ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το χρόνιο στρες καθίσταται καταστροφικό για την υγεία, εξηγεί o καθηγητής Γ. Χρούσος

Υγεία
Το χρόνιο στρες καθίσταται καταστροφικό για την υγεία, εξηγεί o καθηγητής Γ. Χρούσος
Το οξύ στρες για κάποιο περιορισμένο χρονικό διάστημα ενεργοποιεί τον άνθρωπο να δράσει, αλλά στην περίπτωση που το στρες είναι χρόνιο τότε καθίσταται καταστροφικό για την υγεία, αναφέρει μεταξύ άλλων ο Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής ΕΚΠΑ, Γεώργιος Χρούσος στην εκδήλωση με θέμα «Το Στρες στην εποχή της Πανδημίας».
Πέμπτη, 22/12/2022 - 11:48
— Photo: Φωτογραφία από Andrea Piacquadio
News4Health Team News4Health Team

Το Hellenic American University και το Ινστιτούτο Ψυχοσωματικής Ιατρικής με αφορμή τα 100 χρόνια από την γέννηση του Παθολόγου Ρένου Παναγιώτη Ρώτα, διοργάνωσαν εκδήλωση με θέμα: «Το Στρες στην εποχή της Πανδημίας».

Ο Παθολόγος Ρένος Παναγιώτης Ρώτας, διετέλεσε για πολλά χρόνια Διευθυντής στην κορυφαία τότε Πανεπιστημιακή Ψυχοσωματική κλινική του Freiburg της Γερμανίας.

Επιστρέφοντας το 1964 στην Ελλάδα, ανέπτυξε πολυσχιδή δραστηριότητα, ιδρύοντας μεταξύ άλλων την Ελληνική Ιατρική Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Ψυχοσωματικών Προβλημάτων.

«Ένα κεντρικό ερώτημά του ήταν το πώς θα βοηθήσουμε τον κάθε ασθενή, ακόμα και εκείνους που ξεφεύγουν από την κλασική νοσολογία» τόνισε μιλώντας στην εκδήλωση ο γιός του Βασίλης Ρώτας, Παθολόγος Διδάκτωρ Ιατρικής.

«Δίδαξε τους φοιτητές στην Προπ. Κλινική της Παθολογίας (καθηγητής Κ. Γαρδίκας), συνεργάστηκε ερευνητικά με την Θεραπευτική Κλινική ΕΚΠΑ (καθηγητές Σπ. Μουλόπουλος, Δημ. Σιδερής) και δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης την "Σχέση Ιατρού Ασθενούς". Μια επιτομή του τρόπου σκέψης του υπάρχει στα βιβλία του «Ιατρικά» και «Αποφεύγετε το Στρες», καθώς και στα άρθρα που έγραφε επί σειράν ετών στην Καθημερινή της Κυριακής.

Η άσκηση της Ιατρικής προσέθεσε νέα ερωτήματα με κορυφαίο το κατά πόσο είναι Ψυχοσωματικές όλες οι παθήσεις ή έστω κατά πόσο συμμετέχει ο λεγόμενος Ψυχοσωματικός παράγοντας σε αυτές.

Την εποχή που με διπλές/τυφλές μελέτες μπορούσες να μετρήσεις με ακρίβεια βιολογικούς παράγοντες από χιλιάδες ασθενείς ή ασχολούμενος με πειραματόζωα στο εργαστήριο, η διεύρυνση των δύσκολων ερωτημάτων της Ψυχοσωματικής Ιατρικής προσέκρουε σε ανυπέρβλητες δυσκολίες, ασφαλώς λόγω της ατέλειας των μέσων της εποχής, όσο και της δυσχέρειας να ορισθούν τα προς μελέτη θέματα σε ένα ασαφές πεδίο.

Η Ψυχοσωματική Ιατρική, ως πτωχή συγγενής, συνήθως περιοριζόταν στην ανακοίνωση ενδιαφερουσών μεν, αλλά περιορισμένων δε, περιπτώσεων.

Συνέβαλε στην αποσαφήνιση κάποιων εννοιών, όπως λ.χ. το «πεδίο εντάσεως», κάτι που διευκόλυνε τη μελέτη και έδωσε κάποια αρχικά αποτελέσματα.

Η μελέτη των Ψυχοσωματικών προβλημάτων θα έπρεπε να εστιάσει στη μελέτη των μηχανισμών της νόσου, επαναφέροντάς τους στο προσκήνιο. Μελετώντας το σύμπτωμα και κάνοντας όσο το δυνατόν περισσότερες συσχετίσεις, απομακρύνεσαι από την κλασική Νοσολογία.

Εάν κάποια στιγμή προέκυπτε μια καινούργια, αναθεωρημένη Νοσολογία, σε αυτό θα είχαν συμβάλει οι νέες συσχετίσεις, με βάση τους μηχανισμούς, τόσο τους ήδη γνωστούς, όσο και τους νέους που θα ανακαλύπτονταν.

Η νέα τεχνολογική επανάσταση, το software, η ΤΝ αλλά και η τελειοποίηση συσκευών και άλλων εργαλείων εξέτασης και μέτρησης (περιλαμβανομένης της προτυποποίησης τύπου DSM και σχετικών ερωτηματολογίων) έφεραν μια θαυμαστή έκρηξη πληροφορίας.

Στην αντίστοιχη ανάπτυξη τα χρόνια που ακολούθησαν, πρωτοπόροι ήταν και παραμένουν, ο καθηγητής Ηλίας Αγγελόπουλος και ο καθηγητής Γεώργιος Χρούσος.

Η μελέτη της λειτουργίας του εγκεφάλου, του στρες, των μηχανισμών του και της εμπλοκής του στη γένεση των παθήσεων, ο επαναπροσδιορισμός του κεντρικού ρόλου της φλεγμονής και η μεταξύ τους σχέση, έχουν περάσει σε πολύ ανώτερα επίπεδα, ρίχνοντας φως σε κάποια από τα πρώιμα ερωτήματα του τιμώμενου σήμερα Ρένου Παναγιώτη Ρώτα».

«Εγκέφαλος και placebo effect» ήταν στη συνέχεια η ομιλία του Ηλία Αγγελόπουλου, Ομότιμου Καθηγητή Ψυχιατρικής ΕΚΠΑ.

Μεταξύ άλλων τόνισε πως σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα οι placebo δράσεις είναι γνήσια ψυχοβιολογικά γεγονότα που αποδίδονται στο συνολικό θεραπευτικό πλαίσιο και ότι αυτές οι επιδράσεις μπορεί να είναι ισχυρές τόσο σε εργαστηριακό όσο και σε κλινικό επίπεδο.

Υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι μπορεί να υπάρχουν placebo δράσεις στην κλινική πράξη, ακόμη και αν δεν χορηγηθεί εικονικό φάρμακο.

Επίσης ανέφερε πως «επιδράσεις placebo φαρμάκου μπορεί να εμφανιστούν σε διαφορετικά φυσιολογικά συστήματα σε υγιείς εθελοντές και σε ασθενείς με πολλές διαφορετικές κλινικές καταστάσεις. Οι περισσότερες έρευνες στη νευροβιολογία της ανταπόκρισης στο placebo φάρμακο έχουν επικεντρωθεί στην αναλγησία ως αποτέλεσμα μεταβολών στα ενδογενή οπιοειδή που εντοπίζονται σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος».

«Λιγότερη έρευνα διεξήχθη σχετικά με το φαινόμενο nocebo, ένα φαινόμενο που είναι αντίθετο από το φαινόμενο του placebo φαρμάκου. Ο λόγος για την έλλειψη δεδομένων οφείλεται κυρίως σε ηθικούς περιορισμούς, καθώς η χορήγηση nocebo συνεπάγεται την πρόκληση αρνητικών προσδοκιών».

«Ομοιόσταση, Στρες και Ψυχοσωματική Ιατρική» ήταν το θέμα της ομιλίας του Ομότιμου Καθηγητή Ιατρικής ΕΚΠΑ, Γεώργιου Χρούσου. Ο κορυφαίος ερευνητής περιέγραψε το στρες που διαταράσσει την ομοιόσταση και απειλεί την ψυχοσωματική μας υγεία.

Ο Καθηγητής εξήγησε ότι το οξύ στρες για κάποιο περιορισμένο χρονικό διάστημα ενεργοποιεί τον άνθρωπο να δράσει, αλλά στην περίπτωση που το στρες είναι χρόνιο τότε καθίσταται καταστροφικό. Αυτό συμβαίνει επειδή ο οργανισμός υπερπαράγει τους χημικούς μεσολαβητές του χρόνιου στρες, όπως την κορτιζόλη, η οποία έχει αρνητική επίδραση στην υγεία συμβάλλοντας στην εμφάνιση αυτοάνοσων, ψυχοσωματικών και καρδιαγγειακών νοσημάτων.

«Σήμερα, περίπου τα δύο τρίτα των ανθρώπων στην ηλικία των 50 ετών πάσχουν από το σύνδρομο χρόνιου στρες και φλεγμονής», υπογράμμισε. Η λύση είναι η πρόληψη μέσω της αλλαγής της συμπεριφοράς και του τρόπου ζωής.

«Στρες και COVID-19» ήταν το θέμα της ομιλίας του Γιώργου Παυλάκη, Ερευνητή- Διευθυντή ΝΙΗ, που χαιρέτισε την προσπάθεια, αναφέρθηκε στην πανδημία και έκανε ειδική αναφορά στο στρες σε κυτταρικό επίπεδο.

Στη συνέχεια ο Ιταλός Βιοϊατρικός Μηχανικός Dario Boschiero μίλησε για τις πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις στη μελέτη του στρες. Εστίασε στην αξιόπιστη καταμέτρηση νευροφυσιολογικών και ηλεκτροχημικών παραμέτρων με εύχρηστο τρόπο και σε σύντομο χρονικό διάστημα μέσω καινοτόμων συσκευών.

Η αντικειμενική καταγραφή αυτών των παραμέτρων επιτρέπει την παρατήρηση της κατάστασης στρες και νόσου σε ένα άτομο, καθώς και στην παρακολούθηση της πορείας της θεραπείας του.

Η εκδήλωση έκλεισε με την ομιλία του Χρήστου Γιαπιτζάκη, Αναπληρωτή Καθηγητή Γενετικής ΕΚΠΑ με θέμα «Επικούρεια Φιλοσοφία και διαχείριση του στρες».

Ο Καθηγητής περιέγραψε το καινοτόμο ταχύρρυθμο πρόγραμμα ΦιλόΔιΜΟΣ (Φιλοσοφική Διαχείριση – Μέθοδος Αντιμετώπισης Οδυνηρού Στρες), το οποίο αφενός συνδυάζει εκείνη την αρχαία ελληνική φιλοσοφία (την Επικούρεια) που συμβαδίζει πλήρως με τη σύγχρονη επιστημονική γνώση και αφετέρου βασίζεται στον Ανθρωπισμό και στη γνωσιακή ψυχοθεραπεία.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, το πρόγραμμα εφαρμόστηκε πιλοτικά με συνεργασία Καθηγητών της Φιλοσοφικής και της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ με στελέχη δεκάδων Δομών της Περιφέρειας Αττικής, η οποία χρηματοδότησε αυτή τη δράση.

Ο Καθηγητής ανέφερε πως «το πρόγραμμα υπήρξε ιδιαίτερα επιτυχημένο, όπως φάνηκε από τη στατιστικά σημαντική διαφορά των γνώσεων και των ικανοτήτων που ανέφεραν οι εκπαιδευόμενοι σε ανώνυμα ερωτηματολόγια πριν και μετά τη διεξαγωγή του προγράμματος».

Τα αποτελέσματα είναι υπό δημοσίευση σε διεθνές περιοδικό με κριτές και αναμένεται να αποτελέσουν τη βάση για ευρύτερη εφαρμογή του προγράμματος.

Δείτε επίσης: Στρες: Μπορεί τελικά να σας κάνει «καλό» ή «κακό»; - Επιστήμονες απαντούν

Τελευταία τροποποίηση στις 22/12/2022 - 12:07
  • ΣΤΡΕΣ
  • ΠΑΝΔΗΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΚΠΑ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νέα μελέτη: Βρέθηκε γιατί «χάνεται» η όσφρηση στην long covid
Νέα μελέτη: Βρέθηκε γιατί «χάνεται» η όσφρηση στην long covid 22 Δεκεμβρίου 2022
Τα πιο συνηθισμένα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα σε άνδρες και γυναίκες 22 Δεκεμβρίου 2022
Τα πιο συνηθισμένα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα σε άνδρες και γυναίκες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γρίπη: Tα πιο πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα από Μεγάλη Βρετανία και Ευρώπη
Υγεία
26/12/2025 - 14:36

Γρίπη: Tα πιο πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα από Μεγάλη Βρετανία και Ευρώπη

Αισιόδοξες επιστημονικές εξελίξεις για την υγεία τη δική μας και του πλανήτη
Επικαιρότητα
24/12/2025 - 13:04

Αισιόδοξες επιστημονικές εξελίξεις για την υγεία τη δική μας και του πλανήτη

Διάλεξη-απολογισμός για την πανδημία από τον πνευμονολόγο Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη
Επικαιρότητα
23/12/2025 - 17:39

Διάλεξη-απολογισμός για την πανδημία από τον πνευμονολόγο Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη

Πόσο ασφαλείς είναι οι βαφές μαλλιών και πως θα μειώσετε τον κίνδυνο!
Ομορφιά
23/12/2025 - 15:57

Πόσο ασφαλείς είναι οι βαφές μαλλιών και πως θα μειώσετε τον κίνδυνο!

Τραγούδι: Οι ιδιότητες του για την υγεία που θα σάς κάνει να δείτε με άλλα μάτια τα κάλαντα
Υγεία
23/12/2025 - 14:54

Τραγούδι: Οι ιδιότητες του για την υγεία που θα σάς κάνει να δείτε με άλλα μάτια τα κάλαντα

Γεωργιάδης από Νέα Υόρκη: «Κοινωνικό αγαθό για όλους η υγεία - Απόλυτη ευθύνη του κράτους η παροχή»
Πολιτική Υγείας
21/12/2025 - 07:18

Γεωργιάδης από Νέα Υόρκη: «Κοινωνικό αγαθό για όλους η υγεία - Απόλυτη ευθύνη του κράτους η παροχή»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οι γάτες νιαουρίζουν πιο έντονα στους άντρες - Νέα έρευνα αποκαλύπτει γιατί συμβαίνει αυτό
Pet
26/12/2025 - 15:39
Επαναστατικό εμφύτευμα «μιλά» στον εγκέφαλο: Ενθαρρυντικά τα πειράματα σε ποντίκια
Υγεία
26/12/2025 - 15:22
Ωμοφαγία: Οφέλη και παρενέργειες - Πως θα βρούμε την απαιτούμενη ισορροπία
Διατροφή
26/12/2025 - 15:01
Γρίπη: Tα πιο πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα από Μεγάλη Βρετανία και Ευρώπη
Υγεία
26/12/2025 - 14:36
Χοληστερόλη και φόβος για τις στατίνες: Η επιστήμη έχει τις απαντήσεις
Υγεία
26/12/2025 - 14:14
Μόνος στο Σπίτι: Γιατί οι διαρρήκτες είναι ιατρικά θαύματα
Υγεία
26/12/2025 - 08:55
Θεσσαλονίκη: Ξημερώματα Χριστουγέννων ολοκληρώθηκε η δωρεά οργάνων από δότη 57 ετών
Επικαιρότητα
26/12/2025 - 08:40
Νέα συστηματική θεραπεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου του παγκρέατος
Υγεία
24/12/2025 - 20:09
Σε έξαρση οι χειμερινές λοιμώξεις - Πυρετός, γρίπη και ιοί δοκιμάζουν τις αντοχές μας
Health Talk
24/12/2025 - 19:04
«Ξεχωριστό στομάχι»: Γιατί όσο κι αν φάμε πάντα υπάρχει χώρος για επιδόρπιο;
Διατροφή
24/12/2025 - 18:01
Βασικές πρώτες βοήθειες για τα οφθαλμολογικά ατυχήματα που προκύπτουν στις γιορτές
Health Talk
24/12/2025 - 16:49
Χριστουγεννιάτικες οικογενειακές μαζώξεις: Γιατί μάς βγάζουν τον κακομαθημένο μας εαυτό;
Ψυχική Υγεία
24/12/2025 - 16:00
Φόβοι για τους κινδύνους από ύπαρξη τοξικών αερίων στις καμπίνες αεροσκαφών
Υγεία
24/12/2025 - 15:03
Πως να αποφύγετε τις καούρες αυτά τα Χριστούγεννα
Διατροφή
24/12/2025 - 14:00
Αισιόδοξες επιστημονικές εξελίξεις για την υγεία τη δική μας και του πλανήτη
Επικαιρότητα
24/12/2025 - 13:04
ΠΑΝΣΥΝΟΨΥ: Προβληματισμός, θλίψη και ανησυχία για το περιστατικό με τη 16χρονη στην Κυψέλη
Επικαιρότητα
24/12/2025 - 12:47
Κολπική ξηρότητα: Τα συμπτώματα και μια νέα επιλογή για την αντιμετώπισή της
Υγεία
24/12/2025 - 12:22
Πατάτα: Η πιο ευέλικτη γαρνιτούρα - Πώς να τη διαχειριστείτε για να μην γίνει Βατερλώ θερμίδων
Διατροφή
24/12/2025 - 12:00
Οι άνθρωποι μπορεί να έχουν έως και 33 αισθήσεις!
Υγεία
24/12/2025 - 11:00
Οι επιστήμονες δημιούργησαν ενδομήτριο στο εργαστήριο για να ρίξουν φως στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης
Υγεία
24/12/2025 - 10:00
Γιορτές: Ξεκούραση δεν είναι να αράζεις στον καναπέ - Η αξία της ενεργητικής ανάπαυσης
Ψυχική Υγεία
24/12/2025 - 09:00
ΑΡΣΙΣ: Αυξάνονται τα παιδιά που επαιτούν στις γιορτές - «Μη δίνετε χρήματα, βοηθήστε με εναλλακτικούς τρόπους»
Επικαιρότητα
24/12/2025 - 07:24
Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα»: Επιτυχημένη διαδικασία δωρεάς οργάνων
Υγεία
24/12/2025 - 03:37
TÜV NORD Hellas: Παράδοση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Ζωγράφου
Επικαιρότητα
24/12/2025 - 00:21
Νέα θητεία Ευγενίδη στην προεδρία του ΦΣΘ - Η σύνθεση του ΔΣ
Pharma Policy
23/12/2025 - 23:03
Ευλογιά αιγοπροβάτων: Σε 450.233 ανέρχονται τα θανατωμένα ζώα
Επικαιρότητα
23/12/2025 - 22:18
Θεσσαλονίκη: Γιορτή αφιερωμένη στους μικρούς ήρωες που διδάσκουν δύναμη και χαμόγελο
Επικαιρότητα
23/12/2025 - 21:03
Ο Δήμος Ασπροπύργου δώρισε 14 ηλεκτροκίνητα κρεβάτια νέας γενιάς στο «Θριάσιο» νοσοκομείο
Επικαιρότητα
23/12/2025 - 20:46
Νέο καινοτόμο εμβόλιο καλύπτει περισσότερους ορότυπους της Πνευμονίας
Pharma News
23/12/2025 - 20:19
Ανάγκη για έναν νέο οδικό χάρτη στον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του πνεύμονα
Patient Talk
23/12/2025 - 20:02

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ξεχωριστό στομάχι»: Γιατί όσο κι αν φάμε πάντα υπάρχει χώρος για επιδόρπιο;
Διατροφή
24/12/2025 - 18:01
Νέα εποχή στην απώλεια βάρους: Πράσινο φως από την FDA σε χάπι σεμαγλουτίδης
Pharma News
23/12/2025 - 18:19
Νέο καινοτόμο εμβόλιο καλύπτει περισσότερους ορότυπους της Πνευμονίας
Pharma News
23/12/2025 - 20:19
Οι άνθρωποι μπορεί να έχουν έως και 33 αισθήσεις!
Υγεία
24/12/2025 - 11:00
Αισιόδοξες επιστημονικές εξελίξεις για την υγεία τη δική μας και του πλανήτη
Επικαιρότητα
24/12/2025 - 13:04
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo