ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα πιο συνηθισμένα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα σε άνδρες και γυναίκες

Υγεία
Τα πιο συνηθισμένα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα σε άνδρες και γυναίκες
Όταν σχεδιάζετε ή σας τυχαίνει κάποια σεξουαλική επαφή ίσως να μην θέλετε να σκεφτείτε τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα. Αν μάλιστα έχετε μακροχρόνια σχέση με το σύντροφό σας, πιθανώς να μην σας έχει περάσει καν από το μυαλό ότι μπορεί να κολλήσετε κάποιο αφροδίσιο νόσημα.
Πέμπτη, 22/12/2022 - 13:47
News4Health Team News4Health Team

Ωστόσο πάντα υπάρχουν κίνδυνοι μετάδοσης κάποιας λοίμωξης τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες. Είναι μάλιστα πολύ πιθανό ότι σε κάποια φάση κολλήσατε κάποιο Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενο Νόσημα χωρίς να το καταλάβετε. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα ώστε να μπορείτε να αναγνωρίσετε τυχόν συμπτώματα. Μην πανικοβάλλεστε όμως. Τα καλά νέα είναι ότι τα περισσότερα αφροδίσια νοσήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν και να θεραπευτούν με αγωγή.

HPV - Ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων

Κάθε σεξουαλικά ενεργό άτομο είναι αρκετά πιθανό να έχει κολλήσει HPV κάποια στιγμή στη ζωή του, αφού πρόκειται για ένα πολύ κοινό Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενο Νόσημα και το πιο συνηθισμένο στις ΗΠΑ. Υπάρχουν περισσότεροι από 40 τύποι HPV που μπορούν να μεταδοθούν με το σεξ, τόσο μέσω κολπικής, πρωκτικής και στοματικής επαφής ενώ μπορεί επίσης να το αποκτήσετε ακόμα και μέσω επαφής δέρμα με δέρμα.

Οι περισσότεροι τύποι HPV δεν έχουν συμπτώματα και δεν προκαλούν κάποια βλάβη και το σώμα τους αποβάλει μόνο του. Ωστόσο κάποιες φορές παρουσιάζονται κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων ενώ άλλοι τύποι μολύνουν το λαιμό. Κάποιοι τύποι μπορεί να προκαλέσουν προ-καρκινικές δυσπλασίες, οι οποίες αν δεν αντιμετωπιστούν και παραμεληθούν για καιρό, μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο.

Τα καλά νέα είναι ότι ο τακτικός έλεγχος και ο εμβολιασμός θα σας προστατέψει από σοβαρές καταστάσεις. Συγκεκριμένα ο συνδυασμός εμβολιασμού και τακτικού προληπτικού ελέγχου με το Τεστ Παπ μπορούν να μειώσουν την εμφάνιση καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας κατά 94%.

Χλαμύδια

Μεταδίδεται κυρίως με κολπικό ή πρωκτικό σεξ και ενίοτε με το στοματικό σεξ. Μπορεί να παρατηρήσετε μία περίεργη έκκριση από τον κόλπο ή το πέος σας ή πόνο ή κάψιμο όταν ουρείτε. Όμως μόνο το 25% περίπου των γυναικών και το 50% των ανδρών εμφανίζουν συμπτώματα.

Τα χλαμύδια προκαλούνται από βακτήρια, επομένως αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά. Αφού λάβετε θεραπεία, θα πρέπει να υποβληθείτε σε επανέλεγχο σε έναν έως τρεις μήνες, σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού σας.

Γονόρροια

Η γονόρροια είναι το δεύτερο πιο συχνό Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενο Νόσημα (ΣΜΝ) στην Ευρώπη. Τα συμπτώματα είναι πολύ ήπια ή και ανύπαρκτα και συχνά παραβλέπονται. Τα συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσει η γονόρροια είναι κιτρινωπές κολπικές εκκρίσεις, επώδυνη ή συχνή ούρηση, κολπική αιμορραγία ανάμεσα στις περιόδους. Η γονόρροια αντιμετωπίζεται εύκολα με αντιβιοτικά.

Σύφιλη

Η σύφιλη είναι μια δύσκολη ασθένεια με τέσσερα στάδια. Στο πρωτογενές στάδιο, το βασικό σύμπτωμα είναι μια πληγή. Μερικές φορές η σύφιλη αποκαλείται «μεγάλος μιμητής» επειδή η πληγή μπορεί να μοιάζει με κόψιμο ή μια τρίχα που μεγαλώνει προς τα μέσα. Το δευτερεύον στάδιο ξεκινά με ένα εξάνθημα στο σώμα σας, ακολουθούμενο από πληγές στο στόμα, στον κόλπο ή στον πρωκτό.

Τα συμπτώματα συνήθως εξαφανίζονται στο τρίτο, ή λανθάνον στάδιο. Το τρίτο στάδιο μπορεί να διαρκέσει για χρόνια ή και για το υπόλοιπο της ζωής σας. Το τελευταίο στάδιο εμφανίζεται μόνο στο 15% των ατόμων με σύφιλη που δεν έχουν λάβει θεραπεία. Στο τελευταίο στάδιο, προκαλούνται βλάβες στα όργανα και τα νεύρα ενώ μπορεί ακόμα να προκληθεί πρόβλημα και στον εγκέφαλο. Για τη θεραπεία της σύφιλης χορηγούνται αντιβιοτικά. Όσο νωρίτερα ξεκινήσει η θεραπεία, τόσο λιγότερα αντιβιοτικά θα χρειαστείτε και τόσο πιο γρήγορα θα δράσουν.

Έρπητας γεννητικών οργάνων

Υπάρχουν δύο τύποι του ιού του έρπητα: ο ιός του απλού έρπητα τύπου-1 (HSV-1) και ο ιός του απλού έρπητα τύπου-2 (HSV-2). Και οι δύο τύποι μπορούν να προσβάλουν τα γεννητικά όργανα και την περιοχή του πρωκτού αν και συνήθως ο ένοχος είναι ο HSV-2 ενώ ο HSV-1 προσβάλει συνήθως μόνο τη μύτη και το στόμα. Το κύριο σύμπτωμα του έρπητα γεννητικών οργάνων είναι οι επώδυνες φουσκάλες γύρω από το πέος, τον κόλπο ή τον πρωκτό. Γενικώς ο έρπης κολλάει αρκετά εύκολα αφού το μόνο που χρειάζεται είναι επαφή δέρμα με δέρμα ενώ επειδή είναι ιός, δεν μπορεί να θεραπευτεί πλήρως αλλά μπορείτε να ακολουθήσετε τη θεραπεία που θα σας δώσει ο αφροδισιολόγος - δερματολόγος ή γυναικολόγος σας για να μην έχετε υποτροπές.

Τριχομονάδες

Οι τριχομονάδες ή τριχομονίαση, είναι μια Σεξουαλικά Μεταδιδόμενη Νόσος (ΣΜΝ), που προκαλείται από ένα μικροσκοπικό παράσιτο. Μεταδίδεται σε άνδρες και γυναίκες μέσω της επαφής πέους-κόλπου ή κόλπου-κόλπου. Ωστόσο μόλις το 30% περίπου των ατόμων με τριχομονίαση παρουσιάζει συμπτώματα, όπως κνησμό, κάψιμο ή πόνο στα γεννητικά όργανα και πιο σπάνια μπορεί να υπάρχουν δύσοσμες, λευκές, κιτρινωπές ή πράσινες εκκρίσεις. Η τριχομονίαση αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά.

HIV/AIDS

Ο HIV είναι ο ιός που προκαλεί το AIDS. Μεταδίδεται μέσω σωματικών υγρών όπως το αίμα, το σπέρμα, τα κολπικά υγρά και το μητρικό γάλα. Μπορείτε να το κολλήσετε μέσω κολπικής ή πρωκτικής επαφή με ένα μολυσμένο άτομο χωρίς τη χρήση προφυλακτικού ή από μολυσμένη βελόνα. Δεν μπορείτε να κολλήσετε τον ιό HIV από το σάλιο ή το φιλί.
Τα συμπτώματα της μόλυνσης από τον ιό HIV είναι ασαφή. Ένα άτομο με AIDS μπορεί να αισθανθεί σαν να έχει γρίπη με μυϊκούς πόνους, κόπωση ή ελαφρύ πυρετό. Μπορεί επίσης να παρουσιαστεί απώλεια βάρους ή διάρροια. Ο HIV ύστερα από κάποια χρόνια θα καταστρέψει το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς, αφού μετά από ένα στάδιο, το σώμα χάνει την ικανότητά του να καταπολεμά τις λοιμώξεις. Δεν υπάρχει θεραπεία, αλλά ένα άτομο με HIV που ακολουθεί ισχυρή φαρμακευτική αγωγή μπορεί να ζήσει αρκετά χρόνια.

  • ΣΜΝ
  • ΣΕΞ
  • ΓΥΝΑΙΚΕΣ
  • ΑΝΔΡΕΣ
  • ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΙ
  • ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΙ
  • HIV
  • HPV

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το χρόνιο στρες καθίσταται καταστροφικό για την υγεία, εξηγεί o καθηγητής Γ. Χρούσος
Το χρόνιο στρες καθίσταται καταστροφικό για την υγεία, εξηγεί o καθηγητής Γ. Χρούσος 22 Δεκεμβρίου 2022
Νέα έρευνα: Ο κορονοϊός «απειλεί» εκτός από τους πνεύμονες και τα μάτια σας 22 Δεκεμβρίου 2022
Νέα έρευνα: Ο κορονοϊός «απειλεί» εκτός από τους πνεύμονες και τα μάτια σας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόληψη HPV και καρκίνων που σχετίζονται με τον ιό - Το εμβόλιο υπάρχει
Health Talk
15/05/2026 - 21:03

Πρόληψη HPV και καρκίνων που σχετίζονται με τον ιό - Το εμβόλιο υπάρχει

ΕΟΔΥ: Δωρεάν rapid tests και δράσεις ενημέρωσης για HIV και ΣΜΝ σε όλη την Ελλάδα
Υγεία
14/05/2026 - 16:33

ΕΟΔΥ: Δωρεάν rapid tests και δράσεις ενημέρωσης για HIV και ΣΜΝ σε όλη την Ελλάδα

Άπαξ χορήγηση νέας πειραματικής CAR-T θεραπείας επιτυγχάνει έλεγχο του HIV για χρόνια
Υγεία
12/05/2026 - 14:00

Άπαξ χορήγηση νέας πειραματικής CAR-T θεραπείας επιτυγχάνει έλεγχο του HIV για χρόνια

Οκτώ συμβουλές προς τις γυναίκες για την πρόληψη των ουρολοιμώξεων
Health Talk
11/05/2026 - 17:37

Οκτώ συμβουλές προς τις γυναίκες για την πρόληψη των ουρολοιμώξεων

Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας: Η μητρότητα δεν αναιρεί την ταυτότητα της σύγχρονης γυναίκας
Επικαιρότητα
08/05/2026 - 19:48

Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας: Η μητρότητα δεν αναιρεί την ταυτότητα της σύγχρονης γυναίκας

Νέα εφαρμογή για smartphone καταγράφει τις νυχτερινές στύσεις - Γιατί αποτελούν δείκτη υγείας
Digital Health
08/05/2026 - 12:16

Νέα εφαρμογή για smartphone καταγράφει τις νυχτερινές στύσεις - Γιατί αποτελούν δείκτη υγείας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Νέο εμβόλιο κατά της πνευμονίας δείχνει ισχυρή προστασία σε βρέφη
Pharma News
20/05/2026 - 16:12
Bayer Ελλάς: Πυρήνας της φαρμακευτικής καινοτομίας οι κλινικές μελέτες
Pharma News
20/05/2026 - 15:47
Είτε ως τροφή είτε ως...ταξιτζής οι μέλισσες είναι απαραίτητες για την επιβίωση του ζωικού βασιλείου
Pet
20/05/2026 - 15:00
ΠΟΥ για Έμπολα: "Χαμηλός" ο επιδημιολογικός κίνδυνος σε διεθνές επίπεδο - Διαρκείας η επιδημία στη ΛΔ Κονγκό
Πολιτική Υγείας
20/05/2026 - 14:36
Θάνατος 59χρονου ασθενή στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο στο Δαφνί– Σε εξέλιξη ΕΔΕ και ιατροδικαστική διερεύνηση
Πολιτική Υγείας
20/05/2026 - 14:19
H ζωή μετά τον Έμπολα: Ο "Γολγοθάς" των επιζώντων σε Σιέρα Λεόνε και Λιβερία
Πολιτική Υγείας
20/05/2026 - 14:00
Καφές και ιβουπροφαίνη: Αποτελεσματικός συνδυασμός κατά του πόνου αλλά με κινδύνους
Υγεία
20/05/2026 - 13:00
ΕΚΑΒ: Παραλαβή δωρεάς ασθενοφόρου για την ενίσχυση του Τομέα Βόρειας Εύβοιας
Πολιτική Υγείας
20/05/2026 - 12:15
Υπουργείο Υγείας για κλινικές μελέτες: Στόχος η ποιοτική αναβάθμιση και η προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
20/05/2026 - 11:58
Επισκέψεις Πατούλη σε νοσοκομεία της Αττικής - Προτεραιότητα η αναβάθμιση του συστήματος υγείας
Πολιτική Υγείας
20/05/2026 - 11:15
Οι λιγότερο γυμνασμένοι πρέπει να ασκούνται περισσότερο από τους πιο fit για να αποκομίσουν τα ίδια οφέλη
Fitness
20/05/2026 - 11:00
Δαφνί: Τρόφιμος στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο δολοφονήθηκε από άλλον ασθενή
Επικαιρότητα
20/05/2026 - 10:06
Η ταχύτητα γραφής πιθανό σημάδι γνωστικής έκπτωσης στους ηλικιωμένους
Υγεία
20/05/2026 - 10:00
Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών: Η κλινική έρευνα πυλώνας καινοτομίας, πρόσβασης και ανάπτυξης για Ελλάδα και Ευρώπη
Πολιτική Υγείας
20/05/2026 - 09:30
Έμπολα: Δεισιδαιμονία, εμφύλιος, έλλειψη πόρων - Τα συστατικά της "τέλειας υγειονομικής καταιγίδας"
Υγεία
20/05/2026 - 09:00
Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ συμμετέχει σε «White Paper» για την όραση των καρδιομεταβολικών ασθενειών
Patient Talk
20/05/2026 - 07:26
Δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη σε μαθητές για τις Πανελλήνιες από το Γ. Ν. Τρικάλων
Ψυχική Υγεία
20/05/2026 - 03:43
Επιτυχημένη η ενημερωτική δράση του ΕΕΣ στη Βόρεια Ελλάδα για τον καρκίνο του μαστού
Υγεία
20/05/2026 - 00:08
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων εκπονεί νέα μελέτη για τη διανομή των ΦΥΚ
Pharma Policy
19/05/2026 - 23:42
Νέα εμπειρία φροντίδας και ενδυνάμωσης για τους φαρμακοποιούς της σύγχρονης εποχής
Επικαιρότητα
19/05/2026 - 23:16
Κοινό φάρμακο για το άσθμα δίνει ελπίδες κατά των επιθετικών καρκίνων
Υγεία
19/05/2026 - 22:41
Ο ιός της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε πολική αρκούδα στη Νορβηγία
Επικαιρότητα
19/05/2026 - 22:14
Νέα δωρεά ασθενοφόρου στο ΕΚΑΒ για την ενίσχυση του τομέα Βόρειας Εύβοιας
Επικαιρότητα
19/05/2026 - 21:57
Η νέα σύνθεση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής
Επικαιρότητα
19/05/2026 - 21:32
Θεσσαλονίκη: Η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει ραγδαία την ιατρική και την οδοντιατρική πράξη
Digital Health
19/05/2026 - 21:14
Γεωργιάδης στο Regional Growth Conference 2026: «Οι αξιόπιστες υπηρεσίες υγείας για την ανάπτυξη της περιφέρειας»
Πολιτική Υγείας
19/05/2026 - 20:56
Έμπολα: Δέκα ερωταπαντήσεις για την επιδημία που κηρύχθηκε παγκόσμια υγειονομική έκτακτη ανάγκη
Υγεία
19/05/2026 - 20:19
Αγγελής: Τα κριτήρια ένταξης των νέων θεραπειών στο Ταμείο Καινοτομίας που ξεκινάει τον Σεπτέμβριο
Πολιτική Υγείας
19/05/2026 - 19:24
Συχνές, αλλά όχι «απλές» οι αλλεργίες στην παιδική ηλικία - Οι παράγοντες κινδύνου
Health Talk
19/05/2026 - 18:57
Θεσσαλονίκη: Στο Αυτόφωρο τραυματιοφορέας νοσοκομείου έπειτα από «θερμό» επεισόδιο με συγγενή ασθενούς
Επικαιρότητα
19/05/2026 - 18:23

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Προλαμβάνω: Τρία νέα δωρεάν πρόγραμματα πρόληψης για υπέρταση, καρκίνο πνεύμονα και δέρματος
Πολιτική Υγείας
18/05/2026 - 08:30
Πράσινο φως από τον FDA σε αντιυπερτασικό που "δαμάζει" την αρρύθμιστη πίεση
Pharma News
18/05/2026 - 12:00
Γιαννάκος: 40 ανήλικα σε παιδιατρικά νοσοκομεία λόγω ελλείψεων στις δομές πρόνοιας
Πολιτική Υγείας
18/05/2026 - 11:00
Αγαπάτε το καρπούζι; Τι δείχνει αυτό για τις διατροφικές συνήθειες σας αλλά και για τον οργανισμό σας
Διατροφή
18/05/2026 - 14:00
Εγκρίθηκε νέα μονοθεραπεία για παιδιά με σπάνιους όγκους εγκεφάλου
Pharma News
18/05/2026 - 15:36
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo