερογενείς όγκους, τότε γιατί προκαλεί περισσότερους θανάτους από το μελάνωμα; Αυτό οφείλεται εν μέρει στους σχετικούς αριθμούς.

Ενώ έχουμε μια αρκετά καλή εικόνα για το πόσοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παθαίνουν μελάνωμα κάθε χρόνο, οι αριθμοί για το NMSC είναι πολύ λιγότερο σαφείς. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι η τρέχουσα επίσημη στατιστική των 1,2 εκατομμυρίων περιπτώσεων ετησίως (σε σύγκριση με 325.000 για το μελάνωμα) είναι πιθανόν να αποτελεί σημαντική υποεκτίμηση. Αυτό οφείλεται στις ασυνέπειες στον τρόπο με τον οποίο συλλέγονται και αναφέρονται τα δεδομένα για τις περιπτώσεις NMSC μεταξύ των διαφόρων χωρών.

Αυτά τα κενά στα δεδομένα σημαίνουν ότι είναι αρκετά δύσκολο να αποκτήσουμε μια πλήρη εικόνα των τάσεων στον αριθμό των περιπτώσεων NMSC και του πόσο πιθανό είναι να προκαλέσουν θάνατο. Παρά το κενό αυτό, ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό μέρος της τελευταίας έκθεσης είναι το συμπέρασμά της ότι το πού ζείτε στον κόσμο έχει μεγάλο αντίκτυπο στο πόσο πιθανό είναι να επιβιώσετε από τη διάγνωση NMSC.

Όπως όλοι οι καρκίνοι, όσο νωρίτερα διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί ο NMSC, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες θετικής έκβασης. Μένει να διαπιστωθεί αν η τάση να θεωρείται ο NMSC ως σχετικά αθώα έχει παίξει κάποιο ρόλο σε αυτή την τάση ή αν οφείλεται αποκλειστικά σε άλλους παράγοντες, όπως η εύκολη πρόσβαση στη διάγνωση και τη θεραπεία.

Μια αισιόδοξη άποψη

Ένας άλλος, πιο αισιόδοξος, λόγος για τον οποίο το NMSC ξεπέρασε το μελάνωμα ως αιτία θανάτου από καρκίνο μπορεί να είναι η σημαντική πρόοδος που έχει σημειωθεί στη θεραπεία του μελανώματος τα τελευταία χρόνια.

Για παράδειγμα, μετά από δεκαετίες αύξησης του ετήσιου αριθμού θανάτων από μελάνωμα, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πρόσφατα αλλάξει σελίδα και πλέον πεθαίνουν λιγότεροι άνθρωποι, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των περιπτώσεων συνεχίζει να αυξάνεται. Η τάση αυτή οφείλεται στη διαθεσιμότητα μιας σειράς νέων στοχευμένων θεραπειών για το μελάνωμα που σώζουν καθημερινά ζωές.

Ωστόσο, η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από τη θεραπεία και είναι σαφές ότι πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα για να αποτραπούν αυτοί οι καρκίνοι από το να εμφανιστούν εξαρχής. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη διασφάλιση ότι τα μηνύματα προστασίας από τον ήλιο φτάνουν σε όλους όσους διατρέχουν κίνδυνο.

Πηγή: Theconversation.com

Τελευταία τροποποίηση στις 17/10/2023 - 16:58
  • ΜΕΛΑΝΩΜΑ
  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ
  • ΘΑΝΑΤΟΙ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η εμμηνόπαυση και η συσχέτισή της με τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις
Η εμμηνόπαυση και η συσχέτισή της με τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις 17 Οκτωβρίου 2023
Η έκθεση των εγκύων στους ενδοκρινικούς διαταράκτες επηρεάζει την ανάπτυξη των παιδιών 18 Οκτωβρίου 2023
Η έκθεση των εγκύων στους ενδοκρινικούς διαταράκτες επηρεάζει την ανάπτυξη των παιδιών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τουλάχιστον 216 παιδιά πέθαναν στην πρώτη σοβαρή περίοδο γρίπης στις ΗΠΑ τα τελευταία επτά χρόνια
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 08:26

Τουλάχιστον 216 παιδιά πέθαναν στην πρώτη σοβαρή περίοδο γρίπης στις ΗΠΑ τα τελευταία επτά χρόνια

ΕΟΔΥ: Πέντε θάνατοι από γρίπη και COVID-19 τις δύο τελευταίες εβδομάδες
Υγεία
08/05/2025 - 17:54

ΕΟΔΥ: Πέντε θάνατοι από γρίπη και COVID-19 τις δύο τελευταίες εβδομάδες

Χημική ουσία που χρησιμοποιείται στα πλαστικά συνδέεται με θανάτους από καρδιακές παθήσεις
Υγεία
29/04/2025 - 12:00

Χημική ουσία που χρησιμοποιείται στα πλαστικά συνδέεται με θανάτους από καρδιακές παθήσεις

ΕΟΔΥ: Τρεις θάνατοι από γρίπη και Covid-19 - Σε πτώση η θετικότητα
Υγεία
17/04/2025 - 15:03

ΕΟΔΥ: Τρεις θάνατοι από γρίπη και Covid-19 - Σε πτώση η θετικότητα

Αξιολόγηση τεχνολογιών υγείας: Δύο θεραπείες για καρκίνο οι πρώτες κοινές κλινικές αξιολογήσεις
Υγεία
17/04/2025 - 13:39

Αξιολόγηση τεχνολογιών υγείας: Δύο θεραπείες για καρκίνο οι πρώτες κοινές κλινικές αξιολογήσεις

Πρωτεΐνη που εμπλέκεται στη νόσο του Πάρκινσον προκαλεί επίσης καρκίνο του δέρματος
Υγεία
14/04/2025 - 13:07

Πρωτεΐνη που εμπλέκεται στη νόσο του Πάρκινσον προκαλεί επίσης καρκίνο του δέρματος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μητρότητα: Οι μύθοι και η όχι και τόσο ιδανική πραγματικότητα
Ψυχική Υγεία
11/05/2025 - 09:24
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Συστηματικού Ερυθηματώδη Λύκου: Οι ελπιδοφόρες ερευνητικές εξελίξεις
Υγεία
10/05/2025 - 09:10
Αποστολή Αγγελή στην Πορτογαλία στο πλαίσιο του έργου TSI για την Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 19:49
Ποιες τροφές μπορούν να μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε ηλιοκαμένη όψη
Διατροφή
09/05/2025 - 18:42
Διπλή διάκριση κορυφής για την BAUSCH + LOMB Ελλάδας στα Best Workplaces™ 2025
Pharma News
09/05/2025 - 18:17
Πρωτοποριακή δημοσίευση για την αντιμετώπιση του πολλαπλού μυελώματος με σημαντική Ελληνική συμμετοχή
Υγεία
09/05/2025 - 18:01
Αύξηση της αμοιβής της ιατρικής επίσκεψης ανακοίνωσε ο Γεωργιάδης στο συνέδριο του ΙΣΑ
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 17:19
Ολοκληρώθηκε η αποστολή «υγειονομική μέριμνα για όλους» των ΕΔ σε Νίσυρο, Τήλο και Ψέριμο
Επικαιρότητα
09/05/2025 - 16:53
Επεκτείνονται με υπουργική απόφαση οι άγονες περιοχές για την προσέλκυση ιατρών στο ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 16:33
ΠΟΝ: «Να ακυρωθεί η απόφαση ελέγχου των δημοσίων δαπανών του ΕΟΠΥΥ από ιδιώτες»
Patient Talk
09/05/2025 - 16:13
Τούτουζας: «Να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων»
Health Talk
09/05/2025 - 15:48
Οι γυναίκες με αυτοάνοσα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακά αίτια
Υγεία
09/05/2025 - 15:34
Ανδρουλάκης από «Βενιζέλειο»: «Προτεραιότητά μας η αναγέννηση του ΕΣΥ»
Επικαιρότητα
09/05/2025 - 15:17
Ετήσιο αιματολογικό τσεκ απ θα μπορούσε να αποτρέψει το ήμισυ των καρκίνων προχωρημένου σταδίου
Υγεία
09/05/2025 - 15:00
Η πρόωρη έναρξη περιόδου στα κορίτσια αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού - Ο ρόλος της διατροφής
Υγεία
09/05/2025 - 14:00
Παγκόσμια Ημέρα Λύκου: «Κάντε τον Λύκο αναγνωρίσιμο»
Patient Talk
09/05/2025 - 13:30
Τα «σνακ άσκησης» μέσα στην ημέρα και γιατί το fitness δεν θέλει απαραίτητα πολύ χρόνο αλλά τρόπο
Fitness
09/05/2025 - 13:00
Αντίθετη η ΕΙΝΑΠ στη συγχώνευση «Αττικόν», «Αγία Βαρβάρα»- Καλεί σε κινητοποίηση
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 12:30
Προειδοποίηση του ΕΜΑ για φάρμακα κατά της ανδρικής αλωπεκίας και της υπερπλασίας του προστάτη
Pharma Policy
09/05/2025 - 12:00
ΠΟΕΔΗΝ: Εξουθενωμένο το νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 11:32
Ελαιόλαδο: Γιατί είναι απαραίτητη η κατανάλωση με μέτρο
Διατροφή
09/05/2025 - 11:00
Ακόμα και ένα υπερεπεξεργασμένο σνακ την ημέρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιολογικά και καρκίνο
Διατροφή
09/05/2025 - 10:00
Στοκάρουν φάρμακα οι εταιρείες στις ΗΠΑ που εισάγουν σε επίπεδα ρεκόρ εν όψει δασμών
Pharma News
09/05/2025 - 09:23
Τουλάχιστον 216 παιδιά πέθαναν στην πρώτη σοβαρή περίοδο γρίπης στις ΗΠΑ τα τελευταία επτά χρόνια
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 08:26
Πράσινο φως από το Ευρωκοινοβούλιο στην αλλαγή του καθεστώτος προστασίας των λύκων
Pet
09/05/2025 - 06:51
Ελληνική Κοινότητα Πνευμονικής Υπέρτασης: Ευρεία ατζέντα στη στρογγυλή τράπεζα της Θεσσαλονίκης
Patient Talk
09/05/2025 - 03:23
Το Νοσοκομείο «Μεταξά» «πάει» στην Αίγινα - Δράση πρόληψης για δέρμα, μαστό και ΩΡΛ
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 00:07
Η Βουλή τίμησε με φωταγώγηση την Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 23:08
HAPCO & DES: Αναδείχθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του συνδέσμου
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 22:51
Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας: Η σημασία της διατροφικής υποστήριξης στην εγκυμοσύνη
Pharma News
08/05/2025 - 22:26

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας: Η σημασία της διατροφικής υποστήριξης στην εγκυμοσύνη
Pharma News
08/05/2025 - 22:26
Novo Nordisk Hellas: Πολυπληθής συμμετοχή στον 16ο Ποσειδώνιο Ημιμαραθώνιο Αθήνας και βράβευση
Pharma News
08/05/2025 - 21:53
Οργισμένη ανακοίνωση της ΕΙΝΑ: «Καταστροφικές οι συνέπειες από τις συνεχείς μετακινήσεις ιατρών»
Πολιτική Υγείας
08/05/2025 - 22:14
Το Νοσοκομείο «Μεταξά» «πάει» στην Αίγινα - Δράση πρόληψης για δέρμα, μαστό και ΩΡΛ
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 00:07
Διπλή διάκριση κορυφής για την BAUSCH + LOMB Ελλάδας στα Best Workplaces™ 2025
Pharma News
09/05/2025 - 18:17
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo