ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετάλλαξη Όμικρον: Ο ΠΟΥ συνοψίζει όλα όσα γνωρίζουμε

Υγεία
Μετάλλαξη Όμικρον: Ο ΠΟΥ συνοψίζει όλα όσα γνωρίζουμε
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνόψισε πρόσφατα όλα όσα γνωρίζουμε για την παραλλαγή B.1.1.529, που κατέταξε ως «στέλεχος ανησυχίας», με το όνομα Όμικρον.
Δευτέρα, 29/11/2021 - 13:59
Γιώργος Παπαϊωάννου Γιώργος Παπαϊωάννου

Στις 26 Νοεμβρίου του 2021, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατάταξε την παραλλαγή B.1.1.529 ως «στέλεχος ανησυχίας», με το όνομα Όμικρον. Αυτή η απόφαση βασίστηκε σε δεδομένα που παρουσιάστηκαν στο Τεχνικό Γκρουπ Συμβουλευτικής του ΠΟΥ για την εξέλιξη του ιού (TAG-VE) και έδειξαν ότι η Όμικρον φέρει πολλαπλές μεταλλάξεις που ίσως επηρεάζουν τη συμπεριφορά της, τον τρόπο διασποράς της και την σοβαρότητα της νόσου που προκαλεί.

Ο ΠΟΥ συνοψίζει όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα για τη παραλλαγή B.1.1.529.

Οι γνώσεις μας για τη μετάλλαξη Όμικρον

Οι επιστήμονες στη Νότια Αφρική και στον κόσμο διεξάγουν μελέτες για να καταλάβουν καλύτερα πολλές πτυχές της Όμικρον και θα συνεχίσουν να μοιράζονται τα ευρήματά τους, καθώς γίνονται διαθέσιμα.

Μεταδοτικότητα: Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν η Όμικρον είναι πιο μεταδοτική σε σχέση με άλλα στελέχη, συμπεριλαμβανομένης και της Δέλτα. Ο αριθμός των ατόμων που έχει διαγνωστεί θετικός έχει αυξηθεί σε περιοχές της Νότιας Αφρικής που έχουν επηρεαστεί από το στέλεχος αλλά επιδημιολογικές μελέτες βρίσκονται υπό εξέλιξη για να κατανοήσουν αν αυτό οφείλεται στην Όμικρον ή σε άλλους παράγοντες.

Σοβαρότητα νόσου: Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν η μόλυνση με την Όμικρον προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια σε σχέση με άλλες μολύνσεις από άλλα στελέχη, όπως η Δέλτα. Τα προκαταρκτικά δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχουν αυξανόμενες τάσεις νοσηλειών στη Νότια Αφρική αλλά αυτό μπορεί να οφείλεται στο συνολικό αριθμό ατόμων που μολύνονται παρά σε ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό της Όμικρον.

Συμπτώματα: Όσον αφορά στα συμπτώματα, το Εθνικό Ινστιτούτο Μεταδοτικών Ασεθνειών της Ν. Αφρικής (NICD) ανέφερε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ασυνήθιστα συμπτώματα. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι όπως και σε άλλες μεταλλάξεις, κάποιοι νοσούντες παραμένουν ασυμπτωματικοί.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποστηρίζουν ότι τα συμπτώματα που σχετίζονται με την Όμικρον είναι διαφορετικά από εκείνα από άλλα στελέχη. Οι αρχικά αναφερόμενες μολύνσεις έγιναν από πανεπιστημιακές μελέτες - νέα άτομα που τείνουν να έχουν πιο ήπια νόσο - αλλά η πλήρη κατανόηση της σοβαρότητας της Όμικρον θα χρειαστεί από μέρες έως κάποιες εβδομάδες. Όλα τα στελέχη της COVID-19, συμπεριλαμβανομένης της Δέλτα που είναι κυρίαρχη παγκοσμίως, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή νόσο ή θάνατο, ειδικά στους πιο ευάλωτους. Γι αυτό, η πρόληψη αποτελεί το κλειδί.

https://twitter.com/WHO/status/1464295764809637898

Η αποτελεσματικότητα προηγούμενης μόλυνσης με SARS-CoV-2

Τα προκαταρκτικά δεδομένα υποστηρίζουν ότι ίσως υπάρχει αυξημένος κίνδυνος επαναμόλυνσης σε σχέση με τα υπόλοιπα στελέχη ανησυχίας αλλά οι πληροφορίες που έχουμε είναι περιορισμένες. Περισσότερες θα γίνουν διαθέσιμες τις επόμενες μέρες και εβδομάδες.

Αποτελεσματικότητα εμβολίων: Ο ΠΟΥ εργάζεται με τεχνικούς συνεργάτες για να καταλάβει καλύτερα τον πιθανό αντίκτυπο του στελέχους στα υπάρχοντα αντίμετρα, όπως τα εμβόλια. Τα εμβόλια παραμένουν καθοριστικά για τη μείωση της σοβαρής νόσου και των θανάτων απέναντι στη μετάλλαξη Δέλτα. Τα τωρινά εμβόλια παραμένουν αποτελεσματικά κατά της σοβαρής νόσου και του θανάτου.

Αποτελεσματικότητα των διαθέσιμων διαγνωστικών τεστ: Τα ευρέως χρησιμοποιούμενα PCR συνεχίζουν να εντοπίζουν τη μόλυνση, συμπεριλαμβανομένης της Όμικρον, όπως και με κάθε άλλο στέλεχος. Μελέτες διεξάγονται αυτή τη στιγμή για να φάνει αν επηρεάζουν άλλων ειδών τεστ, όπως τα rapid.

Η αποτελεσματικότητα τωρινών θεραπειών: Τα κορτικοστεροειδή και οι αναστολείς υποδοχέων IL6 θα εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά για τη διαχείριση ασθενών με σοβαρή COVID-19. Άλλες θεραπείες θα αξιολογηθούν για να διαπιστωθεί εάν εξακολουθούν να είναι εξίσου αποτελεσματικές δεδομένων των αλλαγών σε μέρη του ιού στην παραλλαγή Όμικρον.

Γιατί οι μεταλλάξεις της παραλλαγής Όμικρον προκαλούν ανησυχία

Όσον αφορά στο προφίλ μετάλλαξης του νέου στελέχους, το Δίκτυο Γονιδιωματικής Αλληλουχίας της Νότιας Αφρικής (NGS-SA) έχει πει ότι η B.1.1.529 διαθέτει «πολύ ασυνήθιστους αστερισμούς μεταλλάξεων» — με 30 στην περιοχή που κωδικοποιεί την πρωτεΐνη ακίδα, η οποία είναι υπεύθυνη για την είσοδο του ιού στον άνθρωπο κύτταρα.

Το NGS-SA ανέφερε ότι ορισμένες από τις μεταλλάξεις μπορεί να επηρεάζουν τη μεταδοτικότητα και την ανοσολογική διαφυγή. Μερικές από αυτές τις μεταλλάξεις έχουν ήδη ανιχνευθεί στις παραλλαγές Άλφα και Δέλτα. Ωστόσο, πολλές άλλες μεταλλάξεις, είπε η NGS-SA, έχουν «σπάνια παρατηρηθεί μέχρι τώρα και δεν έχουν χαρακτηριστεί καλά». Έτσι, η πλήρης σημασία αυτών των μεταλλάξεων παραμένει αβέβαιη σε αυτό το σημείο. «Περισσότερες έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη για να προσδιοριστεί ο πιθανός αντίκτυπος αυτών των μεταλλάξεων στην ικανότητα του ιού να μεταδίδεται πιο αποτελεσματικά, να επηρεάζει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και να αποφεύγει την ανοσολογική απόκριση ή/και να προκαλεί πιο σοβαρή ή πιο ήπια ασθένεια», είπε το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων της Αφρικής (CDC).

https://twitter.com/EricTopol/status/1464410605402480641

Ποιες από αυτές τις μεταλλάξεις προκαλούν ανησυχία;

Το NGS-SA είπε ότι ένα σύμπλεγμα μεταλλάξεων, γνωστό ως H655Y + N679K + P681H, σχετίζεται με πιο αποτελεσματική είσοδο στα κύτταρα, υποδεικνύοντας ενισχυμένη μεταδοτικότητα.

Υπάρχει επίσης μια διαγραφή, nsp6, η οποία είναι παρόμοια με μια διαγραφή στις παραλλαγές Άλφα, Γάμα, Βήτη και Λάμδα . Το NGS-SA λέει ότι αυτό μπορεί να σχετίζεται με την αποφυγή της έμφυτης ανοσίας και θα μπορούσε να ενισχύσει τη μεταδοτικότητα.

Επίσης, η νέα παραλλαγή φέρει τις μεταλλάξεις R203K+G204R —που παρατηρούνται επίσης στην Άλφα, Γαμα και Λάμδα — και οι οποίες σχετίζονται με αυξημένη μολυσματικότητα.

Πληροφορίες: WHO, indianexpress

Τελευταία τροποποίηση στις 29/11/2021 - 15:42
  • ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΟΜΙΚΡΟΝ
  • ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ
  • ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ
  • ΠΟΥ
  • ΕΜΒΟΛΙΟ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η βία κάνει κύκλους: Όταν το θύμα γίνεται θύτης
Η βία κάνει κύκλους: Όταν το θύμα γίνεται θύτης 29 Νοεμβρίου 2021
Νεανικός διαβήτης: Ένα μοναδικό τραγούδι για ένα σημαντικό φιλανθρωπικό σκοπό 29 Νοεμβρίου 2021
Νεανικός διαβήτης: Ένα μοναδικό τραγούδι για ένα σημαντικό φιλανθρωπικό σκοπό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΥ: Τα στοιχεία για την επικίνδυνη ηπατίτιδα D στην Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
28/04/2026 - 13:00

ΠΟΥ: Τα στοιχεία για την επικίνδυνη ηπατίτιδα D στην Ελλάδα

ΕΕ: Εγκρίθηκε νέο εμβόλιο κατά του ιού RSV για την πρόληψη της λοίμωξης σε νεογνά και βρέφη
Pharma News
28/04/2026 - 15:00

ΕΕ: Εγκρίθηκε νέο εμβόλιο κατά του ιού RSV για την πρόληψη της λοίμωξης σε νεογνά και βρέφη

Η Κομισιόν ενέκρινε το πρώτο συνδυαστικό mRNA εμβόλιο για COVID-19 και γρίπη σε άτομα άνω των 50 ετών
Pharma Policy
22/04/2026 - 14:56

Η Κομισιόν ενέκρινε το πρώτο συνδυαστικό mRNA εμβόλιο για COVID-19 και γρίπη σε άτομα άνω των 50 ετών

Εμβόλιο σε εγκυμονούσες μειώνει τις εισαγωγές νεογνών στο νοσοκομείο λόγω RSV κατά 80%
Υγεία
20/04/2026 - 14:00

Εμβόλιο σε εγκυμονούσες μειώνει τις εισαγωγές νεογνών στο νοσοκομείο λόγω RSV κατά 80%

Εμβόλιο να το πιεις στο ποτήρι; Αμερικανός ιολόγος λέει ότι μπύρα μπορεί να θωρακίσει το ανοσοποιητικό
Υγεία
14/04/2026 - 12:00

Εμβόλιο να το πιεις στο ποτήρι; Αμερικανός ιολόγος λέει ότι μπύρα μπορεί να θωρακίσει το ανοσοποιητικό

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Στηρίξτε την επιστήμη προτρέπει ο ΠΟΥ
Πολιτική Υγείας
07/04/2026 - 10:00

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Στηρίξτε την επιστήμη προτρέπει ο ΠΟΥ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ψυχική υγεία στο σχολείο: Στο επόμενο στάδιο η συνεργασία Υπουργείου Παιδείας και πρωτοβουλίας CAMHI
Ψυχική Υγεία
01/05/2026 - 13:54
Άρθρο: Τα διαχρονικά προβλήματα των ΜΕΘ και οι προϋποθέσεις για την αναβάθμισή τους
Health Talk
01/05/2026 - 13:24
Άσθμα: Αίτια εμφάνισης, συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης
Health Talk
01/05/2026 - 13:06
Παγκόσμια Ημέρα Αξονικής Σπονδυλοαρθρίτιδας: Η χρόνια αόρατη νόσος που αλλάζει ζωές
Patient Talk
01/05/2026 - 12:39
Πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο «Μεταξά» η πρώτη ρομποτική επέμβαση θωρακοχειρουργικής στο ΕΣΥ
Υγεία
01/05/2026 - 12:13
Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους: Η δύσκολη καθημερινότητα με την αόρατη αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα
Patient Talk
30/04/2026 - 16:42
Γεωργιάδης για την παιδίατρο: «Έκανε πέντε μέρες εφημερία on call, από το σπίτι της - Δεν θα γίνει ΕΔΕ»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 15:51
Γιατί ο εγκέφαλός μας «στρέφεται εναντίον μας» όταν τσακωνόμαστε
Ψυχική Υγεία
30/04/2026 - 15:24
Θεμιστοκλέους: «Την επόμενη εβδομάδα η προκήρυξη για 1.000 μόνιμες θέσεις γιατρών στα νοσοκομεία της χώρας»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 14:19
Εμβολιασμοί ενηλίκων: Τα πιο απλά και αποτελεσματικά μέσα πρόληψης και προστασίας
Υγεία
30/04/2026 - 13:34
Γεωργιάδης: «Άνοιξαν όλες οι κατηγορίες για την διανομή των ΦΥΚ από ιδιωτικά φαρμακεία»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 12:58
Χουλιάρα από το Φόρουμ των Δελφών: «Σε μη βιώσιμα επίπεδα το clawback και το rebate»
Pharma Policy
30/04/2026 - 12:26
Περισσότερα από 150 παιδιά έχουν τραυματιστεί το πρώτο τρίμηνο οδηγώντας ηλεκτρικά πατίνια
Υγεία
30/04/2026 - 11:38
Διεθνής έρευνα για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στην υγεία: Κρίση που βαθαίνει όλο και πιο πολύ
Υγεία
30/04/2026 - 11:03
Μελάνωμα: Πέντε «γκρίζες ζώνες» και απλοί τρόποι αποτροπής ενός ηλιακού εγκαύματος την άνοιξη
Health Talk
30/04/2026 - 10:36
Πατούλης για δημογραφικό: «Εθνική και ευρωπαϊκή πρόκληση για το μέλλον των κοινωνιών»
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 10:11
Η εμμηνόπαυση γερνάει ανομοιόμορφα τα όργανα του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος
Υγεία
30/04/2026 - 09:43
Η ΕΝΑΣΕΛ στη Βουλή: «Η ουσιαστική προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών περνά μέσα από τη θεσμική συμμετοχή»
Patient Talk
30/04/2026 - 08:47
Παρεμβάσεις σε κυβέρνηση, κόμματα και φορείς από τους εργαζόμενους για το μέλλον των κέντρων πρόληψης
Ψυχική Υγεία
30/04/2026 - 07:22
Παρέμβαση της Brains I.C.S στο συνέδριο του Economist: «Η μάχη κατά του καρκίνου ξεκινά πολύ πριν από το νοσοκομείο»
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 03:37
Ο Νίκος Παπανδρέου υποψήφιος για το βραβείο One Health
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 00:02
Όταν οι αμυγδαλές δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από τα οφέλη τους
Health Talk
29/04/2026 - 23:46
Η Γερμανία από το 2028 θα επιβάλει φόρο στα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 23:18
Ραντεβού και σε μονάδες Ψυχικής Υγείας με λίγα «κλικ» μέσω του myHealth app
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 23:01
Ο ΕΕΣ και η Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. στήριξαν 312 παιδιά τις Ημέρες του Πάσχα
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 22:44
Μεσοθεραπεία σώματος: Στοχευμένη λύση για κυτταρίτιδα και τοπικό λίπος
Ομορφιά
29/04/2026 - 22:21
Αποκάλυψη Τέντρος: «Οι ΗΠΑ δεν έχουν πληρώσει ακόμη όσα οφείλουν στον ΠΟΥ για να αποχωρήσουν»
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 21:18
Ο ΕΟΦ απαγόρευσε πέντε γνωστά προϊόντα που υπόσχονταν «θεραπείες» για σειρά παθήσεων
Υγεία
29/04/2026 - 20:52
Παρέμβαση Γεωργιάδη για την ειδικευόμενη παιδίατρο: «Καμία υπερεργασία, καμία υπερεφημέρευση»
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 20:36
«Τροφή για Δράση»: Πρωτοβουλία 13 πανεπιστημίων για την παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα
Υγεία
29/04/2026 - 20:13

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ραντεβού και σε μονάδες Ψυχικής Υγείας με λίγα «κλικ» μέσω του myHealth app
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 23:01
Γεωργιάδης: «Άνοιξαν όλες οι κατηγορίες για την διανομή των ΦΥΚ από ιδιωτικά φαρμακεία»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 12:58
Θεμιστοκλέους: «Την επόμενη εβδομάδα η προκήρυξη για 1.000 μόνιμες θέσεις γιατρών στα νοσοκομεία της χώρας»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 14:19
Γεωργιάδης για την παιδίατρο: «Έκανε πέντε μέρες εφημερία on call, από το σπίτι της - Δεν θα γίνει ΕΔΕ»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 15:51
Διεθνής έρευνα για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στην υγεία: Κρίση που βαθαίνει όλο και πιο πολύ
Υγεία
30/04/2026 - 11:03
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo