ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το χρόνιο στρες καθίσταται καταστροφικό για την υγεία, εξηγεί o καθηγητής Γ. Χρούσος

Υγεία
Το χρόνιο στρες καθίσταται καταστροφικό για την υγεία, εξηγεί o καθηγητής Γ. Χρούσος
Το οξύ στρες για κάποιο περιορισμένο χρονικό διάστημα ενεργοποιεί τον άνθρωπο να δράσει, αλλά στην περίπτωση που το στρες είναι χρόνιο τότε καθίσταται καταστροφικό για την υγεία, αναφέρει μεταξύ άλλων ο Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής ΕΚΠΑ, Γεώργιος Χρούσος στην εκδήλωση με θέμα «Το Στρες στην εποχή της Πανδημίας».
Πέμπτη, 22/12/2022 - 11:48
— Photo: Φωτογραφία από Andrea Piacquadio
News4Health Team News4Health Team

Το Hellenic American University και το Ινστιτούτο Ψυχοσωματικής Ιατρικής με αφορμή τα 100 χρόνια από την γέννηση του Παθολόγου Ρένου Παναγιώτη Ρώτα, διοργάνωσαν εκδήλωση με θέμα: «Το Στρες στην εποχή της Πανδημίας».

Ο Παθολόγος Ρένος Παναγιώτης Ρώτας, διετέλεσε για πολλά χρόνια Διευθυντής στην κορυφαία τότε Πανεπιστημιακή Ψυχοσωματική κλινική του Freiburg της Γερμανίας.

Επιστρέφοντας το 1964 στην Ελλάδα, ανέπτυξε πολυσχιδή δραστηριότητα, ιδρύοντας μεταξύ άλλων την Ελληνική Ιατρική Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Ψυχοσωματικών Προβλημάτων.

«Ένα κεντρικό ερώτημά του ήταν το πώς θα βοηθήσουμε τον κάθε ασθενή, ακόμα και εκείνους που ξεφεύγουν από την κλασική νοσολογία» τόνισε μιλώντας στην εκδήλωση ο γιός του Βασίλης Ρώτας, Παθολόγος Διδάκτωρ Ιατρικής.

«Δίδαξε τους φοιτητές στην Προπ. Κλινική της Παθολογίας (καθηγητής Κ. Γαρδίκας), συνεργάστηκε ερευνητικά με την Θεραπευτική Κλινική ΕΚΠΑ (καθηγητές Σπ. Μουλόπουλος, Δημ. Σιδερής) και δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης την "Σχέση Ιατρού Ασθενούς". Μια επιτομή του τρόπου σκέψης του υπάρχει στα βιβλία του «Ιατρικά» και «Αποφεύγετε το Στρες», καθώς και στα άρθρα που έγραφε επί σειράν ετών στην Καθημερινή της Κυριακής.

Η άσκηση της Ιατρικής προσέθεσε νέα ερωτήματα με κορυφαίο το κατά πόσο είναι Ψυχοσωματικές όλες οι παθήσεις ή έστω κατά πόσο συμμετέχει ο λεγόμενος Ψυχοσωματικός παράγοντας σε αυτές.

Την εποχή που με διπλές/τυφλές μελέτες μπορούσες να μετρήσεις με ακρίβεια βιολογικούς παράγοντες από χιλιάδες ασθενείς ή ασχολούμενος με πειραματόζωα στο εργαστήριο, η διεύρυνση των δύσκολων ερωτημάτων της Ψυχοσωματικής Ιατρικής προσέκρουε σε ανυπέρβλητες δυσκολίες, ασφαλώς λόγω της ατέλειας των μέσων της εποχής, όσο και της δυσχέρειας να ορισθούν τα προς μελέτη θέματα σε ένα ασαφές πεδίο.

Η Ψυχοσωματική Ιατρική, ως πτωχή συγγενής, συνήθως περιοριζόταν στην ανακοίνωση ενδιαφερουσών μεν, αλλά περιορισμένων δε, περιπτώσεων.

Συνέβαλε στην αποσαφήνιση κάποιων εννοιών, όπως λ.χ. το «πεδίο εντάσεως», κάτι που διευκόλυνε τη μελέτη και έδωσε κάποια αρχικά αποτελέσματα.

Η μελέτη των Ψυχοσωματικών προβλημάτων θα έπρεπε να εστιάσει στη μελέτη των μηχανισμών της νόσου, επαναφέροντάς τους στο προσκήνιο. Μελετώντας το σύμπτωμα και κάνοντας όσο το δυνατόν περισσότερες συσχετίσεις, απομακρύνεσαι από την κλασική Νοσολογία.

Εάν κάποια στιγμή προέκυπτε μια καινούργια, αναθεωρημένη Νοσολογία, σε αυτό θα είχαν συμβάλει οι νέες συσχετίσεις, με βάση τους μηχανισμούς, τόσο τους ήδη γνωστούς, όσο και τους νέους που θα ανακαλύπτονταν.

Η νέα τεχνολογική επανάσταση, το software, η ΤΝ αλλά και η τελειοποίηση συσκευών και άλλων εργαλείων εξέτασης και μέτρησης (περιλαμβανομένης της προτυποποίησης τύπου DSM και σχετικών ερωτηματολογίων) έφεραν μια θαυμαστή έκρηξη πληροφορίας.

Στην αντίστοιχη ανάπτυξη τα χρόνια που ακολούθησαν, πρωτοπόροι ήταν και παραμένουν, ο καθηγητής Ηλίας Αγγελόπουλος και ο καθηγητής Γεώργιος Χρούσος.

Η μελέτη της λειτουργίας του εγκεφάλου, του στρες, των μηχανισμών του και της εμπλοκής του στη γένεση των παθήσεων, ο επαναπροσδιορισμός του κεντρικού ρόλου της φλεγμονής και η μεταξύ τους σχέση, έχουν περάσει σε πολύ ανώτερα επίπεδα, ρίχνοντας φως σε κάποια από τα πρώιμα ερωτήματα του τιμώμενου σήμερα Ρένου Παναγιώτη Ρώτα».

«Εγκέφαλος και placebo effect» ήταν στη συνέχεια η ομιλία του Ηλία Αγγελόπουλου, Ομότιμου Καθηγητή Ψυχιατρικής ΕΚΠΑ.

Μεταξύ άλλων τόνισε πως σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα οι placebo δράσεις είναι γνήσια ψυχοβιολογικά γεγονότα που αποδίδονται στο συνολικό θεραπευτικό πλαίσιο και ότι αυτές οι επιδράσεις μπορεί να είναι ισχυρές τόσο σε εργαστηριακό όσο και σε κλινικό επίπεδο.

Υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι μπορεί να υπάρχουν placebo δράσεις στην κλινική πράξη, ακόμη και αν δεν χορηγηθεί εικονικό φάρμακο.

Επίσης ανέφερε πως «επιδράσεις placebo φαρμάκου μπορεί να εμφανιστούν σε διαφορετικά φυσιολογικά συστήματα σε υγιείς εθελοντές και σε ασθενείς με πολλές διαφορετικές κλινικές καταστάσεις. Οι περισσότερες έρευνες στη νευροβιολογία της ανταπόκρισης στο placebo φάρμακο έχουν επικεντρωθεί στην αναλγησία ως αποτέλεσμα μεταβολών στα ενδογενή οπιοειδή που εντοπίζονται σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος».

«Λιγότερη έρευνα διεξήχθη σχετικά με το φαινόμενο nocebo, ένα φαινόμενο που είναι αντίθετο από το φαινόμενο του placebo φαρμάκου. Ο λόγος για την έλλειψη δεδομένων οφείλεται κυρίως σε ηθικούς περιορισμούς, καθώς η χορήγηση nocebo συνεπάγεται την πρόκληση αρνητικών προσδοκιών».

«Ομοιόσταση, Στρες και Ψυχοσωματική Ιατρική» ήταν το θέμα της ομιλίας του Ομότιμου Καθηγητή Ιατρικής ΕΚΠΑ, Γεώργιου Χρούσου. Ο κορυφαίος ερευνητής περιέγραψε το στρες που διαταράσσει την ομοιόσταση και απειλεί την ψυχοσωματική μας υγεία.

Ο Καθηγητής εξήγησε ότι το οξύ στρες για κάποιο περιορισμένο χρονικό διάστημα ενεργοποιεί τον άνθρωπο να δράσει, αλλά στην περίπτωση που το στρες είναι χρόνιο τότε καθίσταται καταστροφικό. Αυτό συμβαίνει επειδή ο οργανισμός υπερπαράγει τους χημικούς μεσολαβητές του χρόνιου στρες, όπως την κορτιζόλη, η οποία έχει αρνητική επίδραση στην υγεία συμβάλλοντας στην εμφάνιση αυτοάνοσων, ψυχοσωματικών και καρδιαγγειακών νοσημάτων.

«Σήμερα, περίπου τα δύο τρίτα των ανθρώπων στην ηλικία των 50 ετών πάσχουν από το σύνδρομο χρόνιου στρες και φλεγμονής», υπογράμμισε. Η λύση είναι η πρόληψη μέσω της αλλαγής της συμπεριφοράς και του τρόπου ζωής.

«Στρες και COVID-19» ήταν το θέμα της ομιλίας του Γιώργου Παυλάκη, Ερευνητή- Διευθυντή ΝΙΗ, που χαιρέτισε την προσπάθεια, αναφέρθηκε στην πανδημία και έκανε ειδική αναφορά στο στρες σε κυτταρικό επίπεδο.

Στη συνέχεια ο Ιταλός Βιοϊατρικός Μηχανικός Dario Boschiero μίλησε για τις πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις στη μελέτη του στρες. Εστίασε στην αξιόπιστη καταμέτρηση νευροφυσιολογικών και ηλεκτροχημικών παραμέτρων με εύχρηστο τρόπο και σε σύντομο χρονικό διάστημα μέσω καινοτόμων συσκευών.

Η αντικειμενική καταγραφή αυτών των παραμέτρων επιτρέπει την παρατήρηση της κατάστασης στρες και νόσου σε ένα άτομο, καθώς και στην παρακολούθηση της πορείας της θεραπείας του.

Η εκδήλωση έκλεισε με την ομιλία του Χρήστου Γιαπιτζάκη, Αναπληρωτή Καθηγητή Γενετικής ΕΚΠΑ με θέμα «Επικούρεια Φιλοσοφία και διαχείριση του στρες».

Ο Καθηγητής περιέγραψε το καινοτόμο ταχύρρυθμο πρόγραμμα ΦιλόΔιΜΟΣ (Φιλοσοφική Διαχείριση – Μέθοδος Αντιμετώπισης Οδυνηρού Στρες), το οποίο αφενός συνδυάζει εκείνη την αρχαία ελληνική φιλοσοφία (την Επικούρεια) που συμβαδίζει πλήρως με τη σύγχρονη επιστημονική γνώση και αφετέρου βασίζεται στον Ανθρωπισμό και στη γνωσιακή ψυχοθεραπεία.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, το πρόγραμμα εφαρμόστηκε πιλοτικά με συνεργασία Καθηγητών της Φιλοσοφικής και της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ με στελέχη δεκάδων Δομών της Περιφέρειας Αττικής, η οποία χρηματοδότησε αυτή τη δράση.

Ο Καθηγητής ανέφερε πως «το πρόγραμμα υπήρξε ιδιαίτερα επιτυχημένο, όπως φάνηκε από τη στατιστικά σημαντική διαφορά των γνώσεων και των ικανοτήτων που ανέφεραν οι εκπαιδευόμενοι σε ανώνυμα ερωτηματολόγια πριν και μετά τη διεξαγωγή του προγράμματος».

Τα αποτελέσματα είναι υπό δημοσίευση σε διεθνές περιοδικό με κριτές και αναμένεται να αποτελέσουν τη βάση για ευρύτερη εφαρμογή του προγράμματος.

Δείτε επίσης: Στρες: Μπορεί τελικά να σας κάνει «καλό» ή «κακό»; - Επιστήμονες απαντούν

Τελευταία τροποποίηση στις 22/12/2022 - 12:07
  • ΣΤΡΕΣ
  • ΠΑΝΔΗΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΚΠΑ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νέα μελέτη: Βρέθηκε γιατί «χάνεται» η όσφρηση στην long covid
Νέα μελέτη: Βρέθηκε γιατί «χάνεται» η όσφρηση στην long covid 22 Δεκεμβρίου 2022
Τα πιο συνηθισμένα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα σε άνδρες και γυναίκες 22 Δεκεμβρίου 2022
Τα πιο συνηθισμένα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα σε άνδρες και γυναίκες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καμπανάκι για τη γρίπη των πτηνών: Πιθανή μετάλλαξή της θα προκαλέσει πανδημία χειρότερη της Covid
Υγεία
27/11/2025 - 16:49

Καμπανάκι για τη γρίπη των πτηνών: Πιθανή μετάλλαξή της θα προκαλέσει πανδημία χειρότερη της Covid

Healthcare Business Awards 2025: Βραβεύθηκε η Θεραπευτική Κλινική του ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα»
Επικαιρότητα
26/11/2025 - 16:43

Healthcare Business Awards 2025: Βραβεύθηκε η Θεραπευτική Κλινική του ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα»

Τα γκόλντεν ριτρίβερ και οι άνθρωποι μοιράζονται κοινά γονίδια που ευθύνονται για το στρες
Pet
26/11/2025 - 14:00

Τα γκόλντεν ριτρίβερ και οι άνθρωποι μοιράζονται κοινά γονίδια που ευθύνονται για το στρες

Πόσους κοιλιακούς θα πρέπει να κάνετε ανάλογα με την ηλικία σας και γιατί έχει σημασία
Fitness
26/11/2025 - 12:00

Πόσους κοιλιακούς θα πρέπει να κάνετε ανάλογα με την ηλικία σας και γιατί έχει σημασία

H Καλαμαριά και η νεολαία της έστειλαν ηχηρό μήνυμα κατά της έμφυλης βίας
Επικαιρότητα
26/11/2025 - 03:37

H Καλαμαριά και η νεολαία της έστειλαν ηχηρό μήνυμα κατά της έμφυλης βίας

Black Friday: Πώς μπορεί να βλάψει όχι μόνο την τσέπη αλλά και την υγεία μας
Ψυχική Υγεία
25/11/2025 - 17:06

Black Friday: Πώς μπορεί να βλάψει όχι μόνο την τσέπη αλλά και την υγεία μας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ζούμε την εφηβεία μέχρι τα 32 μας - Οι «πέντε εποχές» του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια του ανθρώπινου βίου
Υγεία
27/11/2025 - 20:49
PERFECTO: Ευρωπαϊκό έργο για την έγκαιρη ανίχνευση της κληρονομικής υψηλής χοληστερόλης στα παιδιά
Υγεία
27/11/2025 - 20:04
Κόκκινο ή λευκό κρασί; Οι διαφορές τους σε παραγωγή και γεύση και οφέλη για την υγεία
Διατροφή
27/11/2025 - 19:26
Ομφαλοκήλη: Αίτια, συμπτώματα, παράγοντες κινδύνου και θεραπευτικές επιλογές
Health Talk
27/11/2025 - 18:58
Ενίσχυση της διακυβερνητικής συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου στον τομέα της Ψυχικής Υγείας
Ψυχική Υγεία
27/11/2025 - 18:23
ΕΟΔΥ: Στους 12 οι θάνατοι από κορονοϊό την τελευταία εβδομάδα - Δύο νέα σοβαρά κρούσματα γρίπης
Υγεία
27/11/2025 - 17:58
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητεί ενσωμάτωση των δικαιωμάτων των ΑμΕΑ στις πολιτικές της ΕΕ
Επικαιρότητα
27/11/2025 - 17:23
Καμπανάκι για τη γρίπη των πτηνών: Πιθανή μετάλλαξή της θα προκαλέσει πανδημία χειρότερη της Covid
Υγεία
27/11/2025 - 16:49
Ο καθοριστικός ρόλος της φυσικοθεραπείας στην ποιότητα ζωής κατά την τρίτη ηλικία και την υγιή γήρανση
Επικαιρότητα
27/11/2025 - 16:17
Black Friday: Οκτώ απλά τρικ για να μην βρεθείτε χρεωμένοι και μετανιωμένοι
Ψυχική Υγεία
27/11/2025 - 16:00
Metropolitan Hospital: Νέα εποχή στη ρομποτική χειρουργική με το da Vinci Single Port
Υπηρεσίες Υγείας
27/11/2025 - 15:36
Οι πλύσεις ματιών μπορεί να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας
Υγεία
27/11/2025 - 15:18
Απάντηση ΠΦΣ στην ΠΟΜΕΠ για τα εμβόλια: «Εισηγηθήκαμε πρώτοι την απαγόρευση εξαγωγών»
Pharma Policy
27/11/2025 - 14:54
Η Affidea Ελλάδος γιορτάζει 20 χρόνια ανάπτυξης, καινοτομίας και προσφοράς στην Υγεία
Υπηρεσίες Υγείας
27/11/2025 - 14:34
Η vegan διατροφή είναι καλύτερη από τη μεσογειακή για την απώλεια βάρους
Διατροφή
27/11/2025 - 14:06
Bayer Ελλάς και καρκίνος του προστάτη: «Σπάμε τη σιωπή – Μαζί για την πρόληψη!»
Pharma News
27/11/2025 - 13:44
Ευλογιά αιγοπροβάτων: Περισσότερα από 423.000 ζώα έχουν θανατωθεί μέσα σε 13 μήνες
Επικαιρότητα
27/11/2025 - 13:21
Μη διαγνωσμένος HIV: μια «σιωπηλή κρίση» που εξαπλώνεται στην Ευρώπη
Υγεία
27/11/2025 - 13:00
Tai chi: Η άσκηση που καταπολεμά την αϋπνία
Fitness
27/11/2025 - 12:00
O υπέρηχος καρωτίδων μπορεί να διαγνώσει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας στους άνδρες
Υγεία
27/11/2025 - 11:00
Οι γυναίκες άνω των 60 μπορούν να ενισχύσουν την υγεία τους με τη χρήση σεξουαλικών βοηθημάτων
Υγεία
27/11/2025 - 10:00
Μηνιαία ένεση φαίνεται να θέτει υπό έλεγχο το σοβαρό άσθμα
Υγεία
27/11/2025 - 09:00
Χριστουγεννιάτικο Bazaar ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ 2025: Γιορτή προσφοράς και αλληλεγγύης στο κέντρο της Αθήνας
Επικαιρότητα
27/11/2025 - 07:42
Όμιλος ΗΜΙΤΗΕΑ: Η μεγάλη συνάντηση των νοσηλευτών στη Θεσσαλονίκη
Επικαιρότητα
27/11/2025 - 03:26
Στην Αρεόπολη το ΕΛΙΚΑΡ για δωρεάν καρδιολογικούς ελέγχους
Health Talk
27/11/2025 - 00:02
«Όχι» Τραμπ στην παράταση των δημόσιων επιδοτήσεων προγραμμάτων ασφάλισης υγείας
Πολιτική Υγείας
26/11/2025 - 23:19
Πανελλαδική έρευνα για την ποιότητα ζωής και τις ανάγκες των ασθενών με πνευμονική υπέρταση
Patient Talk
26/11/2025 - 22:02
Ιός Δυτικού Νείλου: Στα 96 τα εγχώρια κρούσματα το 2025 – Κανένας νέος θάνατος την τελευταία εβδομάδα
Υγεία
26/11/2025 - 21:24
H Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να αλλάξει ριζικά την εμπειρία του ασθενούς
Επικαιρότητα
26/11/2025 - 20:57
Νοσοκομείο Παπανικολάου: Στις 28 και 29 Νοεμβρίου το 4ο Συνέδριο «Σύγχρονα θέματα στα νοσήματα της Πνευμονικής Κυκλοφορίας»
Επικαιρότητα
26/11/2025 - 20:16

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το πρώτο εμβόλιο κατά του καρκίνου του πνεύμονα ξεκινάει κλινικές δοκιμές μέσα στο 2026
Υγεία
25/11/2025 - 08:42
Αγγίζει τα 5 δισ. ευρώ το κόστος της παχυσαρκίας στη χώρα μας
Πολιτική Υγείας
26/11/2025 - 14:38
Σύνδρομο Hunter: Γονιδιακή θεραπεία φρενάρει την άνοια σ' ένα τρίχρονο αγόρι
Υγεία
25/11/2025 - 10:00
Νέα συνάντηση Υπουργείου Υγείας - ΣΦΕΕ για την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης
Pharma Policy
26/11/2025 - 12:42
Η AlfaOmega Pharma Logistics εγκαινίασε τη νέα υπερσύγχρονη αποθήκη της στον Ασπρόπυργο
Pharma News
24/11/2025 - 22:13
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo