News4Health Logo

  • Pharma News
  • Πολιτική Υγείας
  • Υγεία
  • Health News
  • Διατροφή
  • Ευ Ζην
  • Pet & Health
Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2022

Τα πιο συνηθισμένα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα σε άνδρες και γυναίκες

News4Health TeamNews4Health Team
1354
Τα πιο συνηθισμένα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα σε άνδρες και γυναίκες

Όταν σχεδιάζετε ή σας τυχαίνει κάποια σεξουαλική επαφή ίσως να μην θέλετε να σκεφτείτε τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα. Αν μάλιστα έχετε μακροχρόνια σχέση με το σύντροφό σας, πιθανώς να μην σας έχει περάσει καν από το μυαλό ότι μπορεί να κολλήσετε κάποιο αφροδίσιο νόσημα.

Ωστόσο πάντα υπάρχουν κίνδυνοι μετάδοσης κάποιας λοίμωξης τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες. Είναι μάλιστα πολύ πιθανό ότι σε κάποια φάση κολλήσατε κάποιο Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενο Νόσημα χωρίς να το καταλάβετε. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα ώστε να μπορείτε να αναγνωρίσετε τυχόν συμπτώματα. Μην πανικοβάλλεστε όμως. Τα καλά νέα είναι ότι τα περισσότερα αφροδίσια νοσήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν και να θεραπευτούν με αγωγή.

HPV - Ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων

Κάθε σεξουαλικά ενεργό άτομο είναι αρκετά πιθανό να έχει κολλήσει HPV κάποια στιγμή στη ζωή του, αφού πρόκειται για ένα πολύ κοινό Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενο Νόσημα και το πιο συνηθισμένο στις ΗΠΑ. Υπάρχουν περισσότεροι από 40 τύποι HPV που μπορούν να μεταδοθούν με το σεξ, τόσο μέσω κολπικής, πρωκτικής και στοματικής επαφής ενώ μπορεί επίσης να το αποκτήσετε ακόμα και μέσω επαφής δέρμα με δέρμα.

Οι περισσότεροι τύποι HPV δεν έχουν συμπτώματα και δεν προκαλούν κάποια βλάβη και το σώμα τους αποβάλει μόνο του. Ωστόσο κάποιες φορές παρουσιάζονται κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων ενώ άλλοι τύποι μολύνουν το λαιμό. Κάποιοι τύποι μπορεί να προκαλέσουν προ-καρκινικές δυσπλασίες, οι οποίες αν δεν αντιμετωπιστούν και παραμεληθούν για καιρό, μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο.

Τα καλά νέα είναι ότι ο τακτικός έλεγχος και ο εμβολιασμός θα σας προστατέψει από σοβαρές καταστάσεις. Συγκεκριμένα ο συνδυασμός εμβολιασμού και τακτικού προληπτικού ελέγχου με το Τεστ Παπ μπορούν να μειώσουν την εμφάνιση καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας κατά 94%.

Χλαμύδια

Μεταδίδεται κυρίως με κολπικό ή πρωκτικό σεξ και ενίοτε με το στοματικό σεξ. Μπορεί να παρατηρήσετε μία περίεργη έκκριση από τον κόλπο ή το πέος σας ή πόνο ή κάψιμο όταν ουρείτε. Όμως μόνο το 25% περίπου των γυναικών και το 50% των ανδρών εμφανίζουν συμπτώματα.

Τα χλαμύδια προκαλούνται από βακτήρια, επομένως αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά. Αφού λάβετε θεραπεία, θα πρέπει να υποβληθείτε σε επανέλεγχο σε έναν έως τρεις μήνες, σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού σας.

Γονόρροια

Η γονόρροια είναι το δεύτερο πιο συχνό Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενο Νόσημα (ΣΜΝ) στην Ευρώπη. Τα συμπτώματα είναι πολύ ήπια ή και ανύπαρκτα και συχνά παραβλέπονται. Τα συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσει η γονόρροια είναι κιτρινωπές κολπικές εκκρίσεις, επώδυνη ή συχνή ούρηση, κολπική αιμορραγία ανάμεσα στις περιόδους. Η γονόρροια αντιμετωπίζεται εύκολα με αντιβιοτικά.

Σύφιλη

Η σύφιλη είναι μια δύσκολη ασθένεια με τέσσερα στάδια. Στο πρωτογενές στάδιο, το βασικό σύμπτωμα είναι μια πληγή. Μερικές φορές η σύφιλη αποκαλείται «μεγάλος μιμητής» επειδή η πληγή μπορεί να μοιάζει με κόψιμο ή μια τρίχα που μεγαλώνει προς τα μέσα. Το δευτερεύον στάδιο ξεκινά με ένα εξάνθημα στο σώμα σας, ακολουθούμενο από πληγές στο στόμα, στον κόλπο ή στον πρωκτό.

Τα συμπτώματα συνήθως εξαφανίζονται στο τρίτο, ή λανθάνον στάδιο. Το τρίτο στάδιο μπορεί να διαρκέσει για χρόνια ή και για το υπόλοιπο της ζωής σας. Το τελευταίο στάδιο εμφανίζεται μόνο στο 15% των ατόμων με σύφιλη που δεν έχουν λάβει θεραπεία. Στο τελευταίο στάδιο, προκαλούνται βλάβες στα όργανα και τα νεύρα ενώ μπορεί ακόμα να προκληθεί πρόβλημα και στον εγκέφαλο. Για τη θεραπεία της σύφιλης χορηγούνται αντιβιοτικά. Όσο νωρίτερα ξεκινήσει η θεραπεία, τόσο λιγότερα αντιβιοτικά θα χρειαστείτε και τόσο πιο γρήγορα θα δράσουν.

Έρπητας γεννητικών οργάνων

Υπάρχουν δύο τύποι του ιού του έρπητα: ο ιός του απλού έρπητα τύπου-1 (HSV-1) και ο ιός του απλού έρπητα τύπου-2 (HSV-2). Και οι δύο τύποι μπορούν να προσβάλουν τα γεννητικά όργανα και την περιοχή του πρωκτού αν και συνήθως ο ένοχος είναι ο HSV-2 ενώ ο HSV-1 προσβάλει συνήθως μόνο τη μύτη και το στόμα. Το κύριο σύμπτωμα του έρπητα γεννητικών οργάνων είναι οι επώδυνες φουσκάλες γύρω από το πέος, τον κόλπο ή τον πρωκτό. Γενικώς ο έρπης κολλάει αρκετά εύκολα αφού το μόνο που χρειάζεται είναι επαφή δέρμα με δέρμα ενώ επειδή είναι ιός, δεν μπορεί να θεραπευτεί πλήρως αλλά μπορείτε να ακολουθήσετε τη θεραπεία που θα σας δώσει ο αφροδισιολόγος - δερματολόγος ή γυναικολόγος σας για να μην έχετε υποτροπές.

Τριχομονάδες

Οι τριχομονάδες ή τριχομονίαση, είναι μια Σεξουαλικά Μεταδιδόμενη Νόσος (ΣΜΝ), που προκαλείται από ένα μικροσκοπικό παράσιτο. Μεταδίδεται σε άνδρες και γυναίκες μέσω της επαφής πέους-κόλπου ή κόλπου-κόλπου. Ωστόσο μόλις το 30% περίπου των ατόμων με τριχομονίαση παρουσιάζει συμπτώματα, όπως κνησμό, κάψιμο ή πόνο στα γεννητικά όργανα και πιο σπάνια μπορεί να υπάρχουν δύσοσμες, λευκές, κιτρινωπές ή πράσινες εκκρίσεις. Η τριχομονίαση αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά.

HIV/AIDS

Ο HIV είναι ο ιός που προκαλεί το AIDS. Μεταδίδεται μέσω σωματικών υγρών όπως το αίμα, το σπέρμα, τα κολπικά υγρά και το μητρικό γάλα. Μπορείτε να το κολλήσετε μέσω κολπικής ή πρωκτικής επαφή με ένα μολυσμένο άτομο χωρίς τη χρήση προφυλακτικού ή από μολυσμένη βελόνα. Δεν μπορείτε να κολλήσετε τον ιό HIV από το σάλιο ή το φιλί.
Τα συμπτώματα της μόλυνσης από τον ιό HIV είναι ασαφή. Ένα άτομο με AIDS μπορεί να αισθανθεί σαν να έχει γρίπη με μυϊκούς πόνους, κόπωση ή ελαφρύ πυρετό. Μπορεί επίσης να παρουσιαστεί απώλεια βάρους ή διάρροια. Ο HIV ύστερα από κάποια χρόνια θα καταστρέψει το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς, αφού μετά από ένα στάδιο, το σώμα χάνει την ικανότητά του να καταπολεμά τις λοιμώξεις. Δεν υπάρχει θεραπεία, αλλά ένα άτομο με HIV που ακολουθεί ισχυρή φαρμακευτική αγωγή μπορεί να ζήσει αρκετά χρόνια.

Health ανα Tag:
  • ΣΜΝ
  • ΣΕΞ
  • ΓΥΝΑΙΚΕΣ
  • ΑΝΔΡΕΣ
  • ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΙ
  • ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΙ
  • HIV
  • HPV

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ηχηρή παρέμβαση της Ιουλίας Τσέτη στα Ηνωμένα Έθνη για την Ισότητα των Φύλων

Ηχηρή παρέμβαση της Ιουλίας Τσέτη στα Ηνωμένα Έθνη για την Ισότητα των Φύλων

Ηχηρή παρέμβαση της Ιουλίας Τσέτη, CEO του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη για την κατάκτηση της ισότητας των δύο φύλλων, σε roundtable στα Ηνωμένα Έθνη.

News4Health TeamNews4Health Team
Ακράτεια ούρων στις γυναίκες: Τι την προκαλεί και πώς αντιμετωπίζεται

Ακράτεια ούρων στις γυναίκες: Τι την προκαλεί και πώς αντιμετωπίζεται

Η ακράτεια ούρων είναι η ακούσια (χωρίς τη θέληση μας) απώλεια ούρων σε βαθμό τέτοιο που να προκαλεί πρόβλημα υγιεινής (δερματίτιδες), ή πρόβλημα κοινωνικής αποδοχής (μυρωδιές, βρεγμένα ρούχα κ.λπ.) και πρόκειται για ένα σύμπτωμα, μία κλινική εκδήλωση και όχι για μία πάθηση.

News4Health TeamNews4Health Team
ΕΟΠΥΥ: Ξεκινούν από σήμερα οι δωρεάν εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

ΕΟΠΥΥ: Ξεκινούν από σήμερα οι δωρεάν εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Ξεκινούν από σήμερα Δευτέρα 27/03 οι δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις για γυναίκες ηλικίας από 21 έως 65 ετών για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, στο πλαίσιο του προγράμματος "Σπύρος Δοξιάδης".

 
News4Health TeamNews4Health Team
Καρκίνος του μαστού: Οι μέθοδοι αντισύλληψης αυξάνουν τον κίνδυνο; - Επιστήμονας του Κέιμπριτζ εξηγεί

Καρκίνος του μαστού: Οι μέθοδοι αντισύλληψης αυξάνουν τον κίνδυνο; - Επιστήμονας του Κέιμπριτζ εξηγεί

Οι γυναίκες που χρησιμοποιούν ορμονικά αντισυλληπτικά μόνο με προγεσταγόνο έχουν 20-30% μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού αναφέρει μεταξύ άλλων ο δρ. Σούζαν Γουόκερ, επιστήμονας του Κέιμπριτζ.

 
News4Health TeamΧριστίνα-Παναγιώτα Βελαλή

Newsroom

  • «Αλλαγή σελίδας» στην προμήθεια φαρμάκων για τα νοσοκομεία: Η ΕΚΑΠΥ στο τιμόνι από τη Δευτέρα

    30/03/2023 - 07:19
  • «Αλλάζει πρόσωπο­» ο Οργανισμός της ΕΕ για τα Ναρκωτικά

    29/03/2023 - 19:01
  • Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία: Δωρεάν συνεδρίες στα θύματα της τραγωδίας των Τεμπών και στις οικογένειές τους

    29/03/2023 - 18:40
  • Ατοπική δερματίτιδα: Η νόσος που προσβάλλει περίπου το 20% των παιδιών και το 5 έως 10% των ενηλίκων

    29/03/2023 - 18:15
  • Lp(a) χοληστερόλη: Όχι και τόσο «κακή» τελικά; Καρδιολόγος εξηγεί

    29/03/2023 - 17:46
  • Ηχηρή παρέμβαση της Ιουλίας Τσέτη στα Ηνωμένα Έθνη για την Ισότητα των Φύλων

    29/03/2023 - 15:43
  • ΕΦΕΤ: Κίνδυνος από τις νιτροζαμίνες στα τρόφιμα – «Καμπανάκι» για το επεξεργασμένο κρέας

    29/03/2023 - 14:59
  • Φάρμακα κατά της παχυσαρκίας: Ο ΠΟΥ εξετάζει το ενδεχόμενο αν θα συμπεριληφθούν στη λίστα των «βασικών» φαρμάκων

    29/03/2023 - 14:31
  • Κορονοϊός: Νέες οδηγίες ΠΟΥ- Οι υγιείς ενήλικες κάτω των 60 δεν χρειάζονται επιπλέον δόση

    29/03/2023 - 14:00
  • «Στα κάγκελα» οι εργοθεραπευτές: Ζητούν να αποσυρθεί η Υ.Α. για τα Κέντρα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης

    29/03/2023 - 13:52

News4Health Logo

  • Οι ειδήσεις της υγείας
  • Διαβάστε Επίσης
  • Αναζήτηση
  • Σχετικά με το News4Health.gr

Copyright © 2019 - 2023 Doctor Post P.C. All rights reserved.

PerfOps by Nuevvo