ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καρκινοπαθής έζησε για να «νικήσει» και τον κορονοϊό αποκαλύπτοντας ότι οι ειδικοί μελετούν «το δέντρο και όχι το δάσος»

Υγεία
Καρκινοπαθής έζησε για να «νικήσει» και τον κορονοϊό αποκαλύπτοντας ότι οι ειδικοί μελετούν «το δέντρο και όχι το δάσος»
Ένας ασθενής που νίκησε τον καρκίνο έζησε για να αντιμετωπίσει και τον κορονοϊό, με την περίπτωση αυτή να δίνει στους επιστήμονες την ευκαιρία να μελετήσουν την νόσο Covid -19 με αλλη...ματιά.
Δευτέρα, 25/10/2021 - 17:20
— Photo: pixabay
Αγγελική Μαξούρη Αγγελική Μαξούρη

Οι περισσότεροι επιστήμονες κοιτούν «το δέντρο και όχι το δάσος», δηλαδή ασχολούνται συνέχεια με την πρωτεϊνική ακίδα και οχι το σύνολο του ιικού γονιδιώματος αλλά οι απαντήσεις που ψάχνουν μπορεί να βρίσκονται εκεί και αυτή η παρατήρηση έγινε αφού μελετήθηκαν οι περιπτώσεις δύο ατόμων που νόσησαν από κορονοϊό ενώ ήταν σε ανοσοκαταστολή.

Μια 47χρονη γυναίκα δεν μπορούσε να σταματήσει να βήχει ενώ η δύσπνοια που είχε την ταλαιπωρούσε για πολύ καιρό μετά την νόσηση από Covid -19. Η γυναίκα αυτή είχε νοσηλευτεί την άνοιξη του 2020. Το καλοκαίρι διαδέχτηκε το φθινόπωρο και μετά ήρθε ο χειμωνας και ενώ εκείνη έπρεπε να έχει αναρρώσει πλήρως συνέχισε να χρειάζεται συμπληρωματικό οξυγόνο στο σπίτι. «Κάποιες φορές ένιωθε καλύτερα και κάποιες άλλες χειρότερα» δήλωσε η γιατρός που την παρακολουθούσε, η Veronique Nussenblatt.

Τα τεστ που έκανε μετά ήταν θετικά στον ιό, ωστόσο πρέπει να σημειώσουμε ότι όπως έχουν εξηγήσει πολλοί γιατροί τα τεστ που γίνονται αφότου κάποιος έχει νοσήσει ανιχνεύουν μη βιώσιμα μέρη του κορονοϊού. Για την ακρίβεια, η περίπτωση της γυναίκας που νοσούσε σχεδόν ένα χρόνο αποδείχτηκε μοναδική περίπτωση και ήταν χαρακτηριστική καθώς έδειξε ότι η νόσος Covid -19 μπορεί να παραμείνει ενεργή για αρκετό καιρό. Οι περισσότεροι ωστόσο υποφέρουν από συμπτώματα του Long Covid, τα συμπτώματα που αφήνει ο κορονοϊός στο σώμα μας μετά την λοίμωξη και δεν ήταν το ίδιο πράγμα.

Η περίπτωση της γυναίκας αυτής είναι μοναδική και ασυνήθιστη γιατί είχε καρκίνο - λέμφωμα- και είχε καταφέρει να το «νικήσει» με μια πολύ επιθετική στρατηγική θεραπείας την λεγόμενη CAR-T θεραπεία, τρία χρόνια πριν. Η θεραπεία την άφησε με πολύ λίγα Β λεμφοκύτταρα, ένα είδος ανοσοποιητικών κυττάρων τα οποία «αναβλύζουν» αντισώματα και βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να λειτουργεί κανονικά.

Τον Μάρτιο ωστόσο του επόμενου χρόνου, ένα τεστ κορονοϊού που έκανε η ασθενής έδειξε ότι τα επίπεδα του κορονοϊού ήταν πιο υψηλά. Ο γιατροί προσπαθούσαν να καταλάβουν αν είχε μολυνθεί ξανά ή αν τελικά δεν είχε «καθαρίσει» ποτέ από την πρώτη μόλυνση. «Ποτέ δεν είχα ακούσει ξανά για περίπτωση ογκολογικού ασθενούς να έχει γρίπη για ένα χρόνο» είπε η γιατρός Nussenblatt.

Τότε ζήτησε βοήθεια από μια μοριακή βιολόγο την Elodie Ghedin, η οποία και μελετά τα τα γονιδιώματα του ιού SARS-CoV-2. Η Ghedin μαζί με την βιολόγο Allison Roder πήραν δείγματα από τον ασθενή και επιβεβαίωσαν ότι ο ιός συνέχισε όντως να αντιγράφεται. Έπειτα, σύγκριναν αυτές τις ακολουθίες με τις παλιές ακολουθίες της ασθενούς, όπως ήταν 10 μήνες πριν και συνειδητοποίησαν ότι ήταν ο ίδιος ιός. Δέκα μήνες μετά δεν γινόταν πια αντιγραφή.

Υπάρχουν λίγες μελέτες που ερευνούν τους ανοσοκατασταλμένους ασθενείς και τη διάρκεια που ο ιός συνεχίζει να αντιγράφεται δήλωσε ο Jonathan Li, ειδικός στα λοιμώδη νοσήματα στην κλινική Women’s Hospital του Μπέρμιγχαμ και στην Ιατρική σχολή του Harvard, τονίζοντας ότι απαιτούνται νέες έρευνες για να βοηθηθούν αυτοί οι ασθενείς και να εμποδίσουμε την αντιγραφή του ιού. Ο Li μαζί με τους συναδέλφους του, δημοσίευσαν επίσης μια ειδική μελέτη περίπτωσης ενός 45χρονου άνδρα που ήταν σε ανοσοκαταστολή για περίπου 5 μήνες, ο οποίος πέθανε από την ασθένεια το καλοκαίρι του 2020. Η περίπτωσή του εξακολουθεί να μαθαίνει πράγματα στους ειδικούς όπως αναφέρει ο Li.

Στον ασθενή αυτό ο ιός ανέπτυξε μεταλλάξεις που έχουν παρατηρηθεί και στα στελέχη Alpha, Gamma και Delta, καμία ωστόσο από αυτές δεν είχε επικρατήσει στον γενικό πληθυσμό. Οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς σου δίνουν ένα «παράθυρο» εξερεύνησης της αντίδρασης του ιού όπως εξήγησε η Nussenblatt.

Στην μια περίπτωση ασθενούς πάντως, η ακολουθία ανέδειξε δύο γενετικές διαγραφές που τράβηξαν το ενδιαφέρον των ερευνητών. Η μια ήταν το RNA το οποίο κωδικοποιεί την πρωτεϊνική ακίδα, η οποία βοηθά τον ιό να μπει στα κύτταρα. Επειδή ωστόσο η πρωτεϊνική ακίδα είναι αυτή που προκαλεί την μόλυνση, οι μεταλλάξεις όπως είναι λογικό μελετήθηκαν περισσότερο από τους επιστήμονες, Ωστόσο, μια μεγάλη διαγραφή σχεδόν 500 νουκλεοτιδίων του ιού από τα συνολικά 30.000 που «λιμνάζουν» έξω από την ακολουθία της ακίδας τους έκανε επίσης εντύπωση.

Ενδιαφέρον είναι και η παρατήρηση του Li οτι οι περισσότεροι επιστήμονες κοιτούν «το δέντρο και όχι το δάσος», δηλαδή ασχολούνται συνέχεια με την πρωτεϊνική ακίδα και οχι το σύνολο του ιικού γονιδιώματος καθώς οι απαντήσεις που ψάχνουν μπορεί να βρίσκονται εκεί.

Οι χρόνιες μολύνσεις που μπορεί να προκαλέσει ο κορονοϊός είναι σπάνιες σύμφωνα με τους ειδικούς, ωστόσο εξακολουθούν να θεωρούνται απειλή λέει ο Ravindra Gupta, επίσης ειδικός στα λοιμώδη νοσήματα στο πανεπιστήμιο του Cambridge. Η έρευνα του Gupta υποστηρίζει πάντως ότι το στέλεχος Alpha προτού επικρατεί στο Ηνωμένο Βασίλειο το Δεκέμβρη του 2020 μπορεί να πρωτοεμφανίστηκε σε ανοσοκατεσταλμένο ασθενή.

Και οι δύο περιπτώσεις οι ασθενείς έλαβαν θεραπεία με πλάσμα, το οποίο είναι γεμάτο από αντισώματα. Αυτό ωστόσο δεν φάνηκε να σταματά την αντιγραφή του ιού.

Οι επιστήμονες προσπαθούν να μάθουν αν θεραπείες με τα μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία τώρα προτείνονται ως θεραπεία κατά του Covid-19 σε ασθενείς υψηλού κινδύνου μπορούν να επιταχύνουν την ανάπτυξη του ιού στους ανοσοκατεσταλμενους. Το πιο σημαντικό είναι ωστόσο να μην νοσήσουν αυτοί οι ασθενείς.

Ο ασθενής της γιατρού Nussenblatt είχε πάντως ευχάριστο τέλος. Όταν νοσηλεύτηκε για δεύτερη φορά και έλαβε περισσότερη θεραπεία, οι πνεύμονές της παρουσίασαν βελτίωση και οι βιοδείκτες της φλεγμονής «έπεσαν». Από τον Απρίλιο και μετά είχε αρνητικά τεστ κορονοϊού και τα συμπτώματα που είχε ήταν ήπια και ελάχιστα. Το καλοκαίρι πια η υγεία της είχε πλέον αποκατασταθεί.

Απόδοση από το https://www.science.org

Τελευταία τροποποίηση στις 25/10/2021 - 17:25
  • ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
  • COVID19
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ
  • ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η πανδημία γέννησε μία νέα ανησυχητική κατηγορία ατόμων που πίνουν αλκοόλ
Η πανδημία γέννησε μία νέα ανησυχητική κατηγορία ατόμων που πίνουν αλκοόλ 25 Οκτωβρίου 2021
Κορονοϊός Ελλάδα: Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το μεγαλύτερο ημερήσιο αριθμό θανάτων από τον Μάιο 25 Οκτωβρίου 2021
Κορονοϊός Ελλάδα: Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το μεγαλύτερο ημερήσιο αριθμό θανάτων από τον Μάιο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εργαλείο Τεχνητής Νοημοσύνης αποκαλύπτει την έκταση των «paper mills» στην έρευνα κατά του καρκίνου
Επικαιρότητα
30/01/2026 - 16:02

Εργαλείο Τεχνητής Νοημοσύνης αποκαλύπτει την έκταση των «paper mills» στην έρευνα κατά του καρκίνου

Νέα νανοθεραπεία ανακουφίζει τον πόνο από τις μεταστάσεις στα οστά
Υγεία
29/01/2026 - 14:00

Νέα νανοθεραπεία ανακουφίζει τον πόνο από τις μεταστάσεις στα οστά

Σαλούστρος πρόεδρος ΕΟΠΕ: «Ισότητα, πρόσβαση και ποιότητα στην ογκολογική φροντίδα»
Health Talk
27/01/2026 - 16:44

Σαλούστρος πρόεδρος ΕΟΠΕ: «Ισότητα, πρόσβαση και ποιότητα στην ογκολογική φροντίδα»

ΣΦΕΕ: Ισότητα, πρόσβαση και ποιότητα στο επίκεντρο της εθνικής πολιτικής για τον καρκίνο
Pharma Policy
26/01/2026 - 16:16

ΣΦΕΕ: Ισότητα, πρόσβαση και ποιότητα στο επίκεντρο της εθνικής πολιτικής για τον καρκίνο

Πέρα από τον πόνο: Τι δείχνουν οι έρευνες για την ιβουπροφαίνη και τον ρόλο της στην πρόληψη του καρκίνου
Υγεία
21/01/2026 - 15:00

Πέρα από τον πόνο: Τι δείχνουν οι έρευνες για την ιβουπροφαίνη και τον ρόλο της στην πρόληψη του καρκίνου

Η ανησυχητική αύξηση των γαστρεντερικών καρκίνων πρώιμης έναρξης: Τι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα
Υγεία
20/01/2026 - 12:00

Η ανησυχητική αύξηση των γαστρεντερικών καρκίνων πρώιμης έναρξης: Τι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Φάρμακα για τον διαβήτη και την παχυσαρκία: Μπορούν να επιβραδύνουν την εκδήλωση πολλαπλού μυελώματος
Υγεία
02/02/2026 - 10:00
Chia: Το αντίδοτο στη ζημιά που προκαλούν τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα στο μεταβολισμό
Διατροφή
02/02/2026 - 09:00
Ενήλικη παχυσαρκία και νεφρική δυσλειτουργία στην "ομπρέλα" του Προλαμβάνω - Σήμερα η συνέντευξη Τύπου
Πολιτική Υγείας
02/02/2026 - 08:00
Αναβλητικότητα: Δεν είναι απλώς τεμπελιά! Ο ρόλος του εγκεφάλου και των γονιδίων
Ψυχική Υγεία
31/01/2026 - 10:00
Τρόποι και τροφές για τον καθαρισμό εντέρου με φυσικό τρόπο
Διατροφή
30/01/2026 - 23:41
Γιατί δακρύζουν τα μάτια μας στο κρύο και πως θα τα προστατεύσουμε
Health Talk
30/01/2026 - 23:17
Σύσταση από τον EMA για έγκριση έξι φαρμάκων - Και εμβόλιο κατά της γρίπης ανάμεσά τους
Pharma Policy
30/01/2026 - 22:49
Τι είναι η κρίση πανικού ποια τα συμπτώματά της και πως αντιμετωπίζεται
Ψυχική Υγεία
30/01/2026 - 20:26
Παγκόσμιος μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ο Ιανουάριος
Patient Talk
30/01/2026 - 19:53
Νωρίτερα φέτος οι αιτήσεις για τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων που επλήγησαν από ζωονόσους!
Επικαιρότητα
30/01/2026 - 19:34
Ο καρκίνος του εγκεφάλου φαίνεται ότι ξεκινά πολύ πριν εντοπιστεί
Υγεία
30/01/2026 - 19:17
Θεμιστοκλέους: «Εντός του 2027 θα λειτουργήσει το νέο Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης»
Πολιτική Υγείας
30/01/2026 - 18:49
Σύσταση Κομισιόν στην Ελλάδα για τις διατάξεις οδηγίας σχετικά με τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών
Επικαιρότητα
30/01/2026 - 18:32
Θεσσαλονίκη: Εξιτήριο πήρε από το «Παπαγεωργίου» ο 28χρονος τραυματίας του τροχαίου στη Ρουμανία
Επικαιρότητα
30/01/2026 - 18:14
Υπό επανεξέταση από τον EMA φάρμακο για τα σπάνια αυτοάνοσα νοσήματα GPA και MPA
Pharma Policy
30/01/2026 - 17:56
Το μέλλον στη θεραπεία κιρσών και φλεβικής ανεπάρκειας
Health Talk
30/01/2026 - 17:12
Πώς τα ξενύχτια μπορούν να βλάψουν σοβαρά την υγεία της καρδιάς μας
Υγεία
30/01/2026 - 16:54
Καθησυχαστικός ο ΠΟΥ για τον κίνδυνο επέκτασης του ιού Nipah εκτός Ινδίας
Υγεία
30/01/2026 - 16:27
Εργαλείο Τεχνητής Νοημοσύνης αποκαλύπτει την έκταση των «paper mills» στην έρευνα κατά του καρκίνου
Επικαιρότητα
30/01/2026 - 16:02
«Χτίζοντας γέφυρες φροντίδας»: Στις αρχές Φεβρουαρίου στο 10ο Ετήσιο Συνέδριο της ΕΛΛΟΚ
Patient Talk
30/01/2026 - 15:38
Το φάρμακο κατά του διαβήτη τύπου 2 που μπορεί να αποτρέψει τη long Covid
Υγεία
30/01/2026 - 15:20
Καθαρισμός προσώπου: Πώς να επιλέξετε το κατάλληλο προϊόν
Ομορφιά
30/01/2026 - 14:28
Λογόρροια: Η παθολογία που αποδίδεται στον Ντόναλντ Τραμπ και τι μπορεί να την προκαλεί
Ψυχική Υγεία
30/01/2026 - 13:30
«Δώσαν τα χέρια» φαρμακευτικές - Υπουργείο Υγείας για το Ταμείο Καινοτομίας
Pharma Policy
30/01/2026 - 12:33
Η κατανάλωση βρώμης μπορεί να ρίξει τα επίπεδα της χοληστερόλης
Διατροφή
30/01/2026 - 12:30
Βαρτζόπουλος: Η ψυχική υγεία ως πυλώνας δημόσιας πολιτικής και κοινωνικής συνοχής
Πολιτική Υγείας
30/01/2026 - 11:57
Σύστημα τεχνητών πνευμόνων κράτησε ασθενή ζωντανό μέχρι τη μεταμόσχευση
Υγεία
30/01/2026 - 11:30
Μικροπλαστικά: Πολύ υψηλά ποσοστά ανιχνεύθηκαν στο ένα τρίτο των ψαριών του Ειρηνικού
Διατροφή
30/01/2026 - 10:30
Αποσωληνώθηκε ο οπαδός του ΠΑΟΚ που χειρουργήθηκε στη Ρουμανία
Επικαιρότητα
30/01/2026 - 10:09
Καρκίνος μαστού: Ο συνδυασμός του AI με τη μαστογραφία μειώνει κατά 12% τις καθυστερημένες διαγνώσεις
Digital Health
30/01/2026 - 09:34

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μικροπλαστικά: Πολύ υψηλά ποσοστά ανιχνεύθηκαν στο ένα τρίτο των ψαριών του Ειρηνικού
Διατροφή
30/01/2026 - 10:30
Βαρτζόπουλος: Η ψυχική υγεία ως πυλώνας δημόσιας πολιτικής και κοινωνικής συνοχής
Πολιτική Υγείας
30/01/2026 - 11:57
Η κατανάλωση βρώμης μπορεί να ρίξει τα επίπεδα της χοληστερόλης
Διατροφή
30/01/2026 - 12:30
Θεμιστοκλέους: «Εντός του 2027 θα λειτουργήσει το νέο Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης»
Πολιτική Υγείας
30/01/2026 - 18:49
Τρόποι και τροφές για τον καθαρισμό εντέρου με φυσικό τρόπο
Διατροφή
30/01/2026 - 23:41
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo