Δύο απλές αλλαγές στη διατροφή μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα των εξουθενωτικών ψυχικών διαταραχών, σύμφωνα με μια μελέτη.
Μια σημαντική ανασκόπηση που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Bond στο Queensland της Αυστραλίας, διαπίστωσε ότι οι δίαιτες με περιορισμό θερμίδων μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους.
Η έρευνα, η οποία περιελάμβανε 25 μελέτες με τη συμμετοχή 57.000 ενηλίκων, διαπίστωσε επίσης ότι οι δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του άγχους.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα οφέλη μιας δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά για την ψυχική υγεία παρατηρήθηκαν κυρίως σε άτομα με «αυξημένο καρδιομεταβολικό κίνδυνο».
Αυτό περιλαμβάνει άτομα που πάσχουν από παθήσεις όπως η παχυσαρκία ή η αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία θεωρείται πιθανός πρόδρομος του διαβήτη τύπου 2.
Μια δίαιτα με περιορισμό θερμίδων είναι ένα πρότυπο διατροφής όπου περιορίζετε την ποσότητα θερμίδων που καταναλώνετε καθημερινά σε μια προσπάθεια να χάσετε βάρος, συνήθως περίπου 1500 θερμίδες συνολικά.
Συνιστάται επίσης στους ανθρώπους που κάνουν δίαιτα να αποφεύγουν τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.
Από την άλλη πλευρά, μια δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά θεωρείται ότι λαμβάνει λιγότερο από το 30% της ενεργειακής πρόσληψης από λίπη, ένα επίπεδο που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Δημοσιεύοντας τα ευρήματά τους στο περιοδικό Annals of Internal Medicine, οι ειδικοί ανέφεραν ότι, ενώ οι δίαιτες με περιορισμό θερμίδων και χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της κατάθλιψης και του άγχους, η ποιότητα των δεδομένων που υποστηρίζουν αυτό το συμπέρασμα είναι χαμηλή.
Ως εκ τούτου, συνέστησαν σε όλους τους ασθενείς που πάσχουν από αυτά τα προβλήματα να συζητήσουν εκ των προτέρων με έναν επαγγελματία υγείας τυχόν αλλαγές στη διατροφή τους.
Οι συγγραφείς δεν έκαναν εικασίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας, αλλά προηγούμενες μελέτες έχουν αποδείξει τη σχέση μεταξύ διατροφής και διάθεσης.
Το 2017, Αυστραλοί ερευνητές δημοσίευσαν μια μελέτη στο περιοδικό BMC Medicine, στην οποία 33 άτομα με σοβαρή, ανθεκτική στη φαρμακευτική αγωγή κατάθλιψη υποβλήθηκαν σε μεσογειακή διατροφή για τρεις μήνες.
Στη συνέχεια, συγκρίθηκαν με 34 άτομα με την ίδια πάθηση που συνέχισαν τη συνήθη διατροφή τους.
Η ομάδα που ακολούθησε τη μεσογειακή διατροφή παρουσίασε «σημαντικά μεγαλύτερη βελτίωση» στα συμπτώματα σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.
Επιπλέον, πέρυσι, στοιχεία από 3.000 ενήλικες έδειξαν ότι, μετά από έξι χρόνια, όσοι ακολούθησαν τη μεσογειακή διατροφή που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, είχαν 16% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν κατάθλιψη σε σύγκριση με όσους δεν την ακολούθησαν.
Τα οφέλη των ινών για τη διάθεση έχουν αποδειχθεί σε μια ανασκόπηση 18 προηγούμενων μελετών, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutritional Neuroscience το 2023.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας διαπίστωσαν ότι, για τα άτομα που θεωρούνται ότι διατρέχουν κίνδυνο κατάθλιψης, κάθε επιπλέον 5 g ινών που προσθέτουν στη διατροφή τους συνδέεται με 5% μείωση του κινδύνου εμφάνισης συμπτωμάτων.