ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καρκινοπαθής έζησε για να «νικήσει» και τον κορονοϊό αποκαλύπτοντας ότι οι ειδικοί μελετούν «το δέντρο και όχι το δάσος»

Υγεία
Καρκινοπαθής έζησε για να «νικήσει» και τον κορονοϊό αποκαλύπτοντας ότι οι ειδικοί μελετούν «το δέντρο και όχι το δάσος»
Ένας ασθενής που νίκησε τον καρκίνο έζησε για να αντιμετωπίσει και τον κορονοϊό, με την περίπτωση αυτή να δίνει στους επιστήμονες την ευκαιρία να μελετήσουν την νόσο Covid -19 με αλλη...ματιά.
Δευτέρα, 25/10/2021 - 17:20
— Photo: pixabay
Αγγελική Μαξούρη Αγγελική Μαξούρη

Οι περισσότεροι επιστήμονες κοιτούν «το δέντρο και όχι το δάσος», δηλαδή ασχολούνται συνέχεια με την πρωτεϊνική ακίδα και οχι το σύνολο του ιικού γονιδιώματος αλλά οι απαντήσεις που ψάχνουν μπορεί να βρίσκονται εκεί και αυτή η παρατήρηση έγινε αφού μελετήθηκαν οι περιπτώσεις δύο ατόμων που νόσησαν από κορονοϊό ενώ ήταν σε ανοσοκαταστολή.

Μια 47χρονη γυναίκα δεν μπορούσε να σταματήσει να βήχει ενώ η δύσπνοια που είχε την ταλαιπωρούσε για πολύ καιρό μετά την νόσηση από Covid -19. Η γυναίκα αυτή είχε νοσηλευτεί την άνοιξη του 2020. Το καλοκαίρι διαδέχτηκε το φθινόπωρο και μετά ήρθε ο χειμωνας και ενώ εκείνη έπρεπε να έχει αναρρώσει πλήρως συνέχισε να χρειάζεται συμπληρωματικό οξυγόνο στο σπίτι. «Κάποιες φορές ένιωθε καλύτερα και κάποιες άλλες χειρότερα» δήλωσε η γιατρός που την παρακολουθούσε, η Veronique Nussenblatt.

Τα τεστ που έκανε μετά ήταν θετικά στον ιό, ωστόσο πρέπει να σημειώσουμε ότι όπως έχουν εξηγήσει πολλοί γιατροί τα τεστ που γίνονται αφότου κάποιος έχει νοσήσει ανιχνεύουν μη βιώσιμα μέρη του κορονοϊού. Για την ακρίβεια, η περίπτωση της γυναίκας που νοσούσε σχεδόν ένα χρόνο αποδείχτηκε μοναδική περίπτωση και ήταν χαρακτηριστική καθώς έδειξε ότι η νόσος Covid -19 μπορεί να παραμείνει ενεργή για αρκετό καιρό. Οι περισσότεροι ωστόσο υποφέρουν από συμπτώματα του Long Covid, τα συμπτώματα που αφήνει ο κορονοϊός στο σώμα μας μετά την λοίμωξη και δεν ήταν το ίδιο πράγμα.

Η περίπτωση της γυναίκας αυτής είναι μοναδική και ασυνήθιστη γιατί είχε καρκίνο - λέμφωμα- και είχε καταφέρει να το «νικήσει» με μια πολύ επιθετική στρατηγική θεραπείας την λεγόμενη CAR-T θεραπεία, τρία χρόνια πριν. Η θεραπεία την άφησε με πολύ λίγα Β λεμφοκύτταρα, ένα είδος ανοσοποιητικών κυττάρων τα οποία «αναβλύζουν» αντισώματα και βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να λειτουργεί κανονικά.

Τον Μάρτιο ωστόσο του επόμενου χρόνου, ένα τεστ κορονοϊού που έκανε η ασθενής έδειξε ότι τα επίπεδα του κορονοϊού ήταν πιο υψηλά. Ο γιατροί προσπαθούσαν να καταλάβουν αν είχε μολυνθεί ξανά ή αν τελικά δεν είχε «καθαρίσει» ποτέ από την πρώτη μόλυνση. «Ποτέ δεν είχα ακούσει ξανά για περίπτωση ογκολογικού ασθενούς να έχει γρίπη για ένα χρόνο» είπε η γιατρός Nussenblatt.

Τότε ζήτησε βοήθεια από μια μοριακή βιολόγο την Elodie Ghedin, η οποία και μελετά τα τα γονιδιώματα του ιού SARS-CoV-2. Η Ghedin μαζί με την βιολόγο Allison Roder πήραν δείγματα από τον ασθενή και επιβεβαίωσαν ότι ο ιός συνέχισε όντως να αντιγράφεται. Έπειτα, σύγκριναν αυτές τις ακολουθίες με τις παλιές ακολουθίες της ασθενούς, όπως ήταν 10 μήνες πριν και συνειδητοποίησαν ότι ήταν ο ίδιος ιός. Δέκα μήνες μετά δεν γινόταν πια αντιγραφή.

Υπάρχουν λίγες μελέτες που ερευνούν τους ανοσοκατασταλμένους ασθενείς και τη διάρκεια που ο ιός συνεχίζει να αντιγράφεται δήλωσε ο Jonathan Li, ειδικός στα λοιμώδη νοσήματα στην κλινική Women’s Hospital του Μπέρμιγχαμ και στην Ιατρική σχολή του Harvard, τονίζοντας ότι απαιτούνται νέες έρευνες για να βοηθηθούν αυτοί οι ασθενείς και να εμποδίσουμε την αντιγραφή του ιού. Ο Li μαζί με τους συναδέλφους του, δημοσίευσαν επίσης μια ειδική μελέτη περίπτωσης ενός 45χρονου άνδρα που ήταν σε ανοσοκαταστολή για περίπου 5 μήνες, ο οποίος πέθανε από την ασθένεια το καλοκαίρι του 2020. Η περίπτωσή του εξακολουθεί να μαθαίνει πράγματα στους ειδικούς όπως αναφέρει ο Li.

Στον ασθενή αυτό ο ιός ανέπτυξε μεταλλάξεις που έχουν παρατηρηθεί και στα στελέχη Alpha, Gamma και Delta, καμία ωστόσο από αυτές δεν είχε επικρατήσει στον γενικό πληθυσμό. Οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς σου δίνουν ένα «παράθυρο» εξερεύνησης της αντίδρασης του ιού όπως εξήγησε η Nussenblatt.

Στην μια περίπτωση ασθενούς πάντως, η ακολουθία ανέδειξε δύο γενετικές διαγραφές που τράβηξαν το ενδιαφέρον των ερευνητών. Η μια ήταν το RNA το οποίο κωδικοποιεί την πρωτεϊνική ακίδα, η οποία βοηθά τον ιό να μπει στα κύτταρα. Επειδή ωστόσο η πρωτεϊνική ακίδα είναι αυτή που προκαλεί την μόλυνση, οι μεταλλάξεις όπως είναι λογικό μελετήθηκαν περισσότερο από τους επιστήμονες, Ωστόσο, μια μεγάλη διαγραφή σχεδόν 500 νουκλεοτιδίων του ιού από τα συνολικά 30.000 που «λιμνάζουν» έξω από την ακολουθία της ακίδας τους έκανε επίσης εντύπωση.

Ενδιαφέρον είναι και η παρατήρηση του Li οτι οι περισσότεροι επιστήμονες κοιτούν «το δέντρο και όχι το δάσος», δηλαδή ασχολούνται συνέχεια με την πρωτεϊνική ακίδα και οχι το σύνολο του ιικού γονιδιώματος καθώς οι απαντήσεις που ψάχνουν μπορεί να βρίσκονται εκεί.

Οι χρόνιες μολύνσεις που μπορεί να προκαλέσει ο κορονοϊός είναι σπάνιες σύμφωνα με τους ειδικούς, ωστόσο εξακολουθούν να θεωρούνται απειλή λέει ο Ravindra Gupta, επίσης ειδικός στα λοιμώδη νοσήματα στο πανεπιστήμιο του Cambridge. Η έρευνα του Gupta υποστηρίζει πάντως ότι το στέλεχος Alpha προτού επικρατεί στο Ηνωμένο Βασίλειο το Δεκέμβρη του 2020 μπορεί να πρωτοεμφανίστηκε σε ανοσοκατεσταλμένο ασθενή.

Και οι δύο περιπτώσεις οι ασθενείς έλαβαν θεραπεία με πλάσμα, το οποίο είναι γεμάτο από αντισώματα. Αυτό ωστόσο δεν φάνηκε να σταματά την αντιγραφή του ιού.

Οι επιστήμονες προσπαθούν να μάθουν αν θεραπείες με τα μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία τώρα προτείνονται ως θεραπεία κατά του Covid-19 σε ασθενείς υψηλού κινδύνου μπορούν να επιταχύνουν την ανάπτυξη του ιού στους ανοσοκατεσταλμενους. Το πιο σημαντικό είναι ωστόσο να μην νοσήσουν αυτοί οι ασθενείς.

Ο ασθενής της γιατρού Nussenblatt είχε πάντως ευχάριστο τέλος. Όταν νοσηλεύτηκε για δεύτερη φορά και έλαβε περισσότερη θεραπεία, οι πνεύμονές της παρουσίασαν βελτίωση και οι βιοδείκτες της φλεγμονής «έπεσαν». Από τον Απρίλιο και μετά είχε αρνητικά τεστ κορονοϊού και τα συμπτώματα που είχε ήταν ήπια και ελάχιστα. Το καλοκαίρι πια η υγεία της είχε πλέον αποκατασταθεί.

Απόδοση από το https://www.science.org

Τελευταία τροποποίηση στις 25/10/2021 - 17:25
  • ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
  • COVID19
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ
  • ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η πανδημία γέννησε μία νέα ανησυχητική κατηγορία ατόμων που πίνουν αλκοόλ
Η πανδημία γέννησε μία νέα ανησυχητική κατηγορία ατόμων που πίνουν αλκοόλ 25 Οκτωβρίου 2021
Κορονοϊός Ελλάδα: Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το μεγαλύτερο ημερήσιο αριθμό θανάτων από τον Μάιο 25 Οκτωβρίου 2021
Κορονοϊός Ελλάδα: Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το μεγαλύτερο ημερήσιο αριθμό θανάτων από τον Μάιο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έγκριση από τον FDA σε νέο αναστολέα για τοπικά προχωρημένους ή μεταστατικούς συμπαγείς όγκους
Υγεία
29/07/2026 - 19:49

Έγκριση από τον FDA σε νέο αναστολέα για τοπικά προχωρημένους ή μεταστατικούς συμπαγείς όγκους

Καρκίνος: Τα νέα περιστατικά παγκοσμίως αναμένεται να φτάσουν τα 34 εκατομμύρια έως το 2050
Υγεία
27/07/2026 - 10:00

Καρκίνος: Τα νέα περιστατικά παγκοσμίως αναμένεται να φτάσουν τα 34 εκατομμύρια έως το 2050

Κινητά και κίνδυνος καρκίνου: Τι δείχνει νέα έρευνα
Υγεία
20/07/2026 - 14:00

Κινητά και κίνδυνος καρκίνου: Τι δείχνει νέα έρευνα

Νέα μελέτη για την καθυστερημένη διάγνωση του καρκίνου στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες
Υγεία
14/07/2026 - 17:47

Νέα μελέτη για την καθυστερημένη διάγνωση του καρκίνου στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες

Φάρμακα για την παχυσαρκία και τον διαβήτη και πρόληψη του καρκίνου - Ειδικός φωτίζει τις παρανοήσεις
Υγεία
13/07/2026 - 18:11

Φάρμακα για την παχυσαρκία και τον διαβήτη και πρόληψη του καρκίνου - Ειδικός φωτίζει τις παρανοήσεις

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο: Ο πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ Γιώργος Καπετανάκης επικεφαλής της ομάδας εργασίας
Patient Talk
10/07/2026 - 21:17

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο: Ο πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ Γιώργος Καπετανάκης επικεφαλής της ομάδας εργασίας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Καμπανάκι από το ECDC: Οι καύσωνες αυξάνουν τις λοιμώξεις - Οι βασικότερες απειλές
Υπηρεσίες Υγείας
30/07/2026 - 13:00
10 συνηθισμένα λάθη που κάνουμε όταν πίνουμε νερό
Διατροφή
30/07/2026 - 12:00
Έμπολα: Νέο πειραματικό εμβόλιο για το στέλεχος Bundibugyo μπαίνει σε τροχιά κλινικών δοκιμών
Pharma News
30/07/2026 - 11:00
Έκζεμα: Τα αντιισταμινικά δεν προσφέρουν ουσιαστικό όφελος και ενδέχεται να αυξάνουν τις παρενέργειες
Υγεία
30/07/2026 - 10:00
Σάουνα: Μπορεί η "προπόνηση στη ζέστη" να κάνει τον οργανισμό πιο ανθεκτικό στον καύσωνα;
Υγεία
30/07/2026 - 09:00
Πρώτη ρομποτική γυναικολογική επέμβαση μίας οπής Single-Port στην Ελλάδα
Health Talk
30/07/2026 - 08:19
Κινητοποίηση εργαζομένων στο Νοσοκομείο Νίκαιας για τις ελλείψεις σε υλικά και τρόφιμα
Πολιτική Υγείας
30/07/2026 - 07:26
ΕΕΣ: Τι πρέπει να περιέχει ένα πλήρες φαρμακείο διακοπών
Υγεία
30/07/2026 - 03:49
Smart Health Europe: Eυρωπαϊκή έκθεση για την ψηφιακή υγεία στο Βερολίνο στα τέλη Οκτωβρίου
Digital Health
30/07/2026 - 00:19
Κάθε γυναίκα που βρίσκεται στην εμμηνόπαυση αξίζει ένα καλοκαίρι χωρίς ενοχές
Health Talk
29/07/2026 - 23:07
ΕΟΔΥ: Τέσσερις θάνατοι από τον ιό του Δυτικού Νείλου
Υγεία
29/07/2026 - 22:34
Meteo: Οι ισχυροί βοριάδες «φούντωσαν» τη φωτιά στο Ρέθυμνο
Επικαιρότητα
29/07/2026 - 22:07
Καλοκαίρι και τσιμπήματα από μέλισσες, σφήκες ή μέδουσες: Οι δύο πρώτες κινήσεις που πρέπει να κάνουμε
Υγεία
29/07/2026 - 21:49
Ανθρακούχο νερό και έντερο: Αλήθειες και παρανοήσεις για το φούσκωμα, το μικροβίωμα και την υγεία του πεπτικού
Διατροφή
29/07/2026 - 21:02
Φωτιά στο Ρέθυμνο: Επτά ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ σε ετοιμότητα στο πύρινο μέτωπο
Επικαιρότητα
29/07/2026 - 20:39
Στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για τη δευτερογενή χρήση των δεδομένων υγείας
Πολιτική Υγείας
29/07/2026 - 20:14
Έγκριση από τον FDA σε νέο αναστολέα για τοπικά προχωρημένους ή μεταστατικούς συμπαγείς όγκους
Υγεία
29/07/2026 - 19:49
Καλοκαίρι και σεξουαλικότητα: Πρωταγωνιστές το φως, το νερό και ο χρόνος
Ψυχική Υγεία
29/07/2026 - 18:57
Δύο πυροσβέστες νεκροί από ασφυξία στη φωτιά που καίει το Ρέθυμνο
Επικαιρότητα
29/07/2026 - 18:19
ECDC: Οι καύσωνες αυξάνουν τον κίνδυνο προσβολής των Ευρωπαίων από λοιμώδη νοσήματα
Υγεία
29/07/2026 - 17:42
Αλκοόλ και κάπνισμα βασικοί παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του μαστού και κολπική μαρμαρυγή
Υγεία
29/07/2026 - 17:16
Γιατί οι γυναίκες πρέπει να κάνουν προπόνηση ενδυνάμωσης σε κάθε στάδιο της ζωής τους
Fitness
29/07/2026 - 16:34
Διαβήτης: Ο δεκάλογος για ασφαλείς και ξέγνοιαστες διακοπές
Health Talk
29/07/2026 - 16:13
Νέο πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο στο Άγιον Όρος, στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου
Πολιτική Υγείας
29/07/2026 - 15:51
Γεωργιάδης από Λήμνο: «Δεν αφήσαμε την ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης να πάει χαμένη»
Πολιτική Υγείας
29/07/2026 - 15:34
Τηλεργασία: Πώς επηρεάζει το σώμα μας και τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε
Υγεία
29/07/2026 - 15:00
Πνευμονογαστρικό νεύρο: Γιατί είναι καθοριστικό για την ψυχική υγεία και τη λειτουργία του οργανισμού
Υγεία
29/07/2026 - 14:00
Ύπνος με ανεμιστήρα: Οι 4 πιθανές επιπτώσεις στην υγεία και οδηγίες για ασφαλή χρήση
Υγεία
29/07/2026 - 13:00
Σαλμονέλα το καλοκαίρι: Οι οδηγίες του ΕΦΕΤ για νοικοκυριά - επιχειρήσεις εστίασης
Πολιτική Υγείας
29/07/2026 - 12:00
ΨΝΑ: Καταγγελία εργαζομένων για «επικίνδυνες συνθήκες» στις εφημερίες – Ράντζα ακόμη και στα εξεταστήρια
Πολιτική Υγείας
29/07/2026 - 11:30

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Ευρώπη χάνει τον στόχο για την εξάλειψη της ιογενούς ηπατίτιδας έως το 2030
Πολιτική Υγείας
28/07/2026 - 11:00
Δωρεάν διαμονή για γιατρούς και νοσηλευτές σε πέντε νησιά του Αιγαίου
Πολιτική Υγείας
28/07/2026 - 12:15
Υπ. Υγείας: Επεκτείνεται η αξιολόγηση από τους ασθενείς και σε ογκολογικά- παιδιατρικά νοσοκομεία
Πολιτική Υγείας
28/07/2026 - 12:51
«Προλαμβάνω»:Τροπολογία εντός της εβδομάδας για τις εκκρεμότητες
Πολιτική Υγείας
28/07/2026 - 13:34
ΕΟΠΑΕ: Πανελλαδικό πρόγραμμα φέρνει πιο κοντά τον στόχο εξάλειψης της ηπατίτιδας C
Πολιτική Υγείας
28/07/2026 - 15:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo