ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα «γιατί» πίσω από το βίαιο παιδί και ο «μπούσουλας» που καλό θα ήταν να ακολουθήσουν οι γονείς

Υγεία
Τα «γιατί» πίσω από το βίαιο παιδί και ο «μπούσουλας» που καλό θα ήταν να ακολουθήσουν οι γονείς
Πληθαίνουν τα περιστατικά βίας που βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, δίνοντας μία εικόνα για το τι συμβαίνει καθημερινά πίσω από τις κλειστές πόρτες. Τα γιατί είναι αρκετά, ωστόσο το πιο σημαντικό είναι σταματήσει αυτός ο φαύλος κύκλος της βίας.
Δευτέρα, 21/02/2022 - 10:45
— Photo: pixabay
News4Health Team News4Health Team

Η καραντίνα, η ανεργία, τα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα φαίνεται ότι έχουν αυξήσει τα αρνητικά συναισθήματα, τα οποία τελικά εκδηλώνονται με βίαιες συμπεριφορές. Οι κρατικές παρεμβάσεις είναι ύψιστης σημασίας, εντούτοις ο πυρήνας της πρόληψης βρίσκεται στην οικογένεια.

«Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μία αύξηση των περιστατικών βίας, με τη μέση ηλικία των ατόμων που εμπλέκονται σε αυτά να μειώνεται. Παράλληλα, βλέπουμε πλέον συχνότερα παιδιά με εναντιωματική διαταραχή, δηλαδή παιδιά που αντιδρούν και εναντιώνονται σε οτιδήποτε, είτε με λεκτική, είτε με σωματική επιθετικότητα. Πρόκειται για δύο φαινόμενα τα οποία συνδέονται μεταξύ τους», αναφέρει η Παιδοψυχίατρος – Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια, Φρίντα Κωνσταντοπούλου.

KIDD

Η υπερπροσφορά

Η εναντίωση οφείλεται κατά κύριο λόγο σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, ωστόσο υπάρχουν διαταραχές που καθιστούν τα παιδιά πιο ευάλωτα σε τέτοιου είδους αντιδράσεις. Σε κάθε περίπτωση, το οικογενειακό περιβάλλον παίζει καθοριστικό ρόλο, καθώς είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο συχνά «γεννιέται» και μέσα στο οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί.

«Το γεγονός ότι δεν τίθενται όρια και ότι παρέχουμε πλέον στα παιδιά τα πάντα προκαλούν την εναντίωση των παιδιών, τα οποία αρνούνται κάθε υποχρέωση, από πολύ μικρές ηλικίες, όπως π.χ. το ντύσιμο, το μπάνιο, το διάβασμα κ.ά. Πρόκειται, λοιπόν, για μία αντίσταση στους κανόνες και τα ”πρέπει”, η οποία στην εφηβεία λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις. Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε τέτοιες συνθήκες δεν έχουν κίνητρα και στη συνέχεια θα χειραγωγηθούν σε διάφορες μορφές βίας, είτε είναι οπαδική, είτε ρατσιστική, είτε πολιτική. Αναλόγως με το περιβάλλον στο οποίο θα τύχει να βρεθούν, θα εκδηλώσουν τα αρνητικά συναισθήματά τους. Γιατί η βία εκδηλώνει ακραία αρνητικά συναισθήματα, όπως στεναχώρια, θυμό, απελπισία», εξηγεί η ειδικός.

Kwnstantopoulou

Η συναισθηματική παραμέληση

Προς την ίδια κατεύθυνση, αλλά από μία άκρως αντίθετη αφετηρία, κινούνται και τα παιδιά που είναι συναισθηματικά παραμελημένα ή έχουν υποστεί βία από την οικογένεια ή από το ευρύτερο περιβάλλον.
Όταν υπάρχει ενδοοικογενειακή βία ή/και κακοποίηση τότε τα παιδιά μαθαίνουν να λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο. Παιδιά με ιδιαιτερότητες και δυσκολίες που έχουν υποστεί βία στο σχολείο, όταν βρεθούν στο κατάλληλο περιβάλλον, που θα τους δώσει την άνεση, θα συμπεριφερθούν αντίστοιχα. Τα παιδιά μαθαίνουν να ζουν με τη βία και την υπομένουν εκεί όπου δεν μπορούν να την αντιμετωπίσουν, ενώ την εκδηλώνουν εκεί όπου έχουν τα περιθώρια. Αυτός είναι ο φαύλος κύκλος της βίας.

«Είναι προφανές ότι η βία γεννάει βία, ενώ η συναισθηματική παραμέληση προκαλεί αρνητικά συναισθήματα. Από την άλλη πλευρά θα πρέπει να κρατάμε και ένα μέτρο σε αυτά που προσφέρουμε στα παιδιά, έτσι ώστε να τους δίνουμε ένα κίνητρο για να κάνουν όνειρα και να προχωρήσουν στη ζωή τους. Γιατί σε περίπτωση που δεν έχουν κίνητρα, αναζητούν άλλους τρόπους για να δώσουν νόημα στη ζωή και την ύπαρξή τους και συχνά γίνονται ευάλωτα στη χειραγώγηση», εξηγεί η κ. Κωνσταντοπούλου.

Όπως η ίδια επισημαίνει, όταν τα παιδιά μαθαίνουν να αποτελούν τον κεντρικό πυρήνα μέσα στην οικογένεια, θα απαιτήσουν το ίδιο και από το σχολείο, ή από οποιοδήποτε άλλο κοινωνικό πλαίσιο βρεθούν. Σύμφωνα με αυτό το αίσθημα παντοδυναμίας, δημιουργείται ένα συναισθηματικό κενό, γιατί τίποτα δεν έχει νόημα, κατά συνέπεια το να εκδηλώσουν βία και να προβούν σε παράνομες και προκλητικές πράξεις, αποτελεί μια πρόκληση στη ζωή τους.

Ο φανατισμός

Ο φανατισμός μιας οικογένειας ή ενός γονέα με μία ομάδα, για παράδειγμα, μπορεί να ενισχύσει τις εκδηλώσεις βίας των παιδιών, τα οποία ακολουθούν τα πρότυπα που έχουν στο περιβάλλον τους.
Όπως τονίζει η ειδικός, οι φανατισμοί όλων των ειδών προκαλούν δυσκολίες στην ατομική και κοινωνική εξέλιξη των παιδιών. Ωστόσο, το να ασχολείται κανείς με ένα άθλημα και ακόμα περισσότερο το να αθλείται ο ίδιος έχει θετική επίδραση, καθώς ο αθλητισμός μαθαίνει στα παιδιά την πειθαρχία και δίνει νόημα στη ζωή τους. Ακόμη και αργότερα, το να παρακολουθούν υγιώς ένα άθλημα ή μία ομάδα και να συμμετέχουν σε υγιή ανταγωνισμό έχει θετικό αντίκτυπο στην εξέλιξή τους, καθώς και στην ομαλή κοινωνικοποίησή τους.

Η εξοικείωση με τη βία

Η εξοικείωση των παιδιών με τη βία είναι άλλο ένα στοιχείο το οποίο συμβάλλει στην εμφάνιση βίαιων συμπεριφορών. Τα video games και οι ταινίες, σε μια προσπάθεια να προκαλέσουν ενδιαφέρον, συχνά κατακλύζονται από βία και αποτελούν ένα σημαντικό πεδίο εξοικείωσης των παιδιών με αυτή. Ναι μεν αντιλαμβάνονται, ότι πρόκειται για φαντασία και ότι αυτό δεν είναι κοινωνικά αποδεκτό, αλλά το πρόβλημα είναι ότι η εξοικείωση, δρα υποσυνείδητα, με ένα αίσθημα απάθειας, απέναντι σε δυσάρεστα γεγονότα, που αφορούν συνανθρώπους τους.

Τα «καμπανάκια» κινδύνου

Οι γονείς πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση, έτσι ώστε να αντιληφθούν έγκαιρα τις τάσεις για βίαιες συμπεριφορές των παιδιών τους και να παρέμβουν, πριν η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη.
«Από μικρή ηλικία, όταν βλέπουν ότι υπάρχει έντονη εκδήλωση συναισθημάτων πρέπει να θορυβούνται. Η επιθετικότητα προς τα ζώα είναι μία από τις πρώτες εκδηλώσεις εναντιωματικής διαταραχής και παραβατικής συμπεριφοράς. Η παρενόχληση των πιο αδύναμων ή “διαφορετικών” συνομηλίκων είναι επίσης ένα “καμπανάκι”. Μπαίνοντας στην εφηβεία, τα χαρακτηριστικά αυτά γίνονται πιο έντονα, ενώ οι εκδηλώσεις βίας μπορεί να επεκταθούν και μέσα στο σπίτι», αναφέρει η ειδικός, υπογραμμίζοντας ότι «οι γονείς δεν πρέπει να δείχνουν καμία ανοχή και στρουθοκαμηλισμό στις βίαιες συμπεριφορές».

Τι πρέπει να κάνουν

Τα παιδιά που εκδηλώνουν βία αντιμετωπίζουν, συναισθηματικές, ακαδημαϊκές ή άλλες δυσκολίες. Η κ. Κωνσταντοπούλου εξηγεί πού πρέπει να εστιάσουν οι γονείς έτσι ώστε να προλάβουν ή να εντοπίσουν τις δυσκολίες που προκαλούν τη βίαιη συμπεριφορά των παιδιών τους, η οποία εάν δεν αντιμετωπιστεί στην παιδική ηλικία, θα συνεχίσει να εκδηλώνεται στην ενήλικη ζωή:

• Από πολύ μικρή ηλικία οι γονείς θα πρέπει να είναι πολύ κοντά και να μιλάνε με τα παιδιά τους. Να παρακολουθούν, με διακριτικότητα τη ζωή τους. Η επικοινωνία με τα παιδιά μπορεί να δώσει λύση στις δυσκολίες τους, ενώ παράλληλα μπορεί να δημιουργήσει τον ηθικό φραγμό που δεν επιτρέπει βίαιες συμπεριφορές, έστω κι αν υπάρχει αυτή η τάση. Σημαντικό ακόμα ρόλο στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών αποτελεί η καλλιέργεια της ενσυναίσθησής τους, της ικανότητας δηλαδή να συμπάσχουν με τα συναισθήματα των ανθρώπων, με τους οποίους συναναστρέφονται.

• Συχνά όταν οι γονείς βλέπουν την αντιδραστικότητα και τη βιαιότητα των παιδιών να γίνονται πολύ έντονες, φτάνουν στο άλλο άκρο και γίνονται και οι ίδιοι επιθετικοί, προκειμένου να επιβληθούν. Ωστόσο, είναι προφανές ότι όταν τραβούν και οι δύο το σκοινί κάποια στιγμή θα σπάσει, με δυσάρεστα για όλους αποτελέσματα. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο λάθος. Τα παιδιά γίνονται ακόμη πιο αντιδραστικά και χάνεται εντελώς η επικοινωνία μαζί τους.

• Εάν το πρόβλημα δεν γίνει αντιληπτό στην παιδική ηλικία, τότε θα γίνει στην εφηβεία, κατά την οποία οι οποιεσδήποτε δυσκολίες λαμβάνουν μεγαλύτερες διαστάσεις. Οι γονείς θα πρέπει να προσεγγίζουν τους εφήβους με πολύ καλό και ήρεμο τρόπο και να διατηρούν την επικοινωνία στη καθημερινότητά τους, έτσι ώστε να εντοπιστούν τα προβλήματα και να αντιμετωπιστούν. Παρά τη φαινομενικά αντίθετη συμπεριφορά τους, τα παιδιά είναι πάντα διαθέσιμα και πάντα ένα κομμάτι τους περιμένει αυτήν την προσέγγιση.

• Σε περιπτώσεις που οι γονείς δεν μπορούν να παρέμβουν αποτελεσματικά, το άτομο που προσεγγίζει τα παιδιά, τα υποστηρίζει και τα ενισχύει συναισθηματικά ενδέχεται να είναι κάποιο άλλο πρόσωπο, είτε από το οικογενειακό ή σχολικό περιβάλλον, είτε από τις εξωσχολικές τους δραστηριότητες. Αυτός είναι, επίσης, ο ρόλος του ψυχοθεραπευτή: ένας άνθρωπος που ακούει, χωρίς να κατακρίνει, που υποστηρίζει και βοηθάει το παιδί στη διαδικασία της ωρίμανσης.

Ένα παιδί που χάνει το ενδιαφέρον του, που εκδηλώνει επιθετικότητα, ακόμα και μέσα στο σπίτι, πρέπει να υποστηριχθεί. Όσο πιο νωρίς εντοπιστούν τα συμπτώματα και αντιμετωπιστούν, τόσο το καλύτερο. Πολλές φορές οι γονείς αγνοούν και υποτιμούν τα συμπτώματα. Η πεποίθηση ότι το παιδί θα μεγαλώσει και θα αλλάξει συνήθως αποδεικνύεται λανθασμένη.

Τελευταία τροποποίηση στις 21/02/2022 - 21:18
  • ΒΙΑ
  • ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ
  • ΠΑΡΑΜΕΛΗΣΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κορονοϊός Ελλάδα: 15.305 νέα κρούσματα και 77 θάνατοι
Κορονοϊός Ελλάδα: 15.305 νέα κρούσματα και 77 θάνατοι 19 Φεβρουαρίου 2022
Δέρμα: Πως το επηρεάζουν οι θεραπείες για τον καρκίνο 26 Φεβρουαρίου 2022
Δέρμα: Πως το επηρεάζουν οι θεραπείες για τον καρκίνο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χαμόγελο του Παιδιού: Αυξήθηκαν οι εξαφανίσεις και οι καταγγελίες κακοποίησης παιδιών
Επικαιρότητα
11/07/2023 - 20:25

Χαμόγελο του Παιδιού: Αυξήθηκαν οι εξαφανίσεις και οι καταγγελίες κακοποίησης παιδιών

Βία κατά των γυναικών: Έτσι θα μπει «φρένο» στην Ευρώπη - Τι περιλαμβάνει η Σύμβαση της Κων/πολης
Επικαιρότητα
01/06/2023 - 16:31

Βία κατά των γυναικών: Έτσι θα μπει «φρένο» στην Ευρώπη - Τι περιλαμβάνει η Σύμβαση της Κων/πολης

Σύνδρομο της Στοκχόλμης: Η «μυστήρια» αντίδραση «αγάπης» που εκδηλώνουν τα θύματα προς τους θύτες
Ψυχική Υγεία
25/05/2023 - 18:10

Σύνδρομο της Στοκχόλμης: Η «μυστήρια» αντίδραση «αγάπης» που εκδηλώνουν τα θύματα προς τους θύτες

Εκστρατεία ευαισθητοποίησης του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών για τη βία ενάντια στους υγειονομικούς
Υπηρεσίες Υγείας
20/03/2023 - 09:00

Εκστρατεία ευαισθητοποίησης του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών για τη βία ενάντια στους υγειονομικούς

Αύξηση στα περιστατικά βίας κατά ιατρών και επαγγελματιών υγείας - Μέτρα προστασίας ζητούν οι γιατροί
Πολιτική Υγείας
16/03/2023 - 11:03

Αύξηση στα περιστατικά βίας κατά ιατρών και επαγγελματιών υγείας - Μέτρα προστασίας ζητούν οι γιατροί

Σεξουαλική κακοποίηση παιδιών: Νέο διαδικτυακό πρόγραμμα αντιμετώπισης της ξεκίνησε σε όλη την Ευρώπη
Υπηρεσίες Υγείας
10/03/2023 - 16:44

Σεξουαλική κακοποίηση παιδιών: Νέο διαδικτυακό πρόγραμμα αντιμετώπισης της ξεκίνησε σε όλη την Ευρώπη

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Χρυσοχοΐδης: Στόχος μια Εθνική Στρατηγική Φαρμάκου, προτεραιότητα η ενίσχυση της παραγωγής φαρμάκων στη χώρα μας
Pharma Policy
27/09/2023 - 23:27
ΕΟΔΥ: Απαραίτητη η λήψη και τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας έναντι της λεπτοσπείρωσης
Επικαιρότητα
27/09/2023 - 22:55
Bayer, Affidea ξεκινούν στην Ελλάδα πρόγραμμα για την ανακύκλωση υπολειμμάτων σκιαγραφικών υγρών
Pharma News
27/09/2023 - 20:12
ΗΠΑ: Η πρώτη «ψηφιακή γέφυρα» σε εγκέφαλο και νωτιαίο μυελό τετραπληγικού
Digital Health
27/09/2023 - 19:43
Η κατάσταση στη Θεσσαλία με την καταλληλότητα και την ασφάλειας του νερού
Πολιτική Υγείας
27/09/2023 - 19:24
Θεσσαλία: Πέντε τα επιβεβαιωμένα κρούσματα λεπτοσπείρωσης άλλα 17 υπό διερεύνηση
Επικαιρότητα
27/09/2023 - 19:04
Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια
Πολιτική Υγείας
27/09/2023 - 18:46
Πολλαπλούν Μυέλωμα: Αποτελεί το 10% των αιματολογικών κακοηθειών
Επικαιρότητα
27/09/2023 - 18:32
Τα θέματα που συζητήθηκαν στην ολομέλεια των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας
Επικαιρότητα
27/09/2023 - 18:16
Η Βουλή φωταγωγήθηκε με το σύμβολο της μάχης κατά του παιδικού και εφηβικού καρκίνου
Επικαιρότητα
27/09/2023 - 17:49
Η πρώτη μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στην Κίνα με τη συνεργασία της «Γένεσις Αθηνών»
Υπηρεσίες Υγείας
27/09/2023 - 17:34
Σουδάν: Καμπανάκι γιατρών για επιδημία χολέρας και δάγκειου πυρετού
Επικαιρότητα
27/09/2023 - 17:12
Σωματείο ΑμΕΑ «Ερμής»: Άνοιξε τις πύλες του το «ΣΠΙΤΙΚΟ» στην Αργυρούπολη για παιδιά με νοητική στέρηση
Επικαιρότητα
27/09/2023 - 16:43
Παγκόσμια πρωτοβουλία της Allergan Aesthetics για την «Αισθητική και το Ήθος»
Ομορφιά
27/09/2023 - 15:39
ΕΛΛΟΚ: Τα συμπεράσματα επιστημονικής διημερίδας για τις αιματολογικές κακοήθειες
Health Talk
27/09/2023 - 15:19
Μητσοτάκης: Ειδικές μονάδες στο νοσοκομεία για την περίθαλψη ασθενών με εγκεφαλικά επεισόδια
Πολιτική Υγείας
27/09/2023 - 14:39
«Heartscore»: Ειδική δράση του Ωνάσειου με κινητή μονάδα σε έξι δήμους
Υπηρεσίες Υγείας
27/09/2023 - 12:21
Ημερίδα για την ευαισθητοποίηση σε θέματα ψυχικής υγείας από τον Δήμο Θεσσαλονίκης
Ψυχική Υγεία
27/09/2023 - 12:09
Οι έμφυλες ανισότητες «σκοτώνουν» κάθε χρόνο 2,3 εκατ. γυναίκες με καρκίνο!
Υγεία
27/09/2023 - 11:57
Σύνδρομο του «καλού παιδιού»: Όταν η ανάγκη για αποδοχή γίνεται αβάσταχτη
Ψυχική Υγεία
27/09/2023 - 11:38
«Βάλσαμο» η ελιά για την Καρδιά: Ελληνικό συμπλήρωμα διατροφής στη μάχη κατά της Στεφανιαίας Νόσου (μελέτη)
Pharma News
27/09/2023 - 09:12
ΣΕΙΒ: Η προσφορά του κλάδου των Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων στην υγεία και την οικονομία
Υπηρεσίες Υγείας
26/09/2023 - 18:52
ΕΟΔΥ: Στους 19 οι νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου - Ο χάρτης των κρουσμάτων
Επικαιρότητα
26/09/2023 - 18:08
Απλές και γρήγορες λύσεις για τους μυϊκούς πόνους μετά τη γυμναστική
Fitness
26/09/2023 - 17:43
Δερματοσκόπηση σπίλων: Η εξέταση-κλειδί για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του δέρματος
Υπηρεσίες Υγείας
26/09/2023 - 16:48
Συναγερμός για τη δημόσια υγεία στη Θεσσαλία - Εντοπίστηκε πλήθος εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών
Πολιτική Υγείας
26/09/2023 - 16:31
Μεγάλες ελλείψεις σε βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό στο Θριάσιο καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι
Επικαιρότητα
26/09/2023 - 15:37
Ινστιτούτο Prolepsis: Άμεση ανάγκη για τη σίτιση μαθητών στη Θεσσαλία με το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Επικαιρότητα
26/09/2023 - 15:22
Ερρίκος Ντυνάν: Η μετά Covid εποχή στην πρεμιέρα του μοριοδοτούμενου εκπαιδευτικού προγράμματος 2023-24
Υπηρεσίες Υγείας
26/09/2023 - 14:51
ΕΨΕ: Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για θέματα ψυχικής υγείας, στις 10 Οκτωβρίου
Ψυχική Υγεία
26/09/2023 - 14:26

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Που οφείλεται η ραγδαία αύξηση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων στους νέους;
Health Talk
25/09/2023 - 16:42
Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς: O ακούραστος «εργάτης» του σώματος και οι κίνδυνοι που τον απειλούν
Υγεία
25/09/2023 - 09:52
Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς: Η σωστή ώρα του ύπνου για ν' αποφύγετε περιπέτειες με την καρδιά σας
Υγεία
25/09/2023 - 12:53
Η συσσώρευση λίπους στην κοιλιά «δείχνει» έλλειψη φαιάς ουσίας στη μέση ηλικία
Υγεία
25/09/2023 - 18:17
Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς: Τα εμπόδια στην πρόσβαση των γυναικών σε προγράμματα καρδιαγγειακής αποκατάστασης
Υγεία
25/09/2023 - 12:19
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2023 Doctor Post ΙΚΕ. All rights reserved.
developed by Nuevvo