Σύμφωνα με την ΕΣΑμεΑ, αυτό το περιστατικό έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά από περιστατικά βίας ενάντια σε άτομα με αναπηρία σε όλη τη χώρα, αμέσως μετά από τον ξυλοδαρμό ατόμου με σακχαρώδη διαβήτη από αστυνομικούς στη Μύκονο, από περιστατικά βιασμών και σεξουαλικής βίας σε γυναίκες και κορίτσια με αναπηρία, πολλά γεγονότα που μένουν στην αφάνεια, κρούσματα μισαναπηρισμού και διακρίσεων.
Το αναπηρικό κίνημα καταγγέλλει το κύμα βίας και την έλλειψη προστασίας από πλευράς Πολιτείας, αλλά και εκπαίδευσης.
Χρειάζεται άμεσα διερεύνηση των περιστατικών και εφαρμογή της νομοθεσίας, συποστηρίζει η ΕΣΑμεΑ, ενώ το κυριότερο είναι πως το το υπουργείο Παιδείας «επιβάλλεται να εφαρμόσει ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα και μαθήματα στα σχολεία για τον σεβασμό και τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες και σπάνιες παθήσεις».
Οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί
Η ΕΣΑμεΑ έχει ήδη καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση στο υπουργείο Παιδείας με τίτλο: «Ενημέρωση -ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία».
Η Ελλάδα έχει κυρώσει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία με τον ν. 4074/2012 μαζί με το προαιρετικό της πρωτόκολλο.
«Σε μια εποχή μεγάλων αβεβαιοτήτων και πολύ – κρίσεων, με τα βασικά δικαιώματα της ζωής και της αξιοπρέπειας να κινδυνεύουν, η Πολιτεία υποχρεούται να προστατέψει τα άτομα με αναπηρία και να εκπαιδεύσει την κοινωνία, τα παιδιά, τους δημόσιους υπαλλήλους του κράτους, να σέβονται την πλέον ευάλωτη κοινωνική ομάδα, τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες και σπάνιες παθήσεις.
Δεν θα ανεχτούμε τη βία εναντίον μας! Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας στη ζωή, τα δικαιώματά μας στην υγεία, την αξιοπρέπεια, αγωνιζόμαστε για ίσα δικαιώματα ενάντια στη βία, τον μισαναπηρισμό και τις διακρίσεις!», καταλήγει η ΕΣΑμεΑ.