ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πως και γιατί ο υπερβολικός αυτοέλεγχος μπορεί να βλάψει την ψυχική μας υγεία

Ψυχική Υγεία
PEXELS
Ο υψηλός αυτοέλεγχος θεωρείται μια καλή συνήθεια για την διατήρηση άριστης ψυχικής υγείας, καθώς το κλειδί για την επιτυχία σε πολλές πτυχές της ζωής - είτε πρόκειται για την προαγωγή στη δουλειά, είτε για την τήρηση άλλων καθημερινών συνηθειών.
Δευτέρα, 08/01/2024 - 09:48
— Photo: PEXELS
Παναγιώτης Σπανός Παναγιώτης Σπανός

Όμως, όπως υποδηλώνει μια θεωρία που δημοσιεύθηκε από τον καθηγητή Τόμας Λιντς το 2018, ο υψηλός αυτοέλεγχος μπορεί να μην είναι πάντα καλό πράγμα - και για ορισμένους, θα μπορούσε να συνδέεται με κάποια προβλήματα ψυχικής υγείας.

Σύμφωνα με τη θεωρία του Λιντς, ο καθένας από εμάς κλίνει περισσότερο προς ένα από τα δύο στυλ προσωπικότητας: τον υποέλεγχο ή τον υπερέλεγχο. Ο τρόπος με τον οποίο επιλέγουμε το ένα από τα δύο άκρα και σχεδόν ποτέ τη μέση οδό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των γονιδίων μας, της συμπεριφοράς που οι άνθρωποι γύρω μας επιβραβεύουν και αποθαρρύνουν, των εμπειριών της ζωής μας και των στρατηγικών αντιμετώπισης που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή ζωή.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το να είναι κανείς υποελεγχόμενος ή υπερελεγχόμενος δεν είναι ούτε καλό ούτε κακό. Αν και μας κάνει πιο πιθανό να συμπεριφερθούμε με έναν συγκεκριμένο τρόπο, οι περισσότεροι από εμάς είμαστε ψυχολογικά ευέλικτοι και μπορούμε να προσαρμοστούμε σχετικά εύκολα στις διάφορες καταστάσεις στις οποίες βρισκόμαστε. Έτσι, ανεξάρτητα από το αν είμαστε υπερβολικά αυτοελεγχόμενοι ή υποελεγχόμενοι, αυτή η ευελιξία μας βοηθά να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις και τις αναποδιές της ζωής με εποικοδομητικό τρόπο.

Αλλά τόσο ο υποέλεγχος όσο και ο υπερέλεγχος μπορεί να γίνουν προβληματικοί και αυτό συμβαίνει συνήθως όταν ένας συνδυασμός βιολογικών, κοινωνικών και προσωπικών καταστάσεων μας κάνει λιγότερο ευέλικτους στις επιλογές μας.

Οι περισσότεροι από εμάς είναι μάλλον πιο εξοικειωμένοι με το πώς μοιάζει ο προβληματικός υποέλεγχος, καθώς όσοι έχουν έντονο υποέλεγχο μπορεί να έχουν λίγες αναστολές και να παλεύουν να ελέγξουν μόνοι τους τα συναισθήματά τους. Η συμπεριφορά τους μπορεί να είναι απρόβλεπτη, καθώς συχνά εξαρτάται από τη διάθεση στην οποία βρίσκονται. Αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις, την εκπαίδευση, την εργασία, τα οικονομικά και την υγεία τους.

Υπάρχουν πολλές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν τα υποελεγχόμενα άτομα. Αυτές οι θεραπείες τους βοηθούν να μάθουν να ρυθμίζουν τα συναισθήματα και να αυξάνουν τον αυτοέλεγχό τους. Για παράδειγμα, η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία έχει ως στόχο να διδάξει στους ανθρώπους τον έλεγχο των σκέψεων, της συμπεριφοράς και των συναισθημάτων τους. Ομοίως, η διαλεκτική συμπεριφορική θεραπεία που είναι ειδικά σχεδιασμένη για άτομα που βιώνουν τα συναισθήματα πολύ έντονα, στοχεύει στη δυσλειτουργία της ρύθμισης των συναισθημάτων.

Προβληματικός υπερέλεγχος

Δυστυχώς, ο υπερβολικός έλεγχος της ψυχικής υγείας δεν συζητείται τόσο πολύ. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι τα χαρακτηριστικά του υπερελέγχου όπως η επιμονή, η ικανότητα να κάνεις σχέδια και να τα υλοποιείς, η επιδίωξη της τελειότητας και ο έλεγχος των συναισθημάτων, συχνά εκτιμώνται ως ιδιαίτερη κοινωνική αξία. Όταν όμως ο υπερβολικός έλεγχος γίνεται το απόλυτο ζητούμενο για κάποιον, μπορεί να είναι επιζήμιος σε πολλούς τομείς της ζωής του.

Οι άνθρωποι με έντονο υπερέλεγχο μπορεί να δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στις αλλαγές. Μπορεί να είναι λιγότερο ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες και κριτική και να είναι πολύ παγιωμένοι στους τρόπους τους. Μπορεί να βιώνουν πικρά συναισθήματα φθόνου προς τους άλλους και να δυσκολεύονται να χαλαρώσουν και να διασκεδάσουν σε κοινωνικές καταστάσεις. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιούν λιγότερες χειρονομίες, να χαμογελούν ή να κλαίνε σπάνια και να προσπαθούν να κρύψουν τα συναισθήματά τους με κάθε κόστος.

Όλα μαζί, αυτά τα χαρακτηριστικά μπορεί να κάνουν ένα άτομο πιο πιθανό να βιώσει κοινωνική απομόνωση και μοναξιά. Αυτό μπορεί τελικά να προκαλέσει την επιδείνωση της ψυχικής του υγείας.

Δυστυχώς, πολλές από τις διαθέσιμες ψυχολογικές θεραπείες δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση των θεμάτων του υπερβολικού ελέγχου. Αυτό συμβαίνει επειδή επικεντρώνονται στη βελτίωση του αυτοελέγχου και της ρύθμισης των συναισθημάτων. Επειδή όμως τα άτομα με υπερέλεγχο ελέγχουν και ρυθμίζουν ήδη πάρα πολύ, χρειάζονται αντ' αυτού μια θεραπεία που μπορεί να τους βοηθήσει να μάθουν ότι μερικές φορές δεν πειράζει να χαλαρώσουν και να αφεθούν.

Παράλληλα με τη θεωρία του, ο Λιντς ανέπτυξε επίσης μια θεραπεία σχεδιασμένη για τη θεραπεία θεμάτων υπερβολικού ελέγχου -γνωστή ως ριζικά ανοιχτή διαλεκτική θεραπεία συμπεριφοράς. Οι πρώτες μελέτες έχουν δείξει ότι η θεραπεία έχει πολλές δυνατότητες να βοηθήσει τους ανθρώπους με υπερέλεγχο. Αυτό το επιτυγχάνει διδάσκοντάς τους πώς να αφήνουν την ανάγκη να έχουν πάντα τον έλεγχο, να είναι πιο ανοιχτοί για τα συναισθήματά τους, να επικοινωνούν καλύτερα με τους άλλους ανθρώπους και να είναι πιο ευέλικτοι εν μέσω μεταβαλλόμενων καταστάσεων.

Είναι σημαντικό ότι αυτή η θεραπεία είναι διαγνωστική, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να είναι χρήσιμη ανεξάρτητα από την κατάσταση ψυχικής υγείας με την οποία μπορεί να έχει διαγνωστεί ένα άτομο στο παρελθόν. Έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να είναι χρήσιμη για άτομα που παλεύουν με μια σειρά από καταστάσεις ψυχικής υγείας - όπως η ανθεκτική στη θεραπεία κατάθλιψη, η νευρική ανορεξία και οι διαταραχές του φάσματος του αυτισμού.

Όμως, για να λάβει κατάλληλο βοήθημα, ένα άτομο πρέπει πρώτα να αναγνωριστεί σωστά ως εξαιρετικά υπερκατανεμημένο.

Η τρέχουσα αξιολόγηση του υπερβολικού ελέγχου είναι αρκετά μακρά και πολύπλοκη. Περιλαμβάνει μερικά ερωτηματολόγια και μια συνέντευξη που πρέπει να διεξαχθεί από ειδικά εκπαιδευμένο κλινικό ιατρό. Αυτό μπορεί να περιορίσει την πρόσβαση στην υποστήριξη και να επιβραδύνει την έρευνα.

Εργάζομαι για την ανάπτυξη μιας απλουστευμένης μεθόδου αξιολόγησης που θα βοηθήσει στον άμεσο εντοπισμό του προβληματικού υπερελέγχου. Αυτό θα διευκολύνει και τους ερευνητές να συνεχίσουν να μελετούν τον υπερέλεγχο.

Ο υψηλός αυτοέλεγχος είναι συνήθως αξιοθαύμαστος και τα άτομα με έντονο υπερέλεγχο σπάνια είναι ανοιχτά για τους αγώνες τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο προβληματικός υπερέλεγχος μπορεί να περάσει απαρατήρητος για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η συνέχιση της εργασίας σε αυτόν τον τομέα ελπίζουμε ότι θα διευκολύνει τους ανθρώπους να λάβουν τη βοήθεια που χρειάζονται.

Είναι σημαντικό ότι ο υπερβολικός έλεγχος και ο υποέλεγχος είναι σύνθετες έννοιες και δεν μπορούν να αυτοδιαγνωστούν. Αν υποψιάζεστε ότι μπορεί να είστε ιδιαίτερα υπερ- ή υποελεγχόμενοι - και ειδικά αν αυτό επηρεάζει την υγεία και την ευημερία σας - είναι σημαντικό να απευθυνθείτε σε γιατρό ή θεραπευτή.

Πηγή: The Conversation.com

Τελευταία τροποποίηση στις 08/01/2024 - 09:54
  • ΑΥΤΟΕΛΕΓΧΟΣ
  • ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ
  • ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γιατί το παιδί πρέπει να μάθει στο «όχι» από μικρό - Μερικές δημοφιλείς «διπλωματικές» αρνήσεις
Γιατί το παιδί πρέπει να μάθει στο «όχι» από μικρό - Μερικές δημοφιλείς «διπλωματικές» αρνήσεις 06 Ιανουαρίου 2024
Τα εμπόδια που ορθώνονται στην αναζήτηση εξατομικευμένων θεραπειών - Το παράδειγμα της σχιζοφρένειας 12 Ιανουαρίου 2024
Τα εμπόδια που ορθώνονται στην αναζήτηση εξατομικευμένων θεραπειών - Το παράδειγμα της σχιζοφρένειας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στη φυλακή μετά την απολογία της για διακίνηση ναρκωτικών η ψυχίατρος δημόσιας κλινικής
Επικαιρότητα
02/06/2025 - 13:58

Στη φυλακή μετά την απολογία της για διακίνηση ναρκωτικών η ψυχίατρος δημόσιας κλινικής

Εμπορία ναρκωτικών από ειδικευόμενη ψυχίατρο: Χρησιμοποιούσε ακόμα και ασθενοφόρο για τη μεταφορά
Επικαιρότητα
29/05/2025 - 08:27

Εμπορία ναρκωτικών από ειδικευόμενη ψυχίατρο: Χρησιμοποιούσε ακόμα και ασθενοφόρο για τη μεταφορά

Alco Selftest: Το εργαλείο αυτοελέγχου που σώζει ζωές στους δρόμους!
Επικαιρότητα
20/03/2025 - 22:11

Alco Selftest: Το εργαλείο αυτοελέγχου που σώζει ζωές στους δρόμους!

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε προτού επιλέξουμε να ξεκινήσουμε ψυχοθεραπεία
Ψυχική Υγεία
04/12/2024 - 15:14

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε προτού επιλέξουμε να ξεκινήσουμε ψυχοθεραπεία

Παγώνη για τον θάνατο του ψυχίατρου Σούρα: «Χτυπήθηκε από βαριά βακτηριακή λοίμωξη»
Επικαιρότητα
20/11/2024 - 12:57

Παγώνη για τον θάνατο του ψυχίατρου Σούρα: «Χτυπήθηκε από βαριά βακτηριακή λοίμωξη»

Εκδικητική απόλυση ψυχιάτρου από το ΨΝΘ καταγγέλλουν ΟΕΝΓΕ και ΕΙΝΑΠ!
Πολιτική Υγείας
19/07/2024 - 15:09

Εκδικητική απόλυση ψυχιάτρου από το ΨΝΘ καταγγέλλουν ΟΕΝΓΕ και ΕΙΝΑΠ!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τμήμα στρατοπέδου παραχωρείται στο Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - Ελπίδα»
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 21:36
Τετράμηνη παράταση στους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς για την αποστολή DNA ή στείρωση
Pet
03/07/2025 - 21:14
ECONOMIST IMPACT-Θεμιστοκλέους: Σημαντική πρόοδος στις κλινικές μελέτες από το 201
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 20:58
Η Ελλάδα στην εποχή του EHDS: Διάλογος για την καινοτομία στην ογκολογική φροντίδα
Patient Talk
03/07/2025 - 19:32
Την ανώτατη διάκριση DIAMOND του Εθνικού Δείκτη Εταιρικής Ευθύνης-CR Index απέσπασε η GENESIS Pharma
Pharma News
03/07/2025 - 19:11
Σε λειτουργία η γραμμή 1135 του ΕΟΔΥ για τη συμβουλευτική υποστήριξη των καπνιστών
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 18:52
ΕΟΔΥ: Ένας θάνατος από covid-19 και 107 εισαγωγές την εβδομάδα 23-29 Ιουνίου
Υγεία
03/07/2025 - 18:34
H μουσική κατά την οδήγηση μειώνει το άγχος του οδηγού
Ψυχική Υγεία
03/07/2025 - 18:18
Λεμόνι: Ένα ελιξίριο της φύσης στην κουζίνα μας - Οι βοήθειες που δίνει στον οργανισμό
Διατροφή
03/07/2025 - 17:51
Έντονη διαμαρτυρία της ΕΨΕ για τη σύλληψη ψυχιάτρων που δεν ενέκριναν εισαγωγή ασθενούς στο ΨΝΑ
Ψυχική Υγεία
03/07/2025 - 17:24
Be-Live: Ενημερωτική εκδήλωση για την υπογονιμότητα στη Χάλκη - Ανάγκη στήριξης των ακριτικών νησιών
Επικαιρότητα
03/07/2025 - 17:08
Γεωργιάδης: «Εξοικονόμηση 400 εκατ. από την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φίλτρου»
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 16:46
ΕΛΕΑΝΑ: Βαθιά ανησυχία για τη μη κάλυψη των ρευματικών μυοσκελετικών παθήσεων στη νέα πολιτική διακήρυξη του ΟΗΕ
Patient Talk
03/07/2025 - 16:23
Α΄ Αντιπρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου η Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη
Pharma News
03/07/2025 - 15:59
Οδηγός διατροφής εν μέσω καύσωνα - Τι τρώμε, τι πίνουμε και σε ποιες ποσότητες
Διατροφή
03/07/2025 - 15:36
H ουσία με οσμή πικραμύγδαλου που σταματά την εξάπλωση του καρκίνου στο πάγκρεας
Pharma News
03/07/2025 - 15:02
Παρασκευής: Τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον αιμορραγικό πυρετό - Τι γίνεται με τη θεραπεία
Health Talk
03/07/2025 - 14:43
Ο ΠΟΥ προωθεί σχέδιο αύξησης τιμών κατά 50% στη ζάχαρη, το αλκοόλ και τον καπνό
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 14:18
Η γονιδιακή θεραπεία αποκατέστησε την ακοή σε πάσχοντες από κώφωση και βαρηκοΐα
Υγεία
03/07/2025 - 14:04
Εντυπωσιακή άνοδος στην αξιολόγηση των πολιτών για το Νοσοκομείο «Μεταξά»
Υγεία
03/07/2025 - 13:42
O Τομέας ΕΚΑΒ Άνδρου ενισχύθηκε με νέο, σύγχρονο ασθενοφόρο
Επικαιρότητα
03/07/2025 - 13:17
Οι γυναίκες διαχειρίζονται καλύτερα τον θυμό τους όσο μεγαλώνουν
Ψυχική Υγεία
03/07/2025 - 13:00
Επίσκεψη Γεωργιάδη-. Κεραμέως στον «Ευαγγελισμό» για την πρόσληψη 500 τραυματιοφορέων μέσω ΔΥΠΑ
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 12:32
Μαγνητική 12 λεπτών χαρτογραφεί τη χημεία του εγκεφάλου ανιχνεύοντας ασθένειες πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων
Digital Health
03/07/2025 - 12:00
Ξεκλειδώνοντας την εγκεφαλική "συνδεσμολογία" του άγχους: Νέα στοιχεία από γονίδιο που συνδέεται με τον αυτισμό
Υγεία
03/07/2025 - 11:00
Οι επιστήμονες εντόπισαν μικροπλαστικά ακόμα και στα αναπαραγωγικά υγρά
Υγεία
03/07/2025 - 10:00
Η έκθεση στον καπνό από πυρκαγιές προκαλεί μόνιμες αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα
Υγεία
03/07/2025 - 09:00
Πρόταση μομφής κατά φον ντερ Λάιεν από ακροδεξιούς βουλευτές για το σκάνδαλο των μηνυμάτων με φαρμακευτικό κολοσσό
Επικαιρότητα
03/07/2025 - 08:02
ΕΙΝΑΠ: «Όχι» στις διακομιδές ασθενών από ιδιώτες - Να ενισχυθεί ουσιαστικά το ΕΚΑΒ
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 06:53
Η InterMed στηρίζει τη μελισσοκομία στο Καστελόριζο - Πλατινένιο βραβείο στο Μέλι «Το Μέγιστον»
Pharma News
03/07/2025 - 03:27

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η κατανάλωση κουρκουμά καθημερινά ασπίδα κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου
Διατροφή
01/07/2025 - 12:00
Ανατροπή: Τα ωμέγα λιπαρά οξέα δεν είναι απαραίτητα καλά για την καρδιά
Διατροφή
01/07/2025 - 11:00
Οδηγός του ECDC για την αντιμετώπιση ασθενειών που μεταδίδονται από κουνούπια σε όλη την Ευρώπη
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 16:48
Ποιο είδος ορμονοθεραπείας αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε νεαρές γυναίκες
Pharma News
01/07/2025 - 15:00
Η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να προκαλεί εφιάλτες, ισχυρίζονται Καναδοί επιστήμονες
Διατροφή
01/07/2025 - 19:41
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo